van yüksek uçucuları araştırma.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan loutremonty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 12K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
eroleskici
Meslek
ressam
İlgi Alanı
evet sonunda imageshackın yeni versiyonunu çözdüm. nerde eski imageshack... bir süredir vandayım. daha öncede burada bulunmuştum ve buradaki popülasyonu biliyordum. burada olmamın nedeni güvercin değildi aslında,tamamen gezi ve ziyaret amaçlıydı. bir gün balkonda oturup 400-500 metre mesafe uzaklıktan bir yetiştiricinin kuş uçurduğunu fark ettim. bir iki gün uzaktan seyrettikten sonra birden bire hemen karşımdaki apartmanın çatı kapısından 20-25 adet van yüksek uçucusunun salındığını gördüm.. devam eden bir kaç gün boyunca yetiştiricinin bir defaya mahsus parlak kafasını gördüm sadece.kuşlar güneş doğar doğmaz bu küçük kapıdan çıkıyor ve bütün gün çatıda bekliyorlardı. bir süre sonra oraya gitmeyi düşünmeye başladım küçük bir çekingenlikle. işte tam buraya gitmeye karar verdiğim gün sigara almak için dışarı çıktığımda kaldığım evin 40-50 m ilerisinde toprak evlerin olduğu eski bir yapının ön tarafında yola bakan kısmında küçük bir dükkan fark ettim. vitrininde suluklar ve yemleri görünce buranın kuşçuları toplandığı bir olduğunu anladım ve açılmasını bekledim. kahveyi açan çetin beyle tanıştım ve bu kuşlarla ilgili bilgi almaya çalıştım. derken bir kaç kuştu daha geldi ve sohpet koyulaştı. hepsi çok iyi ve tamamen ilgili insanlardı. çetin bey geçimini bu dükkanın arkasında bulunan iki kümes dolusu van yüksek uçucusu ve bu kahveyle sağlıyor. bu kuşlar oraya ait.şimdi ben kendi izlenimlerimi anlattıktan sonra devam eden günlerde başka kümeslerden fotoğraflar ve söyleşilerde yayınlayacağım böylece bu unutulmuş ve sahip çıkılmamış ırkımız için benimde naçizane bir çabam olmuş olacak. peşinen söyleyeyim ben bu kuşlara bayıldım. isimler farklu danagöz,kelebek,papaklı,güllü,çilli,zeynel,tekgöz gibi isimleri var kuşların.
94867291.jpg

öndeki papaklı boz arkadaki yarım çilli kelebek. kelebek denilen kuşun vücudu beyaz kuyruğu stamamen siyahtır. karakuyruk ta denilmektedir.
76121740.jpg

56518091.jpg

sağ üst köşedede mavi kuyruklu bir van görülmekte.

96251666.jpg

yanlış hatırlıyor olabilirim ortadaki beyaz çilli. bunlarında bir kaç değişik renk türü var. birde siyah olup beyaz çilleri olanlar var bunların bazıların beyaz kafalı ve göğüslerinde güzel bir tavus yeşili olanları mevcuttur.

28504743.jpg

vanda van arabı denilen siyahlarda var. fakat buradakiler bu araplardan değildi. aslında daha ilginç bir bilgi solda altta oksit şerit bir küllü ile mavi karışımı kostümlü erkek kuşa dikkat. bu kuş ilerki fotoğraflarda daha net görülüyor. kümeste hepsi çpk iyi ve deneyimli 5 kuşçu vardı ve van kuşunun aslında en eski biçiminin-formunun-yada şöyle desem daha doğru bana eski van kuşu aslında böyleydi denildi. bilemiyorum tabi...

98925826.jpg

53186153.jpg

37347357.jpg

http://img825.imageshack.us/img825/1105/110fid.jpg[img]
[img]http://img265.imageshack.us/img265/4180/111cd.jpg
112xk.jpg

113q.jpg

114if.jpg

115qu.jpg

116aa.jpg

117nk.jpg

120mh.jpg

121ye.jpg

123dd.jpg

122fg.jpg

124pzr.jpg

118me.jpg

125bi.jpg

86029822.jpg

devamı gelecek.. .

gökay' Alıntı:
Bunların ucuş özelliğinde takla varmıdır.

selamlar

bu kuşlar taklacıdır ve yüksek uçarlar.Van yüksek uçucusu değilde Van taklacısı olarak biliyordum.

ana özellikleri takla olmasada taklada atıyorlar. zaten belli bir standardı olmadığı için aralarından daha yüksek uçanlara göğ yani gökçü,yüksekçi gibi isimler verilir. ama temelde van takla ön özellikli bir kuş değildir. uzun yüksek uçuş buradaki kuşçular arasında daha fazla dillendiriliyor.

Erol abi size çok teşekkür ederim.Bir vakit evvel "budapesthighflier" nicki bir abimiz Türkiye'de yüksek uçucu ırk olmadığını söylemiş ve bu kuşları göz ardı etmişti.Belki ırk standartları tam anlamıyla belli olmadığı için böyle dedi o da olabilir.Bu çalışmayı yaparak bize bu kuşları gösterdiğiniz için çok müteşekkirim,sağolun.

