USTALARIMIZDA SÖZ!!!

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan AKSARAYLI_RAMAZAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 16
  • Görüntüleme Görüntüleme 9K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Aksaray
Meslek
Aksaray68
İlgi Alanı
Kediler
Bizler dam üstü seferli oyun kuşunu özenle yetiştirirken gözden kaçırdığımız çok şeyler var bana göre oyun kuşu beslemek bir sanattır herkes şöyle bir düşünsün ilk zamanlar çoğumuz azmanlarla boşa vakit kaynetmişizdir bundan bikaç yıl öncesi nasıl kuşlara yem attığınızı hatırlayın çoğu hayal kırıklığı boşa giden emekle sonuçlanmıştır!!

Birşey hep dikkatimi çekmiştir bu forumda 10 küsürlü yaşlarda olan kardeşlerimiz en azmanından oyun kuşuyla alakası olmayan kuşların resmini paylaştığında dahi hey maşallah mukemmeller gibisinden yorumlar görüyoruz şahsen bu olaya karşıyım o yeni kuşçuluğa başlayan kardeşlerimiz yorumları gördükçe oyun kuşu beslediğini zannediyor amaç hevesi kırmamakda olsa kardeş senin kuşlar sağlıklı fakat bunlardan performans bekleme fazla diye uyarılı yorumlar daha sağlıklı kanaatimce çünkü oyun kuşunun has özellikleri ni ziyan eden bilinçsiz eşleşme ve soy üreten yeni başlayan veya farkında olmayan kuşçu dostlarımızdır mademki bizler posta,makaracı,kelebek vs. Kuşları beslemiyoruz vede hoşumuza gitmiyor ozama. Sevdiğimiz özelliklerini taşıyan seferli kuşlarımızada sahip çıkmalıyız .

Forumda çok değerli usta abilerimiz var fakat nezaman birşeyler yazsalar benim vasfımda olan çıraklar hep çok bilmişlik yapıp bazen saygı sınırlarını zorlayıp onları küstürdüler yada susturdular şimdi bizlerden büyük bu meraka yıllarını ve emeğini vermiş birçok kötü vede muhteşem tecrübeleri yaşamış abilerime sesleniyorum sizlere birkaç sorum olacak!!!

1-seferli kuşunun göz rengi ,kanat teleği,ayak yapısı gibi fiziki özellikleri nasıl olmalıdır?
2-yavruluk döneminde hava oyununda olan özel yavruları nasıl ayırt edebiliriz?
3-yapışmayan oyun bırakmayacak kuşu yavruluk döneminden itibaren han gi özellikleriyle yapışan yada oyun bırakmaya meyil li kuşlardan nasıl ayırt edebiliriz?
4-oyun kuşunun evreleri nelerdir ve hangi takvim biçimi uygulanmalıdır?(ilk uçuş ,teke bindirme,eşe atma ,dinlendirme vs)
5-oyun kuşunun makbul olanı nedir?
6-eşletirmede hangi yol izlenmeli?
7-oyun kuşunun dirsekli perdahlı olanını ele aldığınızda nasıl anlarsınız yada anlaşılırmı?
8-size göre atışlımı,kısarak gelenmi ,yoksa kanat açık sekilde gelenmi daha makbul?

Aklıma şimdilik gelen sorular bunlar bu siteye uğrayan bizden dahada tecrübeli bu sevdaya gonul vermiş abilerimiizde söz!!!

vala bende oyun kusu beslıorum kardeş merakla abılerımızden cvpları beklıyorum tecrube ve bılgılerınden yararlanmak ısterım yanlış olan bıulgılerımı düzeltmek ısterım tşkler şimdiden herkeze.

Konudan pek sonuç çıkacağını zannetmiyorum lakin izlemedeyim.

.

1) Seferli kuşu göz rengi kanat telek sayısı ayak yapısı gibi fiziken ölçebileceğin birşey yok.
2) Gözlemleyerek diğerleriyle kıyaslayarak
3) """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
4) 2. ay kuş kovalanır ve gözlemleyerek günler geçtikçe daha da üstüne gidilir, nefesi açılması için. Artık takla sayıları artmaya başlar gözlemleyeceksin tecrübelendikçe kendin farkedersin zaten tek uçma zamanının geldiğini. Eşe atama konusunda zaten soru durumu yok, istediğin zaman eşe at ama düzenli uçuş saatlerinde yine uçur. Dinlendirme diye birşey de yok çünkü zaten kuş tüyde iken uçurulmaz oyun bozar.
5) Oyun kuşunun makbül olanı kalktığında sağa sola yalpa yapmadan dimdirek yukarı 10 ve üzeri takla atarak çıkış yapıp seferi tamamlarken kendini kısıp dalışa geçtiği yere 50 cm kala tekrar fişekleyip yalpa yapmadan direk taklalarla çıkandır.
6) Eşleştirme konusu ile ilgili binlerce konu var gereksiz bir soru olmuş. 2 mükemmel kuştan aynı kalite de kuş çıkacak diye bir şey asla yoktur. Deneyerek yıllarca yırtınarak çok büyük efsane dediğimiz şahısların mükemmel kuşları bile sayılacak kadar azdır.
7) Dirsekli ne demek ? Perdahlı olup olmadığı elde anlaşılmaz.
8) Bence kendini kısarak dalan ve 1 metre altına inip yere konmadan seferi fişek ile bitiren kuş makbuldür.

.

