YABAN KUŞLARINA ÇÖZÜM

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan uetekin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 32
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

uetekin

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
ümit engin tekin
Meslek
öğretim görevlisi
İlgi Alanı
Kediler
Merhaba arkadaşlar
Ben güvercin sevdasına yeni başlayan biriyim. malumunuz bir çok sorunum var mesela 6 tane kuş almama rağmen hepsi uçtu gitti bazıları hiç piyasada yok bazıları ise yaban güvercinleriyle takılıyor yemekten yemeğe sağolsunlar görüşürüyoruz. Buradaki arkadaşların tavsiyeleri üzerine kendime bence güzel bir kümes yaptım. terasım ortalama 10metrekarelik alan üstünde de çatı katı var önüm alabildiğine açık arka kısımlarda da üç dört tane ev var. sorduğum kuşçular güvercin için ideal dediler, lakin şu anki ilk sorunum yaban güvercinlerle takılıyor bizim haylazlar. gündüzleri arkadaki evlerin çatılarında geziniyorlar siyah bayrak yaptım sallayınca hep beraber uçuyorlar. geceleri benim çatı katıma gelipyatıyorlar. bazen gelip gece kümeste kalıyorlar bazı geceler hiç gelmiyorlar. bildiğin çocuğunu bekleyen ebeveynler gibi evde haylazları bekliyoruz. Çok konuştum benim sorum yabanları nasıl bu anlattığım ortamdan kaçırabilirim hem gündüzleri çatılardan geceleride benim çatı katımdan. Şimdiden teşekkürler.

uetekin' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar
Ben güvercin sevdasına yeni başlayan biriyim. malumunuz bir çok sorunum var mesela 6 tane kuş almama rağmen hepsi uçtu gitti bazıları hiç piyasada yok bazıları ise yaban güvercinleriyle takılıyor yemekten yemeğe sağolsunlar görüşürüyoruz. Buradaki arkadaşların tavsiyeleri üzerine kendime bence güzel bir kümes yaptım. terasım ortalama 10metrekarelik alan üstünde de çatı katı var önüm alabildiğine açık arka kısımlarda da üç dört tane ev var. sorduğum kuşçular güvercin için ideal dediler, lakin şu anki ilk sorunum yaban güvercinlerle takılıyor bizim haylazlar. gündüzleri arkadaki evlerin çatılarında geziniyorlar siyah bayrak yaptım sallayınca hep beraber uçuyorlar. geceleri benim çatı katıma gelipyatıyorlar. bazen gelip gece kümeste kalıyorlar bazı geceler hiç gelmiyorlar. bildiğin çocuğunu bekleyen ebeveynler gibi evde haylazları bekliyoruz. Çok konuştum benim sorum yabanları nasıl bu anlattığım ortamdan kaçırabilirim hem gündüzleri çatılardan geceleride benim çatı katımdan. Şimdiden teşekkürler.

Aramıza hoşgeldin, mekanının iç ve dıştan uzaktan fotolarını yüklermisin ? bir görelim ona göre güzel mantıklı yorumlar ile çözeriz senin durumunu gibi geliyor bana.

kuşlarını akşam gelince kanatlarını bantlayıp kümesine koyacaksın 1 hafta kalsınlar öyle ama dışarıyı görsünler çevreyi iyice tanısınlar kuşlarının resimlerini koyda bakalım bekli senin kuşlarınında yabanidir ondan da olabilir :heyo:

İsteğiniz üzerine fotoları ekledim. Yorumlarınızı bekliyorum.

