taklacı belalısı atmacayla nasıl baş ederiz

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan maskeler
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 21
  • Görüntüleme Görüntüleme 8K

maskeler

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
sinan arslan
Meslek
işsiz
İlgi Alanı
Kediler
herkese merhaba. bu konu herkesi ilgilendirdiği için gerekli cevapları bulabileceğimi düşünüyorum. daha hiç kayıp vermedim ama kuşlarımı perişan ediyo ve biliyorum ki birgün istediğini elde edecek .ben eryamanda oturuyorum ne zaman uçursam yüksek binadan atlıyo sonra uğraş dur. neyse konuya döneyim bir soru sormak ve görüşlerinizi almak istiyorum . uçurtulan alanın belirli bölgelerine ayna koymak atmacanın dikkatini dağıtıyormuş ama nasıl bu konu hakkında bilgisi olan kişilerden görüşlerini ve tecrübelerini bekliyorum . herkese selamlar üstadlara saygılar

Atmaca sorunu bu günlerde çoğumuzun başını ağrıtıyor .. Özellikle taklacı kuş yetiştiricileri için konu bencede birazda ha can yakıcı olabiliyor .. Atmacalardan korunmaya yönelik birtakım fikirler var bunlar arasında Düdük ,- Ayna -, Puhu kuşu vs .. Bu yöntemleri deneyen birileri varmı bilmiyorum .. Ben bu yöntemlerden istifade etmiyorum .. Atmaca özellikle kış aylarında daha yoğun saldırıyor ..- Açık renk kuşlar ,- sıkı oyunlu kuşlar -, kalabalık gruplar- uzun süre uçan kuşlar ,- ilkindi saatlerinde akşama doğru uçan kuşlar -, yani atmaca nın dikkatine daha çok dokunacak koşullar, mümkün olduğunca oluşturulmamalı .. Bir atmaca bir kümesten kuş kaptığında belirli bir süre o bölgeyi göz altında tutar avlanmasahası içinde daha sık kontrol eder .. İkinci üçün cü kuştan sonra ise orayı yemlik yapar hiç ayrılmaz .. Önemli olan mümkün olduğunca dikkatli davranarak atmacanın gözün den uzak kalmaya çabalamak .. Gerekirse kuş uçurmamak bir dönem .. Meydan okumanın bir yöntem olarak geçerlilği olmaz ..
Sadece kuşu
( atmacayı ) bolca beslemiş oluruz .. Koyu renk kuşları , daha açık ve rüzgarsız havalarda , ortalık sakinken tek tek yada bir iki tane uçurmak , havada uzun süre kuş bırakmamak , altta kontrollü olarak dört gözle hazır beklemek , kısmen bir fayda sağlıyor .. Kesin bir çaresi yok , illaki alıyor ama mümkün olduğu kadar az kuş kaybetmek daha az zararla kapatmak için çabalamak gerekiyor ..
Trakyada özellikle 15 Ekim15 Nisan arası atmaca bolca bulunuyor , diğer aylarda sadece yerli atmacalar kalıyor onlarda nadiren kuşlara vuruyor .. Kas ım ayı itibari ile saldırılar iyice artıyor kemirgenler , toprak altına girip göçmen kuşlarada iyice azaldığından ülkemizi zaten kışlak olarakkullanan ve yaz aylarına göre çok daha yoğun olan yırtıcı kuş popülasyonu için kısıtlı av imkanı arasında evcil güvercinler önemli bir yer oluşturuyor .. Şehirlerin ılıman ortamı sadece yırtıcılar için değil onların avı olan pekçok kuş türü ve diğer avlar içinde hem barınma hem beslenme için uygun koşullar yaratıyor .. Bütün bunlara karşın bizim kuşlarımız arada kaynıyor , en basit öyünü oluşturuyorlar yırtıcı kuşlar için .. selamlarŞEREF

Ben atmaca gördüğüm zaman garip bir şekilde çığlık atıyorum ne kadar doru ne kadar yanlış orasını bilmem ama faydasını gördüm bir de biri bana atmacalar çatıdaki kuşa değil de uçan kuşa saldırımış onun içinde atmaca gördüğüm zaman kuşlarımı takip ediyorum atmacanındabeni görmesini sağlıyorum

Siz yine iyisiniz bizde şahin var.Kışın posta yazın mardin uçuruyoruz.

