KANAT PATLATMA VEYA DİRSEK AÇMA OLAYI
Kanat patlatma veya dirsek açma olayı, genelde sesli kanat yapısına sahip olan güvercin ırklarında görülür. Bu güvercinler, ayni zamanda taklacı ve performans güvercinleridir. Bu güvercinler işe yarım takla ile başlar, daha sonra tam taklasını çevirir ve başa gelmeye çalışırlar. İşte takla atma veya başa gelme aşamalarında, bazı sert (kavi) güvercinler dirsek açar, yani kanat patlatmaya başlarlar. Bu kanat patlatma veya dirsek açma olayını, bence üç gruba ayırarak incelemek veya dile getirmek doğru olacaktır. Bunu bir hafif düzeyde dirsek açma, iki orta düzeyde dirsek açma ve üç ağır düzeyde dirsek açma diye yazabiliriz.
Hafif düzeyde dirsek açan taklacı güvercin, genelde kanadında tek taraflı dirsek açar. Lakin iki taraflı dirsek açanlarda oluyor. Ama bu dirsek açma durumları çok küçük bir yara olduğu için güvercin uçtukça bu yarasını havada kapatıyor. Çünkü güvercin uçtukça yarası kabuk bağlar ve kurur bir süre sonra kurumuş olan bu kabuğu atarak temiz bir deriye ve deriyi örtmeye başlayan, değişmiş temiz bir tüye sahip olur. Ve bu şekilde güvercin yarasından kurtulmuş olur. Bu güvercinler kanatlarını çok hafif kanatırlar, yaranın kapanması için bu güvercinleri yatırmamak lazım. Zira yatırıp tekrar uçurmak, eğer güvercinin iyileşme şansı varsa bile bu yatırıp uçurmayla güvercini bozmuş ve yarasının daha da büyümesine neden olursunuz. Dolayısıyla ufak olan yarasının kapanmasını istiyorsanız, dediğim gibi düzenli bir şekilde güvercini uçumda tutmanız gerekir.
Orta düzeyde dirsek açan taklacı güvercinler, yaraları bir önceki gruptan daha büyüktür. Tek taraflı dirsek açabildiği gibi çift taraflı dirsek de açmış olabilir. Bu güvercinleri yatırmadan uçmalarını sağlamak ve ilaç tedavisini de yapmak lazım gelir. Bu konuda kuşçu arkadaşlar birbirlerine diş macunu, dağlama veya vazelin gibi tedavi yolları önermektedirler. Burada doğru yöntem, güvercinden anlayan bir Veteriner Hekime kanadını patlatarak dirsek açmış bir güvercini göstermektir. Çünkü taklacı güvercin ırkında, gelişebilecek olay ve gelişmelere, elden geldikçe bilimsel yaklaşılmasında, sayısız fayda vardır. Dolayısıyla kanat patlatmadan dolayı yara almış bir güvercinin kanadını, Veteriner Hekime göstererek, Veteriner Hekimin önerebileceği tedaviyi uygulamaktir. Güvercinin iyileşip iyileşmemesi ise ayrı bir tartışma konusudur. Yalnız önemli olan doğru ve bilimsel yöntemi yani tedaviyi güvercine uygulatabilmektir. Uygulatabildiğimiz ölçüde güvercin yetiştiricimizin, kanat patlatmış güvercini yüzde elli yüzde elli iyileşme şansı olabilir.
Ağır düzeyde dirsek açan taklacı güvercinlerin, yaraları bir önceki gruplara göre çok daha ağırdır. Bu grupta yer alan ve dirsek açıp kanat patlatan güvercinlerin, sık sık uçuma koymak veya tedavi görmelerini sağlamak bile, bir güvercin sever için nafile bir cabadır. Çünkü bu türden güvercinleri uçuma koymak ve tedaviyle kanat patlatmalarını iyileştirmek mümkün değildir. Bu güvercinlerin kan hattı ne kadar temiz olursa olsun, kendi kan hattından gelen, performansını sergileyebilmesi mümkün değildir. Güvercin kendi performansını sergilemek için mutlaka kendini zorlayacaktır. Ama kendi asil kanından gelen bu zorlamaya devam ederse, yani güvercinin uçumuna devam edilirse, güvercin kendini bozacak ve bir süre sonrada kümesine taklasız inecektir.Şimdi bu türden güvercinlere ne yapılabilir veya bu konuda izlenecek yol ne olmalı diye bir soru gelebilir.Lakin sitemin
www.rakayguvercin.com da makaleler kısmında “Güvercinlerde Eşleştirme” (1) diye bir yazıyı, karınca kararınca kaleme aldım.Belki bu soruya bir nebzede olsa, katkı sunabilir düşüncesiyle sizleri selamlıyorum.29.06.2010 Refik AKAY