Ekli dosyalar

• Arka komşu çatı.webp
    Arka komşu çatı.webp
    670.2 KB · Görüntüleme: 1,586
  • Yan Komşu ÇAtı.webp
    Yan Komşu ÇAtı.webp
    532.4 KB · Görüntüleme: 1,600
  • Benim çatı katı.webp
    Benim çatı katı.webp
    642.7 KB · Görüntüleme: 1,627
  • Teras katı.webp
    Teras katı.webp
    883.5 KB · Görüntüleme: 1,491
  • Teras katı 2.webp
    Teras katı 2.webp
    823.3 KB · Görüntüleme: 1,649
Kümesin yeride, kümeste güzel görünüyor. Kuşlar dışarıyı görüp çevreyi iyice tanımışlardır zaten :) yemeğe felan gelip sonra gittiklerine göre :) Anladığım kadarıyla yabanilerede alışmışlar bence onlar artık o kümese alışmaz kolay kolay :) Alışsalarda uçurdugunda yabanilere takılma ihtimalleri var. İlk başta yuvaya iyice alıştırman lazımdı. Sonra onlar yabanilere değil yabaniler onlara takılırdı bence. Büyük ihtimalle kuşlar eke oldugu için Böyle oldu. Eke kuşlar, yavruluktan yeni çıkmış kuşlar daha çok yabanilere takılır. Annesi babası yoksa yanında. Ama şu saatten sonra tekrar yuvaya alışırlarmı, Alışsalarda sen ucurdugunda yabanilere takılırlarmı.. Bilemiyorum :) Bnce 2-3 çift daha al. Onları iyice alıştır. Diğerleri gibi kafalarına göre iş yapmasınlar. Sonra uçurdugunda belki diğer güvercinleride kafese çekerler.

Hocam yerinin maşaallahı var çok güzel hayırlı günlerde besle. Bence şöyle bir çözüm yap eşleştir ve yumurta olana kadar kümesden çıkarma sorun çözülür.

kemo123 » tavsiyen için teşekürler. tavsiyeni denedim. bir hafta bütün kuşlarım bantlıydı. 1 hafta kaldılar bantlarını açtım lakin yabanlarla beraber gezmeye başladılar akşam gelirlerse fotolarını çeker gösteririm. bir adet bango bir adet kelebek bir adette arap taklacı mevcut elimde tabi elimde derken anladınız elimde falan değil yabanların elindeler şu an :) bu arada bu üç güvercin saydım yaa bunlar çiftti hepsinin eşleri gitti sanırsam elimde 3 erkek kaldı, ne kötü bir durum herhalde böyle acemi bir kuşçu yoktur. Neyse sayenizde öğrenicez bu işi...

B.Demir arkadaşım içimi kararttın valla :) aslında bir tane kuş getirmişler görüyorum benim kuşlarla beraber uçuyorlar bu arada benim kuşlarla bu dışarıdan gelenler beraber uçuyor yabanilerle uçmuyorlar sadece çatıda beraber tkaılıyorlar bayrak sallayınca hemen ayrılıyor ayrı uçuyorlar.

Kardeş dediğimi yap indir, kümese çek, sonra kanatlarını bantla ve kümeste eş alıp yumurta atana kadar günde 2 öğün tıka basa olmayacak şekilde yemle. Bitecek sorun falan kalmayacak.

Valla abi. Bu işe başladıysan kuş kaçırmaya alışman gerekiyor :) Burda İlk kuşlarını kaçırmamış kuşçu sayısı çok azdır. İçin hiç kararmasın. Hakan YEŞİLLİ üstadımın dediğine katılıyorum. Kuşları yakalayabiliyorsan ufak çifthanelere kapat. Çift olsunlar. Çift oldukdan sonra sorun kalkıcaktır. Yumurta ve yavru felan alırsan rahatlarsın baya. Olmadı 1-2 çift damızlık al. Yavruları olana kadar kalsınlar. Arada bir kanatları bantlı sal çevreyi görsünler. Yumurta ve yavru aldın mı rahatlarsın :) Yerin gayet elverişli :) Bence bi düzenli uçurmaya başladın mı baya rahat ediceksin :)

Sağolun zaten yerim müsait olduğundan bu sevdaya kapıldım ama yavas yavas hevesimi kacırıyor yabanılar...öncelikle catı katına branda cekmeyi düşünüyoırum en azından geceleri iceri girip yatmazlar. bunun dısında yabanileri catılardan nasıl uzaklastırabiilrim. bu arada yabani güvercinlerle bizim güvercinler normal şartlarda ayrı takılmaları gerekirdi değil mi?

