SEZONUN İLK YAVRUSU VE İLK HASTALIK!

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan 0zqur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 25
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K

0zqur

Üye
www.kuscular.org
Ad Soyad
Özgür ERİŞ
Meslek
Elektrik-Elektronik Teknisyeni ..
İlgi Alanı
Köpekler
ARKADAŞLAR ABİLER SEZONUN İLK YAVRUSU HASTALIKLI ÇIKTI. ŞU ANDA 6-7 GÜNLÜK VE GÖZLERİNİN İKİSİNİN DE ÖNÜNDE İLTİHAP OLUŞMAYA BAŞLADI. İKİ GÜN ÖNCE SADECE KIRMIZILIK VARDI BİRŞEY OLACAĞINI ANLAMIŞTIM AMA ARTIK İYİCE KÖTÜLEŞİYOR. BU HASTALIK NEDİR VE TEDAVİSİ NASIL OLUR ?
ACİL TEDAVİYE BAŞLAMAM GEREKİYOR SANIRIM , ÇÜNKÜ YAVRU GÖZLERİNİ BİLE AÇAMIYOR DURUMU ÇOK KÖTÜ !

Ekli dosyalar

• 1.jpg.webp
    1.jpg.webp
    457.7 KB · Görüntüleme: 1,184
  • 1.jpg (1).webp
    1.jpg (1).webp
    321.1 KB · Görüntüleme: 1,155
  • 1.jpg (2).webp
    1.jpg (2).webp
    457.1 KB · Görüntüleme: 1,113
Özgür yetişkin olsa tedavisi kolay sayılırdı ama yavru olunca biraz zor oluyor.
Tahminim göz nezlesi inşallah daha ciddi bir şeyi yoktur.
Genta göz damlası(eczanelerden temin edilebilir)nı iki göze de birer damla sabah ve akşam olarak uygulayabilirsiniz.
İnşallah düzelir ve büyür sizde güzel dönüşlerini izlersiniz.
Selamlar
Khalid

Özgür, Tetra al tozunundan çok az gözüne çok az serp.
bir bilemedin 2. gün bir şey kalmaz.

GÖZ NEZLESİNE BENZETTİM AÇ İÇİNDE ÇAPAK BİLE VARSA TEMİZLE SONRA ORNİTAP HAPINI İLK GÜN İKİ ADET SONRA Kİ GÜNLERDE BİRERTANE AT İKİ ÜÇ GÜNE GEÇER İNŞALAH

Öncelikle cevaplarınız ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Bugün Turker abimin yorumlaması üzerine kuşun gözlerine ılık çay ile pansuman yaptım iyice sildim. Daha sonra Hametam(deri yaraları için birebir) adlı ilacı kullanarak kremledim. Kümesde hava akımı bir yerden girip diğer yerden çıktığı ve ceyeran olabilme ihtimali olduğu için mi böyle birşey oldu yavruda. Yani göz nezlesi böyle bir durumdan mı ortaya çıkabilir?
Akşama doğru ise kuşun gözlerinin iyice kızardığını hatta çok kötü olduğunu gördüm , yaşama ihtimali çok zor görünüyo inşallah sabaha ölmüş olarak bulmam :hayir:

Merhaba,

öncelikle geçmiş olsun bu hastalık bence ya annede yada babada içerde bir taşıyıcı var yada kümesinin havalandırmasında problem var kümesin toz oluyorsa bu hastalık normal.
tedavisi: ornitap yarım yarım ver aksamları birde anneyede babayada ver akşamları 2 gün içerisinde düzelir insallah bu seferde boğaz yoluyla uğraşmassın birde bogaz yoluna bak gözlerininin kenarlarına vatikomla temizleyebilirsin.
çayla pasuman yapmışsın ama kremde sürmüşsün ama tahminimce göz kenarlarını tahrip etmişsin kızarması ondan birde bakarmısın hayvanın nefesi kokuyorsa kesin ya anneden yada babadan mutlak bir taşıyıcı var ceyranda kalması bu hastalıkla alakalı deyil.
Saygılarımla,

