Neler var

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan kuşçu26
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 26
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K

kuşçu26

Üye
Katılım
14 Mar 2008
Mesajlar
301
Tepkime puanı
0
Yaş
36
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Samet Dönmez
Meslek
Laborant ama işsiz bi laborant
Şehir
Eskişehir
İlgi Alanı
Takke perçem perde kuşlara nasıl girmiştir? Kuşlarda akraba eşlemesi ile yavruya neler geçer ve nasıl bir yol izler.bu işaretler daha sonraki her yavruya aktarılır mi yoksa arada bir mi aktarılır ? Bu işaretler nasıl işaretlerdir? Düşünceleriniz neler?
 
besledıgımız oyun guvercınlerının tumunun sahıp oldugu genetık ozellıklerın sonuclarından bazılarıda takke ve percemdir.takka ve percemın, bu ozellıklerı baskın olan kusların eslenmesı ıle yaygınlastıgıda bır gercektır.hulasa,butun kuslar takka ve percemlı verebılır; bır farkla uzerınde bu ıkısınden olanları cogunlukla verır.tum guvercınlerde bu ıkı ozellıgın kodları mevcut.sanıldıgının aksıne baska soylardan karısmıs bır ozellık deıldır.Perde ıse bır bozukluktur.o da perdelı kusların eslenmesı ıle adeta o soylarda kalıcı bır gene donusmustur.ıyıye yada kotuye ısaret olarak yorumlanamaz.
 
Selamünaleyküm

Peki öyle ise niçin posta kelebek dönek güvercinlerinde neden takke ve perçem vermiyor?
 
onlar taklacı performans deıl.genlerınde yok demekkı.sokaktakı yabanılerde vermıyor.tum guvercınler verecek dıye bır kural mı var...ama sokaktakı bazı yabanılerın azda olsa pacası cıkabılıyor...ne varsa ıcınde o.yoksa yok varsa var.
 
tum guvercınler derken oyun kuslarını kastettım.baska ırkları deıl kardesım.
 
Ayakta perde konusunda insanlarda Y eşey kromozomunda bulunduğunu biliyorum sadece erkeklerde görülüyor altı parmak,yapışık parmak.Güvercinlerdede eşey kromozomlarında olduğunu tahmin ediyodum ama sadece tahmin emin değilim W eşey kromozunda olduğunu düşünüyorum dişilerde görülüyor sanırım ama erkeklerde de görülüyorsa sadece Z veya ZW iki eşey kromozumundada bulunabilir.
Perçem olayına gelince sayın Prof.Türker hocamızın öğrencisinin tez çalışmasında ki örnekten ve gözlemlerimden yola çıkarak bunun çekinik bir gen olduğu kesin ama perçem büyüklükleri ve şeklini belirleyen elbette ayrı genler olabilir.
Hatta renklere göre perçem büyüklüklerinin değişmesi ve özellikle dişi güvercinlerde daha büyük olması yavruya aktarma yüzdesinin fazla olması bu genin eşey kromozomlarında olduğu ,renk genleriyle birlikte çalıştığı içinde bağımlı gen sınıfına girdiği düşüncesindeyim.
Takka(arka tepe) olayı bambaşka bir gen nerde ve nasıl olduğunu bulamadım tek bildiğim çekinik bir gen olduğu.
Takla,oyun genleriyle ilgili bende epey kafa yoruyorum ama işin içinden çıkmak çok zor.
Makalede detaya girmedim ama bende sizin gibi bir çok gen tarafından determine edildiği düşüncesindeyim hatta
her özelliğin,takla sesi ve hızı,atma,fışkırma tertibi,taban,uçma şekli,yere kalış,yapışma v.b hepsinin ayrı ayrı veya biribirleriyle bazılarının bağımlı genle etkilendiğinide düşünüyorum.Bunları çözmek gerçekten çok zor.
Bu olay diğer ırklar ve özellikleri içinde geçerli tabiki.
Hatta bunun zararlı fakat belli ölçüde kontrol edilebilir bir mutasyon olduğu ortada,türker hocamızın araştırma yazısında beyin alanı en dar olan taklacı güvercinler olduğuda bilimsel olarak kesinleştirilmiş.
Renk konusunda da epey kafa yordum sizinde sitenizdeki kesinleşen bilgilerse eksik bilgileri tamamlayınca daha da işin içine gireceğim düşüncesindeyim.
Paylaşımlarımızın,fikir alışverişerimizin devam etmesi dileğiyle..
Saygılar.. ALINTIDIR
 
GÜVERCİNLERDE ÜREME VE GENETİK AKTARIM
Güvercin genetiği, güvercinlerin yapısı, güvercinlerde genetik ıslah yöntemleri.