Alger, Bu gece gelirlerse veya catı katına gecerlerse yakalayıp bantlarım ama eşleştirme işi zor gibi görünüyor çunku erkek mi dişi mi anlayamıyorum :)

Yakaladıklarının hepsini kümese koy. Erkekler dişilere kur yapar zaten. Sende anlamış olursun abi :)

alger,B.Demir, kemo123 arkadaşlar çok teşekkürler, akşam haylazlar gelrise bantlarım dedğiniz gibi lakin dediğim gibi eşleştirme olayı zor gibi çünkü ben bunları eş aldım hepsinin eşleri kaçtı gelmediler. Neyse ilk etapte ben bunları bi kümese hapsedeyim sonra burdan bilgiler alarak devam ederim. bu arada yabanileri uzaklaştırmak içinde bilgi verirseniz sevinirim...

sen hem senin kuşları yakala hemde yabanileri yakalayabilirsen senin kümese gelirse onları da ayrı bir bölme yap onları oraya koy orda kalsınlar yabaniler çıkarma belki evcil olur olmaz mı bilimiyom bizim burda hiç yabani kuş yok (hatay iskenderun) belki bir çözüm olur sen şimdi yeni başladığın için hemen uçurmak istersin ama sabırlı olcaksın bende çok güvercin kaçırdım :haha: veya sen güvercinlerini sayıını artır belki diger yabanilerler dolaşanlar yeni alacağın kuşlarının yanına gelip yabanileri bırakıp onlarla takılır :tamam:

arkadaslar cati katinda fotodaki yavrular mevcut bunlar biraz buyusunler dediginiz gibi kumese bunları da monte etmeye calisacagim ama öncelik mevcut yabanları kovmak

Ekli dosyalar

• IMAG0268.webp
    IMAG0268.webp
    774 KB · Görüntüleme: 1,138
  • IMAG0267.webp
    IMAG0267.webp
    846.7 KB · Görüntüleme: 1,148
YABANİ GÜVERCİNLER DOĞASI (YARADILIŞI ) NEDENİ İLE TAM ANLAMIYLA EVCİLLEŞMEMEKTEDİR.

YABANİ GÜVERCİNLERDEN KURTULMAK İSTİYORSAN SADECE KÜMESTE YEM OLMASIDIR.YEM OLMAYAN YERE '' YABANİ GİTMEZ''.

turkeroden hocam benim yabaniler cati katinda yuva yapıp yasiyorlar fotolarda cati katını ve yabani yavruları mevcut yani ben guvercin beslemeye baslamadan önce yabanıler çatıda mevcuttu beslenmek için değil gece yatmak için ve yavru yapmak için kullaniyorlar kumes disinda yem vermiyorum ama denedim terasa attım yem yabanıler yem yemeye gelmediler sadece yavrulamak ve gece yatmak için kullaniyorlar cati katını

Abi yabanilere karşı yapabilceğin çok şey yok. Çatı katını bir örtüyle kapatmakdan bahsetmişsin önceki msjlarda. Şuan çatı katındaki yavrular büyüdükden sonra kapatabilirsin. O zaman giremiceklerdir.

B.Demir' Alıntı:
Abi yabanilere karşı yapabilceğin çok şey yok. Çatı katını bir örtüyle kapatmakdan bahsetmişsin önceki msjlarda. Şuan çatı katındaki yavrular büyüdükden sonra kapatabilirsin. O zaman giremiceklerdir.
:heyo: :tamam: :evet: :slm:

doğrudur catiyi kapatacağım lakin bu sefer çatılarıb uzerinde gezinecekler benim bulmam gereken cozum yabanıleri tamamıyla ortamdan uzaklastirmak