Ramazan ABA

Evet toz oluyodu tozu önlemek için kapıyı açık şekilde yaptım ve tozun önüne geçtim, fakat ceyeran durumu söz konusu olur diye sürekli kapıları açık durmuyo. Beslediğim yer boş bir dairenin boş bir odası. Camlar açık tel örgü var kapıyı da aynı şekilde yaptım fakat bu durum ceyeranla alakası yok diyorsunuz.Kesinlikle tozla alakalı bir durum mu bu, eğer sorun toz ise kapıyı açık tutarak önüne geçmiş oluruz, fakat bu seferde ceyeranın nezle yapması gibi bir durum olabilir mi ?
Ağız kokusunu(sabaha dayanabilirse :hayir: ) yarın inceleyip buradan bilgilendiririm , eğer kokuyorsa anne ya da baba da mı problem var ?

0zqur' Alıntı:
Evet toz oluyodu tozu önlemek için kapıyı açık şekilde yaptım ve tozun önüne geçtim, fakat ceyeran durumu söz konusu olur diye sürekli kapıları açık durmuyo. Beslediğim yer boş bir dairenin boş bir odası. Camlar açık tel örgü var kapıyı da aynı şekilde yaptım fakat bu durum ceyeranla alakası yok diyorsunuz.Kesinlikle tozla alakalı bir durum mu bu, eğer sorun toz ise kapıyı açık tutarak önüne geçmiş oluruz, fakat bu seferde ceyeranın nezle yapması gibi bir durum olabilir mi ?
Ağız kokusunu(sabaha dayanabilirse :hayir: ) yarın inceleyip buradan bilgilendiririm , eğer kokuyorsa anne ya da baba da mı problem var ?

özgür üzülme ya bak şimdi bu yavru yeme daha vuramıyor yani yemiyor buna kim bakıyor anne baba ama toz diyosun kümesin canını alan olay burda bir kümeste toz varsa malum önümüz yaz havalar ısınacak tozlar kalkacak şuan acilen kümesini dezenfekten yapman gerek bence mezatlarda satılıyor alırsın boş oda diyorsun bence bir badana yapma imkanın varsa hemen yap kuşlarınıda aşı yaptırıyormusun bilmiyorum ama ben aşılara baya dikkat ediyorum.tekrar geçmiş olsun .

Saygılarımla,

Ramazan ABA

Abi badana yapma imkanım olabilir, evde kireç var diye hatırlaıyorum, eğer varsa onunla yaparım kumes için iyi olabilir.Aşı yaptırmıyorum abi , sorun tozdan çıkıyor sanırım bu sorunun önüne geçmek için birşeyler yapmam gerek.

Özgür kardeşim tozun önüne geçebilmek için bir çok yöntem var.Bende de var aynı sorun kümese baca yapma imkanın yok sanırım benim gibi, elektrik işiyle uğraştığın için aklıma gelen bi yöntem var ben fan takmayı düşünüyorum şimdi bu genelde kahvehanelerde felan kullanılan küçük çaplı fanlardan şimdi diyeceksin ki sürekli nasıl açıp kapatcaz, onunda çözümünü biliyorsun bu zaman saatleri var ondan bağlasak mesela ayarlasak sabah 10 dan 10:30 kadar çalışsa akşam 17:00 den 17:30 a kadar gibi otomatik bi havalandırma sistemi yapılamaz mı ben yapmayı düşünüyorum bana cazip geliyo bu fikir hem ucuz hem pratik

DÖNEKCI35' Alıntı:
Özgür kardeşim tozun önüne geçebilmek için bir çok yöntem var.Bende de var aynı sorun kümese baca yapma imkanın yok sanırım benim gibi, elektrik işiyle uğraştığın için aklıma gelen bi yöntem var ben fan takmayı düşünüyorum şimdi bu genelde kahvehanelerde felan kullanılan küçük çaplı fanlardan şimdi diyeceksin ki sürekli nasıl açıp kapatcaz, onunda çözümünü biliyorsun bu zaman saatleri var ondan bağlasak mesela ayarlasak sabah 10 dan 10:30 kadar çalışsa akşam 17:00 den 17:30 a kadar gibi otomatik bi havalandırma sistemi yapılamaz mı ben yapmayı düşünüyorum bana cazip geliyo bu fikir hem ucuz hem pratik
Evet söylediğin proje gayet basit yararlıda olabilir diye düşünüyorum, ama doğal yollarla havalandırmak daha mantıklı .Bunun için bir girişimde bulundum daha önceden, kapı ve camlar açık olunca toz %90 iniyor olmuyor gibi birşey hatta. Ama buda ceyeran yapar mı bilemiyorum. Bazı abiler bu kuşun bu hastalığına nezle diyor, bazıları da toza bağlıyor. Hangisi olduğunu net şekilde bilsem ona göre hareket etcem. Ama yukarıdaki kuşu kaybetcem gibime geliyo . Bugün daha kötü , az sonra çıkıp tekrar krem sürcem ama bakalım iyileşecek gibime gelmiyo.

