OYUN KUŞU EŞLEME FORMÜLÜ

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan alidemirsmm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 24
  • Görüntüleme Görüntüleme 21K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Ali DEMİR
Meslek
MUHTELİF
İlgi Alanı
Kediler
ARKADAŞLAR benim merak ettiğim şu; herkesin OYUN KUŞU eşlemeyle alakalı ayrı görüşleri mevcut ancak benim asıl aradığım şu, dişi ve erkek olarak ayrı ayrı düşünürsek elimizde tek kalan bi kuşun asıl soyuna nasıl döneriz ? erkek için de dişi içinde ayrı ayrı cevaplamak kaydıyla

Valla çok ama çok iyi soru ben buraya bir şeyler yazayım ama abilerimiz büyüklerimiz daha iyi bilir .

Türkiyenin çoğu yerinde en batısı en doğusu ortası kuzeyı guneyı gezdım gordum kuş cinslerini besledim insanlar tanıdım kuşlar tanıdım ...

Renk olarak konuyu ele alırsak renk bulmayı tutturmatı % 99 doğru yapan şunu şununla vurursan bu çıkar diyen yapan gördüm yaptım ama oyun kuşunda bana bu güne kadar yavru almak nasıp olmadı ne zaman elime bir kuş geçse uçursa oynatsam mutlaka başına bir iş geliyor bir yavrusunu alamıyorum en so geçtiğimiz son baharda bir çift hediye oyun kuşu aldım cep yelefonu ile çekilmiş vieolarını izledım mest oldum ... neyse bu soğuklarda evde kalorifer peteğinin dibinde besledim ne mi oldu dişi rahatsızlandı sonra dişinin boynu döndü ama şimdi düzelttim bir çift et cücüğü ( 3-4 günlük yavru) bakıcıların altında kendı altındada bir çıft yumurtası var seneye bu yavrular büyürse gerekli anteramanı verebilirsek ve inşallah yavru yapınca (benim için önemli kuş tüy atıp yavruya kusacak) uçurulup denenecek, yetinmedim bir çiftte soyu belli miro aldım onuda üretip seneye izleyeceğim ...

Tekrar başlığa yanı soruya gelirsek biyoloji dersinde gördüğümüz bezelye genetiğini işleyerek başa belki dönebiliriz bu bneim naçizhane fikrim 3-4 kuşak yavru alıp uçurup bakarak belki çözebiliriz .

Kolay gelsin zor ama çok zor bir iş

ASLINDA DURUM BU KADAR ZOR DEĞİL.ÖNEMLİ OLAN NE İSTEDİĞİNİ BİLİP İYİ ANALİZLER YAPABİLMEK.

KUŞTAKİ ÇEŞİTLİLİĞİ BİLİP ONA GÖRE KUŞ EŞLEMEK,AMA BU İŞTE EN ÖNEMLİ KONU OYUN KIVAMINI BULABŞİLMEK.BASİT BİR ÖRNEK VEREYİM.

FARZEDELİM Kİ BİZ 10 BULMAYA ÇALIŞIYORUZ.YANİ;

X ELİMİZDEKİ ERKEK KUŞ Y DE DİŞİ OLSUN.10 DA 10 NUMARA YAVRU.

X+Y=10

10 BULMAK İÇİN X E 1 DERSENİZ Y 9

X E 2 DERSENİZ Y 8

X E 3 DERSENİZ Y 7

X E4 DERSENİZ Y 6

X E 5 DEERSENİZ Y 5

.......................

BU BÖYLE DEĞİŞKENLİKLE DEVAM EDİP GİDECEK SONUÇTA 10 U BİR ŞEKİLDE BULMUŞ OLACAĞIZ.AMA BU X VE Y DİYE TABİR ETTİĞİMİZ KUŞLARDA OLMAZSA OLMAZ KURALLAR OLACAKTIR BU KURALLARIDA KUŞ EŞLEME SANATI DİYE AŞTIĞIM KONUDA ZATEN ANLATTIK.

SAYGILAR.....

Sanirim soruyu soyle anlayabiliriz : elimizde belli bir soydan sadece bir kus kaldi, tek, disi yada erkek.
Bu tek kalan kusla tekrar soyu cogaltip devam ettirebilirmiyiz ?

