Oynar Kişiye Özeldir.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 16
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K
A

Anonymous

Misafir
Tüm sevgili oynar dostlarına Merhabalar,

Son bir kaç yıldır gözlemlidiğim ve oynar yetiştiriciliği yaptığım kadarı ile bursa oynar kuşunun YETİŞTİRİCİSİNE ÖZGÜ''özel'' olduğunu görüyorum.Buna istinaden oynar üstüne yaptığımız yorumlar düşünceler tezler vb eleştiriler bir çok detayı ile havada kalmakta kısaca ne kadar tartışılırsa tartışılsın bursa oynar kuşunu tek doğru tezde bir araya getirerek budur demek çok güç hatta imkansız.

Pek tabiki bunun başlıca sebeplerinden biri ustalarımızın geçmişten günümüze kendi oynar kuşlarını üretmeleri zevklerine keyiflerine göre şekillendirmeleridir ve tabiki dönemlerin rantına göre çok çeşitlilikte oynar kalıpları karşımıza çıkmakta.

Yine bursadan veya istanbuldan,inegölde ustalarca yetiştirilen oynarları incelediğimizde bariz farklılıklar görmekteyiz bu oynarın KİŞİYE ÖZEL OLDUĞUNUN bana göre somut bir örneğidir.Ortak paydada ki bildiğimiz ve istediğimiz fizik,eşgal vb özellikler her ne kadar ortak düşüncede gözüksede oynar meraklıları her daim kendi kuşunu yapma peşinde olduklarını görüyoruz.Buda oynarın kişiye özel olduğunu bize göstermektedir.

Durum böyle olunca bunca çeşitliliğin içinde her birimiz kendi zevkimize gözümüze hoş geleni tercih edip yetiştirmekteyiz kimimiz sadece görünüş arar kimimiz uçum ahlak vb kimimiz tümünü hedefler fakat çoğu zaman ortak OYNAR KUŞUNDA BULUŞMAK ne kadar imkansızdır işte forumlarda görüyoruz.

Tüm bu gözlemlemelerimi aktarmamın sebebi?

Oynar gerçektende çok asil çok sıradırışı elektiriği,ahlakı olan bir ırk bunu yaşayan herkes biliyor.Ancak artık oynarı şöyle olmalı yok böyle olmalı yok efendim öyle olmaz böyle olurlarla özellikle mektuplaşarak tartışmak günümüzde okuyanlara o kadar saçma geliyor ki Güzelim oynar ırkımızla artık dalga geçiliyor gibi geliyor bana...

Birilerine bir şeyler ıspatlamaya çalışırken oynarın komik duruma düştüğünü üzülerek görüyorum Buda yeni meraklanacakları hem bu ırktan daha başlamadan soğutuyor hemde tonlarca çelişik bilgi ile ortam curcunaya dönüşüyor.Biz meraklılarda forumlarda bana göre saçma sapan mevzular ile karşılaşıyoruz merakımızdan da okuyoruz pek tabiki fakat gülünç durumları görmek gerçekten oynar adına üzücü!

Tüm bunları göz önünde bulundurarak artık ben oynar kuşunun KİŞİYE ÖZEL OLDUĞUNA VE TARTIŞMAYA ÇOKTA MÜSAİT BİR IRK OLMADIĞINA İNANMAYA BAŞLADIM.

Herkesin doğrusu,zevki,keyfi kendine ise ve oynar yıllarca kişilerce kendilerine göre üretildiyse OYNAR KİŞİYE ÖZELDİR ÇOK FAZLA TARTIŞMAYA GELMEZ.

Bu konuda düşüncelerinizi okumak isterim sevgi ve saygılarımla.

SELAMLAR.
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz ve oynar konusunda bence son noktayı koymussunuz. yazdıklarınız tamamen doru ve tartışmasızdır bence. bunu kimse inkar etmemesi lazım. ve hala en ii oynar surda burda demekten vazgeçmelerilazım. Afyonda o kadar yer gezdim ve o kadar oynarcılarla tanıştım. kimse kimsenin kusunu beğenmiyor. hep en ii oynar bende havası var hepsindede. tutturmuşlar bir gaga sevdası oda beni deli ediy0r zaten.neyse uzatmaya gerek yok özetledim sanırım en ii oynar bi kişiye göre kendi standartlarını sevdiği,
beğendiği istediği oynardır bence sizinde sölediğiniz gibi. Bu konuda çok teşekkür ediyorum bir oynar sevdalısı olarak ve herkesin okumasıını tavsiye ediyorum. herkesin bunu bilmesini istiyorum açıkca.artık insanların bu konuda b,ilinçlanmesi rantcılara izn vermemelerinin gerektiğini düşünüyom.Bu oynar konusu bilmiom başka yerde nasıl ama afyonada %90 u çıkar amaçlı olduğunu düşünüom. örneğin alıyosun 500 tl,satmaya kalk inanın size kusu yerden yere vururlar hatta satan insanlar bide bunlar al sana 100 tl bile vermezler böle bişe olmuş artık.Oynarınn standartlarınıda rantcıların belirlediği düşünüyorum. İnsanlar kanarak haliyle onların amaçlarına ulaşmasını yarıdımcı oluyorlar. Neyse bu konu için sizlere tekrardan teşekkürler ediyorum.
SAYGILAR AFYONDAN....

