Trabzon Irkı Güvercinin Resimleri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 12K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
İlgi Alanı
Balıklar
TRABZON TEK GUGULUNUN (TEPELİSİNİN ) ÖZELLIKLERI

RENK DÜZENİ:

HOPALLI MOR

Taklacılar daki isli veya koyu gök rengi dediğimiz rengin koyusu ve bazı yerlerde koyu sabuni de deniyor.kemerli olur ve Kemerleri kırmızı veya mat kahverengi. Sarı siyah kemerli olanları da vardır.

KARAMOR

Koyu kahverengi ve tüy aralarında siyah telek ve tüyler

MOR

Koyu kahverengi

SARI

Sarı değişik tonlarda olur ,portakal renklerinde olabilir.ama biraz mat bir duruşu vardır.

KAYAPA

Kaya güvercini renginde.Bildiğimiz yabani güvecin renginin aynısıdır.

BUTLU

Kahverengi kiremit rengi ve beyaz karışım renklerinde. ama beyaz ve kahverengini karışımı vücudu üzerinde onu özel yapar. ya kafası beyaz vücut kahve karışım.. ya kafası kırmızı vücut beyaz karışım

ARAP

Siyah renk. Açık koyu olabilir.

ARAPMOR

Soluk mat kahverengiye benzer arap ağırlıklı renklerdir.

BEYAZ

Bildiğimiz süt beyaz.

Bu renklerden ayrı kuşların renklerinde ki bazı ayrıntılara göre isim , sıfat eklenir. Bunlar gaga üzeri beyaz ise NİŞAN ,ÇAKAL adı verilir. Göğüs Beyaz ise YILDIZLI , ÖNÜBEYAZ adında anılır.Kuyrukta Beyaz telekler görülebilir.Bu da AYNAKUYRUK, kanatta beyaz varsa sazlama, alaca...

GÖZLER

BEYAZ :Çoğunlukla beyaz gözler çok görülür.Göz çerçevesinin Beyaz ve geniş olması makbuldur.

SARI: Çerçeve beyaz olmalı Göz sadece sarı renginde olmalıdır.

KIRMIZI O kadar benimsenmez ama hareketleri damızlığı iyi ise her kuşçu saklayabilir.

SiYAH :siyah işte

KANLI GÖZ parlak kırmızıya benzer ,aslında Ne siyah ne kırmızı ne sarı ne beyaz

ÇERÇEVELER Beyaz göz çerçeve , kırmızı göz çerceve, Buruşuk katmanlı çerçeve, sıfır çerçeve dediğimiz tabirler vardır.

GAGA (GUDUK)

Genelde beyaz , mat kurşini,

gri, beyaz ucu siyah, kara, kırmızı gaga,..

VUCUT YAPISI

Gögüs önden geniş omuzlu.kafa vucuda yakın,boyun kalın kanatları kaslı Hızlı hareket eden seri bir hayvan olduğu için atletik bir yapı diyebilirz.. Çok zor yakalanır..

TRABZON TEKGUGULUNUN (TEPELİSİNİN)HAREKET VE ÖZELLİKLERİ(OYUN)

Yerel adlar vardır. Oyunları için… ilk önce bu adları yazalım.HALKA, TUR, KUYRUKÜSTÜ DÖNÜŞ, YALPA, TAKLA, TERSDÜZ, SAGASOLAOYUN, YUKARI AŞAGI OYUN,....

Çogunlukla 11.nci ay ve 4.ncü ay aralarında bu hareketleri aktifdir.Neden derseniz? yazın yavru ,tüy zamanı …
kışın erkekler ve dişiler ayrılır. Oynu yapan kuş genelde erkektir.Dişilerinde oynadığı görülür.

Trabzon ‘da tekgugulların yarışmaları yapılmaktadır. Yarışma öncesi güvercinlere tatbik edilen hususlar şunlardır.

Kuşlar ayrılır. Yani erkekler ve dişiler birbirini görmezler.. Bu ayırma 1 hafta -2,3 gün önceden de olabilir.kuşun durumuna bağlı…Erkeklere asla dişi gösterilmez. Ayrı bir yerde ki genelde kapalı alandır.Karanlık ortamda bırakılırlar.Burada yem ve suları verilir. OYUN seyredilme vaktinde dişinin kanatları baglanır ve yere öyle bırakılr. Oyun anında tek erkek bırakılacağı gibi 2-3 erkek de aynı anda bırakılabilir. O anda seyir başlar.. Çoğunlukla kuşların hareketleri kızma dönemi olan yumurtaya sürme dediğimiz zaman çok daha fazla olur.

