Türkiye'de ve Dünya'da Güvercin Yetiştiriciliği

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan polllat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 1K

polllat

Üye
Katılım
22 Ara 2008
Mesajlar
2,598
Tepkime puanı
2
Yaş
31
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
sinan öztekin
Meslek
öğrenci
İlgi Alanı
Kemirgenler
DÜNYADA GÜVERCİN YETİŞTİRİCİLİĞİ
"Güvercin yüzyıllardır tüm dünya uluslarının sevgilisi olmuş ve hiçbir güç bu sevginin önüne geçemez" Alman kuşsever Schachtzabel tarafından dile getirilen bu sözlerin şüphesiz birçok nedeni vardır. Ancak bunların en önemli nedeni kanımızca güvercinin yuvasına, evine olan bağlılığıdır.
Yüzlerce ırkı bulunan güvercinin tüm Dünya'da milyonlarca yetiştiricisi bulunmaktadır. Her biri farklı bir güvercin ırkını yetiştiren bu kuşseverler, yetiştirdikleri ırkın soyunu, özelliklerini korumak ve yetiştirme sorunlarına çözüm bulmak amacıyla dernekler kurmuşlardır.
Günümüzde güvercinler üzerine çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Güvercinler için bakım, besleme ve ıslah metodları geliştirilmiştir. Bunların dışında her ırk için farklı yarışmalar düzenlenmektedir.
Özellikle posta güvercini yetiştiricileri oldukca ciddi organizasyonlar altında birleşmişlerdir. Spor olarak kabul edilen "posta" yarışları uluslararası boyuta ulaşmıştır. Bu sporun yayıldığı ülke olarak kabul edilen Belçika'da "Uluslararası Posta Güvercini Yetiştiricileri Birliği" adı altında uluslararası bir organizasyon bulunmaktadır. Bu birliğe bağlı, 36 ülkede "Posta Güvercini Yetiştiricileri Federasyonları" bulunmaktadır. Bu ülke federasyonları zaman zaman aralarında posta güvercini olimpiyatları düzenlemektedirler.

TÜRKİYE'DE GÜVERCİN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Ülkemizde güvercin yetiştiriciliği oldukca yaygındır. Eski dönemlerde güvercin yetiştiricilerine "kuşbaz" adı verilmekteydi. Günümüzde bu terim kullanılmamakta, buna karşılık genellikle kuşcu terimi güvercin yetiştiricisini tanımlamaktadır.
Eski dönemlerde güvercinlerin daha çok açıkta, saçak veya çatı altlarına konmuş basit yuvalıklarda barındırılmışlardır. Bu gün dahi, özellikle kırsal bölgelerde aynı tip yetiştiriciliğe rastlamaktayız. Ancak bu şekilde güvercinlerin kontrolü zor olduğu için genelde günümüzde güvercin artık kümeslerde barındırılmaktadır. Kümeste yetiştiricilik ile kontrollü çiftleştirme, hastalıklarla etkin savaşım, istenen kuşların damızlığa ayrılması diğerlerinin elden çıkarılması gibi yetiştiriciliğe ait rutin işler kolaylaşmıştır.
Her ne kadar ülkemizde kuşculuk yaygınsa da diğer ülkelerde olduğu gibi ciddiyetle ele alınmamaktadır. Meraklılarımızın olaya çok ciddi ve büyük bir şevkle baktıklarına hiç şüphe yoktur. Ancak çeşitli nedenlerle diğer ülkelerde bu konuda yapılan etkinlikler ülkemizde henüz yapılamamaktadır. Buna rağmen son yıllarda güvercin yetiştiricilği konusunda organizasyonların yaygılaşmaları oldukca sevindiricidir. Hatta aynı konuda zaman zaman sergiler ve yarışmalar da düzenlenmeye başlanmıştır.



...........SİNAN ÖZTEKİN.............
 
Geri
Üst