sev_seni_seveni' Alıntı:
SELAMLAR.
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz ve oynar konusunda bence son noktayı koymussunuz. yazdıklarınız tamamen doru ve tartışmasızdır bence. bunu kimse inkar etmemesi lazım. ve hala en ii oynar surda burda demekten vazgeçmelerilazım. Afyonda o kadar yer gezdim ve o kadar oynarcılarla tanıştım. kimse kimsenin kusunu beğenmiyor. hep en ii oynar bende havası var hepsindede. tutturmuşlar bir gaga sevdası oda beni deli ediy0r zaten.neyse uzatmaya gerek yok özetledim sanırım en ii oynar bi kişiye göre kendi standartlarını sevdiği,
beğendiği istediği oynardır bence sizinde sölediğiniz gibi. Bu konuda çok teşekkür ediyorum bir oynar sevdalısı olarak ve herkesin okumasıını tavsiye ediyorum. herkesin bunu bilmesini istiyorum açıkca.artık insanların bu konuda b,ilinçlanmesi rantcılara izn vermemelerinin gerektiğini düşünüyom.Bu oynar konusu bilmiom başka yerde nasıl ama afyonada %90 u çıkar amaçlı olduğunu düşünüom. örneğin alıyosun 500 tl,satmaya kalk inanın size kusu yerden yere vururlar hatta satan insanlar bide bunlar al sana 100 tl bile vermezler böle bişe olmuş artık.Oynarınn standartlarınıda rantcıların belirlediği düşünüyorum. İnsanlar kanarak haliyle onların amaçlarına ulaşmasını yarıdımcı oluyorlar. Neyse bu konu için sizlere tekrardan teşekkürler ediyorum.
SAYGILAR AFYONDAN....

Merhabalar,

Konumuza nerden bakarsak bakalım sonuç değişmiyor ve değişmeyecek gibi duruyor örnek: sen koca gagalısını seversin ben yere yakınını bir başkası takoz kafa sever bir başkası yılan baş başka biri dik alın sever vb onlarca özelliği KİŞİ KENDİ BEĞENİSİNE GÖRE ŞEKİLLENDİRİR işte tam bu noktada da OYNAR BÖYLE OLUR olmalıdır mevzuları başlar bunca çeşitlilik içinde tek gerçek HERKES KENDİNE ÖZGÜ OLANI BESLER hangi çeşit ruhunuzu okuşuyorsa onu beslersiniz.Sizin beğendiğiniz başka birine göre OYNAR DAHİ OLMAYABİLİR yerden yere vurulabilir ama siz onu seviyorsunuzdur bursa kuşu olarak ona inanmışsınızdır bunu kim değiştirebilirki inandığınız kuş size zevk veren kuş sizin için doğru olandır buna müdahe etmek kişinin özel zevkine karşı çıkmaktan başka bir işe yaramuyor.(ve bunada kimsenin hakkı yok sanırım).

Edindiğim bilgiler ve gözlemlerle Oynar rant çıkarları içinde ve gerçek gönülden sevdalılarınca ortalama 40 yıldır koyu bir şekilde tartışılıyor.Ortak düşüncelerde olan yetiştiricilerin kuşlarını ve düşüncelerini inceleyiniz arada uçurumlar var...Her kafadan farklı bir düşünce ve oynardan farklı beklentiler çıkıyor.

Kendi çerçevemde mevzuyu ne kadar uzatırsak uzatalım sonuç değişmiyor OYNAR KİŞİYE ÖZELDİR.Bursada aynı mahallede yetişmiş iki oynar ustası rekabet içinde farklı kuşlar yapmışlardır!Birinin fikri düşüncesi ötekine uymaz kabul etmezler birbirlerinin düşüncelerini kendi kriterleri doğrudur sadece.Öyleyse herkesin aradığı belli başlı kendi kriterleri varsa ORTAK DÜŞÜNCEDEKİ OYNAR NERDE? yok böyle bişi!!!

Oynar kişiye özeldir.Neresinden bakarsak bakalım.

