Orta noktayi bulalim artik,,,,

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Tahir Kemal Bozoglu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 23
  • Görüntüleme Görüntüleme 7K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Tahir Kemal BOZOGLU
Meslek
~ Turist ~
İlgi Alanı
Kediler
S.A beyler !

Öncelikle bahsedecek oldugum konu tamamen benim fikrim olup sorumlu yanliz benim.

A.Taklaci kus nedir ?
B.Taklaci kus nasil oynar ?
C.Taklaci kusun tipi nasildir ?
D.Taklaci kusun rengi nasildir ?

Kisacasi taklaci kus deyince biz neyi anliyoruz.Herkez söyle bir düsünsün ve kendisi icin ne anlam ifade ettigine baksin insallah.( taklaci besleyenler icin )

A.Taklaci kus deyince akla ilk gelen kusun arkaya dogru dönmesi ve dönerken bunu sesli veya sessiz yapmasidir.
Halk arasinda buna oyun,takla, dönek te denir vs.
B. 1.Sadece havada tek takla atip ucar ( saatlercede olabilir kisada olabilir )Takla atip ta konar veya takla
atmadanda konabilir.
2.Catinin üstüne gelip buna halk arasinda dama gelme de denir vs tek takla atip tekrar tura girebilir.
3.Havada fiskirma halk arasinda buna cektirme,sicrama,fisekleme denir vs tek takla veya daha fazla olmak üzere
oynamasi fakat catiya sokulmamasi.
4.Catiya gelipte 1 veya 2 takla atipta tekrar fiskirip baglamadan tur almasi veya konmasi ayak salarak.
5.Catiya gelipte ayni yerinde 1, 2 veya 3 metre alan icerisinde takla atarak oldugu yerde oynamasi.
6.Catiya bu saydiklarim gibi vb 1 veya 10 kez gelmesi fo.
7.Catiya uzaktan veya yüksekten sokulamasi ve cikisin ( kusun catiya geldiktenden sonraki sicrama mesafesi)
cok yada az olmasi.
8.Kusun catiya 150 veya 300 metre uzaktan sikmasi fo. ve taban dedigimiz ( catiya veya terasa gelir gelmez tek
takla atip firlamasi ) yaklasik en az 3 encok (kusuna göre degisir) 10 takla ile cikmasi cikarken normal veya
burgu yaparak halk arasinda buna yan döne döne takla ile cikmasi da denir vs.
9.Uzaktan sikmayipta tur alirken birden gelip catiya tabansiz 5 veya 10 takla ile 30,40,50 metre fo. cikmasi bunu
tabanlada yapmasi yaklasik böyle en az 5 encok 15 tur fo. yapmasi.
10.Bir kere geldikten sonra 10 dk sonra tekrar gelmesi (fo.ao) ve yukarida gecen oyunu yapmasi.
11.Yukaridaki oyunu yaptiktan sonra takla ile baglamasi konarkende perdahli konmasi yani takla ile konmasi.
12.Böyle kuslarinda ucuslarinin en az 1,5 saat olmasi yukaridaki 8`den itibaren.
13.Takla arasinin az veya cok olmasi.
14.Catiya gelipte tabanli veya tabansiz en az 3 en fazla 7 takla ile 10 metre cikmasi.
15.Yada havada takla atarak dolasmasi catiya gelmemesi.

Ve saydiklarim gibi degisik oyun ,takla tarzlarida olabilir ama makul olan sayet toplumsal konusmak gerekirse kisisellikten ziyade,taklaci kusta aranan özellik 8 den 12 dahil olan kustur.Daha güzel sekilde olanlarida da mutlaka olabilir.Zaten bugun baktigimizda oyun kusu yarismalarinda aranan özellik,puan yapan özellik bunlar.Kimsenin kusuna kötü demiyorum ama biraz toplumsal konusalim.Bazilari gibi kusun krali bu bakin nasil oynuyor deyipte fis kuslari koymayalim biraz alcak gönüllü olupta "bunlarda benim taklacilarim" deyip seyrettirelim.Reklama gerek yok arkadaslar lütfen abartmiyalim.Bu türlü kuslar bahcedede olabilir ben terasa göre anlattim

C. Tip olarak olamasi gereken yukarida bahsettigim kuslarda.
Karin sis olmiyacak,Gögüs düz olacak,Kanat felekleri kirik yipranmis olmiyacak,Ince kanatli olmiyacak,Genis
olmasi makbuldür,Kuyruklari kanatlarindan 2 parmaktan fazla uzun olmiyacak,Tipi kücükte olabilir büyükte olabilir
hic farketmez.Paca yapisi da fark etmez,Koca paca,büyük paca yani olmamasi makbuldür vs.
D. Renk oyun kusunda hic farketmez aslinda bizim yörede bir söz vardir "rengi kötü olan kus güzel oynar" diye ama
yapilan arastirmalarda oyun kuslarinin % 95 i hep koyu reng teki kuslardan olmustur.Kostüm dedigimiz kuslardada
öyle yeterli performans görülmemistir.

Yani arkadaslar bu konuda sanirim bir yere vardik.Bundan sonra bahsederken veya anlatirken bu kriterlere uygun olarak konusalim ve kendi kusumuzu asla övmiyelim yoksa bu kusun iyisi bulunmaz.Mevlana hz.sözü aklima geldi YA GÖRÜNDÜGÜN GIBI OL YA OLDUGUN GIBI GÖRÜN

Sayet bu anlattiklarimla birilerini kirdiysam veya üzdüysem özür dilerim hakkinizi helal edin biraz uzun oldu ama bu konuya kesinlik getirmek amaciyla yazdim farkliliklar mutlaka olabilir ama en azindan az veya cok bilgi sahibi olmak acisindan faydali olacagini düsündüm.

