ÖNCÜ KUŞ?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan quner
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 18
  • Görüntüleme Görüntüleme 13K

quner

Üye
Katılım
2 Ocak 2009
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Yaş
46
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Özgür Güner
Meslek
Memur
İlgi Alanı
Belirtilmemiş
Merhaba sevgili arkadaşlar. Adana ırkı güvercini performansına uygun bir şekilde uçurabilmek (istendiği anda indirebilmek) için hepinizin bildiği gibi iyi bir öncü kuşa sahip olmak şart. İşte benim sizlere sormak istediği soru ileride öncülük yapabilecek bir yavruyu elde edebilmek için bu kuşun anne ve babasının veya birtanesinin öncü soyundan gelmesi mi gerekir. Yoksa artçı bir çift kuçtan çıkacak yavrulardan da öncü elde etme şansızım var mıdır? Şimdiden hepinize teşekkürler.
 
arkadasim arkasindaki baskiyi tasiyabilen her kus öncü kustur.kimler katilir bilmiyorum ama bence her adana en az tahritlikte parlak yapip öncülük yapabilmelidir.kusun cirpinmasini,hizli dalmasini kandan beklemek normal ama bence öncülük olayinda bu biraz abest kacar.öncülük bence kusun egitiminde(önde atlamayi becerebilmesi,digerleri ile arasindaki hiz farkini önde gelmek icin kullanabilmesi vs.)bu insanlar icinde gecerli.her doktorun oglu doktor olacak diye bir sey yoksa,her öncünün ogluda öncü olacak diye bir sey yok bence.bende öncü arkaci ayrimina gittim ama su an aldigim cülüklerden eleme usulü ile arkaci cülükleri cikariyorum ki söyle daha iyi acikliyabilirim;verdigim egitime cevap veren ,hizi,parlak hassasiyeti benim icin yeterli olan cülükleri salmamda tutuyorum.yani damizligimdan gelen bir cülük salmada yer bulurken digeri elenebiliyor.benim damizligi soracak olursan ikiside(disi ve erkek)öncü ailelerden geliyor.1 damizligimdan aldigim cülüklerin hicbiri elenmedi.digerlerinden deneme usulü aldiklarimdan giden cok.saygilar
 
Selamlar. Özgür arkadaşım çok güzel bir soru sormuş. Ben bu işin daha başlarındayım ve benimde sormak istediğim 1-2 soru var. Şimdi benim elimde Niyazi Aydın büyüğümüzün Yabani soyundan gelme bir erkek ve Cumali Ulutaş abimizin kendi damızlıklarından bir dişi var. Erkek bana verildiğinde sökülme çağına gelmişti ama sökülmemişti bende kaçacağından korktuğum (sökmeyide bilmediğim ) için sökemedim. Dişide damızlık olup iyi kandan geldiği için sökülmemiş. Ben bunlardan cülük alacağım yalnız sökme ve eğitim için hangi yolu izlemem lazım bu 1 , 2.si ise benim elimde olan 6-7 çiftimin hiç birisi uçuş yönünden beni tatmin etmiyor yani parlağa geleni 2-3 minare gidip orada takılıp yükselmiyor ( yavaşta olsa ) parlağa geliyor. (2 tane erkek bu vasıflarda). Diğerlerini parlağa gelen kuşlarla uçurursam yükselmiyorlar, kendi aralarında uçurursam yükseliyorlar fakat parlağa hiç bakmıyorlar bile. ne zaman yoruluyorlar o zaman iniyorlar. Şimdi bu elimdeki kuşlarla nasıl cülük söker ve iyi netice alırım. Veya siz ne yapmamı önerirsiniz. Saygılarımla.
 
