Üstad ve Ustlarıma Benden Özel bir Soru..

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan alger
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 1K

alger

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Hakan YEŞİLLİ
Meslek
Bilgisayar Teknisyeni
İlgi Alanı
Kediler
.

Az önce cevap yazdığım bir konuda artık kafamda sürekli soru işareti bırakan soruyu cevaplamak istediğimden bu konuyu açma gereği duydum. Belki bunca zamandır bilmemem ayıptır ama bilmemek değil öğrenmemek ayıp diye öğrendim büyüklerimden. Burada ki onlarca usta üstad diyeceğim insanlardan da cevabını öğrenmek istiyorum.

SORU : Neden bazı insanlar her takla atan kuşa "MARDİN" diyor?

Yani benim anlamadığım şu; Bu takla atan kuşlar dünyada ilk MARDİN' de mi görülmüştür? Sanki "Ankara Taklacısı", "Sivas Kızılı", "Malatya Bol Paça Taklacısı" gibi ırklar yokmuş gibi her takla atan kuşa neden MARDİN deniyor? Yani tüm dünyada taklacı kuş besleyenlerin kuşu MARDİN' deki bir çiftten mi çoğalmış dağılmıştır? Ben mantıken öyle olduğunu düşünmüyorum, yorum ve cevaplarınızı bekliyorum.

.

Benim küçüklüğümde Büyük kuşçular dan duyduğum 15-18 sene önce taklacı oyunlu kuşa merdinli derlerdi.Ankaraya dışkapı hast. arkasında boş bir alanda kuş pazarı olurdu kuş almaya oraya giderdik orada da merdinli derlerdi ama mardin kuşu mardinli taklacısı yeni yeni konuşuluyor .(Merdin); kelimesinin kökeni bira sert, serte yakın Mardin ili kelimesi ile çağrıştığı için böyle konuşuluyor olabilir./Merdin-li: kelimeside serte yakın taklacı yada sert taklacı teorisel olarak böyle türemiş olabilir.SAYGILAR

soylemez18' Alıntı:
Benim küçüklüğümde Büyük kuşçular dan duyduğum 15-18 sene önce taklacı oyunlu kuşa merdinli derlerdi.Ankaraya dışkapı hast. arkasında boş bir alanda kuş pazarı olurdu kuş almaya oraya giderdik orada da merdinli derlerdi ama mardin kuşu mardinli taklacısı yeni yeni konuşuluyor .(Merdin); kelimesinin kökeni bira sert, serte yakın Mardin ili kelimesi ile çağrıştığı için böyle konuşuluyor olabilir./Merdin-li: kelimeside serte yakın taklacı yada sert taklacı teorisel olarak böyle türemiş olabilir.SAYGILAR

Aynen dediğin gibi

.

Ekli dosyalar

Insanlarin aklinda kalmasi sanirim zamaninda iyi kus mardin diye denildigindendir
kesin bir yaris bir reklam bir habere konu olmusturda toplumda iste kus modellerini bilmeyince mardinmi diyebilirler.

ne besliyorsun diye sorulduğunda TAKLACI cevabı nadiren verilir, genellikle MARDİN cevabı direk gelir sonrasında muhabbetin gidişatına göre, mavi, eke, miski, çakmaklı diye cümle açılır, MARDİN kelimesi yıllardan beri dillere pelesenk olduğundan tabir olarak kullanılır.. MARDİN e gidip, bu sorunun aynısını sorsan MARDİN kuşu nedir diye sana direk kümesini gösterir, ama kümese baktığında miski de görürsün, çakmaklı da görürsün, mavi de görürsün, Velhasılı kelam taklacı kuşlarına verilen genel kısa takma isimdir MARDİN kelimesi..

FeLix_' Alıntı:
ne besliyorsun diye sorulduğunda TAKLACI cevabı nadiren verilir, genellikle MARDİN cevabı direk gelir sonrasında muhabbetin gidişatına göre, mavi, eke, miski, çakmaklı diye cümle açılır, MARDİN kelimesi yıllardan beri dillere pelesenk olduğundan tabir olarak kullanılır.. MARDİN e gidip, bu sorunun aynısını sorsan MARDİN kuşu nedir diye sana direk kümesini gösterir, ama kümese baktığında miski de görürsün, çakmaklı da görürsün, mavi de görürsün, Velhasılı kelam taklacı kuşlarına verilen genel kısa takma isimdir MARDİN kelimesi..
abi samsuna git kimse mardin demez taklacı kuşa ben bursaya gelince burda duydum herkes mardin diyo taklacılara
bana ilk zamanlar cok saçma geliyodu ama artık alıştım

:)) e bursa da hünkari ye de "paralı pullu çikolata" diyen çok kişi var :) bölgesel olarak baya değişiklik oluyor dediğin gibi, mesela bana sorana dönek besliyorum diyorum, adam selanik mi, oynar mı, kelebek mi diye soruyor :) Mardin de böyle bir şey olmuş artık, kestirmeden cevap verme yolu :)

geçen sene samsuna gittim bafraya birsi istanbulda bi çift paralı bango getirmiş bana bunlar hünkari diyo abi diyorum bak bunlar paralı bango orjinal hünkari değil ama anlatamıyorum ne anlar hünkariden hayatında ilk defa paralı bango görmüş taklacıdan başka kuş görmemiş ,hünkariyi hiç görmemiş biri bunu kandırmış hünkari diye 2 saat uğraştım gene inandıramadım bango olduğuna :))
tamam dedim bunlar hünkari :))

Yani herkes benim düşündüğüm gibi düşünüyor o zaman bence bu düzeni kırmalıyız Taklacı demeliyiz ...

Geri