OYUN KUŞU'nunda ÖZ'e DÖNEBİLECEKMİYİZ ???

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan timko
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 19
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

timko

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
timur tarık
Meslek
tekstil
İlgi Alanı
Kediler
MERHABA MERAKÇI ARKADAŞLAR , her konuda her merakta olduğu gibi kuşçulukta da her kezin olaya bakış açısı değişik oluyor , oyun kuşu dediğimiz yani MARDİN TAKLACI ırkı kuşunu osmanlı tarihi kadar eskiye dayanan ve günümüze kadar gelmiş bu ırkı el birliğiyle 25 - 30 yılda soyunu özünü kurutma derecesine kadar geldik !!! gün bu gün haala 40-50 yıl önce uçmuş kuşları yada kuş uçurmuş kuşçuları konuşuyoruz. artık bu ırkın özüne dönebilirmiyiz eke dediğimiz 3 yaş ve fazlası olan kuşları abartmadan 13-15 metre oynayan taban taklalı atışlı bağlama taklalı YAPIŞKA olmayan 15-20 sefer yapan kuşları seyredebilecekmiyiz ???
ŞÜKÜRKİ OYUN KUŞU FESTİVALLERİ DÜZENLENİYOR ( feztivallerde görev alan bu yolda emek harcayan herkezden de ALLAH razı olsun ) ve her yörede ayrı bir uçuş yarış tüzüğü var
istanbulda yapıaşan kuşu kimi kabul eder kimi etmez
mardinde en büyük ayıp kuşun yapışmasıdır ASLAA kabul edilmez
diğer illerde kabul edenler destekleyenler olur v.s. v.s.
sizce bu festivaller tüm türkiye genelinde TEK TÜZÜK OLABİLECEKMİ ? tek tüzük olsa bu OYUN KUŞU IRKI na gelecek için daha faydalı olmazmı ? dah çabuk bir şekilde öze dönmemize yardım cı olmaz mı ???
bu güne kadar tüm ırkları renkleri denedik besledik görüyoruzki hiç biri 10 sene gündem yapmadı ! amma oyun kuşu dediğimiz MARDİN TAKLA ırkı OSMANLI TARİHİ kadar yaşa sahip. neden bu ırkıda renkle , ırk özelliğine uymayan yapışmasıyla haalaa daim ettirmeye uğraşıyoruzki ???
OYUN KUŞU IRK ÖZELLİĞİ KISACA ( YANLIŞSAM DOĞRUSUNU YAZIN HEP BERABER BİLGİLENELİM )
OYUN KUŞU IRK ÖZELLİĞİNDE KISACA ..!

1- TAKLA İLE KALKIŞ

2- SEFER ARASI GEZME

3- UZAKTAN KAPANARAK GELME

4- TABAN TAKLASI

5- BAĞLAMA TAKLASI

6- İNİŞ TAKLASI !!!

bu değilmidir ??? ... saygılarımla

merhaba sen merak etme neyaparsak yapalım bu işin üstadları var onlar bizim gibi arayış içinde değiller ve kırma yapmıyorlar Türkiyede nice bu işi layıkıyla yapanlar var,aramızdaki kötüleri ayıklarsak bu kuşları izleme imkanıda sıksık buluruz İNŞALLAH :slm:

be bu konuda sadece bir şey söylemek istiyorum...

"İki eğriden bir doğru çıkmaz."

İnsanoğlu herşeyin değerini kaybedince anlıyor malesef.. Bizlerde bir gün asıl taklacıların değerini anlayacağız fakat çok geç olacak...

SİZCE bilecekmidir sanmam insan oglu kendi değerini kendi kıymetini bilmezken bu dediklerimizi bilirmi sizce sanmıyorm ama şunu biliyorum kıyıda köşede cok saklı cehverler var ama bu cevherler sönmeden tükenmeden bu insanlar işallah iyi bir yaver bir kardeş bulurlarda kendilerine bu hayvanların ellerindeki iyi oyun kuşlarrının soyunun bitmesini önlerler. ben 15 yaşında kuş bile seyrettim ( çok zaman değil 6 sene önce )şimdiki damızlık kartlar on basar ama adamın kümesi 1 kez yakıldı 2 kez kaldırıldı. şimdi elinde hiç bir şey yok onun için iyi yaver iyi kuş kadar önemli bu güvercinin hangi ırkında olursa olsun iyi yaver tekrar söylüyorum iyi kuş kadar değerli iyi yaverleri olanlar onlarında kıymetini bilsin bu cevherleri gelecege taşıyacaklar onlardır.