Benim elimde şuan bir çift anaç "van yüksek uçucusu" var.Geçmişte taklacı beslediğim ve bu işe taklacılarla başladığım için ister istemez takla görmek insanı daha mutlu ediyor.Ama kuşların yüksekte ve toplu uçmalarını da istiyorum.2-3 aylık Van yavrularını yetişkin budapeştelerin arasında katıp uçurduğumda hiç zorlanmadan uçtuklarını hatta budapeştelerden ayrılıp daha yükseğe çıktıklarını gördüm.Bu kuşlara yüksek uucu değildir demek onlara haksızlık etmektir diye düşünüyorum :)

kesinlikle haksızlık olur. ben şahsen herkesin gidip görmesini tavsiye ederim. yetiştiricilerde sizi görünce gerçekten çok yakın davranıyorlar. benim çoğu yerde gördüğüm şişkin egolu kuşçulara hiç benzemiyorlar. sizi merakla dinleyip alçak gönüllülükle bir şeylerden bahsediyorlar. kuşlarını çok iyi tanıyor ve çok seviyorlar. ben daha az rağbet gördüklerini düşünüyordum fakat öyle değil gerçekten. kümeslere girdiğimde tümünün van y.u olduğunu gördüm. pek fazla kuş karıştırmamış olmalarına rağmen heryerde olduğu gibi buradada bilinçsiz yetiştiricilerin farklı ırklar getirerek türü tehlikeye soktuğundan dem vuruyorlardı.

sevgili arkadaşlar

Bazı merak ettiğim konular var. Bilgilerinizi paylaşırsanız seviniri. Özellikle Van da yaşayan ve bu kuşları besleyen arkadaşlardan öğrenmek istediğim şunlardır:
1- Van yüksek ucucularının iran ırklarıyla yakın ilişkisi,benzer özellikleri var mıdır?
2- Van y.u ları taklacı mıdır, takla atmayan türler var mı?
3- Uçuş özellikleri,sitilleri nasıldır.dairesel,dik,elips veya dalgalı mıdır( S çizerek)
4- Kaç saat uçarlar.
5- Sadece erkekler mi uçurulur?
6- Filolar en fazla-en az kaçarlı guruplardan oluşur?
7- Evine sadakati nasıldır? salınsa kaç km'den evini bulabilir?

kansudes' Alıntı:
sevgili arkadaşlar

Bazı merak ettiğim konular var. Bilgilerinizi paylaşırsanız seviniri. Özellikle Van da yaşayan ve bu kuşları besleyen arkadaşlardan öğrenmek istediğim şunlardır:
1- Van yüksek ucucularının iran ırklarıyla yakın ilişkisi,benzer özellikleri var mıdır?
2- Van y.u ları taklacı mıdır, takla atmayan türler var mı?
3- Uçuş özellikleri,sitilleri nasıldır.dairesel,dik,elips veya dalgalı mıdır( S çizerek)
4- Kaç saat uçarlar.
5- Sadece erkekler mi uçurulur?
6- Filolar en fazla-en az kaçarlı guruplardan oluşur?
7- Evine sadakati nasıldır? salınsa kaç km'den evini bulabilir?

elimden geldiğince cevap vermeye çalışayım.
1- Evet iran ırklarıyla benzer özellikleri var hatta iranlı dediğimiz kuşlarımız var ve özellikleri tamamen aynı renkler dışında
2-evet taklacıdır uzun süre uçtukları için fazla takla atmazlar inişe geçtikleri zaman takla atmaya başlarlar. Takla atmayanlarıda var ama tercih edilmediğinden fazla bulunmaz.
3-genelde dairesel uçarlar ama rüzgarın estiği yöne göre yön değişirler
4-en az 4 saat ama 12 satt uçtukları görünmüştür
5-erkekleride dişileride uçurulur ama dişiler daha fazla uçar
6-filo olması şart değildir yanlız başına bile saatlerce uçar
7-40 km den denenmiştir ve çok sadık bir ırk tır

ben bu ırkı hakkaride askerken görmüştüm bi askeri taburda vardı 15 tane kadar bana takla ataıyor demişti oradaki asker arkadaşlar

ACABA GÜVERCİN IRKLARININ İÇİNDE VAN KUŞU KADAR ASİL DAYANIKLI SOYLU KANI SAĞLAM KUŞ VARMIDIR ONU ÇOK MERAK EDİYORUM...TMM BÜTÜN KUŞLAR GÜZELDİR...MESELA BAZILARINDA OYUN OLMAZ UÇUŞ OLUR BAZILARINDA OYUN OLUR UÇUŞ OLMAZ BAZILARINDA UÇUŞ OYUN VAR AMA PAÇA RENK YOK YANİ DEMEK İSTEDİĞİM ÇOK GÜZEL YETENEKLERE SAHİP VAN KUŞLARI RENK TİP HERŞEYİYLE BESLENECEK KUŞLARDIR.....30 YILLIK SOYLARIM HALA BENDE TEK KAN OLAN VAN KUŞLARIM

ARAS' Alıntı:
ACABA GÜVERCİN IRKLARININ İÇİNDE VAN KUŞU KADAR ASİL DAYANIKLI SOYLU KANI SAĞLAM KUŞ VARMIDIR ONU ÇOK MERAK EDİYORUM...TMM BÜTÜN KUŞLAR GÜZELDİR...MESELA BAZILARINDA OYUN OLMAZ UÇUŞ OLUR BAZILARINDA OYUN OLUR UÇUŞ OLMAZ BAZILARINDA UÇUŞ OYUN VAR AMA PAÇA RENK YOK YANİ DEMEK İSTEDİĞİM ÇOK GÜZEL YETENEKLERE SAHİP VAN KUŞLARI RENK TİP HERŞEYİYLE BESLENECEK KUŞLARDIR.....30 YILLIK SOYLARIM HALA BENDE TEK KAN OLAN VAN KUŞLARIM

1 yasinizdami beslemeye basladiniz Van kusu ??

enesistanbul' Alıntı:
ARAS' Alıntı:

1 yasinizdami beslemeye basladiniz Van kusu ??
babadan dededen kalma damarlar 30 yıllık dediği o

Geri