Sizce iyi oyun kusunun tarifi bumudur ???

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan cinar03
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 18
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K

cinar03

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
halil çınar
Meslek
bakkal
İlgi Alanı
Kediler
KUŞCU ALEMİNDE ÖNCELİKLE OYUN KUŞU VE GÜVERCİN MERAKLILARINA SAYGI VE SELAMLARIMI İLETİRİM SAMSUN ÇATALARMUT MUHALLESİNDE İKAMET ETMEKTEYİM YAŞIM 64 54 YILLIK BİR FİİL HİÇ ARA VERMEDEN EDİNDİĞİM TECRÜBEYİ MERAKLI ARKADAŞLARA SUNMAK İSTİYORUM İYİ KUŞ NASIL OLMALIDIR SORUSUNA BAZI ARKDAŞLAR AYRI AYRI YORUM YAPABİLİRLER TABİKİ ZEVKLER TARTIŞILMAZ BEN KENDİ FİKİRLERİMİ İYİ KUŞU ŞU DÜZEYDE ANLATMAK İSTİYORUM
1 KUŞUN UÇMASI 1 SAATİN ÜSTÜNDE 3 SAATİN ALTINDA OLMALI
2 KUŞUN MEKANINA ALÇALMASI 5 METRENİN ALTINDA 1.5 METRENİN ÜSTÜNDE OLMASI
3 KUŞUN TAKLASI 3 TAKLANIN ÜSTÜNDE 10 TAKLANIN ALTINDA OLMASI
4 KUŞUN UZAMASI EN AZ 10 METRENİN ÜSTÜNDE 40 METRENİN ALTINDA
5 KUŞUN SEFERİ EKE KUŞLARA MAHSUS 8 SEFERİN ÜSTÜNDE 20 SEFERİN LTINDA
6 KUŞUN UÇUŞ MESAFESİ 200M ÜSTÜNDE 2000M ALTINDA
7 KUŞUN MEKANINA KAPATMASI 50 M ÜSTÜNDE 200 M ALTINDA
8 KUŞUN İNİŞ TAKLASI OYUNU GİBİ 3 TAKLANIN ÜSTÜNDE 10 TAKLANIN ALTINDA
9 KUŞUN GELME DAKİKASI 5 DAKKANIN ÜSTÜNDE 20 DAKKANIN ALTINDA OLMALI
10 KUŞUN KANAT SESİ EN AZ 100 M SAKİN HVADA DUYULMALI
11 KUŞUN OYUN ANINDA OYUNUNA HAKİM OLMASI SAĞA SOLA YILILMAMASI
12 KUŞUN OYUN ESNASINDA DİKEY VE SİMETRİKE YAKIN DÖNEK VERMESİ
13 KUŞUN OYUNUNDA İSTİKRARLI OLMASI VE HIRSINDAN TAVİZ VERMEMESİ GEREKLİ
14 KUŞ SEFERE GELİP KENDİNİ YUKARI DOĞRU SAVURDUĞU ANDA TEREDDÜT YAŞAMAMALI KAFASINI SAĞA SOLA BAKMAMALI
15 KUŞ OYUN SONRASI HAVADA BEL KIRMA BOŞ TAKLA ÇEVİRMEMELİ BU HAREKETİ BOZACAĞINA TELALETTİR
16 BU VASIFLARA SAHİP OLAN HAYVAN EN AZ 8 AYIN ÜSTÜNDE 4 SENENİN ALTINDA GÖREV YAPMALI
17 İYİ BİR DAMIZLIK KENDİ SOYUNLAN BAĞDAŞIP NESLİNİ DEVAM ETMELİ
BURADAN SONRASI İNCE DETAYLARA KALIYOR ONU ARZ EDENLERE SUNABİLİRİM BU YAZDIKLARIMI Bİ ÇOK ARKADAŞ BUNLARI BENDE BİLİRİM DİYEBİLİR BİLMEYEN KARDEŞLERİM İÇİN BAHSETTİM 54 SENEDEKİ UĞRAŞIMIN ÜRÜNÜNÜ BENİMLE GÖMÜLMESİNE TARAFTAR DEĞİLİM VE BANA BİRİLERİ SORSA EN ZOR MESLEK NEDİR KUŞCULUK İYE CEVAP VERİRİM KUŞA KÜMES YAPIP YEMİNİ SUYUNU VERMEKLE BU İŞ İCRA EDİLMİYOR PROFESYONEL KUŞCU YERDEDE KUŞU BİLMELİ ANCAK ODA %25 YANILTABİLİR VE BİRÇOKLARI KUŞU HAVADA ANLARIM DER TABİKİ GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTEMEZ AMA HİÇ BİR ZAMAN DİBİNİ GÖRMEDİĞİN GÖLE BALIKLAMA ATLAMA BU ŞU ANLAMA GELİYOR PİYASADA ÇOK MEVSİMLİK KUŞ MEVCUT HUYDAN DEĞİL SOYDAN AL VEYA BUCAKDAN DEĞİL OCAKTAN AL DER ATALARIMIZ SAYGILARIMLA