Eger soru buysa bence o tek kalan kusun ilk bas bir kac tane "fotokopi" cekilir yuvarlaga girerek : erkek ise, disi yavrusunu kendine vurmak, disi torununu tekrar kendine vurmak, torununun disi yavrusunu tekrar asil ayni erkege vuruldumu orijinal kusa cok yakin genetige sahip erkek (E1) ve disi (D1) kus cikar meydana (son yavrular).
Baska bir disi ile ayni sistemle 3/4 nesilden sonra cikacak olan erkek (E2) ve disi (D2) yavrulari ilk etapta elde edilen E1 ve D1 ile caprazlama sistemi ile eslesilebilir. (E1 x D2 eslesecek, D1 x E2 eslesecek)

Bunla tek kalan erkek kusun soyu buyuk yuzdelikle tekrar meydana cikmis olur ? :)
Ne dersiniz ?

akanabiss' Alıntı:
Sanirim soruyu soyle anlayabiliriz : elimizde belli bir soydan sadece bir kus kaldi, tek, disi yada erkek.

Eger soru buysa bence o tek kalan kusun ilk bas bir kac tane "fotokopi" cekilir yuvarlaga girerek : erkek ise, disi yavrusunu kendine vurmak, disi torununu tekrar kendine vurmak, torununun disi yavrusunu tekrar asil ayni erkege vuruldumu orijinal kusa cok yakin genetige sahip erkek (E1) ve disi (D1) kus cikar meydana (son yavrular).
Baska bir disi ile ayni sistemle 3/4 nesilden sonra cikacak olan erkek (E2) ve disi (D2) yavrulari ilk etapta elde edilen E1 ve D1 ile caprazlama sistemi ile eslesilebilir. (E1 x D2 eslesecek, D1 x E2 eslesecek)

Bunla tek kalan erkek kusun soyu buyuk yuzdelikle tekrar meydana cikmis olur ? :)
Ne dersiniz ?

BEZELYE ÜRETİYORSAN BAŞARILI OLMA ŞANSIN VAR ARKADAŞIM,AMA OYUN KUŞUNDA BU İŞLER BÖYLE OLMAZ.

SAYGILAR......

hüseyin turan' Alıntı:
akanabiss' Alıntı:

Ne dersiniz ?

BEZELYE ÜRETİYORSAN BAŞARILI OLMA ŞANSIN VAR ARKADAŞIM,AMA OYUN KUŞUNDA BU İŞLER BÖYLE OLMAZ.

SAYGILAR......

Saygılar Hüseyin Bey
Bezelye olarak ele almaktansa arkdaşımıza eşleme ile ilgili konuların linkini vermeniz daha doğru olduğu kanatindeyim. Arkadaşımız bilmiyor olabilir anne ile erkek ilk ağız yavrusunun eş edilmeyeceği veya baba ile ilk ağızadan dişi yavrunun eş edilemeyeceğini ama bu şekilde bir büyüğümüzün(ustamızın) yaklşımı sanki hoş olmadı.

Saygılar

senol1981' Alıntı:
hüseyin turan' Alıntı:
akanabiss' Alıntı:

Ne dersiniz ?

SAYGILAR......

Saygılar Hüseyin Bey
Bezelye olarak ele almaktansa arkdaşımıza eşleme ile ilgili konuların linkini vermeniz daha doğru olduğu kanatindeyim. Arkadaşımız bilmiyor olabilir anne ile erkek ilk ağız yavrusunun eş edilmeyeceği veya baba ile ilk ağızadan dişi yavrunun eş edilemeyeceğini ama bu şekilde bir büyüğümüzün(ustamızın) yaklşımı sanki hoş olmadı.