--------------------------------------------------------------------------------
Eşleşmeye yeni başlayan güvercinlerde ilk olarak kur yapma,yuva kızdırma ve akabinde bildiğimiz eşleşme aşaması ve kuluçka ile basitçe üreme olayı yaşanır.
Öncelikle çoğumuzun bildiği eşleşme kuluçka olayına kısaca değinmek istiyorum.
Erkeğin kanatlarını gagasıyla düzeltme hareketiyle dişiye ilk çağrısını yapar.Eşleşmeye hazır kızmış bir dişi bu harekete kayıtsız kalamaz ve erkeğin gagasının içine kendi gagasını sokar.Bilimsel olarak net bilgi olmamakla birlikte özel bir maya(salgı)ile dişinin eşleşme isteğini artırarak eşleşme için yatmasını sağlar.Çok kızgın dişiler erkeğin ötmesi ile bile yere yatarak eşleşmek isteyebilir.
Erkek dişinin üzerine çıkarak kanatları yardımıyla üreme hücrelerini dişinin anüsüne(koloak)bırakır.
Peki bu üreme hücrelerinin genetik aktarımı ve oluşumu nasıl olur özetle onada değinelim.
Dış görünüşümüzden tutunda tüm özelliklerimizi taşıyan gen adı verdiğimiz özel yapılardır.Bu genlerin bir araya gelmesiyle oluşan uzun ipliksi görünümdeki yapıya kromotin,bunların bölünme zamanı paketlenip en sıkı gelmiş halinede kromozom denir.Kimyasal yapı ve oluşturan asit ve bazlara göre adlandırılmış isminede DNA denir.
Tüm canlılarda olduğu gibi kuşlarda da nesiller boyu soyun devamı ve türe has özelliklerin aktarımı kromozomlar sayesinde olur.Kromozomlar asla değişmez ve yeniden yapılmazlar.
Güvercinlerde 40 çift(80)adet kromozom bulunur.
Erkeklerde 78+ZZ dişilerde 78+ZW ' dir.78 kromozom vücut(otozom) kromozomları 2 adet olan ZZ ve ZW ise eşey kromozomlarıdır.İnsanların tersi yavrunun cinsiyetini anne eşey kromozomu olan ZW belirler.
İnsanlarda ki gibi gen haritaları konusunda bir inceleme olmadığından hangi özellik,yada hangi hastalığın kromozomların hangilerinde olduğu henüz bilinmemektedir.
Bilinen bir kaç özelliği örnek mahiyetinde yazarsak ana renklerin ve renk açma geninin cinsiyet kromozomlarından biri olan Z kromozomunda taşındığı bilinmektedir.O yüzden erkekte ZZ ,2 adet olduğundan ana renkte 2 tane bulunur biri anneden,biri babadan gelir.Dişilerdeki tek Z kromozomu babadan geldiği için dişi yavru ana rengini babadan alır.
En çok merak edilen oyun özelliklerinin hangi kromozom yada kromozomlarda olduğu bilinmemektedir.Tahminlere göre resesif(çekinik)bir genle taşındığı ve vücut kromozomlarında bulunduğu tahmin edilmektedir.
Anne ve babadan gelen genler bir çift oluşturdukları ve aynı özelliği belirledikleri için bir özelliği en çok 2 gen belirler.
Örnek anne ve badan perçem (gül) özelliği gelirse aynı özelliği determine ettiği için bu özellik bakımından homozigottur denir.Farklı özelliği belirleyen allel genlerin bir araya gelmesi(perçem-düz) heterozigot özelliktedir denir.Baskın olan özellik hangisi ise o etkisini gösterir(düz) baskın olması gibi.Ama fenotip(görünüşte)bu özelliği göremesekte genlerinde perçem özelliği çekinik olarak taşınır.
Çekinik bir özelliğin yavruda çıkması için hem anne hemde babada aynı özelliğin bulunması gerekir.
Bütün vücut kromozomları mitoz bölünme ile çoğaldıkları ve yavrulara aktarıldıkları için yapı olarak hiç bir değişikleğe uğramadan yavrulara aktarılır.
Ama eşey kromozomlarında durum farklıdır.Mayoz bölünme ile üreme hücresi haline gelirler.Mayozun özelliğinde ise
anne ve babadan gelen kromozomlar arasında gen alışverişi(krosing-over) olduğu için genetik çeşitliliğin nesiller boyu devamı sağlanır.
O yüzden yavruların bir takım özelliği babaya bir kısmı anneye benzerken kendine has özellikleri de bu olayla kazanılır.
Her yavru (tek yumurta ikizleri hariç)birbirinin aynısı olmaz.
(Yumurta ve erkek üreme hücreleri oluşumunda mayoz bölünme devreye girdiği için).Her mayoz sonucu 4'er tane yumurta ve erkek üreme hücresi meydana gelir n sayıda kromozom taşır.En önemlisi de dördününde genetik yapı olarak birbirinden farklı olmasıdır.
Dişide oluşan bu 4 adet n sayılı yumurta ve beraberinde taşınan vücüt kromozları içinden sadece bir tanesi (stoplazması en büyük ve en sağlıklı olan) yumurta kanalına geçiş yapar. Diğerleri eriyerek kaybolur.
Yani 39+Z olandan iki tane 39+W olandan 2 tane olur.Erkek üreme hücreleride benzer şekilde çoğalarak 39+Z kromozomu taşır.Yumurtada bulunan kromozom 39+Z ise erkekten gelen 39+Z ile birleşirse 78+ZZ kromozomlu erkek yavru,yumurta 39+W ise erkekten gelen yine 39+Z kromozomu ile birleşerek 78+ZW kromozomlu dişi yavruyu oluşturur. Sadece cinsiyet olarak bakılırsa %50 erkek % 50 dişi özelliği bulunur.Bunlardan birisi döllenmek için yumurta kanalına geçiş yapacağı için çıkan 2 yavrununda erkek yada dişi olma olasılığı %50 dir.İkinci yumurta içinde döngü aynıdır.
Tahminim 2 dişi yada 2 erkek olması programlı yada kuşların yapısı ile ilgili bir durum değildir.
Yumurtalık kuşların genelinde sağ yumurtalık körelmiş yada tamamen yok olmuş halde aktif olan ise sol yumurtalıktır.
Üzüm salkımını andırır(folikül) burada oluşan yumurta, yumurta kanalına geçerek erkek üreme hücresi ile birleşir ve döllenme meydana gelerek yavrunun ilk adımı yani zigot oluşur.
Daha sonra zar ve döl yatağında yumurta kabuğu ile kaplanır bir müddet kloakta bekler ve anüsten dışarı çıkar.
Bundan yaklaşık 44 saat sonra 2.yumurtada yuvaya bırakılır ve takriben 17-21 gün süren kuluçka dönemi başlar.
Yumurta içinde doğal döngü devam eder( herhangi bir aksilik olmamış ve yumurta döllenmiş ,sağlıklı bir kuluçka süresi geçmişse). Son olarak; yumurtadan çıkmaya hazır yavru Yaradanın kendisine bahşettiği üst gagada bulunan testere dişini andırır yumurta dişini kabuğa geçirir ve etrafında dönerek şapka şeklinde kabun açılması sağlar.
Bu esnada gerekli olan enerji yumurta sarısının sindirilmesi ile sağlanır.Yumurtanın küt olan tarafında bulunan hava boşluğu da zamanla genişler yavrunun oksijen ihtiyacını karşılar.
Kabukta bulunan binlerce hava delikleri gözle görünmesede hava sirkülasyonunu sağlayarak muhtevatın kurumasını engeller.Bir nevi havalandırma sistemi olarak düşünülebilir.
Yavruların yumurtadan çıkmasından itibaren yaklaşık 7-8 gün boyunca kursak çeperinden özel salgılanan hem anne, hemde babada bulunan kuş sütü(maya) ile yavrular çabucak büyür.( besin değeri tavşan sütü gibi çok yüksektir).
Bu mayadan mahrum kalan yavruların yaşama ihtimali çok zayıftır.
Anne ve baba renklerine,fiziki yapılarına , taşıdığı genlere bağlı olarak yavruların da gerek fiziki yapıları gerekse genetik yapıları şekillenir.
Yukarıda özetle anlatılan genetik aktarım(kalıtım) sebebiyle bütün yavrular farklı özellik gösterebilir.
Yavruların neden aynı özellikte olmadığı sanırım azda olsa anlaşılmıştır.
Bizim tabirimizle özellikle oyun kuşların kan tutması olayı taşınan bu genetik özelliklerin tahminimce hemen hemen aynı veya tamamlayıcı özellikte olması çıkan yavruların iyi olmasına sebep olmaktadır.
Bu ihtimalin oluşması oldukça zor olduğu için bu işe gönül vermiş yetiştiricilerin istedikleri özellikleri bulmakta zorlanma sebebine sanırım bir cevap teşkil eder.
Kendi araştırma ve bilgilerimi makale şeklinde paylaşmamın en büyük sebebi bilinçli yetiştiricilerin artması,bilinçsiz eşleştirme ve olmayacak hayallere bir nebze olsun gem vurmak adınadır.
Bir çoğu bilinen yada paylaşılan bilgiler olabilir ama emin olun bu bilgileri araştırıp hepsini harmanlayıp bir araya getirmek,anlamak uzun zaman ve emekle oluşmuştur.
Paylaşımların ve bilinçli yetişticilerin çoğalması dileğiyle..
Saygılar..
ALINTIDIR
 
