taklaci yavru kus hazirlama

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ferro18
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 8K

ferro18

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Ferhat Potukoglu
Meslek
Isletmeci
İlgi Alanı
Kediler
selamunaleykum
oyun kusu yetistiricileri sitemizdeki yeni kuscu ve genc kuscu gordugum kadariyla bayagi cok ve bu konu yeni kusculara ve yavru hazirlamada eksik olan arkadaslara fikir amaci ile dusundum ve bunun cok onemli oldugunu dusundugum icin sizlerle paylasmak istedim ucum zamani gelmis yavrular nasil ucurulur ucuma basladiklari sureden oturmus oynuyan kus surecinde yapilmasi gerekenler
bu konuda bilgisi olan arkadaslardan bilgilerini bizlerle paylasmalarini bekliyorum
saygilarla ferhat

çok doğru düşünmüşşün ferhat abi yavru kuşa oyun açtırma herzaman sorun olmuştur mesela ben hiç bir kuşumu tek uçurmaya alıştıramıyorum bu sitede baya kuşçu arkadaşımız abilerimiz var tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyoruz. saygılar

evet tecrübeli abiler anlatırsa süper olurr

selamunalaykum
ben biseyler yazmak isterimde konuyu kendim acip kapatmak istemiyorum deyisik fikirler deyisik tarzlarda gorelim diyorum ama biliyorum cok guzel yazilar yazilacak buraya cunku bu isi iyi bilen kuscular var bu sitede
saygilarla ferhat

Selamlar Ferhat bey bayağı derin bir konu ben acizane yüzeysel olarak giriş yapmak isterim, eminim daha sonra değişik fikirler değişik tecrübeler değişik , teknikler burada aktarılacak ve fikir alışverişi oluşacaktır .
BEN yeme tamamen düşüp yön duygusu oluşan sağını solunu çözen , çatıyı kümesi iyice belleyen , sabah salınca neşelenip sağa sola keyifle uçuşup küçük manevralarla uçmaya heves eden kuşlarımı uçurmaya hazır olduklarını değerlendirip küçük antremanlarla uçurmaya başlarım .
Bu ilk uçurmaya başlangıç sağlıklı bir şekilde büyüyüp ( maraz olmayan) yuvadan inmeyi mütakip ikinci yada üçüncü hafta içinde olabilir ..
Sabah saatlerinde yarı aç kısa uçan kuşlarla kısa süreli antremanlar la başlarım bu aşamada yerde kuş bulundurmaya çalışırım , en azından kuşları kaldırdıktan kısa süre sonra yere kuş bırakırım yavrular başka yere basmasın yerdekileri görüp yere benim istediğim noktaya inmeye alışsınlar diye .. Yavru kuşlar ilk nasıl alışırsa o şekilde inmeyi tercih ederler kötü bir alışkanlık kazanırlarsa bu laışkanlıklarını terk etmeleri bazen uzun süreler alır , bazende mümkün olmaz .. Bu sebepten ilk uçtukları birkaç gün birkaç hafta çok önemlidir kuş kalkmayı ve nereden ineceğini bu sürede pekiştirir .
Sağlıklı yavrular kendilerini kısa sürede geliştirirler , ciğerleri birkaç hafta da oldukça açılır uçmaktan zevk almaya başlarlar .Aslında uçma isteği daha çok soyla da bağıntılı dır bazı kuşlar neyapsanız uçmak istemez ,belki çok kısa sürelerde oyun sökerler ancak hiç uçmayı sevmezler .. Ben tercihen uçmak istemeyen kuşlarla uğraşmaktan hoşlanmıyorum aşırı emek istiyorlar ve çoğu kezde netice verimli olmuyor .. Yani uçmaya heves eden kuşlarla ilgilenmek daha zevkli bana göre .
Birkaç haftasını doldurup uçmayı havayı öğrenen kendine güveni oturan yavruları küçük gürüplar içinde ( '2 li 3 lü veya 4lü) uçururum sabah ve akşan dan önce serin havalarda daha çok , bazen güneştede kaldırırım az eziyetinde kuşu kuvvetlendirdiğine mücadele hevesi verdiğine inanıyorum . ANCAK AZ . kuşları yıldırmadan bu kişisel birşey .
Kuşlar ince tüyde ikende bir süre uçururum ince tüyünü sıklaştırmış ise kuş ağırlaşmış ise tüyünü tamamlamasını beklerim kanat telekleri yarımken uçurmamaya dikkat edrim ancak kuş bazen kendisi kalkar kanadını zai eder kendini de haram eder ona yapacak birşey yok . Her kuş soyunun oyun sökmesi faklı olur bu yüzden kimi erken sökülebilir kimi geç , kimide başka başka huya sahip tir bu soyun drurumuna göre değişir .
Eğer elimizdeki soyu tanıyor isek ona göre kürler uygulama şansımız olur ve daha çok netice verir bu işin püf noktası sabır ve istikrardır .
Tabii en büyük etken şans, nasip tir herşey yolunda gittiğinde düzenli uçurulan kuşların mutlaka yavruya kusması beklenmelidir ... sonunu görmeden kuş hakkında kesin konuşmak çok doğru olmaz .. Tabiki konu çok derin ben acizane bir giriş yapayım istedim .. selamlar ŞEREF