Konu acilimlari: fo=fazla olabilir vb=ve benzeri vs=ve sadiklarim gibi ao=azda olabilir

Hatta ve hatta kurallarin oldugu bir site adresi http://taklacioyunkusu.azbuz.com/forumC ... 0002402051

örnek viewtopic.php?f=143&t=805
http://video.azbuz.com/videoParts/view. ... 8874#set:0
http://video.azbuz.com/videoParts/view. ... 8851#set:0
http://gulilebulbul.azbuz.com/readArtic ... 0005349520

Ekli dosyalar

• ~ B.O.Z.O.G.L.U ~.webp
    ~ B.O.Z.O.G.L.U ~.webp
    250.4 KB · Görüntüleme: 2,448
aleykümselam abi hoşgeldin
abi öyle güzel bi konuya değinmişsin ki, artık unutulmaya başlamış tarzları tekrar hatırlattın.teşekkür ederim.
benim nacizane görüşlerim;
1)taklacı kuş 3 çeşittir.düz, damcı ve havacı.bunların hepsinin kriteri vardır.havacılar artık pek yok piyasada, havada saatlarce sinekte uçmayı seven bu kuşumuz kalabalık uçurunca seyrine doyum olmaz.sinekte saatlerce fişek yapar fişekte 1-2 metre çeker ve takla sayısı ortalama izlediğim 4-5 dir.düz taklacı genelde kırık kuşlardır.kırık olmayanıda var ve gezerken havada rastgele taklalar atar ve sesi gelmez.damcıya gelince artık buda unutulmaya başladı.kırmalar sonucu şu şebab sonucu bu kuşlarında iyisi bulunmuyo.bizler biliriz ki taklacı dedinmi damcı kuş gelir akla.ama kuşların para için satılması kuşları öyle bir kırdı ki hiç sormayın.ha bu kuş paçalıtaklacı,bak buda paçalıtaklacı, sen bunları al eşleştir iyi taklacı yavru alırsın.inanın pazarda para için 50 yaşında adamların kuş kırdıklarına şahit oldum abi.adam kuş satacak.meraklı bi çocok gelmiş kuş istiyo.1 tane sütbeyaz verdi bi tanede filo kuşu verdi.çacuk eline aldı gidiyo.dedim bu kuşlar eşleşirmi hiç? eşleşir diyo.biri oyunkuşu biri filo dedim,bunları böyle kırdırırsanız yarın kuş bulamazsınız dedim çekildim.
2)abi 8 ve 12 ye katılıyom ben.uzaktan atıp taş gibi gelerek ve tabanı mutlaka vurmak şartıyla fişeğe tırmanması uzun gitmesi ve bunu 1,5-2 saat yapması gerekli.şimdi tabanda unutuldu tabiki.kuş gelip sefer yapıyormu tamam işte oyun kuşu budur.daha çok beklerisin oyun kuşu diye böyle olursan.abi tabanlı kuşun sırtı yere gelmez asla.oda da bıraktığın zaman normal yabaniler gibidir.beynilmez ama dışarı çıkardın mı aslandır.atmosferi deler.şimdi tutturdular yok oda da vuruyor mu?al oda da oynayanı 3 ay izle bakalım nolcak.ha hepsi bırakmaz ama her oyunu birbirini tutmaz.ve herzaman sesli kuş olacak...
3)tüy çok önemli.asla sert tüylü olmayacak.gayet yumşak kadife gibi olmalı.yoksa kanatları yıpranır yatmak zorunda kalır.dik bi duruşu olmalı.asker gibi.kanatlar ve kuyruk eşit olmalı mutlaka.fekleri geniş olmalı.paçaları gözü hoş görünsün yeter.fazla uzun ve kısa olmasın.vücut olarak küçük olsun.12 kuytuk olsun.
4)abi oyun kuşu dedin mi koyu olacak.sarıymış portakalmış miskiymiş tanımam.arap olcak gök olcak ve bozdumanlı olacak.beyazlarda nadiren iyisini bulabiliriz ama bu renklerin dışı oyun veremez.

saygılarımla.

Selamlar...

Öncelikle herbir satırı birer ders niteliğinde olan bu değerli tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Bu videolardaki kuşların sahibi siz misiniz Tahir Bey?

cok tsekkurler gercekten degerlı bılgıller, sormak ıstedıgım bır knu var, kusun kac metre asıldıgını yada fıseklendıgını nasıl olcuyorlar, puanlamalarını yaparken?

S.A Cümleten beyler...

Öncelikle Taner arkadasimizin sorusuna cevaben resimde görmüs oldugunuz fotodaki kus bana ait degil fakat onun bir yuva kücükleri bende,o an icin onlarin fotosunu cekmistim onlari gönderdim kardesleride en az onlar kadar güzel ve kuyruklarinda beyazlari biraz daha fazla.
Özgür arkadasimizin sorusuna cevaben ise genellikle oyun kusu yarislarinda juri uyeleri tecrübeli ve deneyimli kusculardan secilir o yüzden bu tür konular onlar icin sorun oldugunu sanmiyorum,bunun ölcümü ise gözle tahmini belli bir ölcü baz alinarak yapiliyor yani direk,minare,yada iki direk arasi gibi.Bu konuda benim bildiklerim bunlar.

ALLAHA EMANET OLUN ...

Abılerim bu bılglerı paylaştınız için teşekkür ederim.Öyle bencil dünyada yaşıyoruzkı bildini söyleyen paylaşan çok az saygılar.

Usta paylasım için tesekurler.
ben taklacı deyince yani beslediğim ve beslemek isytediğim kuslar
catıya gelecek takla atarak 50 60m ve daha fazla fisege kalkacak.
digeri ise catıya gelelecek olduğu yerde yeni askıda kalıp takla atacak bu takla sayısıda en az 10 olacak
boyle kuslar beslemek yani göz zevkimi muhtesem doyuruyor.
saygılar...

A.Taklaci kus deyince akla ilk gelen kusun arkaya dogru dönmesi ve dönerken bunu sesli veya sessiz yapmasidir.
Halk arasinda buna oyun,takla, dönek te denir vs
Taklacı kuş takla atan güvercine verilen addır.
Güvercinler düz taklada atabilir onlar oyun kuşu statüsüne girmezler.
Oyun kuşu takladan daha fazla meziyetleri olan güvercinlere denir.
Oyunun çeşitleri vardır.Dam,dam hava,hava olmak üzere 3 çeşittir.

S.a

Tahir bey, Allah razı olsun bu bilgiler için.