Bende göz nezlesine benzettim ama en iyi sen bilirsin çünkü kümes ortamını ve kuşu sen daha ayrıntılı görebiliyorsun,inşaallah düzelir.Hayırlı haberlerini bekliyoruz.

Tozdan olabilir diye düşünüyorum, çünkü ilk zamanlar çok tozluydu kümes ve daha sonradan hallettim tozu. Nezle olabilmesi için anne babanın yavrunun üzerine yatmaması gerekir, çünkü anne baba günlerinin %80 ini yavrunun üzerinde geçiriyorlar. Yavru o şekilde soğuktan rüzgardan da korunuyordur diye düşünüyorum.

Özgür önce geçmiş olsun,yavruya baya çözüm söylemiş arkadaşlar,benim tavsiyem eczanelerde göz damlaları var

mikrop öldürücü özelliği olan o damlayı önce gözlerine damlat,sonrada terramiycin göz melhemini ince bir tabaka

halinde sür,bir kaç sürümden sonra kendine geleceğini düşünüyorum.

Selamlar sağlıcakla kal.

su an ki bir resmini tekrar yükleyebilirmisin özgür

şenol tunç' Alıntı:
Özgür önce geçmiş olsun,yavruya baya çözüm söylemiş arkadaşlar,benim tavsiyem eczanelerde göz damlaları var

mikrop öldürücü özelliği olan o damlayı önce gözlerine damlat,sonrada terramiycin göz melhemini ince bir tabaka

halinde sür,bir kaç sürümden sonra kendine geleceğini düşünüyorum.

Selamlar sağlıcakla kal.
Bildiğimiz göz damlası mı abi , babannemin gözlerinde de sorun var oda kullanıyor göz damlası aynı şey mi acaba ? Fakat sorun tam gözünde değil gözünün ön kısmında iltihap oluştu yavru gözlerini açamıyor durumu çok kötü bir halde .. Terramiycin yerine Hametan adlı bir krem sürüyorum abi oda deri hastalıklarına birebir iyi geliyormuş hem ilacın üzerinde yazıyor hemde internetten araştırdım.
kuscu_marik' Alıntı:
su an ki bir resmini tekrar yükleyebilirmisin özgür
Tamam abi 15 dakika sonra fotoğraflar geliyor son durumu çekip paylaşayım..

Buyur abi yeni fotoğraflar ve kuşun son durumu. İki gözünün önünde de bulunun şişlik kuşun gözünü açamasını engelliyo ve kuşun gözleri sulu, sanırım bu yavruyu kaybetcem :hayir:

Ekli dosyalar

• 27032012471.webp
    27032012471.webp
    424.5 KB · Görüntüleme: 976
  • 27032012477.webp
    27032012477.webp
    414.8 KB · Görüntüleme: 1,095
  • 27032012467.webp
    27032012467.webp
    522.3 KB · Görüntüleme: 1,046
s a geçmiş olsun özgür zaten yasamaz ölmesi daha iyi

salmonella yani ya anada yada babada bu tasıyıcı hastalık var ana baba yavruya kusunca bu hastalıgı aktarır damla ilaç çözüm degil bundan sonraki yavrulardada aynı sey olursa tasıyıcı demek ozaman ana yada babadan kurtulman gerek ayrıca kanat tozu bu hastalıgı yapmaz kanat tozu kusda burun tıkanıklıgı ve hık hık yapar nefes darlıgı yapar geçmiş olsun saglık olsun bu yasananlarıda tecrübe edin her kesin yasadıgı seyler tekrar geçmiş olsun

