Tam Tutmuş Bir Damızlıkta 4 Altın Kural

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan angaralı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 32
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K

angaralı

Üye
Katılım
11 Ağu 2010
Mesajlar
122
Tepkime puanı
0
Yaş
57
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Selçuk Pehlivan
Meslek
müdür
İlgi Alanı
Kediler
Merhaba;
Herşeyi ile tutmuş olmuş iyi bir kuşta olması gereken 4 altın kural
1-Atma
2-Gezme
3-sefer oyun
4-İniş
Böyle bir damızlığın varsa tamamdır.Bazı yöre taklacıları güzel oyun yapar 2-3 direk 6-7 takla fakat evin etrafında döner sanki kümes kaçıyormuşcasına,bazıları gezmeyi sever öyle gezerki eve gelmeyi unutur havada elenir.Bazıları vardır hedefe 20mt kala sadece kanatlarını kısar oyun yapar bunlarda tercih meselesi tabiki.Bazı kuşlarda vardırki atma tamam hele hedefe yaklaşınca bide dansöz gibi sağa sola kıvırırki pat konar.
Fakat bazı kuşlar varki max.10 dk gezer çok uzaktan atmasada atış vardır çok uzun gitmez ama 6-7 takla doldurur ankarada bu tip kuşları çok seyrettim.Hala da vardır .Birde atma gezme ve oyun itibarı ile uzun giden kuşlar vardır yavru döneminde 2-2,5 direk ekeliğinde daha uzatan kuşlar var konuşları ise dalıp dalıp çıkmasada bol taklalı olmasa bile 2-3 takla ile iner.
sonuç itibarı ile ankara kuşcusu ırkına sahip çıkmış ve yukardaki özellikleri ile oyun kuşunda herzaman favori olmuştur.Bu dört altın kural damızlığın varsa daha maceraya gerek yoktur bence
Tüm güvercin severlere saygılarımla
 
Evet Selçuk abinin 4 altın kurali bunlar imiş. Sizlerin kuştaki 4 hareket öncelik sırasına göre nelerdir?
 
bir madde de benden olsun :KALKIŞ...kısıye gore degısen bıse.ben 45,60 derce acıyla kalkan taklasız kalkısları severım.
 
yanlız done done ve taklalı kalkmaması gerekır bence..
 
1- kendi yerinden başka yere inmeyecek.

2- dirsek acmayacak.

3- 3 metrenin üstünde hedefe cökmeyecek

4- yapışmaycak

bunlar yoksa diğer bütün altın kurallar teneke olur.
 
ama arkadas tam tutmus diyor kenan bey...bu saydıklarınızı yutmus bı kus ıcın yorum yapmıs..
 
tutmuş demek olmaz cok var böyle 1 ay bu ilk anlatılan 4 kuraala uyup sonra dirsek acan yapışan yüksekten giren başka yere atan ama 1 ay akıllara zarar taki altın kuralları teneke yapıcak benim dediğim kuralların dışına cıktıgında cöp oluyor. bu damızlık kuşlar yada makaslanıp ucuurulmuyor işte seyredilen kuşun yavruları diye cok kişiye kazık cekiliyor. benim dediğim 4 kurala uymayan hiç bir kuş benim gözümde damızlık olmaz onu demek istedim.
 
selamunaleykum
1:Atis ve Kacis <serive dolgun fisek>

2:Taban ve Son takla arasinida taklayla doldurmak sartiyla

3:Son takladan kurtulunca donmeden semti terkedecek

4:Oyuna gelirken oynuyacagini ve inmiye gelirken inecegini izliyene hissettircek

ve cok saglam bir kumes demlikdede cay kus havada iken

saygilarimla ferhat
 
selamunaleykum güzel bir konu

Öncelikle kuş hedefine atarak gelmesi tabanı vurduğunda ateş gibi seri kaçması lazım

birde olmazsa olmaz oyun kuşu hedefine geldiği zaman oyunu icraa etmesi ve o alanı terk etmesi çok önemli sadece oyuna geldiğinde görünmesi ayrı bir tat

Birde iniş olayı var kuş perdaklı taklalı ve harmanlayarak inmesi ayrı bir güzel bana göreee

Saygılarımla Yasin18
 
ferro18' Alıntı:
selamunaleykum
1:Atis ve Kacis <serive dolgun fisek>

2:Taban ve Son takla arasinida taklayla doldurmak sartiyla

3:Son takladan kurtulunca donmeden semti terkedecek

4:Oyuna gelirken oynuyacagini ve inmiye gelirken inecegini izliyene hissettircek

ve cok saglam bir kumes demlikdede cay kus havada iken

saygilarimla ferhat


he ya çayı unutmusuz birader.olmazsa olmaz...
 