Konu dağılmadan devam etsin gereksiz sorular belkide en gereken sorular olabilir bunun yanında konu ile alakalı sorularda çoğalabilir bu konu emekçi Ustalarımızın olsun ve bizler bu konudan birşeyler kapalım.

AKSARAYLI_RAMAZAN' Alıntı:
Bizler dam üstü seferli oyun kuşunu özenle yetiştirirken gözden kaçırdığımız çok şeyler var bana göre oyun kuşu beslemek bir sanattır herkes şöyle bir düşünsün ilk zamanlar çoğumuz azmanlarla boşa vakit kaynetmişizdir bundan bikaç yıl öncesi nasıl kuşlara yem attığınızı hatırlayın çoğu hayal kırıklığı boşa giden emekle sonuçlanmıştır!!

Birşey hep dikkatimi çekmiştir bu forumda 10 küsürlü yaşlarda olan kardeşlerimiz en azmanından oyun kuşuyla alakası olmayan kuşların resmini paylaştığında dahi hey maşallah mukemmeller gibisinden yorumlar görüyoruz şahsen bu olaya karşıyım o yeni kuşçuluğa başlayan kardeşlerimiz yorumları gördükçe oyun kuşu beslediğini zannediyor amaç hevesi kırmamakda olsa kardeş senin kuşlar sağlıklı fakat bunlardan performans bekleme fazla diye uyarılı yorumlar daha sağlıklı kanaatimce çünkü oyun kuşunun has özellikleri ni ziyan eden bilinçsiz eşleşme ve soy üreten yeni başlayan veya farkında olmayan kuşçu dostlarımızdır mademki bizler posta,makaracı,kelebek vs. Kuşları beslemiyoruz vede hoşumuza gitmiyor ozama. Sevdiğimiz özelliklerini taşıyan seferli kuşlarımızada sahip çıkmalıyız .

Forumda çok değerli usta abilerimiz var fakat nezaman birşeyler yazsalar benim vasfımda olan çıraklar hep çok bilmişlik yapıp bazen saygı sınırlarını zorlayıp onları küstürdüler yada susturdular şimdi bizlerden büyük bu meraka yıllarını ve emeğini vermiş birçok kötü vede muhteşem tecrübeleri yaşamış abilerime sesleniyorum sizlere birkaç sorum olacak!!!

1-seferli kuşunun göz rengi ,kanat teleği,ayak yapısı gibi fiziki özellikleri nasıl olmalıdır?
3-yapışmayan oyun bırakmayacak kuşu yavruluk döneminden itibaren han gi özellikleriyle yapışan yada oyun bırakmaya meyil li kuşlardan nasıl ayırt edebiliriz?
4-oyun kuşunun evreleri nelerdir ve hangi takvim biçimi uygulanmalıdır?(ilk uçuş ,teke bindirme,eşe atma ,dinlendirme vs)
7-oyun kuşunun dirsekli perdahlı olanını ele aldığınızda nasıl anlarsınız yada anlaşılırmı?
8-size göre atışlımı,kısarak gelenmi ,yoksa kanat açık sekilde gelenmi daha makbul?

Aklıma şimdilik gelen sorular bunlar bu siteye uğrayan bizden dahada tecrübeli bu sevdaya gonul vermiş abilerimiizde söz!!!

S A RAMAZAN ESASEN GÜZEL BİR KONU AÇMISSIN TESEKKÜRLER AMA DAHA ÖNCELERİ BU VE BENZERİ KONULAR HEP TARTISILDI KONUSULDU HAKLI OLDUGUN TARAF ÇOK AMA ARTIK BANA GÖRE YAPABİLECEK PEK BİR SEYDE YOK USTA KELİMESİDE BANA UZAK BEN HALA ÖGRENENLERDENİM VE USTA DEGİL YETİŞTİRİCİYİM

SENDE OKUMUSSSUNDUR RESİMDEN KUS YORUMLAYANLAR

NE YAPAR NE KADAR NASIL YAPAR KAÇTAKLA VE NE KADAR UZUN GİDER KANADIYLA GÖZÜYLE AYAGIYLA BUNLARA BAKARAK BAZI ARKADASLAR BİLEBİLDİKLERİNİ SÖYLÜYORLAR SÖYLÜYORLAR BİLYORLAR AMA ONLARDA BELKİDE HALA ARAYIS İÇERİSİNDELER BURADA SÖYLEMEK İSTEDİKLERİM SADECE KENDİ İNANCIMDIR BENLE ALAKALIDIR

MASALLAH MESELESİNE GELİRSEK İYİYE AZ ÇOK OYNAYANA MASALLAH DİYORUZ BİRİLERİ ÇIKIYOR VAY EFENDİM SİZ KUS GÖRMEMİSSİNİZ BUNUN NESİNE MASALLAH DİYORSUNUZ DİYORLAR YADA KUSDA SU SU EKSİKLER VAR DİYOR ELESTİRİYORUZ HADİ CANIM SİZ BUNUN YARISINI KOYUN VARSA DİYORLAR YANİ KISACASI HİÇ BİR SEKİLDE ANLAYAN YADA ANLASIR OLAMIYORUZ KİMİLERİ TABAN VURAN YAPISIR KİMİLERİ VURMAYAN YAPISIR DİYORLAR AMA BU KONULARIDA BASLIKLAR ACARAK PAYLASTIK ASIL OLAN DOGRU OLAN 1DE BULUSAMIYOR ANLASAMIYORUZ BUDA HER KESİN DOGRULARI İNANDIKLARI FARKLI OLMASINDAN HALBUKİ DOGRU BİRDİR

