Sakarya Güvercin yetitirenler Ve Sevenler derneği oyun kuşu

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan mleventok
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 31
  • Görüntüleme Görüntüleme 8K

mleventok

Üye
Katılım
9 Eki 2008
Mesajlar
83
Tepkime puanı
0
Yaş
44
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
levent
Meslek
kuşcu
İlgi Alanı
Kediler
arkadaşlar sakarya Güvercin Yetiştirenler ve Sevenler derneği olarak gelenkesel oyun kuşu yarışmamıza 2010 yılındada başlıyoruz. bu yıl tüzüğümüzde değişiklikler yaparak ideal oyun kuşunun yarışmada avantajlı olup basit fakat bol seferli kuşların önüne geçmesi amacı ile değişiklikler yaptık.atma , yere kalma ve bağlama puanlarını artistik puanlardan çıkarıp sefer puanlarına ekledik.sizlerinde görüşlerini ve tecrübelerinizi buradan paylaşmak isteriz.saygılarımızla.
 
federasyon tüzüğündeki gibi yani her sefer kendi başına tüm özellikleriyle değerlendirilicek anlamındamı ?
 
arkadaşlar sakarya Güvercin Yetiştirenler ve Sevenler derneği olarak gelenkesel oyun kuşu yarışmamıza 2010 yılındada başlıyoruz. bu yıl tüzüğümüzde değişiklikler yaparak ideal oyun kuşunun yarışmada avantajlı olup basit fakat bol seferli kuşların önüne geçmesi amacı ile değişiklikler yaptık.atma , yere kalma ve bağlama puanlarını artistik puanlardan çıkarıp sefer puanlarına ekledik.sizlerinde görüşlerini ve tecrübelerinizi buradan paylaşmak isteriz.saygılarımızla
 
federasyon tüzüğünü şu an için tam bilmiyorum.ama senin anladığın gibi her sefer ayrı ayrı değerlendirilecek.
 
PUANLAMA KURALLARI

1. YERE KALIŞ PUANI : Öncelikle kuşun yere kalış puanını hak etmesi için en az 15 metre fişek yapması gerekmektedir. Puanlama ise Kuş 3 metre ile 2 metre arasına girerse puan alamaz. Kuş 2 metre ile 1 metre arasına girerse 0,5 puan alır. Kuş 1 metrenin altına girerse 1 puan alır.
2. TABAN TAKLA: Kuş her yaptığı seferde vurduğu her taban taklası için 1 puan alacaktır.
3. FIŞKIRMA TERTİBİ: Kuş yaptığı sefer sırasındaki sürati ve fışkırma düzenini içeren puandır.Kuşun fışkırma durumuna göre her sefer için 1,2,3,puanlarından birini alır.görev fişeğinde(fışkırma)hiç takla atmaz ise yaptığı fişeğe puan verilmez.
4. ATMA PUANI : Öncelikle kuşun atma puanını hak etmesi için en az 15 metre fişek yapması gerekmektedir. Puanlama ise kuş 50 metre ile 100 metre arasında mesafeden atarsa 0,5 puan alır. Kuş 100 metre üzerinde mesafeden atarsa 1 puan alır.
5. TAKLA ORANI: Fışkırma süresinde vurduğu taklanın fışkırma mesafesine yayması ve oyunlarında yaptığı taklaların standartlığı göz önüne alınarak puanlanır.Bu kategori içinde her sefer için 1,2,3 puanlardan biri verilir.
6. MESAFE PUANI: Kuş her fışkırdığı 10 metre için 1, sonraki her 5 metre için 0,5 puan daha alacaktır.
7. TAKLA BAĞLAMA PUANI : Kuş her yapmış olduğu geçerli fişeğini tamamladığı noktada bağlama taklasını attığında 1 puan almaya hak kazanır.

Bu puanların toplamı sefer puanını oluşturur.


ARTİSTİK PUANLAR
1. UÇUŞ TERTİBİ:Kuş kalktıktan sonra yükselerek mıntıkasını terk edip yaklaşık on dakika yüksek ve geniş bir saha içerisinde gezerek uçar.Böyle bir uçuş tertibi kuşta istenilen bir özelliktir.kuş her seferinden sonra tekrar eder ise böyle bir uçuş tertibi olan kuş en yüksek puanı alır.
2. SEFER ZAMANLAMASI:Oyun aralıkları eşit zamanlara (5-10 dakika)bölen yani kuşun uçtuğu süre içerisinde eşit zaman aralıklarında oyuna giren kuşun her sefer zamanlaması iyidir ve en yüksek puanı alır.
3. KANAT SESİ:Hayvanın havaya fışkırırken çıkardığı ses tonu ne kadar düzenli ve oyunu sonuna kadar bu ses tonuyla devam ettirebilen hayvan kanat sesi puanlarından en yüksek puanı alır.
4. TAKLA ADETİ:Uçuş süresince yaptığı oyunlardaki takla toplamı.
• 20-50 takla arasında ise 1 puan alır.
• 50-75 takla arasında ise 2 puan alır.
• 75 takladan fazla atmış ise 3 puan alacaktır.
5. KONMA:Oyun yaptığı halde konarken taklasız inen kuşlara iniş puanı verilmez.
Bunun yanında ;
• 1 ve 2 takla ile inen 1 puan alır.
• 3 veya daha fazla takla vurarak inen kuşlara 2 puan verilir.
• Uğraşarak inen , inmek için 3-4 defa dalıp çıkan veya çok güzel perdahlayarak inen kuşlara 3 puan verilir.

6. KALKIŞ FİŞEĞİ : Kuş kuşların içinden fişekle kalkarsa yapmış olduğu fişeğe göre puan alır.
.
7. YERDEN KALKIŞ:Yerde mevcut olan en az 10 adet kuşun arasından kuşun kaldırılması. Bu şekilde puanlamaya giren kuş artistik puanlardan 3 puan alır


Bu tip özelliklerden oluşan puanlar kuşun artistik puanlarını oluşturur.Kuş bu tip puanlardan uçuş süresince sadece 1 kez puan alır ve bu puanlar sefer puanlarına ilave edilir.Toplam yedi özellikten oluşan puanlarda artistik puanlarından her birinde kuş 1,2,ve 3 puanlarından birini alır.
 
Kayıtlarımız sakaryayla sınırlı değil.izmit iztanbul dan katılım epeyce var.katılmak isteyen arkadaşlar 1 kasıma kadar bana mesaj atsınlar.
 
Merhabalar Barış Bey;

Tüzükte değişikliklerin olması, bir gelişmenin olduğunu düşünmeye sevkediyor bizi. Ancak yazmış olduğunuz iletiye ufak bir eleştirim olacak. Niyetinizin "ideal oyun kuşunun yarışmada avantajlı olup basit fakat bol seferli kuşların önüne geçmesi amacı ile" olduğunu söylediğiniz cümlelerle kaliteyi arttırmaya yönelik olduğu açıkça anlaşılıyor. Ancak tezat olan şu ki "basit fakat bol seferli olan" kuşlar, her seferde atma, yere kalış mesafesi ve belki de bağlama taklası puanı alacak. Yani seferi bol olduğu için, seferden alınan puanlar da yeni tüzükte arttırıldığı için daha avantajlı olacak gibi duruyor.
Ben öncelikle çoğumuzun bildiği iyi kuşa ait özelliklerin belirlenmesi ve bu özelliklere daha fazla puan verilmesi taraftarıyım. İnşallah güzel bir yarış olur.
Selamlar.

Şenol
 
öncelikle ilginize teşekkür ederim şenol bey.bizde sizin gibi düşünerek puanlamada belli kriterler koyduk.kuşun atma ve yere kalış puanını hak edebilmesi için en az 15 metre fişek yapması gerekiyor.bunula beraberen yine atma puanını hak edebilmesi için kuşun en az 50 metre uzaklıktan atması gerekiyor.mesafe puanını haketmesi içinde en az 2 metrenin altına girmesi gerekiyor.50 metrenin üzerinden atıp 2 metrenin altına girip en az 15 metre fişek yapan kuşta ideal bir kuş sayılır zaten düşüncesindeyiz.ama bu konuyu burada açmamızın nedenide siz değerli arkadaşların fikirlerini alıp bu işte kaliteyi dahada artırmak.saygılarımla.
 
selam
Yarışımız hayırlı olsun.
Yalnız bizde arkadaşlarla aramızda tartıştık düzeltmeler olmuş fakat herkezin ortak düşüncesi genelde kuşta asıl olanın fişek olduğunu yönünde atladığımız birşey yoksa.Çünki bir kuş puanlandımı ben yaptığı geçerli fişek metresinin toplamına göre kafamda değerlendirme yapıyorum
1.Fişek puanlamasının 7 hane olması hakemlerin kafasını yazarken karıştıracağa benziyor.
2.Tabiki meziyetlere puan verilsin ama 15 metre giden atmayı bağlamayı tabanı yapan kuşlar 30 metre taban taklasını çevirmeyen ama takla oranı ve fışkırması güzel dolu dolu giden kuşla aynı puanı alması Şenol hocamın dediği gibi avantajlı durum meydana getiriyor.
3.Kuş geldi kafayı kaldırdı 25-30 metre gitti birtek bağlama taklası dediğiniz taklayı çevirdi gitti, buna bağlama puanı verilecekmi?.Hakem olarak puanlama yapacak arkadaşlara bu durumlarda nasıl puanlama yapılacak anlatıldımı?
Bunların hepsini yarış başlamadan önce düşünülmesi gerek diye düşünüyorum.