1- kendi yerinden başka yere inmeyecek.
2- dirsek acmayacak.
3- 3 metrenin üstünde hedefe cökmeyecek
4- yapışmaycak
bunlar yoksa diğer bütün altın kurallar teneke olur.

Arkadaşlar ben 4 altın kural derken bunlarıda kapsayacak 4 madde saydım zaten ayrıca taban ve son taklada çok önemlidir elbetteki.Ayrıca sizin için 3 mt normal sayılabilir ama benim için idael olanı 1-1.5 mt den almasıdır.Dirsek açma işine gelirsek çift taraflı nallamış deriz bizim tabirimizle eğer her iki taraftanda açmışsa kanatmışsa o kuş tutmamıştır.Bi yol olmaz ondan yani.Zaten nallayan kuş havada belli eder tersler oyundan kaçar.Çok küçük tek taraflı yani toplu iğne başı kadar biraz daha büyük olabilir ellemiş ise bu gayet normaldir zamanlada kapanır.Ayrıca çok ayrıntıya girecek olursak havada şap şap edip kayıklayan kendini aşağı bırakan kuşu hiç sevmem hatta kümesime sokmam.Kuş havada şap şap yaparken çevirip yürümesi lazım kendini boşaltması lazım,son takladan sonrada kendini aşağı bırakan kuşta ideal değildir.
Tabiki bu özelliklerde damızlıklar yok değil ama olanlarda tabiri caiz ise yatağının altında saklıyor.Bırakın uçurmayı.
saygılarımla....
 
10 fırın ekmek yemem lazım..
 
Arkadaşlar benim için kuşta birinci öncelik oyun, çünkü kuşu hep oyun için bekleriz, izleriz, kuşta bütün hünerini oyunda göstermesi lazım. Oyunu sesli soluklu, şamatalı, bol taklalı, karıştırmadan, yatırmadan, kanadından kaçmadan fışkırarak olmalı, yani çok temiz oynamalı bir de konmamalı, diğer özellikler bana göre artıdır, katma değerdir.
Selamlar.
 
kümesimde en iyi oynayan kuş benim için damızlıktır. bu devirde hatasız kuş bulmak çok zor. olmazsa olmaz kurallar tabiki vardır ancak oyun kuşunda kaliteli damızlık bulmak çok zor olduğu için elimizdekilerle yetinmeyi bilmeliyiz. hangi eski kuşçuyla konuşsam zamanında elimizde ne kuşlar vardı kıymetini bilemedik der. 20 sene sonra bugün uçurduğumuz kuşlar için zamanında elimizde ne kuşlar vardı dememek için kıymetini bilmeye çalışıyorum. eldeki malzemeyle yemek pişirmeye çalışıyorum. bence her kuşçunun yapmaya çalışması gerekende budur. kahvelerde, forumlarda anlatılagelen mükemmel kuş tariflerine uyan kuş hikayeleri sizi aldatmasın. öyle kuşlar varmıdır yokmudur tartışılır. varsada uçurup oynatana helal olsun. yastık altında saklıyorum uçuramıyorum hikayeleride bana pek inandırıcı gelmiyor. oyun kuşu uçmuyorsa, çok iyi olduğu için uçurulamıyorsa onunda bir kıymeti yok benim gözümde.
 