Selamünaleyküm

Muharrem abi güzel paylaşım olmuş emek verilip düşünülmüş eline sağlık.
Davud abi benim bu konuyu açmadaki niyetim takke ve perçemin akraba eşlemesi sonucu çıkan kalıtsal bişey olmadığını anlatmak.tabi başka kuşlardan girdi bu takke perçem.kuşları güzelleştirmek için demleş ve ankut ırkı kuşlardan bir yerde bir şekilde taklacı ırkına sokulmuş ve bu zamanla kalıtsal olarak sonraki nesillere aktarılmış olduğunu söylemek istiyorum.akraba eşi sonucu değil başka ırktan girip kalıtsallaştığını anlatmak istedim.sokaktaki güvercine gelince elbet siz veya başkası veya ben bi güvercin kaçırdık.fırladı gitti yabani kuşlara karıştı es aldı yavruya sıvama paça verdi.perçem ve takke cikmamasina gelince kaçan kuşun çoğunluğu paçalı ama takke ve perçemli değil de ondan.ben gördüm yabani sivri takke sıvama paça kuş.demek ana veya babası takkeli paçalı imiş.soyunda takkeli ve perçemli kuş girmeyen bir kuşun sonraki nesillerinde takke ve perçem çıkmaz.
 
Selamu Aleyküm
Muharrem abi çoğu kez yersizlikten dolayı kuş uçuramamaktan dert yanıyorsun ama, boş vakitlerini de böyle mükemmel yazılar yazarak bizim gibi kuş uçurmaktan başka vakit bulamayanlara bilimsel verilerle bilgi vemiş oluyorsunuz.Eline sağlık çok güzel olmuş paylaşım için çok teşekkür ederim. Selemlar
 
Re: Selamünaleyküm

kuşçu26' Alıntı:
Muharrem abi güzel paylaşım olmuş emek verilip düşünülmüş eline sağlık.
Davud abi benim bu konuyu açmadaki niyetim takke ve perçemin akraba eşlemesi sonucu çıkan kalıtsal bişey olmadığını anlatmak.tabi başka kuşlardan girdi bu takke perçem.kuşları güzelleştirmek için demleş ve ankut ırkı kuşlardan bir yerde bir şekilde taklacı ırkına sokulmuş ve bu zamanla kalıtsal olarak sonraki nesillere aktarılmış olduğunu söylemek istiyorum.akraba eşi sonucu değil başka ırktan girip kalıtsallaştığını anlatmak istedim.sokaktaki güvercine gelince elbet siz veya başkası veya ben bi güvercin kaçırdık.fırladı gitti yabani kuşlara karıştı es aldı yavruya sıvama paça verdi.perçem ve takke cikmamasina gelince kaçan kuşun çoğunluğu paçalı ama takke ve perçemli değil de ondan.ben gördüm yabani sivri takke sıvama paça kuş.demek ana veya babası takkeli paçalı imiş.soyunda takkeli ve perçemli kuş girmeyen bir kuşun sonraki nesillerinde takke ve perçem çıkmaz.