cinar03' Alıntı:
YAŞIM 64 54 YILLIK BİR FİİL HİÇ ARA VERMEDEN EDİNDİĞİM TECRÜBEYİ MERAKLI ARKADAŞLARA SUNMAK İSTİYORUM
Üstadım yazdığın her madde buram buram tecrübe kokuyor.Üşenmeden sakınmadan gelip buralara yazmışsın.Eline yüreğine sağlık.

Samsun'lu abinin iyi kuşu tarifine büyük ölçüde katılıyorum. Yalınız ''PROFESYONEL KUŞCU YERDEDE KUŞU BİLMELİ ANCAK ODA %25 YANILTABİLİR VE BİRÇOKLARI KUŞU HAVADA ANLARIM DER TABİKİ GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTEMEZ AMA HİÇ BİR ZAMAN DİBİNİ GÖRMEDİĞİN GÖLE BALIKLAMA ATLAMA BU ŞU ANLAMA GELİYOR PİYASADA ÇOK MEVSİMLİK KUŞ MEVCUT HUYDAN DEĞİL SOYDAN AL VEYA BUCAKDAN DEĞİL OCAKTAN AL DER ATALARIMIZ SAYGILARIMLA '' Profesyonel kuşçu yerdede kuşu bilmeli ve Ancak oda %25 yanıltabilir. Yorumu çok iddalı bir yorum ben yerde hiçbir kuşun (Tabi soyağacını bilmediğimiz kuşları kastediyorum) oyun kuşunun performansının yüzdelerle ifade edilecek şekilde tespit edilemiyeceği söylüyorum. Örnek yere bir kuş koyun ve yukarıda sayılan özelliklerin bu kuşta olup olmayacağını sırasıyla cevaplamaya çalışın.. Yerde ancak kuşun fiziki yapısı ile ilgili özelliklerini belirler ve bu özelliklere görede kendi krıterlerinize göre tahminde bulunursunuz. Ancak bu tahmin hiçbir zaman %75 oranında tutmaz,tutamaz tutarsa buda ancak tesadüftür. KUŞ HERZAMAN HAVADA BELLİ OLUR... O da iyi bir seyisin zamanında uçurduğu ve iyi bir ustanın seyretmesi sonucu.

