Sokak Güvercinlerinin Akibeti

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ömer ÖZKURT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 28
  • Görüntüleme Görüntüleme 15K

Ömer ÖZKURT

Moderatör
www.guvercinler.org
Ad Soyad
Ömer ÖZKURT
Meslek
Kamu Personeli
İlgi Alanı
Kediler

Sevgili yetiştiriciler size geçen hafta başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum.ziyaret için gittiğim Kocaeli nin Değirmendere ilçesinde başıma geldi bu olay.sahilde dolaşırken sokak güvercinlerini gördüm onları seyrediyordum arkamı dönüp biraz yürüdüğümdeparkın bahçesinde küçük çocukların güvercinleri yakalamaya çalıştığını gördüm.ben yanlarına gidene kadar bir tane yakalamışlar ellerindeydi.bunu napıcaksınız diye sorduğumda besleyeceklerini söylediler.3 tane daha yakalamışlar.reimdede gördüğünüz gibi kuşlar daha küçük yeme bile düşmemişler ağızlarının kenarında annelerinin beslediğini gösteren yem parçaları.ve sarı tüyleri hala duruyor.çocuklar kuşları tutmayı bile bilmiyorlar öyle bir tutuşları varki kuşun acı çektiği her halinden belli.onlara güzellikle anlattım bunları annelerinden ayırırsan ölürler diye ayrıca yabani kuşlar olduklarını ve evde beslenemiyeceğini.biraz zor oldu ama sonunda onları ikna edip kuşkarı aldıkları yere bıraktırdım.bu sadece benim başıma gelen ,daha yeni karşılaştığım bir olay.bunun gibi birsürü olayın olduğunu hepimiz biliyoruz.bunlar için bişeyler yapmalıyız.fikirleri olanlar varsa yada bu tarz olaylara şahit olanlar burada paylaşalım lütfen.

bu konuya değindiğin için teşekkürler. bu olay genellikle büyük şehirlerde meydana geliyor sanırım. bu yüzden duyarlı olalım.

ÖNCELİKLE PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER.ONLARIN KİMSEYE ZARARI YOK ÇOCUKLARI AİLELERİN BİLİNÇLENDİRMESİ GEREKİR MESELA ÇEVRELERİNDE KUŞ GRİBİ OLDUMU SAKIN GÜVERCİN OLAN YERE YAKLAŞMAYIN EĞER TEHLİKE YOKSA KARIŞAN YOK AMA AL ŞU YEMLERİ PARKTAKİ BAHÇEDEKİ KUŞLARI BESLE AMA ZARAR VERME DEMELERİ GEREKİR.BENİM ANNEM HERGÜN DÜZENLİ BAHÇEYE GİDER KENDİ VERİR HATTA BİZİM KÜÇÜK BİR YER VAR KÜVER GİBİ İÇİNE SU DOLDURUR HAYVANLAR SICAKLARDA SERİNLESİN DİYE..

keşke herkes senin ailen kadar biliçli olsa halit.

S.A ömercigim helal olsun.Sana yakisanda buydu zaten herkez sen gibi düsünebilse inan ortada bir sorun kalmiycak.Saygilarimla güzel kardesim

Öncelikle böyle bir konuya değindiğiniz için size teşekkür ederim ve ben de size başımdan geçen bir olayı anlatmak isterim.

Geçenlerde 2 küçük çocuk bir yaban güvercini yakalamış ayağına bir iple bir de uçurtma kuyruğu bağlamış kuşu uçuruyorlardı kuş korkudan bir seferde yükselip ip yüzünden hemen yere düşüyordu. Ben gidip hemen kuşu kurtardım ama benim kurtardığım sadece bir kuş.Ben de çocuklardaki bu düşünceyi yenebilmek için topladım sitedde ki tüm ufak çocukları yanıma önce onlara bu siteden aldığım bilgiler ve resimlerle güvercinler hakkında biraz bilgi verdim ve kuşları nasıl tutmaları gerektiğini falan öğrettim. Daha sonrada kümesim de insan alışık oolan 2 kuşumu bakıp incelemeleri için çocuklara verdim. Ama herşey benim gözlemim altında oldu. Çocuklar kuşları biraz sewdiler sonra havaya attılar ve kuşların takla atışını izlediler. Artık her boş vakitlerinde güvercinleri yakalamak yerine benden birer avuç yem alarak sokak güvercinlerini besliyorlar. Ufaklıklar bunlada yetinmedi ve sitede bir yaban güvercin meydanı kurmak istediler. Sitenin bir köşesine kuşların konabilmesi için bir sürü sopa odun vb.. koyduk bir leğene de su doldurduk. Her gün içlerinden biri gidip onlara sabah yem de atıyor. Böylece kuşları ve çocukları iyice kaynaştırdım. Kimbilir belki bizlerdeki bu sevda o çocuklarada bulaşır ve ileride birer güvercin yetiştiricisi olurlar....