samet kardeş senle anlaşmak ne kadar zormuş be kardeşim ! sanki 1300 yıl önce bir demkeşi mardine sen vurdunda takkelı yavru aldın ha ! perdeyi de ördekten mi aldı kuşlar ? perde perde dedın öğrendin sonunda ne oldugunu, sıra takkeye perçeme geldi, oyun kuşu paçalı 2 kanat 2 ayak ayrık parmak bi kuyruk ve yuvarlak kafalıdır, bunun haricindeki herşey fiziksel bozukluktur, bilimsel olarak fiziksel bozukluktur yani, yoksa ben takkeli kuşu düz kuşa tercih ederim, samet madem demkeşten ankuttan girdi bu özellikler , sadece tepelerimi girdi arkadaş ? sen hiç tavuk kadar bir takkeli oyun kuşu gördünmü ? veya ankuta benzeyen bi perçemli ? bilimsel bi yazıda kantlanmış bi tezde okudum diyorum sen hala neyin peşindesin anlamadım ki ! ha ben ısrar etmıyorum çünkü yazıyı uzun süre aramama rağmen ne hikmetse bulamadım, çok da önemli değil, yanlışda yazılmış bi yazı olabilir ısrar etmıyorum ( ama bence doğru ) sen de ankut ankut diye tutturma daa ! değil kardeşm ankutla mankutla alakası yok olsa o kusların dığer fiziki ozellıklerıde gırerdı oyun kusunun anatomısıne...
 
Güvercin Genetiği









12
ŞubTepeli Taklacılar
Güvercin Genetiği
Taklacı performans güvercinlerimizi bu özelliklerini yitirmeksizin tepeli hale getirmek istediğimizde nasıl bir yol izlemeliyiz? Alacağımız tüm yavruların hem iyi bir performansa sahip olması hem de tepeli olması için ne yapmalıyız?Bunun en güvenilir yolu tepelilik özelliği açısından homozigot bireyler bularak bunların eşleştirilip yavru alınmasına dayanır. Ancak homozigot bireyler elde etmek ve onların homozigotluğunu test etmek belli bir dönem yavru almayı ve çeşitli denemeler yapmayı gerektirir. Bunu sağlayabilmenin yolu kümesteki geni cinsiyete bağlı olmayan çekinik gen yönünde sabitleyebilmekten geçer. Bunu başarabilmek çok kolay değildir. Burada uzun ve anlaşılması zor genetik bilgiler vermektense pratik ve daha kısa yoldan sonuca ulaşmamızı sağlayacak bazı yöntemler üzerinde duracağım. Tepelilik özelliği, güvercinlerde resesif (çekinik) yani baskın olmayan bir karakter olup cinsiyetten bağımsız bir yol izlemektedir. Başlangıç için seçeceğiniz güvercinler çok önemli. İlk önce tepesiz ve oyun açısından en güvenilir kuşlarınızdan birini seçerek işe başlayabilirsiniz. Daha sonra oyun özelliği açısından en iyi ve tepeli olan bir kuş daha bulmanız gerekiyor. Kuşların hangisinin hangi cinsiyette olacağı çok önemli değil. Bu iki kuşu eşleştirerek işe başlamalısınız. Bu takıma T1 diyelim. Birinci dölde (F1 dölü) alacağınız yavruların hiç biri tepeli olmayacaktır. Ancak bu yavruların genlerinde tepelilik özelliği bulunmaktadır. Daha sonra aldığınız yavruları birbirleri ile çiftleştirmeniz gerekiyor. Yavruların çiftleştirilmesi sonrası elde edeceğiniz (F2 dölü) kuşlardan istediğiniz özellikleri taşıyan (tepeli) yavruların oranı %25 olacaktır. Yani bu kuşlarda her dört yavrudan sadece biri istediğiniz özelliğe sahip olacaktır. Diğer üç yavru elden çıkartılmalıdır. Bu yavruya Y1 adını verelim. Y1 ile aynı şekilde geliştirilmiş başka bir Y2 yavrusu daha elde ettiğinizde (bunun için başlangıçta T1 ve T2 olarak iki takımla işe başlamak uygun olabilir. Eğer tek takımla başlarsanız T1 den beklediğiniz özelliklerde ikinci bir yavru daha almanız gerekir. İki takımla işe başlamak elinizde kalitesine güvendiğiniz fazla sayıda kuşunuzun bulunması durumunda tercih edilmelidir. ) her iki yavruyu Y1 ve Y2 birbiri ile eşleştirdikten sonra alacağınız bütün yavrular başlangıçta tam olarak olmasa bile birkaç kuşak sonra tam olarak istediğiniz özelliği göstereceklerdir. Bu deneme sırasında elde edilen ve istediğimiz özellikleri taşımayan diğer bütün yavruların elden çıkartılması geliştirilen özelliğin korunabilmesi için en uygun yoldur.

ALINTIDIR
 
Güvercin Genetiği










12
HazPerformans güvercinlerinde genetik aktarım
Güvercin Genetiği
Bir güvercin yetiştiricisi, eğer performans kuşu yetiştiriyorsa öncelikli olarak kuşunun performansı ile ilgilenmektedir. Performans güvercinlerinde performansa bağlı özelliklerin cinsiyete bağlı olmayan çekinik bir gen tarafından oluşturulduğu düşünülmektedir. Bunun anlamı performans açısından iyi özelliklere sahip bir güvercinin bu özelliklerini yavrularına dişi ya da erkek ayrımı olmaksızın geçirebileceği, ancak çekinik bir gen olduğu için yavruların tamamında aynı özellikleri yakalayabilmenin ancak bu kuşun eşinin de çekinik olarak bu geni taşımasına bağlı olduğudur.

DOĞRU BİR EĞİTİM OLMAZSA İYİ BİR PERFORMANS YAKALANAMAZ

Bu nedenle performans güvercinlerinde performans özellikleri iyi olan kuşların birbirleriyle eşleştirilmesi sonucu bu kuşların yavrularında bu özelliklerin devamını görebilmek mümkün olacaktır. Performansı oluşturan genler, çekinik olduğu için kuşunuzda genellikle heterezigot olarak bulunur. Eğer homozigot olarak bulunuyorsa o kuş gerçekten çok iyi bir performans gösterir. Yavrunun genlerinde iyi performans özelliklerini taşıması elbette çok önemlidir. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Bilindiği gibi performans eğitim ile geliştirilebilir. Eğer performans açısından iyi genlere sahip bir güvercine doğru ve düzenli uçuş eğitimi verilmezse ya da hiç uçurulmazsa bu kuşunuz sıradan bir güvercin olarak yaşantısına devam eder. Bununla birlikte bu kuştan alacağınız yavruların performans açısından iyi olma ihtimalleri her zaman vardır.

