Ekelerde yılda iki defa , ortalama bir ay veya biraz daha fazla bir süre .. Yavrularda ise yeme vurmaile başlar tamamını yenileyip ekelik kazanana dek te sürer bu süreç , bir dönemde ince tüyü boşaltırlar yoğunluk kazanır tüy değişimi , ama bu ince tüyden sonrada sıra ile kaın teleklerde değişir kanat kuyruk vs ..
İyi bakımlı kümeslerde bir yavrunun eke olma süresi üç dört aydır ..
Bahsettiğim yoğunluklu tüy değişimi yine bir ay gibi sürer ..Güçlü sağlıklı kuşlar tüylerini daha kısa sürede değiştirip toparlanırken zayıf kuşlarada süre uzar , ince tüy daha az belirdin olarak değişir hatta bazen fark edilmeye bilir dahi ..
Ayrıca yer değişimi , bölge değişimi , İklim değişimi , rakım değişimi , eşten ayırma , hastalıklatan çıkma , aşırı sıcak ortam , kapalı kalma , çok beslenme , gibi kuşun rutini dışında gelişen olağan dışı durumlarda da kuş tüye girebilir .. Tüy değişiminin , alışıla geleni , bahar ve kış başı olan tüy değişimidir .. ( yavrular hariç )
Her tüy değişiminde kuş daha da dirençlenir kendini yeniler ..
Sorun olan kuşun tüyünü yenileyememesidir , tüyünü yenileyemeyen , geciktiren kuş çoğunlukla hasta yada aşırı yorgundur ..
Bu kuşların sağlık sorunları ''belirgin olmasada'' tüye girememelerinden sıkıntılı oldukları anlaşmalıdır ..
Zira çoğunlukla tüye giremeyen kuşlar ölür . Ayrıca tüy döneminde kuşlar daha rahat ettirilmeli daha gıdalı bakılmalıdır ki bünyeleri aşırı enerji ihtiyacı içinde olur ..
Hastalıklara karşı da tüyde iken hada az dirençli olurlar ,
oluşa bilecek salgın hastalıklar , veye sipesifik , bazı durumlarda tüydeki kuşların çabuk etkilenmesine hata ölmelerine dahi yol açar ..
Kuşların yaşamlarında tüye girme ve tüyden çıkma hayati öneme sahiptir .. Bu süreç iyi kontrol edilmeli ve önlemler alınmalıdır .. selamlarŞEREF