TİRE VE ÖDEMİŞ YERLİLERİNİ NE KADAR BİLİYORUZ...

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan sinoplu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 30
  • Görüntüleme Görüntüleme 11K

sinoplu

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
aykut karadaş
Meslek
ofis görevlisi
İlgi Alanı
Kuşlar
1 ÇİFT TİRE SAYASI

SELAMUNALEYKÜM.. tire kelebeği yada ödemiş yerlisi aramaktayım bulamadım,bana yardımcı olursanız sevinirim.
yıllar önce beslemiştim ve oyununa aşık olduğum bir kelebek cinsidir.. hee bazı yerlerde tire döneği diye geçer paçası olmadığı için. ama benım için farketmez tire olsunda ne olursa olsun..

SAYGILAR....

Re: 1 ÇİFT TİRE SAYASI

Aleyküm selam. Muğla'dan aldırma imkanınız varsa, oyunlu istediğiniz renkte istediğiniz kadar yollayabilirim.

aleyküm selam.öncelikle şunu belirteyimki hiçbiryerde tire kelebeği diye geçmez o ırkın ismi, zaten tireye gitseniz bulamazsınız yok orda,türkiyede sadece ödemişte yetiştirilen ve yaşatılan bir ırktır.Ödemiş dolapçısıdır adı.Ödemişliler olarak öz ırkımıza sahip çıkma adına titiz olduğumuz için bu açıklamayı yapma gereği duydum anlayışla karşılayacağınızı umarım Aykut bey.afyondan aldırma imkanınız varsa yardımcı olurum.

Hüseyin bey teşekkür ederim ilginizden dolayı.. muğla'da bir arkadaşım vardı eğer ulaşabilirsem sizinle irtibata geçerim.. bakarsınız belkı kendim gelirim.. çünkü tire kuşlarının da artık kanlarıyla oynanmaya başladı sağlam bir çift kandan üretmek istiyorum yıllar sonra unutulmaması için... belki yeğenlerimize bizden miras kalır..

SAYGILAR...

mehmet bey teşekkür ederim.. sizin gibi eğitici insanlara ihtiyacımız var, nice kuşlarımızın artık soyu tükenmek üzere yani safkan olanı yok... mesela alabadem ırkımız Türkiye ye ait bir ırk olmasına rahmen;elimizde safkan olarak bulunan çok nadir.. hatta bu ırkımızı bılmeyenler dahi var,trakya yerlisi diye mezatta satışa çıktığına şahit oldum... afyon'a yolun düşerse eğer irtibete geçerim sizinle teşekkür ederim tekrar.. bu sayede hala tire ve ödemiş besleyen olduğunu da öğrenmiş oldum...
değerini bilemediğimiz ırklarımızdan... inşallah yok etmeyiz...

SAYGILAR....

Selamlar,

Bu güvercin cinsinin "saf kan" bir resmini bizlerle paylaşırmısınız. Bunu istememdeki neden belki elinde bu kuşa sahip olan ama ismi farklı anılanlar olabilir.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

aykut bey,

Tire veya ödemiş yerlisinin safkan olanı henüz daha göremedim yıllar önce beslemiştim bir ağabeyin vasıtasıyla, zaten aramamda ki sebep te budur bu ırkı kaybetmeden beslemek.. belki torunlarımıza belkı çocuklarımıza bizlerden miras kalmasını, genel ansiklopedi kitaplarında ya da yaşlı insanlarımızdan hikaye biçimde anlatılmasını değil canlı ve kanlı bir şekilde bu ırkı yaşatabilmektir önemli olan... HÜSEYİN BAŞOĞLAN bey beslemektedir bu ırkı,bizlere bir foto paylaşmasını istesek ayıp olmaz herhalde..

SAYGILAR........