Selamlar Hüseyin bey uzun zamandır oynar ırkı besliyorum ve gönülden bağlanarak performasını yerine getirdikten sonra her ne şekilde olursa olsun oynarın yeri benim için ayrıdır...Evet oynar kişiye özeldir ve herkezin kuşu kendine güzeldir oynar kuşunu sırf ticaretini yapmak için besliyenler olduğu sürece daha çok tartışmalar yaşanır diye düşünüyorum saygılar...

03deniz' Alıntı:
Selamlar Hüseyin bey uzun zamandır oynar ırkı besliyorum ve gönülden bağlanarak performasını yerine getirdikten sonra her ne şekilde olursa olsun oynarın yeri benim için ayrıdır...Evet oynar kişiye özeldir ve herkezin kuşu kendine güzeldir oynar kuşunu sırf ticaretini yapmak için besliyenler olduğu sürece daha çok tartışmalar yaşanır diye düşünüyorum saygılar...

Bursa Oynar ırkı,zaten kişinin kendi beğenisine ,bilgisine göre tartışıldığı için KİŞİYE ÖZEL!

Merhabala arkadaşlar,
Oynar kişiye özeldir cümlesi çok keskin bir cümle olmuş fizik, kimya veya matemetik gibi bilimlerdeki formüllerde bile sapma varken böyle kesin cümle kurmak yanlıştır. Kişi kendi şahsına ve karakterine uygun güvercin veya oynar besler yetiştirir satın alır vs...
kişi ile bağdaştırmak bu asırlık ırka haksızlıktır kişiler veya şahizlar gelip geçiçidir fakat insanlık kavimler toplumlar ırklar kalıcıdır. hitler saf alman ırkı yaratmak için insanları yaktığını unutmayalım. sen bana özel diyerek al oynar kuşunu posta kuşu ile eşleştir uzak mesafeden gelsin düşüncesiyle yeni sana ait bir ırk elde etmiş olursun oynar değildir bu.
oynarın ana hatlarıyla hep bahsedilen şekli şemali uçusu vb özellikleri vardır. bunun dışındakiler göreceli ve kişiden kişiye değişir bu anlamda kişiye özel olabilir veya bize ait olduğu için bizim özel beslediğimiz güvercinimizdir.
söylenilen diğer hususlara katılıyorum oynar kişi veya kişilere rant kapısı olmuş durumda işte bendeki kan 40 senelik ee ne yapalım kırk sene yasıyor mu bu güvercinler hiç mi kırılmadı hiç mi hastalanmadı hiç mi ölmedi hiç mi dışarıdan kuş getirmedin oynarı elde değil havada görmek lazım süs kuşu değildir performans kuşudur.amacım tartışmak değildir. herkesin düşüncesine saygı duyuyor gönül veren arkadaşlara selamlar...

adslci' Alıntı:
Merhabala arkadaşlar,
Oynar kişiye özeldir cümlesi çok keskin bir cümle olmuş fizik, kimya veya matemetik gibi bilimlerdeki formüllerde bile sapma varken böyle kesin cümle kurmak yanlıştır. Kişi kendi şahsına ve karakterine uygun güvercin veya oynar besler yetiştirir satın alır vs...
kişi ile bağdaştırmak bu asırlık ırka haksızlıktır kişiler veya şahizlar gelip geçiçidir fakat insanlık kavimler toplumlar ırklar kalıcıdır. hitler saf alman ırkı yaratmak için insanları yaktığını unutmayalım. sen bana özel diyerek al oynar kuşunu posta kuşu ile eşleştir uzak mesafeden gelsin düşüncesiyle yeni sana ait bir ırk elde etmiş olursun oynar değildir bu.
oynarın ana hatlarıyla hep bahsedilen şekli şemali uçusu vb özellikleri vardır. bunun dışındakiler göreceli ve kişiden kişiye değişir bu anlamda kişiye özel olabilir veya bize ait olduğu için bizim özel beslediğimiz güvercinimizdir.
söylenilen diğer hususlara katılıyorum oynar kişi veya kişilere rant kapısı olmuş durumda işte bendeki kan 40 senelik ee ne yapalım kırk sene yasıyor mu bu güvercinler hiç mi kırılmadı hiç mi hastalanmadı hiç mi ölmedi hiç mi dışarıdan kuş getirmedin oynarı elde değil havada görmek lazım süs kuşu değildir performans kuşudur.amacım tartışmak değildir. herkesin düşüncesine saygı duyuyor gönül veren arkadaşlara selamlar...

Merhabalar,

Çok kapsamlı bakış açınız için teşekkürler.