kuscu_marik' Alıntı:
s a geçmiş olsun özgür zaten yasamaz ölmesi daha iyi
salmonella yani ya anada yada babada bu tasıyıcı hastalık var ana baba yavruya kusunca bu hastalıgı aktarır damla ilaç çözüm degil bundan sonraki yavrulardada aynı sey olursa tasıyıcı demek ozaman ana yada babadan kurtulman gerek ayrıca kanat tozu bu hastalıgı yapmaz kanat tozu kusda burun tıkanıklıgı ve hık hık yapar nefes darlıgı yapar geçmiş olsun saglık olsun bu yasananlarıda tecrübe edin her kesin yasadıgı seyler tekrar geçmiş olsun
Abi zaten kuşun durumu kötü olduğu için ona da acıyorum gözlerini açamıyor hayvan, artık ölse de kurtulsa demeye başlıcam nerdeyse. Gittikçe kötü hal aldığı için kurtarılamaz, ölürse anne babada rahatlar diye düşünüyorum.
Bu durumun tozdan kaynaklanmamasına sevindim,peki artık şöyle birşey mi yapmalıyım. Bu anne baba yumurtladıklarında yumurtalarını alıp başka kuşlara mı sürmeliyim, yada bir kez kontrol amaçlı yavru çıkartmalarını sağlayıp yavrunun sağlığını mı gözlemeliyim.Birde şöyle birşey var ; bu yavrunun annesi yaklaşık 1-2 senedir falan bende babası 8 9 aydır bende. Eş yaptığımdan beri hiç sorun olmamıştı. Anne kuş daha önce çok yavru çıkartıp büyüttü gayet sağlıklı kuşlar dı baba kuş da başka yerde yavru çıkartıp büyüttüğünü biliyorum. Bu ikisini eş yaptığımdan beri ikinci defa yavru çıkarttırdım ilk seferinde soğuklardan dolayı yavru ölmüştü.Bu sefer de bu hastalık peydah oldu..Bu durumda sorun anne babada mı ?Bu düşük bir ihtimal olabilir gibime geliyo.
Ve birde çok hafif ceyeran,yavrularda ve kuşlarda çok kötü sağlık problemleri oluşturur mu ?

ANNE BABA TASIYICI İSE YUMURTALARA BİLE HASTALIGI AKTARIR BİR ÇİFT DAHA YAVRUSUNU AL YİNE BÖYLE OLURSA YA ANADA YA BABADA TASIYICILIK VAR DEMEKTİR ÖZGÜR

kuscu_marik' Alıntı:
ANNE BABA TASIYICI İSE YUMURTALARA BİLE HASTALIGI AKTARIR BİR ÇİFT DAHA YAVRUSUNU AL YİNE BÖYLE OLURSA YA ANADA YA BABADA TASIYICILIK VAR DEMEKTİR ÖZGÜR
Tamamdır abi bir çift daha yumurta alcam inşallah onlarda da bu sorun çıkmaz. Şimdi yavrunun ölmesini mi beklicez?

Ve birde hafif ceyeran kuşlar için çok kötü sağlık problemleri yaratır mı ?

CEREYAN TABİKİ HASTA EDER AMA O HASTALIGIN CEREYANLA İLGİSİ YOK ÖZGÜR BİR ÇİFT DAHA YAVRU AL GÖZLEMLE

CEREYAN VARSA ONUNDA ÖNLEMİNİ AL KOLAY GELSİN KENDİ ÖLSÜN HALİNE BIRAK

Güneş görmeyen ,kapalı catı altı, depo, oda gibi salmalarda cama kapıya ne kadar tel gersenizde bu tür problemler cıkıyor.Yuvaya ot ve saman konulduğunda da yapabiliyor.Tedavi olarak , gözü ılık pamuklu su ile temizleyip genta göz damlası damlatılabilinir.Kuşlarda muhtemelen ateşte olabilir, içme sularına 7 gün geasol toz konulabilir.

