trikonomasis

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan De Klak
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

De Klak

Üye
Katılım
20 Mar 2008
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Yaş
45
Siteyi ziyaret et
Şehir
--İl Seçiniz--
İlgi Alanı
Seçiniz
S.a bana bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim .şimdiden teekkür ederim
 
Yeni bir güvercin alınıp kümese getirildiğinde uygulanması gereken karantina yöntemi:

Öncelikle yeni aldığımız güvercini koyacağımız karantina kafesi veya kümesi temizlenip dezenfekte edilir.

Karantina için tercihen 60cm genişlik ve 40 cm derinlikten daha az olmayan güvercinin içersinde rahatlıkla yemini yiyebileceği ve suyunu içebileceği, önü metal yuva önü teli içeren (yemlik ve suluk asmak için), yuva altı ise yuva içi ızgarası içeren (kuşun dışkılarını günlük görebilmek ve rahat temizlemek için) modern bir dizayna sahip olmasında fayda vardır.

1.Gün – Güvercine içersine bir miktar GÖZ TAŞI koyduğumuz ılık su ile elle banyo yaptırılır. Bu sayede kuşun tüylerindeki ve derisindeki istenmeyen mikroplar bertaraf edilir. Güvercin kuruması için sepete konarak güneş ışığına çıkartılır. Bu arada kuşa ağızdan 1 adet KURT hapı atılır. Kuş kuruduktan sonra karantina sürecini geçireceği yere alınarak temiz su ve yem verilir. Güvercine elle banyo yaptırdıktan sonra kendi ellerimizide herhangi bir antseptik ile temizlemeyi ihmal etmiyelim.

2.Gün – Güvercinin sabahları temiz suyu yenilenir ve akşamları 3 gün süreyle TRİKONOMASİS ilacı verilir. Bu ilaç sadece akşamları verilir zira gün boyu suyunda bırakılırsa tadı ekşime yapacağından ve kuş kafeste hareketsiz olduğundan az su içebilir. Tek kuş için Trikonomasis hapı da kullanılabilir.

5.Gün– Güvercine sabah temiz su verilir akşam ise suyuna İVOMEC türü ürünlerden verilir. Bu tedavide 48 saat sürer.

8.Gün – Temiz su gün boyu.

9.Gün – Yeni güvercine 10 gün süreyle BAYTRİL verilir. Bütün bu uygulanan tedavilerin neticesinde şayet kuş sağlıklı görünüyorsa diğer güvercinlerin yanına alınır.

Tercihen karantina bölümünün diğer kuşların kümeslerinden ayrı bir mahalde yer almasında fayda vardır. Güvercin diğerlerinin yanına konulduğunda ilk birkaç gün süreyle yem yemesi ve su içmesine dikkat edilmesi gerekir. Zira yem yemeyen ve su içmeyen kuşlar herşeye rağmen hastalanmaya mahkumdur.

Alıntıdır.
Kaynak: Profesyonelposta.com
Yazan: Rahmi BOZKIR
Yazan: Tahir SADAN
 
dolapci_bosnak' Alıntı:
Selamlar yaklaşık olarak 1992-1993 senesinden beri kuşlarıma periyodik olarak her sene aşı vuruyorum. Şimdiye kadar istisnai 3-4 kuş dışında kümesimde ölüm ve hastalık olayına rastlamadım. Dışarıdan karantina yapmadan kuş asla kümese sokmam ancak yarış zamanı her hafta kuşlarım diğer kümeslerin kuşlarıyla aynı sepetlere girdiği için ciddi risk altındadır. Bu nedenle yarışçı, yavru ve damızlık kümeslerim ayrıdır ve bu kuşları mümkün mertebe bir araya getirmeyiz. Özellikle damızlık kümesimin içersine ziyaretçi kabul etmem mümkün mertebe damızlık kuşumu en yakın arkadaşım dahi olsa incelemesi için eline vermemeye çalışırım (istisnalar hariç) Bunun dışında hijyene ve temizliğe çok önem vermem. Kümesin tabanları ızgara olduğu için kuşun dışkı ile temasi kısmi olarak kesilmiştir yerden yem alamaz ancak dışkı ile temasın tamamen kesilmesinin de sorun oluşturabileceğini düşünüyorum (bağışıklık sisteminin gelişmesi açısından) Arkadaşlar şunu düşünün bir yanda Mihael Jakson gibi tecrit içersinde yaşayan güvercinler ve karşılaşacağı ilk ciddi enfeksiyonda neler yaşayacağı meçhul, bir yanda ise aşıları yapılmış düzenli beslenen ve hiçbir antibiyotikle tanışmadan alt yapısı sağlam bir biçimde yetiştirilmiş ve doğal bağışıklıklık sistemi gelişmesi için fırsat tanınmış güvercinler sizce hangisi gerçek bir enfeksiyona karşı daha dirençli olur. Yabani güvercinleri inceleyin sokaklarda her şeyi yiyiyor ve deterjanlı suları (gözümle gördüm) içiyor ama buna rağmen hiç bir şey olmuyor. Neden mi nedeni gayet basit doğal seleksiyon. Hastalanan ve zayıf olanlar ölüyor veya kendi bünyesiyle kurtuluyor ilaçla tedavi falan yok. Bütün bu örnekleri şunun için veriyorum kuşlarımızı koruyalım derken yanlış yapmayalım, son derece zayıf meltem rüzgarından etkilenen karekterde ve yapıda kuşlar üretmiyelim. Şayet bunu yaparsak ilaçlar en yakın dostumuz olur ve bu konuda çok paralar harcayıp çok üzülürüz.

