SAFKAN OYUN KUŞU VARMIDIR?VARSA NERDE YOKSA NİYE?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan AKSARAYLI_RAMAZAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 31
  • Görüntüleme Görüntüleme 9K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Aksaray
Meslek
Aksaray68
İlgi Alanı
Kediler
Bence safkan oyun kuşu ..... !

Seferli kuş deyince aklımıza her zaman aynı noktada fişek dediğimiz sıçramayı yapıp taklarla bitiren (kuş,güvercin) aklımıza gelir hiç düşündükmü acaba bunlar neden bu hareketi sergiler yada yapmaya gerek duyar yüce ALLAH (C.C) her yarattığı canlıya kendini düşmanlarından esirgeyebilmesi için yada hayata uyum sağlaması için özellikler vermiştir güvercinler neden takla atar acaba hiç düşündünüzmü bazen insanlar onu programlanmış robot zanneder yok şu mesafeye gelecek yok tabanı basacak yok bağlama yapacak takla arası mesafesi açık olacak daha neler neler!!! hiç düşündükmü kuş ürktüğünde yere fazla yakın uçmaz yada atar güvenli hissettiği bir yere (damına,kümesinin önüne vs.) yada hiç düşündükmü kuşun morali nasıl?(kümesinde eşssiz olduğu için mutlu değil diğer eke kuşlardan yediği dayak ,sahibinin sürekli ürkütmesi oyuncak gibi eline alması yakalamak istemesi daha birçok şey!!!
Güvercinler çok enterasan yaratıklar tabiki de öyle olmaları gerek yerde vede havada istenildiği gibi olması gerek yoksa azman fiyasko hepsi.Biz güvercin yetiştiricilerin düştüğü en büyük hata sabırsız olmak örneğin: kartlaşmış bir kuşu (eke) yeni aldığımızda hiç düşünmüyoruz acaba yavruluk dönemi nasıl geçti uçurulma fırsatı verildimi iyi beslendimi vucudu oyun için yeterli güçtemi bunların çoğunu düşünmez kuşçu nedir?Atarsın kuşu havaya hadi oyna böyle şey olmaz insanlar dahi aklı olmasına rağmen yeterli koşullar sağlanılmadığı halde amaçsız yollara yönelir boşlukta hisseder kendini neyse geçelim biz insanları kuşlara dönelim tekrar (: Güvercinlerde gözlemlediğim bugüne kadar onların bir futbolcu gibi davranmaları örnek verelim : t.liginde çok iyi bir oyuncu her hafta aynı performansı nden sergileyemez?çünkü antreman, uyku, beslenme ,moral hepsi önemlidir ama yeri gelir bunlardan birisine dikkat etmez ve performansı düşer yürek aynı yürek ayak aynı ayak ama gittikçe perfomansa gelince bu o değil dersiniz golll diye ayağa kalktığınız pozisyonda topu dağlara taşlara vuru nedenmi çünkü güven kalmaz.
sonuçta biz aklı başında insanlar bir kuşa uygulanması gereken şeyleri iyi bilmeliyiz, bence kuşçuların en iyi kuşu kendi yetiştirdiği emek sarfettiği kendi kümesinde büyüyen yavruların gösterdiği doyurucu performanstır Yok memet beğenmedi yok ahmet beğenmedi diye beğensek dahi kuşlarımızı gözümüzden silersek o zaman hayvanseverlik kuşçuluk biter yerini sadece inada karşıdaki insanı sadece tatmin etmeye dönüşür buda içimizdeki asıl sevgiyi bitirir...

Yukarıdaki anlattıklarım sadece kendi düşüncelerimdir katılana katılmayan herkese saygım vardır allaha emanet olun..

Re: bence safkan oyun kuşu!!!

Çok iyi anlatmışsınız,tebrikler ve teşekkürler.

güzel düşünceleriniz için teşekkürler..

bence güzel bir tasvir olmuş tebrikler...

Re: Bence safkan oyun kuşu ..... !

yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar sürçü lisan ettiysek affola

Tebrikler... Birçoğumuzun bu yazyı okuduktan sonra kuşçuluğa daha farklı açıdan bakması gerektiğini ümit ediyorum...Daha doğrusu diliyorum...

keşke hepimiz bukadar bilinçli olsak ...

Güzel, inasncıl bir yaklaşım. Taklacı ve diğer kuşlardaki uçuş kriterlerine hiç bir zaman itibar etmedim. Hep safkan besleme sevdalısı oldum, oyunu-uçuşu ve yapısı iyi kuşlar üretmeye çalıştım. Yok şu mesafede şöyle gelmeli, yok şunu yapmalı yok bunu yapmalı gibi canlı bir varlık üzerinde makineymiş gibi bir standart koymak hayalci bir yaklaşımdır. Bilinçli beslersin, temizliklerini aksatmazsın, düzenli aralıklarla uçurursun, kuşlarını iyi gözlemler hastalıklara erken teşhis koyarsın, kümesteki akrabalık seviyesini arttırmadan iyi soy kan tazelemesi yaparsın...vb. buna rağmen her beklentini karşılamayan yavrular çıkabilir. Kanaat etmek lazım,sabretmek lazım; insan bilinçlendikçe kümesi de güzelleşiyor. Herkes istediğine ulaşmak konusunda, ideale kolayca ulaşabilseydi o uğraştan zevk almaz hemen sıkılırdı. Olayı güzelleştiren de bu süreçtir. Bilinçle sevgiyle hayvan besleyen herkese saygı ve sevgilerimle...

