Tipler (Tippler,tipler)

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
4,880
Tepkime puanı
2
Yaş
38
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
Şehir
Muğla
İlgi Alanı
Balıklar
Tippler


Dünyada “Tippler” adı ile tanılan bu güvercinlere, ülkemizde İngilizce’den kısaltılarak kısaca “Tip” adı verilmektedir. Ülkemizde yerli bir ırk olmayıp tamamen ithaldir. Son yıllarda yurdumuzda da yetiştirilmeye hatta kuş pazarlarında bile rastlanmaya başlanmıştır. Tippler kelimesi İngilizce’de “Akşamcı” anlamına gelmektedir. Bu kelime İngiltere’de olduğu gibi bizde de akşamdan akşama içkisini yudumlamayı adet haline getirmiş kişiler için kullanılan bir değimdir. Bu güvercinlere akşamcı denmesinin nedeni, bu kuşların gece de uçuşlarını sürdürebilmelerinden kaynaklanmaktadır.

Tip ırkının orijininin Asya kökenli ve Hindistan – Pakistan merkezli olduğu bilinmektedir. Asya kökenli güvercin ırklarının bir çoğu gibi bu ırkın da sonradan Avrupa’ya gönderilmiş olduğu bir gerçektir. Ünlü gezgin Marco Polo, 13. yüz yılda bu olaya tanıklık edenler arasındadır. Daha sonradan ipek yolu rotası boyunca özellikle 16. yüz yılda çeşitli güvercin ırklarının Avrupa’ya taşındığını bilinmektedir. Güvercinlere olan merakları ile bilinen Moğol hükümdarlarının bu konuda önemli rol oynadıkları bilinen bir gerçektir. Tip ırkının da bu hükümdarlar aracılığı ile ilk kez İngiltere’ye gönderilmiş olduğu düşünülmektedir.

İngiltere’de Manchester kentinin güneyinde yer alan ve küçük bir kasaba olan Macclesfield’de bu güvercinlerin eski dönemlerden beri var oldukları bilinmektedir. 1875 yılında Cumulet ve bazı taklacı türlerin melezlenmesi sonucu elde edilmiş bir ırktır. Tip ırkı güvercinler, eski dönemlerde ipek üretimi ile tanılan bu kasabadan diğer komşu illere de yayılmıştır. Özellikle Sheffield’da yaygınlaşmışlardır. Bu nedenle Sheffield ve Macclesfield Tipplerleri bilinen iki ünlü Tippler türüdür. 1930 yıllarda var olduğu bilinen Sheffield hayvan pazarında Tippler yetiştiricileri toplanmaktaydılar. Bu hayvan pazarı 1939 yılından sonra II. Dünya savaşının başlaması ile birlikte ortadan kalkmıştır. Sheffield’da “Macs” adı ile anılan Macclesfield Tipplerleri, daha iyi gece uçuş özellikleri kazanabilmeleri için farklı güvercin ırkları ile kırılarak geliştirilmişlerdir. Bu kırılmalar sonucu gösteri ve yarış kuşları olarak farklı uçuş özellikleri bulunan tippler çeşitleri geliştirilmişlerdir. Bugün bilinen tipplerler bu kırılmalar sonucu elde edilmişlerdir.

Tip ırkı güvercinler birer performans kuşudurlar. Uzun süreli ve yüksek uçmalarının yanı sıra gece de uçuşlarına devam etmeleri en karakteristik özellikleridir. Bu güvercinler nokta yükseklikte 10–15 saat arasında çok rahat uçuşlarını sürdürebilmektedirler. Hava karardıktan sonra da en az 2 saat kadar uçuşlarına devam ettikleri bilinmektedir. Her zaman yuvalarına geri dönme özellikleri, akıllı davranışları, yuvasına çabuk alışması ve enerjik görünümleri ile sempatik ve cana yakındırlar. Uzun uçucu olmaları nedeni ile uçuş için sabahın erken saatlerinde salıverilirler.

