şahin-atmaca vb yırtıcılardan kurtulan kuşlarımzı paylaşalım

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan kelebekci34
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 24
  • Görüntüleme Görüntüleme 7K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
mehmet çelik
Meslek
memur
İlgi Alanı
Kuşlar
önce ben başlayayım. yıllar önce mavikanat erkeğim vardı. bir gün yavrusunun üzerinde kalmıştı ve kuşları uçurmuştum. hiç beklenmeyen bir anda şahin geldi ve mavikanatımı yakaladı,arkadaşlarla beraber ıslık öttürmeye başladık,şahin herhalde korktu ve kuşu bıraktı. kuş 150 metre ileride ağaçlık alana düştü,gittim aradım ama bulamadım. herhalde kedi kapmıştır diye üzülerek geri döndüm. çünkü kuşun 2 tane yavrusu vardı. akşama kadar umutla bekledim ama yine gelmedi. ertesi sabah terasa çıktığımda bir baktımki her tarafı kan içinde,tüyleri karışmış bir halde kümesin önünde duruyordu. inanın kendi yuvası 3.sıradaydı oraya bile çıkamadı ama yinede geri gelebilmişti. su içti,içtiği su kursağı yarılmış olduğundan geri çıktı yinede o haliyle gidip yavrularını doyurmaya çalıştı. Allahtan eşi yavrulara çok iyi bakıyordu. mavikanatımın yarası zamanla kapandı ve normal haline döndü. kuşun o haliyle geri gelmesini ve yavrulara bakmaya çalışmasını unutamıyorum.

Ben de biraz içimi dökeyim. Atmacayla ilgili anılarımı saysam burada bitiremem herhalde, yine de bazılarını anlatayım. Memleketteki eski kümesim dağın yanındaydı ve hemen hemen hergün atmaca saldırırdı kuşlarıma. Bizim ilçede benden başka doğru düzgün kuş uçuran yok hepsi masa kuşçusu uçurmaya geldi mi tık yok. Ben de havada uçurup görerek yavru yumurta gördükten sonra damızlık yapmak istiyorum kuşları ama taklayı çevirip hava oyunununa girdikten sonra kendini sineğe çeken kuşların malesef kurtulma şansı olmuyordu. Hiç unutmuyorum bir keresinde okuldan döndüm yaz tatilinde yavruları uçurmaya başladım, tam 30 tane yeni yavrum vardı. 1 ay içinde sadece tepeli bir beyaz kaldı onun da heryeri yara bere içinde kalmıştı. Hele bir tane kuşumu sinekten bi kovalamaya başladı ta terasın üstüne kadar bırakmadı, arkalı önlü geldiler. Yere 20 metre kala atmaca bıraktı artık ama kuş can havliyle kendini durduramadı olanca hızıyla yere çarptı ve öldü. Bazen aynı gün içinde bi sabah bi akşam iki tane kuşumu götürdüğü oluyordu. Ben de artık cerrah gibi olmuştum, kurtulan kuşların yaralarını tentürdiyot, oksijenli su ile temizleyip diker sonra da hergün terramicyn yara merhemi sürerdim. Bi geliyor kursağı patlamış, bi geliyor göğsünde öyle derin bir yara var ki kalbinin atışı gözüküyor, bi geliyor bi ayağı kopmuş, bi geliyor bağırsaklar dışarıda... Herhalde 50 nin üzerinde kuşu iyileştirmişimdir. Hele bir tane dişinin karnını deşmiş bağırsaklar falan fırlamış dışarı, yarasını temizledim dikecem ama kuşun karnında eti derisi kalmamış dikiş atacak. Zar zor kavuşturdum derileri diktim inanır mısınız kuş 2 ay içinde iyileşti hem de kaç tane yavrusunu aldım daha sonra. Bu şekilde kurtaramadığım sadece 1 kuşum vardı onu sizinle paylaşmak istiyorum. Bir çift beyaz yavrum vardı bunlar taklayı çevirmeye başladılar sonra sertleştirip yükseğe çektiler kendilerini. Yükseklerde nokta gibi uçuyorlar zor gözüküyor, bir baktım yanlarına hızla bir nokta daha geliyor sonra noktaların ikisi birleşti tek nokta oldu, diğer nokta bi kapatışta panikle indi aşağıya bi baktım erkek olan, dişi olanı atmaca kapmış. Ben tabi takip ediyorum ilerideki dağın oradaki ağaçlık alanın üzerinden geçerken bi baktım noktalar tekrar ayrıldı dişi yavru ağaçlık alana attı kendini atmaca da arkasından daldı ama karşıdan göremedim tekrar alıp alamadığını. Aramaya gittim bulamadım, ümidimi kestim. Akşam hava kararmasına yakın bi baktım karşıdan uçurtma gibi birşey geliyor. Yakınlaşınca dişi beyaz yavrum olduğunu anladım, kuşun arkasında 1 metre bağırsak sarkmış dışarı yampiri yampiri uçarak geliyor garibim. Terasa indi inanın kuşun o halini görünce ağladım. Karnının her tarafı kan revan içinde bağırsakları toz toprak içinde kalmış. Kuşu aldım elime bağırsaklarını bir güzel temizledim, karnının içine sıralı dizdim ama zor sığdı, sonra da kardeşim tuttu ben diktim. Kuşu ayrı bir yere ayırdım ama ertesi gün sabah bi baktım kuş ölmüş zaten hiç yere pislememiş hayvan. Tek kurtaramadığım kuş oydu hala unutamıyorum.