ismail bey merhaba

yabani soyunu duydum lakin nesi var bu soyun pekte bilgi sahibi degilim.size cevap vermemin sebebi ise uzun bir aradan sonra tekrar adana kusuna baslayip,sizin yasadiginiz durumlarida birebir kendim yasadim.elinizdeki erkek yaban soyu,disi ise damizlik demissiniz.kus kimden gelirse gelsin sonucta kan uymadimi uymuyor.kaldiki yaban soyundan gelen kusun iyi olacagi garantisi kimsenin verebilecegi garanti degil.bence parlaga gelen kuslarinizi parlaga gelmeyen kuslarla yumurtada birkac ay ucurun,istediginiz yere kadar yollayabilirsiniz.(kendi deneyimimdir,yaptim oldu ama sizde olacagi garantisi yok)yaban soyunu kücümseme gibi bir yanlis anlasilmaya düsmek istemem.bakin burda iyi bir kan var.cok iyi bir kuscudan bu kanin boku bile kusu cirpindirir diye bir söz duymustum.gelgelelim o kana sahip olan kuslardanda bes para etmez kuslarin oldugunada sahit oldum.yani sonucta kendi kanini cülüge nasil devrettigi cok önemli.burda diside cok önemli tabiki.ucar kuslarinizin yavas olmasi yada yüksege gitmemesi önemli degil en azindan elinizde bundan baskasi yoksa gidip baska kus alipta kaziklanmak(özür ama maalesef öyle)yerine elinizdeki kuslarlada cülükleri söküp egitim verebilirsiniz.yeterki aldiginiz cülükler istediginiz performansi versin.yaptiginiz salma yi internette görmüstüm.bayagi bir vermissiniz kendinizi bu ise.bir o kadar da masraf cabasi.size bu ucarlari satanlarin bahaneside hazir.siz yeni basliyorsunuzdur,kusu siz bozmussunuzdur,sizin baska kus almaniz gerekiyordur falan filan...bence cülüklerinizi alin rahatlikla ki umarim cülükleriniz umdugunuz gibi cikar.yüksege giden kuslarla cülükler iyice sökülene kadar ucurun.birakin noktaya gitsinler,yorulup inseler bile farketmez.kizma vakitleri gelmesine yakin,cok yüksege gitmeyen ama parlaga yavas ta olsa itaat eden kuslarla parlak egitimi verin 2-3 hafta.es aldiktan sonra ilk tahritlik sonrasi ilk yumurtada kaldirin parlaga gelen kuslarla.10 gün hem yumurtada yatsin hemde parlaga gelen kuslarla ucsun.yumurtayi aldiktan sonra ilk 3 gün daha devam edin ve sonrasinda parlaga gelmeyen kuslarla tahritliginde öncülük verin.eger icinde varsa yapar o kus.bizede yeri gögü yirtan kus verilmedi.sifirdan baslamaktan baska careniz yok.umarim cülüklerinizde istediginiz gibi cikar.eger cülüklerin icinde varsa yapar yoksa cok zor.
 
