Taklacilari ucurma teknigi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Fenerbahcem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 21
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Mehmet
Meslek
Guvercinci
İlgi Alanı
Kediler
Merhaba sevgili kardeslerim abilerim ,

Benim daha once yazilarimi okuyan bilir , yeni basliyoruz ama bundan 8-9 yil once beslemisligim vardir lakin ozamanlar cocuk oldugumuzdan kuslari karga tavuk niyetine beslerdik 1-2 tur attiklarinda ayaklarimiz yerden kesilir goklerde gezerdik (:

Suan elimde 17 tane Takla guvercin var , bazilari hediye bazilarini satin aldim.
Aralarinda oynayan kuslar var , hem icerde hem disarda..yalniz ben hic ucurmadim bunlari..bazilarin kanadi cekilik(alirken cekilikti sahsen ben bantliyorum cekmiyorum) bazilarin kanadi bantli.
Bu 17 tanesinin icinde 10 tanesinin kanatlari acik ucacak durumdalar.

2 tanesi yumurtlamak uzeri oldugundan ucurmuyorum , biri hediyelik oyun kusu elimden attigimda hafiften cekiyo ve yere iniyo(aldigim kisi zaten bu kustan yavru almami tavsiye etti) yani bunuda ucuramiyorum.
Biri ise sIk/deli taklaya girmis , ucamiyor ve disisi yumurtlamak uzeri oldugundan onuda ucurmuyorum hani kaybolur felan cunku kendini bazen komsularin bahcelerine atiyor takladan ucamiyor.
Kaliyor 6 tane , bu 6 kusun icinde 5 tanesi yavru..biri 3,5 aylik diger 2 tanesi hemen hemen 3 aylik 2 taneside 2,5 aylik civari.

3,5 aylik olan = Portakal
3 aylik olanlar = kuveytler
2,5 aylik olanlar = beyazlar

Simdi ben bunlari 2 gundur ucurmaya calisiyorum , kuveytler digerlerine gore biraz daha kilolu..dun ucurmak istedigimde ucmaya hic hevesli degillerdi , hatta birtanesi yan komusun bahcesine indi..tabi tek takla tamadan , biraz havalaniyorlar bahcenin diger ucuna ucmak istiyorlar bende zorladigimda komsunun bahcesine indi.
Diger kuveyt desen ayni , ucmaya hic niyetleri yok.
Beyazlarim desen onlar yine en azindan 1 tur attilar , hemde digerlerinden yasca kucuk oldugu halde.
Portakal desen catilara atiyo kendini tek 1 tur bile atmiyor..yani hic ucmuyorlar , hadi beyazlari gectim yaslari daha kucuk ama digerlerine gore cok daha hevesliler , kumesin kapisini actigimda kanatlarini acmaya calisiyorlar bahcede turluyorlar..digerleri bunu yapmiyor.

Simdi aklima takilan acaba bu Kuveytler ve portakallarin damarlarinda boyle birsey yokmudur ?
Benim bildigim herkes sus kusu gibi besliyor hic ucurani gormedim bende bunlarin oyununu merak ettigimden aldim ama ucmuyorlar.

Sizce bu kuslar ucarmi , ucmalari icin ne yapmaliyim ?
Yavrulari egitmek icin illa yanina 1-2 ucan olgun kusmu atmak gerekiyor (eger oyle ise biraz daha beklemem gerekiyor cunku digerlerin kanadi cekik ve bantli).
Benim gozlemledigim portakal yavru tam ucus kivamina gelmis , ama ucmuyor..sizce ne yapmaliyim ?
ucmayacaklarsa elden cikartiyim ben renk degil oyun kus pesindeyim.

En iyi ucurma yontemleri nelerdir ?
Siz bu yavrulari nasil egitirsiniz ?

Simdiden cok tesekkur ederim , biraz uzun oldu ama benim gibi bircok yeni baslayan arkadaslarimiza cok faydali olacagini dusunuyorum.
Tekrar tesekkur ederim.

Selamlar olsun Ali

Senin yaptığını ben de yaptım ve kaplamalarımı uçurdum.Dedim ki yahu bu nedir? Bu kuş,uçması gerekmez mi.Uçurdum uçurdum 2 aydır uyçuruyorum ama daha doğru düzgen 1 takla attığını bile gÖremedim :D.

