OYUNLU KUŞLARA YAZIK ETMEYİN

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ince memed
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

ince memed

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Mehmet Bektaş
Meslek
kamu
İlgi Alanı
Kediler
Arkadaşlar genelde oyunlu kuş besleyenler kuş çok iyi oynadığı zaman veya ellerine çok iyi bir kuş geçtiğinde ya kuşun kanadını makaslayıp yada kanatlarını bağlayıp yatırma eğilimindeler. Kuş ya kaybolursa,ya atmaca alırsa korkusu yüzünden kuşu damızlık yapmayı,yavrularını uçurmayı tercih ediyorlar.
Geçmişte bu hatayı ben de yaptım.Belki uçura bilsem efsane olacak kuşları sırf yavru alıp damarını çoğaltabilmek uğruna yatırdım.Sonuç,aldığım yavrular beklediğim gibi çıkmadı.Damızlığa ayırdığım kuşu tekrar uçurmak istedim,yattığından dolayı aynı oyunu yapmadı.
Mahallede bir arkadaşım vardı.Evlerimiz yakındı.Bu arkadaş eline nasıl kuş geçerse geçsin sonuna kadar uçururdu.İnanın hala bu arkadaşın uçurduğu kuşlar konuşuluyor.Benim yatırdığım,damızlığa ayırdığım kuşlar belki o arkadaşın kuşlarından kat kat iyi idi,ama o uçurdu,zevkini aldı,bense hala uçuramadığım kuşlarıma yanıyorum.
Benim siz değerli kuş besleyen kardeşlerime tavsiyem,sonuç ne olursa olsun elinizdeki oyunlu kuşları uçurun,yatırmayın.

eğerki taklacı ırkı güvercin besleniyorsa havada olmalı oyun kuşu havada olur zevki havadadır yerde değil sadece oyun kuşuda değil tüm perfonmas güvercin ırkları havada olmalıdır zevki sadece ve sadece havada tadabilirsin damızlık kuşların önce hava perfonmansı belli bir müddet sonra değerlendirilip öyle eşe atılmalıdır sonra efendim bunlar iyi yavrular niye kötü kuşların soyu bozulmuş artık iyi kuş kalmamış denmemelidir

çok doğru söylüyorsun da abi bazılarının içinde açıkladığın gibi korkular var ne demişler :( sakınan göze çöp batar:) saygılarımla.

Malesef kuşçularda bir korku var; ''ya kaybolursa, ya birisinin eline geçerse, ya cinsini başkaları devam ettirirse, en iyi kuş bende olsun'' derler, yavruları bile kimselere vermezler, kuşları kötü yerlerde yatırırlar sonra kuşlar hastalanır yaramaz hale gelebilir.Yavru verirler ''bunun yavrusunu kimseye verme'' derler.
Anlatacağım şu ki; kuş isteyeni geri çevirmeyin sayın abilerim kardeşlerim, kuş yüzünden kimsenin kalbini kırıp kin gütmeyin.Besenilen neticede Allah tarafından yaratılmış olan bir kuş.Kuşlarınızı illa satacaksanız uygun fiyatlardan satın.Ben şahsen hediye ediyorum.Usta kuşçularımız çiftlerden sağlıklı yavrular alıp millete verse kötü kuş diye bişey kalmaz yavaş yavaş ırk islah olur böylece seyisler boy ölçüşür, ama nerdeee...

Üç günlük dünyada gerek yok böyle şeylere.Allah ' ın bize bahşetmiş olduyu güzelim varlıkları incitmeyelim ve insanlarla güzel geçinelim.

arkadaşlara katılıtorum ince mehmeti kutluyorum
kuşların özgürlüklerini kısıtlamayalım
iyi kuşların sucu iyi olmakmı

aslında mantık doğru, ama ortada işlem hatası var..!

iyi kuş damızlığa yatırılır, ama yatırılmadan önce en az 2 sene uçurulur, en az 4-5 ağız yavrusu alınır ve bu yavrular denenir, yavrular anne baba gibi oyunluysa, bu anne baba 2 seneden sonra damızlığa yatırılır, kan devam ettirilir. Çıkan yavrular da çaprazlama eşlenerek denenir ve yeni damızlığa yatırılacak anaçlar belli olur, damızlık kümes oluşturulur, 8-10 çift anaç ayrıldıktan sonra da çıkan her yavru dibine kadar uçurulur, nasıl olsa üretim devam ediyor.. (Ama uçurulan yavruların takibi bırakılmaz, her an içlerinden anaçlar ayrılabilecekmiş gibi gözlemlenir, Damızlık kümese hastalık geldimi ne ana kalır ne baba, sonra uğraş dur)

