Telek dibi patlaması - Kanat patlatma

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 16K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
İlgi Alanı
Balıklar
Telek dibi patlaması - Kanat patlatma
Kanat patlatma tabiri kanımca kanat eklem yerindeki açılmalar için kullanılmalıdır. Taklacı güvercinlerde sert oyun yapan kuşlarda kanatların hızlı vurulması bu tür açılmalara neden olmaktadır. Bu anlamda kanat patlatan güvercinler yaraları kapanana kadar bir süre uçurulmamamalıdır. Ancak tekrar uçurulduğunda gene kanat patlatabilir. Sert oyun özelliği kuşun genetik yapısına özgüdür bu nedenle aynı kuşun yavrularında da benzer özellikler görülme ihtimali bulunmaktadır. Ne yazık ki günümüzde bu tür sert oyunlu taklacılar kostümün ön plana çıkartılması sonucu gittikçe azalmaktadır.

İçi kan dolu teleklerin patlaması durumunun ise telek dibi patlaması olarak adlandırılmasının daha uygun olacağı görüşündeyim. Telek dibi patlaması, genetik bir durum değildir. Daha çok iki nedenle olabilmektedir. Birincisi Atsinekleri, ikincisi ise mantar hastalıklarıdır. At sinekleri içi yeni kan dolan telekleri delerek buradaki kanı içmektedirler. Bu durumda bu telek çürüyerek düşmektedir. Aynı olaya neden olan diğer bir etken ise Aspergillosis ve Cadidiasis adı verilen mantar hastalıklarıdır. Bu hastalıkların tüy ve deride gözlenen formları benzer bir etki yaratarak yeni çıkan teleklerin patlayarak çürümelerine neden olurlar.

Yavuz İşçen

s.a hüseyin abi paylasımın için teşekkürler
verdigin açıklamada biraz eksiklik war kanat patlatan (dirsek açan) kuş tekrar oynamaz oynasada randıman wermez...
orj. oyun kusu sert seri seslidir araya girilen diger kuşların kas yapısı farkından dirsek açar yani sizin tabirinizle kanat patlatır.... we son 10 senedir bu böyle
kusura bakmayın ama benim düşüncem bu sizlerin nasıl tür oyun kusu besledinizi bilmiorum....

bu konuda genel olarak yorum yapmak bence hata olur.şöyleki ;kuş yavru ekeliğinde kanat patlatabilir ama anaçlığında gevşeyebilirde.

benim demek istedigim kusun dirsek açması yani lif patlaması eger yawru iken bunu yaptıysa ekeleştikten yani tüy düzüp yawruya kustumu tekrar aynı şekilde oynadımı açar....
eger kuş hala açmıorsa
sefer yapmaz kısa gider seri gitmez kanat döwmez oturur yapısır....

muhterem, kuscu arkadaslar.
performans kuslarinda gorulen ,kanat alti dirsek bolumunde mercimek buyuklugunde olan acilmalarla , kanat koku patlatmalar,kusdaki fiziki ve karakteristik yetersizlikten dolayi meydana gelen sorunlardir.bu olaylar genelde tulek doneminde sikca karsilasdigimiz sorunlardir.bu durumda agir oyunlu diye tabir ettigimiz kuslari tulek doneminde ucurmamaliyiz ,taki sah telekleri dedigimiz son uc ucma telekleri buyuyup telek kamislarinin koku kuru ve ince bir hal alana kadar,ve kanat alti ici kan dolu filizlerede dikkat etmeliyiz, bu cozum, dirsek ve kanat koku patlatmasi irsi olmayan kuslarda kesindir.

s.a mehmet bey dediklerinizde haklısınız benim katılmadıgım konu dirsek açması lif zedelenmesi performan kuşlarında bunu bir kere yaparsa birdaha o kuştan performans alınmaz benim demek istedigim.....

sayın güvercinseverler konu forumda mevcut lütfen buna dikkat edelim.

S.a KEMAL abi benim takıldıgım tek nokta orda yazan açan dirsegin tekrar patlaması bi kere dirsek açan kuş kusura bakma ama kargadır...

smail' Alıntı:
S.a KEMAL abi benim takıldıgım tek nokta orda yazan açan dirsegin tekrar patlaması bi kere dirsek açan kuş kusura bakma ama kargadır...
aynen öyle kardeş bunu bahanesi yok ben kendimdfen biliyorum karasinekli bir dişim vardı aldığım her yavrusu kanat patlattı erkeğini değiştirdik yine aynı ama oyunları kusursuzdu ama kanat patlatınca sefere gelince kanlar yere damlıyordu 2 ay daha uçuramıyıduk sayunu yok ettim

s.a arkadaslar ben kusculuga yeni basladim ,yaklasik 3 yildir bunu yapiyorum formlarinizi okudum ,,,biraz bilgi edinmem gerek ,, cunku telek dibi patlatmasi benimde basima geldi .daha yavru ese gelmemis yeni tulege girmis kus.kendisi fazla sesli yani sert deyil annesi oldukca yumusak babasi baya sert ,ama guvercin simdi deli taklada kaldirdim bir hafta kovaladim ama acmiyor durmadan taklada.son ucurmalarimda telek dibini patlatti ,,simdi ben guvercinden umudumu kesmek uzereyim .acaba bu herzaman kanat yararmi yoksa ilerde duzelme sansi varmi .biraz yardimci olursaniz sevinirim salicakla kalin

Bendeki sorun kuyruk teleğinde var, telek tam büyümeden orta kısımdan kanama yapıyor, bir hayli kan kaybı oluyor mecburen teleği çekmek zorunda kalıyorum.Sanırım telek tam büyümeden bu kanama devam edecek.

herkesin görüşüne saygım var ama bence dirsek patlatan kuş kalitelidir bendede vardı zamanla kemiği ezdi kanamadı
her kuş dirsek patlarmaz bu kuşlar eski soy kuşlar arkadaşlar eğer elinizde varsa bence bu kuşları tutun öbürküleri atın
çok ceşit oyunlu gördüm kuyruk sürten 1seferde sineğe çıkan daha yavruyken perdakta inemeyip süt kanatlarını patlatan
15 saat uçan... benim kuş beslediğim zamanlarda oyunlu kuş suluktan veya 20 cm yükseklikden ayaklarını kesince artık kuş en az 2 saaten aşşa yere inemezdi.. şimdiki kuşları anlamadım adam atıyor havaya takla ata ata iniyor hiç böyle bi oyunlu türü eskiden görmedim kuşlar ticaret için soyları bozulmuş.. benim tavsiyem gördüklerime dayanarak dirsek patlatan kuş eski soylardan hatta verin ben alıyım hiç olmassa ne uçurduğum belli olur

Geri