Dostum hem çekincelerinde hem de yüksek uçucuların popülerliği konusunda ki düşüncelerinde haklısın. Ben bu duruma şöyle bir yaklaşım daha getireyim. Bir çok yetiştirici, performans kuşu da olsa renklerin cazibesine aldanıp, hakkında pek bilgi sahibi olmadığı kuşları "piyasada az bulunan kuş değerlidir" mantığıyla üretip çoğaltmaya başlıyor. Aslında bu mantık tamamen yanlış mı, tabii ki değil. Fakat piyasada az olan her kuşunda standartlarının araştırılıp ona göre beslenmesi lazım. Örneğin dediğin gibi kırmızı budapeşteler konusu...Bu da sonuç itibariyle senin anlattığın, diğer bir tabirle de "yan sanayi kuşların" piyasaya çıkmasını sağlıyor. Halâ siteleri gezerken görürsün, kırmızı renkte ama artık budapeştelikle alakası kalmayan kuşlarıyla övünenler var(uçurduklarını da sanmıyorum). Çoğuna da tip diyerek resimlerini paylaşıyorlar. Paylaştıkları kuşları kırık oldukları için ve bir budapeşte yu sever olarak, en azından budapeşte olduklarını savunmamışlar diye bilinçsizliğe iyi yanından da bakabiliyorum.
)))
Kimine göre bir hobi, kimine göre bir yaşam tarzı ...ya da ne olarak adlandırıyolarsa kuşlarla olan bağını, sonuçta kendi zevklerine göre yaşar herkes. Yan sanayi kuşlara engel olmak mümkün değil, bir çok sebepten ötürü. Bilinçli olan olacak olamayan kırık kuş besleyecek, kimi bilinçliler de kümeste temiz renk kuş besleyip bilinçliliğinin sınırını kendi belirleyecek, bizler sadece performans kuşlarını besleyenlerde "performans" kelimesinin anlamını sorgulamalarını ümidedebiliriz. Öğrenmenin yaşı ve sınırı yok, önemli olan istemek. Bu yüksek uçucuların popülerliğinin artmasının bence sebebi de; Kümeslerine tıkılmış, paris modasını takip eder gibi şık kostümlerde olan kuşlarına bakıp bakıp artık sıkılmış, performans adına kendini tatmin edemeyen kuşçuların, işin gerçek amacının ne olduğunu tekrar sorgular duruma geldiklerini gösteriyor.
Kuşçuluktan zengin olunmaz, kuşlar sadece kümeste beslenmez ve bunun vebaliyle de öbür dünyaya gidilmez!
Kuşçuluk adına güzel şeyler yapıyorsun Erol arkadaşım, senden öğreneceğim çok şey var. Bilgilendirmeler için tekrar teşekkürler.
Her kümeste bilinçli bir şekilde, saf kuşların performansları için beslenmesi-uçurulması dileklerimle...