Son yıllarda güvercincilikte gerileme,gelişim ve degişimler.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tlgtck
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 908

tlgtck

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
tolga
Meslek
muhasebe
İlgi Alanı
Kediler
*Son yıllardaki güvercincilikteki gerileme,gelişim veya değişimler...
benim düşünceme göre bazı şeyler 100’lerce yıldır atalarımızdan beri gelmektedir.. Bazen gözlem,bazen duyumlar,bazen uydurmalar,palavralar(özellikle son yıllarda)
Bazı gözlemlerimi,tespitlerimi yazmak istiyorum acizane:

*İndiremedim,bastıramadım laflarının gittikçe kaybolması.. Mardin(baş kuşu) askıda kalarak , kafa(baş) kaldırarak,çekerek iner. Bu tür bir iniş de başlı başına izlemeye değerdir. Bunun yerini yani ırk standardının yerini, oynasında nasıl inerse insinlerin alması. Halbuki ırk sınıflandırmaların başlıca unsuru iniştir. Dönücüler dönerek,dalıcılar dalarak,makaracılar makarayla iner ki bu da ırk standardının başlıca özelliğidir iniş güvercinin ırkının göstergesi,soy devamlılığının kanıtlarından en başlı unsurudur.
*Saatlik kavramının ,saatlerce uçar gibi geleneksel sözlerin(kavramların) kaybolması.
Uçuş süresi,uçuş şeklinin Allah’a emanet kalması. Ki kuşun Allah tarafından yaratılış gayesi. Doğadaki her kuşun,kuş türünün uçuş süresi,şekli genel itibariyle bellidir.
*Fişek çekme kavramının unutulması. Bunun yerine martı gibi kanadını açıp yukarı gitmenin sefer sayılması. Bunu birçok kuş türü kendine özgü yapıyor. Yani şimdi martı ve diğer kuşlar da mı sefer yapıyor. Biraz zorlasalar daha uzun giderler. Martının kanadının daha uzun olduğunu düşündüğümüz takdirde.. fişek kavramının ses,gösteriş,ateş çıkarma olduğunun unutulması. Bununla beraber zevk kuşçuluğunun gittikçe azalması.
*Belirli güvercinlere Pazar yaratma çabaları,
* Güvercinin uçuş süresi,stili,oyunları ve inişiyle bir bütün olduğu,
* Kuşçuların toplum tarafından kabul edilmeme nedeni belli: Kuşçulardaki ahlaki problemler.. baya bi kümese gittim. Bakıyorsun, 50 yaşında işadamı kuşçu belki okumuş etmiş ama düzenbazın önde gideni. Ahlaki sorunların aynen devam etmesi hatta artması, Tabii bunun yanında iyi niyetli kişiler de yok değil.
*Internete bakıyorsun süperler,hakikiler,efsaneler bütün gökyüzünü süslemiş. Gerçek (reel ) durum bunun tam aksini gösteriyor.Internetin(sanal alemin) gerçek dünyayı yansıtmamsı. İnternet’e bakan düşünür ki, her çatıda mükemmel ötesi kuşlar uçuyor. Sanki bu kuşların kalbi kan degil başka bir şey pompalıyor.
· Güvercinlerin canlı varlık olduğunun unutulması...

· Oyun kuşunda renk şekil aranmaz lafları. Bir kuşçu çıkmış sazlı kuşu hakiki Mardin demiş. Öteki dönek gibi alacalı bulacalı kuşları piyasaya sürmüş. Nasıl alacalı bulacalı ,sazlı kuş hakiki Mardin oluyor. Mardin’in temel tek renklerde geldigini tüm güvercin besleyenler bilir.Oyun kuşunda renk,şekil,paça aranmaz safsatası.. YAKINDA MARTILAR BİLE oyun kuşu diye piyasaya sürülecek...