Oynar kişiye özeldir demenin bir açılımı var...Pek tabi ki bursa ırkının kendine has olmazsa olmaz özellikleri belli bir kalıbı uçum şekli ve genel yönleriyle bilinen istenen aranan özellikleri vardır bunların dışında kalan kuşlara bursa oynarıdır pek tabiki diyemeyiz.
Fakat günümüzde kabul gören olması gereken özellikleri taşıyan oynarların beslenmesinden ziyade her birey kendi oynar kuşunu sizin de dediğiniz gibi kendi kişisel zevk ve kendi beğenisinin kendi karakterine göre oynarlar şekillendirmektedir buna istinadende ortaya çıkan tablo benim için kişinin kendi göz zevki istediği performansa göre üretilen oynarlara KİŞİYE ÖZEL adlandırması yapıyorum.Buna KESİN KONUŞMAK da diyemeyiz buda sadece benim şahsi bakış açımdır kesinlik taşımadığı gibi iddacı veya diretken bir davranışla paylaşılmış bir düşüncede değildir.

Bu gün bursada onlarca fizik yapısında bursa oynar kuşu var ve bunlara farklı farklı isimler takılarak yine yetiştiricisinin beğenisinle doğru orantılı geliştirilmiş yapılmış kuşlar var.Çeşit çeşit kafa isimleri,fizik isimleri,hatta ve hatta kişilerin kendi üretip kendi şekillendirdiği oynarı bir şeylere benzetip kendi taktığı isimlerler altında üretilen oynarlar var.Ve bu çeşitlilik ONLARCA MODEL içinde hangi oynarın tam anlamıyla OYNARI TEMSİL ETTİĞİ ÇELİŞKİSİ(KAOSU) acı bir gerçektir.Bu gün hala asırlara meydan okumuş denilen bu ırkın sağlıklı bir şekilde bir TÜZÜĞÜ standart çalışması yapılamamaktadır(ve yeni nesil biz meraklılar kendi araştırmalarımızla ancak kulaktan dolma bilgilerle bu kuşu beslemeye çalışıyoruz)Ve anlatılanların genelde %80 ninden fazlası ne yazıktır ki yalanla sonuçlanmaktadır..Nedenlerine gelince yine geçmişten günümüze oynar ırkı yetiştiren büyüklerimizin ustalarımız her daim kendi hayalinde ki kuşu yapma çabası içinde olduğunu görürüz ''her zaman bir yenilenme ve oynar devrimi çalışması vardır''!Oynar o kadar çok melezleme defarmasyonuna yaşamış ki sabit biçimde kalabilen ve OYNAR ÖZELLİKLERİNİ HAVADA YERDE(sürekliliği ile) SERGİLYEBİLİEN kuş sayısı bana göre ciddi biçimde azalmıştır.

Oynar yarışma tarihinde bu kuş bir kez dahi havada yarıştırılmamıştır ama ne hikmetse herkesin sohbetinde bir performans mevzusu vardır (: Ama performans yarışması yapılmaz!!!

Elde yerde güzelleştirmek uğruna mülakatlarla,oynara benzeyen trakya 12 telli araplarla,yine trakyamızın 12 telli beyazları ile,bursanın beyazı,akmanı,karakanadı,karabaşı,yaşmaklılar vb,kara kuyruğu vb türevleri ve meşhur posta ırkı mevzusununda bu ırkın içine sokulduğu tamamen tarhana çorbası gibi AŞURE GİBİ içine acaba daha ne katsak diye düşünülen bir ırkla karşı karşıya olduğumuzu düşünmekteyim ve edindiğim bilgiler dahilinde de bursa merkezde de ismi bilinen bir takım usta sıfatı adı altında yer alan kişilerinde bu ırkın içine acaba daha nelerle kırabiliriz düşüncesiyle kuş ürettikleri bilinmektedir bu durumda kuşlar geçmiştede melezlenerek üretilmiş çoğaltılmış,dağalmış.

Şimdi bakınız hiç birimizin kuşu bir diğerine benzemiyor (kalıp fizik aynı olabilir pekii KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLER altından gelen yavrular???Uçumlar,ahlak vb özellikler hepimizin kuşunda farklı şimdi nerde kaldı sizin bahsettiğiniz şu yüz yıllara meydan okuyan sabit ÖZELLİKLER TAŞIYAN OYNAR NERDE?

Benim şahsi ve ısrarsız düşüncem (oynar kişiye özeldir).Size göre asırlara meydan okumuş olabilir araştırmalarıma göre o meydan okuyan bursa oynarı bundan yaklaşık 35-40 evvel varmış şimdi biz kişilerin zevklerine göre kendi beğendiğimizİnde gereğince YAPMA OYNAR KUŞLARI BESLİYORUZ.