SELAMUNALEYKUM TİRE VE ÖDEMİŞ YERLİLERİNİ NE KADAR TANIYORUZ.. YANİ KENDİ YERLİ KUŞLARIMIZI KENDİMİZ NASIL TANIYORUZ...BİR ALINTI YAZI PAYLAŞIYORUM HÜSEYİN BAŞOĞLAN ARACILIĞI İLE ;

ödemiş renklisinin performansları hepsinde aynı olmaz. bazıları çabuk oyuna girer ama bazılarıda çok geç sökülürler..oyunlarının en beğendiğim yönü karşıya diye tabir ettiğimiz oyun şeklidir.kuş biraz havasını aldıktan sonra hiç düz uçmaz devamlı uçuş istikametinde dönerek oynar yani karşıya doğru..bazıları ise aşağıya dik olarak oynar yani pırıltıya duyarlıdır..karşıya oynayanlar pırıltı beklemezler.kendi istekleri boyunca oynarlar ama eğer pırıltı verilirse onlar da duyarlıdır bu kez onlarda aşağıya doğru oyun yaparlar..yüksek uçmayı severler.eğer bırakılarsa sinek tabir edilen noktaya çıkmayı severler bazen gözden kaybolurlar.ben yüksek uçmalarını çok severim.ama ne varki ilçemde en büyük sorunlardan biri ŞAHİN ler kuşlarımızı çok uçurmamıza izin vermiyorlar her zaman en güzelini kapıp götürüyorlar.neyse oda onların kısmeti..
ne kadar süreyle havada kalırlar derseniz takdir edersiniz ki o yetiştiricinin kuşları eğitmesi ve açması ile ilgili ama oyun yapan kuş diğer düz uçanlardan daha çabuk yoruluyor bu gerçek onun için yetiştirici kuşlarının performanslarına göre uçuş süresini kendisi ayarlar.oyuna girme süreleri kuşuna göre değişir demiştim, benim bir kırmızı erkeğim vardı tam 3 sene boyunca oyun girmedi ama 3 üncü senede oyun yapmaya başladı.her zaman böyle istisnalar olmaz.bu benim şansızlığım olabilir.Bazı kuşlar da çapraz tabir edilen oyun çeşidini yapar yani ne aşağıya ne karşıya açılı şekilde bir nevi döneklerin oyun yapması gibi açılı şekilde aşağıya doğru oynarlar.ödemiş renklisi 12 kuyruklu olmalıdır.yağ bezesi olur.mutlaka başında bademi olmalıdır.ama ne yazıkki bazen bademsiz yavrularda almaktayız..kuşlarımız şu isimlerle anılmaktadır(( kırmızı-portakal sarı-açık sarı-ödüllü-gök-gelinalı-pembe-gevşenli ))
Daha uzun yazılar yazacağım ama şimdilik kesmek durumundayım sorularınız olursa seve seve cevaplarım herkese sağlıklı günler.

bır kaç resim

Ekli dosyalar

• TİRE BADEM.webp
    TİRE BADEM.webp
    9.2 KB · Görüntüleme: 3,052
  • TİRE ÇİFT.webp
    TİRE ÇİFT.webp
    7.7 KB · Görüntüleme: 2,852
  • TİRE KAHVE.webp
    TİRE KAHVE.webp
    5.8 KB · Görüntüleme: 3,226
biraz daha

Ekli dosyalar

• TİRE KIR.webp
    TİRE KIR.webp
    5.6 KB · Görüntüleme: 3,141
  • TİRE KJIRMIZI.webp
    TİRE KJIRMIZI.webp
    6.1 KB · Görüntüleme: 3,202
  • TİRE KÜL.webp
    TİRE KÜL.webp
    7.6 KB · Görüntüleme: 3,144
devamm

Ekli dosyalar

• TİRE MAVI.webp
    TİRE MAVI.webp
    22.1 KB · Görüntüleme: 2,016
  • TİRE ŞEKER.webp
    TİRE ŞEKER.webp
    7.7 KB · Görüntüleme: 2,037

Selamlar Aykut bey,

Bende bu amaçınız adına resim koymalarını rica ettim. Gerçi forumda şu anda tire veya ödemiş yerlisinin resimlerinden oluşan konu buldum oradan inceledim. Sizin bu konudaki düşüncelerinize saygı duyuyorum ve umarım emeğinizin karşılığını alırsınız.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Selamlar.
Konu yanlış anlaşılmasın, ben ödemiş yerlisinden bahsetmiştim istediğiniz renk ve sayıda temin edebiliriz derken. Tire kelebeği hakkında bilgi sahibi değilim. (ödemiş yerlisine tire kelebeğidemi deniyor) Şu anda şehir dışındayım, birkaç gün içerisinde resim çeker eklerim.

hayır Hüseyin bey,yanlış anlaşılma oldu sanırım tire kelebeği(saya) yada ödemiş yerlisi ırklarından fotoğraf paylaşmanızı istedim sadece şuan canlı ve kanlı olarak besleyen sizi biliyorum.. sayenizde diğer besleyen arkadaşalrımızada bu yolla davetiye çıkartmış olucaz.. belkı biraz fotoğraf daha ekleyen olur...
yani amacımız bu site aracılığı ile ırklarımızın tanınmasıdır...
SAYGILAR...

