OYUN KUSUNU YORUMLAMAK

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan kuscu_marik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Muharrem Karaderili
Meslek
kamu çalısanı
İlgi Alanı
Kediler
S A ARKADASLAR HEP ANLATIR KONUSURUZ YA EKSİK SİZ KUS OLMAZ DİYE O EKSİKLİKLERİ TAMAMLAMAK İÇİN UGRASIR KUSLAR ÜZERİNDE ÇALISIRIZ

FAZLALIKLARIDA OLUR OYUN KUSUNUN NEDİR O FAZLALIKLAR ZARARI NEDİR YADA FAZLA OLSA NE OLUR

HEM EKSİKLİKDEN SİKAYET EDİP KAPATMAYA ÇALISIYORUZ DA FAZLALIKLARDAN SİKAYETİMİZ NEDİR

TECRÜBELİ YETİŞTİRİCİ VE BU DURUMLARADAN MUZDARİP ARKADAS VE KARDESLERİMİZİN BU UGRASA GÖNÜL VERENLERİN YASADIKLARI BU DOGRULTUDAKİ TECRÜBELERİ NELERDİR GÖRÜS VE YASADIKLARINIZI GENÇ KUSAKLARIN BİLGİLENMESİ İÇİN ANLATIRMISINIZ

SAYGILAR

Şahsım olarak benim fazlalık olarak gördüğüm şunlardır herkezin görüşü değişik olabilir.

1-Benim uçurduğum kuş max. 3 saat uçacak,daha fazla uçum bana fazla gelir.

2-Çok fazla sayı yapmak için kısa aralıklarla sefere gelmeyecek,yaptığı fişekler kısa olur doyurucu olmaz.

3-Fişeği çok uzun taklasız yapması değil 15 m. üstü en az 3-5 takla ile çıkması idealdir.

4-çok fazla taklayı kısa mesafede atmasıda fazlalıktır,fişeğe yayacak şekilde orantılı takla daha idealdir.

5-Çok fazla perdahlı olup yerine basamamasıda fazlalıktır,yumuşatmak lazım,yerine insin.

6-İki adam boyundan fazla yapılacak fişeklerde benim için fazlalıktır :haha: :haha:

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Selamlar sağlıcakla kalın.

benim görüşüm bende eksiklik olan kısmet gecen sene hiç uğraşmazdım üzerine düzmezdim en beğenmediğim 4-5 takla oynardı bu sene fazla ugraş içine girdim velakin geçen sene begenmediklerimi arar oldum

fazlalıklara gelince daha henüz şu kuşda bu hareketleri fazla diyeceğim birşey cikaramadım (:

ama en büyük eksikliğim kısmet

saygılar

fazlalık eğer kuşa ve kuşçuya zarar veriyorsa bu düzeltme yoluna gidilmeli. kuşun eşi ona göre seçilmeli

BİR YETİŞTİRİCİ YAPTIGI ESLEMENİN KUSURSUZ DENİLEBİLECEK KADAR İYİ OLDUGUNU ÜZERİNE EKLEYECEK YANİ KATACAK

BİR SEY KALMADIGI ZAMAN DEGİL FAZLALIK GÖRÜP ÇIKARACAK BİR SEY KALMADIGI ZAMAN ANLAR ÜZERİNDE DURULMASI EN ÖNEMLİ BİR KONU KUSLARIN ESLENMESİ İKİ İYİDEN HER ZAMAN İYİ ÇIKMADIGINA GÖRE YAPILAN ESLEMELERDE ESLEYECEGİMİZ KUSLARIN DA İYİ OLMALARI ÖNEMSİZ KALABİLİYOR BÜTÜN MESELE ES YAPILAN KUSLARIN BİRBİRLERİNİ TAMAMLAMASINDA SAKLI BU DA ÇOK ZOR ZAMAN VEDE BOLCA SABIR GEREKTİREN BİR DURUM

SAYGILAR

Merhabalar...
Muharrem abi biz insanlar her zaman her şeyin en iyisini ararız , en iyisini ararkende elimizdekilerin değerini göremez bir süre sonra onlarıda kaybederiz bu sefer onları aramaya başlarız.Tpkı şu anda olduğu gibi.15-20 Sene öncesindeki kuşları beğenmeyip yeni bir soy , daha iyi bir performans elde edebilmek için başka tür kuşlarla kıra kıra şimdi o kırdıkları kuşları arar oldular.Bu yüzden bir kuş ne kadar güzel olursa olsun , biz kuşçular kuştaki bu güzelliği göremezsek gün geçtikçe kuşlar daha kötü yerlere gidecekler(Sözüm meclisten dışarı).