kenan kardeşim doğru söylüyosun bizler bu eski damar kuşları bitrmezsek kimse bitiremez 20 sene önce kumesimi aldılar allahtan evimde sakladıgım arkadaşlarıma emanet ettiğm kuşları toplayıp tekrar üretim ucurmaya geri baladım oynamaya başlattım kümesleri akşamları boşaltıp arabamla evime götrüp getirmeye başladım boş demir kümesleri kırdılar dahada kuş uçurmaz oldum yoksa kuşlarım kökten gidecek zor kardeşim zor iyi damarı koruyup yetiştirmek saygılar

selamunaleykum
ben biraz gec kaldim arkadaslar gine guzel yazilar yazmis .
bende tanik oldugum bir olayi yazayim ii kuscu bir abimizin kuslarindan alabilmek icin insanlar siraya girerken o sahis pazardan bir cocugun elinde bir kusgormus kanatlar cekik kuyruk yok ve okusun parasini vermis ve almis bunu kendi kuslarina hic dusunmeden kirip buyuk kuslar oynatti . sezarin haki sezara kusubilenler kusu oynatiyor bilen sayisi cogaldikca bu is daha kolay olacak
saygilarla ferhat

Selamun aleyküm cümleten
İlk önce oyun kuşunda öze dönebilecekmiyiz derken bu kusların özü kırılmamış safkan olarak öze dönülebilecegini kastediyorsak bu cok zor ancak oyun kuşunun üzerine düşülmesi performansı göz doldurması ve yetiştiricilik te gereken önemi vermeye calısmaktansa kasıt ilerleyen zamanlarda bu olur diye düşünüyorum inşaallah..
Sadece mardin ırkı degil urfa,sivas,ankara,kırıkkale,kayseri,kütahya, illerindede oyun kuşunun üzerine düşüldügü kanaatindeyim eskişehirde de taklacı ırkına ragbet artmış durumda ii oyun performansı sergileyen kuşlar bulmak günümüzde gercekten cok zor oldu maddi imkanlar elvermiyor acıkcası ben en ii kuş elindeki kuştur diorum (: keşke elimizde o tür kuslardan fazlasıyla olsada ucurup izlesek selametle
Allaha emanet olun :slm:

oyunkuşu' Alıntı:
MERHABA MERAKÇI ARKADAŞLAR , her konuda her merakta olduğu gibi kuşçulukta da her kezin olaya bakış açısı değişik oluyor , oyun kuşu dediğimiz yani MARDİN TAKLACI ırkı kuşunu osmanlı tarihi kadar eskiye dayanan ve günümüze kadar gelmiş bu ırkı el birliğiyle 25 - 30 yılda soyunu özünü kurutma derecesine kadar geldik !!! gün bu gün haala 40-50 yıl önce uçmuş kuşları yada kuş uçurmuş kuşçuları konuşuyoruz. artık bu ırkın özüne dönebilirmiyiz eke dediğimiz 3 yaş ve fazlası olan kuşları abartmadan 13-15 metre oynayan taban taklalı atışlı bağlama taklalı YAPIŞKA olmayan 15-20 sefer yapan kuşları seyredebilecekmiyiz ???
ŞÜKÜRKİ OYUN KUŞU FESTİVALLERİ DÜZENLENİYOR ( feztivallerde görev alan bu yolda emek harcayan herkezden de ALLAH razı olsun ) ve her yörede ayrı bir uçuş yarış tüzüğü var
istanbulda yapıaşan kuşu kimi kabul eder kimi etmez
mardinde en büyük ayıp kuşun yapışmasıdır ASLAA kabul edilmez
diğer illerde kabul edenler destekleyenler olur v.s. v.s.
sizce bu festivaller tüm türkiye genelinde TEK TÜZÜK OLABİLECEKMİ ? tek tüzük olsa bu OYUN KUŞU IRKI na gelecek için daha faydalı olmazmı ? dah çabuk bir şekilde öze dönmemize yardım cı olmaz mı ???
bu güne kadar tüm ırkları renkleri denedik besledik görüyoruzki hiç biri 10 sene gündem yapmadı ! amma oyun kuşu dediğimiz MARDİN TAKLA ırkı OSMANLI TARİHİ kadar yaşa sahip. neden bu ırkıda renkle , ırk özelliğine uymayan yapışmasıyla haalaa daim ettirmeye uğraşıyoruzki ???
OYUN KUŞU IRK ÖZELLİĞİ KISACA ( YANLIŞSAM DOĞRUSUNU YAZIN HEP BERABER BİLGİLENELİM )
OYUN KUŞU IRK ÖZELLİĞİNDE KISACA ..!