Evet Kuşçu Arkadaşlarım Ağabeylerim,Oyun kuşunda herkes bir yol çizmiş ona göre ilerliyor yolunda her oyun kuşunda değişik özellikler mevcuttur!!!bunlardan bir kaçına örnek verirsek..
*uzaktan hedefine atış yapan kuş
*perdahlı veya perdahsız kuş
*Yüksek uçan gezen kuş,alçaktan damının etrafında gezen geniş gezmeyen kuş
*taban taklalı ,fışkırdıktan belirli mesafe sonra ilk taklayı çevirip çıkan kuş
*hedefine yakın dalış yapıp oyuna başlayan,hedefinden diğerine göre yüksekte oyuna başlayan kuş
*Hedefine oyuna geldiğinde kanatları açık(kartal edasında) gelen kuş,hedefine kısarak(kanatlar vucuda yakın)kuş

Birşeyi çok merak ediyorum oyun kuşunda (kanat döverek şak şak ses çıkaran,havada fişek almadan düz takla atan,taban taklasız,kısa fişek,hedefine oynamama,taklasız inen)bu tür hataları veren kuşlarımız acaba soyundaki örneğin; bir kelebek ırkının yada makaracı tarzındaki kuşların kanını taşıdıkları içinmi yoksa oyun kuşlarında bunlar mevcut aralarından bu özellikleri taşımayan oyun kuşlarının bu zamana kadar ıslahı ile bu özellikler giderilmeyemi çalışılmış yada safkan oyun kuşları(ırk olarak taklacı olupta seferli olan kuşlar)eskiden butür hataların hiç birini taşımıyorduda bizlermi yanlış eşleştirerek bozduk bu kanı?

evet bildiğimiz üzere seferli oyun kuşları Ülkemize has oyun kuşlarıdır.yani hollanda almanya menşeili değil ama ne hacet se anlatılan efsaneleştirilen kuşların ya soyu tamamen tükenmiş yada anlatılanlar kırmızı başlıklı kızla kurdun hikayesi gibi bir masal.
Okadar video izledik daha şu kuş dört dörtlükmüş dedirten bir kuş izlemedim şahsım adına, sende varsa uçur derseniz? bendede yok !!!şuan ülkemizdeki seferli kuşların çok kırıldığını ve dahada ileride yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını tahmin ediyorum.Kuşçulukta herkesin bir piri(öğreticisi) olmuştur yada vardır ben onların yeni nesile çok az üstadların dışında birşey öğrettiklerini sanmıyorum hep eski hikayeler hep aynı şeyler kuşun bakımı,yeni sökülen kuşları eğitmenin inceliklerini,yemleme prensipleri,damar tutturma incelikleri,uçuş programı bu gibi bilgilerden çoğu kişi yoksun görüyoruz tülek mevsiminde adam kuş uçurup benim kuşum başka yere atıyor diye başlıklar açılıyor bu bilgisizliklikten kaynaklanıyor.
Son olarak özetlersek seferli oyun kuşlarının vardan yok edilme aşamasınamı gelmiştir?,yoksa eskiden beri devam eden uçuş tertibatındaki hatalarını düzelterek ıslah yoluyla iyiyemi gitmiştir?

Admin arkadaşlardan rica ediyorum konu silinsin ya gereksiz yada cevap verecek sözcük bulanamıyor.

Ramazan Bey biraz daha kalsın bence cevap gelecektir.

Ömer kardeş siz bilirsiniz önemli bir konu olduğunu düşündüğüm için yazdım kolay kolay başlık açmıyorum cevap gelmeyince biraz şaşırdım sadece ama bu konuda her kuşçunun bir görüşünü almamız gerek biraz ağır ama gereken bir konu olduğunu düşünüyorum saygılar sevgiler.