Soyle gercegine yakin bir baykus maketi bulun ve catinin acik gorunur bir yerine dikin Yani yirtici onu farketsin cunku sahinin bir numarali katili baykustur onun oldugu cevrede yirtici ucmaz

gecen yaz köye gittigimizde bir amca vardı 45-50 küsür yaslarında...tabi orada daglık bölge oldugu için kartalı eksik olmazdı...Baktı kuşlara dadanmaya calısıyor pompalı ile genelde telef ederdi kartalı şahini vs :)dogru birşey degil ama adamda haklı hani:)

Dogukan cetin' Alıntı:
gecen yaz köye gittigimizde bir amca vardı 45-50 küsür yaslarında...tabi orada daglık bölge oldugu için kartalı eksik olmazdı...Baktı kuşlara dadanmaya calısıyor pompalı ile genelde telef ederdi kartalı şahini vs :)dogru birşey degil ama adamda haklı hani:)
çok büyük cezaları var .:)

egerki sonunda olum varsa benim icin bir sahin olecegine bir guvercin olsùn... yani sahin daha degerlidir...

şahin, atmaca, karaca, alaca doğan vb yırtıcı kuşlar bence oyun kuşunun hırsızızlardan sonraki 1numaralı düşmanıdır.
.
ülkemizde bu yırtıcı kuşlar koruma altındadır
.
sizce yırtıcı kuşların korunmasını isterken başkabir ırkın yok olmasınamı yardımcı oluyoruz
.
sizce yırtıcı kuşlarımı korumalıyız-oyun kuşlarınımı?
.
yoksa ikiside korunabilirmi?
.
.
eğerki güvercinin tadını alan yırtıcı kuş ne tarla faresine bakar, nede tarla yılanlarına
şeref beyin dediği gibi kolay ve lezzetli av olan oyun kuşuna bakar
bir dadandımıda birdaha kolay kolay peşini bırakmaz-ve uçurucuyu kuş beslediğine pişman eder
.
hal böyle olunca ne yapmak gerekir!!?
.
dadanan şahin vb yırtıcı ölmeden bu işi bırakmaz (sadece vurmak için atmak gerekir, vurmayacaksan kuşu almasına izin vermelisin ve ürkütmemelisin bir sonraki kuşumuzu katletmeye gelirken daha rahat gelmesi sağlanmalıki öyle olursa daha iyi nişan alma fırsatımız olabilir, tekrar kuşumuzu aldı diyelim yırtıcıyı vurma imkanımız doğana kadar şahinleri ve benzeri yırtıcıları ürkütmeyelimki menzilimize girebilsinler...)
.
kuşu ürkütmek için boşa tüfek atmak veya kurusıkı, torpil,maytap,havai fişek atmak belki kuşun canını o an için kurtarabilir ama dahasonramı gelir yada bi sonraki kuşta hiç garantisi yoktur(bu korkuyla iyi kuşlarımızı havaya atmaktan çekiniriz)
şehir merkezinde besleyenlerin ise şahini vurmak için atma şansı yok sayılır
.
.
şimdi yukarıdaki yazmış olduğum şahinden ve benzer yırtıcılardan kurtarma formülümü ki bence en etkili yöntem budur...şimdi bir hayvan sever veya doğa dostu okumuş olsa amaann canım hayvanları katlediyorlar diye dünyayı ayağa kaldırırlar
.
yalnız bilmedikleri veya görmemezlikten geldikleri bir nokta var...bu yırtıcıları korumaya çalışırken..başka nesillerinde yok olmasını engellemek gerekir...başka nesilleri görmemezlikten gelerekte başka nesillerin yok olmasına katkıda bulunarak bizden daha fazla doğa düşmanı oldukları ortaya çıkar...yada pek aslında duyarlı olmadıkları ortaya çıkar
.
bizim oyun kuşlarımız salmalarda veya kümeslerde beslenebilir ama oyun özelliğinin ortaya çıkması çokzor olduğu içinde neslin otamatikmen yok olması sağlanır örneğin;
şahinlerde kafeslerde beslene bilir ama yıllar geçtikçe avcı kimliğini yitirir
aynı bizim oyun kuşlarımız gibi..
.
.
şimdi gelelim asıl meseleye
yırtıcı kuşlarımı?--- oyun kuşlarınımı?---yoksa ikisinidemi?
.
bence hepsinide koruma altına almak ve sahip çıkmak olasıdır
.
.
bu bölümde bizim kuşçularımızın çok eksikleri var
yeterince kuşlarımızı tanıtamıyoruz, yeterince kendimizi ifade edemiyoruz, sayısal çoğunluğumuzun kimse farkında değil, çoğu kişinin aklına kuşçu denilince kamu oyunda nasıl bir imajımız var malüm, biz birlik olamıyoruz ve birbirimize bile saygımız yok.....bir toplumda birbirlerine saygı göstermeyene kimse saygı göstermez.
.
bu sitede dahi verimli bir konu açılıyor anında birileri konuyu baltalıyor,kendi kuşlarından bahsetmeye başlıyor
.
.
BİZ BİRBİRİMİZE SAYGI DUYMASSAK HİÇ BİRŞEYİ AŞAMAYIZ VE BİR SANTİM BİLE KUŞÇULUĞU İLERLETEMEYİZ
.
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR AMA NE YAZIKKİ BİZ BİRLİK OLAMIYORUZ...........saygılarımla...