Kuşlarda eşleşme başlı başına bir olaydır zaten.İyi bir eşleşme , dediğiniz gibi bolca zaman , sabır ve emek gerektirir.Deneye deneye en iyi yavru veren soyu oluşturarak o yolda devam etmek gerekir.Güvercinlerde yapılan eşleşme , yeni çıkacak yavrunun %75 ini oluşturur.%25'lik kısımda sahibinin o kuşa ne denli iyi bir eğitim verip kuşu istediği yere istediği şekilde oynatabilme kabiliyeti yani seyisliği olur.

Eşleşmeye %75 oran verdim.Çünkü iyi kuş seyisi kötü bile olsa , yapacağı haraketi yinede hemen hemen yerine getirir.Fakat istenilen yere istenilen şekilde olmaz.O şeklede %25 lik oranla seyisi getirir.

Fakat seyis ne kadar iyi olursa olsun aldığı yavrular iyi değilse hiç bir zaman istenileni karşılamaz.

Bir yanlışım varsa affola...
Saygılarımla.

kuscu_marik' Alıntı:
EN ÖNEMLİ BİR KONU KUSLARIN ESLENMESİ İKİ İYİDEN HER ZAMAN İYİ ÇIKMADIGINA GÖRE YAPILAN ESLEMELERDE ESLEYECEGİMİZ KUSLARIN DA İYİ OLMALARI ÖNEMSİZ KALABİLİYOR BÜTÜN MESELE ES YAPILAN KUSLARIN BİRBİRLERİNİ TAMAMLAMASINDA SAKLI BU DA ÇOK ZOR

SAYGILAR

muharrem bey sordugunuz sorunun cevabı yine sizin yorumunuzun içinde. bunuda bildiğinize eminim:))) buna vs. vs. diye açılımlar eklene bilir. eşleme haricinde yapılan her türlü çözüm arayışları fiğür olarak kuşun kendinde kalacaktır. ırkın genine yansımıyacaktır.
zamanlada eski genetik yapısını alacaktır.

Benim kus anlayisim yerden kalkisi ve inisine kadarki en ayrintisina kadar yaptigi karakterdir kus icindende kalksa kussuzda kalksa 8-10 dakika kanat isitmasi hedefe gelmemesi o mesafeyi bilincli ve acik ucmasi kanatlarini kurek ceker gibi sallamasi ve hedefe gelecegi noktayi ayarladiginda kanadini kapati hedefte tabani cevirene kadar acmamasi kanat acip kapiyarak gelmesi kusta eksiktir hedefe gelirken acip kapama yapmadan tam hedefine sallanmadan cilve yapmadan ok gibi gelmesi hedef icinde tabani cevirdimi takla esamaesi dedigimiz takla aralari nizami ne birbirinden fazla ne eksik ara yaparak ustunu baglayan bir fisek iile seferini tamamlamasi bu fisegi alt ve ust baglamalari arasinda yaptigi cizgi ip gibi olmali ve ayaklarini toplamis vaziyette tempolu ve sesli gitmeli fisegi cekerkken kesinlikle geriye atmamali kendini ust baglamayla birlikte cok asiri bil assaga salma yapmamali hirsini yenemeyip o hizla acik gezmeye devam etmeli kendini o gun yorana kadar bu zaman iki saat civarinda olmali iki saat icinde kendini yormadan inis seferi yapmadan ucum sonunda yerine hakim hedefinin tam ortasina iki metre uzerinden perdahlanarak 4-5takla uzeri vura vura hedefine inmeli

Arkadaşlar kuş eşlemek bilgiye dayandığı gibi bazen de şans gerekiyor.Allah rahmet eylesin bir arkadaşım zamanın birinde güzel bir arap dişi yakaladı.Bu kuşu epey bir zaman kümeste tek olarak besledi.Bir iki ay sonra tesadüf,arap akkuyruk,kırkanat kısaca alaya yakın bir arap erkek yakaladı.Bunları eş etti.İnanın bu kuşlardan olan yavrular nam saldı.Dişi arap oyunlu,perdahlı çok güzel bir kuştu.Erkek arap ise ordan oraya uçan takla bile atmayan bir kuştu.Damar tutturmak için bazen şansta gerekiyor.