İNSANLARIN ÇOGUNUN UÇURDUGU KUŞUN GÖRDÜGÜ KUŞUN HAREKETLERİNİ NASIL OACAGINI BİLEMEZLERKEN YERDE BİLİYOR OLMALARI HEP TARTIŞILDI ÇOK KONUŞULDU HALA DA KONUŞULUR DURUMDA ONUN İÇİNDİRKİ ESKİ KUŞLARI ESKİ USTALARI ARAR OLDUK KENDİM OLARAK HEP SÖYLEDİM YİNEDE SÖYLÜYORUM BIRAKIN KUŞÇUYU USTAYI ÜSTADI YERDE Kİ KUŞU SEKLİYLE SEMALIYİYLE KANADI KUY RUGUYLA FİZİGİYLE İNSAN 100YIL YASASADA BU İŞİN PİRİ DE OLSA BİLEMEZ BİLEMEMELİ EGER BİLİRİM DİYORSA ZATEN KUŞCULUGA AYKIRIDIR İŞTE ONUN İÇİNDİRKİ BOSA KÜREK ÇEKİYOR MESAFE KAT EDEMİYOR ESKİYİ VE ESKİ KUŞLARI KONUSUYORUZ BİR HEDEFİMİZ YOK NE ARADIGIMIZI BİLMİYORUZ UZUN OYNAYAN BOL TAKLALI KUŞU DA ELEŞTİRİYORUZ KISA OYNAYAN AZ TAKLALI KUŞUDA BEGENMİYOR ELESTİRİYORUZ HİÇ BİR ŞEKİLDE HİÇ BİR KUŞ TÜRÜNÜ DE BEGENEMİYOR YETİNEMİYORUZ SADECE VE SADECE TARTISIYORUZ HEP AYNI KONULARI AYNI HATALARI KONUŞUYOR HATALI KUSU BİLE SAVUNUYOR HATALARI MAKBULGİBİ KABUL EDİYOR EN AZA İNDİREBİLMEK İÇİN ÇABALAMIYOR HATTA HATALARDA DOGRUYMUŞ GİBİ ISRAR BİLE EDYORUZ ÜRETEMİYORUZ SAHSEN BU SEKİL YAZILARI OKURKEN BOSA YILLARIMIZI VERiP BOSA UGRASMIŞIZ DİYORUM DÜŞÜNCE VE AÇIKLAMALARIM SADECE BENİ BAGLAR KİŞİ YADA KİŞİLERLE ALAKLI DEGİLDİR HERKESİN GÖRÜS VE DÜŞÜNCELERİNEDE SAYGI DUYUYORUM AMA NE YALAN SÖYLEYEYİM ARTIK YAZMAK BİLE İÇİMDEN GELMİYOR SEVKİM VEDE AZMİM TÜKENMİŞ DURUMDA ÖNÜMÜZE BAKIP ÜRETEN ÖGRETEN OLMALI YENİ YETİŞEN BİZLERİN SÖYLEMLERİNİ TAKİP EDEN GENÇLERİ DE DÜŞÜNEREK MAKUL GERÇEKCİ OLABİLECEK SEYLERİ KONUŞMAMIZDA DAHA YARAR OLUR DİYORUM İDİALAR KİMSEYE BİR SEY KAZANDIRMAZ ORTAYA KONULAMAYANIN DA İDDİASI OLMAMALI DİYOR

SAYGILAR SUNUYORUM

cinar03' Alıntı:
PROFESYONEL KUŞCU YERDEDE KUŞU BİLMELİ ANCAK ODA %25 YANILTABİLİR
cinar03' Alıntı:
HİÇ BİR ZAMAN DİBİNİ GÖRMEDİĞİN GÖLE BALIKLAMA ATLAMA
cinar03' Alıntı:
HUYDAN DEĞİL SOYDAN AL VEYA BUCAKDAN DEĞİL OCAKTAN AL DER ATALARIMIZ

Metinde maddeler halinde yazılanlar daha kesin ifadelerle yazılmış. Altta yazan ''yerdeki kuştan anlamak'' la alakalı ifadeler zaten muğlak.Ama mesaj metninin tamamı okunduğunda tecrübe ve bilgiyi hissetmemek mümkün değil.
Ha illa ki tartışacaz diye kasarsak bir dolu tartışılacak detay da buluruz .Ancak ben aynı fikirdeyim.Okudum ve katılıyorum.
Selamlar

MERHABA ARKADAŞLAR;

UZUN ZAMANDIR YAZMIYORDUM BÖYLE KONULARA AMA YİNE DAYANAMADIM BİR ŞEYLER YAZAYIM DEDİM.