Merhaba Bülent bey
parlağa gelen kuşlarımın her ikiside şu an yumurtadalar ve yükselme yok her sabah düzenli olarak uçuruyorum. Normalde çok yükseğe giden kuşla beraber kaldırdığımdada fazla yükselmemeye devam ediyor ve yükseğe giden kuşların yanlızca 1 tanesi eğer parlağa gelenlerden birle uçurursam kanat açıyor.(siz bekleme diyorsunuz heralde.) Bu kuşun fiske yapması demek oluyor heralde ama yüksek kuşuyla aynı kanat açmayı yapmıyor. Sizde yeniden beslemeye başladığınızda sıfırdan başlamışsınız ama sizin artınız tecrübeleriniz olmuştur. Yeniden başlamakla sıfırdan başlamak arasında özellikle Adanalar için çok fark var. O yüzden yaşınız küçük veya büyük farketmez en önemli piriminiz tecrübeniz var bende siz ve sizin gibi bu sevdaya gönül veren dostların tecrübelerini bizlere aktarmasını rica ediyorum. Diyeceksinki sen istanbuldasın orada tecrübeli kişilerle görüş yardımlaş. Her hafta sonu (aşağı yukarı )Edirnekapı'daki pazara sizinde isimlerini duymuş olduğunuz bu işin duayenleri geliyorlar ama hepsi kendi havasında ve kendi kuşlarının yaptıklarını anlatarak günü tamamlıyorlar. Sonra sen sağ ben selamet. Ayrıca bu uğraşa gönül verenlerde genelde (istisnalar kaideyi bozmasın) gördüğüm kadarıyla bir yaraya merhem olmuyorlar. Varsa iyisi kendilerinde olsun başkalarında olmasın. ( Hatta burada bir konuşmayada şahit oldum kendi kaçırmış olduğu kuşun yavrularını almasınlar diye parasını verip satın alıyor ve sonraki kaçtığında yine aynı şahısta olduğunu görünce tekrar parayla satın alıp, yer yapmış diyerek kuşu imha ediyorlar. Niçin böyle yaptıklarını sorunca nasılsa ana baba bizde diye cevap veriyorlar.) Yani burada bilende görende kendileri oluyorlar. Bizde ancak böyle internet ortamında yazılanlarla kendimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Aslında okuyarak öğrenmekte oluyor gibi ancak heralde seyrederek ve pratik yaparak öğrensek daha kolay olurdu diye düşünüyorum. ( en azından benim için ) İyi kandan gelen bir cülüğü hakikaten iyi yapabilmek için iyi bir eğitimden geçirmek lazım diyoruz ama iyi eğitim vermek içinde en az bir tane iyi kuşumuzun olması gerekiyor yoksa ne yapsan yap olmuyor. Yaklaşık 1 sene oluyor ve bendeki sonuç bence koca bir sıfır. ( tabi bu bendeki sonuç ) herkeste bu böyle olmaz buda tecrübeyle alakalı birşey. Yardımların için çok sağol yine aklına birşeyler gelirse yazmaya devam et ben her forumdaki yazılarını okuyorum gerçi bir süreden beri görünmüyordun ama nick değiştirip yeniden gelmişsin. Ben hafta sonu hariç ( onlarıda pazartesi okuyorum )forumları sürekli takip ediyorum.Saygılarımla.
 
ismail bey aslinda diger sitedeki nickim ile bu nicki karistirdiniz.bu siteye nick degisip gelme olayim yok.haklisiniz ama size söyleyebilecegim elinizdeki kuslarla calismaniz.bakin madem ki elinizdeki kuslarin degisik stilleri var(yüksek,parlak vs..)güvendiginiz damizliktan aldiginiz cülükleri yüksege gidenlerle iyice sökün.kuslarinizda kanat uyumu sorunu var.yüksege giden kuslariniz hizli olduklari icin fiske atarak diger kusu bekliyor.kim nasil yetistirmis bilme sansimiz yok kaldiki yetistirende sucu üstüne almaz.bakin 3 sene oldu ve su an iki postam var ki sirf onlar icin besliyorum halen kuslari.1 postasi tamami ile kendi kapicülüklerim.sans,tecrübe,iyi kan artik hangisi daha cok yardim etti bilemem bana ama su an en cok sevdigim hatasiz ucan kuslar kendi cülüklerim.en genci ise 9.ayi doldurmus durumda.bende sizin gibi basladim.peki size bir önerim olacak.birde bunu deneyin.hic parlak yüzü görmemis bir kusu suanda kuru parlaga deviriyorum ki öyle yavanda dalmiyor.yüksege giden kuslarinizi tahrit iken parlak yapanlarla ucurun.isterse iki minare ucsun.indigi anda disisini önüne atin.bu parlak sorunu olan kusunuzun sorununu cözmeye bence birebir kaldiki kendi cülüklerim dahil hepsinde ayni sistemi uyguluyorum.eger ki kandan dolayi bir sorunlari varsa ona artik kimse birsey yapamaz.yoksa elinizdeki kuslarla kendi cülüklerinizi bu sekilde egitin.ben faydasini gördüm
umarim size yardimci olur.
 
