Seyislik hakkında....

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tanlmslz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

tanlmslz

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Gökşen açıkkol
Meslek
Kamu çalışanı
İlgi Alanı
Kediler
Öncelikle herkeze selamlar.
Bu forumda bu konu ile alakalı bir çok başlık var ancak bir tanesinde de tatmin edici sonuç yok.Şimdi bütün abilerime ve tecrübeli arkadaşlarıma sesleniyorum.Şimdi buyurun lütfen anlatın .Seyis nedir ? Seyisin kuş üzerindeki etkileri nelerdir? Seyisin kuşa neler katabileceği ? Bunları anlatın lütfen.Örneğin Bütün herkezin şikayet ettikleri bir şey vardır.Kuşum dama alıştı ve oyunu oraya yapıyor.Bunu nasıl önlerim.Bu gibi sorunların çözümü seyislikse LÜTFEN anlatın..

SAYGILARIMLA
BY 06CLASS

Bir örnek daha vermek gerekirse yavruları ne zaman kovalamalıyım.Nasıl kovalamalıyım.Yanına uçan bir kuş kaldır birlikte uçur tekniği vermeyin lütfen uçan kuşum yok benim.Benim gibi olanlar için lütfen.
Saygılarımla,
BY 06CLASS

bir kus yuzde ellı kustur yuzde ellı seyıstır ıyı kus ucurmak ıstıyorsan ıyı seyıs olman lazım kusu ılk once anlaman lazım cozmen lazım her kusa kusun ıstedıgı sekılde davranman ona gore program uygulaman lazım seyıslık kusu gercekte kus yapmaktır..

Oğuzcuğum tam sorumu anlamamışsın.Ben bu ayrıntıları soruyorum .Yazdığın şeyler bu forumda 100 yerde var.Tecrübeli arkadaşlar ve abilerim bu ayrıntıları anlatsın istedim.Saygılarımla ;

Benim Şahsi fikrim iyi bir seyis olmak için çok iyi bir gözlemci olmak lazım. Ustaların kuş uçuruşlarını ne gibi bakımlar yaptıklarını eş edişlerine aşağıya alışlarına vb. herşeyi en iyi şekilde gözlemleyip bunları uygulaya uygulaya olacağı kanısındayım.

Uygulamak için bi usta bulmak lazım çevrende .
Saygılarımla

Şuanda 2 tane yavru uçuruyorum.İkiside dişi çıktı eşe gelcekler.Bu aralar pek uçmuyolar performans düşüklüğü var.Bunun kızmasıyla bir alakası varmı?Yavrunun teki 6.telekte diğeride 7.telekte.Eş yapıp uçurmaya devam mı edeyim yoksa böyle kalsın mı?
Teşekkürler.

Selamlar ,
Hakan kardeşim Performanstaki düşüklük şuan normal .Neden dersen mevsimsel dönüşümlerden etkileniyor bu hayvanlar kısa bir süre içersinde düzeleceklerdir .Tabiki herhangi bir hastalık yok ise .Ancak Sorunun yeri yanlış .Ben bu konuyu açarken insanların tecrübelerini paylaşmalarını istemiştim.Örneğin tecrübeli kuşçulardan.Metin abi , ramazan abi bunun gibi 100 örnek çıkar sanırım herkez saysa iyileri.Ancak görünen o ki kimse bilgisini paylaşmıyor.
Saygılarımla ;

