Sevgili Hilal Hüseyin aynı güzellikleri bende senin bilgi, bakım, hassasiyetini izleyince çok mutlu oldum. Senin gibi gerçekten gönül vererek hobisine sarılan arkadaşları tanımak çok güzel. Kuşçu dediğin kendinde bu güzellikler izlenip gurur duyulan meraklı kişiler olmalı bence. Her yönüyle devamlı araştırıp, denemeler, uygulamalar ile çağımıza uygun örnek kuşçuları olabilmek mutluluk verici olmalı. Eskilerin deyimiyle kuşçu denilince arabacı takımı anlamına gelir, ipsiz sapsız boşta gezip kuş peşinde koşan sevilmez insanlar ifade edilirdi. Yakın zamanda bu izlenim değişti ve artık bakış açısı hobisine sımsıkı sarılan, bilinçli, özverili, bir bilim adamı, bir veteriner, bir doğa aşığı olarak algılanmaya başladı ve takdir görüyor artık hobimiz. Bundan da çok büyük keyif alıyorum.
Soruna gelince Elektrolit kürü değil devamlı veriyorsun zayıflayan kuşuna kendini toplayana dek. Elektrolitin görevi metabolizmanın sıvı dengesini ayarlamak daha kötü duruma gelmesini önlemek içindir. Elektrolit bulunmaz ise bunu eczaneden Dekstroz alarakta sağlamak mümkündür. İyi bir gözlemci olarak bizler nekahatteki güvercinimizin günlük faaliyetlerine bakıp, dışkısının nevi, kokusu, biçiminden hastalığın seyrini anlayıp ona göre bakıma özen gösteriyoruz.
İç parazit için Nilverm 4500 demişsin sanırım ben ondan korkuyorum. Fazla doz kuşu çarpıyor. İlaç kullanmak yerine sarımsak ve elma sirkesinden destek alıyorum. Haftada 2 gün 2 lt. içme suyuna bir yemek kaşığı elma sirkesi ilave etmek daha doğal ve yararları çok daha fazla. Sarımsağı ise mikserde biraz soya yağı koyup krema gibi yapıp buzdolabında saklıyorum. Haftada bir gün 40 güvercin için bir konserve kutusu buğdaya 1 yemek kaşığı sarımsak, üzerine 6 yemek kaşığı soya yağı ekliyor iyice karıştırıyorum. Üzerine bir yemek kaşığı tarçın, bir yemek kaşığı kimyon, bir yemek kaşığı bira mayası ilave ediyorum. 2,5 kg.lık yoğurt kasesinde kapağını kapatıp iyice çalkalıyorum. yemliğine döküyorum. Güvercinlerim severek iştahla yiyorlar her şey doğal olarak yolunda gidiyor. Onlar sağlıklı ben mutluyum. Antibiyotiklere, muhabere ilaçlarına sıcak bakmıyorum. tavsiye etmiyorum. Naturelden yanayım. Yalnız SALMONELLA kürü için 6 ayda bir kere NİFURAMCYN, GAMBAZYN,GAMBACOKSID üçlüsünü içme sularına 15 günlük kür uygulaması yapıyorum. Salmonella illet bir hastalık ve nereden nasıl geleceği hiç belli değil. Temkinli olmak hastalık gelmeden tedbirini almak daha huzur verici. Selamlar.