S A osman kardeşimiz agzına saglık güzel söylemiş kendisine teşekkür ediyorum belki çok kişi okumuştur ilk kez bir konu başlıgı açmıştım

BİR OLALIM BİRLİK OLALIM diye pek bir şey çıkmadı bu site çatısı altında birlik bereberlik dişında her şeyi başarabiliriz buna şüphem yok ama birlik beraberligimizi saglayamayız neden
EN BAŞINDA ÇOGUMUZUN BİRBİRİ NE SAYGISI YOK
TAHAMMÜLSÜZLÜK
ELEŞTİRİMİZİ BİLE DÜZGÜN YAPAMIYORUZ KENDİMİZ İÇİN İSTEDİGİMİZİ HER KES İÇİN İSTEYEMİYORUZ HEP BEN DAHA İYİ BİLİRİM HEP BEN DE DAHA İYİSİ OLSUN HEP BENİM KUŞLARIM KONUŞULSUN DÜŞÜNCESİNDEYİZ PAYLAŞAMIYORUZ HAKLILIGIMIZ DA İSYAN EDİYORUZ HAK VERMEDE ÖZÜR BİLE DİLEYEMİYORUZ ÇOGUMUZUN AYAKLARI YERE BASMIYOR LAFA GELİNCE FEDAKARIZ İCRATA GELİNCE ÇIT YOK TÜRKİYE GENELİNDE BELKİDE KUŞÇU SAYISI MİLYONLARI BULUR BİRLİK BERABERLİK OLSA YÜZLERCE MİLLET VEKİLİ ÇIKARTIR İSTEDİGİMİZ KANUNLARI UYGULATIRIZ AMA YAPAMIYORUZ HEP DUYUYORUZ DOSTLARIMIZIN ARKADAŞLARIMIZIN KUŞLARI EMEKLERİ HİÇ OLUP GİDİYOR BU DURUMLARI KİŞİ BAŞINA GELENE KADAR ANLAYAMIYOR ANLASADA BİRŞEY YAPAMIYOR BAŞA GELİN CE ODA FEYAT RDİYOR AMA KİME NE SÖYLEYECEGİZ KİME NE ANLATACAGIZ
ANLATMALIYIZ
SÖYLEMELİYİZ
AYAGA KAKMALI
ÇARELER BULMALIYIZ
BİRLİK BERABERLİGİ SAGLAMALIYIZ DİYOR SAYGILAR SUNUYORUM