KENDİ YAVRULARINIZLA ÇALIŞIN

Güvercinlerimizin performansa bağlı özelliklerini geliştirmek istiyorsak bazı noktalara dikkat etmemiz gerekmektedir. İlk olarak hangi kuşun daha iyi performans gösterdiğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu görünüşte kolay gibi görünse de aslında dikkat ve özen gerektirir. Her şeyden önce performansın geliştirilmesi için kendi yavrularımızla çalışmak gerekmektedir. Bunun nedeni kuşlarımızın tümüne aynı eğitim, aynı uçma olanağı vb şartların sağlanıp sağlanmadığının bilinmesi içindir. Bunu bilebiliyorsak hangisinin daha iyi olduğunu kestirebiliriz. Örneğin uçurulmadığı için ya da az uçurulduğu için kötü gibi görünen bir yavru aslında genetik olarak belki en iyi yavrumuz olabilir. Eşit şartlarda yetiştirilmiş mümkün olduğunca çok yavru arasından gerçekten başarılı olan elden geldiğince az sayıda yavru damızlık olarak ayrılmalıdır. Orta kalitede kuşlar kesinlikle damızlık olarak ayrılmamalıdırlar. Ayrılan damızlıkların haricindeki kuşlar elden çıkartılmalıdır. Belli bir süre sonra yuvanızdaki genel performansın kesinlikle yükseldiğini gözleyebilirsiniz.

HANGİ RENK MANDALİNA ÇEKİRDEKSİZDİR ?

Performans güvercinlerinde kuşun renksel genetiği ile performans genetiği arasında bir bağlantı kurulmaya çalışılmaktadır. Yani belli bir renk formu gösteren güvercinin belli bir performans göstermesi beklenmektedir. Bu doğru değildir. Nasıl mandalinanın kabuğunun rengi ile çekirdeksiz olması arasında bir bağlantı oluşturamazsak, bu durum güvercinler için de geçerlidir. Güvercinlerde renk ve performans ayrı genler tarafından karakterize edilmektedir. Böyle olduğunda bir performans kuşunun renksel özelliklerine bakarak iyi ya da kötü bir performansa sahip olacağı konusunda tahmin yapılamaz. Özetle performans kuşu alıyorsak kuşun renksel özellikleri bizim tercihlerimizi etkileyebilir ancak performansa ilişkin özelliklerini rengine bakıp çıkartamayız. Performansı test edebilmek için kuşu havada seyretmekten başka yol yoktur.

ALINTIDIR
 
Selamünaleyküm

Alidemir abicim merak etme o özelliklerin yanında kuşlara yapışma taklasız konma özelliğide girdi o şekilde.kuş uçacak biz altında sohbet edicez bilgileri tartışacaz eskilerde ne kuşlar uçmuş bu uçan kuşlar nerden nasıl gelmiş ve nasıl bu kuşlar çıkarılmış biz konuşacağız.forum sitesinin maksadıda bu değil mi? Bilgi paylaşımı.herkesin savunduğu bi tez var.dedimya onlara göre kuşun takla atması yırtıcı kuşlardan kaçarken kazanılmış bi yetenekmiş miş.yazının başında oyun kuşuna mardin dedin.niçin? Bu kuşu taklalı oyun kuşu olarak biliyordum ben.her yörenin farklı şekilde kuş izleme zevki olduğu için heryerin kuşları farklı fizik ve oyun tarzındadır.urfa ilinin açık gökleri.mardin ilinin takke perçem kızıl göz kuşları.çorum paçasız düz kuşları.malatya takkeli bol paça kuşları.ankara düz kuşları.hepsinin hem oyunu hem fiziği farklıdır.zamanda yapılan bi hata şimdinin bütün kuşlarını tehdit etmekte.kuşun nerden geldiğini özelliklerini fiziğini oyun tarzını birebir araştırıp sorup soruşturup öğrendiklerini birleştirerek kuşun ne olduğunu öğrenmek gerekli.yoksa bilinçsiz kuşçuluk alıp başını gidecek.kim ne beslediğini bilmeden...
 
Selamünaleyküm

Muharrem abi fen biyoloji genetik anatomi bakımından yazdıklarınız güzel doğru.mandalinanın renginden çekirdekli mi çekirdeksiz mi anlayamayız.fakat kuşlarda biraz farkı olmalı bu.çünkü bu güne kadar iyi oynadığı için miski kürenk kaplamasarı muzlu şaraplı (koyu kırmızı şampanyada olabilir ) kuveyt mermeri gibi renkli kuşların millete izlettirildiğini veya kupa ya uçurulduğunu hiç görmedim duymadım.hep dumanlı boz bozkırli arap gibi koyu renk kuşlar veya beyaz kuş uçurulur ve oyunu izletilir.ama az önce saydığım renkli sarı kırmızı muzlu tarzı kuşlar onlar gibi oyun yapamaz...
 