1- TAKLA İLE KALKIŞ

2- SEFER ARASI GEZME

3- UZAKTAN KAPANARAK GELME

4- TABAN TAKLASI

5- BAĞLAMA TAKLASI

6- İNİŞ TAKLASI !!!

bu değilmidir ??? ... saygılarımla

s.a

güzzel bi konu teşekkürler

biz kuşçu camiasının maymun iştahlıgından olacakki eski kuşların içerisine durmadan kuş sokarak elimizde olan iyi veya kötü hizmet ettigimiz kuşlarıda bitirdik ve hala bitirmeden yana harıl harıl bir çalışma içerisindeyiz.
1.5 veya 2 direk oynayan kuş günümüzde sanırım çok abartısız bir kuş haline gelmiş durumda ama üzerinde durmamız gereken durum bence kuşun kuş gibi görevini yerine getirmesidir
günümüzde bakılan son nokta sanırım atması kaçması bence en son dikkat edilmesi gereken bi konu kuş benim için bagzı krıterlerini yerine getirmesi şartıyla sonrasında belirli bir mesafeden hedefine atıp geldiginde hedefinin içerisinde 1 direk olsa 2 takla bile olsa kuş gibi hareket yapmalı yani kuş hareketi yapmalı hareketleri taklası kuş taklası gibi olmalı.
15 veya 20 aralarında sefer yapan kuş neredeyse görülemeyecek kadar bitirildi bu merak.
umarım daha geç olmadan bu benim için yanlış gördügüm yoldan umarım döneriz yaklaşık 15 yıl önce hemen hemen her kapıda az çok oyun kuşu izlemek gibi bi durumumuz vardı umarım tekrar izlemek nasip olur

saygılar

S A Murat kardeş konu güzel güzelde herkes uygularmı önemli olan bu özüne tabii donülebilinir nasıl döneriz kuşun özü var ise tabiki var kuşçulugunda belli prensipleri ilkeleri disiplini var nedir o büyüge saygı küçüge sevgi güzel ahlak tamahkar olmamak kendimiz için istedigimizi herkes yani hepimiz için istemek 3 kuruşluk kuş için yalan dolanla birbirimizi kandırmamak bütün kuş severler olarak birbirimize kuşcular ailesi olarak saygı sevgi degerlerini ön plana çıkarabilirsek bu dedigin olur murat kardeş ama çok degişik kişilerden çök çok farklı yorumlar gorüşler var mesela kendimi örnek vereyim benim kuşçuluk anlayışımda 1 inci ilkem bilmedigim kuşa himet yapışan kanat elleyen yer yapan kuşculugun özüne dönülemeyişin tek sebebi bence budur bizcede bu olmalıdır ama bunun tam tersini söyleyerek yapşıan kuştan yapışmayan elleyen kuştan ellemeyen kuşlar çıkar bunlar damızlık yapılabilir diyenler oldugu sürece ki diyenler var özünü bırak közüde kalmaz önce bu düşünceleri kafamızdan çıkarıp yeni yetişen gençlerimize ve gelecegimize bu yanlışları aşılammamız mecburiyet olmalıdır

şimdi nerden başlayım bilemiyorum ama şu bir gerçek olanda var ama anlayanda gerçek üstatda.seyir olarak yeni genç kuşcular renk ve güzellik olarak kuşu arıyorlar yakışıklı olsun takla olsun.yaklaşık 20 senedir besliyorum kendi krıterlerime uygun olarak binlerce kuş arasından sadece iki kuş gördüm sivas ve mardin bölgesinden hayvanlar gök demekki kuşun ana rengi bu yani taklanın.renge asla önem vermiyorum bende yeni kuşçuyum.işte burada zevkler ayrılıyor insan önce ne ardığını bilmeli.bu konudaki başlığı hiç beğenmedim dediğim gibi olanda var ben taklanın çatıcının meraklısıyım işin inceliği burada başlıyor çoğumuzun elinde iyi hayvan kesinlikle vardır gerçek usta kuşa nasıl alt verceğini uzatacağını ara mesafe açacağını vs.bilir bunun için zaman emek ve bilgi gerektiğini bilir zaten iyi üstatda benim gözümde profesördür.öncelikle kuşçu sosyal olmalı.olmalıki cevre edinmeli kumaş aramalı bulmalı bunlar işin kolayı zor olansa bence zaman.bundan yirmi sene önceye gidelim bölgesel olarakta kuşçuluk farklı idi il il farklı kuşlar farklı kuşçular.atalım takla sadece 8 10 ilde beslenirken şimdi tüm türkiyeye yayıldı özellikle ege marmara akdeniz bölgelerine koli koli hayvan taşındı bir yanlışım varmı daha geçenlerde kayserili faruk abimize istanbullardan kuş satın alınmaya geldiler daha binlerce örnekleri var halen doğu bölgesinden batıya sevkiyat var parayı basan alıyor otamatik iyi kuşcu oluyor .her neyse dedimya konu başlığını beğenmedim iyi hayvan alınacaksa çift alınmalı sabırlı olunmalı sosyal olmalı kuş sabır işidir ve bizden yaşça büyük kuşcu abilerimle iyi geçilinmeli.velasıl kuşculuk şimdi daha kaliteli kuşlarda kaliteli eskiler geride kalmıştır.şimdiki diyaloglar daha güzel çünki ulaşım teknojiyle beraber daha kısaldı bir çoğumuzun evinde bilgisayarlar var ona nazaran iletişimde kolaylaştı.benin görüşüm bilgi ve kuş aktarımında bencil olunmamalı bence tek engel budur tüm arkadaşlara saygılar sunarım