Merhaba Gökşen Bey,
Bu konuda yazmaya karar verdiysem de şu ana kadar müsait bir vakit bulup yazamamıştım kusura bakmayın.
Seyislik, güvercin yetiştiriciliğindeki anlamıyla bildiğim kadarıyla kuşu havada okumak ve okuduğunu anlayarak-yorumlayarak belirli önlemler uygulamak ve bu sayede kuşa eğitim vermektir.
Seyisin kuşa neler katabileceğini daha deneyimli ağabeylerimizin daha önceki tartışma-paylaşımlarını okuyarak yahut iyi bir uçurucuyu takip ederek öğrenebilrisiniz.
Başka bir dama alışan kuşun nasıl yerine indirilebileceğine gelince, kuşlarımızı terbiye etmekte 2 temel unsur vardır:
1-Antrenman Düzeni
2-Yemleme Düzeni
bu ikisi ne kadar mükemmel olursa kuştan alacağınız verim de o ölçüde artar. Başka yere alışan kuşu ben olsam bir kaç gün dinlendirip ona verdiğim yem miktarını azaltır sonra normal uçum süresini tamamlamadan önce diğer kuşlarla prıltı verir yem gösterirdim. Bir hafta boyunca yemle terbiye etme çabalarım sonuç vermezse o kuşu uçurmaktan vaz geçerdim.
Yavruların eğitimine gelince, kesinlikle benim en sevdiğim konu. Öncelikle uçurulacak yavruların yem disiplini çok hassas bir konu. Yavrular uçarken(bir antrenman günü sonuna kadar) boş kursakla uçmalılar. Gün sonunda hedefte -iniş sahasında- yem yemeliler.(Tercihen ikindi-akşam antrenmanından sonra)
Yavruların terasa-yere alıştığından emin olduktan sonra açken grup halinde antrenmana başlanır. Yavruların durumuna göre (yükselip alçalma sağa sola inme sinyalleri) müdahale etmek için elimizde pırıltılık bir kuş bulundurulur. Müdahale gerektiği anda pırıltı vererek yavrular hedefe indirilir. Bu şekilde 1 hafta-10 günlük antrenman sonunda kondisyonu iyi olan yavrular 10 dk üzerinde uçmaya başlarlar. Antrenmana düzenli bir şekilde devam edilirse bir süre sonra -ki bu da kuşa göre değişir- fişeğe ve sefere başlayacaklardır. İnşallah biraz olsun açıklayıcı olabilmişimdir.
Sağlıklı kümesler, keyifli seyirler temennisiyle...
Khalid

Selamlar Gökşen,konuyu yeni farkettim geçte olsa bir şeyler yazayım.

Seyis nedir :Seyisin genel kullanımı atçılık camiası içinde.atın yemlenmesi,gezdirilmesi,ahırın temizliği,bakımı v.s gibi

işlerle uğraşan kişilere verilen genel adıdır.

Seyisliğin,kuşçuluktaki karşılığı ise,komplike bir kümesin,temizliği,bakımı,kuşların bilinçli uçurulması ile alakalıdır.

Seyisin kuşa katabileceği,uçuş disiplini sağlamak,düzenli antrenman ile havada kalmasını sağlamak,rahatsız olduğunda

anlayıp gerekli tedaviyi yapmak,komplike bir kümesin hakkını vermektir.

Kuş işinde kuş ve seyis birbirini tamamlar,seyis ne kadar iyi olursa olsun,sütçü beygirini arap atına çeviremez.

Kuşun iyisi ise bilinçsiz seyisin elinde,arap atı bile olsa, sütçü beygirine döner.

Kuşun başka dama atması ise seyis ilk uçumdan itibaren,iyi bir gözlemci olacak,havadaki kuşu kontrol edemezse kuş

kendi bildiğine hareket edecek,daha sonrada edindiği kötü huyları bırakması baya zor olacaktır.

Örneğin ilk uçum antrenmanında ağzı bir karış açılmış,ben bittim inmem lazım diyen yavruyu hala yerine geldiği

zaman ürkütüp kondurmazsan,haliyle hayvan başka yere atacaktır,ve bu kuş hayvanı her sıkıştığında o attığı yeri

bulacak,zamanla önce oraya sonra yerine gelecektir.

Şimdi yanına atacağın kuşun olmadığı yavruyu önce acele etmeden ilk kanat teleğini atmasını bekleyeceksin,o halde

bile eline aldığın zaman cik-cik yavru ötüşü yapacaktır çoğu, acele yok 10-15 gün bekle,yavruluktan çıksın,daha sonra

yavruyu yavaş yavaş havalandırmağa başla,ilk zamanlar zorlama bırak havada kanat kullanmayı öğrensin daha sonra

zaten kendi kendine havalanıp şımarmağa çalışacaktır,ilk bir kaç uçumda önemli olan uçması değil kalktığı yere

inmesidir.Nereye ineceğini öğrendikten sonra yavaş yavaş havada tutmağa başlanır,devam edilir.

Şimdilik bir çırak olarak yazabileceğim bunlar,adını saydığın ustalar belki daha doyurucu bilgi verebilirler.

Selamlar sağlıcakla kal.

tanlmslz' Alıntı:
Selamlar ,
Hakan kardeşim Performanstaki düşüklük şuan normal .Neden dersen mevsimsel dönüşümlerden etkileniyor bu hayvanlar kısa bir süre içersinde düzeleceklerdir .Tabiki herhangi bir hastalık yok ise .Ancak Sorunun yeri yanlış .Ben bu konuyu açarken insanların tecrübelerini paylaşmalarını istemiştim.Örneğin tecrübeli kuşçulardan.Metin abi , ramazan abi bunun gibi 100 örnek çıkar sanırım herkez saysa iyileri.Ancak görünen o ki kimse bilgisini paylaşmıyor.
Saygılarımla ;