Bugün öğleden sonra kümesi açtım Kuşları dışarıya çıkardım ...,
Birkaç gündür yoğun yağış vardı Trakya bölgesinde, ortalık sel sele gitti.. Kapalı kalan kuşlarım az hava alsın bu arda kümesin yüzeyselde olsa temizliğini yapayım diye düşündüm ..
Kuşları dışarıya bıraktıktan çok kısa süre sonra belki beş dakika ancak , malum baş ağrısı yerdeki kuşlara vurdu..
Kuşlar zaten artık hep tetikte!! Başımızı ağrıtıyorlar birzamandır bu yırtıcı dostlarımız ..
Hayvanlar diken üstünde hep , kafaları kulakları dikili .. Yerde keyifle bir gezinmek bile istemiyorlar , hemen kümese kaçmak için çabalıyorlar ..
Neyse vurdu ama lamadı ....Tüm kuşları da kaldırdı yavru -hasta -makaslı- misafir vs Bayağı yerde tepindim kuşların tümünü indirebilmek için Allah bu seferde esirgedi kümesi zaiyatsız örttüm ..
Ama sonu yok bu işin illaki alacak .. !!! Evet bir gün mutlaka lacacak kaçarı yok .. Biz havada kuş seviyoruz yerdeki kuşu neyleyim .. Mecburum uçurmaya ... !! Artık açık renk kuş ta tutmuyorum ki azda olsa kapalı kuşu es geçiyor ..
Ama hepsi bir yere kadar çok ÇOK ÇOK FAZLA yırtıcı kuş var haddi hesabı yok .. Bu hayvanlar belli ki son yıllarda daha iyi üremiş ..
Evet doğanın dengesi açısından bende istiyorum yaşasınlar , avcılar bezen zevk için vuruyor yol kenarlarına atıyor .. Yada yakalyıp maskara gibi gezdiriyorlar , gerçekten içim acıyor o hallerine bu kuşcağızların gıdası da et saman yiyecek değiller ya .. Birşeyleri yaklayıp yiyecekler , bu kuş olacak tavşan olacak vs .. Onunda istikakı hadi olsun yılda bir iki tane ,,,,, DEMEK İSTERDİM !! ama diyemiyorum !! ben bir kuş için verdiğim emeği kime anlatayım olaki alsaydı bu akşam bir iyi kuşumu yarın anlatsaydım dosta ahbaba vah tüh diyeceklerdi .. Kimse benim hissettiğimi asla hissetmeyecektii , bu hisleri ancak sizlere anlatabilirim yani uçan bir kuş için çiile çekenlere .. Basit bir olay bir yönü ile öyle gözüküyor, atmaca ''o '' bir diyeride ''av '' güvercin ne olacakk ki , bir güvercin yanii.. O bir güvercini bulabilmek için harcadığım yılları ,emeği
kimse anlamaz .. İlllah Lanet gelsin bırakıyorum bu işi demeyi çoook düşündüm .. Olmuyor bırakamadımm.. Düşmanımız meselemiz çook fazla sizlerde değiniyorsunuz işte çoğuna , konu konuyu açıyor ve hepsi bir biri ile bağıntılı .. Zor iş bizim kisi ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN .. selamlarŞEREF

s.a arkadaşlar
aynıdert herkezin başında daha budönem tüyden sonra 5 kuş birden verdim atmacaya ve hazıra giren kuşları götürdü hep. daha oyun aşamasında olanlar olsa hadi bi nebze belki umursamayacagız ama neden se hep en iyisini götürüyor bu meretler. bende 2 haftadır kuş uçurmaktan vaz geçtim kaldırdığıma saldırıyor ya yaralı biyerlere düşüyor kuş yada zaten alıp gidiyor. kuş uçurmayı bu kış dönemi bırakalım dedik. nitekim sadece yerde seyredelim dedik oda olmadı artık yerdeki kuşlarada saldırmaya başladılar. şimdi sadece kümeste kuş seyrediyoruz bakalım ne olucak.

