Kuşta renk ,gül , perçem , arka tepe , vs , bunlar oyunkuşu için bir ölçü değildir , kostüm ağırlıklı beslenen açıkrenkli ve süslü kuşlar , genellikle çok oyun yapmaz evet ...
Bunları oyunkuşu dışında değerlendirmek lazım , geriye kalan oyunkuşu soyu , özelliği olan her renk ve desende süslü - süssüz tüm kuşlar oyun potansiyeli taşır ,ölçüt olarak bu kuşun gülü var yok oyun yapmaz diye bir değerlendirme ben yapmam ,.. Gidin bakın Sivaslı Ali Rıza amcavar Kırıkkalede ,beyaz perçemlileri var, yörede popüler kuşlar ...
Bende bir dönem Perçemli kalemli kırmızılar baktım mükemmel oyun yaptılar , şuanda'da bezlarım var damızlık erkeğini çok uçurdum yılarca ,gülü falanda var kuşun , ..
Bu demkek değil tüm beyaz güllüler oyunlu olur ,yada tüm kalemli kırmızılar peçemliler oyunlu olur ,yok böylebir ölçü bana göre kuşun soyu sopu oyunlu ise düzde olsa , aksesuğarlıda olsa oyun yapması beklenir ..
Piyasada daha çok düz ve arkatepe kuşvar birazda yöresel Ankara ve civarında dahaziyade ..
Ha , kostüm kuşu kırıkları yada kostüm ağırlıklı bakılan açık renk kuşlar oyun özelliği olarak daha geridedir taklaatarlar bazıları seferede gelir ama çoğu nun sonu boş çıkar , yerde gergefgibi gerilen kapalı alanda ağzı açıkbırakan çok aksesuğarlı kostüm lü kuş gördüm bunları besledimde yıllar evvel bundan 15 yıl önce belki şebap kuşun , masa kuşunun adını bilmezken ,ben bunları oyun için besledim uçurdum , hatta kırdım kapalı renk kuşlarla yazıkki sonunu hep boş gördüm adamgibi istikkarralısı uzunvadeli oyununu koruyanı çokmadı ..
Bende şöyle söylüyorum oyunkuşu için miski ,göğsü kınalı , şampanya , ispirto vs renk özelliği taşıyan kalıplı açıkrenk kuşlardan hiç hazetmiyorum bu kuşlardan veya kırıklarından oyun kuşu uçuracağım diye çabalamanın nafile olduğunu söyleyebilirim kendi adıma .. selamlarŞEREF