ARKADAŞLARIN YORUMUNU OKUDUM.HERKES KENDİNE BİR STANDART BULMUŞ,O STANDART ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNUYOR.İŞİN ACAYİP YANI BAZILARI ÖYLE STANDARTLAR KOYMUŞ Kİ FAZLASI BİLE HATA OLARAK KABUL EDİLİYOR.ÇOK GARİP.BELKİDE ELİMİZDE ŞU ANDA YETERLİ POTANSİYEL OLMAMASI BİZE BU TARZ STANDARTLAR KOYMA ZORUNLULUĞU VERİYOR.

ARTIK NEREDE,KUŞ MUHABBETİ YAPARSANIZ YAPIN STANDART BU LAFLAR KLİŞELEŞMİŞ DURUMDA.AMA ARKADAŞLARIN BELKİDE BU İŞTE TECRÜBE YETERSİZLİĞİNDEN KAYNAKLANAN BİR DURUM BU.

HERKES KENDİ PENCERESİNDEN BAKTIĞI MANZARAYI YORUMLUYOR.BU STANDARTÇI ARKADAŞLARIN DIŞINDA OLAN BAŞKA BİR GRUP ARKADAŞTA,STATÜKOYU REDDEDİP HEM KENDİNİ,HEMDE KUŞLARINI GELİŞTİRMEK İÇİN ÇABA HARCIYOR.İYİ USTALARIN OLDUĞUNU BİLİYORUZ HEPİMİZ AMA ARTIK O USTALAR BİLE MASA MUHABBETLERİNDEN KÜSMÜŞ DURUMDALAR.

SİZE ŞÖYLE BİR ÖRNEK VEREREK BURADA YAZILAN YAZILARA BİR GÖNDERMEDE BULUNMAK İSTİYORUM.

ARABANIZ ARIZALANDIĞI ZAMAN TAMİRCİYE GİDERSİNİZ.HER YER USTA DOLU DOLU.KİMİSİ SAATLERCE UĞRAŞIP SORUN ÇÖZEMEZ.KİMİSİ TAMİRİ DEĞİŞİM OLARAK YAPAR.AMA KİMİ USTADA KAPUTU AÇTIĞINDA ARABANIN ÇALIŞMASINDAN SORUNU ANLAR.

HERKES KENDİ BİLGİ VE BİRİKİMİNE GÖRE BU İŞİ DEĞERLENDİRİYOR.BİLGİ VE BECERİ İNSANIN YORUMUNA GÖRE FARKLILIK VE DEĞİŞİM GÖSTERİR.BU YAŞAMIN BİR KURALIDIR.

........................................SAYGILAR SUNUYORUM.......................................

herkeze selamlar.
çatal armutlu hasan agayı bizat tanırım.
iyi kuşa emek ve hizmet verir.
ve kuşta çok katı kurallıdır. severim buyönünü.

kırıkkaleli metin' Alıntı:
herkeze selamlar.
çatal armutlu hasan agayı bizat tanırım.
iyi kuşa emek ve hizmet verir.
ve kuşta çok katı kurallıdır. severim buyönünü.
ya abi bu hasan dayı ne kadar meşhurmuş ya bizde samsun bafrada hasan dayının hikayeleriyle büyüdük desek yeridir onun islileri varmış cok güzel oynuyomuş vb ne hikayeler ne
saygılar

abiler benim yaşım kücük ama herkes yerdeki kuşu tahminen anlar işte kanadı kuyruğu vb boyu posu vb
evet yavrularıda oynar
ama sorun istenilen oyunda onu bulmak yerdekine bakmakla olmuyor
saygılar

slm iyi oyun kuşunun tarifi bu olamaz kuş seferde uzun kaçan tokatı fazla saran 200 metrenin üzerinden atlayan kuşa kimse kötü diyemez ben nelerini izledim 70 metre 40 takla ortalamayla oynayan bi erkek var bu kuşun altını tutturmaya çalışıyorum ben bu kuşu izleteyim 1 kişide çıksın kötü desin şu an 1 tane yavrusu başladı aynı babası gibi oynuyomuş haber alıyorum inş videosunu çekip koyarım 1 kişi kötü desin göreyim fazlalık hiç bi zaman kötü olamaz yeterki kuş oynasın kanat ucuyla değilde dirseğiyle dik çıksın ,şunuda söyleyim ben pazara gideyim 10 tl en iyi yer oyunu sökülmemiş kuşları seçer alırım kimsede bu lafımı yabana atmasın herkezin kuştan bi anlayışı var yerdede kuşun ne olduğunu az çok çözerim ama bi incelemek gerekiyor