YUKARDA DİLE GETİRMİŞ OLDUGUN SIRALAMAYA GELİRSEK O BİLİNMESİ GEREKENLERİ YAPABİLMEK İÇİN ÖNCE NEYE HİZMET ETTİGİNİ BİLEBİLMEK VE KUSLARINI İYİ TANIMAKDAN GECER KİŞİ HİZMET ETTİGİ NESLİ NE KADAR İYİ TAKİP EDER SECERELERİNİ BİLİRSE İSTEDİGİNEDE ULASMASI KOLAYLASIR ESLEME KONUSU KUSDAKİ EKSİKLİKLERİ YADA FAZLALIKLARI TAMAMLAMADA KULLANILAN BİR TABİR ESLEMEDE KUSLARI ESLERKEN ARANILANI BULABİLMEK İÇİN KUSA KATACAK BİR SEYDEN ZİYADA ÇIKARILACAK YANİ EKSİLTİLECEK BİRSEY KALMADIGI ZAMAN OLMUS DEMEKDİR BUDA TAKIP BAKIS AÇISI VEDE SABIRDAN GECER OYUN KUSUNUN MAKBUL OLANI DEVAMLILIGI OLAN ALTINDAN GELEN VE ALTI SAGLAM ÖYLE ÇOK UZUN BOL TAKLA DEGİLDE 20 25 METRE 5 6 TAKLALI HER GÜN KALDIRIP İZLEYEBİLECEGİN BU KRİTERLERDEKİ KUS BANA GÖRE MÜKEMMEL KUSDUR BEN KENDİM OLARAK ATISLI GÖZÜ KARA KUSU BEGENİR SEVERİM AMA KİŞİLERE GÖRE MALESEF DEGİŞEBİLİYOR HER KEZ BİZLER GİBİ DÜŞÜNEMEYEBİLİR SAYGI DUYMAK GEREK ELE ALINDIGINDA YİNE KENDİM OLARAK BU KUS SÖYLE YAPAR SU KADAR GİDER YADA YAPISIR VEYA KANAT AÇAR DİYEMEM AMA DİYENLER ÇOK BANA GEREKLİ OLAN KANAT KUYRUK SEKİL DEGİL KUSUN İÇİNDEKİDİR BEN HALA ÖGRENİYORUM BU UGRASIN SONU DİBİ YOK TEK AKLIMA YATAN VEDE İNANDIGIM OYUN KUSUNU TAM MANASIYLA KİMSE ÇÖZEBİLMİŞ DEGİLDİR HELEDE GÜNÜMÜZ ORTAMINDA

EGERKİ KUSUN İÇİNİ GÖREBİLEN VAR İSE O KİŞİ HER KİMSE ÇÖZMÜSDÜR BANA GÖREDE BU İNANCIMA GÖRE BU UGRASDA NE KUSUN İÇİNİ GÖREBİLENİ NEDE TAM MANASIYLA BU İŞİ ÇÖZEBİLEN VARDIR BURADAN YAZILANLARLA FORUMLARI GEZEREK TECRÜBELİ YETİŞTİRİCİLERİN SÖYLEMLERİNİ ANLATIM VE İZAH SEKİLLERİNİ OKUYARAK BÜTÜN BİLİNMESİ GEREKENLERİ HAFIZASINDA TUTABİLENLER EZBERLEYENLER VARDIR NORMALDİR LAKİN BUNLARI ÖGRENMEK HAFIZADA TUTABİLMEK HER SEYİYLE BİLEBİLMEK BİLİNENİ KUSLAR ÜZERİNDE UYGULAYABİLEMEDİKLERİ SÜRECE ÖGRENMİŞ OLMALARI HİÇ AMA HİÇ ÖNEM ARZ ETMEZ BİLMEKLE UYGULAMAK AYNI SEY DEGİLDİR YANILIRLAR YAPMALARI GEREKEN SENİN DE YUKARDA BAHSETTİGİN GİBİ ÖGRENMEYE ÇALISMAK DAVRANIS HİTAP SEKİLLERNE DİKKAT ETMEK TECRÜBELİ USTA VE YETŞTİRİCİLERİ KÜSTÜRMEDEN FAYDALANABİLMELERİNİN YOLLARINI ARAMAK KUSCU OLACAKLARIN MENFATİNEDİR YAZACAK PEK ÇOK SEY VAR AMA BU KADAR BENİM İÇİN YETERLİ SANIRIM

SÖZÜN ÖZÜ DOGRU KENDİ NESLİNİ BİLDİGİN GÖZÜNLE GÖRDÜGÜN KENDİ KÜMESİNDEKİLER EN DOGRULARDIR

SAYGILAR

Ramazan kardeşimi bu düşüncelerinden dolayı teşekkür ediyorum, Her şeyin gönlünce olmasını dilerim.her zaman olduğu gibi bizler adına muharrem bey bu konularda genç arkadaşlara yardımcı oluyor onada teşekkür ederim.o yüzden fazla bilgi veren olmaz olsada seni tatmin etmez.çünki usta diyebileceğimiz yetiştiriciler, bakıcılar burda kırıcı yorumlara maruz kalıyor.bu durum bir gün düzelir diye umud ediyorum .kolay gelsin