slmlar yıllarıdr ben oyun kuşu üzerine kümes kümes adam adam kuş arıyorum harcadığım para verdiğim emek dolaştığım yer gelinde sorun... ve suna kaaat getirdim .....öncelile şunu belirteyim oyun kuşu sosyal olanın elinde olamaz çünki düşmanı çok olur gösteripte aradan bir hafta geçmeden çok patlatılan kümes olmuştur benimde olmak kaydıyla ,atmacası para hırsı hırsızı Bu arada kostum kuşları felan grince devreye tabiki hem eskidiler hemde azaldı yukarda arkadaşımında dediği gibi koli koli satıldı melekt meleket çocukken 5 liraya birinden 3 liraya diğerinden bir kuş alıp takım yapardık mükmmmel oynarlardı ama şimdi 5 milyara 3 milyarada alsak olmuyor usta yanlışmıyım???? ama Şahit olarak 3 kuş 5 kuş her ırktan uçurularak bile bile göre göre şahit oldum birilerinde var bu kuşlardan yavruda deli ekede deli kuş kanat ucuyla dönmeymiş hataymış kesinlikel yok sahibide adam gibi adam kuşuda öyle kaaat getirdim var!!! Gerçekten var Temennim hepimizin elinde olur işallah Ama şuda unutulmamalıdırki kuşun sahibi adam gibi adam olacakki kuşta olsun Enayi yerine konmak kimsenin hoşuna gitmez değilmi...

iyi akşamlar.çok güzel bir konuya değinilmiş,öncelikle şuna değinmek istiyorum,çoğu kuşçu arkadaşımızın kuşçuluğa merakı var ama bu işi akılen ve özenerek yapmıyor.kimisinin kümesine bakıyorum,çok dar yuvalar var ,eşleştirme yuvaları bölümler yok,posta.taklacı ,bango,bakıcılar aynı yerdeler,kuşun altından çıkacak olan yavruya nasıl güveniyorlar,böyle kümeslere kanı bozulmamış kuşları koyarsak bu kuşlara ne olur acaba ,taklacı ırkı bu tür kuşçular yüzünden tabiiki bozulacak ,kaybolacak .öyleyse ne yapacağız eşleştirme bölümleri yapıp iddaalı kuşlarımızı bu bölümlerde besleyeceğiz,çıkan yavruya göre eş seçimini yapacağızki iyi kuşları bulacağız,ve çıkan yavruları uçurmadan ihale köşelerinde satmayacağız......

kuscu_marik' Alıntı:
S A Murat kardeş konu güzel güzelde herkes uygularmı önemli olan bu özüne tabii donülebilinir nasıl döneriz kuşun özü var ise tabiki var kuşçulugunda belli prensipleri ilkeleri disiplini var nedir o büyüge saygı küçüge sevgi güzel ahlak tamahkar olmamak kendimiz için istedigimizi herkes yani hepimiz için istemek 3 kuruşluk kuş için yalan dolanla birbirimizi kandırmamak bütün kuş severler olarak birbirimize kuşcular ailesi olarak saygı sevgi degerlerini ön plana çıkarabilirsek bu dedigin olur murat kardeş ama çok degişik kişilerden çök çok farklı yorumlar gorüşler var mesela kendimi örnek vereyim benim kuşçuluk anlayışımda 1 inci ilkem bilmedigim kuşa himet yapışan kanat elleyen yer yapan kuşculugun özüne dönülemeyişin tek sebebi bence budur bizcede bu olmalıdır ama bunun tam tersini söyleyerek yapşıan kuştan yapışmayan elleyen kuştan ellemeyen kuşlar çıkar bunlar damızlık yapılabilir diyenler oldugu sürece ki diyenler var özünü bırak közüde kalmaz önce bu düşünceleri kafamızdan çıkarıp yeni yetişen gençlerimize ve gelecegimize bu yanlışları aşılammamız mecburiyet olmalıdır