Gelelim aşı programıma her sene 1 Eylül'de kuşlarımı eşlerinden ayrırım ve tüy zamanını ayrı geçirmesini sağlarım. Tüy programı uygularız asla kuşlarımza bu dönemde kurt ilacı ve antibiyotik tarzı ilaç vermeyiz. Şayet bir kuş hastalanırsa ne olur sorusunun cevabı gayet basit bir veya birkaç kuş için kümesi riske etmem ve hastalanan kuşu keserim. Asla tedavi etmem bu da benim yöntemim. Çünkü sağlıklı bir kuş hiçbir tibbi müdahalaye gerek kalmaksızın tüy dönemini iyi geçirmelidir. Tüy dönemini iyi geçirmeyen kuş sağıksızdır ve bu kuştan ne yarışçı olur ne de damızlık olur. (arşivde yer alan periyodik bakım programlarından merak eden arkadaşlarım örnek tüy programına bakabilir)

Bütün kuşlarımız tüyden çıktıktan sonra şayet kuşlarımız eşe atacak isek önce 1 günlük kurt ilacı yapıp ertesi hafta 1 hafta veya 10 gün (ilacına göre)süreyle salmonella tedavisi yaparız. Salmonella tedavisinden birkaç gün sonra Pmv 1 (colombovac firması) veya New castle (intervet firması) aşısını yaparız. Pmv 1 ile bazen pox beraber vururuz bazı seneler ise ayrı vururuz. Bu aşıdan 1 ay sonra Salmonella aşısını yaparız.Salmonella 2 defa yapıldığı için 3 hafta sonra 2.salmonella aşısını yaparız. Bu aşılar bittikten 2-3 hafta sonra 5 gün trikonomasis tedavisi yapıp (son senelerde yapmıyorum) kuşlarımızı eşe atarız. Eşe atmadan önce birkaç gün E v B kompleks yükleriz ve 3-4 hafta öncesinde ise yemi değiştirip damızlık yemine geçeriz. Şayet mevsim kış ise akşamları 17-19:30 arası ekstradan ışık yakarız (gün ışığını uzatmak ve döl verimini arttırmak için) kuşlar ilk dönem yumurtayı yapana kadar yuvalıklarda kapalı tutulur (ebatlar 70X40x55) ve burada yemleme ve sulama yapılır. Bu sistem sayesinde farklı kuşların birbirini eşlemesi mümkün değildir. Alınan yavruların anne babasından emin oluruz. İlk yumurtalardan sonra yuva önleri açılır ve kuşlar toplu olarak yemliklerde yemlenir. Çıkan yavrular hangi dönemde olursa olsun yeme düşünce anne babadan ayrılır ve yavru bölümüne alınır. Yaklaşık 1 ay bu bölümde kalır ve yeme düştükten 1 hafta sonra Pmv1 aşıları yapılır. Daha sonra bu kuşlar uçuş bölümüne alınır ve yerlerine yeni yeme düşen kuşlar getirilir. Yavrulara ilk senesinde sadece Pmv 1 aşısı vururuz. Genenlikle salmonella ve çiçeği 1 yaş gurubuna geldiklerinde diğer kuşlarla (kart kuşlar) beraber vururuz.

Saygılar
Rahmi Bozkır
(Türkiye Güvercin Yetiştiricileri Birliği)
Rahmi abimize burdan TSK EDERİZ BİLGİLERİNİ BİZLE PAYLAŞTIĞI İÇİN ....
Saygılarımla
ErhaN Tkt
KelebeK Dolapçı Makaracı

Biz Kendi benliğimiz içinde ve kendi mizaç ve karakterimizle ilerliyoruz ve ilerleyeceğiz ...

-Mustafa Kemal Atatürk-
 
Geri
Üst