Taklacı Kuşları Uçurmamak

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Khalid
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 18
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

Khalid

Moderatör
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Kadir Halit
Meslek
Mühendis
İlgi Alanı
Kediler
Bir süredir iş dolayısıyla yoğun olarak güvercin kültürünün hissedildiği bir ilimizde bulunuyorum.
(Bahsettiğim ildeki yetiştirici arkadaşların -bilemediklerim olduğu için- alınmalarını istemediğimden ilin ismini yazmıyorum.)
Burada bulunduğum süre içerisinde şunu gözlemledim. Özellikle kostüm kuşları çok ağırlıkla yetiştiriliyor. Bunun yanında, tüm Türkiye'de olduğu gibi damcı taklacı kuşlara geri dönüş de başlamış...
Ancak, performans kuşu diyebileceğimiz vasıflarda bir kuşun tek fişeği dahi gözümü almadı.(Açık havada o kadar bulunmama rağmen) Bunun sebebini sorduğumda çoğu yetiştirici arkadaşın kuşlarına kıyamama ve atmaca korkusuyla kuşlarını uçurmadıklarını söylediler.
Peki, taklacı performans kuşlarını uçurmadan sadece yemleyerek ve üretmek yetiştiriciliğe yeterli katkı sağlayabilir mi?
Veya,şayet uçurmuyorsak ürettiğimiz kuşlardan nasıl bu kadar emin olabiliriz?
Tecrübeli ağabeylerimizin konuya katkılarını bekliyorum.

Merhabalar.Öncelikle çok püf bir noktaya değindin abi.Bir ara buda benim aklıma takıldı ve kendimce araştırdım.Çoğu kez izledim ve nasıl oynadığını biliyorum.Kuşu kaybedeceğime yavrularını uçururum ya izlerim yada satarım düşüncesi hakim.

Neyse ben kuşları uçurmaya gidiyorum :) saygılarımla

Çok doğru ve hassas noktaya parmak bastın kadir kardeşim.

Ama bunların hepsi yalan dolan bahane emin ol.
Görememenin nedeni oynayan kuşda kalmadı bu bir faktör ama daha büyük faktör olan şey ise oynatacak seyis kalmadı.
Kuş nasıl hazırlanır bilen kişi sayısı fazla değil bilenerin ya da çoğu kişininde iş,güç, şehir hayatı zaman bulamadığı için uçuramıyor.

Neden böyle söylediğimi sorarsanız.
Mnimum 5 çift bir kuşu olsa bir yetiştiricide ki sende görüyorsun çok daha fazla kuşlar var çok kişi de.

Bu 5 çiftten sezonda kaç yavru alır br söyleyin bana.
Hep en minimumlardan konuşuyorum bir sürü yavru olur ama 10 yaru olsun :)

Bunun 5 ini saklasın KIYAMADIĞI,VE ATMACA KORKUSUNDAN kalan 5 ini uçursun her sezonda bu çok basit bir hesap.
Bütün yavruları saklayıp damızlığa yatırmanın mantığı ne acaba bi kaç senede yüzlerce kuşu olur o adamın.

Kmse kendini kandırmasın açık açık konuşsun memurdur işi gücü vardır zamanım yok o yüzden uçuramıyorum desin.
Ya da ben bunarın hakkını veremedim,uçuramadım desin,bazılarıda sonucundan korkttuğu için uçurmaz sonuçlarını göze alamaz.
Kenin kandırmayı,hayallerle yaşamayı seer çünkü uçurduğunda hep o masa başında anlatıan şekilde oynamayacağını bilir.
Bizler çıtayı o kadar yükselttik ki her kuş o anlatılanlar kadar olamayacaı kesin tabki yapışan yavrular çıkacak yaptığımız seyis hatalarından.
Sporcu düşünün hasa olduğuda sakat olduğunda performansı nasıl düşüyor.ama söyüyor sakatım maça çıkamayacağım diye.
Kuş bunu söyleyemez işte; aslında söyler belli eder ama anlayan az kişi çıkar sen o hayvanı hasta iken kanatı arızalı iken uçmaya zorlarsan uçmayacaktır tab ki.Konacaktır biryere.

Çok uzattım başınızı ağrıttım sanırım :)
Ama kimse kendini kandırmasın yok atmaca var yok kuşlar değerli kaybetmek istemiyorum falan.