Oyun kuşunu Uçurmadan yorumlamak çok makul bir iş değil bana göre , Bir kuşu uçurduktan sonra yavru yumurtada ikende uçurduktan sonra yani sonunu gördüğümüzde yorum laya biliriz . Yada Yorum laya biliriz demeyeyim ; o kuş hakkında ciddi bir Kanaat sahibi olabiliriz .
Belli bir nesil için ise bu süreci yakın akraba bağı içerisinde, daha kapalı bir gurup oluşturarak, enaz üç beş taneden fazla kuşu ve bunların Türemelerini birkaç yıl uçurarak Bir soy bir Aile bir Kan hattından bahsedebiliriz.
Bireysel kuşlar için ise en azından küçük şeyler söyleyebilmek adına Bir yılı aşkın bir uçum ve yavru yumurta görme koşulu aranmalıdır .
Şuna inanıyorum ki İyi kuş İyi kuştan çıkar . Rast gele kuştan çıkan oynayan kuş çok nadiren rastlanır . Aslında o da rastgele değildir çoğunlukla ya fark edilememiştir yada kuşun menşeyi bilinmiyorsa üstünde durulmamışta olabilir .
Zaman zaman yaşamışızdır, yaklanma kendi gelen vs garip tabir edilen kuşlardan bazen böyle yavrular düşmüştür . Ben kendim yozkaların arasından tuttuğum bir oyunsuz kuşun altından mesela zamanı ile güzel yavrular uçurmuştum , tamamen üzerinde durmadığım olayın akışına göre kısmet olan kuşlardı bunlar . İşte bu gibi kuşlardan ikinci kategoride bahsetmek lazım aslında iyi olan amma öne çıkma ihtimalı belli olmayan kaynağı belirsiz kuşlar .
Kendi görüşüme göre ise bir kuşun fazlası yoktur , fazlası olarak adlandıracağımız özellikleri o kuşu bir şekilde madur ediyorsa kuşu elemine ediyorsa buda bir eksikliktir . Boltakla ile taklaya boğulma , işırı hırsından kuşun çok süratli gelmesi sonucu sefer aralıklarını abartılı uzatma sanrasında sağır uçma , Kuvvetli uçma oynama ama bir şekilde teslim olmayı başaramama, gibi bazı kusurlar bizi bazen yanıltabilir kuşun bir fazlası birbaşka özelliğini olumlu bir yönünü söndürüyorsa , azaltıyorsa o fazla da bir kusurdur . Yani kuşun fazlası değildir kusurudur .
Ben şuan kendim bu bağlamda önemli birkaç kusuru aşmaya çalışıyorum , Teslim olamama mesela benim için şuan önemli bir sorun ; istediği kadar hırslı gelsin, oynasın gebersin kuş ,ama bu hırs onu teslim etmiyorsa yere, o hırs bir kusurdur . Konuya ben buşekilde yaklaşıyorum .selamlarŞEREF

hayalet beyaz' Alıntı:
Benim kus anlayisim yerden kalkisi ve inisine kadarki en ayrintisina kadar yaptigi karakterdir kus icindende kalksa kussuzda kalksa 8-10 dakika kanat isitmasi hedefe gelmemesi o mesafeyi bilincli ve acik ucmasi kanatlarini kurek ceker gibi sallamasi ve hedefe gelecegi noktayi ayarladiginda kanadini kapati hedefte tabani cevirene kadar acmamasi kanat acip kapiyarak gelmesi kusta eksiktir hedefe gelirken acip kapama yapmadan tam hedefine sallanmadan cilve yapmadan ok gibi gelmesi hedef icinde tabani cevirdimi takla esamaesi dedigimiz takla aralari nizami ne birbirinden fazla ne eksik ara yaparak ustunu baglayan bir fisek iile seferini tamamlamasi bu fisegi alt ve ust baglamalari arasinda yaptigi cizgi ip gibi olmali ve ayaklarini toplamis vaziyette tempolu ve sesli gitmeli fisegi cekerkken kesinlikle geriye atmamali kendini ust baglamayla birlikte cok asiri bil assaga salma yapmamali hirsini yenemeyip o hizla acik gezmeye devam etmeli kendini o gun yorana kadar bu zaman iki saat civarinda olmali iki saat icinde kendini yormadan inis seferi yapmadan ucum sonunda yerine hakim hedefinin tam ortasina iki metre uzerinden perdahlanarak 4-5takla uzeri vura vura hedefine inmeli