Selamlar,

Benim resim istememdeki neden bu işte, tire sayası, ödemiş yerlisi, akı, karası ise bilelim netleştirelim ve sizin aradığınız kuşu bulalım ve topluma mal edelim. Sizin aradığınız kuşun sizde yada bildiğiniz bir yerde resmi var ise bizimle paylaşmanız, sonra bu resmi gören site sakinlarininde ellerinde bu kuşlardan var ise konumuza ortak olmaları yorumları ve resimleri ile bir yerlere varabilmemiz.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Merhaba;
Bendeki ödemişler yerel-donuculer-aydin-odemis-biyikli/tire-ve-odemis-yerlilerini-ne-kadar-biliyoruz-t9348.html#p79755 adresinde paylaşılan resimdekiler gibidir. Tire kelebeği dediğiniz nedir bilmiyorum. Biz verdiğim adresteki örnek resimlerdekilere ödemiş yerlisi deriz. Yörelere göre isim değişikliği gösterebilir. Kendi ödemişlerimin resimlerini eve dönünce çekerim, işim gereği şu anda Bodrumdayım.

Selamlar,

Bu ödemişlerin özellliklerinden biraz söz edermisiniz.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

ÖDEMİŞ DOLAPÇISI/KELEBEĞİ
Aykut kardeşim şu kuşlara tire deyip durmayalım lütfen ekrandaki kuşlar benim,açıklama yazısı benim. renklerini de yazımda belirtmiştim.tire mavi, tire kül bu renk tanımları size ait heralde.Evet, Ödemişliler olarak, kuşumuzu biliyoruz ve sahip çıkıyoruz, sizinde dediğiniz gibi yerel kuş cinsi .Türkiyede sadece ödemişte yoğun olarak beslenir ırk katagorisinde adı ÖDEMİŞ KELEBEĞİ(dolapçısı) olarak tescil edilmiştir.Tirede beslenmeyen tireyle alakası olmayan bir ırktır.( çorum çıplağının adına yozgat kuşu dememiz nekadar abes kaçarsa, bizim ırkımızada tire demek okadar abestir) .Ayrıca; 1.resim Gelinalı erk 2.resim Gelinalı erk-KIrmızı dişi 3.resim Kırmızı erk 4. resim Ödülü dişi 5.resim Kırmızı erk 6. resim Portakal sarı dişi 7. resim Açık sarı dişi 8.resim Gök erkek. Herkesin yerel ırkına sahip çıkmasını diliyorum bunlar bizim zenginliklerimizdir.

Arkadaşlar Tire kelebeği diye bi kuş yok zaten.Biri zamanında arkadaşımıza bunlar tire kelebeği demiş heralde onunda aklında tire kelebegği olarak kalmış.Irkın adı Ödemiş dolapçısıdır.Saf ırk fotoğraf koyulmasını isteyen sayınAykut karabulut bey yerel ırklardaki Ödemiş dolapçılarımın hepsi saf ırktır.

Geçen hafta mezatta çıkmıştı bunlardan ilk defa orda gördüm.. 1 çift sarı, bir çiftte kırmızı çıkmıştı çifti 40 tl den gitti..