hocam siz en güzelini yapıyosunuz evet bi söz vardır.elin iyisi bitmez sen elindekinin kıymetini bil.
ama şuda bi gerçektir geçen yılın şampiyonu ile bu yılın şampiyonunu vur bir birine altından bişi çıkmaz bu işler şansla olacak işler değil,illaki bi ırk bi soy olması gerekir beslediğin kuşun damarı önemlidir.Yastık altı deyince bu şekilde elinde saf ırk kuşları olan çok arkadaşlarımız var ama bırakın uçurmayı reklam olmamak için kupaya bile yazılamıyo malesef ülkemizde kuş besleyenlere çok hoş gözle bakılmadığı gibi bu işin ticaretini yapan ve meslek haline getirenler var hırsızı arsızı her geçen gün nelere şahit oluyoruz.Evin çatı katında terasta besleyen bi çok eski kuşcu arkadaşlarım var git bak kapıda 5 tane kilit.
Tabiki görüşlerinize saygım vardır ama elinde bahsettiğim kuşları damızlıkları olan arkadaşlarımız var.Ve uçurup oynatıyorlarda ama bi kuşun duyulması için illa kupaydı vs şartlar arayan insanlar var hangi kupaya girdiniz hangi kupada kaçıncı oldunuz vs.bence bu kupa işleri savsata bi çoğuna tanık oldum kuş 3 seferle kupa aldı daha neler neler vardı o kupayı alacak ama mekancıya kaldı bu işler hep ticarete dökülmüş malesef.
saygılar
 
bana göre oyun önemli degil onun için hep oyun sökmemiş kuşlarımı uçururum benim için önemli olup kümese kadar gelip bacak açması ve yavaş yavaş kendini yukarı kaldırması
ve oyunsuz damızlıklarda kelebek eger benim gibi sokak aasında basliyorsanız ve biraz şanslıysanız çokda salak olmayan bir kelebek bulursanız görün nasıl adrenalin veriyor size dönerek 2 cama kanat vurup kümese inmesi yeter
 
Herkes ılk 4 unu yazarsa güzel bir paylaşım olacak sanırım ama yaymadan 1 maddede tek bır ozellık 2-3 ozellıgı sıgdırmayın :)
 
en önemlisi bence iyibir kuşta zaten yapması gereken kurallar vardır onları kabul ediyorum ama...
gece yataga yatınca yarın olsada bi şunu uçursam diyecen uykunu bölecek, uçurduğunda hedefe helirken için kıpır kıpır olacak nefesini tutturacak farkında bile olmayacaksın kuş fişeğini bitirdiğinde anlayacaksınki nefesini tutmuşsun. yani böyle kısacası sahibi heyecanlandıracak kuş dediğin ister 1 yıllık kuşçu olsun ister 50 senelik kuşçu olsun uçurdumu kuşuheyecan verecek ( 1 inci kural)
 
.................arkadaşlar ben biraz farklı düşünüyorum sizden nedenlerimide şöyle sıralayayım.benim için öncelikli kuşta ardığım özellik sefer ve oyun çünkü iyi oynamayan bir kuşun atışı olsa ne gezmesi olsa ne .seferde de kuşun yere fazla sokulmaması gerekir.çok sokulan kuş hataya meyillenir.beni için bi,r kuşun oyuna başlarken taban taklası vurması yada vurmaması çok çnemli değildir.taban takla kuşun oyununa farklı bir zevk veri,r kabul ediyorum ama vurmayan kuş için eksik sayılmaz.benim için oyunda ki en önemli konu kuşun taklayı nasıl çevirdiğidir.taklanın bitiminde kendini savuran kuş her zaman tercihimdir.iyi kuş yüksek uçar ve yüksek uçan kuşta gezer.hem kensini daha rahat dinlendirir.hemde göze hitap eder.ben hayatım boyunca 1 km yada üstünden atan kuş görmedim.atışı çok umursamam.ama 100,200 metreden iyi atışlı kuşlar izledim.atıştan hedefe bilinçli gelen sahibini yanıltmayacak,dik oynayan ve tepe taklasını kesinlikle vuran kuşları tercih ederim.eğer bir kuşu damızlığa çekeceksemde özellikle kuşta hem ayak hemde perdah ararım.bu tarz kuşlar genelde altı boş kuşlar vermezler..




..saygılar...
 