Memurdur mesai saati hicbirzaman ışıga denk gelmez amenna ! Ama sogukta donmak sıcakta yanmak uykudan sosyal yasamdan fedakarlık yapmak kısacası er meydanında pehlivan yetistirmek herkesin harcı olmadıgından ucmaz kuslar kadirim,bu tarz insanlar kupa sevmez yarış sevmez tatlı iddia sevmez,yerindende kalkmaz hep oturdugu yerden lazım olmadıgı halde konusuuur konusur,ben şuna inanırım elindeki mala güvenmeyenler konusur bahane üretir,zorlugunu ve basarı oranının kucuklugunu bılmedıklerınden kusda begenmezler,malı olan ölsede ucurur ucurtturur kusunu kardesım,kucsuysa dayanamaz! Degılse zaten tavuk gıbı besler papagan gıbı konusur, yigit meydanda gerek, kıç ıslanacak,üst pislenecek, gerisi hep boş teneke,vurdukça cok ses cıkar, vurmayalıım sessız kalsınlar,bız ucuralım onlar konussun,selamlar

ZAMAN HER KES İÇİN 24 SAATTİR ZAMANSIZLIKDAN SİKAYETİ OLANLARIN YA KENDİLERİYLE YA İŞLERİYLE YADA KUSLARIYLA YANLIS GİDEN BİR SEYLER VAR DEMEK DİR

SÖYLENMESİ GEREKEN PEK ÇOK SEYİ YUKARDAKİ BİR KAC CÜMLEYLE ANLATABİLDİGİMİ UMUYORUM

SAYGILAR

merhaba konu güzel kuşçuların geneli böyle kuş uçuramıyor.işlerden şehir hayatı yer darlığı bi sıra iş yerinde uçuruyordum 2 senedir iş yerin dede uçuramaz oldum kuşlara ayıracak vaktim yok.arkadaşlara verdim iyi bi uçurucu bulamadım kuşçuların geneli böyle kuş için yalan söylüyorlar her sene dağıttığım kuşun sayısını bilmem yeri geldi ilkokul öğrencisine bile kümes dolusu kuş vermişimdir geçen bi arkadaş kuş istedi 3 senelik damızlık dişiyi verdim kuş 3 gün sonra ölmüş nasıl oluyorsa anlaşılan bundan sonra kimseye kuş vermeyeceğim anlaşılan iyi uçurucu yok bende bu sene başı bi yuva yaptım sıradan kuşlar koydum içlerine kapıları sürekli açık sabah erkenden gün doğarken çıkıyorlar kendileri uçuşuyorlar içlerinde oynayanlarda var yalnız çok ürkekler el değmediği için başka çatılara konmuyorlar saatlerce uçuyorlar. benim için çok iyi oldu bu kuşlar içlerine kendi iyi kuşlarımın yavrularından katmaya başladım. inş seneye çok güzel kuşlar oynatacağım

Kadir kardeşim güzel bir konu,uçuramamaktan şikayet edeceksek önce benden başlayalım,bende bir kuşu vardiya

sisteminden dolayı 15 gün aynı saatte havada tutma şansım yok.Bu tip olumsuzluklara rağmen geçen sezon 9 tane

teke düşmüş yavrumu vazifeye başlamış halde şahine verdim.Yavruyken kuyruk yaparken takla çevirirken verdiklerimi

saymıyorum.Ama her türlü olumsuzluğa rağmen,her sezon 3-5 tane altına oturup seyredecek yavrular uçurmağa

gayret ediyorum.Hele bu sezon atmaca istilasına uğradığımız halde,genede bir iki tane teke düşürüp beklediğimiz

yavrumuz var çok şükür.

Her sezon kuşçu için yeni bir heyecandır,ana-baba kardeş görülse dahi yine aynı kandan uçurup soyun devamlılığını

görmek aslolandır,uçuramadığın zaman soyun nerde hata vereceğini göremezsin,buda uzun yıllar emek verip baktığın

soyun yerde güzelliğinden başka bir şey vermez.

Aslolan uçurup takip etmektir,yıllarca bakılan bir soyun yıllar sonra nasıl elden çıkarıldığını yıllarca boşuna bakmışım

diyenleri çok gördüm.

Uçurmadan çoğaltmak kendini kandırmaktan başka bir şey değildir.

Şimdi son söz uçuramıyorsakta,kendimizi kandıracak kadarda aciz değiliz( hoş uçtuğu zamanlardada bir şey

yoktuki,kimse duymasın aramızda kalsın (: (: )

Selamlar sağlıcakla kalın.