ayrica sohbetlerde anlatilanlara pek inanipta hayalkirikligi yasamayin.ucusuna bin katarak anlatmak adana besleyenlere özgüdür.duydukca siser,daralirsiniz ki bunu bende kendim yasadim.iyi kan kötü kan atamam ayri olay ama aranizdaki tek fark tecrübe ve bunuda kuslara alistiktan sonra yada baska yerlerde seyrederek kuslarinizdan aynisini bekleyerek edinebilirsiniz.
bakin kayiba kus sokmak,kayiptan kus almak tabiki heyecan verir ama kac kisi kayiba kus sokabilir onu tartism ak gerek ve o kayiptan o kuslari kac kisi assagiya alabilir.bunu yapmak kusculuk diye o sekilde kuslardan verim beklerseniz bence yanilgiya düsersiniz.benim icin 3 ila 4 minare yeterli kaldiki elimi kaldirdigimda cektigi hareketi görünce,hele sapitipta dama kadar kanat cirpinca allahim bu iste adana diyorum.ha kayibada sokuyorum ama postada en az iki yumurtada kus olmak sarti ile.benim icin kusun kayiba girmesi önemli degil.belki arti bir deger koyabilir ama adanada 3-4 minareden yaptigi hareketleri izlemek,parlagi yedigi andaki zevki yasamak,ne bilim biri hopladiginda digerlerinin yarisa girmesini izlemek benim icin kayiptan cok mu cok daha kiymetli.
yurtdisinda kuslari kayiba sokmak pekte olanakli degil.burda bazen gün geliyor 4 hafta havalardan ötürü kus ucuramiyoruz.o kayiba giren kusun antremani eksik kaliyor.1 hafta yagmur dinmiyor bazen dün yaptigim gibi yagmur ciselerken hevesimizi tatmin etmek icin yagmurda bile kiseliyorum.anlayacaginiz kayiba kus sokma imkanimiz oldukca az.buna havanin rüzgarli olusunuda eklerseniz bizdede cok problem oluyor.bence 3 minareden de olsa dama kadar yarismalarini izlemek kayiba yollamaktan daha kiymetli.
saygilar.
 
Teşekkürler Bülent bir sürede dişilerini önlerine atarak parlak gelme hassasiyetlerini geliştirmeye çalışacağım. Yardımların için çok sağol, aklına gelen birşey olursa eklemeyi unutma. Saygılarımla.
 
ismail bence sen gelipte kusum böyle uctu,kayiptan aldim olaylarina fazla kulak asmadan,git ve seyrederek kendin gör.bazi seylerin farkina kendin varacaksin.elindekileri degerlendirmeye calis.yoksa bunun sonu yok.habire kus tasirsin damina.damizlik diye aldigin kusu bir dene.cülükleri ne verecek.bes para etmez kus ile egitilen kuslarda gördüm,inan parmak issirtan kuslardi.insallah damizligin iyi cikar geri egitimi sen kolaylikla verirsin.egitim icin herkez cok önemli diyor ama egittigin cülük egitimi anlayamadiktan sonra istedigin kadar egit nafile.10 cifti geckin kus yokettim salmamdan,5 cift cülük halen ucuyor ve istedigimi veriyorsa demekki gidenler alamamis verdigim egitim.birazda zamana yayarak beklemen en güzeli.disi gösterme olayinida kus dama indigi anda disisini önüne atarak yap.disisini atipta indirmeye calisma,bu sefer her inmede disisini atmani bekleyebilir.ayrica en iyi posta bile 1 gün iyi ucup 1 gün kötü ucabilir.saygilar.
 