öyle bir anlattınız ki böyle bir kuş henüz izlemeddim. varsada izlemeyi çok isterim. anlattıgın özelliklerde kuş çıkarmak her (USTANIN) harcı degildir. usta diyorum çünki çok sayıda usta dediğimiz şahıslarda bile buna yakın kuş bulmak bile zordur. yinede anlatırken kendim uçurmuşum gibi hissettim:)))

bekir79' Alıntı:
hayalet beyaz' Alıntı:

öyle bir anlattınız ki böyle bir kuş henüz izlemeddim. varsada izlemeyi çok isterim. anlattıgın özelliklerde kuş çıkarmak her (USTANIN) harcı degildir. usta diyorum çünki çok sayıda usta dediğimiz şahıslarda bile buna yakın kuş bulmak bile zordur. yinede anlatırken kendim uçurmuşum gibi hissettim:)))

bekir bey mayıs ayı gibi görüşelim kısmetse bu anlatımın yüzde doksanını izletme şansım olur

hayalet beyaz' Alıntı:
bekir79' Alıntı:
hayalet beyaz' Alıntı:

bekir bey mayıs ayı gibi görüşelim kısmetse bu anlatımın yüzde doksanını izletme şansım olur

çok memnun olurum.
mayısı geç sen şuan davet et 5 dakikada yanındayım bilemedin yarım saat mayıstada bakarız bende anadolu yakasında pendik de oturuyorum. kartal maltepe pendik içerenköy bölgelirinde kuş uçurdum. şuan de geliyim 5 dakika sürmez bilemedin yarım saatte yanındayım.:))) telefonumu veriyorum aramanı beklerim 554 905 52 62 selam ile dua ile

bekir79' Alıntı:
hayalet beyaz' Alıntı:
bekir79' Alıntı:
hayalet beyaz' Alıntı:

çok memnun olurum.
mayısı geç sen şuan davet et 5 dakikada yanındayım bilemedin yarım saat mayıstada bakarız bende anadolu yakasında pendik de oturuyorum. kartal maltepe pendik içerenköy bölgelirinde kuş uçurdum. şuan de geliyim 5 dakika sürmez bilemedin yarım saatte yanındayım.:))) telefonumu veriyorum aramanı beklerim 554 905 52 62 selam ile dua ile

vallahi bende izlemek isterim tam hayalimdeki kuş misafir olmak isterim banada haber verirseniz çok memnun olurum bende pendıkdeyım

Kus izlemek izlemeyi bilmekte bir sanattir ben kus cambazi degilim kamuda calistigim icin saatler martta 21 inde dondugu icin akzamlari yetisebiliyorum ve ucuma duzenli basliyorum kafa yapilacak yasi gectim saygilar

hayalet beyaz' Alıntı:
Kus izlemek izlemeyi bilmekte bir sanattir ben kus cambazi degilim kamuda calistigim icin saatler martta 21 inde dondugu icin akzamlari yetisebiliyorum ve ucuma duzenli basliyorum kafa yapilacak yasi gectim saygilar

nerden çıkardınız böyle bir anlamı merak ettim. gayet samimi görüşlerimi ifade ettim. sizi kırdıysam özür dilerim. sizinle niye kafa bulayım. bizde çocuk yaşında değiliz. kafa yapacak yaşı geçmedik biz oralara hiç gelmedik. bunuda nerden çıkardınız. ancak sözlerimde ne size nede bir başkasına hakaret veya kötü eleştiri içinde olmadıgımı söylemek isterim. bizde ibb. kamu çalışanıyız sıkıntı olmuyor haftanın 7 degil 5 günü çalışız!! her kamu görevlisi gibi. hafta sonuda izletiriz. neyse artık bir önem ifade etmez kalın saglıcakla.. tekrardan özür dilerim.

