ORTAK TANIMLAMA DİLİ İÇİN BİR ÖNERİ !!!

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan performans58
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
taner bozok
Meslek
İnşaat Müh.
İlgi Alanı
Kediler
Öncelikle herkese Merhabalar...

Sitenin yeni üyelerindenim. Güvercinler hakkında birçok sitede karşılaştığım sorunun maalesef burada da olduğunu görüyorum. (editörler yanlış anlamasın sitede teknik bir sorun yok:))
Benim bahsettiğim sorun, gerek güvercin cinslerinin ve gerekse renklerinin tanımlanmasında kullanılan isimlerin yöresel olarak çok farklılıklar göstermesi. Hatta aynı tanımlamanın yöreler için farklı anlamlara geldiğini de görüyoruz. (Dönek - Taklacı gibi) Tabi, tarihimizde çok eskilere dayanan güvercin kültürü ile birlikte başlamış bir sorun olması nedeniyle aşmak hiç de kolay değildir. Ayrıca bir kuşun cinsinin ve renginin her yörede aynı kelime ile tanımlanması da herkese aynı anda ulaşmanın imkansızlığı nedeniyle mümkün gibi görünmemektedir.

Bu konuda benim önerim; ilgili moderatörün hergün sitede yayınlayacağı farklı cins ve renkteki bir kuş resmi için üyelerin bulunduğu yöreyi belirtmek suretiyle kullandıkları cins ve renk tanımını yapmaları, böylece tanımlama tek kelimeye dönüşmese bile eşanlamlı kelimeler sözlüğü oluşturmaktır. Daha sonra bu tanımlamalar ilgili resmin altında toplu olarak gösterilebilir. Ayrıca üyelerde "acaba bugün hangi kuş resmi konacak" merakı uyanacağından sitede bir süreklilik de oluşacaktır. Böylece yüreklerimizde aynı sevgiyi taşıdığımız halde farklı dilleri konuşmaktan kurtulacağımıza inanıyorum.

Herkese saygılar...

Fikir çok güzel ama uygulamada işe yarar mı denemek lazım. Yani bu işi genele yaymak zaten çok zor ama site içerisinde bile kullanımını yaygınlaştırmak büyük başarı. :kitap:
Örnek verecek olursak bir renk var ki yetiştiriciler en çok bu renkten bahsederken sorun yaşıyor: Bu bildiğimiz çikolata renkli yani tam kahverengi olan kuş rengidir. Bu renge bazı yörelerde Yanardöner deniyor(ne alakaysa), bazı yörelerde Pal deniyor, bazı yörelerde Mor deniyor(İlk yorumum yine geçerli), biz de ise Tahinli denir ki telaffuzunu bile bu şekilde yapan çıkmamıştır henüz. Tabi genel renk isimlerini kullanmak en mantıklı görünüyor. Mesela bu renge çikolata denilebilir. :hmm:

Selamlar.
Sevgili abilerim bunda yanlış anlaşılacak birşey yok tabikide yanlış anlamayız. Düşünceniz güzel. Ama uygulaması zor. Bunun için birkişi gönüllü olarak resim paylaşımında bulunacak. Resim paylaşıldımı linki, hangi forumda olduğu gibi bilgiler tüm üyeler mail olarak yollanacak. Yorum yapmak, düşüncelerini belirtmek isteyenler yzacak. Dediğiniz gibi en azından hem süreklilik hem de ortak bir dil olmuş olabilir.

Ben neden olmasın derim, yönetime bu konuda resim paylaşımı için gönüllü yardımcı olabilecek kişi veya kişiler varsa başlayabiliriz.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN

Gerçekten çok güzel bir düşünce.Ancak uygulama aşamasında çekilecek zorluklarıda unutmamak gerekir.Umarım başarabiliriz.

Tebrikler, Umarim basarili olursunuz, bizde hic yoktan guvercin kulturumuzu gelistirmis oluruz, oneriyi sunan arkadasimiza yurekten tesekkurler.