s.a
muharrem abi bu iş gerçekten zor bi iş ama bi o kadarda zevkli bi iş benim için,evet haklısınız büyüğe küçüge saygı sevgi kanaatkarlık hepsine katılıyorum.
yaşınız benden büyük bakalım genel olarak çevremize (hatalı) demiyorum ama bi çogu kümeste (eksik) kuş görecegizdir ve işin en büyük kaygı verici durumu ise hala aynı kuşlara hizmet ediliyor bunun bence çok sebebi var en büyük sebeb ise esikliginin kendisinden kaynaklandıgını kabul etmemesi olarak degerlendiriyorum kendimce,
soruyoruz zevkdaşımıza düzenli bakımlarını yaptınmı uçurma saatlerine dikkat ettinmi hava şartlarına yemine tüyüne v.s cevap kardeş elimizden geldigince yaptık yalaaan kendi arkadaşlarım için söylüyorum :)))).
kuşa yem vermeyi kuşçuluk olarak degerlendiriyorlar benim için kuşçuluk gerçektende çok çok zor bi zanaat kuşun dilinden anlamak gerekir ne kadar anlarım orasıda? eşlenmeside bi o kadar sanat ister her iki kuşda on numara olacak diye bi şart yoktur ama kanı temiz ana baba sının ne oldugu bilmekde iyidir kuşun içinde ne kadar kuş var ise soy olarak benim için soru işareti bi o kadar çok demektir nedeni sokulan her kuşun kendisine göre hüneri belkide eksigi olabilir ve er yada geç bizim önümüze gelecegide kaçınılmazdır

S A Murat kardeşim bayramını kutluyor gözlerinden öpüyorum geriye dönük yorumlarımda rast layıp okuduysan demiştimki kuşculugun okulu olmalı okuluna gitmeli bu yazımı okuyanlar gerçekten okulundan bahsettigimi düşünmüş olabilirler aslında söylemek istedigim okul ustalardır gerçekten bu hobiye gönül veren kardeşlerimiz böylesine yaşayan efsanelerden faydalanmalı ustalar kabul ederlerse 1sene 2sene seyislik yapmalı kümesleri temizlemeli ustaların oturup kalkmalarını kuş uçurtma oynatma teke düşürme nasıl oluyor kuş ne gibi hareket yapıyorda usta zevk ten dört köşe oluyor kuş ne yapıyorda usta sinirleniyor yerde gezen kuşu alıpta hast a oldugunu nasıl biliyor usta yavruları nasıl uçuruyor yavru bir yere kondugunda usta ne yapıyor yavrunun keyfinimi bekliyor yoksa bir şekilde kaldırıp yere inmesi için ozenmi gösteriyor ben şahsım olarak gençligimde kuşculugumda böyle büyük ustalardan bilgilerinden faydalanmak isterdim ama bizim zamanlarımızın kuşculuk anlayışı çok farklıydı kimsenin kapısına hele büyüklerimizin gidemezdik çekinirdik korkardık sayardık kuşlarını tanırdık tesadüf olurda yakalarsak götürür verirdik kuşunu verdigimiz halde bizlere taviz vermezlerdi hatta kızarlardı bir daha yakalama kaldır kendi gelir derlerdi ama şimdi öylemi adam bahçende çayını içiyor giderken kuşunu yakalayıp götürüyor biz bunları yaşayarak bu zamanlara geldik halada bilmedigimiz çok şey var bazı yorumlarım büyüklerime küçüklerime kardeşlerime agbilerime kabaca gelebilir yazdıklarımda hiç bir art niyetim yok farkında olmadan üzdüklerim var isede hepsinden ayrı ayrı özür dilerim benim bu zamana kadar olan birikimlerim kuşculugu yaşayarak gelmemdendir kuşculuk birdir ama kuşcu farklı farklıdır kuşcu vardır kuşa iyi bakar kuşcu vardır kuşu iyi uçurur kuşcu vardır iyi kuş besler kuşcu vardır oynamaz uçmaz denilen kuşu oynatır uçurur kuşcuda vardırki mükemmel kuşu bozar insanlar insanlara kuş alıp verebilir ama kuşculugu veremez sen bütün kuşlarını oynatırsın bir arkadaşınada aynı kuştan verirsin oynatamaz kuşa bahane bulur senin kötü kuş verdigini düşünür hem kuş hem hesap verirsin birde o kişiyle kötü olursun İŞTE DAHA ÖNCEDE SÖYLEDİGİM GİBİ BU İŞ ÖYLE HA DEMEYLE OLMUYOR OLUR OLUR DA O KİŞİNİN NASIL HA DEYİŞİNE BAGLI Tabiki daha iyisini aramak lazım iyinin iyisi var iyiyi ararken elindeki bildigine sahip olacaksın iyi kuşu zaman içerisinde herkes bulabilir eşinden dostundan hatıra veya gerçek degerinden parayla bulabilir ama en zor tarafı sahip olabilmektir kuşculugun zor tarafı budur yoksa herkes kuş besler KUŞ BESLİYOR DESİNLER DİYE KUŞ BESLENMEZ KUŞCU OLBİLMEK İÇİN KUŞ BESLENİLMELİ Kuş beslemekten daha kolay ne var ver yemi suyu tamam öyle degil işte İNSAN KENDİ İÇİN NE YAPIYOR İSE KUŞADA O İMKANI VERMELİ YOK VEREMİYORMU O OZAMAN KUŞA EZİYET OLUR K uş senin hasta oldugunu bilmez işin oldugunu bilmez borcun derdin var sıkıntın var bilmez kuş bekler sende ondan bekliyorsan kuşa istedigi bu imkanları vereceksin kendi adıma konuşuyorum veremiyorsam yapmam işte kuşculuk böylesine zor ve ilgi sevgi fedakarlık isteyen bir hobidir saygılarımla