Gelelim yavruların uçmasına.Aynı sorun bende de vardı.SÖkük kuşlarımın kaçmasından korktuğum için alıştırmıyordum bile.Yavrular kümesin en karga kuşlarıyla uçuruyordum.2-3 tur atıp iniyorlardı.ben de şÖyle bir formul buldum.Yavruları ve yanında uçurduğum kuşları gün içinde aç bırakıyordum.Uçuruyor çatıya konduklarında yemle kandırıp içeri alıyor gün içerisinde sabah,gün aydınlandıktan hava kararana kadar 3 -4 bazen 5-6 kere uçuruyordum.

Bir vakit sonra babam sÖkük anaçları uçurmaya başladı.Ben bu arada hiç farkında değildim o kadar uçurduğum yavruların sÖküldüğünü.

Babam
-Ne de güzel sÖkmüşsün sabuni yavruyu. dedi dikkat ettim evet bayağı da sÖkülmüştü.Baş çekiyor,3 takla atmadan tepeye çıkmıyor,tepeye çıktıktan sonra uçmaya başlamadan Önce 2 takla atıyordu.Yavrunun annesi ve babasının şebap olması da ayrı bir zorluktu.Bu teknikle 2 ekim doğumlu yavrum 2 şubatta mahallelinin izlemek için takip ettiği bir kuş olmuştu :D

Maşallah o kadar güzel uçuyor ki babama sÖkük diye hediye edilen kuşları izlemek bile bana bu kadar keyif vermiyor :D

Saygılarımla

Ali bey üşenmeden tüm kuşların dökümanını çıkartmış ve açıklamışsınız. Bence bu kadar detaya gerek yoktu. Bu konu daha önceleri onlarca kez yazılıp anlatıldı ama bir kez daha açıklayalım. Yavruları bir yana bırakırsanız diğer kuşların geçmişlerini bilmek zorundayız. Yani bunlar damızlık olarak kullanılmış kuşlarda olabilirler, uçurulmuş kuşlarda olabilirler. Damızlık idilerse zaten uzun süre yattıkları için uçmazlar. Uçan kuşlar ise kaldırdığınızda kalkıp uçması gerekir. Bir kere uçuşunu görmeden hiç bir kuşu damızlık olarak kullanmayın bence. İllaki yavru alacağım diye bekletmeyin. Onlara harcayacağınız emeği bildiğiniz kuşlara harcayın. Kalkıp başka yere konan kuş en kalitesiz kuştur. Kesinlikle elden çıkarın. Takla atmayan kuş (eğer yavru veya damızlık değilse) bir işe yaramaz. Elden çıkarın.
Bunlara yem bile yedirmeyin.
İkinci konu yavruları uçururken yanlarına katıp uçuracağınınz eke kuşlar olmasında büyük yarar vardır. Hem yavruların başka yerlere inmelerini önlerler, hem de onların uçuş sürelerini artırmada yardımcı olurlar. Yavruları özellikle yüksek uçan kuşlarla uçurmak gerekir. Böylelikle hem nefesleri açılır hem de başka çatılara konmazlar. Diyeceklerim bu kadar. Saygılar..
Ayrıca 'Bu iş yıllar alır' başlıklı yazıyı okumanızda da büyük yarar görüyorum.

Dervis ve Hayrettin ustadlar sagolun bilgiler icin.

Hayrettin hocam , benim aldigim suan kanatlari cekik olanlar iyi kuslardir ben sahsen kendim ucarken gormedim ama benim buyuklerimin cok yakinidir aldigim kuslarin sahibi ..beni kendi oglu olarak gorur bende ona guvendigimden aldim.
Zaten 1 cifti biraz alistir hemen ucur dedi cunku iyi ucan oyun yapan kuslardir dedi , dedigim gibi bir yabanci degildir kendisi.