Bundan 20 yıl sonrada şimdi ki oynarlar yavaş yavaş kalmayacak yeni bir oynar devriminin jenarasyonu üretilerek zaman içinde yerini alacak.Nedeni ortada HERKES KENDİ KUŞUNU ÜRETİYOR...

Kişi kendi istediği kuşu kendi şekillendiriyorsa kendisine özgü bir hal aldısıyorsa kişiye özeldir.kalıbı istediği kadar doğru olsun karakteri aynı olmaz....

Günümüzde Hitler gibi bir lider olsa saf bursa oynar ırkını korumak için diğer melezleri yok etmeye yakmaya yok etmeye kalksa başarabilir mi? Bence hangisinin saf olduğunu düşünüp durur :evet:

BURSA OYNARI *BURSA'YA ÖZEL'DİR *

https://www.facebook.com/groups/6520806 ... 3/?fref=ts
bursa-oynari-ozellik-ve-kriterleri-turker-oden-t23065.html
KİŞİYE ÖZEL DEĞİL * KRİTERLERE GÖREDİR.*
3-5 YIL OYNAR GÖRENLER , 15-20 USTAYI GEZENLER , ...HİKAYE YAZMASIN BURALARDA...
BURSA OYNARI KRİTERLERLERİ
1) BURSA OYNARI KANAT DİKMEZ.
2) TOZLUK OLMAZ.
3)GRUP FİLO UÇMAZ.
4) GÖZ AKI TEMİZ ÇEVRESİGÜL KURUSU KILCAL DAMARLIDIR.
5) AYAKLARI BAYRAK KIRMIZISI TONDADIR. AYAK BİLEKLERİ KALIN ,.ORTA -ÖN PARMAĞI UZUN OLMAZ *.PARMAKLARI NARİNDİR.
6) ELDE TUTARKEN KUYRUĞUNU ''YELPAZE GİBİ '' AÇMAZ.
6) BEL ÜSTÜ YAĞ BEZESİ '' TEK VE İRİDİR. '' ( önemli )
7)KUYRUK TEL SAYISI ; 12 ADETTİR.
8)ÜST GAGASI ALT GAGADAN BASKINDIR.MUTLAK SURETLE ..( KÜT DEĞİLDİR..)
9) TIRNAKLARI ;UZUN VE DÜZ DEĞİLDİR.
10 )TÜYLERİ İPEKSİ TUŞE ' YE SAHİPTİR. KAYGANDIR.
11) DURUŞU ;İLK BAKIŞTA ADETA BİR YABANİ '' ARMUT'U '' ANDIRIR..DEVECİ ARMUDU GİBİ TOMBUL OLMAZ .
12)IRK OLANLARIN ;TÜY ARALARINDA ''KILLARI '' VARDIR..
13) YÜKSEK UÇUCULARI ; KANATLARININ BAŞTAN İTİBAREN ''DÖNÜK TÜYLERİ '' (UÇUŞ TÜYLERİ EN AZ 10 ADET OLUR..)

14) KARABAŞ GRUBUNDA ; TIRNAK UCUNDA VE GAGA ÜST UCUNDA (SADECE ÜST) KOYULUK '' ZEKİR '' OLARAK ADLANDIRILIR.

15) MÜLAKAT GÜVERCİNLER *; BURSA'MIZA ÖZGÜDÜR. TIPKI ,KIRMIZILAR GİBİ AYRI BİR CİNSTİR.BURSA OYNARI DEĞİLDİR..MÜLAKAT İLE OYNAR GÜVERCİN EŞLEMELERİNİN ; MELEZLERİ KALİTESİZ KUŞLARDIR..

16) STANDART ÇAPINDAN DAHA İRİ OLANLARI FAZLACA SALLI OLANLARI , GAGA OLARAK DA STANDARTTAN UZUN OLANLARI ;UÇMA ZORLUĞU ÇEKERLER.

17)BURSA OYNAR GÜVERCİNİ ; TAKLA ATABİLİR MAKARA YAPMAZ !..(YAN BURGULULAR ; FİLİBE KIRMASI OLDUĞUNA İŞARET VERİR.) TAKLA SONRASI ,KUYRUK ÜZERİNE TABİRİ CAİZSE ''GÖTLEME YAPMAZ ..)

KAFA YAPISINA TAKILIP KALMAYIN !

*.......................................*
BURSA OYNARINDA ;

EN MUTEBER (GEÇERLİ ) OLANI DA * AHLAKLI OLMASIDIR *
BALIK HAFIZALI OLMAMALIDIR .