valla yanlış anlamayın ben bu forumda çok söyledim istanbul da kuş ucuruyorlarsa izlemek isterim eger misafir etmek isterlerse tanışırım iyi kuş ucuran kuşdan iyi anlayan arkadaşlarım olsun yeterki dediğiniz gibi kuş ucuyordur doğrudur ama ben görmedim ve görmek izlemek istiyorum gelip kötüleyecek yada af edersin başka birşey diyecek halimiz yok ama ben burda bir çok kişiye dedim misafir edin izleyeyim sağolsun ali abi çağırdı izledik kısmet olursa mustafa turan abimizin orayada gideceğiz nasipse izlemeye sizede kötü bi niyetle dalga gecmek için değil gerçekten anlattığınız çok iyi kalitede kuş herkezde heryerde izleyemeyiz canlı gözle helal olsun istanbulda ucuyor kuş demek içndi

mermerci-vedat' Alıntı:
valla yanlış anlamayın ben bu forumda çok söyledim istanbul da kuş ucuruyorlarsa izlemek isterim eger misafir etmek isterlerse tanışırım iyi kuş ucuran kuşdan iyi anlayan arkadaşlarım olsun yeterki dediğiniz gibi kuş ucuyordur doğrudur ama ben görmedim ve görmek izlemek istiyorum gelip kötüleyecek yada af edersin başka birşey diyecek halimiz yok ama ben burda bir çok kişiye dedim misafir edin izleyeyim sağolsun ali abi çağırdı izledik kısmet olursa mustafa turan abimizin orayada gideceğiz nasipse izlemeye sizede kötü bi niyetle dalga gecmek için değil gerçekten anlattığınız çok iyi kalitede kuş herkezde heryerde izleyemeyiz canlı gözle helal olsun istanbulda ucuyor kuş demek içndi

s.a. vedat kardeşim merhaba. nezaman istersen işte olmadıgım bir gün misafirim ol. istersen şimdik gel kuşlar havada şuan iyi kötü izlersin hafta sonu olursa çevremdeki ortaklarımın kümesine getriririm. kuşları incelersin. numaram yokarıda var istedigin zaman ara.

eyvallah bekir abi yazdım numaranı kaydettim hafta sonu ziyaret ederim inşallah gelmeden ararım ucan kacan varsa bakarız Allah ın izniyle saygılar (:

şenol tunç' Alıntı:
Şahsım olarak benim fazlalık olarak gördüğüm şunlardır herkezin görüşü değişik olabilir.

1-Benim uçurduğum kuş max. 3 saat uçacak,daha fazla uçum bana fazla gelir.

2-Çok fazla sayı yapmak için kısa aralıklarla sefere gelmeyecek,yaptığı fişekler kısa olur doyurucu olmaz.

3-Fişeği çok uzun taklasız yapması değil 15 m. üstü en az 3-5 takla ile çıkması idealdir.

4-çok fazla taklayı kısa mesafede atmasıda fazlalıktır,fişeğe yayacak şekilde orantılı takla daha idealdir.

5-Çok fazla perdahlı olup yerine basamamasıda fazlalıktır,yumuşatmak lazım,yerine insin.

6-İki adam boyundan fazla yapılacak fişeklerde benim için fazlalıktır :haha: :haha:

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Selamlar sağlıcakla kalın.

ince memed' Alıntı:
Arkadaşlar kuş eşlemek bilgiye dayandığı gibi bazen de şans gerekiyor.Allah rahmet eylesin bir arkadaşım zamanın birinde güzel bir arap dişi yakaladı.Bu kuşu epey bir zaman kümeste tek olarak besledi.Bir iki ay sonra tesadüf,arap akkuyruk,kırkanat kısaca alaya yakın bir arap erkek yakaladı.Bunları eş etti.İnanın bu kuşlardan olan yavrular nam saldı.Dişi arap oyunlu,perdahlı çok güzel bir kuştu.Erkek arap ise ordan oraya uçan takla bile atmayan bir kuştu.Damar tutturmak için bazen şansta gerekiyor.

ben herzaman derim ve kendimde böyle kuşları kırarım.. oyunlu kuşla oyun sökmemişi eşlerim veya çatı çatı uçmak istemeyeni oyunluyla kırarım, sert oynayan iki kuşdan asla yavru almam.. çünkü her sert kuşu sertle kırmak daha sonraki her yavruyu dahada çıkmaza sokacaktır ...

oyunlu kuş yere en az bir metre kalmalı burgulu sefer yapmalı bir buçuk saaten fazla uçmamalı evin etrafından fazla uzaklaşmamalı çok yüksek veya çok alçak uçmamalı yere yaklaştıkça falsosu ani hareketleri çoğalmalı

Geri