PIRILTI ATMA TEKNİKLERİ (SANATI)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan DÖNEKCI35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 23
  • Görüntüleme Görüntüleme 7K

DÖNEKCI35

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
UĞUR GENÇ
Meslek
ŞUBE SORUMLUSU
İlgi Alanı
Köpekler
Evet arkadaşlarım usatalarım her zaman söylenir pırıltı atmak bir ustalıktır bir sanattır, bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim özellikle yeni başlıyacak arkadaşlara büyük yardımı olacaktır, püf noktaları nelerdir? Kaç çeşit pırıltı atılır ve hangi kuşa nerden ve nasıl

Uğur kardeşim konu güzel.
Dönek ırkına pırıltı atmak ustalık isteyen bir görevdir. Ve dediğin gibi SANAT'tır..

Pırıltı atmanın püf noktası, uçurduğumuz, performansını izlemek istediğimiz kuş ile alakaladır. Havadaki döneğin, açısını ayarlayıp ve pırıltı atma mesafesini ise, kuşun hangi devirle döndüğüne göre ayarlayarak vermemiz kuşun devri bozmaması ve devirden düzgün bir şekilde çıkması ile orantılıdır. Kısa mesafede kuşa pırıltı verilmez. Ya hayvanı yere çaktırırsın, yada dönüşten çıkamayıp dönüşünü bozarsın. Uzun mesafede kuşa yine pırıltı verilmez. Bu seferde kuşu batırırsın. Buda yine kuşun devrini bozmaya sebep olur.

Bu yaşıma kadar gördüğüm kadarı ile 3 Çeşit pırıltı atılıyor;

*Yavrular henüz dönüşü bulmamışken yıldızdayken kümes açarak.
(Genelde yavruları 3-4 arkadaş olarak beraber uçururuz. Ve yıldız olduklarında kümesi açarak aşağıya alırız. Kimileri Sıkıp gelir, kimisi dairesel hareket yaparlar. Bir nevi dönüşe hazırlama şeklidir.)

*Yetişkin kuşlarımıza, dönüş şekillerine göre Bindirme dediğimiz tepeden pırıltı verilerek.
(Uzun dönen kuşlarımıza tepeden bindirme olarak pırıltı atılıyor fakat bu pırıltı şekli bize tam daireyi yansıtmıyor.)

*Yine yetişkin dediğimiz kuşlara, yani dönüşü bulmuş kuşlara mesafeyi ayarlayarak karşıdan pırıltı verilerek.
(Karşıdan pırıltı en makbul pırıltı şeklidir. Bu pırıltıda kuşun hüneri daha çok belli olur.)

Soner dediklerine katılıyorum bende bu konuda bir iki şey yazmak istiyorum
Pırıltı atmak bana göre kuşun hatasını kapatabilmektir ve buda ustalık isteyen bir şeydir.
Her ustanın kendine tarz sistemi vardır her kuş aynı yerden pırıltı yiyecek diye bir kuralda yoktur. Kimi kuş karşıdan kimi tepeden döner Tüzükte yazılı olan 30-45 derecedendir. Kimisi 60 dan atar kimisi 90 dan kimisi 120 den Ancak bunu en iyi altındaki seyis belirler bunu belirleyebilmeninde tek yolu iyi GÖZLEM den geçer sürekli takip takip takip

kuşun sevdiği; yani dönüşünü en iyi gösterdiği açıda(45-90 arası ) ve yükseklikte, rüzgar, gökyüzünün rengi, kuşu izleyenlerin bulunduğu yer hesap edilerek, her şeyden önemlisi kuşla kontak kurulduğunda, iki tarafında kendini hazır hissettiği zamanda gösterilen kuşa pırıltı denir. uçan kuşun iyi hazırlanması için ve izleyenlerin kuşa odaklanması için kuş tek uçurulmalıdır ve kuşa gösterilen pırıltı ayak dibine bırakılmalıdır(kuşun dikkatini dağıtmamak) için.
HER ŞEYDEN ÖNCE PIRILTI DEMEK HİSSETMEKTİR, KUŞLA BÜTÜNLEŞMEKTİR
Dönekten pek anlamam :) güzel şeylerden bahsetmişsiniz bende ilave edeyim.