Bülent geçen Ramazan bayramında Ceyhan'da daha yeni yeni hamlığını atmaya çalıştıkları kuşları , Kurban bayramında ise Ceyhan ve köylerindeki çiftliklerde uçan kuşları izledim. ilk gidişimde ham oldukları halde benim kuşlarımın şu an yükseldiği yere kadar çıkartıp hemen indiriyorlardı. ikinci gidişimde ise inan adam kendi uçan kuşunun nerede olduğunu görmeden parlak çekiyor ve kuşlar hem çırpınıyor hemde hiç caymadan iniyorlardı. Bu süper kuşları olan kişiler oranın sayılı insanlarından kendi hobilerini tatmin etmek için besliyor ve kuş satmıyorlar. Kuş satan 3-5 kişi ise ellerindekileri allayıp pullayıp satmaya çalışıyorlar. Ben bunlara kanıp 2 çift kuş aldım onlar yukarıda belirttiğim yükseğe gitmeyen ama parlağa gelen kuşlar. Vatandaştan bunları Ramazan ayında almıştım. Daha tüylerini yeni yeni dizdiklerini , ham olduklarını ve zamanla açılacaklarını söylemişti. ( aslında almak için bende acele etmiştimde o yüzden kazıklandık. ) Kurbanda gittiğimdede Amcamın oğlunun Kirvesi yaklaşık 50-55 yaşlarındaki Yavuz kirve sayesinde Niyazi Aydın'ından tut Ahmet Bilişik ve Çİftliklerde kuş besleyip uçuranların yanına gidip seyretmek nasip oldu. Onlardaki kuşları seyredince kendi kuşlarımın sıfır numara kuşlar olduğunu gördüm. Hatta kuşların hepsini elden çıkartmaya niyetlenmiştim ama içki - kumar -kahvehane - sağa sola gime gibi bir alışkanlığım olmadığı için bir süre tavuk besler gibi kuş besledim. Şimdi ise öğrenmek ve doğru dürüst yapabimek için birşeyler öğrenmeye çalışıyorum inşallah sonu benim için hayırlı olur. Seninde belirttiğin gibi elimdekilerle birşeyler yapmaya çabalayacağım. Kimse hakikaten elindeki iyi kuşunu satmaya yanaşmıyor. yanaşsada kuştan daha çok kendisi uçuyor. Saygılarımla.
 
ismail güleç' Alıntı:
Bülent geçen Ramazan bayramında Ceyhan'da daha yeni yeni hamlığını atmaya çalıştıkları kuşları , Kurban bayramında ise Ceyhan ve köylerindeki çiftliklerde uçan kuşları izledim. ilk gidişimde ham oldukları halde benim kuşlarımın şu an yükseldiği yere kadar çıkartıp hemen indiriyorlardı. ikinci gidişimde ise inan adam kendi uçan kuşunun nerede olduğunu görmeden parlak çekiyor ve kuşlar hem çırpınıyor hemde hiç caymadan iniyorlardı. Bu süper kuşları olan kişiler oranın sayılı insanlarından kendi hobilerini tatmin etmek için besliyor ve kuş satmıyorlar. Kuş satan 3-5 kişi ise ellerindekileri allayıp pullayıp satmaya çalışıyorlar. Ben bunlara kanıp 2 çift kuş aldım onlar yukarıda belirttiğim yükseğe gitmeyen ama parlağa gelen kuşlar. Vatandaştan bunları Ramazan ayında almıştım. Daha tüylerini yeni yeni dizdiklerini , ham olduklarını ve zamanla açılacaklarını söylemişti. ( aslında almak için bende acele etmiştimde o yüzden kazıklandık. ) Kurbanda gittiğimdede Amcamın oğlunun Kirvesi yaklaşık 50-55 yaşlarındaki Yavuz kirve sayesinde Niyazi Aydın'ından tut Ahmet Bilişik ve Çİftliklerde kuş besleyip uçuranların yanına gidip seyretmek nasip oldu. Onlardaki kuşları seyredince kendi kuşlarımın sıfır numara kuşlar olduğunu gördüm. Hatta kuşların hepsini elden çıkartmaya niyetlenmiştim ama içki - kumar -kahvehane - sağa sola gime gibi bir alışkanlığım olmadığı için bir süre tavuk besler gibi kuş besledim. Şimdi ise öğrenmek ve doğru dürüst yapabimek için birşeyler öğrenmeye çalışıyorum inşallah sonu benim için hayırlı olur. Seninde belirttiğin gibi elimdekilerle birşeyler yapmaya çabalayacağım. Kimse hakikaten elindeki iyi kuşunu satmaya yanaşmıyor. yanaşsada kuştan daha çok kendisi uçuyor. Saygılarımla.