Oyun kuşu meselesinde bir nokta daha var çok kişinin karıştırdığı hatta 1000/1 lik bir kesimin bildiği.
Güvercin oyun yapıyorsa özüne yakındır.
Oyun yapmayıp zoru zoruna bazı oyun hareketleri yapıyorsa,yani oyun kuşunu taklit ediyorsa gerçek oyun kuşu değildir.
O güvercinler özünden uzaklaşmış yanlış eşlemeler sonucunda vasıflarını kaybetmiştir.
Oyun zevk alınarak yapılır.Yerine inemeyen,inmek istemesine rağmen başka yerlere giden güvercinler oyun kuşu değildir.Onlar taklitçidir
Taklayı zoraki vuran kuşlar taklacı ancak oyun kuşu değildir.
Gerçek oyun kuşu sağlıklı,çevik,dinç gözükür o kuş oyunu spor amaçlı yapar.
İstediği zaman iner.
İstediği zaman uçar burası çok önemlidir oyun kuşu olarak geçen çoğu güvercin uçmak istemez,bu zamanında 50m gidipte sonra oyun bırakanlar içinde geçerlidir,taklayı delilik babında vuranlar içinde geçerlidir.
Oyun kuşunun anlaşılması için açtığınız başlık için teşekkür ederim.
Oyun kuşunu Mardin,taklacı,taklambaç vs. olarak ayırmak bana hiç doğru gelmesede ne yazıkki ayıranlar var.
Taklacılar içinde oyun kuşunun tarifi tekdir.Urfa,sı Mardin,i,Ankara,sı olmaz.
Saygılar.

kuzgun' Alıntı:
Oyun kuşunun anlaşılması için açtığınız başlık için teşekkür ederim.
Oyun kuşunu Mardin,taklacı,taklambaç vs. olarak ayırmak bana hiç doğru gelmesede ne yazıkki ayıranlar var.
Taklacılar içinde oyun kuşunun tarifi tekdir.Urfa,sı Mardin,i,Ankara,sı olmaz.
Saygılar.

S.A Saim Bey..

Öncelikle ben size tesekkür ederim,fakat sunu belirtmekte yarar oldugunu söylemek istiyorum.

Kusun yeri ve yöresi yoktur demissiniz !
Bu konuda size katilmiyorum,eger hepsi ayni ise neden bütün kuslar ayni oyun tarzini segilemiyor.Bakin Nuri Bey Oyun kusu diye tabir ettigimiz kuslar oyun tarzlari ve fiziki özelikleri olarak farkli guruplara ayrilirlar.

Örnegin..

1. Ankara yöresi oyun kusu !

Ankara ve yöresine özgü kuşlardır, ufak minyon yapılıdırlar tip olarak gösterişli değildir fakat atletik bir yapıya sahiptirler çok pratik ve çevik kuşlardır. Tüyleri genelde mat renktedir, ana renkleri düz beyaz, koyu gök, ve silik araptır diğer renkliler boz duman, boz,duman, duman benekli, kara kirli, aynalı, akkuyruklar ve kır kanatlar bu üç ana renk olan beyaz, gök ve araptan elde edilmişlerdir, çaparlar ise Ankara dışından gelen sarı (limon) renkler ve arapların birbirleri ile eş edilmesinden elde edilmiştir kırma kuşlardır. Kafa yapıları ufak misket gibi yuvarlak boyunlu ve ayaklı kuşlardır, arap ve göklerde gaga yapıları ince uzun ve kara gagalıdırlar, boyun renkleri yeşilimsi parlar, kızılımsı parlaklık varsa yabancı ırkla kırılmıştır, ayak tırnakları koyu renktir göz rengi genelde sigara dumanı renginde ( kül renginde) beyazlar da ise göz kesinlikle siyahtır gaga ve tırnakları kemik rengindedir, Erkek ve dişilerin yapıları ayırt edilemeyecek kadar birbirlerine benzerler kafalarında takke (tepe) ve perçem (gül) yoktur takke ve perçem daha sonraları Urfa ve Mardin yöresinden girmiştir paça yapıları genelde bilekte biter bilezik paçadır, ayak parmaklarını örtmez parmaklar temizdir, kama paça kılıç paça ve bol paçalar Sivas,Mardin ve Urfa yöresinden girmiştir kırmadır. (Ankara başkent olduğundan dolayı her yöreden taklacı kuş gelir bu yüzden ırkı korumak diğer illere göre daha zordur güvercin severlerin yanıldıkları noktada bu Ankara’dan giden her güvercin Ankara ırkı değildir gerçek damızlıkçılar kuşlarını vermez ve göstermezler bile. )
Oyun ve uçum tarzları: Minyon ve sportif yapıda olduklarından dolayı çok yüksekte uçarlar havada sinek gibi görünürler atışları çok uzak ve yüksektendir oyuna gelirken kanat kısarlar ve kanatları üstünde sağa kanada ve sol kanatlar üstüne düşer gibi hareketler yaparak oyuna gelirler, taban taklayı kafayı yukarı diktikten sonra vururlar ayak göstermezler ayak kuyruk altına yapışıktır, doksan derece dik çıkarlar dört ila beş taklalıdırlar takla araları açıktır takla aralarını burgu yaparak çıkan tek güvercin ırkıdır, perdahla oynamaz takla ile yukarı sıçrayıp oyun yapar,burgulu oyunlarından dolayı havayı daha kolay deler basıncı azaltırlar bu yüzden diğer ırklara göre biraz daha uzun oynarlar.Oyunları seslidir son taklayı bağladık-tan sonra Mardin ve Urfa kuşları gibi irtifa kaybetmezler yukarı sıçrar ve gözden kaybolurlar.uçma süreleri ortalama üç saattir seferleri boldur konacakları zaman seferlerini sıklaştırırlar konuşları kesinlikle taklalıdır taklayı vurdukça yukarı sıçrar kanatları ile havayı harmanlayarak alçalır takla ile tekrar yukarı sıçrar ve kademe kademe harman- layarak alçalır inerler,inerlerken de kesinlikle ayak göstermezler, tutunma, yapışma ve kümesin kapısı açık dahi olsa içeri girip konma özellikleri yoktur standart bir oyun kuşudur yavruya kustuktan sonra oyun bırakma özellikleri yoktur, başka kümeslere kolay alışmazlar firarcı özellikleri vardır, oyunlarından tam randıman alabilmek için tek uçurulmalıdır.