AKSARAYLI_RAMAZAN' Alıntı:
Evet Kuşçu Arkadaşlarım Ağabeylerim,Oyun kuşunda herkes bir yol çizmiş ona göre ilerliyor yolunda her oyun kuşunda değişik özellikler mevcuttur!!!bunlardan bir kaçına örnek verirsek..
*uzaktan hedefine atış yapan kuş
*perdahlı veya perdahsız kuş
*Yüksek uçan gezen kuş,alçaktan damının etrafında gezen geniş gezmeyen kuş
*taban taklalı ,fışkırdıktan belirli mesafe sonra ilk taklayı çevirip çıkan kuş
*hedefine yakın dalış yapıp oyuna başlayan,hedefinden diğerine göre yüksekte oyuna başlayan kuş
*Hedefine oyuna geldiğinde kanatları açık(kartal edasında) gelen kuş,hedefine kısarak(kanatlar vucuda yakın)kuş

Birşeyi çok merak ediyorum oyun kuşunda (kanat döverek şak şak ses çıkaran,havada fişek almadan düz takla atan,taban taklasız,kısa fişek,hedefine oynamama,taklasız inen)bu tür hataları veren kuşlarımız acaba soyundaki örneğin; bir kelebek ırkının yada makaracı tarzındaki kuşların kanını taşıdıkları içinmi yoksa oyun kuşlarında bunlar mevcut aralarından bu özellikleri taşımayan oyun kuşlarının bu zamana kadar ıslahı ile bu özellikler giderilmeyemi çalışılmış yada safkan oyun kuşları(ırk olarak taklacı olupta seferli olan kuşlar)eskiden butür hataların hiç birini taşımıyorduda bizlermi yanlış eşleştirerek bozduk bu kanı?

evet bildiğimiz üzere seferli oyun kuşları Ülkemize has oyun kuşlarıdır.yani hollanda almanya menşeili değil ama ne hacet se anlatılan efsaneleştirilen kuşların ya soyu tamamen tükenmiş yada anlatılanlar kırmızı başlıklı kızla kurdun hikayesi gibi bir masal.
Okadar video izledik daha şu kuş dört dörtlükmüş dedirten bir kuş izlemedim şahsım adına, sende varsa uçur derseniz? bendede yok !!!şuan ülkemizdeki seferli kuşların çok kırıldığını ve dahada ileride yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını tahmin ediyorum.Kuşçulukta herkesin bir piri(öğreticisi) olmuştur yada vardır ben onların yeni nesile çok az üstadların dışında birşey öğrettiklerini sanmıyorum hep eski hikayeler hep aynı şeyler kuşun bakımı,yeni sökülen kuşları eğitmenin inceliklerini,yemleme prensipleri,damar tutturma incelikleri,uçuş programı bu gibi bilgilerden çoğu kişi yoksun görüyoruz tülek mevsiminde adam kuş uçurup benim kuşum başka yere atıyor diye başlıklar açılıyor bu bilgisizliklikten kaynaklanıyor.
Son olarak özetlersek seferli oyun kuşlarının vardan yok edilme aşamasınamı gelmiştir?,yoksa eskiden beri devam eden uçuş tertibatındaki hatalarını düzelterek ıslah yoluyla iyiyemi gitmiştir?
S A RAMAZAN Kardeş konu başlıgı için teşekkürler esasen sorunun cevabı geriye dönük iletilerde degişik konu başlIklarında defalarca verildi kendimce bildigim kadarı ile sana yardımcı olmaya çalışayım zaten benim şahsım olarak ilkem siz gençlere bilgimiz dahilinde yardımcı olabilmek bilgilendirmek fakat pek çok gençlerimiz ve yeni yetişenlerimiz bu yazdıklarımızı sadece okuyup geçmekle yetiniyorlar pek çok usta ve yetiştirici bütün bildiklerini söylemek istemezler yada söylerlerde okuyanlar anlayamaz veya algılayamaz ustaların söyledigi tek kelimede bir çok cevap vardır eski kuşcularda var eski kuşlarda var kimi yersizlik ten kimi hırsızlık korkusundan kimisi de kaybetmemek için uçurmuyor zaten böyle kişilerin böyle kuşları kimselerE ne kendilerini nede kuşlarını tanıtma ihtiyacı duymazlar sitemizde çok kıymetli yetiştiriciler ustalar bilinçli gözlemci gençler var siz gençlerin yapacagı tek şey bu ustaların ve yetiştiricilerin yorumlarını dikkate almak uygulayabilmek çok önemli bu kişiler sizlerin sorarak ögrenmeye çalıştıgınız bu bilgileri yaşayarak gelmiş kıymetli kişi ve kişiliklerdir ama gençlerimiz bu konuda gözlemledigim kadarı ile çok sabırsızlar kuşun ve kuşçulugun ben ce tek altarnatifi
SABIR dır bildigin kuşa hizmettir kuşta hatayı affetmek kuşculuk eksigidir hatasız kuş varmıdır tabiki yoktur ama hata tahammül edilebilir katlanılabilir olmalıdır kuş ve kuşculugun kriterleri bellidir ama kişinin bunu ne kadar uygulayabildigine baglıdır geriye dönük iletilerimde demişdimki
USTALAR KUŞÇU OLACAKLARA KAPIYI AÇARLAR
İÇERİ KENDİLERİ GİRMELİDİR
bU BENİM KENDİMCE DOGRULARIMDIR Beslemek istedigin aradıgın kuş 1yada 2 saat uçup 20 25 metre 3 veya 5 taklalı atışlı gezen evini bilen aldatmayan seyredilebilir en az kabul edilebilir hatasıyla seni tatmin ediyormu yeterlidir iyi kuştur istikrarlı altından çıkandada aynı performansı görüyorsan dahada iyi mükemmel kuştur daha iyisinide arayın ama elinizdeki bildiginizede sahip olun tam emin olmadan elinizden çıkarmayın elde iyi bitmez elinizdeki iyi sizce en iyisidir bilinçsiz eşlemeler farklı ırklar kuşlar kuşçuların arayışları kuşların dengesini irkini kanını özünü sekteye ugratmıştır bu bilinçsizlik ve yetinmeme daha iyisini arama bulamadıgı gibide elindekinide bozma noktasına gelinmiştir sahip olabilen muhafaza edebilen pek çok kuşçu yetiştirici vardır bu anlattıklarımdan dolayı pek ortaya çıkmak istemezler bence çok ta haklıdırlar günümüz kuş ve kuşçuluk anlayışı eskiye göre çok farklı bu yüzden iyi kuş aranmalıdır iyi kuşçu olabilmek önemlidir bu durum kişinin kendi davranışı kendi anlayışı kendi ahlakı ile ilgilidir ama gençlerimiz yeni yetişen lerimizin tek altarnatifi ustalara yetiştiricilere büyüklü küçüklü davranış ve hitap şekli çok çok önemlidir küsmüş küstürülmüş çok kıymetli insanlar vardır anlaya bilene burası KUŞÇULAR ORG SİTESİ BİR OKULDUR Yeni yetişen gençlerimiz bunun kıymetini bilmelidir diyor saygılar sunuyorum yardımcı olabildiysem ne mutlu tekrar saygılar