Saygılarımla...
 
Merhaba;

Ben, tüzükler hazırlanırken her zaman şunun akılda tutulması gerektiğine inanıyorum: "Biz bir tartı aleti hazırlıyoruz. Tartısı ağır olanı ağır, hafif olanı da hafif tartmalı". Eğer hakemler, atıyorum, 2. olan kuşu 1. olandan daha çok beğenmişlerse o tüzükte sorun var demektir. Ama 1. olan kuş daha iyi olarak kabul ediliebiliniyorsa gönül rahatlığıyla sorun yok demektir. Bu yüzden ilk önce "bizim için en önemli özellikler nelerdir" diye düşünülmesi gerekiyor. (eminim ki o şekilde düşünülmüştür zaten). Ancak bazen gözden kaçanlar olabiliyor. Bunlar da zaten sonraki zamanlarda değerlendirilerek düzeltiliyor. Bir kaç noktaya değinmek isterim:

1. Mesela benim izlerken en çok keyif aldığım ve beğendiğim, hatta iyi kuşu, iyi olmayandan ayırt edeceğini düşündüğüm özelliklerden birisi kuşun uçuş tertibidir. Ama tüzükte gezmesi çok güzel olan, sefer zamanlamasını eşit aralıklara bölen bir kuş en fazla 6 puan alabiliyor. Ama kuş bir tek orta-iyi düzeydeki fişeği için de bu puanı alıyor. Bu da iyi kuşu, iyi olmayandan ayırt etmekte önümüze engel koyabilir.
2. Yine omuzdan yüklenerek fişek yapan ( bu belki fişek tertibinde puanlanabilir ancak), ve kanat sesi yüksek olan kuşlar en keyif veren kuşlar bence. Yani kuş 40-50 metre gitse ancak omuzdan yüklenmese, kanat ucuyla gitse ama fışkırması iyi olsa oldukça iyi puan alabiliyor. Oysa bu kuşun fişeği, omuzdan yüklenen, taklalarını yürek hoplatır tarzda vuran ama 20 metre giden bir kuştan daha iyi puan alıyor. Ben bunu kalitesiz bir kumaşın 50 metresini (mesela naylon kumaşların), kaliteli bir kumaşın 20 metresinden (mesela ipek) daha pahalıya satmak olarak değerlendiriyorum. Tarif ettiğim ilk kuşun fişeği bana keyif vermezken diğeri çok hoşuma gidiyor. Fişek kalitesi açısından daha da ayırt edici olmasını isterdim tüzüğün. Nicelikli değil, nitelikli olan kazansın.
3. Taban taklası en zor olan takladır ve bence en değerli olan takladır. Bunun bağlama taklasıyla eşit puan alacak olması da eleştirilebilir bir özellik olarak geldi bana. (Mesela bağlama taklası 0,5 puan olabilir)
Ben bunları "benim iyi kuş" tarifimden yola çıkarak yazdım.
Selamlar.

Şenol
 
oyun kusunun standardı nedır once buna bır kat'iyet kazandırılsın sonra yarısma kuralları konulsun..oyun kusu ne yapar sırasıyla? 1 kalkış (nasıl kalkacak;kaldırılacak) 2 Uçuş (ısınma,gezme nasıl olmalı) 3 oyun safhası (atma,fişek,uçuma devam etme nasıl olmalı) 4 İniş (nasıl inecek) tüm bunlara ilişkin şaşmaz kriterler olmadıkça net bir 1.2.3. ...olamazki..her kafadan bır ses cıkıyor yetkılı yetkısız;bilgili bilgisiz..
 
SA
MERHABA ARKADAŞLAR

BENDE EVRENSEL BİR TÜZÜK OLUŞMASI İÇİN BÖYLE BİR FİKİRLERİN PAYLAŞILACAĞI BİR PLATFORM OLUŞTURULMASI TARAFTARIYIM.

1. TARTIŞILACAK KONU MESAFE PUANI OLSUN.
BEN ŞİMDİ UYGULANAN PUANLAMANIN EKSİK OLDUĞUNA İNANIYORUM. BU PUANLAMA SEFERLİ VE KISA OYNAYAN KUŞLARI ÖN PLANA ÇIKARIYOR. DAHA YETENEKLİ VE SIKI GÖREVE GELEN KUŞUN HAKKI ZAYİ OLUYOR.

HER SEFERİNDE, ŞÖYLEKİ 40-50 METRE GÖREV YAPAN KUŞ, HER SEFERİNDE 10-15 METRE GÖREV YAPAN KUŞA GÖRE DAHA MEZİYET VE KUVVET YÖNÜNDEN İYİDİR. BU YÜZDEN PUANLAMA BENŞE ŞU ŞEKİLE GETİRİLİRSE İYİ OLUR.

10 METREYE 1 PUAN
15 METREYE 2 PUAN
20 METREYE 3 PUAN
25 METREYE 4 PUAN

ANNICANIZ İLK 10 METREYE 1 SONRAKİ HER 5 METREYE 1 PUAN VERİLİRSE DAHA GÜZEL OLUR BENCE .
FİKRİ OLAN SADECE BU MESAFE KONUSUNU ŞİMDİLİK İNCELEYELİM.
 
Merhaba;

Mesafe konusunda benim aklım karışık açıkçası. Yani kuşun uzun fişek yapması acaba daha iyi kuş olduğuna delil olabilir mi? Biraz ters gelebilir yazdığım ama şöyle açıklamaya çalışayım:
Fişeği uzun olan kuşlar çoğunlukla hafif, sesleri biraz kısık, ama fışkırmaları iyi olan kuşlardır. Tabii sesi iyi olanlar da olabiliyor ama geneli böyle oluyor. Ve yine uzun fişek yapan kuşların oyunlarının devamlılığında da sorunlar oluyor. Yani bir süre mükemmel oynuyorlar sonra "benden bu kadar" diyorlar. Yani fişek uzunluğu kuşun iyi olup olmadığı konusunda net bir fikir vermeyebiliyor. Uzun süre izlemek lazım ki ancak anlaşılabilsin. Ama yarışmalarda bunu takip etmek mümkün olmadığından fişeğin uzunluğu önem kazanıyor.
Her zaman söylediğim bir şeyi burada tekrar edeyim. Ben fişeğin uzun olanını değil, kaliteli olanını sevmek gerektiğini düşünüyorum. Metre konusunda değişiklik yapılmaması bana daha iyi gibi görünüyor. Çünkü bana göre çok uzun giden kuşlar, iyi mi, kötü mü tereddütle beklediğim kuşlardır.
Selamlar.

Şenol
 
SA
MERHABA ARKADAŞLAR

MARDİN KUŞU BESLEYEN ARKADAŞLARIN ANA SEVDASI HEDEFİ
1. KUŞ YERİNE KONACAK
2. KUŞ UÇACAK (HAVADA KALACAK)
3. KUŞ GÖREV YAPACAK (BUNA DEĞİŞİK İSİMLER VEREV VAR ŞÖYLEKİ FİŞEK SEFER BAŞ VB. GİBİ)
4. KUŞ GÖREV YAPARKEN TAKLA ATACAK.