kuscu_marik' Alıntı:
CEREYAN TABİKİ HASTA EDER AMA O HASTALIGIN CEREYANLA İLGİSİ YOK ÖZGÜR BİR ÇİFT DAHA YAVRU AL GÖZLEMLE
CEREYAN VARSA ONUNDA ÖNLEMİNİ AL KOLAY GELSİN KENDİ ÖLSÜN HALİNE BIRAK
Ceyaran çok var sayılmaz abi çok hafif bir şekilde var hasta edecek kadar yoğun değil. Çünkü onun içinde önlemimi almış durumdayım..
Bir çift daha yavru alıp gözlemlicem abi inşallah aynı sorun meydana gelmez, ama yavruya çok iyi bakıyorlar hala ölmedi fakat gözü çok kötü durumda..
gökay' Alıntı:
Güneş görmeyen ,kapalı catı altı, depo, oda gibi salmalarda cama kapıya ne kadar tel gersenizde bu tür problemler cıkıyor.Yuvaya ot ve saman konulduğunda da yapabiliyor.Tedavi olarak , gözü ılık pamuklu su ile temizleyip genta göz damlası damlatılabilinir.Kuşlarda muhtemelen ateşte olabilir, içme sularına 7 gün geasol toz konulabilir.
Evet bu tür problemler çıkıyor bir kaç kuşcu tanıdığım daha var odada ve çatı altında besleyen onlarda da aynı durum mevcut. Toz malesef oluyor. Fakat ben şu anda tozu ve ceyeranı en az duruma indirdim diye düşünüyorum. Toz, sadece odada kuş yakalamak istediğimde kuşları çok fazla oradan oraya kovaladığımda ortaya çıkıyor. Ama kapı falan açık olduğu için 5 dakika sonra falan toz kalmıyor.
Ilık su ve pamuk ile değil de ılık çay ve pamuk ile göze pansuman yapıp kremledim 2 gün boyunca. Ama iyileşme olmadı . Şu anda yavru daha kötüye gidiyor ölmesini bekliyoruz :hayir:

Cok gecmıs olsun arkadasım.Yavrudakı hastalıgın toz veya ceryan ıle alakası oldugunu sanmıyorum.Kumesınızdeki kuslarınız Ornitose virusu tasıyor.Lokal olarak goz kremlerınınde fayda edecegını sanmıyorum.Yukarıda bır kac arkadasımızında belırtıgı gıbı ornitose hastalıgına karsı butun kuslarınızı tedavı etmenız gerekıyor.Eger bula bılırsenız Tetra veya doxycydine ısımlı ılaclarını kullanmasınızı tavsıye ederım.

Selamlar.

abdullah cakir' Alıntı:
Cok gecmıs olsun arkadasım.Yavrudakı hastalıgın toz veya ceryan ıle alakası oldugunu sanmıyorum.Kumesınızdeki kuslarınız Ornitose virusu tasıyor.Lokal olarak goz kremlerınınde fayda edecegını sanmıyorum.Yukarıda bır kac arkadasımızında belırtıgı gıbı ornitose hastalıgına karsı butun kuslarınızı tedavı etmenız gerekıyor.Eger bula bılırsenız Tetra veya doxycydine ısımlı ılaclarını kullanmasınızı tavsıye ederım.

Selamlar.
Öncelikle yorumların için çok teşekkür ederim arkadaşım. Ornithose sadece tek bir yavru ile teşhis edilebilecek bir hastalık değil.Belirli bir süre kuşların gözlemlenmesi ve çıkan bütün yavrularda hatalanmanın ardından ölüm, genç kuşlarda ise iştahsızlık performans düşüklüğü gözlemlendiği taktirde bu hastalık ornithose diye adlandırılabilir. Şu ana kadar bir yavru aldım ve yavru bu hale geldi fakat hala ölmedi. Onun ölümünü bekliyorum, eğer diğer yavrularda da böyle sorunlar çıkarsa dediğin şekilde virüs taşıyo olabilirler. Bugün de bir yavrum öldü 2 günlüktü fakat otun altında ezilmiş halde buldum. Hastalıktan dolayı değil. Ama umarım böyle bir virüsü taşıyo olmazlar ..

Geri