Malesef ülkemizde bu türlü olaylar yaşanmakta.Ömer kardeşime ben buradan yürekler dolusu teşekür etmek istiyorum,çünkü gündeme getirdiği konu çok önemli.
Bundan yaklaşık olarak dört yada beş yıl önce,mahallemizde bir düğün organizasyonu yapılıyordu.Bilirsiniz düğünlerde malesef küçük çocuklar,karşılaşacakları tehlikleri ve vakaları bilmeden,patlayıcı maddeler kullanıyorlar.
Her neyse çocuklardan biri bir tane kaya güvercini yakalamış,ve daha sonra bu zavallı hayvanın ayağına torpil bağlayarak,fitilini ateşe vermiş ve kuşcağız paramparça bir hale gelmiş.Bana bunu söyleyen çocuklardan,o işkenceyi yapan çocuğu hemen öğrendim.ilk olarak yaptığım şey bende doğru bulmuyorum,ancak bir kaç tokat attım çocuğa.
Daha sonra bu konu hakkında çocuğa öğütler vermeye başladım.
Dolayısıyla bu ve bunun benzeri bir çok ,vaka,bilinçsiz küçük kardeşlerimizce işlenmektedir.Ancak ben şunada inanıyorum ki,internetteki böyle güvercin siteleri vasıtasıyla,kardeşlerimizin bilinçleneceğine inanıyorum.

Abi açıkcası bence az bile yapmıssın ben o çocuğu yakalasam bende onun ayağına bantlarım bir torpil anlasın kuşun ne hissettiğini

Öncelikle şiddete şiddetle karşılık vermek,açıkçası benim tarzım değil kutay kardeşim.O an nevrim döndü ve o yüzden o şekilde davrandım.Çünkü şidete şiddetle karşılık verirsen,karşındaki daha çok kötü duygulara his duyar.
Onun için daima şu ata sözünü unutmayalım;''TATLI DİL YILANI DELİĞİNDEN ÇIKARIR!''.

