SALMONELLA

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hener
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K

hener

Üye
Katılım
25 Eki 2008
Mesajlar
415
Tepkime puanı
2
Yaş
67
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Hüseyin Ener
Meslek
emekli
Şehir
Bursa
İlgi Alanı
Eklem Bacaklılar
SALMONELLA
Salmonella, gram negatif bakterilerin neden olduğu, güvercinleri, diğer kuşları ve hatta hayvan ile insanları da etkileyen bir hastalıktır. Yaklaşık 2000 türü bulunmaktadır. Birçok yabani kuş taşıyıcı olabilir ve bu yüzden her zaman bir Salmonella tehlikesi vardır. Ayrıca fare ve sıçan (ve hatta uçan haşereler) Salmonella taşıyıcısı olabildiği bilinmektedir. Salmonella türleri, coğrafi konum ve tüketilen yiyecek türlerine bağlı olarak değişir. Kümese koyulan yabancı bir kuş, farklı Salmonella bakterilerini kümesteki diğer kuşlara getirebilir ve yıkıcı bir salgına neden olabilir.
Bulaşma büyük olasılıkla solunum yolu ile olur. Göz ve burun salgıları, dışkı ve tüy tozu da bakteri bulundurur. Salmonella bakterisi vücut dışında tozlu bir madde olarak kurur. Bu toz, başka bir kuş tarafından solunum ile alınır. Ayrıca kirlenmiş yem ve sudan da bulaşabilir. Kuşların genel kondisyonu ve bağışıklık sistemi zayıf ise bakteriler etkili olur. Bakteriler yumurtaya da geçer ve eğer bakteri seviyesi yüksek ise yumurta içinde yavru ölümlerine sebep olur. Yavruların gelişmelerinin yavaşlığı, zayıflama da salmonella bakterisi göstergesidir.
Belirtiler:
Birkaç türü vardır
Gizli Tür: Genellikle görünüşe göre sağlıklı erişkinlerde bulunur. Bu kuşlarda uçma arzusu az ve üreme sorunları gözlemlenir. Yuvadaki yavrularında hastalık ve ölümler meydana gelir. Bu güvercinler bakteriyi diğer kuşlara her zaman bulaştırabilecek taşıyıcılardır.
Bağırsak Türü: Kuşun zayıflamasına sebep olan aşırı susuzluk, ishal, depresyon ile kendini belli eder; yeşil ve kötü bir kokulu sulu pisliği olur.
Eklem Türü: Hastalığın en sık görülen tipidir. Kuşun ayak ve kanat eklemleri etkilenir, şişlikler meydana gelir ve onlara dokunma acı verir. Kuş uçamaz ve kanatlar düşer.
Beyin Türü: Bu nadir görülen türde enfeksiyon beyini veya iç kulağı etkiler. Kuş şaşkın, dengesiz ve bazen bir Paramyxovirus enfeksiyon (Yalancı Veba) belirtileri gösterir.
Karışık Tür: Yukarıda açıklanan tüm belirtilerin görüldüğü türdür.
Salmonella’ dan Nasıl Korunabiliriz:
Salmonella enfeksiyonlarından ve diğer tüm hastalıklardan korunmanın en iyi yolu kümeslerimizde uygun hijyen şartlarını sağlamaktır. Kümesler iyi havalandırılmalı ve sinekler de dahil, fare, sıçan gibi her türlü haşeratın kümeslere girmesi önlenmelidir. Kuşlarımızı dış parazitlerden de koruma için gerekli önlemleri almalıyız. Kümeslerde kuş fazlalığı da gerek yetersiz hava ve gerekse yaratacağı stres nedeniyle kuşların bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Hastalığın, kalabalık koşullar ve bayat hava ortamlarında yayılma şansı çok yüksektir.
Tedavi:
Hastalık antibiyotik ile tedavi edilebilmektedir. 2000 çeşidi olan Salmonella enfeksiyonların tedavisi laboratuar testlerine dayandırılmalı; kuşların pisliklerinden örnekler toplanarak bakteriologik kültür ve antibiogram sonrasında doğru antibiyotik kullanılması idealdir. Salmonella enfeksiyonları için güvercinler için üretilen birçok firma ürünü vardır. Burada ilaç ismi yazmak istemiyorum ancak hangi ilacı kullanırsanız kullanın, belirlelen tedavi tüm kümesteki kuşlara uygulanmalıdır. Kışın yapılacak tedavide, kuşların daha az su içtiğini göz önüne alarak tedavi süresi daha uzun tutulmalıdır. Antibiyotiklerin kuşların bağırsaklarındaki yararlı bakterileri de yok edebileceği gerçeğini unutmayarak tedavi sonrasında probiyotik ürünler verilmelidir.
Hastalığın önlenmesi için aşılama da yapılabilir. Ancak aşılama yapılmadan önce kümesinizde salmonella olmadığına emin olmalısınız. Bu da ancak laboratuar testi ile bilinebilir. Kümesinizde eğer salmonella bakterisi taşıyan kuşlar varsa aşılamaya aşırı tepki verebilir ve ölümler görülebilir.
 
Çok güzel bir paylaşım olmuş faydalı olacağına inanıyorum SAYGILAR. :slm:
 
Hüseyin Bey,sıklıkla karşılaştığımız bağırsak türü ve eklem türü olan.bunlara karşı nasıl bir tedavi uygulamalıyız özellikle de eklem türüne karşı?
 
Salmonella bakterileri için çeşitli firma üretimi geniş kapsamlı antibiyotikler var. Sitemizde de araştırırsanız birçok örnek bulabilirsiniz.
Ben salmonella enfeksiyonlarında, belirtiler gösteren kuşlara ağız yoluyla her 24 saatte bir (Antibiyotik tedavilerinde süreye dikkat edilmesi gerekir) Pantex Firması ürünü Salmonella Tab ve Vitatab veriyorum. Bu tedaviye en az 7 gün devam ediyorum. Aynı zamanda tüm kümese de her sabah yine aynı firma ürünü Pantrim (2 lt suya 1 paket) en az 7 gün devam ediyorum.
Hastalısız kümesler dilerim.
 
Bu sene kuşların sularına hiç ilaç girmedim, aşıda yapmadım, yemlerini %80 buğday ağırlıklı,tek tük hasta olanları ayırdım direk ağızdan ilaç verek tedavi ettim.Dışardan kuş sokmadım.100 adet kuştan 4-5 tane kayıp verdim, toplu bir hastalık hiç olmadı.Ben ilaçların kuşların bağırsak sistemini bozduğuna inanıyorum, bir anlık iyi yapsada ,bağışıklık düştüğü için diğer hastalıklara karşı koyamıyor kuşlar.Bu salmonella çok nalet bir hastalık, her kümeste var, kreç tozunda bile barınabiliyor.Ha kuşa ilaç vermişsin , ha kümesi dezenfekte etmişsin aynı şey bence dezenfekte etmek daha ucuz yöntem.
 
Arkadaşların bilgilenmesi için güncellenmiştir. :tamam:
 
hüseyin abi, benim kümes dezenfektanını kullan, biter bunlar :)))
 
FeLix_' Alıntı:
hüseyin abi, benim kümes dezenfektanını kullan, biter bunlar :)))


Mesut kardeş,

Bilgileri yararlı olur düşüncesi ile derledim. Çok şükür bir problem yok benim kümeslerde ama senin ürünü de kullanacağım.
Herkese hastalıksız kümesler ve İyi günler dilerim.
 
Geri
Üst