kuscu_marik' Alıntı:
S A Murat kardeşim bayramını kutluyor gözlerinden öpüyorum geriye dönük yorumlarımda rast layıp okuduysan demiştimki kuşculugun okulu olmalı okuluna gitmeli bu yazımı okuyanlar gerçekten okulundan bahsettigimi düşünmüş olabilirler aslında söylemek istedigim okul ustalardır gerçekten bu hobiye gönül veren kardeşlerimiz böylesine yaşayan efsanelerden faydalanmalı ustalar kabul ederlerse 1sene 2sene seyislik yapmalı kümesleri temizlemeli ustaların oturup kalkmalarını kuş uçurtma oynatma teke düşürme nasıl oluyor kuş ne gibi hareket yapıyorda usta zevk ten dört köşe oluyor kuş ne yapıyorda usta sinirleniyor yerde gezen kuşu alıpta hast a oldugunu nasıl biliyor usta yavruları nasıl uçuruyor yavru bir yere kondugunda usta ne yapıyor yavrunun keyfinimi bekliyor yoksa bir şekilde kaldırıp yere inmesi için ozenmi gösteriyor ben şahsım olarak gençligimde kuşculugumda böyle büyük ustalardan bilgilerinden faydalanmak isterdim ama bizim zamanlarımızın kuşculuk anlayışı çok farklıydı kimsenin kapısına hele büyüklerimizin gidemezdik çekinirdik korkardık sayardık kuşlarını tanırdık tesadüf olurda yakalarsak götürür verirdik kuşunu verdigimiz halde bizlere taviz vermezlerdi hatta kızarlardı bir daha yakalama kaldır kendi gelir derlerdi ama şimdi öylemi adam bahçende çayını içiyor giderken kuşunu yakalayıp götürüyor biz bunları yaşayarak bu zamanlara geldik halada bilmedigimiz çok şey var bazı yorumlarım büyüklerime küçüklerime kardeşlerime agbilerime kabaca gelebilir yazdıklarımda hiç bir art niyetim yok farkında olmadan üzdüklerim var isede hepsinden ayrı ayrı özür dilerim benim bu zamana kadar olan birikimlerim kuşculugu yaşayarak gelmemdendir kuşculuk birdir ama kuşcu farklı farklıdır kuşcu vardır kuşa iyi bakar kuşcu vardır kuşu iyi uçurur kuşcu vardır iyi kuş besler kuşcu vardır oynamaz uçmaz denilen kuşu oynatır uçurur kuşcuda vardırki mükemmel kuşu bozar insanlar insanlara kuş alıp verebilir ama kuşculugu veremez sen bütün kuşlarını oynatırsın bir arkadaşınada aynı kuştan verirsin oynatamaz kuşa bahane bulur senin kötü kuş verdigini düşünür hem kuş hem hesap verirsin birde o kişiyle kötü olursun İŞTE DAHA ÖNCEDE SÖYLEDİGİM GİBİ BU İŞ ÖYLE HA DEMEYLE OLMUYOR OLUR OLUR DA O KİŞİNİN NASIL HA DEYİŞİNE BAGLI Tabiki daha iyisini aramak lazım iyinin iyisi var iyiyi ararken elindeki bildigine sahip olacaksın iyi kuşu zaman içerisinde herkes bulabilir eşinden dostundan hatıra veya gerçek degerinden parayla bulabilir ama en zor tarafı sahip olabilmektir kuşculugun zor tarafı budur yoksa herkes kuş besler KUŞ BESLİYOR DESİNLER DİYE KUŞ BESLENMEZ KUŞCU OLBİLMEK İÇİN KUŞ BESLENİLMELİ Kuş beslemekten daha kolay ne var ver yemi suyu tamam öyle degil işte İNSAN KENDİ İÇİN NE YAPIYOR İSE KUŞADA O İMKANI VERMELİ YOK VEREMİYORMU O OZAMAN KUŞA EZİYET OLUR K uş senin hasta oldugunu bilmez işin oldugunu bilmez borcun derdin var sıkıntın var bilmez kuş bekler sende ondan bekliyorsan kuşa istedigi bu imkanları vereceksin kendi adıma konuşuyorum veremiyorsam yapmam işte kuşculuk böylesine zor ve ilgi sevgi fedakarlık isteyen bir hobidir saygılarımla

s.a muharrem abi ellerinizden öper hayırlısıyla hep birlikte nice bayramlara erişmemiz dilegiyle.