kardeşim 1. sorunun cevabını bulursan bana da söyle cevabı bende öğreneyim

biz cocukken kuş dükkanına gittiğimizde nedense kuşu elimize alırdık göz rengine bakardık ayak tırnakları rengine
kanatlarına bakardık
niye bakardık hala bilmiyorum :))
el alışkanlığı işte :))
yoksa göz renginin oyunla ne alakası var
ayak tırnak renginin ne alakası var
vb.
sonra büyüdükçe anmaya başladık
göz rengi tırnak rengi kuşun rengi
ayak boyu vb
kuşun kalitesini göstermiyorr
kuşun kanı güzel olmalıdır.. oyun bozmayan 2-3 sene uçan oynayan yavrusunu aynısı gibi veren kuşlar güzeldir
bu kuşların göz rengi ayak yapısı tırnak rengi boyu vb. bi önemi yoktur bence
saygılar

Selamlar Ramazan Kardeşim çok güzel 8 soru sormuşsun.Hepsini cevaplamak isterdim ama herkezin deneyimi ve yaşamışlığı farklı ve kendine göre doğru yada yanlış Ben deneyimlerimden ötürü 3. sorunu cevaplayım hakan kardeşim boş bırakmış.
Yavru ekesi cesaretli uzun oynayan KANAT SESİ OLMAYAN yada fıyfıy dediğimiz oynayan kuşlar yavruya kusunca oyun bırakıyor.1 yaşanmış
Aksine Yavru ekesi kanat sesli şap şap gezen adam boyu üç dört takla vuran çok gezen kuşuda gördük yavruya kusunca minare tanımaz direk tanımaz oldular.

soylemez18' Alıntı:
Selamlar Ramazan Kardeşim çok güzel 8 soru sormuşsun.Hepsini cevaplamak isterdim ama herkezin deneyimi ve yaşamışlığı farklı ve kendine göre doğru yada yanlış Ben deneyimlerimden ötürü 3. sorunu cevaplayım hakan kardeşim boş bırakmış.
Yavru ekesi cesaretli uzun oynayan KANAT SESİ OLMAYAN yada fıyfıy dediğimiz oynayan kuşlar yavruya kusunca oyun bırakıyor.1 yaşanmış
Aksine Yavru ekesi kanat sesli şap şap gezen adam boyu üç dört takla vuran çok gezen kuşuda gördük yavruya kusunca minare tanımaz direk tanımaz oldular.

Bende bekliyorum kim dolduracak o boşluğu diye en azından tanıdık biri doldurdu. :D Teşekkür ederim.

aynen katılıorum çankırılı kuş severimize kırıkkale dede aynı anlattıgı gıbı olur kuş bu belli olmuo bence sureklı es degıstırıp yenı yenı yavrular alıp ucurarak bu soruların cvbını bulabılrız dıye dusunuorum.

Selamlar saygılar ,Sorulan sorular içinde örneğin kanat yapısı göz rengi vs.gibi sorular sadece konuyu daha iyi aydınlatmak için sorulmuştur göz renginden kuş muş anlaşılmaz kardeşim yorumuda olabilir yada damarında süs kuşu ve diğer ırkların melezi olan kuş gözünden şöyle anlaşılır diye fikir belirtenlerde olabilir burdaki çok değerli abilerimiz bize yardımcı olursa deneyimlerini bizlere aktarırlarsa belkide ilerleyen yıllarda bilinçsiz yetiştiricilikle daha çok kırılmış kalite standardı düşmüş kuşlara muhtaç kalmaktan kurtulur yada kümesimizdeki kalite seviyesini yükseltiriz.

Konu dağılmadan saygıyla değerli kuşsever Abilerimizin katılımlarının artmasını bekliyor ve rica ediyorum söz sizde !!!

Ya ben yazmayayım dedim ama Ramazan kardeşimin yazısını okuyunca birkaç şey eklemek istedim. Yeni başlayan arkadaşlar; yanınızda anlayan biri olmadan kuş almayın. Zamanla insan kuşun duruşundan, diğerleriyle arasındaki farkı bakışlarıyla anlayabiliyor görsel olarak. Mezatlarda mesela dikkat edin, satıcı kuşu elden masaya direk koymaz, anlayanlar kuşu seçebilsin diye hafifçe havalama bırakır. Kanat sesi ve masaya olan o kısa mesafeye rağmen kuşun yukarı tırmandığını görürlerse alacaklar o kuş çok fazla kalmaz masada. Gözlemlemek duruşuna bakmak takibi kuş alırken bakmanız gereken şeyler ama zamanla anlaşılıyor. Oyun işine gelince o da emin olun zamanla oluyor, kuşu izlerken çıkışı inişi fişeklemesi gibi özelliklerin nasıl olması gerektiğini bildiğinizde o zaman iyi kuşu seçebileceksiniz. Eşleme konusunda herşey tamamen şanstır. Büyük ustalarıma da buradan sesleniyorum eğer şans değilse lütfen söylesinler. Çünkü ben gözlerimle gördüm. Takla atmayan 2 çiftten çok güzel 15-20 takla ila nizami çıkan taban takla ile fişekleyen kuş çıktı. Hatta mükemmel 2 kuştan çıkan kuşun takla atmayıp yabani gibi uçtuğunu bile gördüm. Bu konuda şansınıza güveneceksiniz yıllarınızı ömrünüzü vereceksiniz, bu hep böyle sürüp gidecek. Yanlışım varsa konuyu takip ediyorum ustalarım kardeşlerim ekleyin yorumunuzu ki hem ben yanlışımı düzelteyim hem de yeni başlayan arkadaşlara bilgi vermiş olalım.