Pırıltı dönekte kuşundaki en önemli faktörlerden birisidir bence bu konuyu es geçmeyelim herkez bildiklerini paylaşırsa daha çok şey öğreniriz.

burdurlu' Alıntı:
kuşun sevdiği; yani dönüşünü en iyi gösterdiği açıda(45-90 arası ) ve yükseklikte, rüzgar, gökyüzünün rengi, kuşu izleyenlerin bulunduğu yer hesap edilerek, her şeyden önemlisi kuşla kontak kurulduğunda, iki tarafında kendini hazır hissettiği zamanda gösterilen kuşa pırıltı denir. uçan kuşun iyi hazırlanması için ve izleyenlerin kuşa odaklanması için kuş tek uçurulmalıdır ve kuşa gösterilen pırıltı ayak dibine bırakılmalıdır(kuşun dikkatini dağıtmamak) için.

Gökhan bi anlasan şu dönekten varya :=)))

Maşallah kardeşim her konuya katkın oluyor, güzel açıklamalı cümlelerle açıklıyorsun konuları.

Teşekkür ederiz Sağol var Ol .

burdurlu' Alıntı:
HER ŞEYDEN ÖNCE PIRILTI DEMEK HİSSETMEKTİR, KUŞLA BÜTÜNLEŞMEKTİR.

Aynen öyle kısa ve öz .

ben şahsen kuşu elime alıp pırıltı vermeyi hiç sevmem kuşlarımı eğitirim havadaki kuşa kümes açarım öyle indiririm yada yerdeki kuşları sopayla ürkütürüm bana göre hiç bir kuş pırıltı vermek için kullanılmayı hak etmiyor isterse kumru olsun saygılar

bi keresinde yan binada oturan komuşumuzun küçük bir çocuğu illa çatıya gelip kuşlara bakmak istedi bende iyi geldim çocuk kümese girip yumurtada yatan beyaz hünkarimi alıp pırıltı vermesinmi içimden çocuğu oracıkda boğmak geldi ama yapamadım :)

cenk1905' Alıntı:
bi keresinde yan binada oturan komuşumuzun küçük bir çocuğu illa çatıya gelip kuşlara bakmak istedi bende iyi geldim çocuk kümese girip yumurtada yatan beyaz hünkarimi alıp pırıltı vermesinmi içimden çocuğu oracıkda boğmak geldi ama yapamadım :)

Aman Cenk abi bize dokunma :haha: :haha:

Abi pırıltıların çeşitleri var. Dönek kuşuna pırıltı atmak gerekiyor. Bende pek elime almamaya özen gösteririm kuşları.

SNRAVCI' Alıntı:
burdurlu' Alıntı:

Gökhan bi anlasan şu dönekten varya :=)))

Maşallah kardeşim her konuya katkın oluyor, güzel açıklamalı cümlelerle açıklıyorsun konuları.

Teşekkür ederiz Sağol var Ol .

Sende çok sağ ol (: bir şeyler yapmak için uğraşıyorsunuz. Bir çok konuya hakim olmana rağmen bilgilerini paylaşıyorsun. ne mutlu sana Dönek kültürüne katkı sağlıyorsun.

pırıltı için başka bir kuşu kullanmak yerine, yoğurt kapağını pırıltılık yapabilirsiniz, ve ya ıslıkla, ve ya eskilerden bazı ustaların yaptığı gibi mendil kullanarakda pırıltı verebilirsiniz.

Aynen Gökhanım, portatif tahtadan pırıltı alet edevatlarıda mevcut sitede. Bu tahtadan pırıltı aletlerinde ki amaç kuşları elimize almayı önlemek kısacası o zarif hayvanları elde perişan olmalarını engellemek. Kuşları üzmeyelim diye bu buluşuda gerçekleştirmiş kardeşlerimiz..