Tabiki vardır.Damarı iyi olupta iyi olmayan çok fazla kuş var.Düzgün yetiştirilmediği,uçurulmadığı için pek göremiyoruz.Çok fazla emek istiyor,Emekli üyelerin dışında hangimiz günde en az 2-3saat ilgilenebiliyoruz.

S A RAMAZAN Kardeş konu başlıgı için teşekkürler esasen sorunun cevabı geriye dönük iletilerde degişik konu başlIklarında defalarca verildi kendimce bildigim kadarı ile sana yardımcı olmaya çalışayım zaten benim şahsım olarak ilkem siz gençlere bilgimiz dahilinde yardımcı olabilmek bilgilendirmek fakat pek çok gençlerimiz ve yeni yetişenlerimiz bu yazdıklarımızı sadece okuyup geçmekle yetiniyorlar pek çok usta ve yetiştirici bütün bildiklerini söylemek istemezler yada söylerlerde okuyanlar anlayamaz veya algılayamaz ustaların söyledigi tek kelimede bir çok cevap vardır eski kuşcularda var eski kuşlarda var kimi yersizlik ten kimi hırsızlık korkusundan kimisi de kaybetmemek için uçurmuyor zaten böyle kişilerin böyle kuşları kimselerE ne kendilerini nede kuşlarını tanıtma ihtiyacı duymazlar sitemizde çok kıymetli yetiştiriciler ustalar bilinçli gözlemci gençler var siz gençlerin yapacagı tek şey bu ustaların ve yetiştiricilerin yorumlarını dikkate almak uygulayabilmek çok önemli bu kişiler sizlerin sorarak ögrenmeye çalıştıgınız bu bilgileri yaşayarak gelmiş kıymetli kişi ve kişiliklerdir ama gençlerimiz bu konuda gözlemledigim kadarı ile çok sabırsızlar kuşun ve kuşçulugun ben ce tek altarnatifi
SABIR dır bildigin kuşa hizmettir kuşta hatayı affetmek kuşculuk eksigidir hatasız kuş varmıdır tabiki yoktur ama hata tahammül edilebilir katlanılabilir olmalıdır kuş ve kuşculugun standartları bellidir ama kişinin bunu ne kadar uygulayabildigine baglıdır geriye dönük iletilerimde demişdimki
USTALAR KUŞÇU OLACAKLARA KAPIYI AÇARLAR
İÇERİ KENDİLERİ GİRMELİDİR
bU BENİM KENDİMCE DOGRULARIMDIR Beslemek istedigin aradıgın kuş 1yada 2 saat uçup 20 25 metre 3 veya 5 taklalı atışlı gezen evini bilen aldatmayan seyredilebilir en az kabul edilebilir hatasıyla seni tatmin ediyormu yeterlidir iyi kuştur istikrarlı altından çıkandada aynı performansı görüyorsan dahada iyi mükemmel kuştur daha iyisinide arayın ama elinizdeki bildiginizede sahip olun tam emin olmadan elinizden çıkarmayın elde iyi bitmez elinizdeki iyi sizce en iyisidir bilinçsiz eşlemeler farklı ırklar kuşlar kuşçuların arayışları kuşların dengesini irkini kanını özünü sekteye ugratmıştır bu bilinçsizlik ve yetinmeme daha iyisini arama bulamadıgı gibide elindekinide bozma noktasına gelinmiştir sahip olabilen muhafaza edebilen pek çok kuşçu yetiştirici vardır bu anlattıklarımdan dolayı pek ortaya çıkmak istemezler bence çok ta haklıdırlar günümüz kuş ve kuşçuluk anlayışı eskiye göre çok farklı bu yüzden iyi kuş aranmalıdır iyi kuşçu olabilmek önemlidir bu durum kişinin kendi davranışı kendi anlayışı kendi ahlakı ile ilgilidir ama gençlerimiz yeni yetişen lerimizin tek altarnatifi ustalara yetiştiricilere büyüklü küçüklü davranış ve hitap şekli çok çok önemlidir küsmüş küstürülmüş çok kıymetli insanlar vardır anlaya bilene burası KUŞÇULAR ORG SİTESİ BİR OKULDUR Yeni yetişen gençlerimiz bunun kıymetini bilmelidir diyor saygılar sunuyorum yardımcı olabildiysem ne mutlu tekrar saygılar