2. Mardin yöresi oyun kusu !

Mardin ilimize özgü yerli oyunlu taklacı güvercin ırkıdır en temel özellikleri kafa ve ayak yapılarıdır kafaları armut kafa şeklinde iri ve kemiklidir kafalarında takke ve perçemleri ( gülü ) vardır, kafaları düz olanlar genelde Irak yakın olduğu için Irak kuşları ile kırılarak elde edilmişlerdir.Gözler yuvarlak etli göz renkleri açık beyaz göz bebekleri küçük siyah olur, gözler cam gibi parlar çok eskilerde gözleri kızıl olan cinsleri de vardı zamanımızda hiç kalmadı,Gaga kalın ve orta uzunluktadır göklerde gaga koyu renk arap ve beyazlarında ise kemik rengindedir ayak yüksek paçaları parmaklardan yana ve arkaya doğru kama veya kılıç şeklinde uzar önde parmak ve tırnaklarını örter bol paçadır Mardin yöresinde bu paça şekline şalvarlı derler diğer taklacılarda paça parmakları örtmez (Malatya ırkı hariç).Tüy yapıları yumuşak ve boldur, kanatları güçlüdür, kanat,kuyruk telekleri enli ve uzundur, ana renkleri beyaz, açık gök ve koyu araptır, Arapların koyulukları yağlı gibidir parlar,diğer çakmaklılar, çakmaklı akkuyruklar, gök akkuyruklar,arap akkuyruklar benekli gökler hepsi bu üç ana renkten elde edilmişlerdir, boyun tüyleri güneşte morumsu bir renkte parlar Araplar da ise kızılımsı renkte parlar. Kuyruk oyunda kase gibi yarım dünya gibi şekil alır fiziki olarak yapılı ve gösterişli yiğit (şebab) kuşlardır. Not şebab kalimesi dilimize Farsçadan geçmiştir şebab’ın anlamıyiğit, civan demektir.
Oyun ve ucum tarzları: Güçlü yapılarından dolayı havada üç ila dört saat kalırlar daha uzun süre uçanları vardır oyun olarak beslenecek ideal kuş ırklarımızdandır orta yükseklikte uçarlar yumuşak atışları vardır yere yakın gelirler taban taklalıdırlar taban taklayı kafayı yukarı dikmeden önce vururlar ayaklar öne doğru açıktır kafa ayaklara doğru dönüktür güçlü kanatları ile omuzdan yüklenerek doksan derece diklikle yukarı çıkarlar,omuzdan yüklendikleri içinde çok seslidirler ortalama altı ila sekiz takla ile oynarlar takla araları normaldir oyunlarını perdah ile yaparlar son takla bağlamaları vardır yalnız son taklayı vurduklarında yukarı sıçramaz irtifa kaybederler buda perdahlı oynamalarının sebebidir. Yere konuşları taklalıdır diğer ırkların tersine takla ile alçalır perdah ile yükselirler tekrar takla ile irtifa kaybeder ve perdahla sağa sola beşik gibi sallanarak alçalır ayak göstererek iner. Irkının korunması gereken taklalı oyun güvercinlerimizdendir. saflarını bulmak çok zordur artık Mardin’de bile çoğu kuş sever arkadaşlarımız Irak, Kerkük. Musul kuşlarını beslemektedirler renklerinden dolayı ( mirolar, Kuveyt’ler,Musullu kınalılar gibi ) korkarım çok yakında hepsi kırılacak öz Mardin kuşu kalmayacak.

3. Urfa yöresi oyun kusu !

Urfa ilimiz çok eskilerden beri kuşları ile anılan kendi yöresel özelliklerini taşıyan bir ırktır, Urfa güvercinlerinde de üç ana renk göze çarpar tek fark renk olarak gökleri çok açıktır en belirgin özellikler ise açık göklerinde görülür. Çakmaklılar çakmaklı akkuyruklar arap akkuyruklar bu üç ana renkten çıkmadır kına ve sarı renk Irak Musul ve Suriye ırklarından girmiştir göklerinde kesinlikle takke ve perçem olmaz takke hiç birinde olmaz perçem ise arap ve beyazlarında görülür gökleri çok açık renk olmalarından dolayı kimi yerde kağıt gök kimi yerde ise sabuni diye anılır kafa yuvarlaktır gaga koyu ince uzun gözleri beyazdır gözbebekleri ise iri ve siyah cam gibi parlar boyun açık patlıcan moru renginde yaldızlı bir şekilde parlar kimi yerde sabunlu derler sabuni adınıda buradan kalmıştır, bu özellik beyazlarında da belirgin olarak vardır. Bu parlaklık kafadan başlar kursak altına kadar devam eder ayakları kısadır dik değildir paçaları kama paçadır ayak parmaklarından geriye doğru kıvrılır parmakları örtmez (Mardin irkı gibi uzun değildir) kanat ve kuyruk tüyleri enli ve uzundur kuyruk oyunda tas şeklinde yarım dünya şeklinde kıvrılır vücut tüyleri pamuk gibi yumuşaktır. Arapları yağlı gibi çok koyu renklidir kafa iri gagaları kalın uzun ve kemik renginde beyazdır gözleri beyaz gözbebekleri iri ve simsiyah cam gibi parlar kafa düz ve perçemlileri vardır. Beyazları aynı arap özelliklerini taşır yalnız gözleri kesinlikle siyahtır kafasıdüz ve perçemlileri vardır.
Oyun ve uçum tarzları: Çok yüksekte uçmazlar uçum süreleri ortalama iki ila iki buçuk saattir kanat sesleri çoktur, çok seferlidirler her dönekte oyuna gelirler atışları düz ve sakindir çok sesli düz olarak bir ila iki başla çıkarlar üç ila dört taklalıdırlar taban takla ve üst bağlamaları vardır son taklada aşağı doğru irtifa kaybederler Konuşları bazen taklasızdır kümese girerek konma ve yapışma özellikleri vardır kuş uçurmaya zamanı az olanlar için İdeal bir ırktır yumuşak huylu sakin kuşlardır her kümese kolay alışırlar yerde kolay yakalanırlar ürkek değillerdir arap ve beyazlarında da aynı oyun ve uçum özellikleri vardır, perçem Ankara ırkına Urfa ve Mardin yöresinden girmiştir Ankara ırkında perçem yoktur.

