şahin vs posta güvercini

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan eminaklan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K
Paylaşımın için teşekkürler güzel bir paylaşım.Ama ben bunun şahin olduğunu düşünmüyorum.Bu yırtıcının hareketlerinden,renginden ve kanat yapısından anladığıma göre benim ve diğer güvercinsever dostlarımın güvercinlerine de saldıran gökdoğan olduğunu düşünüyorum. Aşağıdaki resimlerden de teyit edebiliriz...

evet resimlere daha çok beziyor.Acaba hangisinin daha tehlikeli olduğunu bilen varmı ?

Gökdoğan doğadaki en hızlı yırtıcıdır.Hedefine saatte 320-510 km hızla saldırmaktadır.Yapısı ve vücüdu adeta akrobasi yapabilmesi için çok uygundur.Bu yüzden hedefini dakikalarca kovalayıp %90 yakalar.Bende bu gökdoğana aralık ayında 3-4 adet mardin güvercinlerimden kaptırdım.Kendisi ile yakından tanışıyoruz (:

Şahinler ise öbür yırtıcı kuşlardan geniş kanatlıdır ve yanlara doğru açılan yuvarlak kuyruklarıyla ayırt edilebilir. Ağır kanat darbeleri ile uçar ve havada asılıymışçasına, kanatlarını çırpmadan uzun süre dönenirler.Çoğu türün üst bölümleri beyaz ya da kahverengi benekli, kanatları çizgilidir. Ama renkleri aynı tür içinde bile önemli ölçüde çeşitlilik gösterebilir.Şahinler genellikle böcekleri ve gözüne kestirdiklerini avlar, ara sıra kuşlara saldırır.Çok aç olmadığı sürece güvercinlerle işi olmaz.

Video ismine bakarsak:
Pigeon vs Peregrine Falcon yazmakta.
Güvercin Gökdoğan a karşı olarak çevrilebilir İngilizceden...
Çoğu yerde gökdoğan a şahin denildiği için isimler karışmış bence.

Khalid' Alıntı:
Video ismine bakarsak:
Pigeon vs Peregrine Falcon yazmakta.
Güvercin Gökdoğan a karşı olarak çevrilebilir İngilizceden...
Çoğu yerde gökdoğan a şahin denildiği için isimler karışmış bence.

Senin dediğin gibide olabilir kadircim.Ben hiç çevirisine bakmadan arkadaşımızın başlığına göre değerlendirdim (:

bende çeviriden baktım çeviride şahin yazıyodu çevirinin yalancısıyım :D

Arkadaşlar kuş uçurduğumuz 80.li yıllarda atmaca.doğan belası hemen hemen hiç yoktu.Çok nadir olarak saldırı gerçekleşirdi.Köylerde,kasabalarda olması doğaldı çünkü oralar o kuşların doğal yuvasıydı.Geçenlerde bir belgesel kanalında seyrettim.Bu yırtıcı kuşlar daha kolay avlanabildikleri için şehirlere yuva yapmaya başladılar.Doğal bir düşmanları olmadığından ve rahat üreyebildiklerinden dolayı sayıları hızla arttı ve artmaya devam ediyor.Yiyecek sıkıntıları yok.Her yer yabani güvercin.Olmadı bizim kuşlarda var.Kocatepe camiisinin minarelerinde sayabildiğim kadarıyla 12-13 doğan yuvası var.Avlanmak istediklerinde camii avlusuna süzülmeleri yeterli oluyor.Böyle giderse oyunlu kuş uçurmamız sadece şansa kalacak.

videodaki gökdoğan ya çok genç veya çok aç değil, yoksa aşağıya daldığında 2 mt altında kalan postayı pullayıp yere yapıştırırdı :))

burada büyük bir muamma var. güvercinlere dalıp alan yırtıcılara hep halk ağzında şahin deriz. fakat şahin irice ve havada güvercini yakalayamayacak bir yırtıcıdır. bu bizim kuşlarımızı alan kısa kuyruklu, rengi siyaha yakın ve göğüs bölgesi çilli, biraz açık renk olan yırtıcı muhtemelen bir doğan cinsi. ama ağız alışkanlığı sürekli şahin aldı deriz.

benim şahit olduğum olay yırtıcı kuşlar geldiği zaman postalar kaçmaz ve birlik olur kuşun etrafında 360 derce simetrik bir şekilde dönerler taki yırtıcı epey uzaklaşana kadar

@Rambo@' Alıntı:
benim şahit olduğum olay yırtıcı kuşlar geldiği zaman postalar kaçmaz ve birlik olur kuşun etrafında 360 derce simetrik bir şekilde dönerler taki yırtıcı epey uzaklaşana kadar

bugün bu dediğini tekrar yaşadım, birgün denk gelirse videoya çekmeyi planlıyorum.

zaten canlı izlemek başkadır ama şahit olamayanlar için video ve resim şartttır

ben posta yetiştiricisiyim. 2 yıldan fazladır. posta besliyorum ev üstü uçumlarından şahit olduğum tek doğan saldırısı oldu. onda da güvercinim kurtuldu.( saldırı 3 tanelik posta grubuna yapıldı. yükseklik pul seviyesiydi. doğan önce grubu dağıttı sonra 1 yaşında erkek bir postama saldırdı. tahminen 600 metrelik bir kovalamaca sonunda görüşü kaybettim. benimki olaydan bir buçuk saat sonra eve geldi. yara almamıştı. tahminim bi çatısında kadar daldı ve orada kendine gelinceye kadar tünedi.) yarış dönüşlerinde bi postanın şahinden kurtulma şansı çok zayıf ancak ev üstü uçumlarında şahin istediği kadar tecrübeli ve aç olsun bi halt yiyemez. çünkü bunlar ev üstü uçumlarında tek vücut olarak hareket ederler. doğanla arasındaki mesafeyi kapatırlar doğanın dalış yapabileceği ortamı yaratmazlar. doğan kurnaz hayvandır. kolayı varken zoruyla uğraşmaz. başarı yüzdesi daha yüksek hedeflerin peşine düşer. bu bir kuraldır. Kalabalık bir grup benim grubum 40 baş. bir doğanı kovalar. mesafeyi bir metrenin altına kadar düşürür. kısa süreli 4 beş postanın doğanla vücut teması kurduğunu bile gördüm. bu sizler için inanılmaz bir şeydir. Ancak posta besleyenlerin çoğu buna şahit olmuştur.

Geri