A.selam Muharrem abi gerçekten güzel noktalara değinmişssiniz inşallah bu oyun kuşlarımızın kıymetini bilirde bilinçli ıslah yöntemiyle dahada geliştiririz sizin gibi tecrübeli büyüklerimize herzaman ihtiyacımız var saygılar..

safkan oyun kuşlarının olabildiğini sanmıyorum. çok harika kuşlara rastlayabikliriz. ama bana göre malesef saf kan bir oyun kuşu ırkı kalmamış durumda. bir kuş çok iyi olsa bile o kuşun yavruları kendine birebir benzemiyor... saygılar

siverekli hoca' Alıntı:
safkan oyun kuşlarının olabildiğini sanmıyorum. çok harika kuşlara rastlayabikliriz. ama bana göre malesef saf kan bir oyun kuşu ırkı kalmamış durumda. bir kuş çok iyi olsa bile o kuşun yavruları kendine birebir benzemiyor... saygılar
S A Ahmet kardeşim haklı tarafın var yok degil lakin kuş eşleştirmelerdeki bilinçsizlik senin dedigin gibi yavruların bir birine benzememesi o da şu sebebden olabilir sadece iyi olarak görüp eş etttigin kuşun nasıl bir kuştan çıktıgı iyi tarafını ne taraftan aldıgını kuşcunun bilememesinden kaynaklanır sen veya herhangi bir kişi kuşu na bir kuş eş ettigini sanır
ASLINDA 5 KUŞ EŞ ETMİŞTİR
KENDİ KUŞUNUDA BİLMİYORSA 10KUŞ EŞ ETMİŞTİR
HER İKİ KUŞUN ANA BABA DEDE EBE LERİNİ DÜŞÜN İYİ TARAF KÖTÜ TARAF BİLİNMEYEN KUŞUN HANGİ İYİ VEYE KÖTÜ TARAFINI NEREDEN NASIL BİLECEKSİN BİZLERİN ANLAT MAYA ÇALIŞTIKLARI BUDUR
YETİŞMİŞİ BESLEMEK DEGİL
BİLİNÇLİ OLARAK YETİŞTİRİP BESLEMEK BU DURUM LARIN ÖNÜNE GEÇEBİLİR BİLİNMEYEN GÖRÜLMEYEN YATAK ALTINDA NE CEVHERLER VARDIR BEN ŞAHSIM OLARAK EMİNİM SAYGILAR AHMET KARDEŞ

SAFKAN OYUN KUŞU KELİMESİ,BANA BİRAZ SAÇMA SAPAN GELİYOR.YÖRESEL OLARAK BAKARSAK,DEĞİŞİK YÖRELERİN DEĞİŞİK ÖZELLİK TAŞIYAN KUŞLARI TABİ Kİ VAR.HALEN AYNI ÖZELLİKLERİ KORUYAN GÜVERCİNLER MEVCUTTUR.ÖRNEĞİN ,SİVASIN KIZILLARI,YADA MARDİN,URFA KUŞLARI.AMA BUNLARIN SAFKAN OYUN KUŞU KELİMESİ İLE ANILMASI BANA TUHAF GELİYOR.

ÇÜNKÜ;BİR KUŞ ANNE BABA KAN HATTINDAN NE KADAR ASİL BİR SOYDANDA GELSE VE OYUN PERFORMANSI NE KADAR MÜKEMMEL OLURSA OLSUN EĞER EŞİ İLE TUTMAZSA ALTINDAN YAVRU ALAMAZSINIZ.SİZİN SÖYLEMİNİZLE SAFKAN OLARAK ADLANDIRACAĞINIZ İKİ KARDEŞ EKEYİ DAHİ AYNI DİŞİ İLE KIRSANIZ YAVRUDA FİZİKSEL OLARAK DEĞİL AMA OYUN KARAKTERİ OLARAK FARKLILIKLAR OLACAKTIR.