kırıkkaleli metin' Alıntı:
s.a arkadaşlar
aynıdert herkezin başında daha budönem tüyden sonra 5 kuş birden verdim atmacaya ve hazıra giren kuşları götürdü hep. daha oyun aşamasında olanlar olsa hadi bi nebze belki umursamayacagız ama neden se hep en iyisini götürüyor bu meretler. bende 2 haftadır kuş uçurmaktan vaz geçtim kaldırdığıma saldırıyor ya yaralı biyerlere düşüyor kuş yada zaten alıp gidiyor. kuş uçurmayı bu kış dönemi bırakalım dedik. nitekim sadece yerde seyredelim dedik oda olmadı artık yerdeki kuşlarada saldırmaya başladılar. şimdi sadece kümeste kuş seyrediyoruz bakalım ne olucak.
S A METİN Kardeşim geçmiş olsun her kesin kabusu oluyor ben de çok çekmiştim evim dagın eteginde idi bir günde üç yaralı iki tane de götürdügünü bilirim hayvanlar kümes ten çıkmaya korkarlardı yerdeki kuşa daldıgı olmuştu ne yaparsın doganın kanunu saglık olsun tekrar geçmiş olsun bu durum daki tüm kuşçularımıza geçmiş olsun ben biraz daha rahatım evler yıkılıp kuşları emane te verince kendimizi sanal dan tatmin etmeye çalışı yoruz dostluklar arkadaşlar edinip bilgi paylaşımında bulunuyoruz lakin kuşsuz da çekilmiyor tekrar geçmiş olsun
SAYGILAR

a.s muharrembey
sizinki dahada kötüymüş kuşlar başkasında dediniz yerolmadığından galiba.
evet onlara hasret kalmak çıkarıp bi yemlemek bile insana haz veriyor. bırakın uçurmayı. biz yinede atmacayada versek nitekim bu hobimizi güzelce kana kana yaşıyoruz sizin durumunuz daki arkadaşlar daha kötü. şöyle hafta sonu kalkıp kahvaltıyı yapıpı çayını eline alıp, bi kuş kaldırıp doya doya keyfle uçurmak ne güzel olurdu dimi. inşallah en yakın zamanda güzelbi mekanınız olurda kuşlarınızı doya doya beslersiniz.

kuscu_marik' Alıntı:
S A osman kardeşimiz agzına saglık güzel söylemiş kendisine teşekkür ediyorum belki çok kişi okumuştur ilk kez bir konu başlıgı açmıştım