.............SİNAN ÖZTEKİN..............

s.a hayırlı akşamlar kuşlrınız çok güzeller maşallah ödemiş dolapcısı demişsiniz dolapcı gibi oyun yapıyorlarmı gelicilik yani 15 20 km geliyor iyi yavru bakarlarmı yerden başka salmadan verilen parıltıya duyarlımı yani başka salmaya inermi çok merak ettigim bir cins türü fiyatları nerelerde takımını kaça ala biliriz ayrıca ödemişden başka yerlerde de bulunurmu ben balıkesirdeyim burda derneklerde pazarda hiç rastlamadım ama internetden takip ettigim kadarıyla iyi bir ırk ve dolapcıyada benzetiyorum açıkcası kimbilir belki kanlarıdan akrabalıkda olabilir allah kuşlarınızı nazardan saklasın tüyleri kadar ömür ve yavruları olur inşallah balıkesirden saygılar...

evet dolapçılar.denizli dolapçılardan farkı kuyruk sayısı bunlarda 12 yağ bezeli ve dönek tarzı sarılmamaları.başka fark yok karşıya doğru oynarlar,aşağı doğru oynarlar,45 derecelik açıyla çapraza oynarlar.oynamaları için aşağıdan pırıltı yapmana gerek yok oynayarak alçalır anında yükselirler.kolay kolay yakalanmazlar kafası sağlamdır yani. Gece yattığı yerden yakalamazlarsa ertesi gün evi bulurlar.Tabi her cinste olduğu gibi damarı gevşekler arada çıkıyo ama eşlenene kadar devamlı uçurduğun yavrunun eş ve yavru gördükten sonra yakalanması zor.İstanbullular,bursalılar,muğlalılar,aydınlılar 3-5 senedir arada gelip toplu alım yapıyolar.kimisi bulduğunu alıyo kimisi havada görüp alıyo.Fiyat kostüm güzelliği renk tonu ve oynaklığına göre değişiklik gösteriyor.Tek olarak 20 lirayada satılan var 150 lirayada satılan var fiyatlar değişken yani.yavruya iyi bakarlar.bizzat bildiğim 40 km den gelen var.eskilerin anlattığına göre izmirden gelenlerde varmış.ben en uzak 13 km den 12 lik gurup saldım hepsi eksiksiz geldi.benden önce gelenler dahi oldu.

Selamlar Mehmet bey,

Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Konunun tam olarak netleşmesi ve kulakdan dolma bilgilerle kavram karmaşasına sebebiyet vermemesi esasına göre bu konuda resimli bir çalışma yapılmasının uygun olabileceğini düşündüm. Konu ile ilgilenen arkadaşlarımıza ışık tutabilecek açıklamalarıına göre "Mehmet beyin tezi tire kelebeği diye bir şey olmadığı yolunda, Ödemiş dolapcı olduğunu belirtmektedir"

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Aleyküm selam Aykut bey,

Afyonda beslediğim 7-8 çift ödemiş dolapçım var onların fotoğrafını en kısa zamanda ekleyeceğim gönül isterdiki her rengi çift olarak çekip koyalım ama inşallah onlarıda memlekete gidince ordaki kuşlarımı çekip koyarak telafi ederiz.
Saygılarımla

hepinize sağolun.. benimde istediğim zaten buydu,yeni nesiller mahrum kalmasın herşeyi netleştirelim ki,kafasında soru işareti olan olmasın... resimlerle paylaşırsak daha güzel olacağına inanıyorum.. ancak tire kelebeği olmadığını tire dolapçısı olduğunu sölemişler benim bildiğim ve yıllar önce bir ağabey vasıtasıyla beslediğim tire kelebeği denerek bana hediye edilmişti ben şuan bu ırkı aramaktayım.. çok sağlam kanları vardı yuvayı kolay kolay bırakmazlardı ve oyunları da göz doldurucuydu.. bu neden le hala bu ırkı aramakta ve beslemek niyetındeyim.. bana yardımcı olursanız sevinirim..

SAYGILAR...