· Mavi,çakmaklı,arap ,dumanlı vb. gibi tek renk olup ,genelinin tepesiz oluşu bilindigi halde internete bakıyorsun sazlı,alacalı kuş hakiki MARDİN OLMUŞ. Musul Mardin olmuş.. Mardin,Urfanın kuşu başkalarının kuşu olmuş.
* Kuş uçuran sayısının gittikçe azalması.. bilinen sebeplerden dolayı.
*hala 30 yıl önceki 1-2 kuşun efsanesiyle uğraşılması.. Bugüne ve geleceğe dair ortaya bir şey konulamaması... çizgi film hayalet avcıları ,kuşçulukta efsane avcılığına dönmüş.
*İnternette kuşçu kuş çalmış bunu internet siteleri üzerinden pazarlıyor. İlan bırakanlar üzerinde denetim olması gerekiyor. Hatta ad,soyad bile degiştireni gördüm. Bir insan niye adını ve soyadını degiştirsin. Mesela,bazı akvaryum siteleri ad,soyad,TC kimlik numarası ister ya da tanıdıkları veya güvenilir kişiler site sahibi tarafından ilan edilir. Yoksa Internet’te kimin ne halt karıştırdığı belli değil.
* Bence kuşların uçan,sert kuşlardan seçilip gen havuzunun güçlü,geniş tutulması gerektiği. Bunun için belki bir çok kuşçunun tanışıp bir amaç etrafında toplanması gerekir. Mesela bir Bursa(oynar) yetiştiricisinin çeşitli Bursa yetiştiricileriyle birleşip iyi kan oluşturup bunu da yayma çalışması iyi bir örnek. Takla,Oyun kuşu,Mardin besliyoruz diyenlerde birleşme, bütünleşme,belli kan oluşturma çabaları yerine, aksine rekabetin,çekişmelerin artması bazı konularda.

sizin de ekleyeceğiniz maddeler veya görüşler varsa eklerseniz güzel bir çalışma o

..........

Selamlar sitemize hoşgeldiniz ;
güzel paylaşımınız içinde teşekkürler .
Temelde aynı şeyleri düşünmeme karşın Aras bey gibi bazı konularda bende farklı güşünüyorum .
Bu konu ile ilgili Az önce uzun bir ileti yazmıştım, fakat sanırım sayfa zaman aşımına uğradı yollayamadım ..
Aras beyde yakın konuları paylaşmış ..
İlave etmek istediğim konu kısaca .. Kuşçuluk cami asında oluşan kirlilikler , nebileyim ''bilgi kirliliği , ilgi kirliliği , imaj kirliliği ve benzeri ...
Bunlarla ilgili olarak kuşçuluğun bilinçsiz büyüyen , adeta bir Sektör olarak kontrolsüz ve sipastik büyümesinin çok rolü olduğunu düşünüyorum .
.Kanserli hücreler gibi vucudu hızla kuşatan Bu nekehat li kuşculuk , ancak bir otorite kontrolü altına girerse düzgün bir yola girer .. Buda kurumsallaşma ile olur ..
Bu gün bir Türkiye Güvercin Federasyonu var yeni kurulan bildiğim kadarı ile ..
Bu federasyonun umarım olumlu çalışmaları ile belli noktalarda çözüme ulaşılabilir .
Bizler için bu günün şartlarında yapabileceğimiz en temiz iş kapımızın önünü süpürmek temiz tutmaya özenmek.. Her sıkıntıya rağmen ümitsiz değilim ben ileride daha güzel koşullarda bu hobinin sürdürüle bileceğine inanıyorum .. selamlarŞEREF..

Kanserli hücreler gibi vucudu hızla kuşatan Bu nekehat li kuşculuk , ancak bir otorite kontrolü altına girerse düzgün bir yola girer .. Buda kurumsallaşma ile olur

abimin dedigine tamamen katiliyorum korumanin ve ilerlemenin tek caresi kurumsallasmaktir ve bu sadece turkiyede degil tum dunyada koruma anlamina gelir federasyon olsun onlara bagli dernekler olsun boyle catilar altinda birlesme tek yoldur imakani olan arkadaslar boyle aktivitelere katildigi surece guvercinciligimizi ileri goturebiliriz ki zaten bircok abimiz bu yolda bircok girisimler yapmistir onlara destek vermek ve onlarin arkasindan gitmek gerektigini dusunuyorum

Geri