Saygılar

ŞENOL BEY ARKADAŞIMIZ KESİN BİR YARGI İLE OLAYIN NASIL OLACAĞINI ANLATMIŞ YAZISINDA BENDE BU OLAYIN BEZELKYELER ÜZERİNDE DENENMİŞ BİR OLAY OLDUĞUNU YAZDIM,BURADA HER HANGİ BİR ACAYİPLİK GÖRMEDİM ÇÜNKÜ KUŞÇU ARKADAŞLARIMIZIN ÇOĞU MENDEL ADLI BİR PAPAZIN BEZELYELER ÜZERİNDE YAPTIĞI DENEYİ OYUN KUŞUNDA UYGULANACAĞINI SAVUNUYOR.BİZDE BUNA TECRÜBE VE BİLGİMİZLE KARŞI DURUYORUZ NE USTAYIZ DEDİK NEDE UKALALIK YAPMAK İSTEDİK YANLIŞ ANLAŞILDIK İSE AFFOLA....
,
SAYGILAR........

formül nedir pek, ? hala net bir cevap alamadık, yani hem bir dişi için hem bir erkek için ayrı ayrı açıklamak kaydıyla tek kalan soya nasıl dönülebilir ?

arkadaşım ayrı kan iki kuşu eşlersen farklı fizik özelliklerde farklı huyda kuş elde edersin.3. ağız yavrudan sonra gelen yavrular belli bir standart oturtturur.kuşlarından iyi olanları bırakır kötüleri kümesten atarsın.damızlık ana babaya en yakın kan yapayım dersen en iyi erkek yavruyu anneye en iyi dişi yavruyu babaya eşlersin.çıkan yvarulardan sakat çıkanda olabilir ama kan en yakın bunlar olur.sonra ana ayrı baba ayrı bir kan olarak devam edersin.artık hangisi iyiyse onu beslersin.ama bu çok zorda kalmadan yapılacak bir uygulama değildir.ilk başa dönersek.aldığın .ağız yavrudan sonra uçur en iyi kuşları altlı üstlü yavruları eşle böyle bir kan daha verimli olur.bu arada kötü çıkanları elemen lazım.kolay gelsin..

TAMAM da arkadaşım çoğu da ilk dişiyi veya erkeği anaya babaya vurursan kan tutmaz diyor, hangisine itibar etmek lazım ?

S A BENİM KUŞLARIM TEK SOY BABA ÖLÜNCE OGLUNUNU BİRİNİ ANAYA ES ETTİM TUTMADI 4YAVRUYUDA ELİMDEN ÇIKARDIM TABİİ BU ARADA 3 SENEM GİTTİ SONRA ANANIN DİGER OGLUNU ES ETTİM TUTTU MENMUNUM YETERLİ LAKİN DAHADA GELİŞTİRİLEBİLİR DAHA UYUMLU BİRBİRİNİ TAMAMLAYICI BİLİNEN KUŞLARLA YADA KENDİ YAVRULARINI BİLİNÇLİ ESLEME İLE DAHA DA İYİSİNİ BULMAK DA MÜMKÜN OLABİLİR BURADA GEREKLİ OLAN İSE ZAMAN VE SABIRDIR ANINDA SONUÇ ALINABİLECEK BİR DURUM DEGİL ÇAPRAZLAMA İLE KUŞUN ÖZÜNE DÖNÜLEBİLİR AMA BİLİNÇLİ YAPILMALIDIR VEDE ÇAPRAZLAMA BİR YERE KADAR OLMALI DURULMASI GEREKEN YERDEDE DURULMALIDIR NEDENİ İSE DAHA İÇİÇE GİRİP KANI YAKINLASTIRMAMAKTIR KAN YAINLASIP KAN UYUŞMAZLIGINA SEBEB OLUNUR İSE SAKAT YAVRU ÇİFT TAKLA HİÇ OYNAMAYAN YAVRU YAVRUNUN YUMURTADAN ÇIKAMAMASI GİBİ DEZ AVANTAJLARI OLUR ÇOK DİKKATLİ BİLİNÇLİ VEDE SABIRLI SEKİLDE BU TÜR EŞLESTİRMELERE DİKKAT EDİLİRSE ANANIN YADA BABANIN KANINA DAHADA YAKLASILIR AMA DEDİGİM GİBİ ZAMAN ALICI ÖZEL TAKİP İYİ GÖZLEM VE BOL SABIR GEREKTİRİR HER KESİN ARADIGINI BULABİLMESİ DİLEGİ İLE