ŞİMDİ konuşurken gattar olmak lazım ama bilerek (kuşçuluk gelişsin diye ) ben fazla kuş uçuramıyorum ama benim kadar uykusundan zamanından hayatında yani ailesinden fedakarlık yapan pek tanımıyorum heleki uçurupta zamanı olmayanlara konuşan arkadaşlardan kendine güvenen varsa 1 ay benle calışsın ondan sonra bana o ay kuş ucursun adam gibi oynayan elini öpücem konuyu acan arkadaş zaman kısıtlılığından değil elinde kuş olmadığı halde kendini kandıran tarzlarda yani ya kaybolursa görür calarlarsa aman atmaca alır tarzı insanlardan bahsetmiş. konu ucaramıyoruma gelmiş. ben bu sene sırf bu tarz yani konuşmakla olmuyor diyen insanlardan sıkıldıgımdan ucurmaya uğraşıyorum çünki kuş ucurduğum yerde sandalyede gözüm kapanıp açılıyor kimse KUSRA BAKMASIN ...

Aslında konuyu açarken uçurmamak tabirini kasıtlı olarak kullanmıştım.
Kuş uçurmak için çaba gösterenlerin, uçuramıyorum deyip anlatanlardan yorulduğu gelen yorumlarla ispatlanmış aslında. Bunun yanında, iş dolayısıyla kuş uçuramayan, uçurmakta zorlanan fakat yine de bir iki takla atan kuşu bulunan arkadaşları takdir etmek gerekir.
Hele vardiya sistemiyle çalışıp da 9 tane kuşu bir sezonda iki adam boyu oynayacak şekilde hazırlayıp, bütün emeklerinin yenildiğini gördüğü halde yılmayan Şenol Abi'ye ne desek az... Böyle yılmayan abilerimizi gördükçe halimize şükredip, uçurma şevkimizi katlıyoruz.
Ama, şehir merkezinde 3-4 kuşçu kahvesi bulunan selam verdiklerinizin yarısının kuşçu veya kuşçu yakını çıktığı bir şehirde uçan kuş veya kuş uçuran var mı denildiğinde aldığım cevap "muhtelif bahaneler dolayısıyla oynayan kuş veya düzenli uçuran yok" olunca forumda daha önce yazıldığını hatırlamadığım bu meseleyi bir gündeme getireyim istedim.
Uçurmaya gayret edenlerin, uçurduklarından umdukları verimi almaları temennisiyle...
Khalid

ABİLERİM SİZE BİR SORUM OLACAK BEN 3 AY ÖNCE HÜNKARİ ALDIM UÇURMAYA BAŞLADIM FALAN BEN ŞEHİR DIŞINA ÇIKTIM AMCAMIN OĞLU HÜNKARİYİ KAÇIRMIŞ TABİ BEN KİME GİTTİĞİNİ FALAN DA BİLİYORDUM BİZİM BURDA KUŞ UÇURAN ÇOK BİR ABİ VAR BENİM 2 MAHHALLE ARKAM DA ona sordum hünkari sen demi diye kuşu anlattım falan o da dediki ben de ama vermem kaçırmasaydın ben de ne yapabilirim döndüm eve 1 ay falan sonra hünkarim geri döndü uçurdum falan o adama gidip gidip geliordu şimdi ne yağmalıyım uçursammı uçurmasammı LÜTFEN YARDIM EDİN ABİLERİM

Kenan hocam ıs ıcabı ucuramayanlar zaten ıstısnadır,ama emınımkı ucurmak ıcın elınden gelenı yaparsın,ılk buldugun fırsattada ucurursun,sıkıntı hıc caba gostermeyıp bu durumun bılerek tadını cıkaranlarda,,,

arz talep meselesi bu gün hepimiz biliyoruz kuşçu bir kuşu anlattıgında 40 dakika düşünmemiz gerektiğini masada anlatılanın müşterisi olmasa kimse anlatamaz. valla el olu kek olanı üzümler yer.