4. Sivas yöresi oyun kusu !

Sivas ilimiz soğuk iklim kuşağındadır kışları sert geçer bu yüzden güvercinleri de yapısal olarak güçlü dayanıklı ve sert olur. Ana renkleri gök, arap ve beyazdır. Beyazları hemen hemen yok denecek kadar az kalmıştır. Kızil göz arapları ise günümüzde hiç kalmamıştır genellikle Kayseri ve Erzurum yörelerinde tek tükte olsa bulma şansınız olabilir. Dumanlı, boz, gök akkuyruk ve gök beneklileri genelde beyaz ve gök renklilerin birbirleri ile eşleştirilerek elde edilmişlerdir. Kuyruk tüyleri, geniş ve enlidir,en önemli özellikleri sağ ve sol baştaki kuyruk teleklerinin dışa bakan yarısı beyaz iç tarafları ise koyu gök rengindedir. Kanat yapıları güçlü telekleri enli ve uzundur bu yüzden çok yüksek uçarlar en az uçanı havada beş ila altı saat uçar, dokuz ila on saat uçanları vardır sabır isteyen kuşlardır, kanat elifleri enli ve koyu renktedir, göklerde kafa boyun sırt ve kuyruk renkleri aynı koyuluktadır belinde grimsi bir beyazlık vardır, boyun koyu yeşil renkte parlar. Kafa kemikli yapıya sahiptir iridir,gaga kalın ve koyu renktedir beyazlarda ise kemik rengindedir,gözler kızılımsı portakal rengindedir göz bebekleri küçük ve siyahımsı parlar.Ayaklı kuşlardır paçaları kama paça olup ayak parmaklarından arkaya doğru kıvrılarak uzar kılıç paça olanları vardır, ön parmaklarında tüy olmaz temizdir, tırnak koyu renklidir. Sivas kuşunda kesinlikle kına yoktur kesinliklede kafada takke ( tepe ) veya perçem (gül) olmaz düzdür.
Oyun ve ucum tarzlari: Güçlü kuşlar olduklarından çok yüksek uçarlar bulutta tabir edilebilir oyuna gelişleri çok uçumlarından dolayı seyrek gelir uzaktan atışları vardır yere çok yakın gelmezler üç ila altı metreden oyuna başlarlar dişilerde oniki ila onaltı takla ortalama takla araları azdır, erkeklerde ise beş ila sekiz takla ortalama takla araları ise uzundur. Sivas’ta erkek kuşun oyununu makbul sayarlar kanat sesleri çokseslidir yerli taklacılar içinde en çok sesli olanıdır taban taklaları vardır ayak göstererek oynarlar çıkışları ( fişekleri)genelde biraz yatıktır ama uzundur. Konuşları taklalıdır ayak göstererek inerler konarken takla ve perdahla yukarı sıçrar kanat hareketi ile alçalır takla ve perdahla tekrar yukarı sıçrar ve takla vurarak ayak göstererek konar,her kümese kolay alışmazlar firarcı özellikleri vardır Saf ırkının korunması gereken yerli oyunlu taklacı güvercin ırkımızdır.

5. Malatya yöresi oyun kusu !

Malatya yöremize özgü yerli taklalı oyun güvercin ırkımızdır.Diğer illerimizde takla ve oyun özelliklerini bilmediklerinden süs güvercini zannederler paçaları çok büyüktür bu yüzden yalnız Malatya yöresinde yetiştirilir diğer illerimizde pek bulunmaz yani Çorum çıplağı gibi kendini tanıtamamıştır halbuki kendine özgü bir yapısı takla ve oyun düzeni ve güzel görünümü vardır. Hem süs hem de taklacı oyun güvercini beslemek isteyenler için ideal cinstir. Renk olarak beyaz, siyah, gök renkleri vardır. Yöresel olarak düz renklere zil beyaz zil arap, zil gök derler, bu renklerin karışımlarından çeşitli renk ve desenlerde kuşlar çıkmıştır pembeler, kırmızılar,sarılar kanat üstleri çeşitli renklerde diğer tarafları beyaz gibi birçok tonlarda ala renklileri vardır kafa yapıları iri ve genelde kafaları üzerinde takke ( tepe ) vardır ayrıca düz olanları da vardır, perçem olmaz. Kanat kuyruk telekleri enli ve uzundur.Ayakları paça yapılarından dolayı görünmez. Malatya güvercin ırkının en belirgin özelliğidir paçaları aynı kanat tüyleri gibi kalın enli ve çok uzundur bu hali ile nasıl uçup oyun yaptığına şaşırırsınız.
Oyun ve uçum tarzlari: Paça yapılarının çok büyük olmalarına rağmen kanatlarının güçlü olmaları sebebi ile çok uzun ve çok yüksekte uçarlar ortalama üç ila dört saat uçarlar altı ila yedi saat havada kaldıkları görülmüştür, her yükseklikte oyun yapabilme özellikleri vardır. Taklaları sert ve seslidir bol taklalıdır takla araları yoktur ortalama altı ila sekiz takla ile pardahlı bir şekilde omuzdan yüklenerek oynarlar bu yüzdende çok seslidirler ayak pozisyonları önde ve göğsüne doğru sanki bisiklet pedalı çevirir gibi, merdiven çıkar gibi hareket yapar. Konmaları taklalı ve perdahlıdır ayaklar açık sağa sola beşik gibi sallanarak konarlar. Kümeslerine çok bağlı sakin kuşlardır, postacılar gibi olmasa da oldukça uzaklardan evlerini bulma özellikleri vardır firarcı kuşlardır renk ve oyun yönünden yerli ırk olarak soylarının saf olarak korunması gereken nadide kuşlarımızdan biridir.

6.Corum yöresi oyun kusu !