SAYGILAR

eyvallah abi...

ben ilk yavrusunu eşlemen lazım diye bişey söylemdim arkadaşım.3. ağızdan sonra en iyi oynayan yavrularını birini anneye birini babaya eşlemen laızm ama bu çok zorda kalmadan yapılacak bir uygulama değildir dedim.bende yaptım bunu.oyun olarak pek sorun çıkmıyor ama bazı kuşlarda kan yakınlaşması sakatlıklara neden oluyor.ama illa ana babaya yakı kan diyorsan bunu uygulaman lazım.kolay gelsin..

kısaca bi kac satırda ben yazayım yas oldu 45 30 senedir beslerim elinde ki soyu bileceksin hangi kus nasıl oynar bunu cözmüş olacaksın. bunu örnekle acıklayayım elimdeki erkek kızmalıgında 60 taklayla oynayan sonrasında 20-25 taklayla uzun gidemeyen bir kus dişi ise 3 -4 taklayla fişekleyen uzun kacımlı dişi es yaptım aldıgım yavrlar erkek olanı 10-15 takla arası yaklasık 30 mt den fazla uzayan dişi ise 30-35 taklayla 15-20 metre giden bi kus cıktı ama dişinin sefer sayısı e rkege göre az .burada dikkat edilmesi gereken joker kusu bulmak bence bu joker yukarıda okudugunuz yazıdaki baba erkek tabı bunun yanında kusun fisege cıkarken kıvrılması kısıp gelmesi taban taklası kanat sesi takla sesi gibi faktörleride dikkate almalısınız yani elinizdeki soyların neler yaptıgını bileceksiniz ki onlara göre ne almak istiyorsanız formulü ona göre siz yazacaksınız . youtube sitesine
cakiryilmaz yazarsanız bu yöntemle elde ettiğim kuslardan örnekler görebilirsiniz .

Merhaba arkadaşlar;Bu sorunun cevabı aslında çok basit KUŞLARI KLONLAMA YOLU İLE ÜRETECEĞİZ,
Tabi işin şakası bir yana ,bu soru çoğu kuş besleyen arkadaşın genelde ortak sorununu çözmeye yönelik bir soru.
Hepimizin elinde çok güzel bir erkek veya dişi kuş vardır, hep ararız ama ona layık bir türlü eş bulamayız.

Bukonuda acizane benim konuyu çözümlemem şu şekilde;

-Öncelikle şunu çok iyi bileceğiz hiç bir eşleme seçeneği ile elde edeceğimiz yavrular asla tıpkı Baba (erkek) kuş ve Anne (dişi) kuş gibi olmayacak. çünkü hiçbircanlının bire bir eşi yoktur yalınız benzeri vardır.
-Damızlık kuşlarımızı çok iyi bileceğiz. ( Hangi özelliklere sahip olduğunu )
- Bu benim tezim yavrulardan dişi olan babaya, erkek olan ise anneye daha yakındır.
Bu bilgilerden hareketle ;
Alacağımız birinci ağız yavru nun erkeği ile ikinci ağız yavrunun dişisini eşleyeceğiz, birinci ağız yavrunun dişi ilede ikinci ağız yavrunun erkeğini eşedeceğiz. Bunlardan elde edeceğimiz yavrularıda sırayla dede ile ebe ile eş edeceğiz. Bunların altından çıkacak yavrular aynı şekilde eşleme ile dede ve ebelere en yakın kuşlar elde edilecektir. Saygılar...

Tabi aslında bu eşlemelerden önce yavruları uçurup bizim oyunlarını beğendiğimiz kuşlara öncelik vermek kuşun oyun kalitesini artıracaktır.

