merhabalar yorumlar için teşekkür ederim. öncelikle burak bey bir taklacı yetiştiricisi olarak dönek piyasası bilmemekte haklıdır, zira aynı şey benim için de geçerli, bazı taklacıların renklerini çok severim(basık mermeriler favorim) ama piyasalarını hiç bilmem. ama genel olarak söylemek lazım ki, fiyat olayı tartışılır bir konudur. nitekim ben, sahibinin 500ytl hatta 1000ytl istediği kuşları gördüm. herkesin kuşu kendine göre değerlidir bu bakımdan fiyat aralığı arasında yorum yapmak istemiyorum. burak bey benim kuşlarımın içinde satılık yok. yaklaşık 5 ay oldu kümesimi kuralı ve ancak oturtabiliyorum. üretmek ve üretimden doğan fazlalığın kümes sağlığını bozabilme tehlikesini gördüğüm anda ancak kuş verebilirim, gerek hediye, gerek satma usulüyle.
genel olarak dönek piyasası hakkında, izmir şartları için konuşabilirim. bir arkadaş 5 ytlden başlıyor demiş ama izmir kuş pazarında bile artık 5 ytlye dönek kalmadı, zaten onlara da dönek denmez. havada gördüğünüz, dönüşünden memnun kaldığınız bir kuşun fiyatı 50ytlden başlar. bu kuşun dönüşünün yanında kostüm zarafeti de varsa minimum 100ytlden başlar. ben taban fiyatları söylüyorum, tavan fiyatlarında çok uçuk olan arkadaşlarımız da oluyor tabi. ama benim kanaatim güzel dönüş ve güzel kostümlü bir çift döneğin ederi 200ytlyi geçmemeli. memleketimizde asgari ücret 500ytl. şimdi kuş fiyatı belirlerken de insaflı olmak lazım. tamam, sonuçta bir canlıdır ve büyütmesi emek ister, meşakkatlidir, ama bir kuş, insan gibi 9ayda yavru vermez. dolayısıyla 1 senede en kötü şartlarda bile 6 yavru alınır. yani bu işten para kazanmak isteyen bir arkadaş bile yılda 600ytl sadece 1 çiftten kazanabilir. sözü çok uzattım ama umarım düşüncelerimi net bir şekilde dile getirmişimdir.
yavrularım sağlıklı bir biçimde çoğalırsa sizin taklacı yavrularınızla da takas ederiz böylelikle karşılıklı merakımızı paylaşarak gidermiş oluruz.
dostlukla...