Gelelim bu oyun sırasında yapılan hareketlere

*Bu hareketlerin tamamı kuşlar yerde iken olur.

HALKA(çember)

Dişi kuş yerdeyken Erkeği bıraktığınız da Erkek kur hareketleriyle dişiye yaklaşır.Dişinin etrafında dönüp, kabarır.Dişinin önünü keser. Ve olduğu yerden havaya dogru fırlar bu fırlamayı başka hiçbir güvercin cinsinde bulamazsınız. Bu yerden fırlama 1m , 1,5m,2 m,… yüksekliğinde olabilir.bu hareketin yerel tabiri kalkmadır. Halka olayı ise; bu kalkışın en son tepe noktasında kendi ekseni etrafında halka şeklinde daire çizer. bu daire geniş de olur dar da olabilir. Çember atma , çemberci ,halka, tur adları da burdan gelmektedir. Bu oyun sırasında kanat sesleri çok ama çok serttir.Havayı döverler. Çember sonunda aynı noktaya iniş yaparlar.Aşşagıdaki hareketler bu olaya ekli, baglı hareketlerdir.

KUYRUKÜSTÜ DÖNÜŞ

Kuş yerden dişi üzerine kalktıgı vakit .En güzel dönüş şeklidir. Kuşun kafası havaya bakıp bir yandanda dişiyi takip eder, izler.Kuyruk yere doğru dim diktir. Matkapın burgusu gibi döner.

YALPA

Bu hareket çok zordur. 1m veya 2m de bu hareketi yapan güvercinler daha çok tutulur.

TAKLA

Kalkma anında en tepe noktada takla atar.Bazen de turun içinde takla atabilir.Bu hareketi çok nadir kuşlar yapabilir.

TERSDUZ SAGA SOLA
Tekguguların en zor hareketlerindendir.oyun esnasın da havaya kalktıgı zaman kendi vücudu ekseni etrafında 20cm. sağa 20cm sola doğru yaylanır.Bu hareketi kalkma anında 3-4 kere tekrarlayabilir.

YUKARIAŞAGI OYUN
Halka çember anında aşağı ve yukarı

Kanat sesleri çok serttir.Kanat seslerinin sert olmasından dolayı kanat uçları yenmiş olabilir. Ama kuşlarda kanat patlatma asla olmamalıdır.

Dışarıda yani havada uçuşlarında 30 dakika kadar uçarlar.bu uçuşlarında takla ve bel kırma dediğimiz hareketleri yaparlar .Taklaları yuvarlanma şeklindedir.Yuvaya çok zor alışırlar.Zekidirler yakalanmazlar.

Trabzon tekguguların hareketini dilimizden geldiğince anlatmaya çalıştım.

Trabzon tekgugulu tepelisi çalışan zamanı olmayan kişiler için idealdir. Çünkü kuşları dışarı çıkarıp uçurmak ; oyuna düşürmek idman yaptırmak gibi bir olayı yoktur.Oyunu ırkından gelir.

KAYNAK: TGYB

arkadaşlar elimde trabzon ırkı kuşlar var ve satıyorum bazılarını tur sayıları degişiyor fazla atan da var 1.5 atan da var bana ulaşabileceginiz adres [email protected] gümüşhanenin şiran ilçesinde yaşıyorum
SATILIK TABZON IRKI GÜVERCİN

Alım satım bölümleri forum altında Sevgili arkadaşım. Buradan kim görür ki sende satılık olduğunu.

bilgilendirdiğin için teşşekür ederim onur abi

bunlar şimdi tabzon ırkımı :ckmk: :ckmk: :ckmk: :ckmk:

nskyigit' Alıntı:
bunlar şimdi tabzon ırkımı :ckmk: :ckmk: :ckmk: :ckmk:

Bu ne demek oluyor anlayamadım.? :asla: :hmm:

bunlardan ben emin önünden on milyona aladım ama kuşlar güzelmiş uyunlu yokmu

bir çift hopallı mor güvercinim daha geldi trabzondan. mükemmel bir kana sahipler.umarım bunlarında yavrularını almak nasibolur.yakında resimlerini paylaşacam.

Fiyat ne kadar aceb :-)

Geri