Yalniz benim ucurmaya calistigim kuslar beni dusunduruyor , 2 kuveyt , 1 portakal daha once yazmayi unuttugum 1 silik ..sanki bunlarin hepsi masa kusu gibi fazla ucma ozelligi yok diye dusunuyorum.Cunku beyazlarim yasca kucuk olmasina ragemn digerlerine gore daha istekliler.
Ucan kuslari henuz ucuramiyorum daha once dedigim gibi , yani yavrularin yanina ucan bir kus salamiyorum..illa ucan bir kusun bulunmasimi lazim ?

Hayır böyle bir zorunluluk yok ancak olursa iyi olur. Sebepleride yukarıda yazıyor zaten.

Hocam sagol ama ya ben anlamadim yada tam olarak cevabi alamadim.
1-Kuveyt/Silik/Portakal gibi rengi guzel kuslarin ucuslari acaba nasil ? bunlar oynarmi uzun ucarlarmi veya hic ucmazlarmi ozellikleri nelerdir ?
Nette biraz gezdim dolastim ama kimsenin ucurdugunu gormedim , acaba bu forumda bu konu hakkinda bizleri aydinlatirsa cok makbule gecer.
Cunku belki kuslar bu yuzden ucmak istemiyorlardir damarlarinda bu ozelligin bulunmadigindan dolayi..

2-Ucan kusum yok suan , daha oncede yazdigim gibi ucan kuslarin kanatlari cekilik/bantli henuz ucuramiyorum.
Ucusa hazir olan kuslarin hepsi yavru daha once hic ucmamislar..ben bunlari nasil ucururum ? Ne gibi bir yontem uygulamaliyim ?

Tesekkurler.

Herhalde herkes yavrulari ucurur iken yaninda baska bir ucan kus bulunduruyorki yardimci olunmuyor.
Yani yavru kuslar kesinlikle tek baslarina egitilemez anlamina mi geliyor bu sessizlik ??

Bahsettiğniiz türden kuşlar genellikle görüntüsü için beslenir ancak bu renklerden iyi kuş çıkmaz anlamına gelmez. Bunu ancak uçurup görebilirsiniz. Zaten takla kuş havada belli olur. Yavrular konusunu zaten açıklamıştık. Forumda ki diğer konuları da okursanız sorularınızın tüm cevabını bulursunuz. Saygılar..

Hoca' Alıntı:
Bahsettiğniiz türden kuşlar genellikle görüntüsü için beslenir ancak bu renklerden iyi kuş çıkmaz anlamına gelmez. Bunu ancak uçurup görebilirsiniz. Zaten takla kuş havada belli olur. Yavrular konusunu zaten açıklamıştık. Forumda ki diğer konuları da okursanız sorularınızın tüm cevabını bulursunuz. Saygılar..

Tesekkur ederim , asil sorunda bu ya iste..diger basliklara baktim kimse dogru durust cevap yazmamis yani surekli konu dagilmis baska yerlere gitmis.
Misal gecenlerde bunun gibi ayni topic acilmis , 4 sayfa ilermis ama arkadasin biri ayni benim durumda oldugundan ve net bir cevap almak bulamadigindan tekrardan sormus soruyu , ama ne yazikki kimsecikler bunu cevaplayamiyor.

ben tekrar soruyorum , sizin elininzde 3-4 yavru kus var ve yaninda hic ucamayan kus yok..bu yavrular nasil ucurulur nasil egitilir , bunlarin yontemleri nelerdir ?(soru genel , herkesedir bu sorum)

Tesekkur ederim.

merhabalar,arkadaşım bu soruya taklacılar için bakarsak sağlıklı her yavru,yetişkin kuşa çok fazla ihtiyaç duymaz, bazen çatılarda gezinsede ,nefesini açmasıyla artık yükselerek yuvaya daha rahat inmeye başlar,öncelikle yavrulara yem yerken ses vererek yem yeme zamanını öğretirsen çatıya konsa bile inmesini sağlarsın,kovalarken fazla ürkütmezsen yavaş yavaş alışırlar beyazları ayrı uçurup alıştırırsan eke kuşada gerek kalmaz,çatıya direk konanları yaa uçurma diyete sok yada sat,diğer cinsleri ben bilemem ama geneli böyledir galiba,yavru çıktığı yuvada daha iyi uçmaya alışır,sonradan zor oluyor, her kuş uçar ama yavruyken alışacak yaparsak biz süs kuşu yaparız:slm:

göksal balcı' Alıntı:
merhabalar,arkadaşım bu soruya taklacılar için bakarsak sağlıklı her yavru,yetişkin kuşa çok fazla ihtiyaç duymaz, bazen çatılarda gezinsede ,nefesini açmasıyla artık yükselerek yuvaya daha rahat inmeye başlar,öncelikle yavrulara yem yerken ses vererek yem yeme zamanını öğretirsen çatıya konsa bile inmesini sağlarsın,kovalarken fazla ürkütmezsen yavaş yavaş alışırlar beyazları ayrı uçurup alıştırırsan eke kuşada gerek kalmaz,çatıya direk konanları yaa uçurma diyete sok yada sat,diğer cinsleri ben bilemem ama geneli böyledir galiba,yavru çıktığı yuvada daha iyi uçmaya alışır,sonradan zor oluyor, her kuş uçar ama yavruyken alışacak yaparsak biz süs kuşu yaparız:slm:

Tesekkur ederim abi , sonunda net bir cevap aldigima sevindim.
Tum kuslari zaten yem sesine alirstirdim , birtek yavru ucurmakta zorlaniyorum biraz ve verdiginiz bilgilerinizle allahin izniyle oda olacak.
Tesekkur ederim..ben ozaman en iyisi 2 beyazi birde portakali ucurayim , cunku miskiler ve siliklerin ucacagi yok.

Sorduğunuz soruya net cevap vermek çok zor. Bir kere yavru deyip geçmeyeceksiniz. Soydan gelen genlere göre her yavru farklı özelliktedir. Kimi yavru ilk uçuşunda veya ilk haftasında uçuşu iki saate kadar çıkarır, kimi yavru ise bunu hayatının sonuna kadar beceremez. Ama genelleme yapacak olursak yavrular ilk 3 veya 4 uçuşta çok alçak uçarlar ve etraftan pırıltı (parlak) veren olursa inme ihtimalleri yüksektir. Yani yavruları kaybetme riskiniz var. Ama yanında eke kuşlar varsa onların yaptıklarını taklit ederler. Örneğin eke kuşlar yükseliyorsa onlarda yükselir. Ancak uçan kuşların tamamı yavru ise alçak seviyede uçacaklardır.
Her uçurduğunuzda bir önceki günden daha uzun uçmuş olmalarına dikkat edin. Ama yavruları kesinlikle zorlamayın. Eğer ilk başta başka yerlere konmayı alışkanlık edinirlerse bir daha bunun önünü alamazsınız.

Hoca' Alıntı:
Sorduğunuz soruya net cevap vermek çok zor. Bir kere yavru deyip geçmeyeceksiniz. Soydan gelen genlere göre her yavru farklı özelliktedir. Kimi yavru ilk uçuşunda veya ilk haftasında uçuşu iki saate kadar çıkarır, kimi yavru ise bunu hayatının sonuna kadar beceremez. Ama genelleme yapacak olursak yavrular ilk 3 veya 4 uçuşta çok alçak uçarlar ve etraftan pırıltı (parlak) veren olursa inme ihtimalleri yüksektir. Yani yavruları kaybetme riskiniz var. Ama yanında eke kuşlar varsa onların yaptıklarını taklit ederler. Örneğin eke kuşlar yükseliyorsa onlarda yükselir. Ancak uçan kuşların tamamı yavru ise alçak seviyede uçacaklardır.
Her uçurduğunuzda bir önceki günden daha uzun uçmuş olmalarına dikkat edin. Ama yavruları kesinlikle zorlamayın. Eğer ilk başta başka yerlere konmayı alışkanlık edinirlerse bir daha bunun önünü alamazsınız.