''yazının başında oyun kuşuna mardin dedin.niçin? Bu kuşu taklalı oyun kuşu olarak biliyordum ben''

ya samet amma garip şeylere takılıyorsun, oyun kuşu anla taklacı kuş anla , mardin dedim halk diliyle ona mı taktın taka taka ? ha ben bilmiyodum taklalı oyun kuşu olduğunu !!! hasbinallah,,,tamam kardeşim benim yorumum bitti , sen öğren ne öğreniceksen, uslubuna tarzına pek tahammül edemiyorum iyi sohbetler size...
 
alidemirsmm' Alıntı:
''yazının başında oyun kuşuna mardin dedin.niçin? Bu kuşu taklalı oyun kuşu olarak biliyordum ben''

ya samet amma garip şeylere takılıyorsun, oyun kuşu anla taklacı kuş anla , mardin dedim halk diliyle ona mı taktın taka taka ? ha ben bilmiyodum taklalı oyun kuşu olduğunu !!! hasbinallah,,,tamam kardeşim benim yorumum bitti , sen öğren ne öğreniceksen, uslubuna tarzına pek tahammül edemiyorum iyi sohbetler size...


sen kendinden 8 yaş küçükle polemiğe giriyorsun 15 yaş büyükle polemiğe giriyorsun sonunda insanlarla kavga ediyorsun dün başlamışsın kuşa burda millete iş ögretme beni tanımıyorsun ustalarına sor .sen önce biraz sakin ol fikirlere saygılı ol sen olmassan, senin fikirlerinede saygılı olmazlar. sen kendi elindeki kuşu öğren nerden gelmiş kim yapmış başkalarının kuşlarınla kafa yorma.kimsenin kafasınıda yorma. bak ne güzel yarışlar var bu kadar kuşuna güveniyorsan atarsın puanlatırsın burayada koyarsın video'sunu insanlar seni takdir eder bu kadar kinci olma. eninde sonunda o elinde beslediğin kuşlar urfa kökenli kuşlar.
 
Selamünaleyküm

Kimse zorla yazı yazmak zorunda değil.istemiyorsan yazma.ama yazılanları iyi oku öğren neyin ne olduğunu.
Nihat abi hoşgeldin başlığa.urfalı yazıyor avatarında.urfada 3 sene kaldım kısas ta veli dayının yanına gittim kuşlarını izledim.bilirim çok yerini.urfada ankarada eskişehirde hep yaşı ilerlemiş Türkiye de adı tanınmış insanlarla sohbet ettim.ispartada da kaldım kuşlarını gördüm.ondan bilgi aldım bundan aldım öbüründen aldım hangi kuş nerden nereye gitmiş kime gitmiş neyle es almış onu öğrenmeye çalıştım.duydukları birleştirdim karşılaştırdım bende bişeyler koymaya çalıştım ortaya.maksat başkasıda faydalansın.işine gelmeyen yazmasın.kuşçu arı gibi herçiçeğin balını bilmeli ama tek kümesin kuşuna hizmet etmeli. Saygılarımla
 
TARISMALARIN KIRICILIKLARA VARMADAN BİRBİRİMİZİ İNCİTMEDEN YAPICI OLUNMASINA KARSILIKLI SAYGI SEVGİ İÇERSİNDE OLARAK DEVAM EDELİM ARKADASLAR

SAYGILAR
 
samet kardesim üzerinde durduğun mevzu ile alakalı olarak ortaya somut verilere dayalı bir bilgi maalesef koymak mümkün değil.Kesin bu böyle olmuştur yaklasımı sergilemekten ziyade olabilirmi acaba seklinde konuya yaklasırsan daha yapıcı olur.Tecrübeli kusçularla tartısmaya girmen bir nebze hosgörülebilir tabi ama sende biraz gayret et.Bilgi toplaman güzel ama bilgiyi aldıkların herseyi sana söylemis olamazlar.insan bu mesleği yasayarak öğrenir,baskalarından değil.oyun kusunun içine takka ve percemi katmak diğer özellikleri yalıtarak, hele büyük bir genetik beceriyi gerektirir diye düsünüyorum.bu kadar kolay olsaydı zaten herkes kusçu olur herkes özellik aktarımını istediği gibi yapabilir.dediğim gibi zaten oyun kusunun genlerinde var olan özellikler onlar.bu iki malzemeyi tasıyan ve hasbelkader yada kasıtlı olarak (ki öyle olmustur) iki kus eslenmis ve takka percem olayı yaygınlasmıstır.Örneğin 25 yıl once kus beslerken ben o zamanda takka ve percemli kus bulmak ve yetistirmek muhitimizde hem cok zor hemde bir güzellikti.Takkalı ve percemli kus bulduğumuzda sevinçten havalara uçardık.hatta bir arkadasımızın düz kusları yarım perçem bıyıklı bir yavru vermis ondan o kusu iyi bir paraya satın almıstık.simdi bu takka perçem daha yaygın.ama daha az tercih ediliyor.kimi hala seviyor benim gibi kimi sevmiyor beslemem diyor.saygı ve sevgiler..
 
urfalı' Alıntı:
alidemirsmm' Alıntı:
''yazının başında oyun kuşuna mardin dedin.niçin? Bu kuşu taklalı oyun kuşu olarak biliyordum ben''

ya samet amma garip şeylere takılıyorsun, oyun kuşu anla taklacı kuş anla , mardin dedim halk diliyle ona mı taktın taka taka ? ha ben bilmiyodum taklalı oyun kuşu olduğunu !!! hasbinallah,,,tamam kardeşim benim yorumum bitti , sen öğren ne öğreniceksen, uslubuna tarzına pek tahammül edemiyorum iyi sohbetler size...


sen kendinden 8 yaş küçükle polemiğe giriyorsun 15 yaş büyükle polemiğe giriyorsun sonunda insanlarla kavga ediyorsun dün başlamışsın kuşa burda millete iş ögretme beni tanımıyorsun ustalarına sor .sen önce biraz sakin ol fikirlere saygılı ol sen olmassan, senin fikirlerinede saygılı olmazlar. sen kendi elindeki kuşu öğren nerden gelmiş kim yapmış başkalarının kuşlarınla kafa yorma.kimsenin kafasınıda yorma. bak ne güzel yarışlar var bu kadar kuşuna güveniyorsan atarsın puanlatırsın burayada koyarsın video'sunu insanlar seni takdir eder bu kadar kinci olma. eninde sonunda o elinde beslediğin kuşlar urfa kökenli kuşlar.