http://www.hurriyet.com.tr/spor/yatdunyasi/21236914.asp

insanda bile küçüçük bir özellik neleri etkiliyorken hayvanda yok öyle birşey sadece havada belli olur demek çok yanlış.

http://www.pigeonsport.net/eyesign/resp ... 072001.htm bu sitedede başka örnek gözle ilgili

kısaca baktım çok bilgi var kayıtlı.

teleklerdeki maratoncu kısacı v.s gögüs kemiği boyuyla ilgili olanlar gögüs kafesi.telek yapısı kafa bomu burun eti ayak boyu tırnak uzunluğu v.s daha çok sayıla bilir bu özellikler gibi bir sürü özellik kuşun sağlığı bakımı v.s oyun kuşu içinde geçerlidir. bunların önemi yok sadece çiğerde biter dediğinizde bu istisnaya girer istisnayla kümes dizilmez. 100 metre lik kaslı koşucuyla 50 km maratoncunun fizik yapıs bir değildir olamaz çok sesli kuşla sessiz kuşun kanat yapısıda bir değildir.hızlı fışkıran omuzuna oynayanla kanat uçuyla taklayla giden kuşunda kanat yapısı bir değildir. v.s daha çok yazılır bence insanlar bildiklerini yazmalı sadece havada anlaşılır deyip kestirip atılmamalı zaten bu sebepten kümesler geriliyor... bu da benim düşüncem.

.... selamın aleyküm.......... cümleten bütün kuş sever arkadaşlarımızın bayramlarını kutlarım
..............
.
..........1. sorunun çok kapsamlı cevabı olur ama kısaca belirtmek gerekirse.........kuşların gözrenkleri ,kanat ve telek yapıları,ayak,baş boyun..............kısacası bütün fiziksel özellikleri kuşun oyun karakterini belirleyen özelliklerdir.....(kısamesafe koşucusu ile maratoncunun fiziksel yapısı gibi...veya basketçi ile futbolcunun fiziksel yapılarının ayrı olması gerek tiği gibi)
.
..........2.yavruluk döneminde hava oyununda olan özel yavruları nasıl ayırt edebiliriz?....hava oyunlarında yavrunun daha hevesli oluşuna bakarız hevesi olmayan kuşları ayrı flo ile hevesi olan kuşlarıda ayrı flo ile uçurmak gerekir ve hevesli olanlara öncelik tanımalıyız...bir dikkat etmemiz gerekende..uçuş tarzları ve irtifaları birbirlerine yakın kuşları beraber uçurmalı yız aksi taktirde kuşlar gereksiz yere havada yorulurlar...özel yavruları analiz etmemizin gereği kalmaz böylelikle oyun açmasının önü açılacağı için...teke düşmeye yakın kendilerini belli ederler...
.
........3-yapışmayan oyun bırakmayacak kuşu yavruluk döneminden itibaren han gi özellikleriyle yapışan yada oyun bırakmaya meyil li kuşlardan nasıl ayırt edebiliriz?.....bunu ayırt etmek çok zordur çünkü çok küçük yaşlarda olumsuz haraketlerde bulunan yavruların sonradan sosyal sorunları dengelendikten sonra oyuna daha sıkı ve istikralı sarıldıkları olasıdır ve gözlemlenmiştir ...tam aksi olarakta kuştaki yavruluk hevesi ve heyecanı etkenleri ile çok hırslı gibi görüken kuşlar yapışma veya cırtlama gibi olumsuz oyun bozmalarını sergilemiştir..
.
......... 4-oyun kuşunun evreleri nelerdir ve hangi takvim biçimi uygulanmalıdır?(ilk uçuş ,teke bindirme,eşe atma ,dinlendirme vs)...... kuşların tüğ,telek atma,kızma durumları gibi etkenleri değerlendirilerek evreleri belirlenmelidir.....kuşların genelleme olarak bir period verilmesi hata olabilir yapılması gereken kuşun kuvvetinin analiz edilerek uçurucu tarafından uçuş guruplarına ayırılması gerekir............. aşşağıda bu konuya yardımcı olur düşüncesi ile kopyaladığım bir alıntımı koymayı uygun gördüm.....
..........
.............
gençosman^^' Alıntı:
KUŞ OYNATMAK ZOR ZANAAT

YAVRU KUŞ UÇURURKEN VE OYNATIRKEN YAPILMASI GEREKENLER

sıhatli yavrular aldık diyelim ve yavrularımızın fiziksel veya ruhsal bir problemlerinin olmadığını kabül edelim

sağlıklı yavrularla başladık kuşlarımızı kovalayıp uçurmaya, kimi kuşlarımızın oyun sitilleri birbirinden farklıdır, kanat sallamasıda farklıdır, uçuş düzenide farklıdır

yavruların yaşları eşit olsa bile bazı kuşlar havaya hemen adapte olamazlar, kimisi yerlerde gezerken kimisi uçuş düzenine geçip kendisini yükseltebilir ama yerdeki gezenle beraber uçurursak çoğu kuş kendisini yükseltemez, bazı kuşlarımızda hiç dinlemez yükseltir kendisini, bu kuşlara pırıltıda versen etkilemezler uçuş durumları ne ise vazifelerini yapıp kendilerini üstüne koyarak geliştirmeye çalışırlar

ilk önce uçuş ekibi kurmamız gerekir ama sitiline uygun kuşlarla, stiline uygun kuş olmassa kuşlar uçuş düzenine adapte olamazlar, uçup oyunlarını ilerletmeleri gerekirken uçuş gurubu birbirine uyum sağlıyamaz ise kuşlar ne yaptıklarını bilmeden sersemce turlarlar ve ne yapmaya çalıitıklarını anlamaya çalışırlar, kimisi sağa sola konarken kimiside sersem uçuşa devam ederler bunları yaşamamamız için uçuş gurubunu birbirlerine uyumlu hazırlamamız gerekir