EVET MARDİN KUŞU YANİ GÖREV KUŞU BESLEMENİN TEMELİ BU KURALLARLA BAŞLAR VE ÇEŞİTLİLİK ESTETİK EKLENİR.
BURDA GÖREVİN GÜCÜ VE TAKLA ÇOK ÖNEMLİDİR. BU İKİ ÖZELLİK SEVDAMIZDIR. BUNU SINIRLAMAK GELİŞMEYİ ENGELLER. İYİ BİR KUŞU BİR MEZİYETLE SINIRLAMAK YANNIŞ OLDUĞU GİBİ BİR EKSİK YAPTI DİYEDE YOK SAYAMAYIZ. HERKES ŞUNU BİLMELİKİ GÖREV KUŞU DAHA KALİTELİ HALE GELİYOR. İLETİŞİMİN VE HABERLEŞMENİN ZENGİNLİĞİN ARTMASI GİBİ FAKTÖRLER KALİTELİ KUŞLARI BİRLEŞTİRMEYİ SAĞLIYOR. TÜRKİYEMİZDE FARKLI MEZİYETİ OLAN KUŞLAR BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR. YAPTIĞIM GÖZLEMLERE DAYANARAK ŞUNLARI KABA OLARAK SÖYLEYEBİLİRİM.

-SERT KUŞ
-YUMŞAK KUŞ
-UÇUCU KUŞ

BUNLARI BİR ARAYA GETİRMEK ZORDUR. DEĞERLİ USTALARIMIZ BUNU BAŞARABİLMEK İÇİN UĞRAŞMIŞLARDIR. BİZEDE BUNLARIN MİRASLARI KALDI. BUNLARI İLERLETMEK GEREKİYOR. DEĞİŞİK KUŞLARIN BULUŞMA MERKEZİ ANKARA BÖLGESİNGE OLUŞMUŞTUR. BÜYÜK ÇAPTA. DOĞU BATI- KUZEY GÜNEY EKSENLİ BİR BİRLEŞME OLUŞMUŞTUR. BU İLK ÖRNEKLEME DAMIZLIKLAR YAN BÖLGELERE ÖRNEK OLUŞTURDU.

ANKARA VE İÇ ANADOLUNUN YÜKSEK METRELİ GÖREV YAPAN KUŞLARINA SESLİ SERT SİVAS KUŞLARINI GİRDİLER, İSTİKRARLI BİR UÇUŞ ZAMANLAMASI İÇİN GÜNEYE DAYALI ÇOK UÇAN URFA KUŞLARINIDA GİRİNCE ORTAYA GÜZEL BİR YAPI ÇIKTI KUŞ DÜNYASINDA ŞÖYLEKİ,

TAKLA SES SOLUKLU KUŞLARI GÖRMEĞE BAŞLADIK. EVT BU İLK ÖRNEKLERDEN SONRA GÖREV KUŞUNDAN İSTENİLEN MEZİYETLER ARTTI. HAYALLERLEDE BİRLEŞİNCE DİPSİZ BİR KUYU OLUŞTU. BU GELİŞME GÜZELTİR ARKADAŞLAR. HERKES KUŞA MERAK SARDI BU GELİŞMELERİ GÖRÜNCE. AMA O YUMRUKKADAR CANI OLAN KUŞADA ACIMAK LAZIM TABİKİ. UYUM SIKINTISI ÇEKİYOR.

ÖRNEYİN EV APARTMAN KALABALIK ŞEHİR HAYATINI BİLMEYEN KUŞLARI BOZKIRDAN GETİRİP ŞEHİRLERE SALMAK AKIL KARI DEĞİL. ŞEHİR KUŞU OLABİLMESİ İÇİN EĞİTİLMESİNİN YANINDA DEĞİŞİK MEZİYETLERE SAHİP OLMASI GEREKİR. İNSANLAR ŞU İKİ ŞEYE KARAR VERMELİ.
1. YA KUŞUNA GÖRE YER BULACAN
2. YA YERİNE GÖRE KUŞ BULACAN,
ANNATIRLAR PALAVRA SPORLULAR BÖYLE UÇAR ŞÖYLE DALAR BÖYLE GİDER KANADINDAN ATEŞ ÇIKAR VB. BUNLAR DEDEKORKUT MASALINDAN BAŞKA ŞEY DEĞİLDİR. GERÇEKLERİ GÖZARDI ETMİYELİM LÜTFEN. BİZLER BU KUŞU ADALETE YAKIN ŞEKİLDE ÖLÇEBİLMEK İÇİN TÜZÜK İSTİYORUZ BUNUDA YAPARIZ İNŞALLAH.

DEVAM EDERİZ NASİPSE KALIN SALICAKLA.
 
bizimde dileğimiz mümin bey gibi.bu çercevede de bişeyleri değiştirmenin mücadelesi içindeyiz.her türlü yapıcı eleştiriye açığız.zaten bizde mümin bey gibi yarışmada puanlamayı daha ideal kuş arzusuna göre ve daha hakkaniyetli hale getirmek için bu yıl yarışmada ve tüzükte köklü değişiklikler yapılmasını sağladık.
 
selamlar şu özellikleri kuşlarında istemeyen varmı?

1 -- 2 saat arası ucması.

5---10 takla arası oynaması ama taklalar kaliteli.

uzaktan kapatarak tek parça atması atım sonunda hadefte patlaması..

1--3 metre arası oynaması..

10---30 sefer arası sefer yapması..

güçlü bir kanat sesiyle oynaması..

taban ve bağlama taklalı oynaması..

taklalı kalkması .

taklalı göz doyurucu inmesi..

kuş içinden kalkabilcek kadar kuşa dayana bilmesi...

hızlı fışkırması..

10--30 metre arası oynaması.

iyi gezmesi..

sefer arası düzenli olması..

tek noktadan kapatması..

yerine inmesi..

bunlar her kuşçunun isteyeceği özellikler bana göre değil diyenler bile bu tarz kuşları bulsa koynunda saklar..
buda demektir ki tüm kurallar ve tüzükler buna göre olmalıdır. fakat bu tüzükler değerlendirirken bu tarz kuşlarda
genelinde bağlama bulunur fakat çoğunda taban olmaz buda demektir ki tabanla bağlama taklası ayni kalitede tutulamaz. kuş içinden cok kuş kalkar fakat sefer yapmışcasına nadir kuş kalkar buda demektir ki kuş içindende kalksa boş kalkanla baş yaparcasına taklalı kalkan kuş ayni sınıfa konulamaz. inerken her kuş taklalı inemez buda yerine insede taklalı inenle taklasız inen kuş bir tutulamaz. cok kuş vardır 10 metre 20 metre oynayan ama takla araları nizami ve cok güzel sesli oynayan cok az kuş vardır yani bunlarda ayni kalitede tutulamaz buda demektir ki puanlama tüzüğü yapılırken bunun gibi özellikler düşünülerek kuş puanlaması ayarlanmalıdır. mesela sıradan bir oyun kuşuyla çok güzel fiziki yapıya ve diğer özellikleriyle kostüme dayanırcasına güzel yapılı bir kuş düşünelim be hakem olsam 2 de ayni puanı alsa ben ayni zamanda kalkan kuşlardan ırksal özellikleri kusursuz olan saf kuşu birinci secerim bunun gibi sizlerde bir sürü örnekler verebilirsiniz. onlara göre bir tüzük cıkarılabilinir...
 
mavigalaca76' Alıntı:
selam
Yarışımız hayırlı olsun.
Yalnız bizde arkadaşlarla aramızda tartıştık düzeltmeler olmuş fakat herkezin ortak düşüncesi genelde kuşta asıl olanın fişek olduğunu yönünde atladığımız birşey yoksa.Çünki bir kuş puanlandımı ben yaptığı geçerli fişek metresinin toplamına göre kafamda değerlendirme yapıyorum
1.Fişek puanlamasının 7 hane olması hakemlerin kafasını yazarken karıştıracağa benziyor.
2.Tabiki meziyetlere puan verilsin ama 15 metre giden atmayı bağlamayı tabanı yapan kuşlar 30 metre taban taklasını çevirmeyen ama takla oranı ve fışkırması güzel dolu dolu giden kuşla aynı puanı alması Şenol hocamın dediği gibi avantajlı durum meydana getiriyor.
3.Kuş geldi kafayı kaldırdı 25-30 metre gitti birtek bağlama taklası dediğiniz taklayı çevirdi gitti, buna bağlama puanı verilecekmi?.Hakem olarak puanlama yapacak arkadaşlara bu durumlarda nasıl puanlama yapılacak anlatıldımı?
Bunların hepsini yarış başlamadan önce düşünülmesi gerek diye düşünüyorum.

