Teşhis Koyamıyorum.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 7K
A

Anonymous

Misafir
Sevgili dostlar 2 adet kuşumda tüğ kabartması az yem ve su tüketme halsizlik buna bağlı olarak neşesizlik keyifsizlik var daha önce ki aylarda da buna benzer rahatsızlıklar kuşlarıda yaşadım fakat 3-4 gün içinde eski neşelerine geldiler fakat şuanki keyifsiz olanlar 5 günü geçti kuşları karantinaya aldım sanki biraz daha sıkıntıya girdiler daha da durgunlaştılar,zayıfladılar alt ğöğüs kemikleri ele gelmeye başladı bitiyorlar! düşünceleriniz nelerdir hastalık ne olabilir tedavisi nedir?

Kanat veya her hangi bir bölgede tutulma yok,üst solunum yoları gayet sağlıklı hıklama vs yok,hisal yok,gırtlak ve ağız içinde her hangi bir farklı renklerde ağız renki veya benzeri bir kitle yok,göz sulanması vs yok.

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Geçmiş olsun;
Aynı sorun bende de var, yavrulardan biri eserlendi, diğerinde sanki ayak tutulması gibi hareketler var, kuşların coğu keyifsiz,kuyrukları yerlerde geziyo , bazılarında anlattığınız şikayetler var,yumurtalarda yavru oluşmuyo boş cıkıyo,kumes kalabalık , kuşlarda azaltmaya gideceğim, ishalde var, salmonella ya yakalanıyor kuşlar sanırım, baytril le tedaviye başladım,bazı kuşlar tuyede giremedi.

Merhaba;
Belirtilere bakılırsa kuşlar iç kurumaya girmiş. İç kurumaya giren kuşlar yavaş yavaş erimeye başlarlar. Bu dönemde kuşların gursaklarının iyice yemle dolmaları sağlanmalıdır. Eğer yem yiyemiyorlarsa elle yem yedirilmelidir.Yem olarak da özellikle mısır kullanılmalıdır.Ayrıca sularına 1 hafta boyunca vitamin konulmalıdır.Bunlara ek olarak 3 gün süre ile 1gün ara ile balık yağı verilmelidir. İç parazitten kaynaklanan bu durum için derhal kuşlar karantinaya alınmalı ve ayrıca tüm kuşlara ve aile fertleri de ve evde yaşıyan tüm canlılar dahil iç parazit ilacı verilmelidir.Vilmektin adlı ilacı 1 tableti 4e bölerek 3 hafta arayla 2 sefer verilmelidir. Çünk bu hastalıkta ara taşıyıcı insandır.

Not: Bu yazdıklarım sadece kuşların iyiliği ve kurtulması içindir.....

Saygılar...

Erime ve kuruma olarak tabir edilen durum pek çok hastalık sırasında görülen bir semptomdur.Genel bir tabiri ifade eder.
* yogun yavru alimi sonunda veya tùye girmeme gec girme
* İshalle seyreden hastalıkların tamamında görülür.
* Kusma ile seyreden hastalıklar sırasında ve sonucunda görülür.
* Yem ve su alımına engel olan hastalıklar sırasında görülür.
* Hemen hemen her hastalıkta vucudun genel durumu bozulur Erime ve kuruma görülebilir !...Hastalık teşhisi yapılmadan şüphe üzerine ilaç kullanmamaliyiz

tolgahan' Alıntı:
Erime ve kuruma olarak tabir edilen durum pek çok hastalık sırasında görülen bir semptomdur.Genel bir tabiri ifade eder.
* yogun yavru alimi sonunda veya tùye girmeme gec girme
* İshalle seyreden hastalıkların tamamında görülür.
* Kusma ile seyreden hastalıklar sırasında ve sonucunda görülür.
* Yem ve su alımına engel olan hastalıklar sırasında görülür.
* Hemen hemen her hastalıkta vucudun genel durumu bozulur Erime ve kuruma görülebilir !...Hastalık teşhisi yapılmadan şüphe üzerine ilaç kullanmamaliyiz

Merhabalar Tolgahan bey yardımınız için çok teşekkürederim bahsi geçen kuşumda tüğe girememe teşhisi çok yerinde ve doğru olduğunu düşünüyorum bahsettiğiniz diğer tüm belirtiler kuşumda mevcut ne önerirsiniz ne yapmalıyım tekrar teşekkürler.8 aylık bir yavru bir kez yumurtladı hastalanması sonucunda da yumurtaları kaydırdım.yavru tüğü hariç kış tüğsünü düzemedi!