Merhaba,

çok büyük bir rant var bu kuş muhabbetinde şöyle aktarayım kimse yanlış anlamasın söylediklerimi bunun iyisi zaten olmadığı gibi aklımızı fikrimizi kuş almış sabah kalkıyoruz kuş akşam yatıyoruz kuş çok değer verdiğimiz dostlarımızı bile bir kuş için bitiriyoruz: oyun kuşuna gelince hangi besleyen arkadşımıza abilerimize sorarsak kaç kuş beslediğini 20 tane 30 tane kuş besliyor bunun hangisi iyi ben söyleyim hiç biri ? o kümes arayış içinde 2 çift besle temizini besle kendine besle bence ben söyleyim hepimiz arayış içindeyiz 10 gün çılgınlar gibi oynuyor sonradan bozuluyor kendimizi kandırmadan başka bir iş yapmıyoruz başlıyoruz hemen manalara tüy, atmaca vesayre vesayre yani kısacası kendimizi kandırmaktan başka bir iş yapmıyoruz 3, 5 kişide pofpofluyor şöyle kuşçu böyle kuşçu o gazlada ta öbür sezona kadar gidiyor bu sezon bir tane kuş başlattım valla izlemeyen kalmadı 20 gün çılgınlar gibi sonra fos çıktı kimse kuşuna kötü demiyor hani can çıkar huy çıkmazmışya sadece 20 gün altında keyf yaptık hepsi bu ben bunun iyisini bulamadım dönem dönem çıkıyor iyi diyiyoruz kesin bir problem çıkıyor burda şunu anladım bunun iyisi yok bence kusura bakmayın ben kendi düşüncelerimi siz sevgili dostlarımla paylaştım bu yüzden taklacı performans kuşundan çok degerli abilerimiz kardeşlerimiz masa kuşuna döndü İKİ KANAT BİR KUYRUK ODA BAŞINA BUYRUK ?

Saygılarımla,

RAMAZAN ABA' Alıntı:
Merhaba,

çok büyük bir rant var bu kuş muhabbetinde şöyle aktarayım kimse yanlış anlamasın söylediklerimi bunun iyisi zaten olmadığı gibi aklımızı fikrimizi kuş almış sabah kalkıyoruz kuş akşam yatıyoruz kuş çok değer verdiğimiz dostlarımızı bile bir kuş için bitiriyoruz: oyun kuşuna gelince hangi besleyen arkadşımıza abilerimize sorarsak kaç kuş beslediğini 20 tane 30 tane kuş besliyor bunun hangisi iyi ben söyleyim hiç biri ? o kümes arayış içinde 2 çift besle temizini besle kendine besle bence ben söyleyim hepimiz arayış içindeyiz 10 gün çılgınlar gibi oynuyor sonradan bozuluyor kendimizi kandırmadan başka bir iş yapmıyoruz başlıyoruz hemen manalara tüy, atmaca vesayre vesayre yani kısacası kendimizi kandırmaktan başka bir iş yapmıyoruz 3, 5 kişide pofpofluyor şöyle kuşçu böyle kuşçu o gazlada ta öbür sezona kadar gidiyor bu sezon bir tane kuş başlattım valla izlemeyen kalmadı 20 gün çılgınlar gibi sonra fos çıktı kimse kuşuna kötü demiyor hani can çıkar huy çıkmazmışya sadece 20 gün altında keyf yaptık hepsi bu ben bunun iyisini bulamadım dönem dönem çıkıyor iyi diyiyoruz kesin bir problem çıkıyor burda şunu anladım bunun iyisi yok bence kusura bakmayın ben kendi düşüncelerimi siz sevgili dostlarımla paylaştım bu yüzden taklacı performans kuşundan çok degerli abilerimiz kardeşlerimiz masa kuşuna döndü İKİ KANAT BİR KUYRUK ODA BAŞINA BUYRUK ?

Saygılarımla,

Ramazan Abi konuya değişik bir açı getirmişsiniz.
Ama kendimizi hırpalayıp, birbirimizi üzmek değil de, taklacı kuşu havada tutmak taraftarıyım ben.(Maksat bağda yetişiyorsa üzüm yiyelim)
Galiba son zamanarda yaşadığınız bir hayal kırıklığı şevkinizi kırdı.
Son cümlenizden anladığım, artık "Tavuğum güzel olsun ama yumurtlamasın" diyenlerin sayısının arttığı.
Ama yumurtlamayacaksa da tavuk beslemenin pek bir anlamı kalmıyor.