YAVRULARIN UÇUŞ GURUPLARININ HAZIRLANMASI ;

kuşlarımızın kimisi yavaş hareket ederken, kimisi daha haraketlidir, kimisi yerden kakmaz, kimisi açık uçayım der, kimisi kafamızın üstünde turlar, kimisi hızlı olur yavaş kanat sallar, kimisi yavaş gitsede hızlı kanat sallar, kimisi yanındaki kuşun gözünün içine bakar açılalım diye, kimisi hiç biryere bakmaz ne yaptığını bilmez, kimisi takla yı hemen çevireyim der, kimisi kuyruk yapmak için uçuş düzenine geçmeyi arar, kimisi hiç çatıya konmaz, kimisi yere zor konar, kimisi tüğdedir kendini kaldıramaz, çok uçar kimisi kanadını tüğünü düzmüştür zorlasan kalkmaz, kalksada uçmaz gurubu 3aylık 5aylık 12aylık yavrularla hatta 2yaşında ekeleşmiş kuşlarla farklı farklı guruplar kurmak doğru olmaz, yani sadece yaş farkı gözetilerek gurup kurulmaz
uçuş gurubunu kurarken yaş önemli değildir 4aylık yavru ile 2yaşındaki eke kuşumuz(kuş ekedir ama uçurulmadığı için oyunsuz olabilir) aynı guruba dahil edilebilinir, tüğde olan bir kuşla, tüğünü düzmüş kuşta aynı guruba dahil edile bilinir, önemli olan birbirlerine uyum sağlamalarıdır hava hakimiyetleri,uçuş süreleri,kuşların süratleri,oyun açma hevesleri ve en önemlisi havada kanat sallarken birbirlerine destekleyici olalarak gurubun birbirini kabüllenmesidir. kuşların yaşları değil havadaki kendine hakim olması uçuş süreleri gücünün birbirine yakın olması ve oyunlarıda birbirleri ile aynı durumda olması gerekir(kuyruk ila yuvarlama arası bi gurup, yada sıktaysa bütün gurup sıkta yada sıka yakın, kafa kaldırmaysa bütün gurup ona yakın gibi) ve gurubun birbirini taşıması gerekir eğer gurubun o anki performansını kaldıramayacak bir kuş olursa guruptan ihraç edilerek bi alt guruba yatay geçiş yapar, ilerliyen idman ve uçuşlarında gurubunun üstünde bir güce ve kabiliyete sahip olan kuşumuzda haraketleri tespit edilerek bir üst guruba dikey geçiş yapabilir,gurupta yeni yer değiştiren hayvanlarımızın deneme süresi ve uyumluluk süresi tanınır 1-2 gün gurupteki hareketleri takibe alınarak guruptaki geçici süreyi kadroya geçerek tamamlar

beslediğimiz damızlık kuşlarımız birbrilerine sitilleri yakın olursa hatta sadece aynı kan kuşları besliyorsak uçuş gurubunu ayarlamak o kadar kolay olur, eğer bol çeşitli kuşlar besliyorsak gurup sayısını çoğaltmamız gereksede yinede sitilleri ve kanları birbirine yakın olan kuşlardanda ayrı ayrı gurup kurmamız gerekmektedir

kuşlarımız ilk uçtuklarında şunlar a-) gurubu şunlar b-)gurubu diyemeyiz, tabiki kuşların ilk uçuşlarında kuşların gücünü ve sitilini bilemeyiz 3-5 gün içinde guruplar belirlenmeye başlar ( not: kuşlarımızı uçurmakta acele etmeyelim, ezipte kuşlarımızın hevesini kırmayalım) yeni dışarı çıkmış yavruyu çok hevesli diye uçuş düzenine geçmiş bir gurubun içine atmayalım, kuşun geleceğiyle oynadığımız gibi diğer kuşlarımızında uçuş düzeninin bozulmasına neden olmayalım

kuşlarımızla gurup oluşturmaya başladığımızda çok iyi takip ve gözlem yapmamız gerekir kuşların fiziki yapıları tüğ durumlarına ve yaşlarına göre ayırma yapılır ama asıl etken bunlarla beraber havadaki uyum ve kendini havada dengelemeleri ve diğer kuşlara engel teşkil etmemeleridir