Sen demişsin ki Sadece kümeste yem mevcut. Fakat onlar mutlaka bi yerden yiyecek temin ediyorlardır. Türker ÖDEN hocamızın dedigi gibi yem olmıyan yerde yabani olmaz. Başka yerlerden yem bulup, yavrulamak içinde senin çatı katını uygun bulmuşlar. Ve orayı sevmişler. Yavrular felan orda dogdugu içinde genelde o çevrede olucaklardır. Komşular felan pencereye bulgur, bugday, ekmek gibi şeyler koyuyor olabilirler. Başka yerlerde yemlenip takılmak için senin orayı (Doğdukları yeri) tercih ediyorlardır. Komşularada yem koymayın diyemicegine göre yapılcak çok bişey yok bana göre. Sen damızlık 2-3 çift güvercin al. yada elindeki güvercinlere çift alıp ayrı ayrı yerlere kapat çift olsunlar. Hangisi dişi erkek bilmiyorsan anlıyan birinden yardım alabilirsin. Yada buraya kuşların bir kaç açıdan resimlerini koysan bile anlıyıcak üstadlarımız vardır. Yeni kuş alırsanda kanatları bantlı sekılde sal çevreyi ögrensinler. 3-4 hafta öyle gezınsınler. Bantlar en fazla 1 hafta dursun ama. sonra bi çöz kanatlarını felan çırpsınlar. tutulmasın sonra kanatları. Salcagın zaman yine bantlarsın. 3-4 hafta Sonra erkekleri uçur. erkekler ucup yuvaya dönmeye basladıklarındada, 1 hafta sonra dişileri çöz. Kuşları aç uçur. 1 saat felan ucurup yemle. Aç oldukları için geliceklerdir. Uçup dönmeye başladıklarında kuşların performansını arttırmaya başlarsın. Uzun uçurmaya felan. Ama ilk uçurmalarda 1-2 saat ucsunlar. Sonra yemle. İyice alıştıklarında yabanilerin peşine takılmazlar. Çatıya felan konmadan uçtuklarında sorun olmıcaktır. Ve kuşları mümkün oldugunca eline alma. İyice alışmadan ürkütmemeye çalış. İlk uçurmalarda kovalama kesinlikle. Sonra kuşları aç bırakıp eline yem koyarak kendine alıştırabilirsin. Hatla her yem verdiginde ıslık çal. Kuşlar bi süre sonra ıslık sesini duyunca yem var sanıp iniyorlar. Bir abimizden görmüştüm. Benim söyleyebilceklerim şimdilik bu kadar.

ayrıntılı bilgileriniz için teşekkürler
Dediğiniz gibi yabaniler çevreden beslenip benim çatımda yavruluyorlar, brandayla kapattıktan sonra yabaniler başka yuva bulurlar herhalde, damızlık güvercinden kastınız ne oluyor herhangi bir yerden alacağım bir çift güvercin damızlık olmuyor mu?

Damızlık derken, hazır çift güvercinlerden bahsediyorum. Yumurta ve yavru garantili çiftler. Tek tek alıp çift olmalarını bekliyebilirsin ama bazen biraz uzun sürüyor. Güvercine göre değişir. 1 gündede çift olanlar var. Ama Kendim 2 ay kadar beklemiştim güvercinlerimin çift olmasını. Bence hazır çift olanlardan alırsan daha iyi olur. Hem yumurta veya yavruları varken yuvaya daha baglı olurlar.

istanbul avrupa yakasında onerebileceğiniz güvenilir yerler var mı damızlık almak için? bilhassa beylikdüzüne yakın bölgelerde