Güzel bir konu keyifle okuyorum dilinize sağlık .. selamlar ŞEREF

Bende hasan abimizin kriterlerinde tecrübe konuştuğunu anlıyorum.Elbette elde değerlendirilen kuş(canlı)bir varlık olunca kriter koymak fikir ayrıcalıkları doğuracaktır.Bizlerin bu yılların tecrübelerini hafife almamamız kendimizce bişeyler kapmamız gerektiği kanısındayım.
Yorumlamak kişilerin görüş ve isteklerine göre değişir.
Bende kendime göre yorumlarsam uzaktan atlayan kuş hata yapmaya meyillidir.
Çok uzun oynayan kuş istikrarlısı binde bir çıkar yada kelebek gibi perdah zoruyla oynar.
Çok yere yakın gelen kuş hata yapar altı sağlam olmayabilir.
Çok taklalı kuş enerjiyi çok harcar istikrarlı olmaz,performansı düşer.
Oyunda tereddüt eden kuş standart olmaz ne yapacağı bilinmez.
Kısa uzun yada nasıl beğeniliyorsa beğenilsin kuşta istikrar ve kararlılık olamalı.
Kanat ellesin yada ellemesin hırslı ve kaliteli kuş oyunundan ve kalitesinden taviz vermez.
Çok uzun giden ve yere yakın gelen kısa duraksama tek taklayla inen kuşların altı çok sağlam olmaz.
Kanat ellemeyen(açmayan) kuşlardan sert kanat elleyen çıkabileceği gibi terside olabilir.
İyi kuş insan gibi yerde de kendini duruşu,yürüyüşü,yem yemesiyle ayırır.
Bir kuş sahibinin zevkini okşuyor,istikrarlı oynuyor,yerine iniyor,ve hava hakimiyeti ve süresini ayarlayabiliyorsa iyi bir kuş, yavrularına özellikleri aktarabiliyorsa iyi bir soydur.
Bunları en iyi ortaya çıkaracak ve eğitecek elbetteki seyistir.
En az iyi bir kuş kadar seyiste önemlidir diyorum.
Tamamen kendi görüş ve düşüncelerimdir,herkesin görüşüne anlayışına saygı duyarım.
Saygılar..

Kanat ellesin yada ellemesin hırslı ve kaliteli kuş oyunundan ve kalitesinden taviz vermez

demiş oguz kardesimiz kanat açan kus oyundan kacar devamlılık olmaz saga sola canı yandıgı yerde düser

taklası fişegi degişken olur hatta azalır kanat açan kus beslenilmemeşi hatta adı bile telafuz edilmemesi gereken bir kus türüdür aranılanın bulunamamasının tek sebebi kanat açan kusa yapısan kusa hizmettir vede ısrar edilmesidir
bu tür kuslara hizmette menmun olanı belkide hiç olmamıstır
ama ne hikmetse halada kanat acma konusunda ısrarla beslemek isteyenlerde var bu sekil görüşleride duyup okudukca ne kadar yerimizde saydıgımız ilerleyemedigimizdende belli oluyor zaten