Saygılarımla...

selam hasan bey katılımınız için teşekkürler.bizde sizin gibi yarışmanın daha iyi olması amacı içindeyiz.zaten buradaki tartışma konusunuda oyun kuşu meraklısı arkadaşlarla fikir alışverişinde bulunmak için açtık.sizde fikirlerinizi belirterek daha iyiye ulaşmamnıza katkıda bulunuyorsunuz.
sorularınıza gelince bende sırasıyla cevaplıyayım ;
1-fişek hanesini artırmamızdaki sebep basit oynayan fakat bol çalışan kuşa karşı meziyetli akrobasisi daha geniş olan kuşun avantaj elde etmesi amacıdır.boylelikle iyi kuşmu yarışma kuşumu tartışması son bulmalıdır.fişekteki 7 hane hakemler arasında görev daılımıyla çözücez.3 hakem olucak.1 hakem sadece atma taban ve yere kalışı değerlendirecek diğer 2 hakemde fişek tertibatıyla ilgili puanlamayı değerlendirecek.
2-iyi kuşun uçum özelliklerini yerden kalkışla başlıyıp uçuş tertibi gezme atma yere kalışı fişeği taklası zamanlaması ve inmesi ile sona eren bir akrobasi gösterisi olarak düşünürsek bu özelliklerden sergilediği her akrobasiden hareketin zorluk derecesine göre puan alması adaletli olur.örnekte belirttiğiniz sadece fişek özelliği olan 30 metre oynayan kuş fişekte göstermiş olduğu başarıya göre puan alıcaktır.15 metre fişek yapan fakat akrobasi kombinasyonunu daha iyi sergileyen kuş ise yapmış olduğu her harekete göre puan alıcaktır.
3-kuşun yapmış olduğu takla bağlama taklası sayılmaz.o fişek kombinasyonunu geçerli sayılması için atmış olduğu takla olarak değerlendirilir.hakemlerimize bu konuda eğitimlerimiz oluyor.
saygılarımla.
 
yunus81' Alıntı:
Merhaba;

Ben, tüzükler hazırlanırken her zaman şunun akılda tutulması gerektiğine inanıyorum: "Biz bir tartı aleti hazırlıyoruz. Tartısı ağır olanı ağır, hafif olanı da hafif tartmalı". Eğer hakemler, atıyorum, 2. olan kuşu 1. olandan daha çok beğenmişlerse o tüzükte sorun var demektir. Ama 1. olan kuş daha iyi olarak kabul ediliebiliniyorsa gönül rahatlığıyla sorun yok demektir. Bu yüzden ilk önce "bizim için en önemli özellikler nelerdir" diye düşünülmesi gerekiyor. (eminim ki o şekilde düşünülmüştür zaten). Ancak bazen gözden kaçanlar olabiliyor. Bunlar da zaten sonraki zamanlarda değerlendirilerek düzeltiliyor. Bir kaç noktaya değinmek isterim:

1. Mesela benim izlerken en çok keyif aldığım ve beğendiğim, hatta iyi kuşu, iyi olmayandan ayırt edeceğini düşündüğüm özelliklerden birisi kuşun uçuş tertibidir. Ama tüzükte gezmesi çok güzel olan, sefer zamanlamasını eşit aralıklara bölen bir kuş en fazla 6 puan alabiliyor. Ama kuş bir tek orta-iyi düzeydeki fişeği için de bu puanı alıyor. Bu da iyi kuşu, iyi olmayandan ayırt etmekte önümüze engel koyabilir.
2. Yine omuzdan yüklenerek fişek yapan ( bu belki fişek tertibinde puanlanabilir ancak), ve kanat sesi yüksek olan kuşlar en keyif veren kuşlar bence. Yani kuş 40-50 metre gitse ancak omuzdan yüklenmese, kanat ucuyla gitse ama fışkırması iyi olsa oldukça iyi puan alabiliyor. Oysa bu kuşun fişeği, omuzdan yüklenen, taklalarını yürek hoplatır tarzda vuran ama 20 metre giden bir kuştan daha iyi puan alıyor. Ben bunu kalitesiz bir kumaşın 50 metresini (mesela naylon kumaşların), kaliteli bir kumaşın 20 metresinden (mesela ipek) daha pahalıya satmak olarak değerlendiriyorum. Tarif ettiğim ilk kuşun fişeği bana keyif vermezken diğeri çok hoşuma gidiyor. Fişek kalitesi açısından daha da ayırt edici olmasını isterdim tüzüğün. Nicelikli değil, nitelikli olan kazansın.
3. Taban taklası en zor olan takladır ve bence en değerli olan takladır. Bunun bağlama taklasıyla eşit puan alacak olması da eleştirilebilir bir özellik olarak geldi bana. (Mesela bağlama taklası 0,5 puan olabilir)
Ben bunları "benim iyi kuş" tarifimden yola çıkarak yazdım.
Selamlar.

Şenol

çok güzel anlatmışsınız şenol bey.inşallah bir gün oralarada gelebiliriz.bu karşılıklı güvenle ve tecrübeyle gelinecek bir nokta.biz kendi yarışmamızda bu yıl bence devrim yaparak sefer puanlamasını 7 kategoriye çıkardık.burada ki asıl amaç kombine hareket eden kuşa karşılığını vermek.yani sadece sefer yapan veya sadece gelip fişek yapan kuşların yanında uçum zevki veren birden fazla özelliği bulunan kuşun şansını artırmaktı.ama burada bile puanlama konusunda tereddütler varken güven ve tecrübe kazanmadan 40 - 50 metre perdahla fişek yapan kuşun adam gibi seri bir şekilde kafasını kaldırıp 20-25 metre fişek yapan kuştan , fişekten daha az puan almasını kağıt üzerinde diğer yarışmacı arkadaşlara izah edemeyiz.sonuçta herkezin kuşu kendi gözünde 1 numara.buda gayet normal.dediğim gibi bunu aşmamız için insanlara kendimizin güvenilir ve tecrübeli olduğumuzu kanıtlamamız gerekir.buda ancak zamanla kazanılacak birşey.
saygılarımla.
saygılarımla.
 
FORMULA 1' Alıntı:
oyun kusunun standardı nedır once buna bır kat'iyet kazandırılsın sonra yarısma kuralları konulsun..oyun kusu ne yapar sırasıyla? 1 kalkış (nasıl kalkacak;kaldırılacak) 2 Uçuş (ısınma,gezme nasıl olmalı) 3 oyun safhası (atma,fişek,uçuma devam etme nasıl olmalı) 4 İniş (nasıl inecek) tüm bunlara ilişkin şaşmaz kriterler olmadıkça net bir 1.2.3. ...olamazki..her kafadan bır ses cıkıyor yetkılı yetkısız;bilgili bilgisiz..

Bizim yarışma yönetimi olarakta benimsediğimiz ve yarışmacı arkadaşlara tüzükle beraber dağıtmış olduğumuz ideal oyun kuşu özellikleri aşağıdaki gibidir.
İDEAL OYUN KUŞU ÖZELLİKLERİ