BİR OLALIM BİRLİK OLALIM diye pek bir şey çıkmadı bu site çatısı altında birlik bereberlik dişında her şeyi başarabiliriz buna şüphem yok ama birlik beraberligimizi saglayamayız neden
EN BAŞINDA ÇOGUMUZUN BİRBİRİ NE SAYGISI YOK
TAHAMMÜLSÜZLÜK
ELEŞTİRİMİZİ BİLE DÜZGÜN YAPAMIYORUZ KENDİMİZ İÇİN İSTEDİGİMİZİ HER KES İÇİN İSTEYEMİYORUZ HEP BEN DAHA İYİ BİLİRİM HEP BEN DE DAHA İYİSİ OLSUN HEP BENİM KUŞLARIM KONUŞULSUN DÜŞÜNCESİNDEYİZ PAYLAŞAMIYORUZ HAKLILIGIMIZ DA İSYAN EDİYORUZ HAK VERMEDE ÖZÜR BİLE DİLEYEMİYORUZ ÇOGUMUZUN AYAKLARI YERE BASMIYOR LAFA GELİNCE FEDAKARIZ İCRATA GELİNCE ÇIT YOK TÜRKİYE GENELİNDE BELKİDE KUŞÇU SAYISI MİLYONLARI BULUR BİRLİK BERABERLİK OLSA YÜZLERCE MİLLET VEKİLİ ÇIKARTIR İSTEDİGİMİZ KANUNLARI UYGULATIRIZ AMA YAPAMIYORUZ HEP DUYUYORUZ DOSTLARIMIZIN ARKADAŞLARIMIZIN KUŞLARI EMEKLERİ HİÇ OLUP GİDİYOR BU DURUMLARI KİŞİ BAŞINA GELENE KADAR ANLAYAMIYOR ANLASADA BİRŞEY YAPAMIYOR BAŞA GELİN CE ODA FEYAT RDİYOR AMA KİME NE SÖYLEYECEGİZ KİME NE ANLATACAGIZ
ANLATMALIYIZ
SÖYLEMELİYİZ
AYAGA KAKMALI
ÇARELER BULMALIYIZ
BİRLİK BERABERLİGİ SAGLAMALIYIZ DİYOR SAYGILAR SUNUYORUM

Aleyküm selam;
.
zaten birlik beraberliği sağladıktan sonra çoğu engeli aşarız düşüncesindeyim ama sizinde teğit ettiğiniz gibi malesef birbirimize bile tahammülümüz yok,
bizim beslediğimiz ^^performanslı taklacı seferli oyun kuşlarını^^ uçuramaz isek oynamaz ve içindeki cevheri ortaya çıkaramayız.
.
biz yerde kuş beslemek istemiyoruz
bizim kuşlarımız uçmazsa kendini sergileyemez...en azından oyun açması için 1ay havada çeşitli evrelerden geçmesi gerekir...
.
1ay içinde kuşa şahin saldırdımı kuş kendine gelene kadar 10 gün geçiyor kimi kuş korkmuyor pek etkilenmiyor ama kimisi belki ömür boyu bu sitresi atıpta oyun açma moduna geçemiyor
kuş yaralanırsa zaten kuş bitiyor
yada şahin es geçmedi kuşumuzu aldı diyelim;
şahin ne bizim senelerdir emeğimizi bilir nede fedakarlıklarımızı
.
ama biz beraberliğimizi sağlarsak, herkez kendine düşen vazifeleri yerine getirirse, kamu oyuna imajımızı daha uygun gösterebilirsek ve türkiyedeki sayısal çoğunluğumuzu insanlara ispat edebilirsek ve bu on binler yüzbinlere ulaşabilirse hertürlü sıkıntıdan kurtulabiliriz...
ne hırsızlık sorunu kalır
ne şahin sorunu kalır
ne maddiyat sorunu kalır
bu ve bunlargibi sorunlarımız ortadan kalkar
ama biz daha kendi kuşlarımızı kötülemekten asıl sorunlarımıza geçemiyoruz...
.
.saygılarımla...

Arkadaçlar sorunların halli için kurumsallaşmak lazım .. Türkiyede bugün faal bir Güvercin Federasyonu kuruldu .. Merkez olarak İstanbulda galiba .. Bağlı başka şehirlerde de şubeleri varmı bilemiyorum , yoksada mutlaka kurulmalı ..
Tam olarak mahiyeti nedir ne ilerle meşguldür ayrıntılı bilgim yok .. Ancak kurumsallaşma adına büyük bir adım .. Bu insanların çalışmalarını araştırmak lazım benim bildiğimkadarı ile şuan markalama ve tescilleme gibi konularla uğraşıyorlar, bunlarda bu işin ''A ''sı ''B''esi , yani onlarda daha yolun başında ..
Bildiğim bu kadar.. Yanlız posta ve diğer ırklar bu Federasyonda daha aktif Taklacı Performans kuşu konusu ile ilgisi olan az sanırım , yada hiç yok bu teşkilat içinde ..
Bu kurumda ( t. g . f) bir yer edinmek Taklacı Performans kuşunun sorunları nı ve çözüm yolarınıda bir şekilde koşulur hale getirmek gerekli..
Ancak bana göre en sorunlu- problemli güvercin camiası ( sorunlarının çokluğu kadar - yetiştirici profilinin bozukluğu konusuda içindedir ) bizimkisi sanırım... Bunu şuna dayanarak söylüyorum .. İşim gereği memleketin çok yerinde bulundum çeşitli ırkların meraklıları ilede tanıştım bizimkisi kadar itiş kakış içinde olan hırsızı bol olan veyahut sorunları fazla olan bir camia ya ratlamadım .. selamlarŞEREF

