Saksağanlara dikkat

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hoca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

Hoca

Üye
Katılım
3 Nis 2008
Mesajlar
427
Tepkime puanı
0
Yaş
49
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Hayrettin BÜYÜK
Meslek
Öğretmen
İlgi Alanı
Kediler
Bir çok kuş yetiştiricisi maalesef saksağanların diğer kuşlar için ne büyük tehdit oluşturduğunu bilmiyorlar. Saksağanlar kargaya benzeyen siyah beyaz renkli, uzun kuyruklu ve kısa kanatlı kuşlardır. Hemen hemen her yerde yaşarlar. Hızla çoğalırlar. İşgalci bir kuş türüdür.
Eğer kümesinizden bazen yumurtalar bazen de yavrular yok oluyorsa, etrafta dolaşan saksağanlarda görüyorsanız; işte size katil: saksağan.
Bu kuşlar tavuk yumurtası dahil her türlü yumurtayı çalarlar veya kırıp yerler. Alıştıkları yere sık sık yem için giderler. Diğer kuşların yavruları ebeveynleri tarafından savunmasız bırakılırsa, saksağanlar anında alıp götürürler ve yerler. Hatta atmaca, şahin ve doğan gibi yırtıcılara karşı saldırı yapma cesaretini bile çekinmeden gösterirler.
 
Gerçektende bilmediğim bir bilgiyi öğrenmiş oldum.Saksağanlar kümesimin civarında bolca görülüyor.Bugüne kadar birçok yumurtanın ve yavrunun kümesimden eksildiğine şahit oldum,ancak bunu saksağanlarmı yaptı yoksa farelermi tam emin değilim.Ancak bu yararlı bilgiyi öğrenmek,benim gibi bir çok yetiştiricimiz için faydalı olacağına inanıyorum.Paylaşımınız için teşekkürler.
 
saol kardeşim bunu bilmiyodum ögrendigim ii oldu
 
benim başıma gelmişdi gözümün önünde kaptı yavruyu arapöntepe idi
 
kardeşim önce yazın dolayısıyla eline koluna sağlık çok haklısın
bendede buna benzer bir hikaye var
benim kuslarımın iki farklı kümesi var biri teras öbürü yer(bahçe)kümesi neyse kısın benim kuslar terasta kalırlar bir sonbahar günü(bizim burda saksağan çok olur) bir saksağanın gözlerimle bir yavrumu çaldığını gördüm fiziksel olarak kanatının üzerinde beyaz bir leke vardı 2 gün sonra bir saksağan daha geldi ama bu o saksağan değildi çünkü nerdeyse kapkaraydı kümesta çok kaldı girip yakalıyım dedim ama vazgeçtim aklıma harika bir plan gelmişti plan şuydu:::bu saksağanlar her geldiğinde önce terasın fayansına konar etrafı gözetler sonra kümese ve ya terasa dalardı bende bir gün terasın fayanslarını bir güzel japon 4 4 le yapıştırdım biraz uzun bekledim ama o ikinci sefer gelen saksagan gene geldi ve ayakları mermere yapıştı ilerlemeyi çok denedi ama yapamadı telaşlanıp kanat çırpmaya başladı hele bir de beni görünce deliye döndü kardeşimin dart silahıyl dart oklarını hayvana uzaktan attım bir iki oktan sonra can çakişip geberdi bende aleme ibret olsun diye iki gün kuşları salmadım ve iki gün ölü kuşu ayaklarından iple fayansa bağladım sonra ne karga ne de saksağan geldi terasa :evet:
 
.
 
abi sağ ol ama benim öyle bir derdim yok köpeklerim var
 
saksağan her ne kadar güzel görünümlü bi kuş olsada özellikle kırsal yerlerde yarruları bile çalabiliyolar.
 
Saksağanlar çok zeki hırsızlardır çok iyi hırsızlık yaparlar hemen heryerde bulunurlar yankız kırsal kesimde daha ha çok bulunurlar .
Özellikle yavrulama mevsimleri olan mart ve temmuz arası çok çalışırlar yani bolca yavru ve yumurta çalar lar Alıştıkları yere gün aşırı gelirler , gürültücü hayvanlar olduklarından çoğu zaman kendilerini ele verirler .
Dikkatli dirler erketeli çalışırlar biri genelde gözcüdür birbir leri ile sürekli sesli iletişim içinde çalışırlar konuşurlar yani kendi ralarında .
Ürkütür suç üstüyaparsanız belli bir süre rahatsız ertmezler.
Yuvalarını korumak ve bölgelerini savunmak için kimizaman yırtıcılarla kapışılar, ama yırtıcıların avları arasında saksağanlar da vardır .
Yapraklı ve sıkdallı ağaçların yüksek kesimlerine dal kırıkları çamur ve çeşitli malzemelerden sağlam yuvalar inşa ederler . bir yuvada av durumuna göre 2 ila 6 arası yavru büyütürler .
Birbatında bu miktar çok gibi görünsede yılda birkez yavru büyütürler .
kaz , ördek , hindi ,takuk ,civcivleri ni çok severler başı boş yavruları yaçalıp yuvaya götürüp yerler ,yada büyük yavru ları taşıyamazlar ise avladıkları yerde hemen yerler . kümeslerden yumurta çalmak kururulmak için serilen sebze meyve ve diğer gıdaları kurcalamak leş yemek de hoşlarına gider. selamlar.ŞEREF
 
evet benımde basıma geldı hasta cıvcıvlerı ozellıkle leslerı cok severler
 
Geri
Üst