Tesekkur ederim hocam , onerilerinizi dikkate alacagim.Yalniz ben bugun fark ettimki , bu silikler hic ucmamis ve hemen hemen 1 yasindalar.Millet ticaret yapmis , tavuk gibi besleyip satiyorlar benim elimde fazla kus olmadigindan bu silikleri ve kuveytleri gidip aceleyle almistim.
Kuveytleride ayni kisiden almistim , bayada kilolular yavru olmalarina ragmen cok yaglanmislar ve o yuzden ucamiyorlar diye dusunuyorum.
Neyse onlarida artik tavuk niyetine besleyecegiz , yada satacagiz.Ben sahsen guzelligi icin beslemem , oyun meraki var onun uzerine kurduk hobimizi bunlarinda oyunlarini merak ettigim icin aldim acikcasi ama tavuk beslesem daha iyi hic degilse yumurtasindan faydalanirim :hhh:

Kuşların yemini azaltın , öncelikle sabah çok az yem verin, kuşlarınızı akşam doyurun , hergün aynı saatler de uçurmaya özen gösterin ,
Kuşlar açık serbest geziyor ise kapatın, ki dışarıyı özlesinler , kuşlar, zaten aç oldukları için havada kalma süreleri arar , ve aynı saatte uçacaklarını bilirler uçmasaatini beklerler ,
Eşe düşmüş kızma kuşlar uçmak istemez , imkan var ise illa uçuracağım diyorsanız eşleri ayırın , sizi bir süre yoracak uçmak istemeyecekler ama birkaç gün sonra havada kalma süreleri artacak daha uzun uçacaklar daha yüksekte gezmeye başlayacaklar,
Kuşları uçurduğunuz noktada besleyin ki inmek için yem yedikleri yeri tercih etsinler , havada kalmaya azzar azar alışınca çevreyi tanıyınca uçurma kuşlarını saldığınızda yerde kuş göstermeyin,
Kuşları önce 3 4 lü güropta kavalayın bir hafta 10 günde bölgeyi öğrendiklerinde gurubu azaltın 2 3 kuşu geçmesin
Teke düşmeye başlayan kuşu yanlız uçurun , yani hava çekimini bitirip dam üstüne gelmeye başlayan kuşun yanına kuş bırakmayın ki diğer kuşla oyalanmasın hünerine çalışsın , uçuş düzeni oturan ve başa gelmeye başlayan kuşu artık günde 1defa uçurun '' yılmasın kuş ''ha bazen 2 de olur bazen aRada bir yormak için 3 te olur, ama sıtandartınız günde1 olsun, kuşşu rasgele oynuyordiye havaya salmayın , eğer kuşlarınızın bir bölümü uçurma kuşu değil ise o kuşları kaldırmayın bile, zaman kaybı olmasın yani renk kuşu yada ağır kalın kuşlar ise emeğinizi harcamayın , vaktinizi uçum kuşlarına ayırın .. şimdilik bukadar yeterli olur kanımca .. bol şanslar .selamlar ..ŞEREF

şeref' Alıntı:
Kuşların yemini azaltın , öncelikle sabah çok az yem verin, kuşlarınızı akşam doyurun , hergün aynı saatler de uçurmaya özen gösterin ,
Kuşlar açık serbest geziyor ise kapatın, ki dışarıyı özlesinler , kuşlar, zaten aç oldukları için havada kalma süreleri arar , ve aynı saatte uçacaklarını bilirler uçmasaatini beklerler ,
Eşe düşmüş kızma kuşlar uçmak istemez , imkan var ise illa uçuracağım diyorsanız eşleri ayırın , sizi bir süre yoracak uçmak istemeyecekler ama birkaç gün sonra havada kalma süreleri artacak daha uzun uçacaklar daha yüksekte gezmeye başlayacaklar,
Kuşları uçurduğunuz noktada besleyin ki inmek için yem yedikleri yeri tercih etsinler , havada kalmaya azzar azar alışınca çevreyi tanıyınca uçurma kuşlarını saldığınızda yerde kuş göstermeyin,
Kuşları önce 3 4 lü güropta kavalayın bir hafta 10 günde bölgeyi öğrendiklerinde gurubu azaltın 2 3 kuşu geçmesin
Teke düşmeye başlayan kuşu yanlız uçurun , yani hava çekimini bitirip dam üstüne gelmeye başlayan kuşun yanına kuş bırakmayın ki diğer kuşla oyalanmasın hünerine çalışsın , uçuş düzeni oturan ve başa gelmeye başlayan kuşu artık günde 1defa uçurun '' yılmasın kuş ''ha bazen 2 de olur bazen aRada bir yormak için 3 te olur, ama sıtandartınız günde1 olsun, kuşşu rasgele oynuyordiye havaya salmayın , eğer kuşlarınızın bir bölümü uçurma kuşu değil ise o kuşları kaldırmayın bile, zaman kaybı olmasın yani renk kuşu yada ağır kalın kuşlar ise emeğinizi harcamayın , vaktinizi uçum kuşlarına ayırın .. şimdilik bukadar yeterli olur kanımca .. bol şanslar .selamlar ..ŞEREF