Abi edirnekapı kuş pazarı ve eminönündeki hayvan pazarı var benim aklıma gelen. Hangi cins güvercin besliceğine karar verip, o cinsin damızlık fiyatlarını internetten araştırabilirsin. Ama hayvan pazarından güvercin almak ne kadar güvenilir orası mechul. Çünkü 5 liralık kuş için bile harika çok güzel diyor satan abiler. Bana kalırsa oralarda güvercin besliyen bi tanıdıgın, tanıdık olmasada tanışıp, bakıp izliyerek alman. Mesela kümesin taklacı beslemek için ideal. Gidip kuşu izliyerek alırsan daha iyi olur. Biraz araştırma yaparsın internetten. Taklacılar nasıl olmalı felan diye. Sonra izleyip alırsın. Hem tanışınca birbirinize yardımcı olursunuz. Eger hayvan pazarından alıcaksan da, kuşun kafes içindeki duruşuna felan dikkat etmelisin. Sağlıklı kuş nasıl olmalı diye araştırma yaparsan, yazılan seylere bakarak alırsan daha iyi olur. Hastalıklı kuş almamış olursun. Aklıma gelenlerden kısa bir bilgilendirme yapayım ben. Mesela Göz çevresinde felan hastalık belirtisi olmamalı, Gözleri parlak ve güzel olmalı. Kanatlarında felan ur olmamalı. Duruşu dik ve heybetli olmalı. Öyle tüylerini kabartıp bir köşede kalan kuşları alma. Gözlerini sürekli kapatıp uyuyormuş gibi olan kuşları almamalısın. Hareketli olmalı. Eğer görebilirsen kuşun pisliğinede bak. Yem yeşil olmamalı. İshal belirtisi demektir. Kafası hafifde olsa saga sola yatık olmamalı. Sallabaş geçirmiş demektir. Eserli demektir. Öyle kuşları alma. Ağzının içinde beyaz beyaz noktalar olmamalı. Burun veya ağız çevresi temiz olmalı. Nefes alıp verirken hırıltı çıkarıp tıslamamalı. Ağzının çevresinde pamukcuk olmasın. Damızlık fiyatlarını bilemiyorum ama biraz daha pahalı olabilir. Tek tek alıp çift ederim diyorsanda bunlara dikkat ederek alırsın. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Ama dediğim gibi. Özellikle taklacı felan besliyeceksen kuş besliyen birinden almanı öneririm. Hem kuş fiyatlarını çok iyi bilmez kuş severler. Uygun fiyata alırsın. Hemde İzleyip görerek almış olursun. Birde gidip 2 sokak ötedeki kuşçudan alma. Kuşlar eski kümesini görünce oraya gidebilir. Eğer yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
Saygılar..

B.Demir' Alıntı:
Abi edirnekapı kuş pazarı ve eminönündeki hayvan pazarı var benim aklıma gelen. Hangi cins güvercin besliceğine karar verip, o cinsin damızlık fiyatlarını internetten araştırabilirsin. Ama hayvan pazarından güvercin almak ne kadar güvenilir orası mechul. Çünkü 5 liralık kuş için bile harika çok güzel diyor satan abiler. Bana kalırsa oralarda güvercin besliyen bi tanıdıgın, tanıdık olmasada tanışıp, bakıp izliyerek alman. Mesela kümesin taklacı beslemek için ideal. Gidip kuşu izliyerek alırsan daha iyi olur. Biraz araştırma yaparsın internetten. Taklacılar nasıl olmalı felan diye. Sonra izleyip alırsın. Hem tanışınca birbirinize yardımcı olursunuz. Eger hayvan pazarından alıcaksan da, kuşun kafes içindeki duruşuna felan dikkat etmelisin. Sağlıklı kuş nasıl olmalı diye araştırma yaparsan, yazılan seylere bakarak alırsan daha iyi olur. Hastalıklı kuş almamış olursun. Aklıma gelenlerden kısa bir bilgilendirme yapayım ben. Mesela Göz çevresinde felan hastalık belirtisi olmamalı, Gözleri parlak ve güzel olmalı. Kanatlarında felan ur olmamalı. Duruşu dik ve heybetli olmalı. Öyle tüylerini kabartıp bir köşede kalan kuşları alma. Gözlerini sürekli kapatıp uyuyormuş gibi olan kuşları almamalısın. Hareketli olmalı. Eğer görebilirsen kuşun pisliğinede bak. Yem yeşil olmamalı. İshal belirtisi demektir. Kafası hafifde olsa saga sola yatık olmamalı. Sallabaş geçirmiş demektir. Eserli demektir. Öyle kuşları alma. Ağzının içinde beyaz beyaz noktalar olmamalı. Burun veya ağız çevresi temiz olmalı. Nefes alıp verirken hırıltı çıkarıp tıslamamalı. Ağzının çevresinde pamukcuk olmasın. Damızlık fiyatlarını bilemiyorum ama biraz daha pahalı olabilir. Tek tek alıp çift ederim diyorsanda bunlara dikkat ederek alırsın. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Ama dediğim gibi. Özellikle taklacı felan besliyeceksen kuş besliyen birinden almanı öneririm. Hem kuş fiyatlarını çok iyi bilmez kuş severler. Uygun fiyata alırsın. Hemde İzleyip görerek almış olursun. Birde gidip 2 sokak ötedeki kuşçudan alma. Kuşlar eski kümesini görünce oraya gidebilir. Eğer yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
Saygılar..