tolgahan' Alıntı:
* !...Hastalık teşhisi yapılmadan şüphe üzerine ilaç kullanmamaliyiz

Tolgahan bey tebrik ederim gayet güzel bir şekilde bilinçli olarak arkadaşımıza en gerçek,ciddi, yanıtı vermişsiniz.
O kadar çok sebep varki güvercinin bu duruma gelmesine hangisini yazmaya kalksak inanki çok fazla yer alır okumaya sıkılırsınız.
Kısa öz, hakaret veya kırıcı olarak algılanmaması ricasıyla lütfen bilinçli bakıcılar olalım.
Sevdiğimiz güvercinlerimize sağladığımız mekanlar sağlık kurallarına uygun dizayn edilmelidir. Sıkışık yetersiz alanlar, stres, yetersiz beslenme, dengeli olmayan beslenme, vitamin, yağ, karbonhidrat, protein, yeşil besinler, mineral, tuz eksikliği, iç parazit sağaltımı yapılmaması, küflü, amonyaklanmış besin maddelerinden yemeleri, iç organlarına salmonella yerleşimi, yeterli havadarlığa sahip olmayan kümesler, nem oranı yüksek ve amonyak gazı üreten kümesler, tüy zamanının gelmesiyle dökülen keratin ve tüy parçacıklarının ağıza, göze, yutağa yapışmasından dolayı bakteri üremesi ve iç organlara yayılması, istihap haddinden fazla yavru alma çalışmalarından bitap düşen yorgun bitkin tüy değiştirmeye yeterli metabolizma gücü kalmamış kuşlar, aşırı uçurulup dur payı verimeyen kuşlar, kümes aksesuarlarının(yemlik, suluk, tünek v.s) temizlenmeyip ookist oluşumlarıyla doymuş duruma gelmeleri, kümeste kuş trafiğinin çok hareketli olması, hatta kümese gelen ziyaretçi sayısının çok olup kümes içine girmeleri gibi daha birçok sebepler sıralayabiliriz. Burada iş başa düşüyor. Hilal kardeş çok iyi düşün en iyi teşhisi sen koyabilirsin. Kanatlı hayvan hastalıklarının hepsinin belirtileri ve seyir durumları benzerlik gösterdiği için malesef klinik çalışma dışında kimse tanı koyamaz. Kimse ilaç öneremez. Kuşları kobay etmek çok günah. İyi gözlemci ol. Nerede hata var, sorun neden kaynaklandı sen bulabilirsin. Sakın elden mısır ile beslemeye kalkma büyük yanılgı olur. Metobalizmasında tekleme olan kuş için sert taneler hazımsızlık ve daha kısa sürede ölüm demektir. Probiyotiklerden yararlanmayı dene. Suyuna pekmez, bal, taze yoğurt, şeker, elektrolit koymak fayda verecektir.(hepsi değil mümkün olan biri) Hazımsızlık sorunu yoksa diyare görülmüyorsa bezelye (kan yapar) yedirebilirsin. Kırık pirinç bağırsak düzenleyicisi ve kalsiyum deposudur. Arpa E vitamini yönünden zengin olan en değerli tahıldır. mercimek potasyum dengesini sağlar. Diğer yemlere gerek yok. Kuru üzüm veya hurma bulma imkanın varsa en kuvvetli metabolizma düzenleyidir. Küçük küçük kesip yutturmak suretiyle güçlenmesini sağlayabilirisn. Antibiyotiğe kesinlikle gerek yok çünkü doz aşımında bilinçsiz kullanılmış olanlarda aynen böyle durumlara yol açabiliyor. Zayıf düşmüş metabolizmayı öldürmeye gerek yok. Kuş pazarından VİTABOLİ bulma imkanın varsa hergün bir tek draje vermen yarar verebilir. Bulamazsan Berovit B 12 alıp insülin şırıngasıyla göğüs adelesine 1 cm 3-5 gün takviyenin yararı olabilir. Enjekte edemiyor isen 10 cc link bir şırınga al. İğnesini elinle büküp plastiğin yanından kırılmasını sağla. Sonra iğnenin plastik muhafazasını sıkıca tak. Keskin bir çakı ile plastiğin ucundan tıkalı olan kısmını kes(0,5Cm kadar) Bu aparat ile kuşuna vitamini ağız yoluyla kolayca içirmen mümkündür. Şırıngaya 0,5 berovit b 12 çek üzerine 9,5 cc temiz su çekip şırınganın plastik muhafazasını kuşun yutağına iyice sokup kursağına boşalt. Böyle verince vitaminden tiksinip diyare oluşmaz. Dikkat et plastik muhafaza sıkıca takılmış olsun kuşun kursağına kaçmasın. Aynı aparatla sulandırılmış pekmez, bal, yoğurt v.s den birinide hergün vererek destek sağlamış olursun. Arpa ve bezelye ile doyurursan sanırım bu durumu aşacaktır. Geçmiş olsun selamlar.