1- Kalkış : Kalabalık kuş gurubunun içinden bile kaldırılsa mecburiyetini alıp uçuşa geçmeli,
2- Uçuş : Kuşun uçumu iniş ve fişek eklenmiş yabani gibi olmalı. Hızlı, hareketli, gezgin . Ve dayanıklı olmalı kuş, bana göre yavruluğunda 4-5 saat uçmalı ki ekeliğinde ayakta kalabilsin.
3- İniş : Uçarken sayısız takla atan kuş, inerken de en az 2-3 takla atmalı.
4- Süreklilik : İnsan kuşunu uçurmadan, ya da uzun süre yatmışsa 3 hafta antreman verdiğinde ne yapacağını iyi kötü bilmeli. Oyunu nasıl ise, yavru eke bu çizgiden fazla uzaklaşmamalı.
Oyun şekliyle ilgili daha bir sürü özellik söylenebilir. Ama benim önem verdiğim ilk 4 kuralım bunlar. Atış, uçuş, gezme, taban, bağlama, uzanma, takla sayısı, sefer sayısı, fişek temposu, takla aralıkları vb. tabi ki önemli ama elimizde tüm özelliklere sahip kuşumuz yoksa bu 4 maddeye öncelik verilmeli derim . Saygılar...
 
angaralı' Alıntı:
Merhaba;
Herşeyi ile tutmuş olmuş iyi bir kuşta olması gereken 4 altın kural
1-Atma
2-Gezme
3-sefer oyun
4-İniş
Böyle bir damızlığın varsa tamamdır.Bazı yöre taklacıları güzel oyun yapar 2-3 direk 6-7 takla fakat evin etrafında döner sanki kümes kaçıyormuşcasına,bazıları gezmeyi sever öyle gezerki eve gelmeyi unutur havada elenir.Bazıları vardır hedefe 20mt kala sadece kanatlarını kısar oyun yapar bunlarda tercih meselesi tabiki.Bazı kuşlarda vardırki atma tamam hele hedefe yaklaşınca bide dansöz gibi sağa sola kıvırırki pat konar.
Fakat bazı kuşlar varki max.10 dk gezer çok uzaktan atmasada atış vardır çok uzun gitmez ama 6-7 takla doldurur ankarada bu tip kuşları çok seyrettim.Hala da vardır .Birde atma gezme ve oyun itibarı ile uzun giden kuşlar vardır yavru döneminde 2-2,5 direk ekeliğinde daha uzatan kuşlar var konuşları ise dalıp dalıp çıkmasada bol taklalı olmasa bile 2-3 takla ile iner.
sonuç itibarı ile ankara kuşcusu ırkına sahip çıkmış ve yukardaki özellikleri ile oyun kuşunda herzaman favori olmuştur.Bu dört altın kural damızlığın varsa daha maceraya gerek yoktur bence
Tüm güvercin severlere saygılarımla
Siz yukarıda anlattığınız kuşları kaç sene önce seyrettiniz?
Yanlış hatırlamıyorsam sizin tarif ettiğiniz kuşlar bundan 20 sene önce vardı.
Şimdiki kuşlar yavruluğunda 25,30 taklayla 1,5 ila 2 minare arasında oynuyor ve 6 ay sonra birdaha takla atmayacağım diye yemin edip gut oluyorlar.
Şimdi moda bu !
Sizin tarif ettiğiniz kuşlar biraz Saim ustayı hatırlatıyor bana.

Selam ve sevgilerimle,hayırlı ramazanlar.
 