TAKLA UCURMA DÜZENI,
1.KUSUN KALKMASI VE ISINIP GEZMESI,
Kus sahibi ucacak Kusu yere birakir,Kusun rahatlamasini bekler ve uygun bir anda bir cubuk ile Kusun kalkmasini saglar.Bunda en güzeli Kusun perdahliyarak taklali bir sekilde havalanmasidir.
Kus kalktiktan sonra yükselerek mintikayi terk etmeli 10-15 dakika isinip yüksek ve genis bir saha icersinde gezip isinmasi en mükemmelidir.
Ucan Kusun altina 10-15 dakika sonrasi,10 adet Kus cikartilir.Sayet Kus hemen inerse, kanatlari isinmadigi nazara alinarak,5 dakika dinlendirilir ve tekrar ucurulur.Ayni sekilde inerse O Kus hakkini kayip etmis olur.
Kusun uctugu Yerde ucan Kusun yanina,yerden Kus kalkar veya kaldirilirsa veya disaridan Kus gelirde Kusa katilirsa ucurulan Kus yarisma disi kalir.
Ucan Kus 1 Saat icersinde hedefe hic oyuna girmezse,Hakem heyeti Kusu beklemeye mecbur degildir ve Kus hakkini kaybeder.
Sayet Kus cok acik ucarsa Kus sahibi Kusa,Yerdeki Kuslarla bir defaya mahsus pirilti verebilir.
2.KUSUN KAPATMASI,
Bazi Kuslar fazla yükselmez, kalktigi mintikadan fazla ayrilmaz ve Sefere gelirken gayet rahat ve yavas bir sekilde,kanatlari acik gelirler.Ama eniyisi,Kusun kalktigi mintikayi sinege cekilerek terk etmesi ve uzaktan Kanat ve kuyrugu kapatarak hedefe gelmesi,yere kisa bir mesafe kalinca saga,sola yalpa yapmasidir.
3.TABAN TAKLASI,
Kus kapatip geldiginde,yerdeki Kuslarin üzerinde Fiskirmadan önce vurdugu ilk takla oyunun tabanini teskileder.Genelde bazi Kuslar 1,bazilarida nadir olarak 2 veya 3 taban takla vurabilir,
Ama en güzeli Kusun her seferinde 1 taban takla vurmasidir.
4. CIKIS(CEKME)MESAFESI,
Sefere gelen Kus eger gencse taban takladan sonra ortalama 15 m den 50 m de cekebilir.Kus Eke ise ,10 m ile 30 m arasi cekmesi, genc Kusun 50 m cekmesinden cok daha iyidir.
5.CIKISTAKI(CEKMEDEKI)TAKLA SAYISI,
Oynayan Kus gencse,15m-50m lik bir mesafede 15 veya 20 takla vurmasi gayet normaldir. Hatta Kus bazen hirsini alamayip,bitirdikten sonra yüzüne,yüzüne takla vurabilir.Aslinda gencligin de 15-20 vurmayan bir Kus,Ekeliginde 3-4 takla bile vuramaz.Onun icindirki Eke Kusun 15 m lik mesafede4-5 takla vurmasi,genc Kusun 15-20 taklasindan daha iyidir.
6.TEPE(BAGLAMA)TAKLASI,
Sefer yapan Kus Fiskirmasini (cekmesini) bitidikten sonra,düzeltmeden önce vurdugu taklaya tepe (baglama) taklasi denir.Bu islemi en güzel Eke Kuslar yapar.Tepe taklasini yapan Kuslar, yapmayanlardan daha üstündür.
7.PERDAHLI CIKMA (CEKME),
Perdahli oynayan Kuslarin genelde Gözleri yerdedir.Sefere gelince,cekmek icin degilde inmek icin oynarlar.Ayaklarini gösterip,Kafalarini ayaklarinin arasina dogru cikartarak,bazen pedal cevirir gibi hareket ederler.Bazende saga,sola dönerek cekerler.
8. FISKIRARAK (Fisek) CIKMA,
Gercek oyun sekli Fiskirarak Cekmedir.Bu Kuslar genelde kapatip gelir,taban taklayi vurur, Kafasini havaya diker,Ayaklarini gögsüne ceker Gökyüzüne dogru bir Roket gibi cikar.Bu sekilde 20 Metre giden bir Kus , perdahli 50 Metre giden Kusdan cok cok üstündür.
9.YERE KALIS MESAFESI,
Perdahli oynayan bir Kus sifira kadar inebilir,bu sekilde oynayan Kuslar sonunda gut gibi yere konup,sahibini hayal kirikligina ugratir.Fiskirarak oynayan Kus ise genelde 1ile 2 Metreden alir ve
Genelde sahibini aldatmaz. Makbul olanida budur.
10. SEFERE GELIS ZAMANI,
Birinci seferini yapan bir Kus oyundan sonra,yükselip kalktigi mintikayi terk eder,Yavru Kus ise 3-5 Dakika sonrasi tekrar buluttan kapatip sefere gelir.(Eke bir Kusda ise 5-10 Dakikadir) Bu zamandan fazlasi seyredenleri biktirir.onun icin en iyisi budur.
11. SEFER SAYISI,
Perdahli bir Kus mintikadan fazla uzaklasmadigindan,3-5 (Ekede 5-10 Dak.) Dakikada bir sefere gelerek 30-40 sefer yapabilir.Yalniz bu tür bir oyun sekli seyredenlere fazla Zevk ve heyecan vermez. Ama gercek bir oyun Kusu,Buluttan kapatip,Tas gibi geldimi, seyredenlerin sandelyelerinden kalkmasina ve heyecan yaratmasinin,zevkine doyum olmaz.Böyle bir Kusun 15-20 sefer yapmasi,Perdahli bir Kusun 50 seferinden cok daha üstündür.
12. KONUSU,
Iyi bir sefer Kusu görevini tamamladiktan sonra,kalktigi yere harmanlayarak 7-8 taklayla inen Kustur.Bazilari bunu pek önemsemez,mühim olani yerine insin derler.Fakat basinda görevden sonra taklasiz inen Kus,sonralari hic görev yapmadan iner,bu gibi olaylar hic hosa gitmez.
En iyisi görevini bitirdikten sonra perdahliyarak,harmanliyarak taklali,yerine inen Kustur.

saygılarımla.
 
mümin özbudak' Alıntı:
SA
MERHABA ARKADAŞLAR

BENDE EVRENSEL BİR TÜZÜK OLUŞMASI İÇİN BÖYLE BİR FİKİRLERİN PAYLAŞILACAĞI BİR PLATFORM OLUŞTURULMASI TARAFTARIYIM.

1. TARTIŞILACAK KONU MESAFE PUANI OLSUN.
BEN ŞİMDİ UYGULANAN PUANLAMANIN EKSİK OLDUĞUNA İNANIYORUM. BU PUANLAMA SEFERLİ VE KISA OYNAYAN KUŞLARI ÖN PLANA ÇIKARIYOR. DAHA YETENEKLİ VE SIKI GÖREVE GELEN KUŞUN HAKKI ZAYİ OLUYOR.

HER SEFERİNDE, ŞÖYLEKİ 40-50 METRE GÖREV YAPAN KUŞ, HER SEFERİNDE 10-15 METRE GÖREV YAPAN KUŞA GÖRE DAHA MEZİYET VE KUVVET YÖNÜNDEN İYİDİR. BU YÜZDEN PUANLAMA BENŞE ŞU ŞEKİLE GETİRİLİRSE İYİ OLUR.

10 METREYE 1 PUAN
15 METREYE 2 PUAN
20 METREYE 3 PUAN
25 METREYE 4 PUAN

ANNICANIZ İLK 10 METREYE 1 SONRAKİ HER 5 METREYE 1 PUAN VERİLİRSE DAHA GÜZEL OLUR BENCE .
FİKRİ OLAN SADECE BU MESAFE KONUSUNU ŞİMDİLİK İNCELEYELİM.

ilginize teşekkürler mümin bey.bizim bu konuyu burada yayınlamamızın sebebide sizler gibi değerli dostların fikirlerini dinlemek ve tartışarak tüzük kurallarını daha adilane bir hale getirmektir.sizin düşünc enize saygı duyuyorum.ama bence kuşta aranan tek özellik fişek değildir.ben şahsen uzaktan kapanıp gelen 3 metrenın altına girip 20-25 metre takla araları orantılı sesli kafası yukarıda sefer zamanlaması orantılı aynı yerden aynı şekilde gelip aşağı yukarı seferde belli bir orantı yakalamış bir kuşu 50 metre sadece fişek yapan bir kuşa değişmem.boyle bir puanlama yaparsak perdahlayarak 45- 50 metre çıkan(bence fişek değil sadece yerden yükselme olan) izleyeni heyecanlandırmayan bir kuşa avantaj vermiş oluruz.bu sebeple kuşun hareket kombinasyonuna göre değerlendirirsek daha yerinde olur düşüncesindeyim.
saygılarımla
 
mümin özbudak' Alıntı:
SA
MERHABA ARKADAŞLAR

MARDİN KUŞU BESLEYEN ARKADAŞLARIN ANA SEVDASI HEDEFİ
1. KUŞ YERİNE KONACAK
2. KUŞ UÇACAK (HAVADA KALACAK)
3. KUŞ GÖREV YAPACAK (BUNA DEĞİŞİK İSİMLER VEREV VAR ŞÖYLEKİ FİŞEK SEFER BAŞ VB. GİBİ)
4. KUŞ GÖREV YAPARKEN TAKLA ATACAK.

EVET MARDİN KUŞU YANİ GÖREV KUŞU BESLEMENİN TEMELİ BU KURALLARLA BAŞLAR VE ÇEŞİTLİLİK ESTETİK EKLENİR.
BURDA GÖREVİN GÜCÜ VE TAKLA ÇOK ÖNEMLİDİR. BU İKİ ÖZELLİK SEVDAMIZDIR. BUNU SINIRLAMAK GELİŞMEYİ ENGELLER. İYİ BİR KUŞU BİR MEZİYETLE SINIRLAMAK YANNIŞ OLDUĞU GİBİ BİR EKSİK YAPTI DİYEDE YOK SAYAMAYIZ. HERKES ŞUNU BİLMELİKİ GÖREV KUŞU DAHA KALİTELİ HALE GELİYOR. İLETİŞİMİN VE HABERLEŞMENİN ZENGİNLİĞİN ARTMASI GİBİ FAKTÖRLER KALİTELİ KUŞLARI BİRLEŞTİRMEYİ SAĞLIYOR. TÜRKİYEMİZDE FARKLI MEZİYETİ OLAN KUŞLAR BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR. YAPTIĞIM GÖZLEMLERE DAYANARAK ŞUNLARI KABA OLARAK SÖYLEYEBİLİRİM.

