Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Seferli KUŞ Eğitiminde hangi yöntem?Tecrübeler konuşsun!!!
selamlar seferli oyun kuşu yetiştiricileri olarak artık profesyonelleşme yolunu izlememiz gerektiği kanaatindeyim çünkü en güzel damarlar dahi yanlış eğitim uçurma beslenme gibi sebepler yüzünden verim alamadığımız sonucuyla birlikte elimizden çıkarma yoluna kadar gidiyor.
Bir çok yetiştirici aldığı sezonluk yavruları taklayı çevirdikten sonra yeni yeni başını diktiği anda yatırıyor tüyünü tamamlamasını bekliyor yavruya kusturduktan sonra tekrar kaldığı yerden uçurmaya başlıyor yada aldığı yavruları ilk uçum zamanı gelmesiyle birlikte sonuna kadar kovalıyor ve netice alıp alamıyacağına iyimi yoksa yetersizmi olduğuna böyle karar veriyor bu ikisi arasında sabır unsurumu yoksa mantıken değişik görüşler yüzündenmi böyle, iki eğitim arasındaki verim farkının çözülmesi bence en önemli unsur.
Öncelikle 1.yöntemi ele alalım yavru yeni yeni kovalanmaya başladıktan sonra taklayı çevirdikten sonra ve yeni yeni fişeklemeye başladıktan sonra yatırılıyor tüleği tamamen atlatması kanatlarını sıfırlaması bunun yanında yavruya kusturulduktan sonra tekrar antreman verilerek kuşun eğitimini alması sağlanıyor.Bana göre sabır isteyen en bilinçli yöntem budur kuş kanatlarını yeniler kişiliği olgunlaşır kendine güveni dahada artmıştır antreman esnasında tülek de tek bir kanadı tüyü olmadığından acı hissetmez ve kendini tamamen oyuna verir.
2.yöntemde yavrunun sürekli olarak uçurulması kovalanıp gözlemlerle nasıl bir kuş olduğu hakkında karar verilmesi bu genelde sabırsızlık yüzünden biranönce kuş oyunu açsın izleyim kümeste uçacak kuş olsun bilinci ile de yapılıyor bazen.
Bu iki yönteminde de yararlarını ve zararlarını tartışabliriz..
Sizler de tecrübelerinizi ve bilgilerinizi paylaşarak bu konu hakkında profesyonelce bir sonuç çıkarmalıyız bence bu forumda birçok bilgili tecrübeli abilerimiz ve arkadaşlarımız var belkide seferli oyun kuşu yetiştiriciliğin en önemli kırılma noktası bu 2 uygulamanın arasındaki ayrıntıdır :tamam: ...
Abi oyun kuşunu serbest rahat bırakıcaksın..Halk arasında kuş beyinli lafı kuşların yeme olan düşkünlüğünden ileri gelir...Bence en önemli aşama kuşların düzenli ( çok olmamak şartıyla ) beslenmesini sağlamaktan geçiyor. Yavru gerek annesinden saglamış oldugu yemin fazlalıgından gerekse yeme diüştükten sonra aşırı oburlukları yavruyu olumsuz etkılemenın yanında yavrunun agırlaşmasını ve uçuş performansını olumsuz etkiler kanaatindeyim kendımce...Ayrıca yavru Etrafını tanıdıktan sonra tek uçurulması gerekirse yabanilerin içine girip çıkması taraftarıyım...