BAŞKA KÜMESTE *YEM YEMEMELİDİR * OBEZ GİBİ....ERKEKSE ÖTMEYECEK. BİR KÖŞEDE PUSACAK .

KANAT ALIŞI SERT VE UZUN ÇEKİŞLİ OLMALI .KANATLARI KUYRUKLARI İLE AYNI UZUNLUKTA OLMASI O NA BU ÖZELİĞİ SAĞLAR.
4 ADET OYNARI UÇURDUĞUNUZ ZAMAN * ASLA 2 ADET YAN YANA UÇMAMALIDIR.. * BİRLİKTE AYNI YÖNE DÖNMEMELİDİR.

EN ÖNEMLİSİ DE !! YAVRULAR * MUTLAKA SINAVDAN TEK TEK GEÇMELİ .BABASI GÜZEL ,ANNESİ GÜZEL ,KARDEŞİ ,TEYZESİ ..GÜZEL DİYEREK DAMIZLIKTA KALMAMALIDIR......SINAVI GEÇEMEYEN ....................................* Ç Ü R Ü K E L M A L A R * . ELENMELİDİR. ...

BİR BENZETME( TEŞBİŞ ) YAPAYIM . . ÇOK YAKIŞIKLI ,DÜNYA GÜZELİ OLMUŞ AMA HIRSIZ ,SAHTEKAR,DOLANDIRICI ,AHLAKSIZ ...BİR İNSAN DÜŞÜNÜN *YAKIŞIKLI -GÜZEL OLSA NE OLUR. * NE DERSİNİZ ?

BİLMEMNE USTANIN KUŞLARINDAN KOY ODAYA ÜRET KİME FAYDASI OLACAK..

YAZIM KİMİ BOZARSA BOZSUN *BURSA OYNARINI BOZMASIN !

BURSA OYNARINIZ GRUP ( FİLO ) UÇUYORSA * YANLIŞ YOLDASINIZ !
GÖZ '' ÇOK ÖNEMLİDİR '' BUĞULU ,PUSLU,GRİ,YEŞİL,BULANIK ...GÖZLER ÇAKMA OYNARLARDIR.MAKARACI ,POSTA ,MÜLAKAT ,..KIRMALARIDIR.
AYAK(BACAK )BAYRAK KIRMIZISI,TIRNAKLAR NORMAL BOYDA VE KIVRIK OLUR.
ENSELİ ,,OMUZLU,EŞGALLİ,DEVECİ ARMUDU GİBİ OLMAZ .
O NLAR ; YARMALAR ,POSTALAR,FİLİBELER GİRİLİNCE OLUR.
KARA GAGALI OLMAZ.KARABAŞ GRUBUNDA ;ÜST GAGA UCU ZEKİR İ HAFİF KOYULUK ,KIVAMINDA VE LEZZETTE OLUR.TADINI KAÇIRMADAN.
BEL İ İNCE ,KUYRUĞU SIKI OLUR.
KANAT -KUYRUK İLE AYNI SEVİYEDE OLMALIDIR.
KANADI * KASAP BIÇAĞI * GİBİDİR .
SİYAH' I TAM SİYAH KIVAMINDADIR.
AYAK BİLEKLERİNDEN AŞAĞI TÜY İNMEZ.
DURUŞU * BİR AYAK ÖNDE HER AN FIRLAMAĞA HAZIR ,TETİKTİR.
AGRESİFTİR, SERT BAKAR,ÜRKEKTİR.ÖLÜ BALIK GİBİ DURMAZ.
ELDE ,MASADA ..**.FOTO ÇEKERKEN POZ VERMEZ ! **
GÖZ ÇERÇEVESİ YOKSA OYNAR DEĞİLDİR. GÖZ MERCEĞİ SİYAHI DAİRESEL,ORTADA,TEMİZ VE NETTİR.
GÖZ AKI TEMİZ ,ETRAFI KILCAL DAMARLI PEMBEMSİ ,GÜLKURUSU *
ET TUTMAZ ,KOCA GÖBEKLİ OLMAZ .ÇOK YEM YEMEZ .OBUR GİBİ .
OK GİBİ DURUŞU OLUR.
2 OYNAR UÇARKEN ASLA YAN YANA UÇMAZ.!
MAKARA SARMAZ.
KANAT ASLA DİKMEZ, SÜZÜLMEZ.
BEL ÜSTÜ YAĞ BEZESİ (FİLİPKA ) TEK VE İRİDİR .TEK DELİKLİDİR.
TÜRKER ÖDEN / BURSA - 2014

BURSA'YA ÖZELDİR !