Cenk abi biliyorsundur muhakkak bu aletleri. Sitede mevcut dolanırsan formu görürsün abi.

ben kendim yaptım beyaz yoğurt kapağından kanat deseninde kesip, tele tutturdum. biraz accemi işi oldu ama işe yarıyor.

soner abi karşıdan pırıltı, dikten pırıltıdan bahsetmişsin. Bir çok kişinin bilmediği bir pırıltı daha var kalleş pırıltı. karşıdan ve dikten atılan pırıltıda dönmekte inat eden kuş karşıdan ve dikten pırıltıyı yemiyor. arkası dönükken atılan pırıltıda aniden dönüp dönüşe girebiliyor. dönüş bulmakta inat eden bazı kuşlar bu pırıltıyla yola gelebiliyor

burdurlu' Alıntı:
ben kendim yaptım beyaz yoğurt kapağından kanat deseninde kesip, tele tutturdum. biraz accemi işi oldu ama işe yarıyor.

soner abi karşıdan pırıltı, dikten pırıltıdan bahsetmişsin. Bir çok kişinin bilmediği bir pırıltı daha var kalleş pırıltı. karşıdan ve dikten atılan pırıltıda dönmekte inat eden kuş karşıdan ve dikten pırıltıyı yemiyor. arkası dönükken atılan pırıltıda aniden dönüp dönüşe girebiliyor. dönüş bulmakta inat eden bazı kuşlar bu pırıltıyla yola gelebiliyor

Portatif pırıltılıklar dönek güvercinin pek fazla işe yaramıyor o daha çok adana dalıcıları için kullanılıyor çünkü döneğin önüne kuş atmanız lazım ki kuş onu hedef görsün kendine Yılmaz usta misafirinin ayağına doğru atarmış elindeki kuşu misafir tam dönüşünü görsün diye

Gökhan bahsettiğin kalleş pırıltımı kaçak pırıltı mı ikisi arasında fark var çünkü bence

Doğrudur Gökhanım inatçı kuşlar için atılan pırıltı anladığım kadarı ile .

Bu pırıltı ile yola getirip sonra yine karşımıza alarak performans izlemeye devam ediyoruz sanırım . Çünkü en sağlıklı pırıltı karşı açıdan verilen pırıltı şekli. Kuşun arkasından pırıltı biraz şans işi gibi. Kuşun yönü ters olduğu için yine inat edebilir devire girmeye bilir diye düşünüyorum .

DÖNEKCI35' Alıntı:
burdurlu' Alıntı:

Portatif pırıltılıklar dönek güvercinin pek fazla işe yaramıyor o daha çok adana dalıcıları için kullanılıyor çünkü döneğin önüne kuş atmanız lazım ki kuş onu hedef görsün kendine Yılmaz usta misafirinin ayağına doğru atarmış elindeki kuşu misafir tam dönüşünü görsün diye

Gökhan bahsettiğin kalleş pırıltımı kaçak pırıltı mı ikisi arasında fark var çünkü bence
kalleş pırıltı uğur abi. karşıdan ve dikten dönmekte inat eden, dönüş bulmakta inat eden bazı kuşlarda işe yarıyor.
kuş karşıdan sana doğru gelir, karşıdan ve dikten pırıltı yemediği için (45-90 açılarından) kuş seni biraz geçince yaklaşık 100 derecedeyken kümes pırıltısıyla kuşun çark etmesini sağlarsın ve pırıltılığı bırakırsın.

belki ihtiyaç doğabilir diye yazdım soner abi bende karşı dönüşlü kuşları seviyorum, karşında duvar saati gibi asılı kalacak :p

Aynen Gökhanım. Duvar saati, plaka, tes tekerler :=)) Uğur abin halen uçuracak bize gözümüzün pasını silecek :)

SNRAVCI' Alıntı:
Aynen Gökhanım. Duvar saati, plaka, tes tekerler :=)) Uğur abin halen uçuracak bize gözümüzün pasını silecek :)

:) uğur abi hızlı yol alıyor Maşallah. ilerleyen zamanlarda güzel kuşlar uçuracağına eminim :)