MUSTAFA KARDEŞİMİN DÜZENLİ YEMLEME CÜMLESİ DIŞINDA SÖYLEDİKLERİNE PEK KATILMIYORUM.. YAVRULAR ÖNCE GRUPLARA AYRILIR VE 4 5 KÜMELER HALİNDE UÇURULUR.. KUŞLAR GÜZEL UÇUYOR HEPSİ NEFESİNİ AÇTI BEL KIRMAYA BAŞLADILAR.. SONRA TAKLAYI ÇEVİRDİLER VE HAVAYİ BAŞA BAŞLADILAR.. HAVA BAŞI BİTİRİP YERE İNDİRMEYE GEÇEN KUŞU HEMEN GRUPTAN AYIRIP TEKE DÜŞÜRMEK GEREKİR..BU KUŞUN YANINA BAŞKA BİR KUŞ KALKARSA O TEKE DÜŞEN KUŞ BOZULUR..ÖTE YANDAN YATIRMA OLAYINA GELELİM.. EN DOĞRUSU SABIRLI OLUP HAVAYİ BAŞA GİREN KUŞU İNDİRİP YATIRMAK TELEKLERİNİ TAMAMLAYIP UÇURMAK AMA BENDE MAALESEF BİRÇOK KİŞİ GİBİ ÖYLE YAPMIYORUM..
bende nacizane kendi deneyimleri aktarıyım ben bahar ve yaz yavrusu almaktansa kış yavrusu almayı tercih ediyorum sebebine gelince bahar ve yazın aldıgımız yavrular döşekten çıkar çıkmaz tüye başlıyo gözü dönene kadar uçurmuyoruz haliyle uçuma başlıyoz kuş 8 yada 7 inci teleklerde taklayı dönüyo ezberliyo havayi başa çıkıyo derken aşagı alıyo sefere başlıyo kuş düşüyo 4 üncü telege oturuyo pişene dek 2 yada 1 inci telege geliyo tam patlıyacagu dönemde telekten ötürü yatışa geçiyo ben böle yapmaktansa kış yavrusu alıyom
ekim kasımda koydugum yumurta aralık ocak gibi yemde oluyor şubat gibi gözü dönüyo havaya kalkıyo takla dönüyo ezberliyo havayi başa kalkıyo tabi tüy gibi bi derdim yok sıkıntı olmuyo nisan mayıs haziran üç aykuşu gözlemliyom yapıcanı yapıyo tüye başlıyo bu dönemde toylugunu almak için eşe atıyom tüyünü beklerken aynı anda yumurtasını ve yavrusunu bekliyom yavruya diri yem kusarken baya baya tüyden kurtulmuş oluyo ufak ufak tekrar kalkıyo geriye düşmeyen isteneni veren kümeste kalıyo yola devam
kışın aldıgım bu yavrulara uyguladıgım programı açıyım biraz isterseniz aynı akran yavruların gözü döndümü havaya kalkış zamanları gelmiştir ben üçerli guruplar halinde uçuruyom yavrularımı yer kümesim var birinci kaide olmazsa olmaz hiçbir çatıya ve başka yere basmıyacak yavrular bunu saglamak için ilk hafta kuşlara agız açtırmadan sıkıştırmdan iki tur pırıltıyla aşagı aşagı kümesin önüne indirdigim yavrulara hayvan başı 10 tane bugday düşecek şekilde yem veriyorum akşam yine aynı bu program taklayı dönene dek sürüyo taklayı döndülermi takla ezberlerken pırıltı vermeden aşagı kuşsuz indirmeye çalışıyom tabi bu uygulamada en büyük silahım yem uçan kuşa sabah akşam uçum sonrası 10 tene yem veriyom yavru yerde kuş görmeden yerine kümesine inişini pekiştirdimi ilk sınavını vermiştir gözümde sonraları havayi başa başlıyo yavrular yine pırıltı vermeden uçuuyolar ve iniyolar uçum süreleri bu programın ilerleyen günlerinde uzuyo artık böyleyken inen indi havada en sona kalıp bir iki yoklayıp ineni teke alıyom teke aldıgım kuşu alıyom havaya yerde kuş yokken uçuyo geliyo hedefine her gün üstüne koyarak oynuyo aşagı yukarı bir hafta 10 gün altına kuş sermeden oynuyo yerine kuş göstermeden geliyo iniyo ne zaman altına kuş seriyom dün uçtu bir saati aştı artık bu gün altına kuş serme vakti geldi bu gün altına kuş mu sericem 20 dakika uçuyo pırıltı yapmadan 3 kuş bırakıyom altına 3 gün sonra 15 dakika sonra 5 kuş bırakırım altına bu periyotla altındaki kuş sayısı artar 15 gün sonra kümesi altına sererim bu vakitten sonra kuşum üzerine koyarak oynar 45 gün sonra performansı zirvededir tüyü başlamıştır ve yavruya yatar diri yem kusarken tekrar kalkar 15 gün uçar geriye düşmediyse devam ederiz yok geriye düştüyse o damızlıgı(anne ve baba) bozarım zira olmamış tutmamıştır..