Merhaba Üsdatlar yavru konusu çok önemli bence kuş kendisini yavruda iken gösterir yavru kuşu hazırlamakta önemlidir ayrıca, ben 2-3 yavru uçuruyorsam yanına önderlik etmesi için kesin bir eke kaldırım.Yavrular eke ne yapıyorsa ondan haraketleri kapıyorlar.Yavru kuşu ben günde 2-3 kez uçurum bir genel yavrularla ikinci ise eke önderlik içinde uçurum. Yavrular kendi konumunda güzel hareketler çıkartığında kendini belli eder ve artık tek uçma ihtiyaçını belirlenir.böylece teke binmiş olur ve 1-2 hafta sonra kendi alanında hazır hale gelmiş olur.

Gerçi bazı kuşları ne kadar yavruda uçsada oynamazlar yumurta yavru görmediği sürece biraz sabırlı olmak gerekir.
bu türlü yavrularda oynadığı zaman kesinlikle oyun bırakmazlar oyun yapıları aktif stardart hale gelir.fazlasını yapar eksik yapmaz.

Ferhat bey açmış olduğunuz konu için teşekkür ederim.saygılar sunarım.

Kargacı YAsin

selamun aleyküm ferhat kardeşim çok güzel birkonuya parmak basmışsın sağolasın ,arkadaşlar ,nacizane benim de katkım olursa genç arkadaşlarımızı bilgilendrmede ,arkadaşlar yavru kuş uçumak kolay bir iş değil uçuracağımızyavruların seyis dediğimiz , kuşla yavaş yavaş kaldrarak başlarız yavrula önce sağa sola dagılr telaş yapmadan yere bir ikkuş bırakırız yavruları yere alıştırana kadar bunu uygular ,vakit varsa günde 8 10 kere tekrarlarız hembu esnada yavruya nefes ve kodüsyon kazandırız uçma süresi uzadıkça yavrular takla çevımeye çlışacaklar,taklayı cevıren yavruları ,yüksek ucan kuşlarla uçurursak havai baş dediğimiz olayı yüksekte bitiren kuş yavaş yavaş aşağılarda oynamaya başladımı yerdeki kuşa dayanmaya başlar yerdekuolsa dahi inmeden dolan maya kuşların 15,20 metre üzerinde fişek yapıyosa bu yavruyu tek uçumaya ,başlarız ve aşğıdan kanadı kesık kuşlarla pırıltı dediğimiz olaynan kuşu hedefe getirmeye çalışırız ,hedefe oynamaya başladımı yavru ,günlük uçurulur , akdaşlar yavru tabıki buraya yazdığımız sürede oynamıyor yavru uçurup oynatmak sabır işi sabırsız olursanız kuş oynatmaz vaktimimzi de bosa hacarız ,saygılar , m.saim akyol

merhaba ben yeni bir yavrumu oyuna soktum (kuş sefere gelmeye başladı) aynı dediğiniz gibi yapıyordum kuşlarla parıltı vere vere en sonun da istediğim yere inmesini sağladım kuşu tek uçurunca hep aynı noktadan gelip tam inmesini istediğim yere iniyor yanlız tek uçurdum mu birkaç kez gelip gittikten sonra iniyor yani az uçuyor sizce yeni yeni tek uçurulmaya başlanmış kuş için normal mi?sizce tek uçura uçura uzun uçmaya başlarmı? ben birde kuşun yavruya kusmasını beklicem inşaallah kuş birazda olsa istediğim gibi olur.yardımlarını bekliyorum şimdiden sağolun
saygılar