YANİ AYNI SOYDAN KUŞLARDA DAHİ,OYUN KARAKTERİ VE GENİ FARKLILIKLAR GÖSTEREBİLİYOR.

MÜKEMMEL OYUN KUŞLARININ YILLARCA BİR TANE DAHİ YAVRU VERMEDİĞİNE ŞAHİT OLDUM.TABİ BU EŞLEME İLE ALAKALI BİR OLAY.

ŞUNU DA SÖYLEMEK İSTERİM,YÖRESEL ÖZELLİKLERİ BOZULMAMIŞ KUŞ ARAYANLARIN O YÖRELERİN MERKEZE UZAK YERLERİNDE BULABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.ÇÜNKÜ SİVAS ÖRNEĞİNİ VEREBİLİRİM.BABADAN,DEDEDEN KALMA KUŞLARLA UĞRAŞAN İNSANLAR OLDUĞUNU BİLİYORUM.ÇOK AZ DA OLSA BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YÖRE KUŞLARINI BESLEYEN VE KIRMAYAN KUŞÇUŞLAR VAR.

AMA DEDİMYA BEN BU SAFKAN İŞİNE BİRAZ TERSİM,EĞER ELİNDEKİ KUŞUN OYUN PERFORMANSINDAN MEMNUNSAN SAFKAN ELİNDEKİDİR KARDEŞİM.

SAYGILARLA.................

hüseyin turan' Alıntı:
SAFKAN OYUN KUŞU KELİMESİ,BANA BİRAZ SAÇMA SAPAN GELİYOR.YÖRESEL OLARAK BAKARSAK,DEĞİŞİK YÖRELERİN DEĞİŞİK ÖZELLİK TAŞIYAN KUŞLARI TABİ Kİ VAR.HALEN AYNI ÖZELLİKLERİ KORUYAN GÜVERCİNLER MEVCUTTUR.ÖRNEĞİN ,SİVASIN KIZILLARI,YADA MARDİN,URFA KUŞLARI.AMA BUNLARIN SAFKAN OYUN KUŞU KELİMESİ İLE ANILMASI BANA TUHAF GELİYOR.

ÇÜNKÜ;BİR KUŞ ANNE BABA KAN HATTINDAN NE KADAR ASİL BİR SOYDANDA GELSE VE OYUN PERFORMANSI NE KADAR MÜKEMMEL OLURSA OLSUN EĞER EŞİ İLE TUTMAZSA ALTINDAN YAVRU ALAMAZSINIZ.SİZİN SÖYLEMİNİZLE SAFKAN OLARAK ADLANDIRACAĞINIZ İKİ KARDEŞ EKEYİ DAHİ AYNI DİŞİ İLE KIRSANIZ YAVRUDA FİZİKSEL OLARAK DEĞİL AMA OYUN KARAKTERİ OLARAK FARKLILIKLAR OLACAKTIR.

YANİ AYNI SOYDAN KUŞLARDA DAHİ,OYUN KARAKTERİ VE GENİ FARKLILIKLAR GÖSTEREBİLİYOR.

MÜKEMMEL OYUN KUŞLARININ YILLARCA BİR TANE DAHİ YAVRU VERMEDİĞİNE ŞAHİT OLDUM.TABİ BU EŞLEME İLE ALAKALI BİR OLAY.

ŞUNU DA SÖYLEMEK İSTERİM,YÖRESEL ÖZELLİKLERİ BOZULMAMIŞ KUŞ ARAYANLARIN O YÖRELERİN MERKEZE UZAK YERLERİNDE BULABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.ÇÜNKÜ SİVAS ÖRNEĞİNİ VEREBİLİRİM.BABADAN,DEDEDEN KALMA KUŞLARLA UĞRAŞAN İNSANLAR OLDUĞUNU BİLİYORUM.ÇOK AZ DA OLSA BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YÖRE KUŞLARINI BESLEYEN VE KIRMAYAN KUŞÇUŞLAR VAR.

AMA DEDİMYA BEN BU SAFKAN İŞİNE BİRAZ TERSİM,EĞER ELİNDEKİ KUŞUN OYUN PERFORMANSINDAN MEMNUNSAN SAFKAN ELİNDEKİDİR KARDEŞİM.

SAYGILARLA.................

Öncelikle selamlar Safkan derken, oyun kuşunun özelliklerinin fazla bozulmamış en iyi hali demek istedim Köpeklerde dahi ona bakarsak saf ırk yoktur . Doberman ırkını ele alırsak Alman Çoban Köpeği, Danua ve Alman Pinscher, Butcher's Dog, Beaucheron, Manchester Terrier ve Greyhound eşleşmeleri sonucunda elde edilmiştir ama şuan safkan doberman diyebiliyoruz değilmi?Kuşlardada oyun özellikleri bakımından sefer yapma özelliği olan kümesine yakın yerde oynayan fişek yapabilen kuşların diğer ırklarla kelebek,bango,makaracı vb. kuşların kanının oyun kuşu ile yanlış eşleştirme sonucunda kanlarına yerleşerek ırkın özelliğini bozmasını ele alıp tartışmak istedim.?