bence yirticinin guvercin almasiyla guvercinin soyu tukenecek diye birsey yoktur yani buyuk sacmalik sanki sahin yeni basladi guvercin yemeye senelerden beri yiyor sanki kumeste kus bitti...eskiden ustalar ne yapiyorsa onu yapicaz urkutuyordu saatleri degistiriyordu sahin havasi bellidir o havada pek kus ucurmuyorlardi fazla kus atmiyordu takim takim ucuruyordu vs.. vs.. ama derneklesmeye tamamen katiliyorum zaten derneklesmek icin ortada bir problem olmasi gerekmez inanin faydasini hemen gorursunuz derneklesmek zenginlesmek demektir

s.a şimdiye kadar çok sayıda kuşumu bu yırtıcılar aldı.mutlu,huzurlu bir şekilde kuş ucuramaz durumdayız,tüfekle vurmak çare değil,alçakta görebilirsen vurulur ama genelde benım başıma gelen yüksekte yavru sık takladayken saldırıyor ve kuşu alıp gidiyor...

internete kuş kovucu olarak satılan bu ürünlerden denemek istiyorum,sizce işe yararmı?

http://www.farmasante.com/default.asp?g ... egori=6668

tolgahan' Alıntı:
bence yirticinin guvercin almasiyla guvercinin soyu tukenecek diye birsey yoktur yani buyuk sacmalik sanki sahin yeni basladi guvercin yemeye senelerden beri yiyor sanki kumeste kus bitti...eskiden ustalar ne yapiyorsa onu yapicaz urkutuyordu saatleri degistiriyordu sahin havasi bellidir o havada pek kus ucurmuyorlardi fazla kus atmiyordu takim takim ucuruyordu vs.. vs.. ama derneklesmeye tamamen katiliyorum zaten derneklesmek icin ortada bir problem olmasi gerekmez inanin faydasini hemen gorursunuz derneklesmek zenginlesmek demektir

sayayı siz uçuruyormusunuz , yada ne şartlarda besliyorsunuz bilmiyorum
eğer bizim oyun kuşlarımız hakkınızda bilgileriniz varsa yada muhabbetlerimizi dinliyorsanız
30 seneden önce yaşamış ustaların kuşlarını anlatıyoruz
özellikle son 10 seneye dair hiç süperbir usta çıkmıyor ^^hersene istikrarlı olarak kuş uçuran^^
.
özellikle son 10 senedir hızlı büyüyen şehirleşmeninde yırtıcı kuşların avlaklarının ormanlarda azalmasından ötürü yeni av sahalarına yırtıcıların daha sıklıkla gelmeleri sağlanmış olabilir
.
son 1ayda 5 kuşum öldü, 6kuşum yaralandı, en az 30 şahin saldırısına maruz kaldı kuşlarım...
kuşlarımın kimisi şahin piskolojinden etkilenmedi ama çoğu korkarak uçuyor ve yanından serçe geçse hemen kendisimni indirmeye çalışıyor....
...sizin teğit ettiğiniz gibi şahin saldırısından etkilenmemek için yerde beslemek gerekir...
.
.
ama diğer bir konu olan...derneklesmeye tamamen katiliyorum .....derneklesmek zenginlesmek demektir...
.
........saygılarımla......