damizligin geldigi yerin kus satan kisilerden olmadigini söylemissin.bak o kusa bende gözü kapali bel baglarim.keske o kusa yakin bir diside alip gelseydin.kan uyumunda,kanin devaminda pek bir problem yasamazdin.aldigin kustan cülük cekmeye bak derim birde eger aldigin yer ucar kus verirse bir yada iki ucar ordan getirmeye calis.yinede elindeki kuslar cülük sökmek icin yeterli.bu sene yetistirdiklerin eger damizligin geldigi yere bagli kalirsa(disinin baska yerden gelmesi kani disiyede agirlik verebilir)kesinlikle su anki ucarlarindan daha verimli olacaktir.belki yeri gögü yirtmayacaklardir ama hiz ve parlak olayinda su anki ucarlarini bakici olarak kullanmana sebeb olacak ucuslar sergileyeceklerdir.tabiki bunun garantisi yok ama kan iyi olduktan sonra 10 cülükten 3 yada 4 cülük (seni tatmin eden)elinde kalsa bu bile büyük kardir.malesef bu hatalara hepimiz düsüyoruz ama yinede kuslarin kayiba girmesi yada parlak olayi uctugu kuslara baglidir.su an salmama gelip birader sunu ,digerini bide söz misali zirhliyi kaldir desen senin salmamda secipte ucurdugun kuslari belki 1 minare bile yollayamam yada kayiba yollarim ama assagi<ya almak problem olur.bunlar zamanla sende de oturacak bilgiler.kan var diyorsun o zaman elindekilerle bu yemegi yapmak sana düsüyor .umarim en güzel kuslari en iyi sekilde ucurur,bosbogazlik eden cevrendekilere de en iyi kuslari seyrettirmek nasip olur.
ayrica su an kus besliyorsam bunuda küpeli selo isimli nickle buraya yazan arkadasa borcluyum.ayni sizin durumdayken..cok iyi iki disi ile bu hoby e tekrar dönmemi sagladi.kuslarimin nesli bu arkadasa dayaniyor ve tanidigim en iyi damizlikci diyebilirim.sahip oldugu neslin a dan z ye tüm ayrintilarini bilen bir arkadas.ne kadar tecrübe olsada etrafta böyle tecrübeleri olan kisilerin yardimida gercekten cok önemli.resmen elimi kuslardan cekip arkadas sunu su disiye vur demesi ile hareket ettim.pismanda degilim.sonucta bu nesli benden iyi taniyan ve en iyilerini ucuran o ise saygi ile birlikte onu örnek almak ta bana cok yardim etti.
#saygilar
 
Teşekkürler Bülent

Şimdilik yavru alıp senin anlatmış olduğun yöntemleri uygulamaya çalışacağım. Acelem yok bakalım zaman ne gösterecek. Saygılarımla
 
Merhabalar,


Öncü kuş diye baslangıcına bana göre düşünceler uyusmuyor cünkü;
Öncü kus demek taritken parlağa gelen kus değildir arkacı kuslarda bahsedildiği gibi taritken öne cıkar ve suda bir gerçektir ki arkacı kusun öne cikmasi bazen daha cok keyif verir cünkü sürekli kovalayan cülük öne ciktiği zaman daha hareketli kaçar coğu zaman yol boyu durmaz. Öncü kuşun cok vurması falan önemli değildir önde kacarken yapacağı ilk hamle ve vereceği baskı olayı keyifli hale getirir hırsız gibi kaçan bir öncü 3 tane vurup kapansa yeter yüksekten baskıyı koruyup dama kadar gelmesi arkacıların dama kadar cırpınması demektir. Yumurta, tarit, boşta ikiletmeyen kuş ÖNCÜ ismini hak eder. Yeni baslayan arkadaslara benim önerimse şudur; kendi cülüklerini yetiştirmek elbette kusculuğun esas kuralıdır o sekilde daha cok verim alınır ancak cülükleri alip terbiye etmek cok önemlidir 40 tane cülük alip tavuk misali gezdirip pervane etmek yerine bir damızlıktan 3 cülük alinip terbiye edilmesi daha makbuldur cülüğe ne kadar çökersen o kadar iyi not verirsin ikili performansının ardın hemen postaya monte edilip 3lüdeki hünerlerini görmek gerekir unutmayalım ikilide her kus kovalar muhim olan üçlü halde iken hata vermemesi sıkıştığında kıvırımaması önemlidir. Bunun içinde cülükleri eğitecek kusun zımba gibi parlak yapması lazımdır cülüğe kendini yakalatan kuş bana göre öncü değil sadece bakıcı olabilir. Cülüğü sökerken ilk önce hafif kuslarla nefeslendirmek gerekir bir süre bu idmana devam edip daha sonra iyi kaçan bir kusla birakilmali ve gün geçtikce mesafe yükseltirek parlak olayı öğretilmelidir zaten cülüğü 15 gun iyi kaçan bir kusla ucur önünden serce geçse kovalar. O nedenle cok olmasına değil az olup öz olmasına özen göstermek gerekir yeni baslayan kisilere az kus makbuldur iki önde kacan 4 tane cülük inanın bir kuscuya yeter iki posta kus cıkartır keyfine bakarsın.