Ama yapılan işlem hatası, kuş 2 hafta uçtuktan sonra, oo tüyü güzel taklası fişeği güzel diyerek henüz senesini bile doldurmamış kuşların makaslanıp damızlığa yatırılmasıdır. Hatalar buradan ileri gelmektedir..

Elimize gerçekten güzel Performans kuşu geçtiğinde bu kuşun kıymeti bilinmeli kanatlarına makası köküne kadar vurulmalı, 3-5 ağız yavruları alınmalı, yavrularda da aynı performans sergiliyorsa gerekirse o yavrular bile makaslanmalı, kızma yetişkin seviyesine geldiğinde kanat verilmelidir. yeni yeme vurmuş cik cik performans kuşları uçurulmamalıdır. Ha şimdi bu arkadaşımızın dediği gibi yaparsanız ne olurbiliyormusunuz. Şahin gelir alır (Bu alıcılarda her zaman kuşçunun en gözdesini almakta) Başkasından geldiği, veya başkasından satın aldığınızdan eski sahibine gidebilir.Takla veya dönmekten yerlere vurabilir de. Sanki her yerde çok kaliteli performans kuşları varmış gibi aramaya başla. kim satar güzel kuşunu 15.00 tl 30.00 Tl.ye ancak bu fiyata hırsızlardan alabilirsiniz .Keşke ben damızlık kuşum tepeli erkek Tel kuyruka tamamiyle kanat vermeseydim, kanadına makası köküne kadar tekrar vursaydım da kuşum kümesimde olsaydı da yavrusundan 1 tanesi ölmeseydi. keşke tepeli tel kuyruk yavruma makas vursaydım da terastan düşüp arka mahallelere gitmeseydi. Bu kuşlarımıza sahipçıkmazsak aç gözlü ÇAKAL ları daha çok kuş sahibi yapmış oluruz. Birde isteyen olursa verin ne demek. Kuş zevkine beslenen hobidir. ekmek değildir. Ben nasıl para verip alıyorsam bu işi merak saran da para sını verecek alacak. Hediye ancak sevdiğine, saydığı na verilir.kapıya her gelen kuşçuya hediye kuş verilmez.Aynı apartman kuşbesliyen genç delikanlı terasımdan düşen cik cik yavruyu bir kuşçuda görüyor, gördüğünü bana söylemiyor, annesine söylüyor, bu delikanlı ya hediye kuş verilirmi sizce.?
Bu yüzden ben sizlerle aynı fikirde değilim.

Doğrusunu söylemek gerekirse bazılarıda kötüye kullanıyorlar bu durumu; mesela ben 3 er 4 er yavru veriyorum, bir kuş lazım oluyor bulamıyorum(kedi yedi felan filan).Bazılarının iyi niyetimizi su istimal ettiği kesin.Bu duruma gerçekten üzülüyorum, insanlık, mertlik, sözün ağızdan bir kere çıkması gibi sözcükler azalıyor.Elimden geldiğince bu durumu düzeltmeye çalışıyorum. HIRSIZLIK YAPAN, ONUN BUNUN KUŞUNU ÇEKEN, GÖRÜPTE SÖYLEMEYENİNDE KAREKTERİ KİŞİLİĞİ ZAYIFTIR ZATEN; UYGUN ŞEKİLDE UYARILIR OLMUYORSA KÜMESE SOKMASSIN OLUR BİTER.BENİM KASTETİĞİM İYİ KİŞİLER İÇİN GEÇERLİ. Mesela yenibaşlayan temiz yürekli gardaşlarımızı boş çevirmeyelim demek istedim.
Yumurtaları sallayıpta cılk çıkmasını sağlayan ları duydum, sırf ırkı devam etmesiin yeri yok diye.Yada verdiği kişide çıkmasın diye yav nedir bu.Söylenecek söz bulamıyor insan...

Geri