evet bu aralar pek konusulur oldu düşünceleriniz nelerdir arkadaslar tartısalım bilgilenelim

saygılar

ugurk81' Alıntı:
Güzel, inasncıl bir yaklaşım. Taklacı ve diğer kuşlardaki uçuş kriterlerine hiç bir zaman itibar etmedim. Hep safkan besleme sevdalısı oldum, oyunu-uçuşu ve yapısı iyi kuşlar üretmeye çalıştım. Yok şu mesafede şöyle gelmeli, yok şunu yapmalı yok bunu yapmalı gibi canlı bir varlık üzerinde makineymiş gibi bir standart koymak hayalci bir yaklaşımdır. Bilinçli beslersin, temizliklerini aksatmazsın, düzenli aralıklarla uçurursun, kuşlarını iyi gözlemler hastalıklara erken teşhis koyarsın, kümesteki akrabalık seviyesini arttırmadan iyi soy kan tazelemesi yaparsın...vb. buna rağmen her beklentini karşılamayan yavrular çıkabilir. Kanaat etmek lazım,sabretmek lazım; insan bilinçlendikçe kümesi de güzelleşiyor. Herkes istediğine ulaşmak konusunda, ideale kolayca ulaşabilseydi o uğraştan zevk almaz hemen sıkılırdı. Olayı güzelleştiren de bu süreçtir. Bilinçle sevgiyle hayvan besleyen herkese saygı ve sevgilerimle...

kuscu_marik' Alıntı:
evet bu aralar pek konusulur oldu düşünceleriniz nelerdir arkadaslar tartısalım bilgilenelim

saygılar

Saf kan yada iyi oyunlu diyelim biz ona ekeliginde kendini gosteren kus halen var illaki

En basit yorumu oyun kuşları 10-20-30-40-50-60-70-80-90 yılları içinde bir anda oluşmuş bir ırk değillerdir.Binlerce yıldır var olan ırklardır.Binlerce yıl içinde milyonlar veya milyarlarca eşleşmelere bu güne kadar geldi.Eski den iyi kuşlar vardı denilerek başlanır konuşmalara, şimdiki kuşlardan sonuç alınamadığında, İyi de arkadaşlar bu kuşlar geçmişten taşındı bu güne kadar yok olup, son 40-50 sene içinde var olmadılar ki, en basit örneği 70-80 yılları arasında binlerce kuş uçurduk çok geniş ve kuş uçurmaya elverişli bir arazide, o binlerce kuştan o yıllarda ayakta kalan kuş bir elin parmak sayısını geçmedi, o yıllarda da kuşların performansı bu günlerdeki gibi idi, Benim inandığım şu ; Şimdiki kuşcularımız daha da bilinçlenmeye başladı o yüzden oyun kuşları daha da çok sorgulanmaya başladı. Saf kuşu asla aramayın bulamazsınız ekeliğinde de oynayan altları sağlam kuşlarınız varsa saf diye onlara hizmet edin. Sağlıklar esenlikler dilerim.

safkan oyun kuşu yani adı üstünde performans kuşu kesinlikle yoktur.bu insan oğlu yetinmeyi bilse dursa kanaat etse olurdu.en porofosyeneli bile daha iyi bi performans bulim derdinde olduğundan onu bunla şunla öbürüyle olmadı ahmetin mehmetin iyi kuşuyla falan filan derken sürekli farklı eşleştirmeler deneyerek ister istemez karıştırıp kırıp bulamaç ettiler.şimdide eşyanın antikası gibi tarihi eser eski kuş arıyolar.dedelerimizi mezardan çıkarabilirsek eski kuşların kıymetli olcanı söyleyip yapmayın etmeyin ilerde safkan oyun kuşu kalmıcak diyebilseydik.hadi len ordan deyip gene yaparlardı yani merak arayış deyişim insanın doğasında var.oyun kuşu var ama safkan falan yok.iyi bi kan yakalayan bu camiada o yüzden şöhret oluyo.iyi bi kanı yakalayan dedim farkındaysanız demekki o iyi kanı yakalamak için neler yapılıyoz nasıl bi arayıştayız siz hesap edin.bırakın safkan oyun kuşunu safkan insan bile yokturki kuş nasıl kalsın :) .bi müzeye gidip (mesela topkapı sarayına) eskilerin üstüne giydiği zırha salladığı kılıca taşıdığı kalkana bakınca vallahi biz 1 tanesini yerinden kaldıramayız.yani atalarımız ecdadımız nasılmış biz nasılız.neyse konu dağalmasın bence mantıklı bi şekilde düşünürsek ya daha iyisi vardır yada daha kötüsü vardır ama kesinlikle safkan diye bişeyin kalma ihtimali bile yoktur.benim mantığım bunu böyle yorumluyo..