Bu da eski gazi kuşlarımdan, atmaca ayağını koparmıştı
DSC00749.JPG

Ama daha sonra da sansar yedi bu güzelim kuşumu

S A BU DURUMLAR HER KUŞÇUNUN BAŞINA GELEBİLECEK SAATİ ZAMANI BELLİ OLMAYAN KAÇINILMAZ OLAYLARDIR TAABİKİ YETİŞTİREN EMEK VERENLER İÇİNDE ÜZÜCÜ BİR DURUMDUR MALESEF DOGANIN KANUNU BÖYLE HER CANLI YAŞAMINI İDAME ETTİRMEK ZORUNDA ASLINDA BEN KENDİM OLARAK KUŞUMU ATMACA ŞAHİN ALDIGINDA NE KADAR DA EMEK VERSEMDE PEK FAZLA ÜZÜLMÜYORUM ÇÜNKÜ TESELLİM KİMİN ALDIGININ BELLİ OLDUGUDUR 1997 DE BAHÇELİ MÜSTAKİL EVİMDE KUŞ UÇURMAYA BAŞLADIGIM DA 13 SENE İÇERİSİNDE 34 KUŞUMU ATMACAYA VERDİM KİMİ EŞSİZ KALDI KİMİNİN YAVRUSU KALDI HER ATMACA GELDİGİNDE KUŞLAR DARMADAGIN OLURDU AMA NEDENSE GÖZLEMLEDİGİM HEP EN İYİSİNİ SEÇERDİ ÇOK DA AKILLI HAYVANLAR KUŞU KAPIP EŞİYLE GÖNDERİP TEKRAR SALDIRDIGINI BİLİRİM YERDE YAYILAN KUŞA DALDIGINI GÖRDÜM KOVALAYIP ALAMADIGI KUŞUN 15 20 GÜN KORKUDAN KÜMESTEN ÇIKMADIGI OLDU KORKUDAN YUMURTANIN ÜZERİNDE ÖLEN KUŞUM OLDU AMA ATMACA ŞAHİN KOVALAMASINDA KİMİ KUŞ OYUN BIRAKIR KİMİ KUŞ HİÇ ETKİLENMEZ KİMİ KUŞ TEKRAR DOLDURUR İKİ AYAKLI ATMACADAN SONRA EN BÜYÜK KABUS ŞAHİN VE ATMACALARDIR TABİKİ EMEK VE YILLAR GİDİYOR AMA BEN KENDİM OLARAK KİMİN ALDIGI BELLİ OLDUGUN DAN PEK ÜZÜNTÜ DUYMUYORUM DİYOR
SAYGILAR SUNUYORUM

Selamlar,

Birol beyin yazısını okurken halimize şükretmeden edemedim, siz güvercin beslememişsiniz, yırtıcı kuşlarla neredeyse meydan muharebesi yapmışsınız, ama azminize ve kuşlarınıza yapmış olduğunuz hizmetlerinize şapka çıkartmamak elde değil. Benimde şahinle ilgili çok sıkıntılarım oldu ve olmayada devam ediyor. Bu kacınılmaz bir durum, güvercin uçuruyorsanız buna katlanacaksınız. Ne yapsak, ne etsek aç ve yavru bakan yırtıcı kuşdan güvercinlerimizi korumamız çok zor oluyor. Çok ağır yaralı olmasa da hafif sıyrıklarla bir çok kuşum yaralandı iyileşti, bunun dışında genel olarak kaptığında geri gelen olmadı. Bize üzüntüsünden yada yavru var ise yavrulara bakmakdan başka bir şey bırakmadı.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Evet Aykut bey belki bazı arkadaşlarımız inanmayacaklar ama ben bu güvercin sevdasından ötürü atmacadan kurtulmak için ülkemizde atmacanın az bulunduğu yöreleri araştırdım ve sırf bu yüzden işimi değiştirip Manisa'da çalışıyorken Konya'da iş buldum ve oraya gittim. Ailemdekiler ve çevremdeki insanlar bana delirmiş bu dediler :) Şimdi de Ankara'dayım ve yine sırf güvercin beslemek için teras dublex bir ev satın aldım, buralarda yani İç Anadolu da atmaca sorunu yok denecek kadar az çok şükür.