Tahir abi öyle bir bilgi aktrmışsın ki 20 yıldır güvercin besliyorum bütün yazıdklarını 10 yılda duymadım dinlemedim :heyo: tek kelimeyle bravo yazdıklarınının çoğunda bilinç olamama rağman ve uygulamama rağmen bunları paylaşabilecek besleyici sayısının azlığında sizler gibi yetiştiricilerle bilgi alış verişi yapmak beni o kadar mutlu kılıyor ki ifade edemem sağolun var olun.

bahsi geçen kuşumun sağlık durumu bu gün biraz daha iyi yüksek binalara gidemiyordu bu gün baktım gayet sağlık bir şekilde canlı neşeli davranışlar sergiliyor arasıra durgunlaşması devam ediyor sanırım buda bir kaç güne geçer inşallah.

Tahir abi şim hatamın aslında ben nerde olduğunu çok iyi biliyorum!6 adet damızlık kuş aldım ve 3 gün gibi çok kısa bir süre karantinade tutup çok kısa sürede ana kümesime attım hatan bu kuşların bazılar 1 hafta sonra sarsılmaya başladı asıl sebep aslında bu bunu dışında kümesim hem beslenme ve kümes ekipmanı olarak sağlıklı bacasıyla zemişn ızgarasıyla ve kümesimin önünde bulunan minerallerle gayet sağlıklı bir ortam kuşlarıma sunduğumu düşünüyorum ama dışardan kuş almak ve kısa süreli karantina da tutup ana kümese atmam kümeside beni de sarstı açıkçası.

Durum bölye bunları da yaşamamız gerekiyor mu aslında hayır günümüzde her şeyin doğru bilgisine ulaşabilmemiz mümkün gibi gözüküyor ama bu bilgilere ulaşırken geöen zamanda ve tecubede yaşamak kaçınılmaz sanırım :hhh:

Derğerli dostlar uardımlarınız için teşekkürederim.Tahir abi son bir sorum olcak yine yardımcı olursan çok sevinirim elektroliti kür halinde nasıl uyguluyorsun bilgi verirmisin tekrar teşekkürler.

İç parazit için nilverm 500 veya da ivomec-f ---- Frozolidon-T kapsul bu kapsüller bagirsak hastaliklarina karsi------Baycox gec tùye girme tùyù kuyruklari tamamlayip bitirme sonrasi durumlarda olan rahatsizliklarda------ solunum yolu için BAYTRİL-------OROPHARMA FORLAYT vs vs vs daha bunun gibi cok ilaclar var kuslarinda cinsine gore ilaclarin teysiri degisiyor ozellikle muaberelerde ( posta ) normal olarak3 ile 5 gùn arasinda ilaclar teysirini gostermeli....