Ferhat Bey merhabalar, muhakkakki yavru hazırlama konusunda üstadlar çok daha tecrübeli ve de bilgilidirler, ben tavsiyeden ziyade kendim nasıl yavru hazırlıyorum ancak ondan bahsedebilirim, doğrusuyla yanlışıyla. benim 4 tane kümesim var ikisinde damızlıklar var ikisinde de yavrular bulunmaktadır, yavrular yeme indikten en az iki hafta sonra kanatlarını iyice kuruttuğunda 8-10 kadar yavruyu uçum kümesine alırım ve hep beraber kovalamaya başlarım, fırsat buldukça sabah akşam fakat atmaca iklim ve zaman konularından dolayı sabah veya akşam olmak üzere genellikle de akşamları günde bir defa kovalayabiliyorum, 1 hafta 10 gün sonra nefes açıp yükselmeye ve takla çevirmeye başlarlar, böylece 10-15 gün uçarlar havada oynayıp gruptan kopanları ve özellikle de konarken takla atmaya başlayanları tek uçurmak için diğer yavru kümesine alırım ( bir kaç nesil var biraz geç oyun sökerler onlar için bu süreçte uzun olur) ilk tek uçurmaya başladığımda yavruya 20 dakika kadar kuş göstermem havada iyice tepinmesini sağlarım, 20 dakikadan sonra bir kaç kuşla pırıltı veririm, kuş kümesin üzerine gelip oynamaya başladığında özellikle uçum süresini 35-40 dakikaya çıkardığında kuş gösterme süresini 10 dakikaya indirir ve yerdeki kuş sayısını artırırım, bundan sonraki maharet artık yavruya kalmıştır, uçum süresini, geliş istikameti ve mesafesini kendisi ayarlayacak ve içindekini ortaya koyacaktır.
Herkese selam.

kuşçu_30' Alıntı:
merhaba ben yeni bir yavrumu oyuna soktum (kuş sefere gelmeye başladı) aynı dediğiniz gibi yapıyordum kuşlarla parıltı vere vere en sonun da istediğim yere inmesini sağladım kuşu tek uçurunca hep aynı noktadan gelip tam inmesini istediğim yere iniyor yanlız tek uçurdum mu birkaç kez gelip gittikten sonra iniyor yani az uçuyor sizce yeni yeni tek uçurulmaya başlanmış kuş için normal mi?sizce tek uçura uçura uzun uçmaya başlarmı? ben birde kuşun yavruya kusmasını beklicem inşaallah kuş birazda olsa istediğim gibi olur.yardımlarını bekliyorum şimdiden sağolun
saygılar
selamun aleyküm arkadaşım kuşu ineceği yere alıştımışn ama uçma süresini fazlalaştımak içinde yere artık kuş serme kusu altına kuş çıkardığnda inmiyecek kıvama gelin ceye kadar uçurmanı tavsiye ederim yavruya kusma işini biraz kuş oyunu seferi fazlalştırdıktan sonra düşün meni öneririm ,saygılar .m saim akyol

..........

S.A Herkese

Yorumlar çok güzel eminim bu konu sayesinde bi çok arkadasım yeni bilgiler öğrenebilir.
Konuyu açtığı için ferhat abiye ayrıca tesekkürler..
Şimdi benim de bi sorum olucak değerli abilerim ve arkadaşlarım benim suan da ve uzun zamandır ucurduğum bi arap erkek var. Bu kuş yavruluğunda hiç doğru düzgün uçmadan taklayı çevirmiş kuş fakat daha sonra tüy değiştirdikten sonra ucurulduğunda olması gerekn herseyi yapmıstır. Uçma süresini de 30-45 dakika arasında uzatmıstır fakat zamanla kızgınlasmaya basladı için uçum süresi de azalmıstır. Şİmdi ise yüksekten hedefin üstünde oynamakta fakat cok sıklıkla hedef üzerinde oynuyo ve zamanı biraz daha uzatması gerekiyor.
Kuşu şuan hala eşe atmadım en azından seferlerini tam bi düzene koyana kadar ve süreyi de tekrar uzatmaya baslayana kadar atmayıda düşünmüyorum

Şimdi büyüklerimden bu kuş hakkında neler yapılablir öğrenmek istiyorum ...

Ekli dosyalar

• sddxd.webp
    sddxd.webp
    35.8 KB · Görüntüleme: 1,463
elemim' Alıntı:
S.A Herkese

Yorumlar çok güzel eminim bu konu sayesinde bi çok arkadasım yeni bilgiler öğrenebilir.
Şimdi benim de bi sorum olucak değerli abilerim ve arkadaşlarım benim suan da ve uzun zamandır ucurduğum bi arap erkek var. Bu kuş yavruluğunda hiç doğru düzgün uçmadan taklayı çevirmiş kuş fakat daha sonra tüy değiştirdikten sonra ucurulduğunda olması gerekn herseyi yapmıstır. Uçma süresini de 30-45 dakika arasında uzatmıstır fakat zamanla kızgınlasmaya basladı için uçum süresi de azalmıstır. Şİmdi ise yüksekten hedefin üstünde oynamakta fakat cok sıklıkla hedef üzerinde oynuyo ve zamanı biraz daha uzatması gerekiyor.
Kuşu şuan hala eşe atmadım en azından seferlerini tam bi düzene koyana kadar ve süreyi de tekrar uzatmaya baslayana kadar atmayıda düşünmüyorum