MEHMET BEY EVET FOTOĞRAFLAR VE AÇIKLAMALI YAI SİZİN BİLİYORUM..ZATEN SİZİN SAYFANIZDAN ALDIM BENI YANLIŞ ANLADINIZ AMACIM EMEK HIRSIZLIĞI YAPMAK DEĞİL SADECE UNUTULAN BU IRKI GERİ DÖNDÜRMEK.. HERKESIN BILGILENMESINE YARDIMCI OLMAK.. BANA YILLAR ÖNCE TİRE KELEBEĞİ DENDİ O NEDENLE BU IRKIN GERÇEK ADINI KOSTÜMLERİNİ ANLATMAK HERKESE... HEE BU ARADA FOTOGRAFLARIN ALTINDAKI İSİMLERİ BEN YAZDIM..YANLIŞTIR DOGRUDUR,ANCAK BEN FOTOLARI ALIRKEN HIZLI ALDIGIN İÇİN KENDİ BILGISAYARIMDA KOLAY ANLAŞILIR BİÇİMDE BULMAK İÇİN O İSİMLERİ KULLANDIM BENIO YANLIŞ ANLADINIZ.. LÜTFEN..!!!
BEN BURDA KIMSENIN KALBINI KIRMAK ISTEMIYORUM AMACIM SADECE BU IRKI TEKRAR GÜNDEMDE TUTMAK VE VARSA IMKENI OLAN KİŞİLER BANA BU IRK KUŞLARI TEMIN ETMELERIDIR..
UÇUŞLARINI VE KENDILERINI UNUTAMADIGIM BİR KUŞTUR BU IRK.. TEK AMACIM BU KUŞLARDAN BULABILMEK,ANCAK KONU FAZLASIYLA REKABETE DÖNÜŞTÜ.. KELEBEK DEĞİL DOLAPÇI FALAN DENİYO.. TAMAM BİZDE ZATEN BU IRKIN GERÇEKTEKİ İSMİ NEDİR?BU SİTE SAYESİNDE TÜM İLLERDE AYNI İSİM KULLANMASINI SAĞLAMAK..
BENİ YANLIŞ ANLAMANIZI ISTEMEM...,

SAYGILAR..

Selamlar Aykut bey,

Sizin için konuları birleştirdim, konu hakkında fikirleri bir araya getirdim. Bu yapılan çalışmadan şu ana kadar çıkan sonuç tire kelebeğinin olmadı yada şu anda ödemiş dolapçısı olarak anıldığı sizin tire kelebeği konusunda umarım sitemizden size ışık tutabilecek birleri çıkar ve yıllar önce beslediğiniz tire kelebeğini yurdumuzun bir köşesinde bulur, yeniden besleme ve üretme şansını yakalarsınız.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

TEŞEKKÜR EDERİM AYKUT BEY EMEĞİNİZE SAĞLIK...
EVET BU KONUYU İYİ Kİ AÇMIŞIM DİYORUM ARTIK,ÇÜNKÜ TİRE KELEBEĞİ DİYE BİRŞEY YOKMUŞ YADA VARDIRDA BU FOTOLARDA KI IRK DEĞİLMİŞ... YANLIŞ BİR BİLGİM VARMIŞ SİTE SAYESİNDE DÜZELTİLDİ, HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM...

SAYGILAR...

Aykut Karadaş kardeşim; kızma, kırılma asla söz konusu değil seni emek hırsızlığıyla itham etmedim yanlış anlamışsın beni ifadelerim sert olduysa kusura bakma ama yerel ırkımız olan Ödemiş dolapçısı/ kelebeği konusunda hassasiyetimi anlayışla karşılayacağını umarım.tirenin kendine has bir ırkı yok tire bize 20 km.oynak ve uçkun damarlı bir ırkı olsaydı emin ol bilirdim ve bende de olurdu.ödemiş dolapçısını zaman zaman tire kuşu diyerek sağa sola götürüyolar.bizim kızdığımız bu tamam götür de ırk adınıda doğru öğret götürdüğün yerde haksız mıyım aykut kardeşim sağlıcakla kal

s.a önce hocam size daha sonrada konuya ilgi gösteren diger arkadaşlarada çok teşekkür edrim size hak veriyorum bir ırkı korudugunuz tanıtdıgınız vede besleyip yok olmamasına katkıda oldugunuz için çok teşekkür ederim bende bu ırk güvercinlerden edinmek çok istiyorum vede havadaki performanslarını çok merak ediyorum açıklamalarınız çok yerinde ve anlaşılır olmuş ama hocam ben yinede kendi gözümle havada görmeyi çok isterdim bu sitedede yeniyim hocam nasıl temin edebiliriz diye bi soru sorsam yanlış anlamazsınız umarım bu ekonomik anlamda deyilde hediye babında kesinlikle yanlış anlaşılmasın bende bana temin edebilicek arkadaşa kendi denizli kanı dolapcılarımdan hediye edebilirim.herkeze balıkesirden saygılar umarım hayatda herşey gönlünüzce olur.

Geri