Hoca' Alıntı:
Fikir çok güzel ama uygulamada işe yarar mı denemek lazım. Yani bu işi genele yaymak zaten çok zor ama site içerisinde bile kullanımını yaygınlaştırmak büyük başarı. :kitap:
Örnek verecek olursak bir renk var ki yetiştiriciler en çok bu renkten bahsederken sorun yaşıyor: Bu bildiğimiz çikolata renkli yani tam kahverengi olan kuş rengidir. Bu renge bazı yörelerde Yanardöner deniyor(ne alakaysa), bazı yörelerde Pal deniyor, bazı yörelerde Mor deniyor(İlk yorumum yine geçerli), biz de ise Tahinli denir ki telaffuzunu bile bu şekilde yapan çıkmamıştır henüz. Tabi genel renk isimlerini kullanmak en mantıklı görünüyor. Mesela bu renge çikolata denilebilir. :hmm:

kakao ve deve tüyü de deniliyor! :hhh:

performans58' Alıntı:
Öncelikle herkese Merhabalar...

Sitenin yeni üyelerindenim. Güvercinler hakkında birçok sitede karşılaştığım sorunun maalesef burada da olduğunu görüyorum. (editörler yanlış anlamasın sitede teknik bir sorun yok:))
Benim bahsettiğim sorun, gerek güvercin cinslerinin ve gerekse renklerinin tanımlanmasında kullanılan isimlerin yöresel olarak çok farklılıklar göstermesi. Hatta aynı tanımlamanın yöreler için farklı anlamlara geldiğini de görüyoruz. (Dönek - Taklacı gibi) Tabi, tarihimizde çok eskilere dayanan güvercin kültürü ile birlikte başlamış bir sorun olması nedeniyle aşmak hiç de kolay değildir. Ayrıca bir kuşun cinsinin ve renginin her yörede aynı kelime ile tanımlanması da herkese aynı anda ulaşmanın imkansızlığı nedeniyle mümkün gibi görünmemektedir.

Bu konuda benim önerim; ilgili moderatörün hergün sitede yayınlayacağı farklı cins ve renkteki bir kuş resmi için üyelerin bulunduğu yöreyi belirtmek suretiyle kullandıkları cins ve renk tanımını yapmaları, böylece tanımlama tek kelimeye dönüşmese bile eşanlamlı kelimeler sözlüğü oluşturmaktır. Daha sonra bu tanımlamalar ilgili resmin altında toplu olarak gösterilebilir. Ayrıca üyelerde "acaba bugün hangi kuş resmi konacak" merakı uyanacağından sitede bir süreklilik de oluşacaktır. Böylece yüreklerimizde aynı sevgiyi taşıdığımız halde farklı dilleri konuşmaktan kurtulacağımıza inanıyorum.

Herkese saygılar...

Taner bey fikriniz çok güzel.ben bu konuyu daha öncede forumda gündeme getirmiştim ama uygulama geçememiştik.uygulamaya sokulması gerçekten güzel olur.ama malum bizim bunun dışında yönetim olarak bir çok işimiz daha var.mesela siz bize bu konuda yardımcı olabilirmisiniz taner bey.öncülük yapabilirmisiniz.
emin olun yönetim sizin hep yanınızda olucak karşılaştığınız her sorunda yardım edilecektir.bizede hak vermelisinizki her yere yetişemiyoruz.ama taner bey bu işi üstlenmesede ben yani biz yönetim ilk boş zamanımızda uygulamaya sokmaya çalışacağız.

Sn. Ömer Bey,

Güvercin sevgisi adına böyle bir çalışmada yardımcı olmayı tabiki çok isterim. Ancak, teknik bilgi olarak yeterli seviyede olduğum maalesef söylenemez. Ayrıca siteye giriş saatlerimi takip edebiliyorsanız eğer vakit ayırma konusunda da sıkıntı yaşaacağımı takdir edersiniz. Eminim site yöneticileri veya üyeleri içerisinde bu işi profesyonelce yapabilecek birileri vardır. Onlara engel olmamak adına bu çalışmada sadece yaşadığım yöreyi temsil etmek suretiyle yardımcı olabilirim. Anlayış gösterilmesi dileğiyle, başarılar....

taner bey düşünmeniz yeterli bizim için
şu sıralar bende çok meşgulum ama bunu bi şekilde organize edip en kısa sürede yapıcaz.

Dilerseniz ben bu konuda bir takım çalışmalar yapabilirim. Örneğin bir takım kuş resimleri ekleyelim ve bu kuşlara değişik yörelerde ne dendiğini bulduktan sonra o renge genel bir isim verelim ve bundan böyle renk tariflerini buna göre yapalım.

eklenen resım yanına bence bır anket yapılrsa bolelıkle cok kullanılan ısmı genellemıs ve secmıs oluruz herkes yanı en azından dıuyarlı herkes kullanırsa dıerlerıde kullanmaya baslıcaktır...

Geri