-SERT KUŞ
-YUMŞAK KUŞ
-UÇUCU KUŞ

BUNLARI BİR ARAYA GETİRMEK ZORDUR. DEĞERLİ USTALARIMIZ BUNU BAŞARABİLMEK İÇİN UĞRAŞMIŞLARDIR. BİZEDE BUNLARIN MİRASLARI KALDI. BUNLARI İLERLETMEK GEREKİYOR. DEĞİŞİK KUŞLARIN BULUŞMA MERKEZİ ANKARA BÖLGESİNGE OLUŞMUŞTUR. BÜYÜK ÇAPTA. DOĞU BATI- KUZEY GÜNEY EKSENLİ BİR BİRLEŞME OLUŞMUŞTUR. BU İLK ÖRNEKLEME DAMIZLIKLAR YAN BÖLGELERE ÖRNEK OLUŞTURDU.

ANKARA VE İÇ ANADOLUNUN YÜKSEK METRELİ GÖREV YAPAN KUŞLARINA SESLİ SERT SİVAS KUŞLARINI GİRDİLER, İSTİKRARLI BİR UÇUŞ ZAMANLAMASI İÇİN GÜNEYE DAYALI ÇOK UÇAN URFA KUŞLARINIDA GİRİNCE ORTAYA GÜZEL BİR YAPI ÇIKTI KUŞ DÜNYASINDA ŞÖYLEKİ,

TAKLA SES SOLUKLU KUŞLARI GÖRMEĞE BAŞLADIK. EVT BU İLK ÖRNEKLERDEN SONRA GÖREV KUŞUNDAN İSTENİLEN MEZİYETLER ARTTI. HAYALLERLEDE BİRLEŞİNCE DİPSİZ BİR KUYU OLUŞTU. BU GELİŞME GÜZELTİR ARKADAŞLAR. HERKES KUŞA MERAK SARDI BU GELİŞMELERİ GÖRÜNCE. AMA O YUMRUKKADAR CANI OLAN KUŞADA ACIMAK LAZIM TABİKİ. UYUM SIKINTISI ÇEKİYOR.

ÖRNEYİN EV APARTMAN KALABALIK ŞEHİR HAYATINI BİLMEYEN KUŞLARI BOZKIRDAN GETİRİP ŞEHİRLERE SALMAK AKIL KARI DEĞİL. ŞEHİR KUŞU OLABİLMESİ İÇİN EĞİTİLMESİNİN YANINDA DEĞİŞİK MEZİYETLERE SAHİP OLMASI GEREKİR. İNSANLAR ŞU İKİ ŞEYE KARAR VERMELİ.
1. YA KUŞUNA GÖRE YER BULACAN
2. YA YERİNE GÖRE KUŞ BULACAN,
ANNATIRLAR PALAVRA SPORLULAR BÖYLE UÇAR ŞÖYLE DALAR BÖYLE GİDER KANADINDAN ATEŞ ÇIKAR VB. BUNLAR DEDEKORKUT MASALINDAN BAŞKA ŞEY DEĞİLDİR. GERÇEKLERİ GÖZARDI ETMİYELİM LÜTFEN. BİZLER BU KUŞU ADALETE YAKIN ŞEKİLDE ÖLÇEBİLMEK İÇİN TÜZÜK İSTİYORUZ BUNUDA YAPARIZ İNŞALLAH.

DEVAM EDERİZ NASİPSE KALIN SALICAKLA.

konuya değişik bir açıdan yaklaşmıssınız.yarışmada kuşun soyu ve fiziki özellikleri önemli değildir.bizler puanlama konusundaki fikirlerimizi beyan edersek ileriki tüzükler için daha faydalı düşünceler sahip olabiliriz.
saygılarımla.
 
tengelli' Alıntı:
selamlar şu özellikleri kuşlarında istemeyen varmı?

1 -- 2 saat arası ucması.

5---10 takla arası oynaması ama taklalar kaliteli.

uzaktan kapatarak tek parça atması atım sonunda hadefte patlaması..

1--3 metre arası oynaması..

10---30 sefer arası sefer yapması..

güçlü bir kanat sesiyle oynaması..

taban ve bağlama taklalı oynaması..

taklalı kalkması .

taklalı göz doyurucu inmesi..

kuş içinden kalkabilcek kadar kuşa dayana bilmesi...

hızlı fışkırması..

10--30 metre arası oynaması.

iyi gezmesi..

sefer arası düzenli olması..

tek noktadan kapatması..

yerine inmesi..

bunlar her kuşçunun isteyeceği özellikler bana göre değil diyenler bile bu tarz kuşları bulsa koynunda saklar..
buda demektir ki tüm kurallar ve tüzükler buna göre olmalıdır. fakat bu tüzükler değerlendirirken bu tarz kuşlarda
genelinde bağlama bulunur fakat çoğunda taban olmaz buda demektir ki tabanla bağlama taklası ayni kalitede tutulamaz. kuş içinden cok kuş kalkar fakat sefer yapmışcasına nadir kuş kalkar buda demektir ki kuş içindende kalksa boş kalkanla baş yaparcasına taklalı kalkan kuş ayni sınıfa konulamaz. inerken her kuş taklalı inemez buda yerine insede taklalı inenle taklasız inen kuş bir tutulamaz. cok kuş vardır 10 metre 20 metre oynayan ama takla araları nizami ve cok güzel sesli oynayan cok az kuş vardır yani bunlarda ayni kalitede tutulamaz buda demektir ki puanlama tüzüğü yapılırken bunun gibi özellikler düşünülerek kuş puanlaması ayarlanmalıdır. mesela sıradan bir oyun kuşuyla çok güzel fiziki yapıya ve diğer özellikleriyle kostüme dayanırcasına güzel yapılı bir kuş düşünelim be hakem olsam 2 de ayni puanı alsa ben ayni zamanda kalkan kuşlardan ırksal özellikleri kusursuz olan saf kuşu birinci secerim bunun gibi sizlerde bir sürü örnekler verebilirsiniz. onlara göre bir tüzük cıkarılabilinir...

sizinde anlattığınız gibi kuşun seferi koordine bir harekettir.ne kadar farklı özellikleri aynı anda ve muntazam yaparsa o kadar heyecan ve keyif verir izleyene.tüzüklerdede bu konular baz alınıyor.ama puanlamayı yaparken yorum katılamaması sadece herkezin anlayabileceği şekilde kağıda dökülmesi işi zorlaştırıyor.bizlerde burada tartışarak bu işi nasıl kaliteli bir hale getirceğimizi inşallah görücez.fikirleriniz için teşekkürler.
saygılarımla.
 
SA
MERHABA ARKADAŞLAR

EVET BİZ 10 METRELİK KUŞLARIN ÖN PLANDA TUTULMASININ NEDENLERİNİ AÇIKLIYORUZ. 50 METRE NİN ÜSTÜNDE KUŞU HERKES SÖYLÜYO AĞZINA DOLUYO. BUNU DİLLENDİRİRKEN DÜŞÜNÜPTE SÖYLEMELİ. BİR SESOZDA ANKARADAN İSTANBULA KADAR OLAN BÖLGEDE 50 METRE VE ÜZERİNDE MESAFEDE GÖREV YAPAN KUŞ SAYISINI SİZE SÖYLEYEYİMDE BİLEREK KONUŞALIM. EVET SIKI DURUN 3 ADET KUŞ BUNU BAŞARDI. SİZ 50 METRE GİDEN KUŞU HAFİFE ALIYORSANIZ YANNIŞ YOLDASINIZ.

BİRİNCİ ŞART GÖREVİN SIKILIĞI.
İKİNCİ ŞART TAKLA FAZLALIĞI.

