Ferhat bey konu çok güzel olmuş teşekkür ederim, bir şeyler yazmak isterim ama çok uzun olur, bence önemli bir kaç konu anlatacağım.
Atmacanın iyi kuşu alma konusuna ben şu şekilde bir açıklık getireyim. Çünkü antalyada en çok yavru kovalayan benim, hatta türkiyede de sıralamaya gireceğime eminim, yılda atmacaya kuş kaptırma konusunda da ilklerde yer alırım herhalde, hatta atmaca saldırılarını kameraya alsam kesin national geographik te ödül alırdım. Evet atmaca iyi kuşa saldırır bunun sebebi de iyi kuş cesaretli uçar, yani havada korkusuzdur geliş gidiş güzergahını bozmaz, kendine güveni vardır tabi atmaca da çok akıllı hayvandır bakar kendini yoracak hayvana hiç saldırmaz bile direk iyi kuşu gelir alır, bu benim tezim,tecrübelerimden dolayı.
Uçurduğum kuşlara gelince şükürler olsun Allah yokluğunu göstermesin 20 çift kadar damızlığım var, bu kuşlar da dostların sayesinde başta ankara olmak üzere sivas, kayseri, siverek ve aksaray bölgelerinden geçmişten günümüze kadar gelmiş nam sahibi kuşlardan oluşmakta, bu yıl da yine her yıl olduğu gibi çok sayıda yavru kovaladık tabi bir çoğunu atmacaya ya kaptırdık ya da parçalattık, ama başlatıp gördüklerimizden;
1- bozdumanlı takkalı dişi yavru: Kuş, elektrikçi şeref ağanın kuşlarında gelme antalyada ayhanda soyu bulunan bozdumanlı takkalılardan gelme beyaz takkalı dişi ile yine fahir telliden gelme bir tarafı ayhanın bozdumanlı takkalı ile saim ustanın kırıklarından çıkma bozdumanlı erkekten gelme bir yavrudur. uçumunu bir buçuk saate çıkarmış asgari 10 sefer yapmaya başlamış seferleri 40-50 metre arası 8 ila 13 takla arasında orta üzeri sesli olup en büyük özelliği seferden çıktıktan sonra bulutta kaybolması ve gözün görmediği yerden parlağa tepesinin üzerine kanadını açmadan atması, ama malesef atmaca bunu da yaraladı şu an makaslı seneye uçacak.
2- gök klıç paça dişi yavru: kuş, aslen siverekli olan şu an diyarbakırda yaşayan mustafa işçiden gelme bozdumanlı dişi ile yine çok eski kan olan siverekli bir ustadan gelme beyaz erkekten çıkma yavru olup orta havanın üzerinde uçup hedefe kuyruğunun üzerine basarak kilitlenip hedefte patlayan 8-10 taklayla çok sesli 20-30 metre mesafede fişek yapan bir hayvandı bir saati yeni geçirmişken atmaca aldı.
3- bozkirli dişi yavru: aksarayda cengiz mercanoğlundan gelme bozkirli dişi ile ayhandan bana geçme ankarada kuyumcu mustafa olarak bilinen ustanın kuşlarından olama bozkirli erkekten çıkma yavru. kuş yeni bir saati geçirmiş ortalama 10 baş çıkaran 8-10 taklayla 30-40 metre giden fakat fişekte çok seri olan ve çok düzgün fişek çıkaran bir hayvandı, cumartesi günü atmaca by-pas yaptı şimdi dikişli revirde.
4- bozdumanlı erkek yavru: ayhandan gelma imparator erkek olarak bilinen bozdumanlı erkekle fahir tellinin bozdumanlı dişiden çıkma kuş olup şuan bir buçuk saat kadar uçmakta tam oturtmamakla birlikte 12-13 sefer çıkaran çok gezen ve gözden kaybolan hedefine kelebek gibi kanat hareketleriyle zik zak çizerek gelen ve 8-10 taklalı çiziksiz bir yavru.
5- gök erkek yavru: şeref ağanın 90-94 yılları arasında ankara kupasını alan paslı bozun erkek yavrusu aynalı boz ile mustafa işçinin dumanlı dişi yavrusundan çıkma atmaca yarasından sonra uzun süre yatmak zorunda kalan ve yeni oyununu oturtmaya başlayan bir saat civarında uçan hedefine çok iyi atan 7-8 taklayla şimdilik 40-50 metre giden üstü açık bir hayvan.
6- üç tane gök erkek: yine mustafa işçiden gelme gök erkekle dumanlı dişiden çıkma kuşlar, başlarken çok kötü olup kanat açan, yığan, yapışan kuşlar olup anayı babayı ayırdığım ve yavrularını dağıttığım ancak daha sonra kanatlarını kapatan çok sert çok hırslı olan ortalama 2 saat uçan 7-8 baş yapan ancak seferi ortama 80-100 metre 30 taklayla giden başladığı gibi bitiren hayvanlar olup en büyük yavru şu an afyonda yaşını doldurdu diğeri kocaeliye kupaya uçmaya gitti diğeri de antalyada uçmakta.
Eksiler için bahsedemeyeceğim kusura bakmayın çünkü hatasını gördüğüm kuşu beslemiyorum, çoğunun da sonunu atmaca göstermiyor.
Herkese selam.