SİVAS OYUN KUŞLARI

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan donuk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 17
  • Görüntüleme Görüntüleme 9K

donuk

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Gökhan Gün
Meslek
otomotiv
İlgi Alanı
Kediler
sivaslı kuşbazlar size sormalı sivas yerli oyun kuşları nasıl olur fiziksel özellikleri oyun tarzları yorumlarınızı bekliyorum şimdiden herkese teşekkür ederim... saygılar

en kısa zamanda resimleri yükleyecemm

Ben bir Sivaslı olarak bu konuya tam anlamıyla usta bir yorum yapamayacağım nedeni acemiliğimdendir. Bir diğer nedenide elimde has sivas mavim yok, daha doğrusu aramaylada pek bulunacak gibi değil.Kümesimde makbul kuş az, kırılmamış bulamıyorum. Bazılarıda sağ olsunlar yılda sağlam 6 yavru veren kuşlardan 1 çiftini bile (ücreti mukabilinde) çok görüyorlar. Burdan Sivas lı kuşbaz üstadlarıma sesleniyorum; ben genç bir güvercin yetiştiricisi olarak sizlerden has bir çift Sivas kuşu arıyorum (tabi ücreti mukabilinde)
Sivas kuşuna sahip çıkanlardan olmak istiyorum.
Sivaslı üstad kuşbazlara ve tüm güvercin severlere selamlar...

bu bölümde sivas oun kuşu ile ilgili bildiklerimi ve gördüklerimi anlatacam..eski sivas yerlilerinin çok dayanıklı kuşlar olduğunu çok taklalı uzun sayılabilecek metre (30-40) gibi oynadıklarını ve bu kuşların fiziksel özellik olarakta minyon tipli uzun gagalı çirkin tipli (göze hoş gelmeyen ) kuşlar olarak ve genellikle koyu renklerde oldukları gök(mavi) dunuk (dumanlı) sarı göz oldukları tabi ki çakır gözleride var oldukları söyleniyor ama aslında burda kilit nokta 1950 li yıllarda ve sonrasında sivasa gelen urfa kuşlarında urfa kuşları ile sivas kuşlarının çok iyi uyum sağladıkları (eşlemede özellikle erkek urfa ve dişi sivas)altlarından gelenlerin çok iyi oynadıkları bu kuşların yerdede güzel olduğu yani urfaların bu kuşlara desen verdiğini anlatıyor sivaslı büyüklerimiz ustalarımız.. bu kuşlardan ben sivas ziyaretlerimde NADİR ŞİRVAN (gakko nadir) HAYATİ KAŞDAŞ;APDULLAH ABİ (apili abi) ve HASAN DELİBAŞ kardeşimde izledim. burdan anlatılmayacak kadar güzel oyunları var tabiki genede görmek lazım zevkler ve renkler tartışılmaz ama benim en hoşuma giden özellikleri bu kuşların inmeye yakın seferlerinin daha da hırslı olması (titiz) olması yani alt sağlamlıkları ve yerine hakim oluşları ve gerçektende yerde de bi o kadar güzel olmaları oyun tarzlarına gelince bu kuşlar 3 ila 4 saat arası uçum süreleri 13 ila 20 sefer arası 5 ila 11 takla çok sesli ve gezen kuşlar tabiki bu kuşların da kötüleri var ben iyi ve eke olanların özelliklerini aktardım .. bu kuşlardan kendimde uçurdum gördüm önceleri bana bu kuşlar anlatıldığında içimden inanması zor diyordum ama görünce kendim uçurunca inanın insan kuşa doyuyor. forumda efsane kuşçulara bakın örnek ( tenekeci saim usta) allah rahmet etsin muhakkaki kuşların soylarının dibinde eski urfa kuşu ile eski sivas yerlisi vardır.. hepinize saygılar.....

Bu kuşların hepsinin kökeni(çıkış yeri) MARDİN-URFA BÖLGESİ ZATEN. Başka nereden çıkacak kı zaten..