BEN MARDİN BESLİYOM. BUNUN ÜSTÜNE EKLENECEK ESTETİK MEZİYETLER BU İKİ ŞARTTAN SONRA GELİR. HAYAL VE ÜTOPYA İŞLERLE UĞRAŞMAYALIM. BİZ 27- 32 PUNLA BİRİNCİ SEÇTİĞİMİZ GÜNLERİ GÖRDÜK. ŞİMDİ HEDEFİMİZ DAHA GÜÇLÜ KUŞLAR. BUDA YETİŞTİRİLİYOR ÜLKEMİZDE. ŞİMDİ SİZE BURDA BÖLGESEL AMA ÖRNEKLEMEDE FAYDA VAR. SAKARYALIYIM VEDE HAYAL KURMAM İLK DERNEK ÇALIŞMALARINDA BULUNDUM SON YILLARDADA HAKEMLİK YAPYIM. SAKARYADA İLK 100 PUANLIK KUŞI ALİ YILDIZ UÇURDU MİLLETİNDE AKLI UÇTU. LADFA GELİNCEDE PALAVRA SPOR HERŞEYİ SÖYLÜYOR. BİZ BURDA İFADELERİMİZİ SÖYLERKEN BİR SONUCA HİZMET İÇİN VARIZ.

ŞİMDİ BURDA SÖYLÜYORUM 100-150 METREDEN ATAN BİR KUŞ SERT ŞEKİLDE 1 METREYE GİRECEK TABAN ÇEVİRECEK FLOR YAPMICAK YANİ KENDİNİ İLERİ DOĞRU SALMICAK BÖYLE BİR KUŞ OLMAZ VARSA ONDADİ FREN TERTİBATINI PORŞ VEYA FERRARİDE GÖRÜRDÜK DEVAM EDECEM.
 
sa
türkiye geneli tüzüklede yanlış bilmiyosam ortak nokta hedefe 3 metre altı-en az 10 metre fişek ve havada en az 40 dakika kalması.kuş yaptığı her hareketi bu çerçevede yapmalı.buradada hareketi yaparken göstermiş oldu performans kuşun puanına yansıyor.50 metre veya üstünü yapmak büyük meziyet.bunun yanında 100-150 metrenin üzerinden kapatıp gelip 1 metreye girip taban vurup çıkmakta buyuk meziyet.ama kuş 100-150 metreden atıp gelirse taban vurmak veya illa bir metreye girmesi gerek diye bir şart yok.kuş her yaptığı ekstra hareketten hareketin zorluğu ve güzelliğine göre puan alır.hareketler ayrı ayrı değerlendirilmelidir.tabi başta saydığım olmazsa olmaz kurallar çerçevesinde.taban takla zor bir takladır kuş yaparsa yapmıyan kuşa göre ekstra puanın alır.ama tüzükte taban takla yapmayan kuşun fişeği geçersizdir diye bir kural yoktur.kuş 50 metre ve üstü fişek yaparsa taban takla atmamış olsa veya 100-150 metre uzaktan gelmemiş olsa dahi fişeği kadar puan alır.kuş 100-150 metreden atıp geldiğinde atma yapmayan kuşa göre ekstra bir hareket yaptığı için 1 metreye girmese veya taban taklası vurmasa dahi puanını alır.kuşta bir tek güzel olan fişek değildir.üstelik kaldıki bu olay başlı başına bir zevk meselesidir.sizin zevkinizle benim zevkimde örtüşmeyedebilir.bu bağlamda tüzükler kişinin zevkine özel değil genel anlamda yapılmalıdır.kuş ortaya çıkardığı her güzellikten puanını almalıdr.eğer biz bu işi sadece fişeğe bağlarsak entegre olan oyun işini yok ederiz.yarışmaların amacı bence insanları daha kaliteli kuş beslemeyede yöneltmek olmalı.benim için iyi bir kuş kalkıp bolgesini terkeder 5-8 dakika arsı uzaktan kapatıp gelip 7-8 takla kafasını dikip 20-25 metre fişek yapıp tekrar bolgesini terkedip 5-8 dakkika arası aynı şekilde aynı yerden gelip aşağı yukarı aynı fişeği yaparsa bu şekilde 15 sayının üstüne çıkandır.boyle kuşlarda vardır.ben bunu arıyorum.ama sizin dediğiniz gibi bol sefer yapıp 10 metrede 10 takla yapan kuşlarda var tabi yok değil.dedimya bu zevk işi birazda.
biz tüzükte değişiklikleri meziyetli kuş kendisinden daha fazla sefer yapan çırçır kuşlara karşı yaptığı ekstra meziyetler sayesinde avantaj sağlasın , insanlarda tüzüğe göre kuş beslesinler , iyi kuşla yarışma kuşu diye ayrı bir kavram olmasın ve kalite artsın diye yaptık.
 
mümin özbudak' Alıntı:
SA
MERHABA ARKADAŞLAR

MARDİN KUŞU BESLEYEN ARKADAŞLARIN ANA SEVDASI HEDEFİ
1. KUŞ YERİNE KONACAK
2. KUŞ UÇACAK (HAVADA KALACAK)
3. KUŞ GÖREV YAPACAK (BUNA DEĞİŞİK İSİMLER VEREV VAR ŞÖYLEKİ FİŞEK SEFER BAŞ VB. GİBİ)
4. KUŞ GÖREV YAPARKEN TAKLA ATACAK.

EVET MARDİN KUŞU YANİ GÖREV KUŞU BESLEMENİN TEMELİ BU KURALLARLA BAŞLAR VE ÇEŞİTLİLİK ESTETİK EKLENİR.
BURDA GÖREVİN GÜCÜ VE TAKLA ÇOK ÖNEMLİDİR. BU İKİ ÖZELLİK SEVDAMIZDIR. BUNU SINIRLAMAK GELİŞMEYİ ENGELLER. İYİ BİR KUŞU BİR MEZİYETLE SINIRLAMAK YANNIŞ OLDUĞU GİBİ BİR EKSİK YAPTI DİYEDE YOK SAYAMAYIZ. HERKES ŞUNU BİLMELİKİ GÖREV KUŞU DAHA KALİTELİ HALE GELİYOR. İLETİŞİMİN VE HABERLEŞMENİN ZENGİNLİĞİN ARTMASI GİBİ FAKTÖRLER KALİTELİ KUŞLARI BİRLEŞTİRMEYİ SAĞLIYOR. TÜRKİYEMİZDE FARKLI MEZİYETİ OLAN KUŞLAR BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR. YAPTIĞIM GÖZLEMLERE DAYANARAK ŞUNLARI KABA OLARAK SÖYLEYEBİLİRİM.

-SERT KUŞ
-YUMŞAK KUŞ
-UÇUCU KUŞ

BUNLARI BİR ARAYA GETİRMEK ZORDUR. DEĞERLİ USTALARIMIZ BUNU BAŞARABİLMEK İÇİN UĞRAŞMIŞLARDIR. BİZEDE BUNLARIN MİRASLARI KALDI. BUNLARI İLERLETMEK GEREKİYOR. DEĞİŞİK KUŞLARIN BULUŞMA MERKEZİ ANKARA BÖLGESİNGE OLUŞMUŞTUR. BÜYÜK ÇAPTA. DOĞU BATI- KUZEY GÜNEY EKSENLİ BİR BİRLEŞME OLUŞMUŞTUR. BU İLK ÖRNEKLEME DAMIZLIKLAR YAN BÖLGELERE ÖRNEK OLUŞTURDU.

ANKARA VE İÇ ANADOLUNUN YÜKSEK METRELİ GÖREV YAPAN KUŞLARINA SESLİ SERT SİVAS KUŞLARINI GİRDİLER, İSTİKRARLI BİR UÇUŞ ZAMANLAMASI İÇİN GÜNEYE DAYALI ÇOK UÇAN URFA KUŞLARINIDA GİRİNCE ORTAYA GÜZEL BİR YAPI ÇIKTI KUŞ DÜNYASINDA ŞÖYLEKİ,

TAKLA SES SOLUKLU KUŞLARI GÖRMEĞE BAŞLADIK. EVT BU İLK ÖRNEKLERDEN SONRA GÖREV KUŞUNDAN İSTENİLEN MEZİYETLER ARTTI. HAYALLERLEDE BİRLEŞİNCE DİPSİZ BİR KUYU OLUŞTU. BU GELİŞME GÜZELTİR ARKADAŞLAR. HERKES KUŞA MERAK SARDI BU GELİŞMELERİ GÖRÜNCE. AMA O YUMRUKKADAR CANI OLAN KUŞADA ACIMAK LAZIM TABİKİ. UYUM SIKINTISI ÇEKİYOR.