geçmiş formlarınızıda takip ediyorum ve her noktasına katılıyorum. umarım bir gün bu camiaya gönül veren abilerim kardeşlerim arkadaşlarım bu hobiyi içinden çıkılnayacak bi hale getirmeden bi okul buluruz kendimize. saygılar

mrb slm arkadaşlar okudum okudum.ve 1şey anlamadim nasıl anlatayim bilemiyorum nerden nasıl başlayayim. kuş eşleştirmek.yavru.ucurmak oyunna sokmak.sefere düşürmek bunlar basit şeyler kolay önemli olan kuşu aylarca oyunda ayni tempo.aynı performasda.aynı oyunda tutmak çok zor.yani kuşu oyunda tutmak çok zordur.herğün ayni saatde uçuracaksın.yemine suyuna banyosuna taş kum yemesine .ğüneş ğörmesini.bunlar çok önemli.kuş iliksiz kemiği.hayvandır.2-3saat uçup oynayan kuş inince su içtimi.ertesi ğün.yoz olur.düz olur.ğünde 1sefer uçuracaksin 2inciye kalkarsa.biter.baktin düşüş var 1ğün dinlendireceksin.yani 1.2 direk.1-2takla oynayan kuşlar.basit kuşalr.bunlar.kuş 1defa 15mt.ğeçireçek.2.3taklayi ğeçirecek.sonra fişeği dik kanatlari sesli olacak.sonra kuş uçaçak uçmayi sevecek.kuş uçarsa oynar.etinden verecek.yayğibi olacak.yani.siz ler iyi kuş ariyorsunuz herkez ariyor.bende iyisini ğöreyim bende alirim 200kuş var bende 3kan.kuşta ayni kan 2.3yıl oynar.yani iyi kuşu kıracaksin iyi kuşalrla.yani 2.3yıl ayni kan kuşalr uçurursan kan koyulaşır kuş mantufon olur.kanat açar.takladan çikamaz oyun açamaz.bunlari kıracaksin ayni helva yapmak ğibi.önce mazemeyi bulacaksin.sonra uçuranda iyi olacak anlayacak.100.70kuş 100de30seyis iyi olacak iyi kuş 2.3ay ayni tempoda ayni oyunda oyun şeklini bozmadan oynar.sonra kızar eşe ğelir.kanat azilarini değiştirir.kuyruğunu bu arada yumurta yavru.sonra tekrar başlarsin uçurmaya.15-20-25ğün de yine eski formuna ğelir.yavru kuş 2saat uçar.30.40 50 sefer arasi yapar.eke oldumu.1.2saat arasi uçar.15.20sefer arasi yapar.15-30mt.arasi oynar.bu kuş damızlık olur.yani.çok şeyler var.düz konma yapişma.biz kuşu 3ay her ğün uçururuz.ilk 1.ay kuş 8.10takla konar.2ay.3.4takla.4ay yukaridan ayaklarini salar.ayak ğöstererek iner.yapişan kuş uçmaz oynamaz .ğüven olamz.anında konar.zaten oynamaz.yoz ğibi düz ğibi şip diye konar.yapişan kuşu bizde sevmeyiz.sen 20.30taklı 1binayi.kaç sefer inip.çikarsin herğün.kuşda .findik kadar ciğer var.sonra havadami kalacak.bu mütlaka konacak. oda ne yapiyor zamanla.konmasinin kolayini buluyor.dimi.ya konuşulacak anlatilacak çok şey var aslında.adam masaya oturdumu 3.4saat konuşuyor.sorsan yilda 3.5kuş uçurmuştur ağzi olan konuşuyor.sonra bu oyun kuşunun hepisi aynı oynasa 2.3çift kuş besleriz 200.300..değil.dimi.1anne 1babadan..5.6.7kardeş oluyor.1i doktor.1i mühendis.1şöför.1sarhoş.1çöpçü.1memur.sen ne yapacaksin iyisini ayiracaksin .yani sayğilar sevğiler.1de kuş satmak.amaç çoğunun kuş satmak pazarlamak.kolay.basit.para.yani hoşçakalın sayğilar.hürmetler.kütahya.çepçeçi.yilmaz 0 535 497 46 37..