Ayrıntılı bilgileriniz için teşekkürler B.Demir
Vermiş olduğunuz bilgileri dikkate alarak Güvercin beslemeye çalışacağım.

Faydam olduysa ne mutlu bana abi. Umarım herşey gönlünce olur.

Saygılar..

Eğer senin yabanilere karışmış kuşun gelirse yakala ve birilerine sat ya da ver.Çünkü onlardan artık hayır bekleme.İlk önce hangi türü besliceğine karar ver.Eğer taklacı besliceksen damızlık olarak besle.Kanatlarını makasla veya kırp.Yavrularını al onları uçurmayı dene.Hem bu zaman içersinde iyice kuş beslemeyide öğrenirsin.Yavruları aldıktan sonra onlar kolay kolay yabanilerin arasına gitmezler rahat ol.Ama yabanilere karışmış kuşları yakalaman lazım çünkü yavruları falan alıştırırken rahat vermezler belki yavrularda onların peşine gider.Tutabiliyosan yabaniler yavruları besledikten sonra onlarıda tut uzakta bir yere sal.
Saygılar..

hakanfiliz' Alıntı:
Eğer senin yabanilere karışmış kuşun gelirse yakala ve birilerine sat ya da ver.Çünkü onlardan artık hayır bekleme.İlk önce hangi türü besliceğine karar ver.Eğer taklacı besliceksen damızlık olarak besle.Kanatlarını makasla veya kırp.Yavrularını al onları uçurmayı dene.Hem bu zaman içersinde iyice kuş beslemeyide öğrenirsin.Yavruları aldıktan sonra onlar kolay kolay yabanilerin arasına gitmezler rahat ol.Ama yabanilere karışmış kuşları yakalaman lazım çünkü yavruları falan alıştırırken rahat vermezler belki yavrularda onların peşine gider.Tutabiliyosan yabaniler yavruları besledikten sonra onlarıda tut uzakta bir yere sal.
Saygılar..

Hakan kardeşim cevap yazmam geç oldu bu aralar iş güç ilgilenemedim vermiş olduğun bilgilere dikkat ederek çakmaklı kuşuma eş aldım. 2-3 gün kavga ettiler aynı yere koyduğum da şu an kavga etmiyorlar ama beraberde takılmıyorlar. hatta baska var bende yeni aldığım eş onun yanında geziniyo ki her gece diğer çakmaklıyla aynı yere kapatmama rağmen. bunun dışında burak kardeşimizin ve senin dediğin gibi iki üç günde bir çakmaklıyı uçuruyorum. ilk zmanlar takla atmıyordu şimdi bir iki uçarken takla atıyor ama yinede çatılara konuyor bir iki turdan sonra bunun önüne geçemedim diğer çakmaklının kanatları uzayıp uçunca onuda beraber uçuracağım belki çatıya konmaz bu arada yabaniler hala etraftalar çözüm bulamadım. Tekrardan bilgileriniz için teşekkülrler.

abi istediğin kadar uğraş gitmiyolar ben çok gördüm :evet:

Geri