bosa kürek çekildigini daha cok düşünür oluyorum

SAYGILAR

Muharrem abi onu özellikle yazdım biliyorum makbul değil hatta çoğu üstatlar açıpta kapatan kuş makbül der, ama sene 94 te böyle bir kuşum vardı iki taraftan hemde iyi elliyordu.Ama ne oyuna geliş dakikasını ne atma mesafesini(100-200m) nede 7-8 standart taklasını nede asla değiştirmiyordu ve en önemlisi es geçmiyordu..Aslında kuşu kalıba sokmak doğru değil,bu kuş içerde tavanada yapışmıyodu,yerdende kaldıramıyodum elimle havaya atıyordum.Basma perçemli , uzun,az açık ve sıvama paça dişi kısır bir araptı hatta ulustaki kuş dükkanından aldım.Niye yazdım bunları içinde kanında olunca mazereti olmuyor.Yapacağını yapıyor.Belkide ilk acemilik yıllarımda şimdi arayıpta bulunmaycak kuşla başlamam beni etkiledi kalıba soktu.
Çocuklar yakalamış getirmiş keşke o soylardan olsada beslesek.
Ben bunu gördüğüm için rahatlıkla yazdım ona istinaden, ama böylesi binde bir çıkar ama çıkmaz.Görmesem bende sizle aynı düşünür aynı cevabı yazardım.
Zaman , bilinçsiz yetiştiricilik ve isteklerin sonunun gelmemesi malesef geçmişi aratır oldu.Kuşlarıda bir o kadar değiştirdi.

eke kuş oyununda dirsek açarsa o kuşu beslenmez
fakat kuş yeni başlarken kanat açarda siz derseniz bu kuş bişeye yaramaz kanat açtı diye verirseniz belkide kümesinize pislemiş en iyi kuşu vermi olursunuz bunu söyleyim oyuna sağlam başlayan her kuş hırsıyla kanat açar benim kuşum kanat açmaz diyen kuşçuların bile kuşları oyun sökerken kanat içine bakın açmıştırda kuşçunun haberi yoktur açması bi yönden iyi kısa zamanda nasırlaşıp kapatırsa kuş izlersiniz kuşçuk değil kapatmazsa tutulmaz

tolga kardesim açıklamaların için tesekkür ediyorum

mesela bu günlerde bir video yükleyecegiz sizde izlersiniz insallah

rahmetli zabıta kemal agabeyin çıragıyla da röpörtaj yaptık RAMAZAN AGBİYLE ona da sordum kanat açama meselesini

aynı sizin anlattıgınız gibi eski bir kusdan bahsediyor kus kanat açmıs her iki kanadındanda kanlar akıyormus devamlı uçurmayla kanat yaralarını kapatmıs uçtukca üzerinede koymus bir daha açmamıs vs vs

belkide kus tüyde uçumundan dolayı ince filizleri patlatıyor zorlamaylada yara olusuyor kapatsın diye yatırıldıgındada tüyden çıkmıs oluyor tekrar uçuruludugunda açmıyor sanılıyorki kanat açtı kapattı bazen kişiler bu sekil yanılmısda olabiliyor ama kendimce edindigim tecrübelerden dolayı kusda kanat açma ne sert ve bol taklayla ne sesli olusuyla dır sessiz sinek gibi kusda kanat açar kanat açma tamamen irsi dir kanat açandan açmayan o açmayandan da yine açan çıkar kendim olarak kus ne kanat acsın ne de kapatsın iy bir kus kanat açmaz diyor saygılar sunuyorum

muharrem kardeş dediğin gibi ilk bahar yavrusu oyun sökmesi 3,4 ayı bulur kuş tam sefere başladığı zamanlar ince tüge girer geneli çoğu kuşçu bu dönemde uçurmaz kuşunu bazısıda tülekte olsa uçuruyo kuşta fişeklerken kanatları birbirine vurarak o şakırtıyı çıkarıyo dirsekler bir birine vurduğundan burdaki ince tüğleri hemen kanadıyor kuşçular bu dönemde kuşa dikkat etmeli tülekteyse tüleği geçenece beklemeli tülekte değilse uçurmaya devam etmeli.
bazı kuşçular var kuş ince tüleğe girince kuşunu oyun bozdu sanıp 5,10 tl veriyo kuştan anladıkları bukadar saygılar kardeş

guncel

Geri