herkes çok doğru noktalara değinmiş. zaman mekan falan derken bir sürü sıkıntıdan kuş uçuramıyor insanlar ve bu öyle bir uğraşki eminim bi çok insan bizim yaşadığımız zevki anlamadıkları gibi hayatlarında belkide hiç tadamıycaklar. e tabi o rezilliği de :). bazen düşünüyorum bütün hayatımı herşeyden soyutlayıp sadece kuşlarımı uçurarak geçirebilirim. galiba kuşçuluğa hastalık demelerinin bir nedeni de o olsa gerek.
3 yıldır yağmur çamur kar demeden elimde taşıma kafesiyle getir götür yapıp kuş oynatmaya çalıştım. ilk zamanlar çok kolaydı tabi ama işi anladıkça iş biraz zorlaşştı haliyle . bazen düşünüyorum da ne kolaymış önceden hepsini salıyorduk havaya takla atsınlar yeter:). ben o rezilliğe razıydım fakat uçum kümesim de yıkılnca kala kaldım öylece .neyse dedik bu bahaneyle okulu bari bitirelim okul bitti e sinan dururmu . rezilliği ikiye katlandı hem kuş uçurduğu yere artık çekilen duvarın bitimine kadar yürüyüp tekrar tepeye kuş uçurdığu yere çıkmak birde yanında götürdüğü kuşlarınının üstüne portatif uçum kümesini getir götür yapmak. 20 gündür tekrar kuş uçuruyorum sabah 5.45 de kalkıp zaten akşam rüzgar hiç eksik olmuyor.
yani lafın kısası bu sevda böyle birşey . insanlar arabalarıyla bi tepeye gidip kuşlarını uçurup tekrar evlerine dönüyorlar. yeterki istesinler yeterki ellerindeki hayvanları bunu yapmaya seyislerini teşvik etsin gerisi bahane.
herkese saygılar.

vallahi kadir bence o şehirde güzel oyun kuşu yok
kesinlikle yoktur ben böle düşünüyorum
allah aşkına benim hazır kuşum olçak beni zincire vursalar yinede uçururum
kuşcu kuşunu uçurmak için can atar eğer oyunlu kuşu varsa
hadi diyelim uçurmayıp çoğalsın dedi şahıs
eeeee o şehirde başka oyun kuşu bakanda mı yok
bir kaç kişinin mazereti olabilir de yav herkesin mi mazereti var

Selamun Aleyküm
Kadir kardeşim ne güzel bir konu açmışsın,bu konuyu yeni farkettim.Evet oyun kuşunun en önemli püf noktası kuşu uçurmak ve oynatmak.Bu iş başta çok sabır ve cesaret istiyor.En güzel damızlık kuşlarının yavrusu da olsa kuşu uçurduğun zaman her şeyi göze alacaksın şahin alabilir,tele çarpabilir,kaybolabilir vb. bir çok şey uçurduğun kuşun başına gelebilir.
Hani derler ya kuş uçurabilmek için;
1.Zaman
2.Mekan
3.İmkan
4.Kısmet(şans)
olacak.Bizler Sakarya'da 3 kişlik ekip ile kuş uçurmaya çalışıyor ama yukarıda Şenol abinin de bahsettiği gibi şahin belasından dolayı bir yerlere kadar getirmiş olduğumuz kuşları gözümüzün önünde şahine kaptırıyoruz.Bu sezon yani geçtiğimiz Kasım ayında dolayı 14 adet kuş şahine kaptırdık nerdeyse bunların tamamına yakını tüy veteleklerini düzmüş kuşlardı ama yine de yılmadan kuş uçurmaya devam ediyoruz.
Sakarya'da kuş uçuracağım diyen arkadaş öyle 5-10 kuşla sezon açıp uçuramaz.İnsanın kuş uçurm hevesi oldumu bütün bahaneler ortadan kalkıyor.Selamlar

s.a sankim memleketimden bahsediliyor gibime geldi :hhh: degilse bile aynı durumda oyun kuşu açısından karaman uçurucu arkadaşlar kuş bulamıyor uçurmaya bende dahil felancanın kuşları büyük paralara satılıyor elimize geçiyor o kuşlar yada arkadaşlar uçurmaya çalışıyor gizli gizli, kuşlar sıktan başını kurtaramıyor ,uçurulmaya uçurulmaya iç içe eşleye eşleye kuşlar birbirine girmiş artık pazarda mezatta zaten yok hep bi arayış sürüyor

M.TURAN' Alıntı:
İnsanın kuş uçurma hevesi oldumu bütün bahaneler ortadan kalkıyor.Selamlar

Abim bu sözüyle olayı özetlemiş.
Bahane aranırsa onlaca varki.Yeterki kuşuna güvenip hatasıyla doğrusuyla benimdir deyip korkmadan uçurabilmek.

Geri