SEVGİLİ ÖMER DUYARLILIĞIN İÇİN BURADAN SANA TEŞEKKÜR EDERİM
TOPLUM OLARAK YAŞAM KÜLTÜRÜMÜZÜN GELİŞTİĞİNİ ,DAHA UYGAR VE DİĞER CANLILARIN YAŞAM HAKLARINA'DA SAYGI GÖSTERİLDİĞİ YILLARI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM AMA BU GELİŞME ÇOK YAVAŞ İŞLİYOR.EBEVEYİNLER ÇOCUKLARINA HAYVAN SEVGİSİ VE DOĞA SEVGİSİNİ VERMİYORLAR ÇÜNKÜ KENDİLERİDE ZAMANINDA ALMAMIŞLAR( BU SÖYLEDİKLERİM TOPLUMDAKİ HERKEZİ KAPSAMIYOR )BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUKTAN BAHSEDİYORUM .
SİZLERE BİR ÖRNEK VEREYİM İŞYERİMDE KÖPEK BESLİYORUM TERİYER CİNSİ VE 5 KİLO GELİYOR MÜŞTERİLERİMİN YÜZLERİNİ GÖREMEDİĞİM ZAMAN BİLE YABANCI BİRİMİ YOKSA TÜRKMÜ GELDİĞİNİ ANLAYABİLİYORUM NASILMI ?
YABANCI İNSANLARIN YÜZDE YÜZÜ KAPIDA KENDİLERİNİ KARŞILAYAN KÖPEĞİME SEVGİ DOLU SÖZCÜKLER SÖYLÜYORLAR VE O DA ONLARA KENDİ DİLİNDE KARŞILIK VERİYOR VE TÜRLÜ ŞAKLABANLIKLAR YAPIYOR .
SES TONUNDAN SEVDİĞİ İNSANLARIN GELDİĞİNİ BANA DUYURUYOR.
AMA TÜRK BİRİ GELDİĞİ ZAMAN KAPIDA KENDİSİNİ KARŞILAYAN KÖPEĞİME İLK SÖZÜ HOŞT HOŞT VE ARKASINDAN KLASİK BİR İFADE BAKARMISINIZ KÖPEĞİ TUTARMISINIZ VEYA BU ISIRIRMI VE SON KLİŞE LAF BEN ÇOK KORKARIM BAĞLARMISINIZ ? DEDİĞİNDE ANLARIM SIKINTILI DAKİKALARIN BAŞLADIĞINI VE İZAH EDERİM BİRŞEY YAPMAZ GÜNDE EN AZ 200 KİŞİ GELİR BURAYA ISIRAN KÖPEĞİN BURADA OLMAYACAĞINI VE KÖPEĞİN SADECE KENDİSİNİ SEVDİRME ÇABASINDA OLDUĞUNU AMA CEVAP HEP AYNIDIR.
AY OLSUN AMA BENİ KÜÇÜKKEN ISIRMIŞTI BEN ÇOK KORKARIM BANA GELMESİN BAĞLAMAZSANIZ OTURAMAM VS.VS.
KÖPEĞİ BAĞLAMADIĞIM İÇİN KALKANLAR OLMUŞTUR AMA NE YAPALIM KÖPEĞİM HİÇ BAĞLI KALMADI BU DÜKKANDA VE BEN ONA BÖYLE BİR CEZAYI VERMEYE GÖNLÜM RAZI GELMEZ .
BİRDE BEN ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ HAYVANLARLA HAŞIR NEŞİRİM HAYATMDA HİÇBİR KÖPEK BENİ ISIRMADI NEDENMİ ONLARA HİÇ HOŞT DEMEDİM HİÇ TAŞ ATMADIM VE HİÇ KÖTÜLÜK YAPMADIMDA ONDAN.
SEVGİ BİR BÜTÜNDÜR HAYVAN VE DOĞAYI SEVMEYENLERİN İNSANLARI SEVEBİLECEĞİNE İNANMIYORUM
SEVGİYLE VE SAĞLICAKLA KALIN
AHMET ESMEK

çok haklısınız,hayvanlara hoş falan diyerek onları dahada kızdırıyoruz.halvuki hiç bir şey söylemeden yanından geçsek birr şey olmaz ben bir sırrımı vermek isyiuorum köpekten çoook korkardım.taki leydi adlı köpeğimi tanıyana kadar 3 senedir köepklerden korkmuyorum onlara hoşt demek yerine sankiş insanmış gibi konuşuuyorum hayvanlar ilgi isterler dışlanmak değil.

Hayvanlarla konuşmayla ilgili bir anımı size anlatmak isterim.

Geçen sene ben oks sınavına hazırlanırken çok bunaldığımda ve birileriyle bir şeyler konuşmak istediğimde alırdım köpeklerimden birini otururdum yanına başlardım konuşmaya içimden geçen herşeyi anlatırdım ona yine ben bir gün köpeğimle konusurken komşulardan biri görmüş beni ve anneme gitmiş. Anneme "isterseniz çocuğunuzu bu sınev için çok zorlamayın çünkü çocuğunuzun galiba piskolojisi bozuldu köpeğiyle konuşuor" demiş. Annemler bayana anlatmaya çalıştı deli olmadığımı ama kadın beni deli zanlediyor. :ckmk:

Açıkçası ben çok fazla konusurum hayvanlarımla örneğin ata binerken atım birşeyden korkup gerilirse hemen konusurum onunla "ne var ne oldu oğlum" derim ve bence beni anlıyor çünkü konusmaya baslıyınca rahatlıyıp gerginliğini üstünden atıyor. At binen abilere ve arkadaslara tavsiye atınızla konuşun eminim atı sakinleştirmek adına çok faydasını göreceksiniz :tamam:

ben kuşlarımla bile konuşuyorum hepsine tek tek ad taktım hatta arkadşım gibiler hepsi

sokak güvercinlerini koruyalım onları unutmayalım.

grnt019um2.jpg

img00000dq5.jpg

img00003ta4.jpg

çocuklarımıza güvercin sevgisini,hayvan sevgisini dolayısıyla insan sevgisini aşılayalım.bunun en kolay yoluda resimlerde.ne hayvanat bahçesine gitmek gerekiyor,ne eve hayvan almak.