Anadolu’nun en eski bilinen yerli ırk taklacı kuşudur. Tarihi araştırmalara bakıldığı zaman Anadolu’ya ilk yerleşen en eski kavimlerden günümüze kadar soyu ve ırk özellikleri bozulmadan gelen nadide taklacı ırklarımızdan biridir en büyük özellikleri de taklacılar içinde tek paçası olmayan türdür, bu yüzden çıplak olarak bilinir ve yalnız Çorum ili yöresinde bulunduğu içinde Çorum çıplağı olarak anılmıştır. Birçok güvercin sever arkadaşlarımız bu kuşlar hakkında yanlış bilgi sahibi olduklarından bu kuşlara gerçek önemi vermemişlerdir.En önemli hatalardan biri her çıplak paçası olmayan taklada atmasa beyaz veya renkli ufak yapılı olan evcil güvercinleri Çorum çıplağı zannetmeleridir. Ayrıca her takla atan çıplak ,kuşta Çorum çıplağı değildir Çorum çıplağının kendine özgü karakteristik bir yapısı, bir rengi, takla düzeni ve oyun tarzı vardır.
İki çeşit oynayan Çorum çıplağı vardır

1-Havada yüksekte oyun yapan cinsi
2-Dam üstü yere yakın oyun yapan cins

Her iki cinsinde uçum tarzları oyun tarzları ve renkleri aynıdır, tek ayrı özellikleri biri havada oyun yapar diğeri yere yakın oyun yapar. Renk olarak tek tiptir ve beyazdır.Çorum çıplağının gök rengi, arap rengi, sarı rengi yoktur,gerçek renkleri beyazdır, diğer ala renkler beyazlarla diğer renkli kuşların eşleşmeleri ile çıkmıştır. Ne kadar oyun ve şekilleri benzese de gerçek Çorum çıplağı değildir kırmakuşlardır.Fiziki yapıları: Ufak minyon yapılıdırlar, dişilerde minyon misket kafa erkeklerde ise biraz daha iri kemikli çekiç kafa şeklindedir. Gaga kemik rengindedir ince, uzun ve narin bir yapıdadır. Gözler saf olanlarda kesinlikle siyah renktedir gözünde kızıllık ve akıtma olanlar kesinlikle kırmadır, tüy rengi beyaz dahi olsa gökten çıkmadır (Biliyorsunuz ki gerçek saf beyaz taklacı güvercinlerin göz renkleri siyah olur.) Ayakları dizden aşağısında hiç tüy, paça yoktur,ayak rengi kırmızıdır ince narin yapıdadır. Tırnakları kemik rengindedir, kanat ve kuyruk tüyleri enli ve uzundur, tüy yapıları yumuşaktır, göğüs düzdür kursak öne sarkık değildir sportif yapıları vardır, çok pratik ve seri kuşlardır,evlerine sadıktırlar başka kümeslere kolay alışmazlar firarcı özellikleri vardır, çok iyi yavruya bakarlar.
Oyun ve uçum tarzlari: Sabır ve emek isteyen kuşlardır,oyuna geç başlarlar, eşleşmeden taklayı çevirmezler, gerçek oyunlarını yavruya kustuktan sonra yaparlar. Kanat ve kuyruklarının güçlü olması ve minyon yapıda olmalarından dolayı çok yüksekte çok açık ve üç ila dört saat ortalama ile uçarlar. Uzaktan atışları vardır havada akar gibi oyuna gelirler taban taklaları vardır, kafayı yukarı diker ayak göstermeden ortalama yedi ila sekiz takla ile yukarı dik olarak çıkarlar takla araları açıktır, üst takla bağlamaları vardır, son taklada Mardin kuşları gibi aşağıya doğru irtifa kaybetmezler yukarı çıkarlar, oyunları kırık kanat seslidir,konuşları kesinlikle taklalıdır taklayı vurduktan sonra yukarı sıçrarlar kanat hareketi ile halka çizerek alçalırlar takla ile tekrar yukarı sıçrar ve kademe kademe alçalıp yere yaklaşır ve konana kadarda ayak göstermezler.Irkının saf olarak korunması gereken ideal taklacı oyun kuşudur.

7. Konya yöresi oyun kusu !

Konya yöremize özgü yapıları olan yerli kuşlarımızdandır renk ve şekil olarak Ankara yöresi kuşlarına benzerler fakat aralarındaki en önemli farkları takla ve oyun düzenleridir. Ana renkleri gök arap ve beyazdır diğer boz, boz duman, duman,yanardönerler( kahverengi ) bu üç ana renkten çıkmıştır, Türkiye’nin taklacı oyun güvercinleri de bu üç ana renk üzerinde toplanır.Mirolar, açık renkler, sarılar, kınalılar, kısa gagalılar, Kuveyt, Suriye,Irak taklacı güvercinlerinden girmiştir. Gökleri koyudur arap ve beyazlarla renk haricinde aynı oyun ve fiziki yapıya sahiptirler.Kafa iri yuvarlak gaga kalın uzun, takke ve perçem kesinlikle yoktur kanat ve kuyruk telekleri uzun ve enlidir paça yapıları normaldir ayak parmaklarından geriye doğru hafifçe kıvrılır parmak ve tırnakları tüy ile örtülü değildir tüy yoktur.
Oyun ve uçum tarzları: Sert ve pratik kuşlardır çok yüksekte uçarlar oyunlarını orta yükseklikte yaparlar oyunlarını havada yapan bir başka ırkımız olan Malatya güvercinlerinden ayıran en önemli özellikleri paça yapıları, takla ve konma düzenleridir, dört ila beş saat ortalama uçumları vardır havada akar gibi kanat kısarak oyuna gelirler diğer ırklar gibi yere yakın gelmez orta yükseklikte oyun yaparlar, bol taklalıdırlar takla araları azdır, taklaları sert ve seslidir oyunda kanat seslidir son takladan sonra yükselirler, gurup halinde uçurulur. Konmaları perdahlıdır belirli bir yüksekliğe geldikten sonra ayak açarlar ayaklarını yere doğru gererler ve paraşüt gibi perdahla yere inerler bu ırkımızda titizlikle korunması gereken yerli ırkımızdır her kümese kolay alışmazlar firarcı özellikleri vardır, yerde kolay yakalanmazlar.