Sevgili Hilal Hüseyin aynı güzellikleri bende senin bilgi, bakım, hassasiyetini izleyince çok mutlu oldum. Senin gibi gerçekten gönül vererek hobisine sarılan arkadaşları tanımak çok güzel. Kuşçu dediğin kendinde bu güzellikler izlenip gurur duyulan meraklı kişiler olmalı bence. Her yönüyle devamlı araştırıp, denemeler, uygulamalar ile çağımıza uygun örnek kuşçuları olabilmek mutluluk verici olmalı. Eskilerin deyimiyle kuşçu denilince arabacı takımı anlamına gelir, ipsiz sapsız boşta gezip kuş peşinde koşan sevilmez insanlar ifade edilirdi. Yakın zamanda bu izlenim değişti ve artık bakış açısı hobisine sımsıkı sarılan, bilinçli, özverili, bir bilim adamı, bir veteriner, bir doğa aşığı olarak algılanmaya başladı ve takdir görüyor artık hobimiz. Bundan da çok büyük keyif alıyorum.
Soruna gelince Elektrolit kürü değil devamlı veriyorsun zayıflayan kuşuna kendini toplayana dek. Elektrolitin görevi metabolizmanın sıvı dengesini ayarlamak daha kötü duruma gelmesini önlemek içindir. Elektrolit bulunmaz ise bunu eczaneden Dekstroz alarakta sağlamak mümkündür. İyi bir gözlemci olarak bizler nekahatteki güvercinimizin günlük faaliyetlerine bakıp, dışkısının nevi, kokusu, biçiminden hastalığın seyrini anlayıp ona göre bakıma özen gösteriyoruz.
İç parazit için Nilverm 4500 demişsin sanırım ben ondan korkuyorum. Fazla doz kuşu çarpıyor. İlaç kullanmak yerine sarımsak ve elma sirkesinden destek alıyorum. Haftada 2 gün 2 lt. içme suyuna bir yemek kaşığı elma sirkesi ilave etmek daha doğal ve yararları çok daha fazla. Sarımsağı ise mikserde biraz soya yağı koyup krema gibi yapıp buzdolabında saklıyorum. Haftada bir gün 40 güvercin için bir konserve kutusu buğdaya 1 yemek kaşığı sarımsak, üzerine 6 yemek kaşığı soya yağı ekliyor iyice karıştırıyorum. Üzerine bir yemek kaşığı tarçın, bir yemek kaşığı kimyon, bir yemek kaşığı bira mayası ilave ediyorum. 2,5 kg.lık yoğurt kasesinde kapağını kapatıp iyice çalkalıyorum. yemliğine döküyorum. Güvercinlerim severek iştahla yiyorlar her şey doğal olarak yolunda gidiyor. Onlar sağlıklı ben mutluyum. Antibiyotiklere, muhabere ilaçlarına sıcak bakmıyorum. tavsiye etmiyorum. Naturelden yanayım. Yalnız SALMONELLA kürü için 6 ayda bir kere NİFURAMCYN, GAMBAZYN,GAMBACOKSID üçlüsünü içme sularına 15 günlük kür uygulaması yapıyorum. Salmonella illet bir hastalık ve nereden nasıl geleceği hiç belli değil. Temkinli olmak hastalık gelmeden tedbirini almak daha huzur verici. Selamlar.

Benim kuşlarda yeşil ishal vardı,kuşlar tuy kabartıyor yeme isteksizlerdi,ESB3, Toz (NOVARTİS) adlı ılacı aldım kuş pazarından 5 gun kullanacaksın dediler bugün 4 gun kuşlar iyileşti,paketin ustunde yabancı yazı yazdığı için anlıyamıyorum yanlız coccidiosis yazıyo acıklamasında ,sanırım kuşlar coccidiosis hastalığına yakalanmış,hastalıklar kısmında acıklaması var.

ben mersinden hakan.genç güvercinlerde erime ve ishal durumu var.bana net bir cevap verecek arkadaş arıyorum.şimdiden bütün arkadaşlara iyi uçumlar...

YILDA en az 2 kez kurt ilacı nilverm vermek gerek, yada 2-3 ay arayla , kuşun içindeki kurtları dökmek için, kullanmadığınızda zayıflama,kuruluk, buna bağlı bir çok hastalığıda tetikler,

şahsi fikir ve tecrübem güvercinlerde genel bakım olarak kullanılacak başlıca 1-2 bakım kürü var, kalanı hikaye ve kuşlara ciddi zararlar veriyor. kuşların suyundan elma sirkesini ihmal etmeyin, temiz su her gün, senede en az 2 kez kurt ilacı nilverm verin. kümes dezenfektanı ve kuşlarda dezenfekte için DEZEN bulundurun.

bu sorunu bizde yaşadık bir veterinerin tavsiyesiyle büyük baş hayvanlariçin parazit vekurt ilacı kullandık hapı kalemucu gibi tanelere bölüp kuşlara yut turduk kuşlardan 10cm boyunda parazitler dök gözlemledik dehşet şekilde iştahları açıldı ve kilo aldılar sağlıklarına kavuştular inş sizde cözersiniz selamlar

Geri