^1360 YILINDAN BU YANA BURSA OYNARI * BURSA ' YA ÖZEL' DİR ! *

[No message]

Ekli dosyalar

• BYZ BNCKDİŞİ yazılı.webp
    BYZ BNCKDİŞİ yazılı.webp
    69.2 KB · Görüntüleme: 1,252
BURSA' YA ÖZEL' DİR !

Ekli dosyalar

• DSC00686.webp
    DSC00686.webp
    76.8 KB · Görüntüleme: 1,282
BURSA' YA ÖZEL' DİR !

Ekli dosyalar

• DSC00679.webp
    DSC00679.webp
    67.3 KB · Görüntüleme: 1,261
[No message]

Ekli dosyalar

• DSC00736.webp
    DSC00736.webp
    67 KB · Görüntüleme: 1,225
  • DSC00666.webp
    DSC00666.webp
    56.4 KB · Görüntüleme: 1,181
  • DSC00648.webp
    DSC00648.webp
    66.7 KB · Görüntüleme: 1,156
BURSA OYNARI KRİTERLERLERİ
1) BURSA OYNARI KANAT DİKMEZ.
2) TOZLUK OLMAZ.
3)GRUP FİLO UÇMAZ.
4) GÖZ AKI TEMİZ ÇEVRESİGÜL KURUSU KILCAL DAMARLIDIR.
5) AYAKLARI BAYRAK KIRMIZISI TONDADIR. AYAK BİLEKLERİ KALIN ,.ORTA -ÖN PARMAĞI UZUN OLMAZ *.PARMAKLARI NARİNDİR.
6) ELDE TUTARKEN KUYRUĞUNU ''YELPAZE GİBİ '' AÇMAZ.
6) BEL ÜSTÜ YAĞ BEZESİ '' TEK VE İRİDİR. '' ( önemli )
7)KUYRUK TEL SAYISI ; 12 ADETTİR.
8)ÜST GAGASI ALT GAGADAN BASKINDIR.MUTLAK SURETLE ..( KÜT DEĞİLDİR..)
9) TIRNAKLARI ;UZUN VE DÜZ DEĞİLDİR.
10 )TÜYLERİ İPEKSİ TUŞE ' YE SAHİPTİR. KAYGANDIR.
11) DURUŞU ;İLK BAKIŞTA ADETA BİR YABANİ '' ARMUT'U '' ANDIRIR..DEVECİ ARMUDU GİBİ TOMBUL OLMAZ .
12)IRK OLANLARIN ;TÜY ARALARINDA ''KILLARI '' VARDIR..
13) YÜKSEK UÇUCULARI ; KANATLARININ BAŞTAN İTİBAREN ''DÖNÜK TÜYLERİ '' (UÇUŞ TÜYLERİ EN AZ 10 ADET OLUR..)

14) KARABAŞ GRUBUNDA ; TIRNAK UCUNDA VE GAGA ÜST UCUNDA ZEKİR(SADECE ÜST) KOYULUK '' OLABİLİR..KABUL EDİLİR.SEDEF GAGA OLANI MAKBULÜDÜR.YAŞMAKLI GRUBUNDA KABUL EDİLMEZ.

15) MÜLAKAT GÜVERCİNLER *; BURSA'MIZA ÖZGÜDÜR. TIPKI ,KIRMIZILAR GİBİ AYRI BİR CİNSTİR.BURSA OYNARI DEĞİLDİR..MÜLAKAT İLE OYNAR GÜVERCİN EŞLEMELERİNİN ; MELEZLERİ KALİTESİZ KUŞLARDIR..

16) STANDART ÇAPINDAN DAHA İRİ OLANLARI FAZLACA SALLI OLANLARI , GAGA OLARAK DA STANDARTTAN UZUN OLANLARI ;UÇMA ZORLUĞU ÇEKERLER.

17)BURSA OYNAR GÜVERCİNİ ; TAKLA ATABİLİR MAKARA YAPMAZ !..(YAN BURGULULAR ; FİLİBE KIRMASI OLDUĞUNA İŞARET VERİR.) TAKLA SONRASI ,KUYRUK ÜZERİNE TABİRİ CAİZSE ''GÖTLEME YAPMAZ ..)

KAFA YAPISINA TAKILIP KALMAYIN !

*.......................................*
BURSA OYNARINDA ;

EN MUTEBER (GEÇERLİ ) OLANI DA * AHLAKLI OLMASIDIR *
BALIK HAFIZALI OLMAMALIDIR .

BAŞKA KÜMESTE *YEM YEMEMELİDİR * OBEZ GİBİ....ERKEKSE ÖTMEYECEK. BİR KÖŞEDE PUSACAK .