selamunaleykum
anlattiklarindan kusun kizginliktan gevsedigini oyun biraktigini anladim bu bazen olanseyler aslinda kusun kizinca oyun birakmamasi lazim ama bazi kusla kizinca takla bile atmaz sap sap olurlar ama seninki arasira oynadigina gore sadece kizginliktan gevsemis yeniden oyuna done bilir kizginligi gidince ese girp yavruya kusarken ve yumurtaya yatarken
yeniden sikilasir ama tekrar kizinca oyun birakirsa bence ana baba da kan uyumu tam olmamistir sen bence duzenli sekilde ucurmaya devam et ese girdiginde ucmayacak gibi gorunuyorsa ucan bir disi ile es olursa yeniden nefes vermeye faydasi olur ama tekrar kizinca yine gevserse ana ve babayideyisik kuslarla denemeni tafsiye ederim
kusdaki deyisikleride paylasirsan sevinirim
saygilarla ferhat

ferro18' Alıntı:
elemim' Alıntı:
S.A Herkese

selamunaleykum
anlattiklarindan kusun kizginliktan gevsedigini oyun biraktigini anladim bu bazen olanseyler aslinda kusun kizinca oyun birakmamasi lazim ama bazi kusla kizinca takla bile atmaz sap sap olurlar ama seninki arasira oynadigina gore sadece kizginliktan gevsemis yeniden oyuna done bilir kizginligi gidince ese girp yavruya kusarken ve yumurtaya yatarken
yeniden sikilasir ama tekrar kizinca oyun birakirsa bence ana baba da kan uyumu tam olmamistir sen bence duzenli sekilde ucurmaya devam et ese girdiginde ucmayacak gibi gorunuyorsa ucan bir disi ile es olursa yeniden nefes vermeye faydasi olur ama tekrar kizinca yine gevserse ana ve babayideyisik kuslarla denemeni tafsiye ederim
kusdaki deyisikleride paylasirsan sevinirim
saygilarla ferhat

Kuşu gecen hafta içinde ese attım
Ama eşe girdiği için uçmama gibi bi problemi yok ayrıca zamanı da biraz daha arttı bunu yanı sıra seferlerinde de gözle görülür düzelmeler var.
Şuan hedef üzerine yakın mesafelerden kapanıp geliyor ama daha tam olarak kendini hedefe hazırlayamıyor.
ayrıca bazı seferlerinde hedef üzerinden gecerken birden sefere kalkıyo bu yönüyle seyrederken daha güzel oluyo ayrıca kusun yavrudan sonraki döneme kadar olan değişikliklerini anlatmaya calışırım ...

S.A herkese

Kuşu eşe atınca ucmama problemi yok demiştim ama gecen hafta içinde durum değişti büyük ihtimal enseye düştüğü için artık cok kısa ucmaya basladı
Çözüm olarakta artık dişile beraber ucuruyorum ...

Sağlıcakla kalın...

kuş şuan da yumurta gördü ve biçok yönünü değiştirdi seferleri de uzadı aynı zaman da taklaları da kısmen sertleşti ama daha takla aralarını daha acmadı

inş yavrudan sonra daha net belli olucak ...

kuşun son durumu 10 metreyi 3 takla ile gidiyodu fakat istikrarlı değil di yani bosuna uğras vermişiz
doğal olarak ana ile babyı ayırdım inş baska yavrularda yüzümüz gülücek

saygılarımla...

elemim' Alıntı:
kuşun son durumu 10 metreyi 3 takla ile gidiyodu fakat istikrarlı değil di yani bosuna uğras vermişiz
doğal olarak ana ile babyı ayırdım inş baska yavrularda yüzümüz gülücek

saygılarımla...

selamunaleykum
umarim gonlune gore bulursun
saygilarimla ferhat

saimusta' Alıntı:
kuşçu_30' Alıntı:
saygılar
selamun aleyküm arkadaşım kuşu ineceği yere alıştımışn ama uçma süresini fazlalaştımak içinde yere artık kuş serme kusu altına kuş çıkardığnda inmiyecek kıvama gelin ceye kadar uçurmanı tavsiye ederim yavruya kusma işini biraz kuş oyunu seferi fazlalştırdıktan sonra düşün meni öneririm ,saygılar .m saim akyol
bı de sunu dusunuyorum acelecı ılıkten kusları bozuyoruz kus bı ıkı hareket gosterıyor hemen pırıltı ve altına kus serme hevesı cabuk olsun dıye sonra soruyosun ne oldu dıye gerıye gıttı dıyor arkadas acele etmememız gerekıyor kus bos yanı kus gormeden gelıp fısek alıp gııtsın en son ınandıgın zaman altına 1-2 kus sermek daha ıyı olur bunu yapmasak kus ha bıre gelır kendını şişirir ve konar tek ucan kus ilk zamanlar korkak ucar daha sonra acılarak kendıne guven gelır ıstedıgını ıyı ıse yapar.saygılar

Geri