kuşları ilk uçurmaya başladığımızda acemi gurubumuz fazlaysa yerden aniden parlatmamamız gerekir, hatta kalabalık uçurursak o kadar acemi kuşu, takip edemeyiz, hatta acemilerden kuş bile kaybedebiliriz. bunun olmaması için daha önce hazırlamış olduğumuz kılavuz uçuş öncülerinin bulunması gerekir bu kuşlar en azından kendilerini istediğimiz zaman kaldırıp yere kuş çıkartıncada istediğimiz zaman indirebildiğimiz kuşlardan seçilmelidir, kılavuz olan kuşlar, yavru kuşlarımız acemiliklerini atana kadar bizlere yardımcı olurlar. acemi gurubumuz kalabalıksa acemileri 2ye veya 3e ayırabiliriz ayırdığımız guruplardan ilk gurubu uçurup,toparlayıp, indirip, rahatlatıp tekrar kümese soktuktan sonra diğer gurubu tekrar kılavuz olan öncü gurupla beraber uçururuz o gurubuda toparladıktan, dinlendirdikten ve rahatlaktıktan sonra bu gurubuda arkalayıp kümeslerine kapatarak son guruba geçeriz ve aynı sistemle son gurubumuzuda kılavuzlarla kaldırarak kaybetmeden inmelerini sağlarız

dikkat edilmesi gereken bir konuda kılavuzlar, öncü(kılavuz) kuşlarımızın sayısı ile acemi kuşlarımızın aralarında fark olmamalıdır; mesela 4 kılavuz kuşumuz varsa acemi sayısıda 4ü geçmemelidir, kimi kuş acemilik devresini çabuk atlatır ve diğer gurup üyelerininde haraketleri bize güven verene kadar bu böyle devam eder, yavaş yavaş diğer guruptakiler adapte oldukça artık öncü(kılavuz) sayısını azaltarak acemi guruplarıda yavaş yavaş birleştiririz.

kuşlarımızın hemen uçuş düzenine geçmesini istememeliyiz, yani kuşları uçurup guruplara ayırmada acele etmememiz gerekir. yavru kuşlarımızı ilk uçumlarında vermemiz gereken alışkanlık yere inmelerini sağlamaktır, yavruların yere inmesi çok ömemlidir, kuşları 10 defa kaldırsak 10 defasındada yere inmesini sağlamamız gerekir. 3-4 aylık yavruların 8-9tanesinin aynı anda uçup yorulduktan sonra hepsinin yere inmelerini sağlamak çok zor gözüksede mümkündür ve kuş uçurmanında önemli noktalarındandır. acemi kuşlarımızı uçuş guruplarına ayırmadan evvel yere tam ve güvenli bir biçimde inmelerini sağlamalıyız bununda usülü vardır .kuşlarımızı çıkardık diyelim dışarıya daha ilk kez çoğu çatıya çıkmış inmiş ve bölgeye alışmış olduklarını düşünelim, elimize çuval ve sopa ile yaptığımız bayrağımızı aldık diyelim ve kuşlara gürültü yaparak saldırdık:) kimisi çatıya kondu kimisi yere kondu konanlarıda top, minder, taş ve bayrak yardımıyla kaldırdık, yerden devamlı bayrakta sallıyoruz, BU YAPILAN EN ÖNEMLİ HATALARDANDIR böyle bir durumda kuşlarımızın durumlarını gözden geçirelim;

......
.
...........5-oyun kuşunun makbul olanı nedir?
..........kuş, sahibini memnun ediyorsa makbülü odur........yani makbüllük hususu besleyene göre değişir....ama ben kupalar için makbül olanı yazmaya çalışayım...1..kesinlikle kendine hakim olması ve hedefçi yapıya sahip olması gerekir.....2...sefere gelirken uzaktan atması önemli olsada 3metrenin altına sokacak şekilde ve net bir biçimde hedef merkeze yakın sokulması yeterlidir..... benim tercihim aynı yönden sefere gelmesinden yanadır....3...fişek çok uzun olmasından ziyade yada çok taklalı olmasından ziyade yada çok şamatalı olmasından ziyade..süsleyici ve seyirde doyurucu olmalı bence 3 taklanın altına düşürmemeli ve genelde fişeklerinin taklası ve mesafeleri birbirleri ne yakın olmalı...kuşun indirmeye geçtiğinde sefer yapma modundan çıkıp iniş moduna geçmesi gerekmektedir ve bence kolay bir konuş yapması daha uygundur(konamayıp kendisini rezil etmektense!!!....yada başka yere atmaktansa!!!)
.
.....6-eşletirmede hangi yol izlenmeli?
.... eşleştirme bence asıl sanattır....ama en önemli etken damızlıklarımızı tanımaktan geçer.
soyumuzu uzun süre ayakta ve istikrarlı halde muhafaza ettmek için benim izlediğim yöntem birbirlerine yakın aynı soy kuşları kuzen sayıla bilecek 2.dereceden akrabalarla eşleştirmek olabilir...
.
.......7-oyun kuşunun dirsekli perdahlı olanını ele aldığınızda nasıl anlarsınız yada anlaşılırmı?
......dirsek açan kuçların genelde dirsekleri daha kuru kemikli veya kanat iskelet yapısı dirsek tarafı içeriye doğru yay gibi hafif kavislidir ve ayrıca çoğu dirsek açan kuşların dirsek altını yokladığımızga nokta gibi bir kemik elimize dokunur....yada kanatlar da tüğler seyrek , ince , düzdür ve yumuşaktır bunlarında kimisi açtıktan sonra kapata bilir....bunların haricindede kuş ince tüğünü tamamlarken zorlanarak performanslı uçurulursa sonradan kapatmak suretiyle dirsek açabilirler
.
.............8-size göre atışlımı,kısarak gelenmi ,yoksa kanat açık sekilde gelenmi daha makbul?
.......atışında makbülü kuş sefer yapmaya niyetlendikten sonra niyetini bozmadan direkt olarak görev yapmaya gelir ve görevine başlar...oyun sitillerine göre de atışları farklılık gösterebilir(atış yaparken ne kadar heycanlandırırsa okadar değerlidir:)
...
...
...kuşlarımızı sayısal metodlara dökmekten ziyade.........kuşlarımızı tanımamız gerekmektedir...her sene damızlık değiştiren kişilerin muhaffak olması daha zordur...
.
......................not: çok performenslı kuşlar edinmektense hatasız kuşları edinmeye çalışmak daha isabetli olur
.
..........SAYGILARIMLA.