selamlar hayırlı gunler özelıkle kıs aylarında bugunlerde atmacalar cok cok yogunlukta atmaca yavruları buyudu bır sekılde onlarda ava cıkıyor bu son bır hafta ıcınde ızledıgım atmaca saldırılarının hesabı yok terastan heryerı gordugum ıcın cok net ızlıyorum ıkı gun oncede yavru balıkesırıme vurdu kursagı yırtıldı bes saat sonra kus gerı geldı dunde terasta kardesımle ve arkadasımla otururken atmaca bır arkadasın kusunu aldı bunlarda gaza getırdı artık gelmez aldı dıye bende sankı bır atmacamı var dedım neyse kaldırdım yavru oyuna gırdı aldı goturdu atmaca:S kardesının kursagını yırttı dunde dıger kardesını aldı kotu durum evet doganın kanunu bu ama bu yavruların annesı oyundan kactı damarı bır dısı bır erkek vardı sımdı babası ve oglu kaldı elımde dıger ajantajlı durumumda anac babac asla ucurmuyorum artık sadece yavruları ucuyorum en azından ana baba elımde kalsın yavru yınede alınır bır sekılde herkese hayırlı gunler saglıklı kumesler dılerımmm..

slm arkadaşlar genelde atmacalar yüksekte sinekte uçan kuşlara geliyor mesela bir oynar kuşunu yakalaması çok zor çnkü kuş şimşek gibi uçuyor bnm mardinlerimden birinide 2ay önce kerkenez vurmuştu ama yakalayamadı ondan sonrada görüyomda kuşların yanına sokulmuolar
syglarmllaa

öncelikLe selamlar . anlatılanlar çok üzücü fakat bu atmacadan kurtulmanın bir yolu yokmudur beyler ? Sesten korkuyor diye biliyorum ben atmacaların .. Bizim burda kırkta yılda bir gelirdi geldiğinde şiddetli ıslıkla falan korkar afallar kuşlara pike yapamaz yükselir kaybolur giderdi mesela . Acaba atmaca göründüğünde vurmak için değilde ses yapıp korkması için tüfekle havaya ateş etmek çare olabilirmi sizce deneyeniniz varmıdır ?

saygılarımla ..

tüfegin kalbini kırma...

Atmaca yada Şahin Aç oldumu Islık faLan tınlamaz aLır gider.. Bi kuşa taktığı zamanda alır..

merhabalar 1hafta önce paçalı döneğime uçurduğum sırada daldı kuyruk üstünden baya bi tüy yoldu ama alamadı. 2 gün önce de aynı kuşa kuşlar çatıda yatarken daldı bu seferde kanadının yarısını aldı ve kuyruk üstünü yaraladı. ama gene alamadı. onu düşürünce yavru baskayı kaptı ve gitti. atmaca kuşu okulun yanına indirmiş çocuklar kurtarıp getirdiler. yavru baya bi hırpalanmış kalkamıyordu. bu gün baya iyi. kurtaracak inşallah. bu sene atmaca ve şahin çok fazla hemen hemen her gün dalıyor kelebekler genelde kurtuluyor çok şükür. ama baskaları daha kolay alıyor. tabi en sevdiğim kelebeğimide aldı. kurtarmak için ne yaptım sa faydası olmadı ıslık çaldım bağırdım poşet salladım. silah sesinden de korkmuyorlar. bana da sadece inşallah alamaz demek kalıyor.

Arkadaşlar , öğleyin 2 adanamı uçurdum biraz kanatları açılsın die ama inanın daha 30. metrede saldırdı şahin , şahin biraz hantal kaldığından alamadı ama kattı önüne kuşu ve önlü arkalı gözden kayboldular , hala da dönmedi.Diğeri de yükseldi nokta oldu ama çok geçmeden iki nokta halinde son sürat aşağıya daldılar , bu seferki şahin değil alacadoğandı - en tehlikelisi ve saldırdığında kapma oranı en yüksek olanı - iki nokta halinde ormana daldılar ağaçlardan sesler bile geldi.Ben ümidimi kesmiş koşarak ağaçlara giderken kuş , çatı çatı uçup kümese geldi çok şükür.