İstanbul'da En fazla Sivaslı var. Sivaslı kuşçuların kümeslerine gittigim zaman da icraat yerine palavra dinliyorum.
Hatta fırtık kuşlara,hiçbir şey yapmayan kuşlara bak bak nasıl oynuyor çeken de var. Bunların bazıları da yarışma kuşçusu.

taklaci-guvercin-videolari/beyaz-erkek-2-5-yasinda-t19427.html

sivas kuşları oyunu erkekleri bu şekilde fakat bu oyunu oturtmamışdı oyun oturtunca daha nizami takla araları daha düzgün ve taban tavan takla 4-7 takla arası sivas gökünden çıkma orjinal hiç kırılmamış sivas kuşu dişiler daha çok taklalı ve daha uzun fişekli çok gezerler uzaktan atışlıdırlar ve altları çok sağlamdır tabiki bu dediklerim benım ucurduklarımda ama sivas deyincede elli türlü kuş var hepsi tutmaz saygılar

güzel bi sunum olmuş vedat arkadaş kuşunun da tüy başı hayrını gör...

Her yörenin kendine has bir oyun tarzı vardır , en azından akılda kalan bazı özellikleri vardır . Sivas- Ankara- Konya - Urfa vs her yörede farklı beklentiler farklı yönleri ile kuşların seleksiyonuna yol açmıştır . Günümüzde ise ulaşımın kolaylığı ticaretin artması gibi etkenlerle kuşlar çok dolaşır ve olmuştur , bir Yöreye ait kuşu tam manası ile tüm yönleri ile bir arada bulma imkanı bana göre gitgide azalıyor. Zamanı ile benimde elime sivas kuşu geçmişti koyu Çikolata kırma perçem kızıl göz bir erkekti , yaşındaydı ama halen sökükdeğildi . Ufak tefek hareketli bir kuştu altından çok tatlı yavrular geldi , kızmalık dönemini yuvarlayarak tamamladılar hepside eş tutunca 6 - 7 aylıktan sonra Sihirli değnek değmişcesine kısa sürede söküldüler . Akıllı oyun yapan kuşlardı , teslim olma sorunu yaşamayan uçmayı seven hırslı dalan hızlı fışkıran dolu dolu oynayan oh dedirten kuşlardı . Kuşlar adeta uçtukları güzregahı ezberliyordu , Şöyle söyleyeyim birtane takkka perçem silik çikolatam vardı ( kırıkale kuşu ile kırma ) sisli ve karlı havada dahi uçardı oynayacağı yere ezbere gelirdi sanki kuş biz kuşun geldiğini göremezdik sisten amam obir şekile güzergahı kestirirve oyun yapardı , sonra çaldılar :) .. Bu gün Böylesi kuşlarım yok . selamlarŞEREF

sarı göz sivas kuşları

Ekli dosyalar

• 001.webp
    001.webp
    171.6 KB · Görüntüleme: 2,552
  • 002.JPG
    002.JPG
    205.2 KB · Görüntüleme: 1,642
  • 003.webp
    003.webp
    77.4 KB · Görüntüleme: 1,905
  • 004.JPG
    004.JPG
    196.5 KB · Görüntüleme: 1,599
devam

Ekli dosyalar

• 005.webp
    005.webp
    68 KB · Görüntüleme: 2,138
  • 006.webp
    006.webp
    65.8 KB · Görüntüleme: 1,788
  • 007.webp
    007.webp
    58.4 KB · Görüntüleme: 1,932
  • 008.webp
    008.webp
    62.6 KB · Görüntüleme: 1,901
devam

Ekli dosyalar

• 009.webp
    009.webp
    59.1 KB · Görüntüleme: 2,077
  • 010.JPG
    010.JPG
    139.3 KB · Görüntüleme: 1,587
  • 013.webp
    013.webp
    103.9 KB · Görüntüleme: 2,133
  • 014.webp
    014.webp
    112.7 KB · Görüntüleme: 1,770
devam

Ekli dosyalar

• 017.webp
    017.webp
    220 KB · Görüntüleme: 1,908
  • 018.webp
    018.webp
    100 KB · Görüntüleme: 2,134
  • 019.webp
    019.webp
    77.8 KB · Görüntüleme: 2,195
  • 024.webp
    024.webp
    74.9 KB · Görüntüleme: 1,946
maşallah memleketimin kuşuda köpeğide güzeller maşallah. güle güle besleyin sivas has kızıllar meşhurdur.

Maşallah Kuşların görüntü güzel eminim oyunlarıda oyledir .. ama hiç kızılın yokmu be abi ? sivas sarı gözünün aslı kızıldır :)

maaşallah bende bir sivaslı olarak sarı göz taraftarıyım elindeki kuşlar çok güzel allah nazardan saklasın güle güle besle

sivaslı kuşçular anlatın şu sivas alalarını............sivas alası olan eklesin fotoğraflarını

Geri