Bende inşallah bir gün davet eder de izleriz diye ümit ediyorum ama nerede be kardeşim :=)

SNRAVCI' Alıntı:
Bende inşallah bir gün davet eder de izleriz diye ümit ediyorum ama nerede be kardeşim :=)
hazırlık yapıyordur abi. daha yeni başladı döneğe galiba (:

Kafama taşlar düşmeye başladı sanırım Sonerim 20 gün sonra nasip olursa düğünüm var şua an kuşlara fazla vakit ayıramıyorum ama işaretlediğim 2 yavrum var yaz sonu sinemalarda nasipse
Kümesleri düzene soktum damızlık 2 erkeği kaybettim onların sıkıntısı var ama nasip olursa tekrar toplucaz ekibi ben zaten 4 çiftten fazla dönek koymuyorum şuanda 1 çift var 1 de dişi kaldı elimde sağlam olan yumurta aşırmıştım çıkcak yavrulara güveniyorum bir tane mavi baska var yeme düşen 10 gün sonrada 2 yavru daha düşcek yeme yaz sonu anca havada kuş gösterebilirim

DÖNEKCI35' Alıntı:
Kafama taşlar düşmeye başladı sanırım Sonerim 20 gün sonra nasip olursa düğünüm var şua an kuşlara fazla vakit ayıramıyorum ama işaretlediğim 2 yavrum var yaz sonu sinemalarda nasipse
Kümesleri düzene soktum damızlık 2 erkeği kaybettim onların sıkıntısı var ama nasip olursa tekrar toplucaz ekibi ben zaten 4 çiftten fazla dönek koymuyorum şuanda 1 çift var 1 de dişi kaldı elimde sağlam olan yumurta aşırmıştım çıkcak yavrulara güveniyorum bir tane mavi baska var yeme düşen 10 gün sonrada 2 yavru daha düşcek yeme yaz sonu anca havada kuş gösterebilirim

Kuş vesile kardeşim. Dostluk ebedi baki.

Düğünün hayırlı uğurlu olsun. Sende katılıyorsun desene evliler kervanına. İyi bakalım o zaman Hoşgeldin aramıza (: Allah mesut bahtiyar eylesin kardeşim..

Kendime bir araba beğenmiştim. 95 Model Şahin. Arabanın fiyatta anlaştık. Fakat arabayı satan adamda dönekçi olduğu için hem bize fiyatta bayağı ikramda bulundu hemde 2 çift güvercin istedi. 2 çift verdik. 1 çift kart. 1 çift yavru kızması. Kuşlar 3 aydır arabayı satan abide. Verdiğim kartlardan yavru almış . Fakat yavru kızmalarından güzel bir tarçini erkek vardır onu kaçırmış. O tarçini erkeğin annesinide vermiştim ikisini eşlesin diye. Dişi güzeldi çünkü. Neyse bu erkeği kaçırınca dişi yumurtalamıyordu hemde tek kaldı muhabbetine gel al dedi dişiyi. Gittik aldık. Abimin Bucada salması var saldık kuşu oraya. Ne bilek hastalancaklarını kuşların. 1 Haftada sallabaş oldu kuşlar. 4-5 tane öldü. Bir tane erkeğim var en kartlardan oda gitti gidecek. 100 Lira ilaç aldık ama fayda etmiyor.

Lafın özü, Bu yaz böyle oldu. Abimdeki kuşlar üzdü bizi. Fakat benim kümesteki soyda aynı. Kuşlarımda sağlıklı Allaha çok şükür. Ama az sayıda var. 6 çift kadar var. Yavrularım çıksın sana bir çift vereceğim uğurum. Aklımdasın yani .

Allah razı olsun kardeşim kuş bu işde dediğin gibi bir araç sadece önemli olan dostluk kuş her zaman bulunur ama sıcak samimi arkadaş her zaman bulunmaz bir gün müsait olursan bende seni ziyarete gelirim her hafta gültepedeyim uğrarım yanına aşağı inerken

Uğra kardeşim baştacısın. Gültepe yakınım. Akraba eş dost çok o tarafta .

Geri