Selamlar ;
Öncelikle konu çok güzel ve benim çok fazla araştırdığım bir konu.Şunu söylemek istiyorum sülalemin yarısı yurtdışındadır benim bu sebeple yurtdışında bir çok ornitolog (güvercinler üzerine ihtisas yapmış veteriner) arkadaşa sordurdum bu konuyu akrabalarım vasıtasıyla ve aldığım cevap şu oldu tabiki bilim ışığında.
Özellikle performans kuşları ile alakalı olarak anlatacağım ornitolog arkadaşların cevaplarını.
Bir güvercinde 28 kromozom vardır.Bu kromozomlardan bir tanesi oyun yani takla özelliğini ön plana çıkarır.bir tanesi rengini gibi vs.
Bu 28 kromozom sadece 1 kuşundur erkek veya dişi birde diğer eş edilecek kuşun kromozom sayısı eklendiğinde 28 de o olur.İstediğimiz bir kuşu almak yabancı ise birbirine akrabalık yok ise 28x28=560 da bir olur.Tabiki en az 1 yavru denemek sartı ile.Eğer akraba ise 28de 1 dir şansımız.Diyelim ki akraba değil şans 560 da 1 o zaman 10 yavru deneyeceğiz ve içlerinde iyi bir yavru alırsak anne veya babaya vuruyoruz.Sonra altlarından gelen 2.ağız yavrulardan birisini anne veya babaya eş ettiğimiz ilk yavruya eş ediyoruz.Ancak bu şekil denemeden sonra anne ve babanın özünü bulabiliriz.

Bilim adamlarının bu konuyu açıklaması budur.Umarım sabrınız buna yeter ve istediğinizi elde edersiniz.Herkezin en iyisini beslemesi dileğiyle .
Saygılarımla;

Konu birden çok bakımdan ciddi öneme haiz bir konu. Sorunun eğer iki bilinmeyenli matematiksel bir denklemi çözmek gibi yüzde yüz netice veren bir formulü olsa hem herkes kaliteli kuşlar üretebilir hem de piyasada ki ne idüğü belirsiz kuşlar ortadan kalkar,hem de simsarların ve kuş tacirlerinin pili biterdi!

Konuya cevaben yazılanları okudum. Biri bezelyeden yola çıkmış e1 k1, diğeri x y kaba kalıtsal yaklaşımı önermiş!Oyun kuşunu bezelyeden yola çıkıp çözemezsiniz, çünkü bezelyede fiziksel kalıtsal bir özelliktir sözkonusu olan, güvercinde ise nitel karekteristik bir özellik!

Hayır arkadaşlar bilimsel olarak, kuşun oyun özelliklerinin neye göre ve nasıl akatarıldığı konusunda dişe dokunur ciddi hiçbir bilgi yok. Oyun kuşu üzerine özel olarak yapılmış ciddi bir bilimsel araştırma yok çünkü! Sadece birkaç veterinerin özellikle tavuklar ve kanaryalar üzerindeki araştırmaları esas alıp ordan yola çıkarak öngördükleri tahmini şeyler var ve bunların reel gerçekle uyuşmadığını her bilgili, tecrübeli kuşçu kolayca anlayabilir. Bilimsel olarak üzerine araştırma yapılmamasına ragmen ülkemizde çok uzun yıllara dayanan oyun kuşu kültürü ve edinilmiş tecrübeler, bu ve benzeri konularda bize yol göstericidir. Konuyla ilgili fikrimi de şöyle kısaca paylaşayım;

Eşleme işlemine geçmeden önce eşlenecek kuşları doğru seçmek lazım. Eğer sıfırdan bir eşleme yapılacaksa, yani elimizde en az biirkaç kuşak geriye dayanan bir soy içinden değil de en baştan bir soy oluşturma denemesi için eşleştirme yapılacaksa öncelikle eşlenecek kuşların sadece oynaması yeterli değildir. Kendine has kimi özellikleri olması gerekir. Her kuş uçar, uçarken gezme yapabilir, yere yakın gelip taban vurabilir, sonunu da bağlayıp gidebilir. Bunlar profesyonal anlamda bir soy ortaya çıkarmaya yetmez. Eşlenecek kuşların kendi has oyun ve takla stili, süratli uçum özelliği, kendine has atma stili, en az eşlerden birinin tabanlı olması, her ikisinin de sonunu bağlaması, eşlerden birinin en az 3 diğerinin 1 direk üzeri oynaması, eşlerden birinin kalın tüylü olması halinde diğerinin ince tüylü olması, eşlerden birinin seyrek/az taklalı olması halinde diğerinin adetli/bol taklalı olması ve nihahi olarak eşlerin ikisinde de affedilmeyecek hatalar olmaması gerekir. Bu kriterlere uygun kuşlar eşlendikten sonra iki çift yavru alınıp denenir, illaki istediğimiz çıkmış olmayabilir, eğer istediğimiz çıkmadıysa aynı kriterlere uygun olarak başka eşlemeler yapılır.