la arkadaş ben sana bi tenhada bişey mi yaptım ? sen neden bikaç ayda bir sebepsiz yere , senle alakası olmayan konu başlıklarında, yazdıklarınla alakalı olmayan konularda bana saldırıyosun ? canını mı yaktım ?
--kuşa dün başlamadım 96 da başladım ara verdim daha önemli işlerim vardı , işlerimi yoluna koyunca tekrar başladım 2 sene civarı oldu, velakin yeni başlamış olayım illa kuşu bilmek öğrenmek için senin gibi kalın kafalı olup 20 sene aralıksız mı beslemek gerekiyor ? zeka meselesi erken çözmüşüm olayı demekki, ben burda kimseye birşey öğretmem 15 yaşındaki çocuklada 40 yaşındaymış gibi muhabbet ederim örnekleri vardır girip bakabilirsin, öğretme gereğide duymuyorum, sadece sametle bilgi alışverişi tarzında bi konu hakkında tartıuşıyorduk baktım anlaşamıyacaz ben usulunce devam etmeyecegımı soyledım , ne kırıcı laf dedım ne sövdüm ne küfür ettim ne de başka bişe, sen ne atladın ortaya , urfayı görünce kanın mı kabardı, hemşericilikmi yapınca aklınca, yoksa millete caka mı satıyosun
--sen şu mgf kupa töreninde ahmet abi yanımdayken aramıza sırnaşıp benle tanışan ve ''ben ali demir ali demir''dediğimde de beti benzi atan korkudan yüzüme bakamayan 15 dakıka sağa sola bakıp masada konusamayan o 1.5 metre ve kazan kafadan ibaret mahluk değilmisin ? ben sana ezelden uyuzum attıgın resımlerden tanıdım senı ama sende az cesaret yokkı ancak boyle sanalda dırlar durursun yanımdaydın yuzume gonuşaydın ya ! urfalı urfalı deyıp cıldırtma benı bende erzurumluyum cırarım seni ! benim ustam mustam yok,ihtiyaç duymadım, sadece sevdiğim 3 5 abim var, sen kimsin ki ben seni birilerine sorayım la dingo !
--ben herkese saygılıyım, ama sen ve senin gibi kuşçu müsvetteleri kuş ucurmazlar anca magazın yaparlar kimin kusu kime gitti kimin soyu kıme girdi, onun kusları nerden geldı, la sanane sen elindeki ni ucur da havada gör hep işin magazınıyle ugras emek verenlere kus ucuranlara saygı duyma sonrada böyle kıdemden dem vurup damarıma damarıma basınca dayanamayıp terbiyemi bozuyorum, meslekle alakası yok kaynarcalıyım genel özelliğimiz bu yapıcak bişey yok,
-- ben sana elimdeki kuşu anlatırımda ayıp olur şimdi burda, la sen kimsin ya, bu cesaretı nerden alıyon kaç kişisin olum sen ? elindeki kusu bilmiş, yalaka herif elimdeki kusların sahıbıne heryerde secde edıyosun burdamı efelendın herıflendın, elimdeki kusları nerden biliyonla ortagımmısın,konusmaya bağ yaa ! kimin kafasını yormusum koca kafa
--ben mgf yarışında pendik sorumlusuyum ayrıca sakaryada dahıl 4 tane yarısa kus yazdırdım, zaten yarışların ıcındeyım ama burda konu o degıl , ben burda kuşumu mu anlattım kusumu mu övdum, okumadan bakmadan dondan cıkar gibi atladın yıne konunun ortasına, burda kuş genetiği tartısıyoduk ,benım azımdan ' kusum' kelimesi bile cıkmadıkı sen boyle ılerı gerı konusuyosun,ben kuşuma güvenıyorum vesairede demedim sende zeka geriliğimi var yoksa türkçe öğrenmeye vaktın mı olmadı ?
--ya arkadaş sen benim dostummusun kuşumun hırsızımısın,yuvamı kumesımı kuslarımı ne biliyosun, sen elimdeki kusları ne biliyosun dengesiz ! yok urfa kuşun yok bilmem ne kuşun, varsayalımkı o olsun la onu ıddıa eden mı var konumuz o mu, sende davranıs bozuklugumu var ıdıot musun ? bu ne laaa çıldırdım ya
--benim burda aylardır videom var, senin gibi kafa büyütüp 30 sene kus besleyıp anca resım koymuyorum rahat ol, al ızle de sus ! son sana şunu da soyliyim urfalı, gecende saldırdın bana , murat gel dedı ben agırım dedın, dedım o zaman gel bıde ben tartayım senı ağırmısın degılmısın sesın cıkmadı, ben mgf torenınde senden bı kotu kelıme cıkmasını kolladım gıdene kadar, ama malum yüreğin okadar, Allahıma kitabıma seni ilk gördüğüm yerde simsiyah ederem ! bu son olsun.
[izlesene]5497923[/izlesene]
 
Selamünaleyküm

Abi keşke tecrübe yıllar ile kazanılmış olsa.ikibinsekiz yılında urfadan ankaraya gittim. Türkiye çapında nam yapmış birinin kümesine gittik.şans ya vardığımızda bizden başka 3kişi daha gitmiş ama haberimiz yok.yaşları elli ile ellibeş arası değişiyolar.ben en küçükleriyim tabi.sürekli dinliyorum.tek kelime konuşmadan.eskiden beriden anlatırken kır saçlı iri bi adam dedi ki "bir kuşu iki seneden fazla oynatamazsın.oynamaz"...duramadım siz kaç yıldır besliyorsunuz ? Dedim. "Çocuktan beri" dedi bana. BOŞUNA BESLEMİŞSİN BEN ONDOKUZ YAŞİNDAYİM VE ONIKI YAŞİNDA OYNAYAN KUŞLARIM VAR.adamda tık yok. Neyse adamlar gitti. benim usta adamları araba ile götürdü.yolda konuşmalar benim hakkımda tabi. Kümes sahibi ve biz kaldık.usta da geldi.çaylar masada kuş havada.adam dedi "ben hiç kuş satmam". Dayı urfadan geldim falanın selami var sattığın kuşu gördüm.yavru alıyo dedim. Adamdan da tık yok.
Niye milleti kandırmaya çalışıyolarki anca kendi gibi zayıf insanları kandırırlar... Ağız tadı ile paylaşım yapalım dedim.3senedir girmiyorum neler var neler yok dedim.milletin nabzını ölçütüm.bi kaç bilgide biz sunalım dedim.ha sen bizden küçüksün ne bilirsin kuştan diyenler olabilir.o da bi görüş.yapcak bişey yok.isteyen okur beğenir isteyen okur beğenmez.o onun kuş besleme kuşçuluk tarzı.
 