İlk defa Adana ırkı besliyorum ben ve hayvanların özellikle geri gelen kuşun saldırı anındaki performanslarını çok beğendim.İnanılmaz hızlı ve soğukkanlılar.Dönen kuş geldiğinde hiçbir korku , telaş , yorgunluk vs. göstermeden doğruca yerine gitti ve eşine kura başladı.Bu ara havalar da soğuduğundan saldırılar çok arttı , bir arkadaşımın bir haftada 6 kuşu gitmiş.

Re: şahin-atmaca vb yırtıcılardan kurtulan kuşlarımzı paylaş

ANTALYADAN' Alıntı:
Arkadaşlar , öğleyin 2 adanamı uçurdum biraz kanatları açılsın die ama inanın daha 30. metrede saldırdı şahin , şahin biraz hantal kaldığından alamadı ama kattı önüne kuşu ve önlü arkalı gözden kayboldular , hala da dönmedi.Diğeri de yükseldi nokta oldu ama çok geçmeden iki nokta halinde son sürat aşağıya daldılar , bu seferki şahin değil alacadoğandı - en tehlikelisi ve saldırdığında kapma oranı en yüksek olanı - iki nokta halinde ormana daldılar ağaçlardan sesler bile geldi.Ben ümidimi kesmiş koşarak ağaçlara giderken kuş , çatı çatı uçup kümese geldi çok şükür.

İlk defa Adana ırkı besliyorum ben ve hayvanların özellikle geri gelen kuşun saldırı anındaki performanslarını çok beğendim.İnanılmaz hızlı ve soğukkanlılar.Dönen kuş geldiğinde hiçbir korku , telaş , yorgunluk vs. göstermeden doğruca yerine gitti ve eşine kura başladı.Bu ara havalar da soğuduğundan saldırılar çok arttı , bir arkadaşımın bir haftada 6 kuşu gitmiş.
?

10-12 YILLIK kuşculuk hayatımda 1tek kuşumu atmaca yemedi inanmıyanlar olabilir ama hiç yemedi 5-10kere daldı ıslıkla uzaklaştırdım kuşu vurdu kuş yere düştü ama hiç yiyemedi bizim bölgemiz tam kuş bölgesi evimin etrafları hep kuşcu 7-8tane kuşcu var kuşlarımız birlikte uçar nerdeyse bizim orda biri var nöbette bekliyor silahla gelene cekiyor gitene cekiyor:)) ama Kediler işte onlar cok hınzır bu 6ay içinde 8kuşumu yediler inanın

İyi forumlar

dün kusuma daldı ilk 50 metre ilerde kus bakan abı ucuruyordu ona daldı alamadı sonra yukseldı benım kusa daldı ama kusum akıllı cıktı daha kus bakmaya baslıyalı 6 gun oluyor bu nasıl bıseydır anlamadım

Bu başlığı nasıl olmuş da bu kadar güne kadar okumamışım hayret...
Uçurduğumuz yavruların ikisini iki hafta içinde gökdoğana verince yırtıcılar forumunu okumaya başladım galiba.
Birol Abi'nin yaşadıkları hakikaten dayanılılır gibi değil, inşallah artık bu gibi hatıralar çok geçmişte kalmıştır.
Yırtıcıları hayırlısıyla unutmamız temennisiyle...
Bu arada geçen sene kanat altından yaraladığı, halen kümesimde bulunan,Kızılsinekli Kalemkuyruk erkeğin fotoğrafını paylaşayım.

Ekli dosyalar

• DSCN1183.webp
    DSCN1183.webp
    56.1 KB · Görüntüleme: 1,522

Khalid' Alıntı:
Bu başlığı nasıl olmuş da bu kadar güne kadar okumamışım hayret...
Uçurduğumuz yavruların ikisini iki hafta içinde gökdoğana verince yırtıcılar forumunu okumaya başladım galiba.
Birol Abi'nin yaşadıkları hakikaten dayanılılır gibi değil, inşallah artık bu gibi hatıralar çok geçmişte kalmıştır.
Yırtıcıları hayırlısıyla unutmamız temennisiyle...
Bu arada geçen sene kanat altından yaraladığı, halen kümesimde bulunan,Kızılsinekli Kalemkuyruk erkeğin fotoğrafını paylaşayım.