safkan oyun kuşu demeyelimde oyun kuşu diyelim..benim kafamdaki oyun kuşu en fazla 2 saat kadar uçmalı yüksek uçup geniş gezen çok yüksekten tek sıkımla yarım metreye kadar çöken taban taklayı koyup sesli sert bi şekillde(kesinlikle bana göre olmazsa olmazdır bu(kanat sesi gümbür gümbür olmalı kuş ben geldim silkelenin bi bakın ben burdayım demeli dili ağzı yok garibin mecbur kanat sesiyle dicek.) mermi gibi en az 8-10 takla arasında en az 20_30 metre giden yukarda tavan taklayı bağlayıp düz uçuşa geçen ve beslendiği noktaya en fazla 5-10 dakikada bir gelip sahibine heyacan keyif verecek.arayı soğutmayan sahibini bezdirip bekletip can sıkıntısı vermeden oyun yapan kuş bana göre şahane bi oyun kuşudur..7-8 saat uçan çok gezen kanat sesi olmayan sahibini esir eden kuşları ben sevmiyorum..

Aksaraylı ramazan arkadaşım paylaşımın yaklaşımın çok güzel tebrikler çok geniş bir bilgiye sahipsiniz dediğiniz gibi oyun kuşlarının genetik yapısı bozuldu nerede o eski uzun sarı göz mat renkli kuşlar elifleri (kemerleri) belirgin kuşlar maalesef kalmadı kınalı göğüslü parlak renkli kuşlarla kırılarak bu günki halini aldı ben gezen ve çok uçan kuşa hasret kaldım ama mezatlarda ve çevremdeki konuşulanları duydukça üzülüyorum kuş en fazla 1 saat uçacakmış göz önünde uçacakmışher 10-15 dk. da taklaya gelecekmiş

kıra kıra kuş bırakmadılar bazı kümesler var ne ararsan var şebap,miski,taklacı,dönek,kelebek,posta kuşlar aynı kümeste eşleşiyor oyun kuşu olsun diğer kan kuşlar olsun farklı kuşla kırılmamalı ayrı kümeslerde bakılmalı oyun kuşu öyle özel bir canlı ki farklı kan kuşa vur tutturamama ihtimali çok yüksek tutmuş bi kanda fazla macera aramanın bi anlamı yok tutmuş kuş diyince oyun olarak isteneni vermiş bi kan kuşu kendi içerisinde yakın akraba eşlemesi yapılara devam edilmeli
size bu konuda bildiğim bi olayı anlatayım yıllar önce bi mandırada bi demkeş erkek güvercin vardı sahibi adını coşkun koymuştu bu demkeş güvercin taklacı oyunlu dişileri hep sıradan geçiriyodur öyle tuhaf yavrular çıkıyordu ilk ağız yavrular %50 demkeş di yapıları iriydi daha sonra bu coşkun öldü coşkunun taklacılarla eşleşen yavrularını yavruları fark ediemeyecek derecede taklacılardı ve bu kuşlar zamanla dağıtıldı kim bilir kimin kümesine gitti şimdi bu kuşun 70 damarınıda alsan bu kuşlar her zaman hata yapar boş konma gibi
yine bitanıdığımın bakıcı postasıyla taklacı eşleşmiş öyle boylu boslu yavrular çıkmıştı ki ihaleye çıktı kuşlar satıldı ihalede :hhh: kuştan iyi anlıyollar
oyun kuşunun safı olması için saf kuşların sürekli bir biriyle eşleşerek devam edip gelmesi lazım bundan çıkan yavrularda süper oynarmı orasıda muamma çünkü ya taklaya çok saracak,ya kanat açacak,yada yerine basamayıp heder olacak geçen bi arkadaşla konuştuk bu arkadaşın bi arabıyla yabani eşleşiyor kıyamıyor ayırmıyor altından öyle yavrular oynatmış anlata anlata bitiremedi, çocukken köyden getirdğim yabaniden çıkma arap çorumçıplağı saatlece noktada takla fişek yapardı oyun kuşları kendi aralarında eşleşiyor altından yavru yıllarca uçur oynamıyor bende bi kan var araplar bu kuşları neye vurduysak oynadı kırmaları bile 1 haftada yerine sefere başlıyo yıllarca uçurmana gerek yok kuşlardada bozulma yok bence en saf kuşlar işte bunlar bazısı beğenmez bu böyle yerde yürürken takla çevirir işte en sağlam damızlık kuşlar onlardır damızlıklarınızın taklası bol olsun bol taklalı kuştan yavru çıkar kuşları ras gele kırmayalım ya tutarsa diye kuş eşlemeyelim nasrettin hoca hesabı çok kuş olunca iyi kuşçu olunmuyor iyi 2 tane kuştan çoğaltalım sağlıcakla kalın :slm:

KRİTERLERİ YAZILI OLMALIDIR..

KRİTERLERİ YAZIYA DÖKÜLMEZSE * PAÇALI , TAKLA ATAN HER KUŞ * TAKLACI OLARAK ANILIR * KANAATİMCE

Geri