KANAT ALIŞI SERT VE UZUN ÇEKİŞLİ OLMALI .KANATLARI KUYRUKLARI İLE AYNI UZUNLUKTA OLMASI O NA BU ÖZELİĞİ SAĞLAR.
4 ADET OYNARI UÇURDUĞUNUZ ZAMAN * ASLA 2 ADET YAN YANA UÇMAMALIDIR.. * BİRLİKTE AYNI YÖNE DÖNMEMELİDİR.

EN ÖNEMLİSİ DE !! YAVRULAR * MUTLAKA SINAVDAN TEK TEK GEÇMELİ .BABASI GÜZEL ,ANNESİ GÜZEL ,KARDEŞİ ,TEYZESİ ..GÜZEL DİYEREK DAMIZLIKTA KALMAMALIDIR......SINAVI GEÇEMEYEN ....................................* Ç Ü R Ü K E L M A L A R * . ELENMELİDİR. ...

BİR BENZETME( TEŞBİŞ ) YAPAYIM . . ÇOK YAKIŞIKLI ,DÜNYA GÜZELİ OLMUŞ AMA HIRSIZ ,SAHTEKAR,DOLANDIRICI ,AHLAKSIZ ...BİR İNSAN DÜŞÜNÜN *YAKIŞIKLI -GÜZEL OLSA NE OLUR. * NE DERSİNİZ ?

BİLMEMNE USTANIN KUŞLARINDAN KOY ODAYA ÜRET KİME FAYDASI OLACAK..

YAZIM KİMİ BOZARSA BOZSUN *BURSA OYNARINI BOZMASIN !

BURSA OYNARINIZ GRUP ( FİLO ) UÇUYORSA * YANLIŞ YOLDASINIZ !
GÖZ '' ÇOK ÖNEMLİDİR '' BUĞULU ,PUSLU,GRİ,YEŞİL,BULANIK ...GÖZLER ÇAKMA OYNARLARDIR.MAKARACI ,POSTA ,MÜLAKAT ,..KIRMALARIDIR.
AYAK(BACAK )BAYRAK KIRMIZISI,TIRNAKLAR NORMAL BOYDA VE KIVRIK OLUR.
ENSELİ ,,OMUZLU,EŞGALLİ,DEVECİ ARMUDU GİBİ OLMAZ .
O NLAR ; YARMALAR ,POSTALAR,FİLİBELER GİRİLİNCE OLUR.
KARA GAGALI OLMAZ.KARABAŞ GRUBUNDA ;ÜST GAGA UCU ZEKİR İ HAFİF KOYULUK ,KIVAMINDA VE LEZZETTE OLUR.TADINI KAÇIRMADAN.
BEL İ İNCE ,KUYRUĞU SIKI OLUR.
KANAT -KUYRUK İLE AYNI SEVİYEDE OLMALIDIR.
KANADI * KASAP BIÇAĞI * GİBİDİR .
SİYAH' I TAM SİYAH KIVAMINDADIR.
AYAK BİLEKLERİNDEN AŞAĞI TÜY İNMEZ.
DURUŞU * BİR AYAK ÖNDE HER AN FIRLAMAĞA HAZIR ,TETİKTİR.
AGRESİFTİR, SERT BAKAR,ÜRKEKTİR.ÖLÜ BALIK GİBİ DURMAZ.
ELDE ,MASADA ..**.FOTO ÇEKERKEN POZ VERMEZ ! **
GÖZ ÇERÇEVESİ YOKSA OYNAR DEĞİLDİR. GÖZ MERCEĞİ SİYAHI DAİRESEL,ORTADA,TEMİZ VE NETTİR.
GÖZ AKI TEMİZ ,ETRAFI KILCAL DAMARLI PEMBEMSİ ,GÜLKURUSU *
ET TUTMAZ ,KOCA GÖBEKLİ OLMAZ .ÇOK YEM YEMEZ .OBUR GİBİ .
OK GİBİ DURUŞU OLUR.
2 OYNAR UÇARKEN ASLA YAN YANA UÇMAZ.!
MAKARA SARMAZ.
KANAT ASLA DİKMEZ, SÜZÜLMEZ.
BEL ÜSTÜ YAĞ BEZESİ (FİLİPKA ) TEK VE İRİDİR .TEK DELİKLİDİR.
TÜRKER ÖDEN / BURSA - 2014

BURASI * B U R S A *

Ekli dosyalar

• DSC00999.webp
    DSC00999.webp
    79.9 KB · Görüntüleme: 1,132
BURSA OYNARI İÇİN * BURSA konuşur *

TÜRKER ÖDEN / B U R S A TÜRKER ÖDEN / B U R S A

Ekli dosyalar

• pembe bnck.webp
    pembe bnck.webp
    66 KB · Görüntüleme: 841