Saygılar..
 
öncü kus tabiki her el kalktiginda hoplayan ve yakalanmay<an kustur ama kac salmada kactane böyle kus var onu bir irdelemek gerekir.ayrica adana kusunun tahritlikte postayi assagiya kadar getirmesi posta icin en büyük avantajdir.kim ne derse desin,üc kusun icinde insiyatifi tahritken alan varsa ve bu kuslar onun arkasinda assagiya daliyorsa,ayni posta ile devam edildikce posta icinden kendi öncüsünü cikarir.ha cok hizli gelir yavan gelir yada gec cevap verir bunlari ayri tartismak gerekir ama her defasinda her postaya yumurta tahrit vs..gelecek kus ararsak 10 senede 5-6 öncü bulur otururuz.zaten arkasindakine yakalanan adana bir dahakine ya daha hizli gelir yada atlamaya cesaret edemez.
cülük olayinda eger cülügün icinde varsa öylede böylede disa vurur.
 
öncüden öncüye fark var arkadaşlar bilmenizi isterim çifte yumurtada kaçan öncü var taritlik yapan öncü var
 
kimde var çifte yumurtada pusun içine parlak çeken göreyim onu
 
Pusun içinden parlak yapan kuşu malesef gözlerin görmeye yetmez bir dürbün birde steteskop gerekir dürbün ile kusları izler steteskop ilede kalp atışlarını kontrol edersin çarpıntı durumunda dil altı endikedir :)


Saygılar..
 
Simdi Hocam Senin Konunu anLamis Bulunmaktayim Bir Öncü Kusu eLde Ede Bilmek icin iLk Önce Kendine iyi Kandan Olan Bir Cift DamizLik Kus Bulacaksin Bu DamizLik Kuslar Genelde iyi Kuscularin eLLerinde Vardir Egerki Seninde eLinde Güvendigin iyi Bir Kusun Var ise Ondanda Cülük Alir Söker Egitir Öncülüge Alistirirsin Ama Arkasindaki Takipcilerine Bagli Birde Öncü Kuslar Genelde Arkadaki Baskiyi Görünce Cayar En Güzel Öncü Yavrularinida Takipci Kuslar Verir Takipci Dedigim Önde Kacan Kusun Arkasinda GeLen Kustur Onlar Cok Güzel Öncü Yavrular Vermektedir Bunun Yani Sira Mart Ayinda Alacagin Yavrular Sana Güzel Öncülük Yapacaklardir Mart Ayinda Alinan Cülükler Genelde iyi Cikarlar Ve Bu Öncü Kusu Egitmen icin eLinde Saglam Bir Ögretmen Kusun Olmasi Gerekiyor Arkadasim Eger Bunlar Mevcutsa Sorun Yoktur..
 
iyi kanlardan aldıgınız cülüklerin icinden öncü bi kus cıkartmak biraz da kuscunun seyisligine baglı diye düsünüyorum.
aldıgınız cülükleri terbiye ederken sürekli cülügünüzün önünde kacak eke kuslarla ucurursanız cülüklerde sürekli arkaya düsmeye mahkumdur.

kısaca benim düsüncem cülüge bazen öncülük sansı tanımak lazım. bunu da ara ara cülügü cülükle ucurarak yapabilirsiniz.
cülükle ucurarak diyorum ama terbiye edilmis yani egitmen kuslarla ucup yüksegi ve parlagı ögrenmis (yasına girmemis ama girmesine bi kac ay kalan) cülük ekesinden bahsediyorum.
kısaca cülüklerinize öncülük sansı her zaman tanıyın bence.
 
Geri
Üst