Sultan papağanı Üretimi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Fırat1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 8K

Fırat1

Üye
Katılım
19 Ara 2011
Mesajlar
31
Tepkime puanı
0
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Fırat Karadağ
Meslek
mühendis
Şehir
Aksaray
İlgi Alanı
GENEL:
Bir çok kuş severin en ilgisini çeken ve kişiyi heyecanlandıran konusudur ev içinde üretim. Bu doğa harikası olaya şahitlik eden şanslı kişilerden olmak için ilk önce altını çizmek istediğim konu, kitabın önceki konularının iyi okunmuş, anlaşılmış ve uygulanmış olması gerekliliğidir. Çünkü kuşlarınızın sağlık durumu, yaşam koşulları ve beslenme şekilleri doğru olmadığı sürece üretim konusunda yapmanız gerekenleri yapsanız bile yavru alma şansınızın az olduğunu tekrar belirtmek isterim. Ayrıca özel durumlar hariç eve yeni gelmiş bir kuş veya kuşlardan ya da yeni bir araya konmuş çiftlerden 3 aydan önce yumurta, yavru beklemek biraz sabırsızlık olacaktır. Dolayısıyla iyi şartlar ve bakımla geçen 3 aylık süre konunun devamı için aslında ön şarttır. Ben bu noktadan sonra sizlerin önceki konularda yazılanları uyguladığınız varsayımı altında konuya devam edeceğim.
EŞ SEÇİMİ VE ÇİFTLEŞTİRME KOŞULLARI: http://www.sultanpapaganlari.com
Sultan papağanlarının genel karakterlerinde tek eşlilik vardır. Bu göz önüne alındığında kuşunuza bir eş seçerken dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Çünkü kuşlar birbirlerini çift olarak kabul ettikleri zaman bu kuşları ayırmanız oldukça üzücü sonuçlar doğurabilir. İkinci önemli konu ise cinsiyeti doğru anlamaktır. Birçok çiftleştirme çabası sırf bu sebepten dolayı sonuç vermemektedir. Cinsiyet ayrımı konusunda kitapta yazılanları dikkatlice okumanızı tavsiye eder ve eğer henüz acemilik dönemindeyseniz tüy renginden cinsiyeti kolay ayrılan mutasyonları tercih etmenizin sizi bu problemden kurtaracağını da hatırlatırım.
Yukarıda ki konular dikkate alınarak aldığınız yeni kuş eve geldiğinde çiftlerin birbirleriyle tanıştırılmadan önce yeni gelen papağanın en az 30 gün karantina altında tutulmasında yarar vardır. Bu süre içerisinde hareketliliği, yem yemesi, dışkısı, nefes alış-verişi, gözlerinin parlaklığı gibi etmenler dikkatle gözlenmelidir. Herhangi bir sağlık sorunu olmadığına kanaat getirilirse papağanlar ilk olarak ayrı kafeslerde, birbirinden mümkün olduğu kadar uzak mesafede, ancak aynı odada birkaç gün tutulmalıdır. Bu mesafe gün geçtikçe azaltılarak 10 gün sonunda kafes tellerinin arasından birbirleriyle temas edebilecek şekilde yan yana getirilmelidirler. Bu süre içerisinde çiftler rahatsız edilmeden dikkatlice gözlenmelidirler. Agresif davranışlar tespit edilirse ve bunda belli bir süre boyunca herhangi bir azalma tespit edilemezse çiftlerin uyumsuz olduğuna kanaat getirilip başka bir eş denenmelidir. Eğer çiftler birbirleriyle ötüşerek diyalog kuruyorsa tellerin arasından birbirlerine yaklaşıyorlarsa bunlar çiftlerin uyum sağladığını gösterir ve ikinci aşamaya geçilebilir. İkinci aşamada papağanlar aynı kafes içerisine konulmalıdır. Kafes büyüklükleri en az 50cm*50cm*50cm olmalıdır. Kuşlar aynı kafese girdikten sonra bir hafta süre ile dikkatlice gözlenmelilerdir. Çünkü bazen birbirlerine zarar verici saldırılar olabilmektedir. Böyle bir durumda çiftler mutlaka ayrılmalılardır. Ancak bazı ufak yemlik, suluk ya da tünek itişmeleri çok ciddiye alınmamalıdır. Bu problemlerde aşıldıktan sonra artık elinizde eş sultanlarınız var demektir. Eş sultanlar resimde de görüldüğü üzere genel olarak yan yana durur birbirlerinin tüylerini düzeltirler. Erkek kuş dişiyi sizden korumaya çalışırken dişi korktuğu zaman erkeğin arkasına kaçar. Sultanlarınız çiftleşmeye ve yumurtlamaya başlamadan önce kafesinizin de yavru almak için uygun bir kafes olduğundan emin olmalısınız. Yavru almak için uygun kafes ölçüleri yukarıda da belirtildiği üzere en az 50cm*50cm*50cm civarlarında olmalıdır. Bu kafesin en az 3 farklı kapısı olmalı ve kafesiniz, kafesi yerinden hareket ettirmeden zemin temizliğini yapmanıza olanak tanıyacak çekmeceli bir sisteme sahip olmalıdır.Yuvalığın içinde uygun bir tünek mutlaka bulunmalı ve yuvalığın zemini 1 parmak kadar çam talaşıyla kaplanmalıdır. Bu talaşı marangozlardan almanız çok tehlikeli olabilir. Kuşlarınızın sağlığı için bu talaşı Hamsterlar için üretilen zemin talaşından kullanmalısınız. Bu kafes özellikleri ve yuvalığınızı da hazır ettikten sonra artık sonraki adımlara geçebilirsiniz ÇİFTLEŞME VE YUMURTLAMA:
Bu safhada kuşlarınızın beslenmesine dikkat etmeli ve beslenme bölümümüzde tarifi bulabileceğiniz yumurta maması ile kuşlarınızı takviye etmelisiniz. Aynı dönemde oda içi ısı değerleri ve kafesin ışık alma süresi de önemlidir. Kuşlarınız her gün ortalama 14 saat ışık almalıdır ki mevsimin çiftleşme mevsimi olduğunu düşünsünler. Ayrıca oda sıcaklığını 25 ile 30 derece arasına ayarlamalı ve nem oranı da %55 lerde tutulmalıdır. Ancak belirtmek isterim ki, çiftleştirme için en güzel dönemler olan ilk bahar dönemlerinde bu değerler kendiliğinden oluşmaktadır. Bu doğal şartları sağladıktan ve özellikle de dişi kuşunuzda gözle görülür bir iştahlılık sağladığınız noktada artık yuvalığı kafesinize takabilirsiniz. Ancak bu hazırlık süresi önceki bölümlerde de belirtildiği üzere 3 aya kadar uzayabilir. Bu zamanın geldiğini anlamanın en pratik yolu erkek kuşunuzu takip etmektir. Dönem yaklaştıkça erkek kuşunuz dişi kuşunuza doğru yüksek sesle ve sık sık ötüşler yapmaya başlayacaktır.
Yuvalığın kafesinize takılması takibinde özellikle erkek kuşunuz yuvalıkla ilgilenmeye başlayacak yuvalıkta uzun saatler geçirecek ve sık sık yuvalığa girip çıkacaktır. İlk dönemde dişi kuşunuzun yuvalıkla az ilgilenmesi gayet doğaldır. Bu dönemde yuvalıkla aynı anda kafesinize banyolukta takmanız kuşlarınızın yuvalığı hazırlaması için onlara kolaylık sağlayacaktır.
Yuvalığın ve banyoluğun takılması takibi kuşlarınız çiftleşmeye başlayacaklardır. Çiftleşme öncesi erkeğin dişi kuşa yaptığı kurları görebilirsiniz. Normal şartlarda sağlıklı bir çift eş sultan çiftleşme dönemi boyunca günde 2 ila 5 kere arası çiftleşirler. İlk çiftleşmeden sonra 15 gün içinde dişi ilk yumurtayı yumurtlar. Takibinde birer gün ara ile yumurtlamaya devam eder. Sultan papağanları ortalama olarak her bir kuluçkada 4 yumurta yaparlar.
Ancak burada kuşunu belirtmeliyim ki bu yazıda sözü edilen süreler ve tavırlar her şeyin iyi gittiği şartlardır. Herhangi bir noktada yaşanacak problem sonrası süreç tekrar başa döndürülmelidir.
KULUÇKA:
http://www.sultanpapaganlari.com
Yumurtlama sonrası dönemi anlatan bu dönem Sultan papağanlarında 18 ila 20 gün arası sürer. Genel olarak sağlıklı gelişmiş bir sultan yavrusu 17. gün yumurtada canlanır ve cikciklemeye başlar. Bu noktadan sonra da 48 saat içinde yumurtadan çıkar. Kuluçka döneminde kuşlarınız için düzenli besleme ve banyo ihtiyaçlarını karşılama dışında yapabileceğiniz bir şey yoktur. Bu dönemin olabildiğince durağan geçmesi en iyisidir. Son yumurtadan 25 gün sonrasında çıkmayan yumurtalar yuvalıktan alınmalı ve dikkatlice kırılıp içi incelenmelidir ki bu yumurtalar için problemin ne olduğu anlaşılabilsin. Yumurtalardan yavruların çıkması takibinde anne baba hemen yavruları beslemeye başlayacaklardır. Bu dönemde kafeste yumurta maması, haşlanmış patates ve sebze meyvenin her zaman hazır olması anne ve babanın işini kolaylaştıracaktır. Yumurtadan çıkan yavrular anne ve babaları tarafından beslenip büyürken bizlerin yapması gereken temel şey anne ve babaya ihtiyaç duydukları seviyede bol ve kaliteli gıdayı vermektir. Yavrularımızın 7. günde gözleri açılacak, 14. günde tüylenme hızlanacak, 21. günde göğüs kafesi tamamlanmaya başlayacak ve nihayet 28. gün civarında yuvadan çıkmaya hazır hale geleceklerdir. 4. Haftada yuvadan çıkan yavrular ilk günlerde zeminde vakit geçirecek ve gene anne ve babaları tarafından besleneceklerdir. 5. haftada kendi başlarına yemek yer ve hayatta kalabilir duruma gelmenin takibinde 6. hafta anne ve babalarından ayrılabilir güce erişeceklerdir. Ancak mümkünse ve anne baba izin verirse 8. haftaya kadar anne babaları ile beraber kalmaları oldukça iyi olacaktır. Büyüme döneminde de kafeste bolca yem bulundurulmalı ilaç kullanımından uzak durulmalıdır.
KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR VE ÇÖZÜMLERİ:
- Kuşlarımız anlaşmadı.
Bunun bir çok sebebi olabilir. Yaş veya eski eşinden çok yeni ayrılmış kuşlar, sağlık durumu iyi olmayan kuşlar dönem dönem anlaşamayabilirler. Bu durumda en basit yöntem yeni gelen kuşu değiştirmek olsa da, bunun yapılamadığı dönemlerde kuşlara zaman tanınarak bu problem aşılabilir.
- Kuşlar anlaştı ancak çiftleşmiyorlar.
İlk gözden geçirilmesi gereken şey kuşların yaşıdır. Kuşlarımız 1,5 yaşına gelmeden onları çiftleşmeye zorlamamalıyız. Eğer yaş değilse, sağlık problemleri dolayısıyla gerekli güce erişmemiş olabilirler ki yapılacak şey zaman verip iyi bakım yapmaktır. Ya da kuşlarınız çiftleşmeyi bilmiyor olabilir. Bu durumda ki çözüm ise kuşlarınızın yan kafesine çiftleşen bir çift koymaktır.
- Kuşlar çiftleştikleri halde yumurtlamıyorlar.
İlk olarak dişi kuş muayene edilmeli ve yumurtanın anüsün civarında olup olmadığından emin olunmalı, eğer emin olunamıyorsa röntgen tavsiye edilir. Eğer kuşunuzun içinde yumurta varsa ve yumurtlayamıyorsa ılık pamuk ve yağ ile 2-3 gün sürecinde günde 2-3 kere karnına masaj yapılmalı ve kuşa banyo imkanı verilmelidir. Eğer kuş yumurtlamazsa mutlaka acilen veteriner müdahalesi gerekir. Eğer yumurta hiç oluşmuyorsa biraz zaman verilmeli ve dişide ki biyolojik bir rahatsızlıktan şüphelenilmelidir.
- Yumurtalardan yavru çıkmıyor.
Bunun birçok sebebi olabilir, ilk önce eski yumurtalar kırılmalı ve yumurta içerikleri incelenmelidir. Eğer yumurtalar tamamen boş ise anne veya babada biyolojik bir rahatsızlık var ya da henüz yaşları ufak demektir. Eğer yavrular az gelişmiş ve küçük kalmışlarsa, kuluçka döneminde ısı ve nem dengesi gözden geçirilmelidir. Eğer yavrular tam gelişmiş ama yumurtadan çıkamamışsa gene ısı ve nem dengesi gözden geçirilmelidir. Eğer yumurtaların içinde ki yavrular farklı durumdaysa kuluçka döneminde yumurtalar soğutulmuş demektir.
- Çıkan yavrular yaşamıyor.
Kafeste yeterince ve doğru yem ve vitaminler yok veya anne ve baba çok acemi ve yavrulara bakmıyor ya da bakamıyor olabilir. Yemlemeyi arttırmalı ve eğer ihtiyaç varsa anne ve babayı yavruları beslemeyi iyi yapan başka bir çift ile aynı ortamda tutmalısınız.
- Anne-Baba yavrulara zarar veriyor.
Bunun yavruların kaç haftalıkken olduğunun önemi vardır. Eğer yavrular 4 haftalığa ulaşmışlar ve halen yuvalıkta duruyorlarsa anne babanın onlara saldırmasının sebebi yavruları yuvalıktan çıkartmaya çalışmalarıdır. Bu durumda yavrular yuvalıktan kafesin içine çıkartılmalıdır. Eğer saldırılar yavrular daha küçükken veya kafesin içindeyken oluyorsa yavruya saldıran kuş tekrar çiftleşmek istemektedir ve bu saldırıları yapan kuş başka bir kafese alınmalıdır.
alıntı: http://www.sultanpapaganlari.com
http://www.sultanpapaganlari.com/Konu-s ... etimi.html
 
Geri
Üst