Sabah 0.6 saatleri uçuş için uygundur. Daha geç saatlerde uçurulduklarında geri gelebilmeleri zorlaşmaktadır. Uçuş sırasında hava koşullarının iyi olmasına dikkat edilmelidir. Her zaman aç olarak uçurulurlar. Ancak uçuştan 2 saat öncesinde sabah 0.4 saatlerinde su içmeleri sağlanır. Çünkü bu kuşlar uçtuktan sonra yere sadece susadıkları için inerler. Yuvalarına geri geldikten sonra akşamüzeri günde bir kez olmak üzere yemlenirler. Verilen yem karışımları içersinde suyu emen taneler olmamasına dikkat edilir. İdeal uçuş grubu 5–7 kuştan oluşmaktadır. Ülkemizde tip yetiştiricileri daha çok kelebek ve dönek gibi dalıcı dönücü ırkları daha yükseltebilmek amacıyla tipler ile birlikte uçurma amacıyla bu ırka eğilim göstermektedirler.

Uçuş sezonu öncesinde en az 3 ay dinlenmeye alınırlar ve uçurulmazlar. Hatta bu süre içinde kanat telekleri çekilerek yeni tüy gelmesi sağlanır. Bu süre içinde mineral ile vitamin takviyeleri ile çok iyi beslenirler. Bakımları ve yetiştirilmeleri aynı posta güvercinlerinde olduğu gibi özen ve sabır gerektirir.

Fiziki yapı olarak orta büyüklükte kuşlardır. Baştan kuyruğa doğru gidildiğinde incelen bir yapı gösterirler. Başları yuvarlak ve düzgündür. Boyunları orta uzunlukta ve kalınlıktadır. Gaga hafif ince ve orta uzunluktadır. Uzun gaga istenmeyen bir durumdur. Gaga rengi genellikle siyahtır. Ancak bazı renklerde kemik rengi gaga da kabul edilmektedir. Kanatlar kuyruk üzerinde taşınır. Kuyruk 12 telekten oluşur. Dar ve düz bir yapıda olan kuyruk biraz uzun görünümlüdür. Gözler inci göz tabir edilen şekilde açık renkli ve parlak olmalıdır. Çok belirgin olmayan göz çevresi halkası gri renklidir. Kısa ve kuvvetli olan bacaklar koyu kırmızı renkte olmalıdırlar. Ayaklarda paça bulunmaz. Ülkemizde bazı Tip ırkı güvercinlerin paçalı oldukları bilinmektedir. Bunlar paçalı bazı ırklarla kırılma sonucu geliştirilmişlerdir. Ayak tırnakları genellikle siyah renk olur ancak bazı renklerinde kemik renk tırnak bulunabilir. Tip ırkında bir çok renk çeşidi vardır. Şeritli ve şeritsiz olanları bulunur. Beyaz renk üzerinde genellikle farklı renkli tonlarda benekli bir yapıya sahiptirler.

Ülkemizde son yıllarda yurt dışından getirilerek yetiştirilmeye başlanmış olan bu ırkın fazla yaygın olduğunu söyleyemeyiz. Ara sıra İstanbul ve Bursa gibi büyük kuş pazarlarında rastlanmaktadır. Çanakkale’de Doc. Dr. Türker Savaş’ın 2000 yılından bu yana Almanya’dan getirdiği damızlıklarla bu ırkı geliştirmeye çalıştığı bilinmektedir. Kendisi ile yaptığım görüşmede uçuş sürelerini 9 saate kadar çıkardığını öğrenmiş bulunuyorum.
 
basoglanh arkadasım bendede 1 çift tippler war ama belirttiğin uçuş özellikleri hiç benım tipplere benzemio yüksek ucmuor hatta saatlerce bile ucmuyor.Sİzce antrenman mı yaptırmam lazım kuslara ondan mı yüksek ucmuolardır ??? yardımm ederseniz sevinirim!
 
benim tiplerim abartızıs 3 saat kalıyor havada
eğitimli olduğu için bir döneği alıp yükseltiyor.. dönek iniyor o alçalıp diğer döneği atmamı bekliyor alıp onuda çıkarıyor tepeye.... bu böyle 3 saat devam edebiliyor kuş yere inmeden...
 
