Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Abi şu havada eşleme metodunu biri bana açıklaya bilirmi.
Dişi nasıl olmalı, erkek nasıl olmalı, biri çok taklalı ise diğeri illaki az taklalı mı olcak veya aynısımı olcak, yani kısacası iyi oyun kuşunu damızlık yapmak için altından güzel yavrular almak için havada uçurduğumuzda neyi neye göre hangi özellikdeki kuşları eşleşmemiz gerek
Bilen arkadaşlar bir kaç örnek vererek açıklayabilirse çok memnum olurum
Oyun kuşu istiyorsak havada oyununu görmeden damızlığa ayırmamak gerekir . Ben kendi adıma konuşayım ben deneye deneye uçurup göre göre eşliyorum en iyi yöntem yavru alıp yavruyu izleyip öyle karar vermektir . Şimdi sen gittin iki çift kuş aldın diyelim kuşlar mavi gök ikiside sen altlarından gelen yavrunun da mavi gök olmasını beklerken dumanlı boz kirli gelebilir çünkü deneyip gördük ki erkek kuşun soyu annesinden dişinin ki babasından gelir yani kan olarak gen olarak erkek anneye dişi babaya benzer . Yani şundan bahsediyorum iki tane mavi gök kuş almıştın bunlardan gittin bir çift yavru aldın bunları büyüttün eşledin bunların ikiside mavi gök yavru atacaktir . Diyelim ki anne baba farklı idi erkek dumanlı dişi ise kula idi bunlardan bir çift yavru aldın biri erkek biri dişi çıktı ikiside dumanlı attı yani babaya benzediler renk olarak sonra gittin erkeği mavi gök dişi ile eşledin altından sana iki yavrudan biri mutlaka Kula gelecektir çünkü erkek gen olarak anneye çeker yani anlatmak istediğim bu dişi ise babaya çektiği için onuda neyle eşlersen eşle mutlaka dumanlı atacaktir . Aslında bu eşleme konularında en baskını hangisi ise gelecek yavru da ona benzer renk olarak kan olarak. Şimdi sorduğun soruya gelelim. Hepimiz biliyoruz bol taklalı kuşu az taklalı kuşla eşleriz ki altından gelen yavru esnek olsun sıka girmesin daha oyun yapsın isteriz bu bir çok yerde başarılı olur fakat yine deneyip görmek lazım sen iki tane bol taklalı kuşu eşleyip altından az taklalı kuşta gelebilir hiç takla atmayan kuşta gelebilir eşleme konusunda soy çok önemlidir soyu bilmek lazım soyu bilmiyorsak yavru alıp denemekten başka birşey elimizden gelmez buda zaman kaybıdır . Sana benim tavsiyem Kuşçuluğa başlayacak gerçekten bu işe gönül vermiş isen kuşu gidip izle öyle al bu şekilde iki çift kuş alsan deneye deneye bir yerlere gelirsin . Gidip mezatlardan 5 10 liraya aldığın kuştan çok şey bekleme boşa da emek verme biz kuşçular kuşun boyuna enine fazla önem vermeyiz kuş oyun yapsın adam akıllı oynasın rengi ırkı önemli değildir tabikide takıntılı olan tek renk hastası olan arkadaşlar var mesela ben tek soy dumanlı besliyorum beni utandırmıyorlar inşallah güzel kuşlar denk gelir beslersin
Elimizde bir çift kus var diyelim.
bunlardan DIŞI olanı MAVİ olsun ERKEK olanı NUHUDI olsun. Bunları eşledik ve altından bir tane DIŞI ARAP ve bir tane ERKEK DUMANLI yavru aldık diyelim.
Şimdi bu aldığımız yavrulardan DISI ARAP olanı babası nuhudinin soyundan gelme ve ERKEK Dumanlı yavru ise Annesi Mavinin soyundan gelmedir diyebilirmiyiz.
Egerki bu şekilde doğru anladıysam ozaman bu arap ve dumanli yavruları uçurduk diyelim.
Yavru disi Arap bir sure sonra yere yapisti veya iyi oynamadi ise bu hatanın sebebi baba nuhudiden kaynaklandığını soyleyebilirmiyiz.
Erkek dumanlı yavru ise bol seferli ve bol taklalı olduğunu farz edersek bu durumunda anne mavi den kaynaklı olduğunu yorumlaya bilirmiyiz.
Kusura bakmayın gercekden çok soru sordum ama bu gibi konular ve bilgilerin benim gibi yeni kuşak kuscular icin cok yararli olacagini düşünüyorum ve teşekkür ediyorum.