PAYLASILAN SEYLER ÇOK ONLARCA OKUMA ARAMA ZAHMETİNE KATLANANLAR AZ YUKARIDA SENOL KARDESİMİZ AGZINA SAGLIK DETAYLI CA ÇOK GÜZEL ANLATMIŞ AMA SENOL KARDESİMİN O ANLATISIDA KUSCU OLACAKLARA YETMEZ ANLATILANLARI KUSLAR ÜZERİNDE TAM MANASIYLA DSİPLİNLİ SABIRLI BİLİNÇLİ NE KADAR EKSİKSİZ UYGULAYABİLİRLER ODUR DAHADA ÖNEMLİ OLAN

UYGULAMANIN OLMADIGI YERDE BÜTÜN BİLİNMESİ GEREKENLERİ BİLMEK UYGULAYABİLME YOK İSE HİÇ BİR SEY İFADE ETMEZ SEYİSLİGİ BİLMEK DEMEK İYİYİ KÖTÜYÜ HEPSİNİ OYNATIRIM YADA BİR SEYLER KATARIM DEMEKDE DEGİL KUSA GÖREDE SEYİSLİK GEREK USTALAR VE TECRÜBELİ YETİŞTİRİCİLER KUSCU OLACAKLARA SADECE KAPIYI AÇARLAR
KUSCU OLACAKLAR İÇERİ KENDİLERİ GİRMELİDİRLER

SAYGILAR

Selamlar;
Öncelikle şenol bey ve kadir beye teşekkür ederim.Verilen bilgilergayet net ve güzel emeğinize sağlık ancak sizler gibi diğer üstadlarımında paylaşımda bulunması forum ve bizler açısından gayet iyi olacağı kanaatindeyim.
Saygılarımla ;

şenol tunç' Alıntı:
Selamlar Gökşen,konuyu yeni farkettim geçte olsa bir şeyler yazayım.

Seyis nedir :Seyisin genel kullanımı atçılık camiası içinde.atın yemlenmesi,gezdirilmesi,ahırın temizliği,bakımı v.s gibi

işlerle uğraşan kişilere verilen genel adıdır.

Seyisliğin,kuşçuluktaki karşılığı ise,komplike bir kümesin,temizliği,bakımı,kuşların bilinçli uçurulması ile alakalıdır.

Seyisin kuşa katabileceği,uçuş disiplini sağlamak,düzenli antrenman ile havada kalmasını sağlamak,rahatsız olduğunda

anlayıp gerekli tedaviyi yapmak,komplike bir kümesin hakkını vermektir.

Kuş işinde kuş ve seyis birbirini tamamlar,seyis ne kadar iyi olursa olsun,sütçü beygirini arap atına çeviremez.

Kuşun iyisi ise bilinçsiz seyisin elinde,arap atı bile olsa, sütçü beygirine döner.

Kuşun başka dama atması ise seyis ilk uçumdan itibaren,iyi bir gözlemci olacak,havadaki kuşu kontrol edemezse kuş

kendi bildiğine hareket edecek,daha sonrada edindiği kötü huyları bırakması baya zor olacaktır.

Örneğin ilk uçum antrenmanında ağzı bir karış açılmış,ben bittim inmem lazım diyen yavruyu hala yerine geldiği

zaman ürkütüp kondurmazsan,haliyle hayvan başka yere atacaktır,ve bu kuş hayvanı her sıkıştığında o attığı yeri

bulacak,zamanla önce oraya sonra yerine gelecektir.

Şimdi yanına atacağın kuşun olmadığı yavruyu önce acele etmeden ilk kanat teleğini atmasını bekleyeceksin,o halde

bile eline aldığın zaman cik-cik yavru ötüşü yapacaktır çoğu, acele yok 10-15 gün bekle,yavruluktan çıksın,daha sonra

yavruyu yavaş yavaş havalandırmağa başla,ilk zamanlar zorlama bırak havada kanat kullanmayı öğrensin daha sonra

zaten kendi kendine havalanıp şımarmağa çalışacaktır,ilk bir kaç uçumda önemli olan uçması değil kalktığı yere

inmesidir.Nereye ineceğini öğrendikten sonra yavaş yavaş havada tutmağa başlanır,devam edilir.

Şimdilik bir çırak olarak yazabileceğim bunlar,adını saydığın ustalar belki daha doyurucu bilgi verebilirler.

Selamlar sağlıcakla kal.

Eline , yüreğine sağlık Şenol abicim.
Tek tek güzel bir şekilde açıklamışsın.
Bizlere de okumak ve uygulamak düşer.
ELLERİNDEN ÖPERİM ABİ...SAYGILARIMLA.

Geri