Sizin tarif ettiğiniz kuşlar biraz Saim ustayı hatırlatıyor bana.
Merhaba;
Saim ustayı kastetmedim aslında,Zaten gerçekten uçurup izleyenlerin anlattığına göre 20-25 yıl evvel saim ustanın aslı 1.5 en kabadayı 2 direk 6 takla bol seferli ama çok istikrarlı oynadığıdır.
Yavruyken 2 direk 10-12 takla ekeliğinde çok uzatan 7-8 takla kuşlar son 2-3 yıl içinde izledim.Sizin demek istediğinizi anladım yavruyken çok uzun oynayıp bol taklalı hele uzaktan atıp gelen hedefe girerkende dansöz gibi kıvıran kuşlar var çok bilinen ama en baba 20 gün bilemedin bir ay.
Adres sorarsanız mamak belediyesinde çalışan adil abi var en son bi gök uçurdu yavruyken kısa ama ekeliğinde çok uzun oynadı çok kişi izledi.İster inanın ister inanmayın kuşu kondurmak için hata bulmak için zulum yaptık nerdeyse.sadece gök değil gene bi kardeşi boz eke uçurduk oda aynı bi kardeşi eke beyaz uçurduk sayısını bilmiyorum ama 10 u aşkın.Fakat o atışla ve çok uzun oynamasına rağmen çok başarılıydı.Zaten bu kuşlar da dediğiniz gibi çok eski azda olsa kırılmış ama daha bi güzelleşmiş.
saygılarımla...
 
Sizin tarif ettiğiniz kuşlar biraz Saim ustayı hatırlatıyor bana.
Cevdet abi burda yazdığını bilmiyodum yeni gördüm..
Saim ustayı sen daha iyi bilirsin bundan 20-25 sene evvel zabıta kemalden bi dumanlı kirli yakaladılar saimekadında adil abi uçurdu uzun süre 5-6 takla en fazla bi buçuk direk oynadı bol seferli.Ben ordan biliyorum abi
saygılar
 
İNSAN ELİNDEKİ İLE YETİNMESİNİ BİLMELİ,AÇ GÖZLÜ OLMAMALI.. ŞU AN YAVRU EKESİ TAKKALI KİRLİ BİR DİŞİ UÇURUYORUM.. 1 SAAT UÇUP 1,5 2 DİREK 5 6 TAKLA İLE OYNUYOR.. KİMİLERİNE GÖRE KUŞ BİLE DEĞİL AMA, BANA YETİYOR.. EN AZINDAN BİRİ GELİNCE BİR ÇAY İÇİRİP 2 MUHABBET ETTİRİYOR.. HİÇ UNUTMAYIN ELİN İYİSİ BİTMEZ..
 