Not : Yukardaki belirtigim özelliklerin arastirmasi Sayin CENGIZ ULUTÜRK tarafindan belirli yil araliklarinda profesyönel olarak yapmistir kendisinin görüs ve düsüncelerini konuya yakin buldugum icin sevdigim bir abimin sitesinden alinti yapilmistir önemle duyrulur.

Yani kisacasi arkadaslar " her yigidin bir yogurt yiyisi vardir " dedikleri gibi,her kusun da kendine özgü oyun tarzlari vardir.Umarim aydinlatici bir bilgi sunmusuzdur.

Emegi gecenlere ve bu ise gönül vermis tüm güvercin severlere cani gönülden sevgi ve saygilarimi sunarim.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Cakallar aleminde kurt isek,zalim olmamamizdandir
Dost ve arkadas sahibi isek delikanli ve dürüst olmamizdandir

* BOZOGLU *​

Benim anlattığımla bir alakası yok ya neyse.
Bu arkadaş neyi profesyonelce yapmış açıklarmısınız.

Zaten ilk basta benim anlattigim konuyla sizin yazdiklarinizin hic bir anlami yoktu ama ben genede merakiniz kirilmasin diye akilda kalici birseyler yazmak istedim.

Neyi prof. olarak yaptigina gelince,oda sizin güvercinler konusunda yapmadiginiz arastirmalar.Bilmem anlata bildimmi,sayet bilginiz varsa yazin eger yoksa rica ediyorum laf ebeligi yapmak gibi tarzlara bürünmeyin.

Saygilarimla...

Tahir Kemal BOZOGLU

selamlar burda yanlış anlaşılma olmuş sami arkadaşın söylediği cok doğru SİZİN DEDİĞİGİNİZDE DİKKATLİ OKURSANIZ yanlış anlaışma var :=)

aekiler benim kuşlarım var atıorum hemen dama konuolar elimle fırlatıorum gene cık yok napmam lazım lütfen yardımmmm

S.A Arkadaslar..

Bizim burda demek istedigimiz konu ile sizin bahsettiginiz konu farkli ama eger biraz daha deytaya girerseniz anlasacagimizi saniyorum.Cünkü bahsettgim sey her kus farkli oyun sergiler kimisi tek takla atar gezer,kimisi havada sicrar fisekler takla atar,kimisi saatlerce ucar inerken takla atar,kimside hepsini birden yapar.Yani tek tip oyun kusu yoktur,sizcede bir farklilik arz etmiyormu.

Ama siz diyorsunuz ki ne alakasi var sizin dediginizle ?
Simdi arkadaslar bizim burdaki ayirma sebebimiz irklar ve tipler bilinsin manasinda vede olayin kalitesi artsin diye siniflandirildi.

Kisiler benim kusum söyle oynuyor böyle oynuyor derken ne tarzda oynuyor az cok bilgisi olsun vede besledigi kusun hangi bölgelerde mevcut oldugunu anlasin az cok neler yapabilecegini bilsin diye bir paylasimda bulunduk,yoksa her kus oynar ama nasil !

Kisacasi arkadaslar,her kusun oyun tarzi farklidir ve farkli özellikleri vardir sadece adi aynidir oyun kusu taklaci kus gibi,bilmem anlatabildimmi.

Herseyin gönlünüzce olmasi dileklerimle...

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Cakallar aleminde kurt isek,zalim olmamamizdandir
Dost ve arkadas sahibi isek delikanli ve dürüst olmamizdandir

* BOZOGLU *​

Selamlar...

Öncelikle yörelerine göre kuşların özelliklerini açıklayan yazıyı paylaşımından dolayı teşekkürler Tahir Bey. Bence de her yörenin kendine has kuşları ve bu kuşların da kendine has özellikleri vardır. Yazının sahibinin de emeğine sağlık bu arada.
Ancak; bir Sivas'lı olarak, yazı içeriğindeki Sivas taklacıları ile ilgili bazı görüşlerin bir kısmına katılamayacağım. Tabi bu tamamen benim görüşlerimdir. Benim bildiğim, Sivas taklacısı, aşırı yüksekten uçmaz. Arasıra yükseğe atabilirler ama bu da çok uzun sürmez. Genelde orta seviyede ve çok geniş bir alanda gezerek uçarlar. Sefere çok seyrek ve çok sık gelmezler. Ama sefere geldiklerinde çok alçaktan taban taklasıyla başlarlar. Ayrıca biz Sivas'ta kuşun göz rengine kızıl değil sarıgöz deriz. (Tabi bu yöresel bir ifade olup, aynı göz renginden de bahsediyor olabiliriz.)

Son olarak; bu yazdıklarım iyi bir kuş için geçerlidir. Tabiki her yörede olduğu gibi istenilen kalitede olmayan kuşlar da fazlasıyla mevcuttur. Hatta eminim şu an her yöremizde kötü kuşlar iyi kuşlardan daha fazla göze çarpmaktadır. Bunun sebepleri de malumdur. Her ne kadar yine her cümlesine katılmasam da bazı çelişkileri ortaya koyması münasebetiyle TGYB'de sayın Uğur Kurt GÜRSU'dan alıntı bir yazı eklemek istiyorum. Herkesin gönüllerince kuşlar uçurmalarını dilerim...

Sivas
Bu renklerin üstüne bizim kınalı dediğimiz renkleride eklemiştir. Dolayısıyla kınalı çilli (Miski), gümüş çilli (Çakmaklı) ve açık (Sabuni) bu şehrimizin bize armağanıdır. Çakmaklıların soyu mavilerden, sabuni ve miskinin soyu kahverengilerden gelmektedir. (Baska ırklardada sabuni ve miskiye rastlanılır fakat bu renkler kahverengiden değil mavilerden gelmektedir.) Sivas kuşlarının en farklı yanlari öteki ırklara göre başlarının daha küçük (minyon) ve gagalarının daha ince bir yapıya sahip olmasıdır.
Performans bakımından Mardin ve Urfaya nazaran daha az uçar fakat daha sık oynar. Bunun yanında yere dalış seviyesi bütün ırklarımız içinde en alçak olanıdır. İyisi daldığında kuyruğunu ayaklarını yere değdirmeden bir süre yere sürüp takla kombinasyonuna başlar. Eski kuşçuların yaptıkları yarışlarda kuşun yere ne kadar kuyruk sürdüğünü ölçtükleri söylenir. Daha sık oynamasına karşın Kombinasyonları (takla atıp tırmanış) Mardin ve Urfa'ya göre daha kısadır. Sivasda gülde (ön tepe) vardır.