Bizim burda dönekcide, pacalı tipler var dönekle ucuruyo kuşlar yükseliyo, aşağıdan kuş gösterdimi bağdat kuşu gibi ,dikine ,top gibi sıkılarak iniyo.
 
Şuan bende 1 tane tip var ve söylediğiniz özellikleri hiç göstermiyor tam tersi alçaktan uçuyor sadece 5 dkk
 
Bendede 1 çift war ama hiç yükselmiyor ne yapmam gerek daha 30dk üzerine cıkamadım yardımcı olursanız sevinirim kuslar daha yavru dönemini yeni atlattı !!
 
sizin kuşlarınız tippler değil büyük ihtimalle budapeşte yüksek uçucusudur bir tippler için 3 saat başarısız bir süredir.budapeştelerinde yüksek uçuculuk özellikleri için yetiştirilenleri 8 saate kadar çıkar.paçalı olmamalıdır budapeşteler hele hele tippler ırkında paça asla kabul edilemez. paçalı olanlar kırılmış kuşlardır.son mesajı yazan arkadaş için söylüyorum kuşlarınızı görmememe rağmen tippler olmadıkları kanaatindeyim.eğitime gelince şu

http://www.btktr.com adresinden tippler in eğitimi ile ilgili bilgiler edinebilirsin benim o yazıları burada yayınlama yetkim yok.fakat tippler eğitmek cok zordur ben geçen sene ilk yavrularımın ilk uçuşta 3,5 saat uçtuklarına şahit oldum
 
loutremonty arkadasım zaten kuslarım büyük bir ihtimalle kırma diye düşünüyorum ama ilk ucuslarında baya ucuyorlardı eğitim ve antrenman yaptırmadım ve salmamı yenilediğim için kusların düzenide bozuldu.Bu yüzden ucuş sürelerinde azalma oldu.Ama artık antrenmana gerek kalmadı ve kuslarımı elden cıkardım.İnşallah yeni kuslarımı daha eğitimli ve düzenli beslerim..Kuslarımın resimlerini görmek isterseniz [email protected] adresini ekleyebilir.Herkese bol yavrular dilerim. :heyo:
 
int baktığım kadarıyla benim tip cinsi kuşum kırma değil .. ama şunu farkettim eş olduktan sonra uçmamaya başladı
 
Benim tipplerimde kırma değildi kostüm olarak ama ucmaması benı kırma olduğuna inandırdı diyebilirim.
 
bende bir çift var biz genelde selanik ırkı kuşları pırıltıya hazırlaması için onlarla birlikte uçuruyoruz ve denilen gibi indirmeya kalkma akşama kadar inmeye niyetli değiller kuşları uçarken bir arada tutmaya yaradıkları doğru ama en önemli handikapıda kazara acemi kuşlarla atmayın çabuk yükseldikleri için kaybınız çok olur
 
günümüzde maalesef en çok karıştırılan ve özelliklerini tam bileni az olan bi ırk budapeşte yüksek uçucusu tippler diye tanınmış
 
sizlere ingiliz tipler cinsi güvercın resımlerı koyayım bu kuşlar uzun süre uçmaları ile mehşurdur ve şu an elımızde bayagı ingiliz tipler vardır 7 8 saat uçanları ve dahada süreysinin artıcagını bıldıgım kuşlar vardır
 

Ekli dosyalar

  • i141005284_93951_3.jpg
    i141005284_93951_3.jpg
    280.4 KB · Görüntüleme: 773
  • i22147291_55918_3.webp
    i22147291_55918_3.webp
    2.6 KB · Görüntüleme: 1,065
  • zovich1800.webp
    zovich1800.webp
    16.2 KB · Görüntüleme: 1,155
devam edelim
 

Ekli dosyalar

  • basic1606.webp
    basic1606.webp
    21.5 KB · Görüntüleme: 1,070
  • basic1731.webp
    basic1731.webp
    30.8 KB · Görüntüleme: 1,185
  • i141004844_1108_3.webp
    i141004844_1108_3.webp
    16.7 KB · Görüntüleme: 945
Geri
Üst