Arkadaşlar müsadenizle bir kaç şeyde ben yazmak istiyorum.
Kimseyi kırmak,incitmek için yazmıyorum...
Yıllardır güvercin sitelerini takip ederim arada yorumlarda yazarım.
Eski ustaları hatırlamak,örnek almak emeklerini konuşmak elbette güzel.Ama şahsım adıma geçmişte o ustalar güzel işler başarmış emekle,şansla ne derseniz deyin.Bizler ne yaptık yada ne yapabiliyoruz bunları konuşalım kaf dağının arkasındaki zümrüd-ü anka hikayelerine döndürdük.Ticari rant uğruna kümesindeki saksağanları zümrüd-ü anka yapan oldu halada yapanlar oluyor,olacakta.
Diyeceğim pişmiş balığı herkes yer,ama kendi tuttuğun mangalda pişirdiğin balığın keyfi balık bir karışta olsa,yalan yanlış pişse de,arada yanıklar çıksada,metrelik özene bezene hazırlanan meşhur tarihi balık lokantasının tadından inanın daha lezzetlidir,değeride daha kıymetlidir.
Madem balıkla girdim olaya onla devam edeyim.Bir balıkçının hayalindeki tutmak istediği balığı yaz deseniz onlarca madde yazar.O hayaldir onu bu tutkuya bağlayan,iğnedeki yeme her vuruştur parmaklardan yüreğe geçip kıpır kıpır eden.
Ama amaca ulaşan iyi bir balıkçı; yaşı 5'de olsa 25'de olsa almışsa bi şekilde aşıyı önce gözlemler,bilen kardeşlerine abilerine takılır oltanın en kötüsü verilir acemi ya..
Saatlerce çabalar,bazen günlerce kısmet olur ilk anlarda çekiverir ustaların şaşkın bakışları arasında ilk heyecanını
ve ustalıkta yolunda ilk adımı atmıştır.
Emek,prensip,kendini geliştirme,araştırma v.s v.s üst üste ekler bazen şansta lazım birde bakmışınız epey yol almış
Kimi 1 yılda kimi 10 yılda,kimiside Kenarda oturup tutanları izler. Akşam olunca paylaşılan balıklardan alır,usta balıkçı edasıyla yürür mahallede,anlata anlata bitiremez yakalama maceralarını işin tekniklerini....
Eğer o umut,hayal olmasa her seferinde en büyük balığı yaklayacam çabaları olmaz,heyecanı kalmaz,
Hele birde grupda eskileri yaşıyormuş gibi anlatan arkadaşta varsa heyecana doping yapmış gibi olur.
Hikaye gibi uzun bir şeyler oldu umarım sıkmamışımdır,anlamları kendiniz yüklersiniz artık..
Gelelim sadete bir elin avucuna sığan,minicik ciğeri olan ve en önemlisi can taşıyan bir kuştan bu kadar çok hayali, hatta hepsini bir arada beklemeye el insaf denmezmi.
Herkes aynı özelliği taşısa yaşamın rengi ,heyecanı kalırmıydı.
Arada efsaneler çıkacak elbette adı efsane olsun.
Her baktığın seçilmiş olsa zirve yapsa efsane olmaz sıradan olur.
Ama her sıradan içinde bir efsane taşıyabilir, önemli olan o efsaneyi bulup çıkarmak.
Her efsanede içinde efsane taşımaz.Öyle beklemek hüsranlara namzet olmak demektir.
Eldeki balon,gökyüzünde uçan kocaman uçan balondan daha güzeldir.Çünkü sana aiittir.İstersen söndürüsün,istersen şişirip büyütürsün ama istemek lazım.
Konu 4 özelikle başladı bende ne yazacağımı hesaplamadan yazdım bunlar geldi içimden.
Son olarak kuşu bir kalıba sokmak doğru değildir.Görünüşü içindeki cevheri yansıtmayabilir.
Hareketleri sonunu göstermez.Önemli olan sabır,emek gerisi kısmet...
Dirsek açan fakat geldimi 100-200 atlayıp oyuna kesinlikle giren ve o kanatlara rağmen her seferinde 7-8 takla makineli gibi ses çıkaranıda gördüm acemiydim o zaman.Aynı kuş yerdende kalkmazdı elimle atardım havaya.
Ama kalktımı hakkını verirdi.Daha iyisini görmedim,görürnmüyümde bilemem yani neden anlattım içindeki(genlerinde) ne varsa onu yapar.Bunu gözle görmek yada bir kalıba sokmak yanıltır diye düşünüyorum.
Herkes elma yer ama kimi kesip yer,kimi soyup yer,kimi ben gibi kütür kütür ısırarak yer.Önemli olan
abartmamak kaydıyla tadını nasıl alıyorsak öyle yemek.
Herkesinde tat anlayışı aynı değildir...
**KADININ BİRİNE DEMİŞLER Kİ KOCANDA PEK ÇİRKİNMİŞ*
kADININ CEVABI MANİDAR:BABAMIN EVİNDE O DA YOKTU
Elindekinin kıymetini bilmeyenin, elleri bir gün boş kalır.(buda benim sözüm :tamam:
Saygılar...
 
en iyi hayvan sahibini aldatmayan .kuç bahane çay şahane tabiki muhabbetin hoş görünün diyaloğun olduğu alış verişin olduğu yerde iyi kuş olur.kuş sadece araçtır para gibi pul gibi.kuş gelir geçer baki olan sahipleri olsa gerek.saygılar
 
1.......kuş konmasını bilecek..mümkünse inmek için ilk geldiğinde inecek..(kontrol edemediğin güce hükmedemezsin.......kuşun komutası kuşta değil seyiste olması gerekir....inemeyen kuşun geleceği tehtit altındadır)
2.......uçuş süresini doldurmadan inmek için hamle yapmayacak
3.......oyuna gelirken tereddüt etmeyecek..(gelmeye niyetlendimmi sefer yapmamazlık yapmayacak)
4.......kuş uçarken de heycan verecek devamlı kanat çekerek kendisini kurulu tutacak...uçuşu lakayıt olmayacak ...bir kanat kullanma ve uçuş tertibine sahip olacak
 
Geri
Üst