Elimizde bir soy varsa, bu soyu devam ettirmek için de soyu içeriden bir yuva atlayıp diğer yuva kardeşlerini birbirine vurarak yada amca, teyze ile eşleyerek devam ettirmek en sağlıklı yoldur. Zaten elinde bir yada birkaç soy olanlar elindeki kuşları tanırlar, neyi nasıl yapacaklarını, kimi kime eşleyeceklerini bilirler.

Son olarak şunu da söylemek isterim; Bir kuşu babasına yada annesine vurmak bir soyu sürdürmek değil bir soyu öldürmektir!

Selam ve saygılarımla...

Bir kuşu babasına yada annesine vurmak bir soyu sürdürmek değil bir soyu öldürmektir!

Tamamen katılıyorum.

selamlar bana göre de bu böyledir(Hasan Tamer abimin dediği gibi ) "Bu bilgilerden hareketle ;
Alacağımız birinci ağız yavru nun erkeği ile ikinci ağız yavrunun dişisini eşleyeceğiz, birinci ağız yavrunun dişi ilede ikinci ağız yavrunun erkeğini eşedeceğiz. Bunlardan elde edeceğimiz yavrularıda sırayla dede ile ebe ile eş edeceğiz. Bunların altından çıkacak yavrular aynı şekilde eşleme ile dede ve ebelere en yakın kuşlar elde edilecektir. Saygılar...

Tabi aslında bu eşlemelerden önce yavruları uçurup bizim oyunlarını beğendiğimiz kuşlara öncelik vermek kuşun oyun kalitesini artıracaktır."

dogada bir yabani güvercin sürüsü nasıl eşleşir bilen var mı ???

bana sorarsanız bunun birtek formülü var kim ne besliyor 1 , soy takibi yapılacak , 2 , çok bilmişlik yapıpta ben onun kuşunu kümese sokmam ben bunun kuşunu kümese sokmam ben bu işi kendim hallederim demekle bu iş olmaz 3 , kuşu beslemesini kuşu yemlemesini kümesin temizliğine 4 , gözünle göreceksin seyredekcin zaman ayıracaksın havada eşleme yapıcaksın 5 , önce fikir alış verişi yaptığın adamın kümesine ve kuşlarına bak , daha çok ayrıntıları var bu şekil yaparsan yüzde 60 bulursun oyun kuşunu

Merhaba arkadaslar benndiyarbakirdan mehmet rizgar.. benim fikrim ve uyguadigim bu.. ilk olarak kuş esleyecek altindan güzel yavru düşsün istiyorsak kuşlarımızı ucurup oyun durumlarina göre analiz etmek ve eslestirip gönlümüze göre olan kusu bulmak herkesin hayali durumu bu zaten oyun kusunun güzel tarafida bu..
Kusumuzu eslestirdik gönlümüze göre yavru çıktı buyudu oynadı o kuşu yavru baktirana kadar kontrol etmeli hemen bir iki gün oynadi diye makaslayip damizliga ayirmak yanlıştır... IYI KUŞ erkek ise yavruda dişi işe yumurta üstünde kendini gösterir....

Iyi oynayan erkek kuşumuza ben şahsen güzel begendigim bir dişiye vurup iki ağız yani 4 tane yavru alırım o 4 yavruyu çapraz olarak eşlerim düşen dişi yavrulari denerim kafama yatani dedeye vururum dedenin soyunu elde etmek için....
Kuşumuz dişi işe soy genelde dişiden gelir işimiz daha kolay bir ağız yavrudan aldığım yavruyu neneye vururum busekil aldığım yavru dedenin veyahut nenenin fotokopisi olur uçurmadan yerde bile anlarsin tipkisi oldugunu .. benim fikrim bu saygilar

Geri