TAKLACI IRKINDA OYUN AÇMA AŞAMALARI

pigeon26

Üye
Katılım
28 Eki 2008
Mesajlar
55
Tepkime puanı
0
Yaş
44
www.myspace.com
Ad Soyad
alper tunga
Meslek
teknik eleman
İlgi Alanı
Kediler
Selam arkadaşlar bu cok tartışılan ve bir çok kişinin bir çok farklı görüşe sahip oldugu bir konu olması bilgi ve fikir alma açısından gerekli oldugunu düşünüp actıgım bi konu lütfen yorumlarınızı esirgemeyin.(kuşun bel kırma aşamasından hedefe sokulup fişeklemesine kadar olan aşamaları paylaşırsanız cok sevinirim şimdiden sagolun)
 
Dostum bende de Yeni aldığım portakallar var kuşlar daha genç kuşlar cikcik tabir edilen halden çıkmış durumdalarken aldım. İlk aldığımda uçamıyor düşüyorlardı daha sonra birkaç tur atmaya başladılar ama zorlanıyorlardı sonra birgün kuşları çok yüksek uçan kuşlarımın arasında saldım ve kuşları 30 dk falan hiç göremedim kümes üzerine geldiklerinde baktım ki göt atmaya başlamışlar. Taklayı yumuşak şekilde çevirinceye kadar böyle denedim şimdi sert yuvarlamaya başladılar artık sadece onları salıyorum çok sert ve güzel çeviriyorlar ama füşek almayı daha tam beceremiyorlar 1 hafta sonra tam olarak alırlar 2 hafta sonra tek tek atıcam o zamanda çayımı alıp keyfini çıkarıcam ben bu şekil yapıyorum.
 
slm
bendeki yavrular 15 ile 20 gün arasında taklayı dönüyolar bu bazı kuşlarımda bir ayı buluyo taklayı döndükten sonra sıralamaya peş peşe yani 2 3 tane atmaya başlarlar ondan sonra sertleşmeye sık yapmaya başlarlar sıktan sonra hava oyunu yaparlar yani taklayı döndükten bi 20 güne kadar olan bir müddet bu 8-9 gün hava oyunu yaptıktan sonra çatıya oynamaya başlarlar zaten sık yapan kuşuda tek uçururum yükselip kendini açması için oyuna düştükten sonra zaten tek uçar oyunlu kuşun yanına kuş atılmaz

saygılar
emre kalender
 
oyunlu kuş tek uçar düşüncesine asla katılmıyorum. benim her kuşum oynuyor vede istediğim gibi seferleri çok geniş ve yüksek yarım saatte bir yakınlaşıp alçakta da oynarlar ama sıksık yükselirler tekrar. velasıl kelam... atmaca denen alıcı kuşlar olmasa ben 50 kuşta uçururum ve istediğimi yaptırırım. burda şu soru akla geliyor; sizin kuştan beklentiniz nedir? genelde orta ve alçak mesafe de sürekli gelip oyun yapması mı sizin için doyurucu yoksa benim sevdiğim gibi; alıp başını giden, seferi geniş ve yükselmesi çok fazla olan kuşları mı beslemek istersiniz? eğer yükselen ve seferi geniş kuşları istiyorsanız, yavrularınızı yükseğe çekecek kuşları besleyeceksiniz ve bu tarz kuşların yavrularını alacaksınız. bu tür kuşlar genel uçmaya düşkün kuşlarda olduğu gibi tüy yogunlugu fazla, uçarken süzülüp neşeli hareketler yapmayı seven yani havada kendini dinlendirmesini iyi bilen yüksekte de oyun yapabilen kuşlardır. bu tür birbiriyle aynı yönde hareketlere önem veren ve tepelerinde uçan yöncü filo liderinin hareketlerine uyan ve takip eden kuşlar benim favorimdir. filo liderlerini de genelde kuşlar kendi belirler ama genelde dişilerin lider olduğunuda deneyimlerimden söyleyebilirim.
 
Yorumlar için tesekkürler öncelikle
Yalnız benim demek istedigim konu şuydu .
kuş yavruluktan cıkıp ucmaya başladıgı andan itibaren neler yapmaya başlar ve sonunda ne duruma gelir.
hani gotleme takla işte sıktakla havai oyun boşalma ardından dama çatıya yada terasa sokulup fişekleme
olayları bunları biliyorum zaten ama değişik arkadaşların deneyimlerini ögrenmek istedim.
sizde olan kuşların bu aşamaları nasıl kat ettiği şeklinde de anlayabilirsiniz sevgilerimle
 
Benim bildiğim mardin kuşu tek uçar en fazla 2 tane uçurulur ama arkadaşın dediği gibi bi sürü mardin uçuranda var.
Ben neden uçurmam mardinleri diğer kuşlarla mardin veya baska önemli değil kuş tam oyun yapacağı sırada yanından geçen bir kuşun peşine takılıp es geçiyor o yüzden mardin kuşu iyice oturduktan sonra yanlız uçuruyoruz ki kendi performasını kendisi dilediği gibi tereddtü etmeden sergilesin ve öz güvenini arttırsın diye.
 
taklacının uçup oyuna hazır hale gelmesi en az bir yıllık bir süreci kapsar.
bu süreçler kuştan kuşa değişkenlik göstersede genellikle
tura kalkma, bel kırma, taklayı çevirme, zere düşme (sık takla), sineğe çıkma, dama gelme olarak sıralanabilir. düzenli uçurulan bir oyun kuşu bu aşamalardan er yada geç geçer. bu aşamalrda yetiştiricinin bilgi birikimi, uçurulan bölgenin coğrafi şartları, hava şartları, salmanın konumu (teras,yer kümesi vs) gibi faktörler etkileyici rol oynar. bazı kuş erken sökülür bazı kuş geç sökülür. kuşun 6-8 aylık olup eşe gelip yavruya kusma döneminin ardından kanat kuyruk tüylerini değiştirmesi ile yetişkin olduğu belli olur. yetişkin olan bir kuş düzenli uçurulduysa yukarıda yazmış olduğum evreleride tamamlayarak dama oyun oynamaya başlamış olmalıdır. dama yapılan oyunuda bir müddet geliştirerek devam etirdikten sonra standart oyununa kavuşur ve kuşu bu dönemden sonra değerlendirmek gerekir yapılan bu değerlendirme sonucunda damızlığa çekilerek yavru alınır yada uçum kümesinde bir müddet daha tutularak elenir. bilinçli yetiştirici her kuştan yavru aolmaz eşe atıp yavru alacağı kuşları mutlak uçurarak dener ve oyun özelliklerine göre eşe atar ki altından gelecek yavrularda nitelikli olsun.

birden fazla taklacı bir arada uçurulursa genellikle kendilerini uçuma verirler gezerler fazla sefere gelmezler. tek uçan kuş daha sık sefere gelir. bir tercih meselesidir. kesin şu doğrudur diyemem. herkes nasıl zevk alıyorsa ona göre uçurur. bazı yetiştiriciler birden fazla dişi veya erkeği bir arada uçurup kuşların rekabete girmesini hırslanmasını sağladıklarını idda eder. dediğim gibi kesin doğru şudur diyebilmek için daha çoook kuş uçurmak yorulmadan usanmadan denemek ve elinizde olanın en iyisini elde etmeye çalışmak gerekir. saygılarımla.
 
görüs ve düşünceleriniz daha baska neler dir arkadaslar paylasabilirmisiniz
 
bende bir yavru var hiç bir kuşla uçmuyor sadece kendi uçuyor
 
Geri
Üst