Cok tesekkur ederim ustam , elinize saglik.

Acizane Bildiğimizi heR zaman paylaşmak burada ki amacımız, faydalı ollabilmek benide mutlu eder, umarım ki kuşlarınıza verdiğiniz emek zayii olmasın , karşılığını alın .. size bol şanslar dilerim, her zaman biğimm kadarını paylaşmak isterim .. selamlar..ŞEREF

kardeş hiç miski ve kuveytleri tavuk gibi beslicem demek olur mu portakallar zaten müthiş oyun yaparlar miskiler de öyle sen en iyisi beyazlarla portakalları uçururken kuveytleri fırlat havaya belki arkalarından uçarak alışırlar benim burada kuveyt be miski besleyen arkadaşların kuşlarını izliyorum izlemeye doyum olmuyor eminim seninki de uçmaya alışınca çok güzel oynar

123_123' Alıntı:
kardeş hiç miski ve kuveytleri tavuk gibi beslicem demek olur mu portakallar zaten müthiş oyun yaparlar miskiler de öyle sen en iyisi beyazlarla portakalları uçururken kuveytleri fırlat havaya belki arkalarından uçarak alışırlar benim burada kuveyt be miski besleyen arkadaşların kuşlarını izliyorum izlemeye doyum olmuyor eminim seninki de uçmaya alışınca çok güzel oynar

Elden cikarttim hepsini , kuveytler hic ucmuyordu neden bilmiyorum kuslar ucamiyordu cok dengesizlerdi.
Portakala lafim yok yine ucuyordu ama cok pis bir kustu surekli baska yerlere konuyordu , 1 saat felan ortaliktan kaybolup geri donuyordu.Diger kuslarida bazen yaninda goturuyordu neden boyle yaptigini cozemedim , ugrasmadim onuda verdim.
Beyaz yavrularim maasallahi var , yarim saat ucarlar bol takla atarlar hafiften oyun yapiyorlar yuksekten ama gun gectikce kendilerini gelistiryorlar.

Yeni kuslar aldim guzel oyunlu , az once yine bir cift super oyunlu kus aldim.Biraz paraya kiydik ama olsun. :heyo:

merhaba,en iyisini yapmışsın arkadaşım,zorlamanın yararı yok kuşların uçmaya yuvana damar bağlayana kadar çatı kuşuna gerek yok ,yavaş olacak zaten bu işler birden olmaz ,biraz zaman, biraz para kaybetmeden olmuyor inşallah düzenini oturtursun ozaman keyfini çıkartırsın bol yavrular ,atmacasız uçumlar dilerim, :slm:

arkadaşım portakalın eşi oladıgı için ortada koyboluyodur ona bi eeş al miskilerde damar yoksa oynamazlar oyunlusunu bulmak zordur aceleyle aldım demişsin büyük ihtimal kargadır sattıgın iyi olmuş bence saglam kuşcularda saglam bi iki çiftal onları çogalt daha zevkli olur yavrularıda fazla zorlama hele elinle filan sla fırlatma etrafı iyice tanısın yüksek yerlere çılsınlar gözlemlesinler sonra yavaş yavaş korkut onları sopaya siyah poşet bagla onu salla filan işte saglıklı kümesler

sabah yem verme 1 saat uçur kuşu yor biraz sonra indiginde 5 6 tane yem ver akşama kadar akşam bida uçur havalandır kuşun performansı artar unutma sabahları aç uçur su filan verme akşam ver.

hayrettin abi eke kuş derken ?

Geri