Tahir kardeşim şevkimizi kırmadığınız için teşekkür ederim.

Oyun belli hareketleri,bir ahenk içinde ve geçişli olarak yapan güvercinlerin hareketlerinin tümüne denir.
Oynayan kuş size zevk verir geçerken bir takla atan kuşlara karga denir bu kuşları besleyenlere kargacı denir.Saatlerce uçup oyun sergilemeyenlere azman,sahibine azmancı denir.
Oyuna girip yarıda bırakana yoz sahibine yozcu denir.
Oyuna girip oynayan kuşa oyun kuşu sahibine kuşçu denir.

"Cünkü bahsettgim sey her kus farkli oyun sergiler kimisi tek takla atar gezer,kimisi havada sicrar fisekler takla atar,kimisi saatlerce ucar inerken takla atar,kimside hepsini birden yapar"

merhabalar,insanları ve güvercinleri sınıflandırmak kimsenin haddine düşmemiştir. kuşuna güvenen, kendine güvenen tüm güvercin besleyen arkadaşlar,turnuvalar başlıyor,orda derece alsın sonra kendine pay çıkarsın ,GÜVERCİNİM GÜZEL YARİM diyen insanlara sıfat takanları kınıyorum :sinirli: her yörenin kendine özgü kuşları ve oyun yapıları vardır,ancak bilinçsiz kırmalar okadar arttıki yöresel hareketli kuş bulmak çok zor .bozoğluna katılıyorum ,taklacıdan oyun kuşu oyun kuşundan taklacı çıkar hepsi birdir:slm:

selamünaleyküm
Tahir abi nasılsın.inşallah iyisindir.Cengiz abime ve sana yazılar için teşekkür ederim.
abi her yörenin kendi kuşu var hemen hemen.ama bunların içinde bikaç yöre varki diğerleri onların eline su dökemezler.bu görecelidir.kuşçu var kuşçu var.zamanımızda iyi kuş yöre kuşu aramızın nedeni ne? geçmişte büyüklerin yaptıkları usta lakaplı kuşçuların yaptıklarından kaynaklanır.ankaranın kuşçusu urfayı bilemezdi.urfa ankaranın kuşunu.iyi reklam yapıp etraftan kuş getirdim diye diye kuşlarının anasını ağlattılar.adama diyosunuz hangi kümeste iyi kuş var.adam size ismi duyulan kuş satan adamı söylüyor.böyle gittikten sonra öz kuş hiçbir yerde bulunmaz.ben diyor 15 yıldır kuş besliyorum.kuşlarına bakıyosun bebe kuşları.bunu bu hale getirenler, iyi kuşu zamanında üstü açık paralara satanlar sebeptir...
Cengiz abimin yazdıklarını sonuna kadar destekliyom.
selametle kalın...

s.a Allah razı olsun kardeşim verdiğin bilgiler için.a.e.o

kuşçu26' Alıntı:
selamünaleyküm
Tahir abi nasılsın.inşallah iyisindir.Cengiz abime ve sana yazılar için teşekkür ederim.
abi her yörenin kendi kuşu var hemen hemen.ama bunların içinde bikaç yöre varki diğerleri onların eline su dökemezler.bu görecelidir.kuşçu var kuşçu var.zamanımızda iyi kuş yöre kuşu aramızın nedeni ne? geçmişte büyüklerin yaptıkları usta lakaplı kuşçuların yaptıklarından kaynaklanır.ankaranın kuşçusu urfayı bilemezdi.urfa ankaranın kuşunu.iyi reklam yapıp etraftan kuş getirdim diye diye kuşlarının anasını ağlattılar.adama diyosunuz hangi kümeste iyi kuş var.adam size ismi duyulan kuş satan adamı söylüyor.böyle gittikten sonra öz kuş hiçbir yerde bulunmaz.ben diyor 15 yıldır kuş besliyorum.kuşlarına bakıyosun bebe kuşları.bunu bu hale getirenler, iyi kuşu zamanında üstü açık paralara satanlar sebeptir...
Cengiz abimin yazdıklarını sonuna kadar destekliyom.
selametle kalın...

A.S Güzel kardesim benim..

Aramiza tekrar hos geldin özlettin kendini,insaallah geldigimde görüscez nasipse.Msn e girdiginde arada haber ver görüselim sohbet edelim ins.

Konuya gelince malum agzi olan konusuyor yok bende su var,bu var en azindan bir ön bilgi olmasi niteliginde yazma ihtiyarci hissettim.Ek bilgi olarak da dedigim gibi seninde bildigin üzere hemserim olan sevdigim bir abimin sitesinden alinti yaptim,umarim aydinlatici olmustur gereken kisilere.

Herseyin gönlünce olmasi dileklerimle güzel kardesim,ALLAH a emanet olasin...

Böyle bizimle güzel bilgilerini paylaşan abilerimiz oldukça kuş yetiştirmek daha zevkli oluyor şimdi bizim yaşımızdaki kuş bakanlar takla atsın biraz uçsun yuvaya gelsin postayla arabı kırarlar ben bunlara karşıyım her güvercin kendi kostumune uygun kendi oyununa uygun kuşlarla çifleştirilmesinden yanayım iyi kuşun varsa bunla yetinmemek onun üstüne daha iyi oyun yapan kuş aramak lazım kuş bakmak sabır işi iyi oyun yapan kusum var diye kuş uçurmamak lazım oyunun üstüne oyun katan kuslar beslemek lazım tahir abi zaten oyun kuslarnın nasıl oldugunu anlatmış benim yaşımdaki benden küçükler bunu nerden bilecek ama böyle abilerimiz böyle paylaşımlar yaptıkları sürece onlardan sonraki nesilde birazcık neyin ne oldugunu anlamış olacaklardır Saygılar Mustafa Coskun

Geri