tek tür kuş beslicem

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan gokmavi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 5
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

gokmavi

Üye
Katılım
27 Kas 2008
Mesajlar
71
Tepkime puanı
0
Yaş
38
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
emrah güler
Meslek
makine
İlgi Alanı
Kediler
ustalar ben tek tür kuş beslemeye baslıcam biçift kuş ayırdım erkek olan sekeri dişisi portakal bunların altından ben bitane yavru sekeri aldım bu yavru büyüdü hatta simdi annesine kızmaya basldı bu kuşa eş alırsam tek tür besleyemem sizce annesinden babasından bitene daha yavru alıpta aldığım yavruyu diğer yavruyamı eş yapayım tek tür beslemek için ne yapmalıyım .
 
iyi akşamlar anne-oğul eşleşmesi olmaz bence torun belki olabilir kanı bozmak istemiyorsan dışarıdan 1-2 tane dişi sokarsın ozaman kan pek bozulmaz. Yeterli damızlığa ulaştığında tek kan üzerinden çalışmaya başlayabilirsin Allah kolaylık versin bol yavrulu kümesler.
Saygılarımla.........................Reis.
 
usta ben öyle demedim bak simdi bende 1çift kuş vardı ben bunlardan 1tane yavru aldım bu yavru büyüdü 3kuş oldu ama yavrunun esi olmdıgı için annesine ötüyo eş olmaya çalısıyo ben bu yavruya diyorum başka bi dişi alıp eş yapsam soy bozulacak hepsi aynı anadan babadan gelsin istiyorm
 
Aynı ana babadan istiyosan beklemekten başka çaren yok zaten aykut kardeşim :) turgay sana dışardan sokulacak dişi kuşun soyun bozulmayacağını söylemek istemiş sonuçta erkek senin kendi kuşun.
 
tmm saolum arkadaşlar anadan babadan alıcam sabredicem zaten 3kuşum var ama kuşlarım güzel bide bu yavru kızdı iyice anasına ötüyo kavga ediyolar sürekli saolun
 
cevdet özbayer' Alıntı:
AKRABALI YETİŞTİRME

Akrabalı yetiştirme adından da anlaşılacağı gibi birbirine kan bağı olan kuşların çiftleştirilmesidir. Bu yetiştirme yönteminin iki şekli vardır. Ana-oğul, baba-kız ve kardeşlerin çiftleştirilmesi yakın akrabalı yetiştirme, büyük ebeveyn-torun, amca-yeğen, kardeş çocukları vb. çiftleştirilmesi ise uzak akrabalı yetiştirme olarak anılır. Akrabalı yetiştirme daha önceki konularda üzerinde durulan homozigotluğun artmasına neden olur. Bu yöntemle, kuşlarımızda bulunan iyi özelliklerin yavrularında muhafaza edilmesini sağlayabiliriz.
Bu yetiştirme sistemi özellikle az sayıda, yani seleksiyon yapacak sayıda güvercine sahip olmayan yetiştiricilerin ellerinde bulunan iyi birkaç kuşun genlerinin yavrularında toplanmasını sağlar. Fazla sayıda güvercin yetiştirmeye olanakları elverişli olmayan yetiştiriciler için en iyi genetik ıslah yöntemlerinden birisidir. Böylece iyi kuşları dışarıda aramak zorunda kalmazsınız. Üstün özelliklere sahip bir güvercinin kendi yavrularıyla çiftleştirilmesi sonucu onun özelliklerini ikinci kuşak yavrularda toplayabiliriz. Zira bu kuşun genlerinin yarısı zaten yavrusunda bulunacaktır. Tekrar yavrusu ile çiftleştirilmesi demek bu kez yavrularda üstün özelliklere sahip kuşun genlerinin %75'inin biraraya gelmesi demektir.
Bu yöntemin diğer bir kullanma sahası posta güvercini yetiştiriciliğidir. Posta güvercinlerinde akrabalı yetiştirilmiş hatlar elde edilir. Daha sonra farklı hatlardan kuşlar birbirleriyle çiftleştirilirler. Alınan yavrular çoğu durumda ana ve babalarından üstün olurlar. Bu duruma melez azmanlığı yada heterosis adı verilir. Farklı saf ırktan kuşların çiftleştirilmeleri sonucu da bazı özelliklerde heterosis görülme olasılığı yüksektir. Heterosis daha çok yaşama gücü (yumurtaların döllülük oranı, yavruların yumurtadan çıkış gücü, hastalıklara dayanıklılık vb.) ile ilgili özelliklerde görülsede, tüm kantitatif özelliklerde görülme olasılığı vardır. Ancak akrabalı yetiştirilmiş hatlar arası çiftleştirmelerden elde edilen bu üstün yavruların aralarında çiftleştirilmeleri sonucu açılma olacağından beklenen üstün verimli kuşlar elde edilmez. Yani üstün yetenekli kuşlar elde etmek için her seferinde akrabalı yetiştirilmiş ana ve babalar kullanmak gerekir. Bu konuda başarı akrabalı yetiştirmenin derecesine göre artar Bu durum kuşların tekrar tekrar akrabaları ile çiftleştirilmeleri sonucu artar. Örneğin baba-kız çiftleştirilmesinden elde edilen yavruların akrabalı yetiştirme dereceleri %25'dir. Bu yavruların tekrar ana veya babalarıyla çiftleştirilmelerinden elde edilen yavrularda ise akrabalı yetiştirme derecesi %50 olur. Aynı şekilde devam edilmesi ile akrabalı yetiştirme derecesi sırasıyla %75, %87.5, %93.75 vb. olur.
Akrabalı yetiştirme aynı zamanda zararlı çekinik genlerin etkilerinin yavrularda ortaya çıkmasına da neden olabilir. Böylece zararlı genlere sahip kuşlar tespit edilmiş olur ve bunlar damızlıktan çıkarılırlar. Zira akraba dışı çiftleştirmelerde bu tür zararlı genler ortaya çıkmadan generasyonlar boyunca taşınabilir. Ancak belli bir noktada ortaya çıktıklarında bu zararlı genleri sağlam kuşlarınızın hangilerinin taşıdığını bilemezsiniz.
Akrabalı yetiştirmenin yukarıda anılan yararları yanında olumsuz bir yönü bulunmaktadır. Akrabalı yetiştirmenin derecesinin artması döl verimi ve yaşama gücü ile ilgili özelliklerin gerilemesine sebep olabilir. Bunlar yumurtalamada bozukluklar, erkeklerin dölleyememesi, yavruların yumurtadan çıkamamaları, yavrulara iyi bakmama, hastalıklara direncin azalması vb. olumsuzluklara yol açabilir. Ancak akrabalı yetiştirilme derecesi çok yüksek olmayan kuşlarda bu olumsuzlukların görülme olasılığının düşük olması ve yukarıda sayılan yararları nedeniyle gerektiği yerde bu yola başvurmanın hiçbir sakıncası yoktur.
__________________
Cevdet ÖZBAYER
Batıkent/ANKARA

Özeti , elde tek kuş varsa soyun bozulmaması için , bir tane daha yavrun(dişi) olup olgunluğa eriştikten sonra , ana-oğul ve baba-kız eşlemesi yapabilirsin. Hatta daha da ileri gidip , Homozigot baba(babanın genetik olarak aynısı) ve homozigot anne elde etmek için , ana -erkek torun , baba-dişi torun eşleşmesi şeklinde devam edilerek 4-5 kuşak sonra saf damar elde edilebilir , uzun bir süreçtir , sabırla üretim gerektirir.
 
Geri
Üst