1-bu özelliklerle kuşun iyi oldugu ile ilgili bir yere varılamaz ancak havada

2-en iyisi alçakta olmasıdır havada bişi söylenemez havada iyi alçakta kötü olabilir

3- bu soruyla ilgilide senol tunç arkadaşımız detaylı açıklamış bir konuda bakınız

4-tüy dönemi harici her mevsim havaya kalkar oyun kuşu yavruyken uçurulması tavsiyemdir 3 4 lü gruplar halinde uçurulur diğer kuşlardan sonra konuyorsa teke düşmüş demektir tek uçurulur eşe atarken sert erkekse yumusak dişiye yumusak erkekse sert dişiye ben öyle yapıyorum benim düşüncem kış aylarında dinlendirmek yeterlidir...

5-bana göre makbul olanı yıllarca oynayandır 1 ay 2 ay oynayıpta oyun bırakan soysuz kuşlar değildir.

6-çaprazlamayla eşlenmeli kanları bir birine yakın sokmamak gerekir.türlü türlü sorunlar cıkar yoksa mendel uygulamasıda oyun kuşunda yanlıs bir eşleme yoludur bilginize kostüm için geçerlidir mendel kanunları boşa kürek sallanmammalı.

7-oyun kuşu şahri görüşüm elde çözülemez

8-ben atışlı kısarak gelmesini tercih ederim

bu konuda benim düşüncelerim şöyle

1 göz renginden daha önemli göz derisi ince beyaz sık kirpikli,
göz rengi yoğurt göz yada elma göz ,elma göz ilk tercihimdir.
iç kanatlar kalın baş kanatlar silik olacak kanatlar dalgalı olacak düz olmayacak
erkekler bacaklı dik duruşlu beli dik kanbur kuşu kesinlikle kümese sokmam,sert yapılı sesli kanat yapısı silik iç kanatlar geniş uzun ,
dişiler kısa bacak tüğ yapısı yumuşak kanatları geniş
kuşun tırnaklar uzun ince iğneleri ele batan türden olacak

2: hava oyununda olan iyi yavru taklayı bol sarar ,fişeği pıratik çıkarır,sesli gider,uçuş saati fazla olur hedef üstünden geçerken düzlemeye tek takla atması oynayacağının işaretidir.

3: bol takla vuran zer döneminden zor çıkan kuşlarda kolay kolay yapışma olmaz bu kuşlarda yer yapma sorunu olabilir.

4:ilk uçum ne geç ne erken kuşun sağlık durumuna bakılarak birdem lap diyede havaya verilmez ufak ufak arar yoklanır yerde şımartılır biraz kuş uçacak kapasideyse zamanla uçar zaten
teke atılacak kuş kendini belli eder her zaman inen kuş o gün inemez olur diğer oyun açmamış kuşlar inmesine rağmen o kuş hedefe fişek almaya başlamışsa artık tek uçar
eşe atılması için bi kuşun 4x4 lük oynaması lazım oynu düzgün olmayan kuşun yavrusu alınmaz kuş eğer güzel oynuyorsa eşide hak etmiştir bazı kuşlar eşe atılınca oyun olarak üzerine koyar yada boşlatır kendini ense dönemi boyunca
kuşu dinlendirmeye gelince kuş oynuyor keyif vermiyorsa yatırılır dinlendirilir2 yada 3 gün arayla uçururlur hırslı oynaması sağlanır yada kuş her gün çok güzel oynuyorsa yatırmaya gerek yok her gün sabah uçurulmalı

5:oyun kuşunun makbulu kuşun kanıdır kuşun kanında bozukluk varsa kuşu yavrudan sonrada oyuna başlasa bozar,damarı soyu bilinen kuşda hatalı kuş çok az çıkar soyu bilinmeyen kanı bozuk kuştan çok güzel oynayan kuşlar çıkabilir fakat altından makbul bi yavru çıkaramazsınız.

6:eşleştirmede erkek kuş bacaklı dik duruşlu sert yapılı döşü dar uzun sülün gibi olmalı kanatları uzun feyleri dalgalı kanadı sesli dişi kuş bacaksız tüğü yumuşak perdah olmazsa olmazım mümkünse 13,14 kuyruk kuşlar seçilmeli yada 12 kuyrukta olabilir kuyrukları geniş yapılı olmalı göz derileride beyaz olmalı bide kuşlar oyun kuşunun ana renklerinden olmalı macera aramaya gerek yok

7:perdahlı oynayacak kuşların kuyrukları geniş yapılıdır

8: atışlı hedefe yaklaşırken pike çeken en iyisidir benim için atışlı kuş yüksek uçar tura çıkar sefer geldinmi çok uzun kaçar ev etrafında turlayan kuşdan 10,20 m sefer bekleyin fazlasını yapsada kısa bi süre için yapabilir.

Geri