KUŞ NE KADAR İYİ OLURSA OLSUN EĞER SEYİSİ BU İŞİ BİLMİYORSA O KUŞUN PERFORMANSINI VE BECERİSİNİ AÇIĞA ÇIKARAMAZ.ÇOK GÜZEL KUŞLARIN KÖTÜ SEYİSLERİN ELİNDE PERT OLDUĞUNU GÖRDÜM.BAKICILIĞIN VE YETİŞTİRİCİLİĞİN YANINDA EĞER İYİ BİR SEYİS OLAMAZSAN İYİ BİR KUŞÇUDA OLAMAZSIN.ÇEVREMDEKİ ÇOĞU KUŞÇUDA BU EKSİKLİĞİ GÖRÜYORUM BU İŞİN SANATI BURADA BENCE USTALARIN SÖZÜNDEN ÇIKMAMAK LAZIM ARKADAŞLAR...
hüseyin bey ağzınıza sağlık güzel söylemissiniz ama bir konuda katılmıyorum zaman değişti kuşlarda değişti kuşu en iyi bilen takip eden uçurandır eski kuşçular ustalar dediğimiz o zamanın şartlarına göre uçuruyordu halende tok uçuranlar var açık arazide normalde ac uçurulur kuş daima gözü evinde olur bir yere konmaz görevini yapar gelir uçar sonra indiğinde yem yiyeceğini kafasına sokarsın sonradanda o kendiliğiinden zaman içinde yuvadan çıkınca uçmaya başlar. her kuş tok uçmaz bazıları uçabilir onun için dikkat takip ve kuşun durumuna göre uçurulmalı. bu da büyük bir bilgiye bağlıdır.tecrübeye bağlıdır. ve kesinlikle sabırlı olmalıyız. kolay gelsin.
Re: Seferli KUŞ Eğitiminde hangi yöntem?Tecrübeler konuşsun!
cenker45' Alıntı:
hüseyin bey ağzınıza sağlık güzel söylemissiniz ama bir konuda katılmıyorum zaman değişti kuşlarda değişti kuşu en iyi bilen takip eden uçurandır eski kuşçular ustalar dediğimiz o zamanın şartlarına göre uçuruyordu halende tok uçuranlar var açık arazide normalde ac uçurulur kuş daima gözü evinde olur bir yere konmaz görevini yapar gelir uçar sonra indiğinde yem yiyeceğini kafasına sokarsın sonradanda o kendiliğiinden zaman içinde yuvadan çıkınca uçmaya başlar. her kuş tok uçmaz bazıları uçabilir onun için dikkat takip ve kuşun durumuna göre uçurulmalı. bu da büyük bir bilgiye bağlıdır.tecrübeye bağlıdır. ve kesinlikle sabırlı olmalıyız. kolay gelsin.
Re: Seferli KUŞ Eğitiminde hangi yöntem?Tecrübeler konuşsun!
ben yöntem olarak ilk yöntemi uyguluyorum.kuş taklayı çevirdiyse ve 20dk civarı uçuyorsa kapatıp kanat kuyuk değiştirmesini bekliyorum.tabi bu süre içerisinde eşe atıp yavru büyütmesini saglıyorum.kanadı kuyrugu geldikden sonrada zaten iyi kuşsa bikaç hafta içinde kendini gstermeye başlıyor.diğer yöntemde kuş tüyde taklayı bırakabiliyor.yada sıkta kaybolma veya sıktan çıkamama gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor.zaten nemli olanda ekelik oyunu olduguna göre bikere bekleyip kuşu sorunsuz uçurmak kuş hakkında doğru karar vermemizi saglıyor