Ömercim tebrik ederim,yine çok güzel bir konuya değinmişsin,ve bu güzelliği resimlerle süslemişsin.Evet aslında bahsettiğin gibi,çocuklarımıza hayvan sevgisini aşılamak için illada hayvanat bahçelerine götürmemize gerek yok,bir camii avlusunun önüne gitmek,orada güvercinleri yemlemek,çok güzel bir duygu olsa gerek.Bende küçüklüğümde okul çıkışında bir kaç arkadaşımla,Emir Sultan camiinin avlusuna gidip güvercinleri yemlerdik,güzel günlerdi...

işte topal bacağıyla çöplerden ekmek toplayıp güvercinlere veren amcamız.
yaptığım kısa sohbette "yeğen bunların ağzı yokki ben açım desinler" dedi.ekmekleri çöpe atanlarada çok kızdı.
"yeğen sen bu ekmek nasıl yapılıyor biliyormusun,binbir emek harcanıyor,bu insanlar bunun kıymetini bilmiyor"dedi.amcamız bu güvercinleri besliyor diye birsürü düşman edinmiş.duyarsız insanlar güvercinleri buraya topluyor ortalığı pisliyor güvercinler diye abimize cephe almış.
Malesef ülkemizde iyi insanlar barındırılmıyor.

grnt007tl4.jpg

grnt008ty4.jpg

grnt000iy0.jpg

grnt011uq0.jpg

bakın amcam ıslatmayı unuttuğu yada çok sert olan ekmekleri kuşlar onuda yesin kalmasın diye nasıl ufalıyor.
bastonunu kullanıyor.
bir an kendimden utandım.biz duyarsız insanlar kırk yılda bir gidip besler o hayvanları ama bu amcam hergün.
bir farkımız var mesela ben 22 yaşındayım,o 60 yaşında ben sapasağlamım o zor yürüyor.

Malesef metropol şehirlerde ekmek ve diğer nimetler çokça israf edilip,çöplerde apartman direklerinde gözümüze çarpmaktadırlar.İnanın bazen insanın gördüğü bu manzaralar,adamın kanını donduruyor.Hani M.kemal Atatürk'ün güzel bir sözü vardır,geçmişini bilmeyen milletler yok olmaya mahkumdurlar diye güzel bir söz.Kurtuluş savaşlarında kahraman ulusumuz bir lokma ekmek yemeden günlerce düşmanla çarpışmışlar.İnsanın aklına böyle şeyler geldiğinde,ortadaki mevcut israfıda görünce gerçekten çok üzülüyor.
O amca aslında kısa ve öz çok güzel noktalara çekilecek sözler belirtmiş ömere,gerçekten o amcayı tebrik edip ellerinden öperim,bacağının biri rahatsız olmasına rağmen verdiği ders gıpta edilecek bir davaranış,tabiki anlayanlara.....

Paylaşım için teşekkürler Ömer yine çok güzel ve anlamlı bir paylaşım olmuş. Eline sağlık. Amcamızada teşekkürler.

arkadaş doru diyor dayak yemeden yola gelmezler bende bir olay anlatim bir gün kümesin kapısını açık bıraktım dışarıya çıktım yem bitmiş derneğe gittim yem almaya o sırada kardeşim gitmiş kuşların yanına almış çakmağa tutuşturmuş iki güvercinin kanadını ben bir kümesi açtım kuşların tüyleri yanmış kardeşim yaptığı belliydi arkadaş bunu bir tuttum bir yumrukluyom daha kümesin yanına yaklaşamadı kerata

bizim evin yakınındada var böyle yabaniler bunları yemliyorlar filan çocuklar yakalamaya çalışıyor ama telli olduğu için içine giremiyor ama ben arada yakalıyorum tabiki yabani değil yabanilerin arasına arada kelebek baska miski gibi güvercinler düşüyor onları yakalıyorum

Geri