oncelıkle selamlar.takka ve percem bencede oyun kusunun genlerınde mevcutdur.dogada bır cok kanatlı turunde takka ozellıgı bulunur(tavuk kuş kaz v.b.)yıllar oncelerınden berıdır ıyı oyun kuslarının takkalılarını gorup ızledım.zaten bu ozellık dedıgınız gıbı süs kuşlarından gırmıs olsaydı bu olay genlerın ıcınde olmasından dolayı 10 15yılda bır bıle olsa ataları olan süs kuşlarının fızıksel ozellıgını tasıyan yavrular cıkmalıydı.cunkı genlere gıren bır ozellık kolay kolay kaybolmaz.kanına süs kuşu gırmıs veya gırmemıs bır kus besleyen deneyımlı bır yetısdırıcı zaten bunu anlar.anlayamıyorsada sorun vardır bence saygılarımla
 
Re: Selamünaleyküm

kuşçu26' Alıntı:
Abi keşke tecrübe yıllar ile kazanılmış olsa.ikibinsekiz yılında urfadan ankaraya gittim. Türkiye çapında nam yapmış birinin kümesine gittik.şans ya vardığımızda bizden başka 3kişi daha gitmiş ama haberimiz yok.yaşları elli ile ellibeş arası değişiyolar.ben en küçükleriyim tabi.sürekli dinliyorum.tek kelime konuşmadan.eskiden beriden anlatırken kır saçlı iri bi adam dedi ki "bir kuşu iki seneden fazla oynatamazsın.oynamaz"...duramadım siz kaç yıldır besliyorsunuz ? Dedim. "Çocuktan beri" dedi bana. BOŞUNA BESLEMİŞSİN BEN ONDOKUZ YAŞİNDAYİM VE ONIKI YAŞİNDA OYNAYAN KUŞLARIM VAR.adamda tık yok. Neyse adamlar gitti. benim usta adamları araba ile götürdü.yolda konuşmalar benim hakkımda tabi. Kümes sahibi ve biz kaldık.usta da geldi.çaylar masada kuş havada.adam dedi "ben hiç kuş satmam". Dayı urfadan geldim falanın selami var sattığın kuşu gördüm.yavru alıyo dedim. Adamdan da tık yok.
Niye milleti kandırmaya çalışıyolarki anca kendi gibi zayıf insanları kandırırlar... Ağız tadı ile paylaşım yapalım dedim.3senedir girmiyorum neler var neler yok dedim.milletin nabzını ölçütüm.bi kaç bilgide biz sunalım dedim.ha sen bizden küçüksün ne bilirsin kuştan diyenler olabilir.o da bi görüş.yapcak bişey yok.isteyen okur beğenir isteyen okur beğenmez.o onun kuş besleme kuşçuluk tarzı.
bak bır konuda sana katılıyorum.hakıkaten yıllar bır kuscuya hıcbırsey katmayabılıyor.erken yaslarda tecrube edınebılmek de pek mumkun gorunmuyor bu sartlarda.ancak gercek bır ustanın yanında ve ıyı kusların altında ıyı kusu gorerek tanıyarak vakıt gecırmıs bır genc tecrube olmasada bılgı sahıbı ve hatta kus sahıbı de olabılır.bu ayrı bır konu ve genele terkıb edılemeyecek bır durum.bu buyuk bır sans demektır cunkı.yıllarını bır kohneye veren cok usta kılıklı ınsan tanıdım.ustayım dıye gecınen ama hayatında bır kusun kanadının dıbıne bakmamıs cok bılgısız ınsan var.bu ınsanlara laf anlatmak ıse beyhude bır ış.o da ayrı bır dert.nıye baskasının derdıyle dertleneyım kı...degılmı :) herkesın kusu kendıne :)
 
DELIYUREK41' Alıntı:
oncelıkle selamlar.takka ve percem bencede oyun kusunun genlerınde mevcutdur.dogada bır cok kanatlı turunde takka ozellıgı bulunur(tavuk kuş kaz v.b.)yıllar oncelerınden berıdır ıyı oyun kuslarının takkalılarını gorup ızledım.zaten bu ozellık dedıgınız gıbı süs kuşlarından gırmıs olsaydı bu olay genlerın ıcınde olmasından dolayı 10 15yılda bır bıle olsa ataları olan süs kuşlarının fızıksel ozellıgını tasıyan yavrular cıkmalıydı.cunkı genlere gıren bır ozellık kolay kolay kaybolmaz.kanına süs kuşu gırmıs veya gırmemıs bır kus besleyen deneyımlı bır yetısdırıcı zaten bunu anlar.anlayamıyorsada sorun vardır bence saygılarımla
aynen...
 
Selamünaleyküm

Abi laf nerden nereye geldi.takke perçem zaten kuşun geninde var.bu kuşun iyi veya kötü olduğunu göstermez.ben sevmem bile takke perçemli kuşu. başlığın ilk açılış nedeni bu özelliklerin akraba eşlemesi sonucu çıkmadığını anlatmak.başka bi başlık altında konu olmuştu bunlar.akraba eşlemesi sonu çıkan kalıtsal bi bozukluk dediler.bende dedimki bu akraba eşi sonucu bi hastalık değil.
 
Geri
Üst