ÖRNEYİN EV APARTMAN KALABALIK ŞEHİR HAYATINI BİLMEYEN KUŞLARI BOZKIRDAN GETİRİP ŞEHİRLERE SALMAK AKIL KARI DEĞİL. ŞEHİR KUŞU OLABİLMESİ İÇİN EĞİTİLMESİNİN YANINDA DEĞİŞİK MEZİYETLERE SAHİP OLMASI GEREKİR. İNSANLAR ŞU İKİ ŞEYE KARAR VERMELİ.
1. YA KUŞUNA GÖRE YER BULACAN
2. YA YERİNE GÖRE KUŞ BULACAN,
ANNATIRLAR PALAVRA SPORLULAR BÖYLE UÇAR ŞÖYLE DALAR BÖYLE GİDER KANADINDAN ATEŞ ÇIKAR VB. BUNLAR DEDEKORKUT MASALINDAN BAŞKA ŞEY DEĞİLDİR. GERÇEKLERİ GÖZARDI ETMİYELİM LÜTFEN. BİZLER BU KUŞU ADALETE YAKIN ŞEKİLDE ÖLÇEBİLMEK İÇİN TÜZÜK İSTİYORUZ BUNUDA YAPARIZ İNŞALLAH.

DEVAM EDERİZ NASİPSE KALIN SALICAKLA.

bunları yazarken bana hiç sormadın?
 
lokantaciali' Alıntı:
mümin özbudak' Alıntı:
SA
MERHABA ARKADAŞLAR

MARDİN KUŞU BESLEYEN ARKADAŞLARIN ANA SEVDASI HEDEFİ
1. KUŞ YERİNE KONACAK
2. KUŞ UÇACAK (HAVADA KALACAK)
3. KUŞ GÖREV YAPACAK (BUNA DEĞİŞİK İSİMLER VEREV VAR ŞÖYLEKİ FİŞEK SEFER BAŞ VB. GİBİ)
4. KUŞ GÖREV YAPARKEN TAKLA ATACAK.

EVET MARDİN KUŞU YANİ GÖREV KUŞU BESLEMENİN TEMELİ BU KURALLARLA BAŞLAR VE ÇEŞİTLİLİK ESTETİK EKLENİR.
BURDA GÖREVİN GÜCÜ VE TAKLA ÇOK ÖNEMLİDİR. BU İKİ ÖZELLİK SEVDAMIZDIR. BUNU SINIRLAMAK GELİŞMEYİ ENGELLER. İYİ BİR KUŞU BİR MEZİYETLE SINIRLAMAK YANNIŞ OLDUĞU GİBİ BİR EKSİK YAPTI DİYEDE YOK SAYAMAYIZ. HERKES ŞUNU BİLMELİKİ GÖREV KUŞU DAHA KALİTELİ HALE GELİYOR. İLETİŞİMİN VE HABERLEŞMENİN ZENGİNLİĞİN ARTMASI GİBİ FAKTÖRLER KALİTELİ KUŞLARI BİRLEŞTİRMEYİ SAĞLIYOR. TÜRKİYEMİZDE FARKLI MEZİYETİ OLAN KUŞLAR BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR. YAPTIĞIM GÖZLEMLERE DAYANARAK ŞUNLARI KABA OLARAK SÖYLEYEBİLİRİM.

-SERT KUŞ
-YUMŞAK KUŞ
-UÇUCU KUŞ

BUNLARI BİR ARAYA GETİRMEK ZORDUR. DEĞERLİ USTALARIMIZ BUNU BAŞARABİLMEK İÇİN UĞRAŞMIŞLARDIR. BİZEDE BUNLARIN MİRASLARI KALDI. BUNLARI İLERLETMEK GEREKİYOR. DEĞİŞİK KUŞLARIN BULUŞMA MERKEZİ ANKARA BÖLGESİNGE OLUŞMUŞTUR. BÜYÜK ÇAPTA. DOĞU BATI- KUZEY GÜNEY EKSENLİ BİR BİRLEŞME OLUŞMUŞTUR. BU İLK ÖRNEKLEME DAMIZLIKLAR YAN BÖLGELERE ÖRNEK OLUŞTURDU.

ANKARA VE İÇ ANADOLUNUN YÜKSEK METRELİ GÖREV YAPAN KUŞLARINA SESLİ SERT SİVAS KUŞLARINI GİRDİLER, İSTİKRARLI BİR UÇUŞ ZAMANLAMASI İÇİN GÜNEYE DAYALI ÇOK UÇAN URFA KUŞLARINIDA GİRİNCE ORTAYA GÜZEL BİR YAPI ÇIKTI KUŞ DÜNYASINDA ŞÖYLEKİ,

TAKLA SES SOLUKLU KUŞLARI GÖRMEĞE BAŞLADIK. EVT BU İLK ÖRNEKLERDEN SONRA GÖREV KUŞUNDAN İSTENİLEN MEZİYETLER ARTTI. HAYALLERLEDE BİRLEŞİNCE DİPSİZ BİR KUYU OLUŞTU. BU GELİŞME GÜZELTİR ARKADAŞLAR. HERKES KUŞA MERAK SARDI BU GELİŞMELERİ GÖRÜNCE. AMA O YUMRUKKADAR CANI OLAN KUŞADA ACIMAK LAZIM TABİKİ. UYUM SIKINTISI ÇEKİYOR.

ÖRNEYİN EV APARTMAN KALABALIK ŞEHİR HAYATINI BİLMEYEN KUŞLARI BOZKIRDAN GETİRİP ŞEHİRLERE SALMAK AKIL KARI DEĞİL. ŞEHİR KUŞU OLABİLMESİ İÇİN EĞİTİLMESİNİN YANINDA DEĞİŞİK MEZİYETLERE SAHİP OLMASI GEREKİR. İNSANLAR ŞU İKİ ŞEYE KARAR VERMELİ.
1. YA KUŞUNA GÖRE YER BULACAN
2. YA YERİNE GÖRE KUŞ BULACAN,
ANNATIRLAR PALAVRA SPORLULAR BÖYLE UÇAR ŞÖYLE DALAR BÖYLE GİDER KANADINDAN ATEŞ ÇIKAR VB. BUNLAR DEDEKORKUT MASALINDAN BAŞKA ŞEY DEĞİLDİR. GERÇEKLERİ GÖZARDI ETMİYELİM LÜTFEN. BİZLER BU KUŞU ADALETE YAKIN ŞEKİLDE ÖLÇEBİLMEK İÇİN TÜZÜK İSTİYORUZ BUNUDA YAPARIZ İNŞALLAH.

DEVAM EDERİZ NASİPSE KALIN SALICAKLA.

bunları yazarken bana hiç sormadın?

Selam
Ali abi aramıza hoşgeldin.Mümin abi son gaz gidiyor ama kime soruyor kime danışıyor bilmiyorum (:
Yalnız artık bir kuş uçurmasının vakti geldi.
 
hoş geldin ali abi.enteresan olan mümin beyin fikirlerinin sürekli değişimesi:)konulara o kadar derinden girdiki m.ö. sine gidecek zannettim.
 
arkadaşlar bu gün sakarya güvercin yetiştirenler ve sevenler derneği cavit dağ oyun kuşu yarışması yönetim kurulu üyesi arkadaşımız erol çavuşoğlu (kuaför erol) ve ortağı cem (bakkal cem) yeni cami derneğimizin düzenlemiş olduğu 2010 yılı yarışmasına cem in adına kuş puanlatmışlardır.cem arkadaşımız 81.5 puanla şu anda 1. sıraya yerleşmiştir.kendilerini tebrik ediyorum.
 
Arkadaşlar yarın yarışmamızda 2010-2011 sezonunun ilk kuşunu erol çavuşoğlu (kuaför erol)ve ortağı cem (bakkal cem) arkadaşlarımız uçurup puanlatacaklardır.kuş 05-11-2011 tarihinde saat 13:00'te uçurulacaktır.Kendilerine şimdieden başarılar dileriz.
 
SA
MERHABA ARKADAŞLAR

DEĞERLİ ALI YILDIZ ARKADAŞIMIZA HER TÜRLÜ İMKANLARIMIZI SEFERBER ETTİK. BOŞA VE AFAKİ BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYA KALDIK. ADAMI ÇAY SİGORTASIDA YAPTIM AMA NAFİLE DERNEĞE GELMİYO. TUTURMUŞ Bİ ÜÜÜÜRÜÜÜÜRÜ NE YAPACAZ ARKADAŞLAR.

EVET BEN KUŞ DEDİKÇE, MİLLET NEREYE GİDER BİLİNMEZ. NEYSE BİZ MİLLETİ UÇURAMAYIZ KUŞA GERİ DÖNELİM. VARMI 40-50 METRE 10 TAKLA SEYREDELİM. BU SORUMA ÜTOPYACILAR CEVAP VERMESİNLER. ONLAR MASADA UÇURUYOR HAYALLERİNİ. SELAMLAR
 
Geri
Üst