yalovalı kardeşim lafi fazla uzatmayalım sen kendini aşmişsin.sen bu işi çözmüşsün.şimdi nisanda 80.100yavru benim yeme düşecek sen kütahyayaya ğel.bunlarin içinden iyi oynayacak olanlari bana ayiriver.ben boşuna emek çekmeyeyim.2tane sakarya.1bölğe.2tane sakarya 2bölğe.2tane ankç.sadet bilğin.ğilin kupaya yazıldım.kütahyayada 2-3kupa aldim.yani ben 6tane kupaya yazıldım.yilda 50.60.yavru uçuruyorum.bu yil.17tane atmacaya verdim.8.10ğece karanlığa kaldi.konmadi.kayboldu.8.10yavru oyun açarken.sinekte kayboldu.şimdi bu kış 50cm.kari yerden temizledim öylr kuş uçurdum.4tane eke kaldi iyi oynayan.57.erkek.57dişi eşe attim.15tane.1mt. 1mt.özel kümeslerde.yani.dişiye başka erkek basmasin diye.5ton.tarladan kalkan rus buğdayı ambarlara ilaçladim.doldurdum.hollandadan.2tüp.kolomboo 80doz.aşi ğetirttim.ank.2tüp karma aşi ğetirttim. kütahyada biizm işimiz ğücümüz kuş.kuş uçurmak. çok kuş uçurdum çok oynayan kuş ğördüm.herkez kafasından 1şeyler söylüyor.yani ağzi olan konuşuyor.atma taban taklasi ğezme baş bağlama.sorsan.kaç tane atan uç kitleyip oyuna ğelen kuş uçurmuş.taban taklasi yapan kuş izlemiş.ğörmüşmü.herkez kuş besliyor.kimisi mardin der.kimisi dam.üsdü.kimi kiremit.üzdü .kimi oyun kuşu kimi taklaci.bunlar.yörelere ğöre değişir.şehirlere ğöre değişir.biizm kütahyadada fişekli kuş derler.yani asli fişekli kuştur.yani yukari.fişkirarak.oyun yapan kuştur.yani yer çekiminin zıttina.fişekli sözlük anlami deli fişekli evine ğelmeyen.deli dolu çilğin.yani kısaca oyun kuşunda en önemlisi fişeği dik civi ğibi .yani kalem ğibi şakül ğibi dik oynamasidir.1de hedefe oynamasi.3.4mt.aşağiya ğelmesi.1de kanatlari sesi şipirdak.yani biraz sesli.olmasi.1takla aralari açik olursa iyi olur.yani sessiz sinama izlemezsin anladin.en önemlisi.fişek yaparken.kafayi dikecek.ayaklari çekecek.bu kuş makbuldur.iyiir.yani.yani.anlayanda konuşuyor bilende bilmeyende.yeni yetişen arkadaşlara da kötü örnek oluyorlar.oynayan kuş ğezer.oynayan kuş.kendini dinlendirir.oynayan kuş 20.30 seferin.7.8 seferinde taban katlasi yapar.10.15 seferi baş bağlar.sonra kuş fişeğe omuzdan yüklencek.kanadinin uçundan değil.neyse.taniştiğimiza memmnun oldum sen kütahyaya ğel.benim yavrulardan ayir ben uçurayim.yalovada abisi ğeneral.orhan bey var.ismail var.plaslik fab.var.masa sandalye yapiyorlar.ayakkabici ahmet var.benim buraya 5kişi ğeldiler.bu yaz sende ğel misafirim ol.tamamm sayğilar sevğiler hürmetlerrr...

Tüm Kuscu arkadaslara ve üstadlara selamlar. Konu "oyun kusunda öze dönebilecekmiyiz" olduguna göre, bende bir okudugum yaziyi sizinle paylasmak istedim. Simdi yazacagim deney hakkinda yanlisim varsa, bilen arkadaslar lütfen düzeltsin. Cocukluktan beri Almanyada yasadigim icin türkcem biraz kisitli ve Klavyem Almanca, bu yüzden kusura bakmayin.
Darvin teorisinin dogru olup olmadigini ispatlama amaciyla Bilim adamlari ciceklerle bir deney yapmislar. (Bu bilim adamlarinin isimlerini malesef hatirlamiyorum) Bu deneyde ayni tür Kirmizi bir cicekle beyaz bir cicegi birbiriyle caprazliyorlar, sonucta cikan cicek pembe renkte oluyor, sonra bu caprazlama olayini o kodar cok tekrarliyorlarki en sonunda cikan cicekler ya KIRMIZI yada BEYAZ oluyor, yani asila dönüsüyor. Bu deneyle Darvinin Evolosyon (degisme) teorisinin yanlis oldugu ispatlaniyor. Bizde kuslarimizi bu deneyi örnek alarak esleme yapsak, acaba irklarimizi asila döndüremezmiyiz???? Bu konuda bilhassa tecrübeli Üstadlarimizin bizi aydinlatmak icin yorumlarini istirham ediyorum. Saygilarimla. Kenan

MERHABALAR;
sevgili yılmaz kardeşim, atmacasız, hastalıksız, hırsızsız, gönlünüzce bir sezon geçirmenizi diliyorum. katılacağınız yarışmalardada başarılar diliyorum. ( birde general değil amiral olacak) saygılar...

yalovaguvercin' Alıntı:
MERHABALAR;
sevgili yılmaz kardeşim, atmacasız, hastalıksız, hırsızsız, gönlünüzce bir sezon geçirmenizi diliyorum. katılacağınız yarışmalardada başarılar diliyorum. ( birde general değil amiral olacak) saygılar...
:evet:

Geri