Öncelikle bu olayları bizzat yaşadığım tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Yukarda da belirttiğim gibi erkek anneye dişi kuş babaya çeker dedim. Bu ne demek oluyor ? Dişi Arap yavrunuzu eşleyip yavru aldığınızda altından babasının renginde babasının soyunda nuhidi gelme olasılığı annenin soyuna göre çok ama çok öndedir. Aynı şekilde mavi dişinden gelen dumanlı erkek yavrun hangi kuşla eşlersen eşle altından gelen yavrunun en az bir tanesi mavi olacaktır. Bunları sadece yaşadığım gördüğüm olaylara göre yorumluyorum. Tabikide Allah bilir siyahi bir adamla beyaz tenli bir kadının bebekleri siyahi de doğabilir beyaz da doğabilir yada ikisinin ortası da olabilir . Sadece şunu bilmekte fayda var diyebiliriz. Erkeğin soyu anneden dişinin soyu babadan gelir . Tabikide bu demek değildir ki tamamen annenin özelliklerini yada babanın özelliklerini taşıyacak sonuçta kan olarak anneye de çeker babaya da ben bu bezeme olayını tamamen renk olarak bahsediyorum.
Oyuna gelecek olursak , oyun olarak iki yavruda anne ve babadan birşeyler alır yani anne inerken taklalı inmiyordur baba taklalı iniyordur altlarından gelecek yavru taklalı da inebilir taklasız da ya da ne bileyim anne 25 metre sefer yapıyordur baba 30 metre atlarından gelen yavru 35 metre de yapabilir 20 metre de . Aslında gerçek şunu gösterir anne ve babanın soyu çok sağlam olduktan sonra altlarından ne geleceğini çokta düşünmezsin çünkü bilirsin. En önemli gerçek ise damızlığa ayıracağımız kuşun kuşların mutlaka oyununu bilmeliyiz bilmediğimiz kuşu damızlığa ayırmamalıyız . Bunlar tamamen zaman kaybıdır tabikide yüz kuşun içinden sadece 3 kuş uçurabiliyorsun çünkü o kanı o damarı yakalamak çok kolay olmuyor biraz da deneye deneye öğreniyorsun . Aslında oyun kuşunda ana kural uçurmak tır . Uçurup görmek onu izlemek havadaki hareketlerine göre puan vermek seyisin işidir . Tabikide boy değil soy önemli dedik ama sonuçta bu oyun kuşu hak ettiğini verirsen sana mutlaka birşeyler verecektir. Ben oyun kuşunda böyle kostüm gibi onu ona vurmayım şunu şuna vurayım olaylarına karşıyım oyun kuşu dediğin tek renk olur kuşun üstünde on renk var ise o kostüme girer diye düşünüyorum. Kuştur belkide çok iyi oynar en iyi oyun kuşuna taş çıkarttırır belki ama benim şahsi görüşüm bu o yüzden böyle arapı beyaza vurayım dumanlıyı nuhudiye vurayım dan çok aynı kategoride kuşları eşlemeni tavsiye ederim . Onu şuna vurayım bunu buna bu kostümcülerin işidir . Doğru olanı aynı renkten kuşları aynı renkten kuşlara vurmaktır. Tabikide bu imkanla alakalı bi durum mecburiyetten dolayı arapı beyaza vurup altından çok iyi yavru geldiğini de gördük. Kuş sonuçta ne yapacağını belli olmaz birgün çok iyi oynayan kuş hakemler karşısında hiç oyun yapmayıp seni mahçupta edebilir . Yada hiç güvenmediğin bir kuşu havaya atıp seni şampiyon da yapabilir. Sana ufak bir tavsiyem olacak güzel üstadım oyun kuşu havada olmalıdır oyun kuşu uçurulmalıdır o yüzden kuşlarını uçur ona göre yere mi yapıştı havada mı kaldı kendin görürsün . Eğer iyi yerlere gelmek istiyorsan asla vazgeçme oyun kuşu sabır gerektiren bir iş vazgeçersen kuşa da kendine de yazık edersin. Kuştur bugün dama atar yarın başka bir yere atar ama sabret sen ona hak eden değeri verdiğin sürece birgün o hedefine inecek ve ordan bir daha asla vazgeçmeyecektir. Uçurmaya denemeye devam et inşallah beklentilerini karşılarlar. Ve sana bir tavsiyem daha kuşlarını birine izlettirecek olursan gerçekten dostlarına izlet bu kuş olmamış bu kuştan hayır gelmez diyenlere kulak verme çok iyi kuşlar uçuracağına inanıyorum sağlıcakla kal bı sorun olursa buralardayım.