Selamlar,
Yıllardır kus beslerim, bugüne kadar bütün salmalarımı kendim yaptım ve bu salmalarda en önem verdiğim hususların başında salma içindeki tüm ekipmanların (yuvalık, taban, dünek v.b.) monte, demonte olması gelmiştir. Ekipmanların monte, demonte olmasındaki amaç güvercinlerin sağlıklı bir ortamda beslenmesi ve yetiştirilmesinde temizliğin en önemli etken olması ve yetiştiricinin temizlik olayında çok daha kolay ve sağlık bir yol kat etmesini amaçladım. Salma tabanın palet altlığından yapılması temizlik işleminde çok kolaylık sağlar bunu kısaca özetlemek gerekirse, palet sizinde bildiğiniz gibi aralıklı tahtaların oluşturduğu bir taban tasarımına sahipdir. Aralıklı olması yüzünden tabana pelat üzerine demonte olabilecek bir ek kontraplak v.b. bir ekipman koyarak tabanı düz ve boşluksuz bir hala getiririz. Bu konan kontraplak v.b. malzeme üzerine tercihinize göre ister, gazete isterseniz karton veya koli kutusundan bir örtü oluşturabilirsiniz. Bu oluşturduğunuz malzeme üzerinde de taban ızgarasını döşersiniz. Temizlik yaparken taban ızgarasını kaldırdıgınızda gazete karton v.b. tabana yaydıgınız malzemeyi tabandan toplayarak çöp torbasına attığınızda tabanda tertemiz bir ortamı çok kolay bir bizimde sağladığınızı görebilirsiniz. Taban ızgaralarının temizlenmesinden sonra tekrar yeni gazete karton v.b. temiz malzemeyi tabana koyarak temizlediğiniz taban ızgarasını üzerine yerleştirirsiniz. Göreceğiniz gibi tabanınız ilk günkü kadar temiz ve hijyenlik bir ortamda olacaktır. Yuvalıkların monte, demonte yapılması için limon sandığı gibi basit bir malzeme kullanabilirsiniz. Bu düzenek de limon sandıklarının salma içine monte etmeden kolayca alabileceğiniz şekilde yereştirilmesine yada salma duvarlarına tuturulmasına olanak sağlayacak ekipman kullanmanız gerekmektedir. Yuvalıkların temizliği sırasında kirlenmiş yuvalığın salma içinden alınarak dışarıda temizlenmesi ile tekrar geri eski yerine koymanız yeterli olacaktır. İsterseniz yedek olarak bir kenarda beklettiğiniz yeni limon sandığı ile eskisini değiştirip sıfırdan tertemiz ve hijyenik bir yuvalıkda salmanızda oluşturabilirsiniz.
Her işin bir püf noktası vardır. Unutmayın güvercin beslemek ve yetiştirmenin püf noktası ise "TEMİZLİKTİR"
Saygılarımla,
Aykut Karabulut