Maşaallah kuş çok güzel kurtulmuş olmasına sevindim. Altı da dolu sanırım, güle güle uçurun yavrularını annesi ile aynı kaderi paylaşmasınlar yeterki.

Abilerim bugün sabah 6.30 da sürüme şahin daldı bütün kuşlar sürüden ayrıldı çoğu geldi geri ama 3 tanesi bir yerlere attı 5-10 dk sonra ilk önce biri kalktı konduğu yerden hemen kuşlarımı havaya diktim az uçtu sürüyü görünce hemen geldi bi pırıltı aldım aşağı sonra ikincisi kalktı onuda aldım kuşlarda bir şey yoktu ama diğeri hala ortalıkta görünmüyordu baya bir bekledim ve en sonunda ilerlerde takla atan bir kuş uçmaya başladı hemen kuşları kaldırdım onları görüp geldi ve indi kuşlarımda bir şey yok sanıyordum ama akşamüzeri babamla fark ettik miskimi şahin tutmuş ve poposunu yırtmış :hungur: hemen batticon sürdük inşallah geçer.

Kedinin elinden aldim tip guvercin. Gursagi delinmis Allah rizasi icin bakmak isteyen varsa verecegim. Ben anlamiyorum hayvan olup gidecek. Ozelden ulasin lutfen...

simdiye kadar cok kus kurtardim sahinin elinden ama kus iyilestikten sonra sahin yarim kalan isini tamamladi :hayir: o onun kismetiymis

konu eski ama bn yinede paylaşayım bu sene okulllar kapandığı hafta arkadaşmdan bir çift arap mardin yavru kızması aldım hayatmda ilk defa kuşçluğa başladm ama hala oyuna girmedler. her neyse şu an aynı arkadaşmdan 4 tane daha aldm kumru tüy 2 ay önce kadar 2 gün önce okulum olduğu içn kuşları sabah uçurup akşama kadar açk bırakıyordum geç geldiğim içn akşam üzeri açamıyorum o yüzden , eveli akşam geldim kırmız mardinm yok!! önce kaçtıını veya bir yere konup orada kaldığını düşündüm dün akşam üzeri son defa uçurdum kuşlarımı ilerden ayağı sarkık vaziyette bir kuş geliyo ben atmaca sandım elmdeki 2 metrelik sopayı beyzbolcular gibi tuttum üzerime geliyor tam vurcaktım bir baktım benm kırmzı mardinm ,kondu ama sol ayağına basamıyor ve sırt derisini atmaca almış gres yağı sürdüm geçrdiğini duymuştumbugn tekrar sürdüm sırtının geçeceğine eminim ama ayağndan şüpheliym sizce ayağı geçermi (atmacanın uçarken vurp düşürdüğnü ve ayağnın bu yüzden böğle olduğunu sanıyorum yara yok)

Kardeş belki senin dediğin gibi ıslık korkutuyordur onları

Sesten korkuyorlar sanırım bizim oraya 1 ayda bir gelir çok gelmez gelenlerde becerikli değil geçen miskimi kaptı ama geçen geldi mantar tabancasıyla 1 kere ateş ettim o sesle kaçtı

2 sene önce babaç çimkelim vardı seferlıydı kus.yaz gunuydu.işten cıktım saat 4 gibi attım yavru kuslarla sıneye dıkıldıler neysen yarım saat ızledım sonra eve yemek yemeye gırdım oturdum felan derken saat 6. bucuk oldu kusları ızlemeye cıktım .2 atmaca bır geldıler kuslar sınede kayboldu ıyıce..sonra kesık atıyorum ınsınler dıye yavrulardan bırısı geldı cımkelım ıle dıger yavru yu atmacalar yakalayacak ıkısınden bırınde umıdımı kestım.atmaca suzuldu cımkelıye vurdu cımkelı tarlaya dustu atmaca ındı yere kalktı heralde almıstır dedım.dıger kus geldı.bızım evın onude ful ekın tarlası..kus almaya musterı geldı benım moraller 0. sonra adamlar sordu anlattım boyle boyle oldu.yarım saat sonra kusun bırısı yuruye yuruye gelıyor bır baktım benım cımkelı..kanadı pert olmus cok kotu kanıyor hemen mudahale ettım felan ama sasrıdım tabı musterılerde sasırdı bu nasıl kustur boyle canı pahasına tee nerden yuruyerek gelmıs dıye ..kus ıkı guvercın kadar kalıplı asırı damarlı bır kustu..musterıler bunu ıyılestır sat bıze ucmasada cıcıgnı alacaz dedıler 350 mılyona sattım gonlum olmadı pek ama yapacakta bırsey yoktu

Geri