arkadaslar ben de istanbulda takla kusu yetistiriyordum.nice kuslar kaptirdim atmaca ama elim bir türlü tetige gidip vuramadim o hayvaninda yavrulari var o hayvani doga yetistiriyor zor sartlarda ama kuslari biz yetistiriyoruz gene yenisini yetistirebiliriz ama atmacayi vurdumu onun yavrularini baska kimse büyütemez ado neslin yok olmasina neden olur.unutmayalimki Her canli bulundugu sartlarda güzeldir onu degistirmeye kalkarsak özelligi kalmaz saygilarimla

Doğayı tahribatın yarattığı sonuçlar bunlar. Yırtıcı kuşların av sahalarına gelip oturuyoruz onları ve onların avlarının yaşadığı alanları yok ediyoruz. Sonrasında da bu tür problemler kendiliğinden ortaya çıkıyor. Aynı sorun Karadeniz bölgesinde de ayılarla yaşanıyor. Yaşam alanı daralan hayvanlar önce insanların artıkları ile beslenmeye başlıyorlar sonrasında da uyum sağlayamayan yok oluyor.

Eskiden daha fazla yırtıcı kuş olmasına karşın bu kullar şehirlere fazla yaklaşmazlardı. Hem doğada rahatça karınlarını doyurabildikleri için gerek yoktu ve hemde insanların yarattığı gürültüden ürkerlerdi. Şimdikiler gürültüden falan ürkmüyorlar çünkü artık onlarda şehirli oldu. Ve beslenmelerini, üremelerini şehirlerde gerçekleştiriyorlar. Artık eskisi gibi göçmüyorlarda her zaman yaşamalarına yetecek kadar besini sağlayan şehirler, kışlarıda yeteri kadar sıcak olduğu
için göçmeye gerek kalmıyor. Bir şüre sonra şehir doğumlu atmaca nesilleri oluşuyor. Nasılki papağanlar bile Ankara ya İstanbula uyum sağlayıp ürediler, artık şehirlerde de şehirli atmaca nufusu var. Ve ne yazıkki bunların en rahat avları taklacı evcil güvercinleri oluyor.

Durum böyleyken öldürmek v.s gibi yöntemler hem yasal değil ve hemde doğru değil. Ama çare de bulmak gerek. Ultrasonik ses yayarak kuşları çevreden uzaklaştıran sistemler denenebilir belki. Ya kuşlar uçurulduğpunda devreye alınırlar veya saldırı olduğunda. Aksi halde herhalde kendi kuşlarımıza da rahatsızlık verirler.

Veya taklacı kuşlarla birlikte açık renkli küme şeklinde uçan başka kuşlar uçurarak belki yemlik yapılabilir ama bu seferde o kuşlara da yazık. Yanısıra hazıra alışan yırtıcı artık kümesin etrafından ayrılmayabilir.

Şehirde apartmanda besleyenler için imkansız ama özellikle bahçede besleyenler için iri horoz beslemek çare olabilir mi? Deneyen varmıdır bilmem. Eğer bu yırtıcılar çevrede başka yırtıcılar olduğunda o bölgede yaşamıyorlarsa horozu gören atmaca korkar mı acaba!? :hhh:

Bunun yanısıra işlevi kuşculuğun gelişimi olan, üreticileri, yetiştiricileri destekleyen, salt mezat yeri mantığı gütmeyen dernekleşmeye ihtiyaç olduğu kanaatini paylaşıyorum ama umudum yok!. :hayir:

Saygılar, Selamlar.

EVET EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ DERNEKLESEBİLMEK SONRADA KURUMSALLASMAK AMA ODA BİRLİK BERABERLİKLE OLABİLECEK BİR SEY RASTAN KARDESİMİN BU DÜŞÜNCESİNE VE SÖYLEMİNEDE KATILIYORUM BİZLERİN YAPAMAYACAGI BASARAMAYACAGI BİR DURUM
SAYGILAR

Geri